Gość: Agata
IP: *.*
31.10.01, 12:27
dziewecxzki, chciałabym, się z Wami podzielić przepisem na danie chińskie, które w moim domu cieszy się wielkim wzięciem. Mianowicie:1. pierś kurczaka2. kapusta (najlepiej włoska, 0,5 średniej główki)3. seler (spory)4. pieczarki (ok. 0,75 kg)5. cebula (1 duża lub 2 mniejsze)6. sos sojowy (kilka łyżek)7. sól, pieprzWszystkie składniki (każdy osobno) smażymy krótko na patelni lub w woku. Muszą być chrupkie. Potem mieszamy wszystko razem na głębokiej patelni lub w garnku (wychodzi dużo). Dodajemy sos sojowy, pieprz, sól dopiero, jak spróbujemy, bo sos sojowy jest słony.Podajemy z ryżem. Potrawa nie ma sosu, ale nawet mojemu mężowi, który sos mieć MUSI ta potrawa smakuje. Mnie zaskoczył smak smażonej kapusty i selera. Uwielbiam to danie.Proporcje nie są jakieś restrykcyjne, mozna sobie dowolnie dobierać.Aha, zaczerpnęłam je z książki Joanny Młynarczyk pt. "Nastolatki przyjmują gości". Polecam tę książkę, jest sporo fajnych dań oraz prostych przegryzek. Poza tym jest dowcipnie napisana. Chyba było jakieś wznowienie niedawno.Napiszcie, kiedy spróbujecie.