gosia244 08.01.09, 10:21 moj synek skonczy 15 stycznia 8 miesiecy. czy moge do jego diety wprowadzic mu rybe, czy to jeszcze za wczesnie? Jesli tak, to jaka jest najlepsza jak ja przygotowac? Dziekuje za wpisy. Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
ja.kasia.zielonagora Re: jaka rybe? 08.01.09, 10:33 ja dałam swojej córce jak skończyła 8 miesięcy bardzo jej smakowała i teraz daję regularnie 2 razy w tygodniu, piekę w folii pstrąga a do środka daję łyżeczkę masła i kawałek pietruszki polecam- pycha tylko z ośćmi jest trochę roboty no ale warto. Smacznego Odpowiedz Link Zgłoś
martha666 Re: jaka rybe? 08.01.09, 13:04 ja podawałam fileta z soli gotowanego na parze. potem posypuję koperkiem i tak wcina. teraz córka ma póltora roku więc je inaczej. blaszkę wysmarowuję oliwą na to włoszczyznę mrożoną potem filet z soli lub miruny i na to znowu włoszczyzna. piekę ok 25-30 minut, przed podaniem posypuję koperkiem. Odpowiedz Link Zgłoś
babcia47 Re: jaka rybe? 08.01.09, 13:54 najlepsze są tłuste ryby morskie ze wzgledu na dużą zawartość omega3: dziki łosoś, dorsz, makrela, miętus ale inne też moga być..morskie mają mniej drobnych ości. Ryby najlepiej kupować mrozone w opakowaniach, bo mozesz sprawdzić na opakowaniu czy do przechowania nie uzyto konserwantów, co do ryb "na wagę" możesz liczyć jedynie na to, ze sprzedawca udzieli Ci prawdziwej informacji. Lepiej kupować tuszki lub ich fragmenty (filety, dzwonka) a w przypadku tzw kostek jedynie gdy widać, że składają się ze sprasowanego miesa a nie mielonych odpadków..to dotyczy też filetów i paluszków panierowanych ale tych tak małemu dziecku bym nie kupowała, bo panierunek bardzo pochłania tłuszcz z patelni i jest ciężkostrawny..chyba, że zapieczesz takie paluszki w piekarniku. Na poczatek możesz rybke przygotowac na parze, był tu wątek o sposobach przygotowywania takich potraw..mozna też rybkę zapiec w folii z dodatkiem przypraw albo w formie zapiekanki z warzywami. Do przyprawiania dobrze sie nadaje koperek,natka, zioła prowansalskie, czosnek świerzy, roztarty lub granulowany, tymianek oliwa albo masło, sok z cytryny lib cienkie obrane ze skórki plasterki (skórka moze byc jeżeli cytryne dobrze wyszorowałaś i sparzyłaś by pozbyc sie wosku i substancji uzywanych do konserwacji) sól i pieprz stosuj z umiarem a jeżeli dotychczas dziecko nie używa to sobie "odpuść", lepiej rybke na talerzu posypać świerzymi ziołami i drobno posiekanym szczypiorkiem. Jako dodatek może byc ryż, puree ziemniaczane warzywka ugotowane w kawałkach na parze, tarte, ugotowane buraczki z startym jabłkiem, surówki z jabłka i marchewki z pietryszką, lub kiszonej kapusty drobniutko posiekanej z startym jabłkiem, marchewka, natką, ew. szypiorkiem i doprawiona oliwą. Kwaskowy dodatek bardzo pasuje do stosunkowo mdłej potrawy jaką jest zazwyczaj rybie mięsko i dziecko chetniej je taki posiłek Odpowiedz Link Zgłoś
babcia47 Re: jaka rybe? 08.01.09, 14:02 oj!! dopiero teraz doczytałam, ze synek ma 8 miesiecy..myslałam, ze 15..ślepa babcia.. Dla tak małego dziecka to na razie raczej jedynie rybka na parze w formie filetu lub pulpecika z jarzynkami i/lub ryżem lub rybna zupka, która możesz ugotować na bazie warzywnego wywaru, dodać ugotowane osobno lub "uparowane" rybne miesko, rozdrobnione i sprawdzone czy nie zawiera osci, doprawić mozna koperkiem i zakwasić startym, kwaskowym jabłuszkiem dodanym na koniec gotowania. Miesko rybne, rozdrobnione i sprawdzone mozesz też połączyc z takim jabłuszkiem, albo ulubioną papka warzywną będzie bardziej smaczne i soczyste Odpowiedz Link Zgłoś