Dodaj do ulubionych

zmniejszenie etatu po urlopie wychowawczym

14.07.11, 22:55
Witam,
może ktoś jest w podobnej sytuacji i wątpliwości zostały już rozwiane...
po urlopie macierzynskim wzięłam kilka miesięcy wychowawczego, zamiast go kontynuować wolałabym pracować w niepełnym wymiarze godzin. czy pracując na pół etatu "w ramach urlopu wych" będę chroniona przed zwolnieniem tak jak na wychowawczym?
liczę na odp. pozdrawiam.
Obserwuj wątek
    • od.czasu.do.czasu Re: zmniejszenie etatu po urlopie wychowawczym 15.07.11, 06:50
      Tak będziesz chroniona.
      Jestem w identycznej sytuacji i już wywiad zrobiłam.
      kadry.infor.pl/kadry/indywidualne_prawo_pracy/uprawnienia_rodzicielskie/porady/320195,pol_etatu_na_wychowawczym_i_ochrona_przed_zwolnieniem.html
      prawo.wieszjak.pl/forum/thread/62156,powrot-do-pracy-po-urlopie-wychowawczym---nowe-przepisy.htm?offset=1
    • irima2 Re: zmniejszenie etatu po urlopie wychowawczym 15.07.11, 13:50
      Ten przepis nie chroni w firmach zatrudniających ponad 20 pracowników. Nie wszyscy pracodawcy o tym wiedzą, mój np. wiedział i korzystał - zwolnili dwie takie dziewczyny.

Pracodawca może z wymienionego zacytowanego przez Panią powodu rozwiązać stosunek pracy. Nawet wtedy kiedy jest Pani na urlopie wychowawczym jak i w momencie kiedy korzysta Pani z z obniżenia wymiaru czasu pracy w którym mogłaby Pani korzystać z tego urlopu. Ma tu zastosowanie art. 10. ust. 1 i 2 ustawy o szczególnych zasadach rozwiązywania z pracownikami stosunków pracy (...).

Potwierdził to Sąd Najwyższy w uchwale z 15 lutego 2006 r. (II PZP 13/05, OSNP 2006/21 - 22/315) w której stwierdził, że art. 10 ust. 1 i 2 ustawy z 13 marca 2003 r. o szczególnych zasadach rozwiązywania z pracownikami stosunków pracy z przyczyn niedotyczących pracowników (DzU nr 90, poz. 844 ze zm.; zwanej dalej ustawą o zwolnieniach grupowych) może stanowić podstawę rozwiązania stosunku pracy z pracownikiem w okresie urlopu wychowawczego także w sytuacjach, gdy nie zachodzą przesłanki przewidziane w art. 1861 § 1 zdaniu drugim k.p. Tym samym nawet, jeżeli zwolnienia grupowe nie wiążą się z upadłością lub likwidacją pracodawcy, rozwiązanie umowy o pracę z osobą na urlopie wychowawczym jest dopuszczalne. Dotyczy to również zwolnień indywidualnych.

praca.wp.pl/title,Obnizenie-etatu-nie-zapewnia-posady-w-dobie-kryzysu,wid,10890693,wiadomosc.html?ticaid=1caa5
      www.abc.com.pl/meritum/?cmd=problem_jeden,7&serwis=1
      • od.czasu.do.czasu Re: zmniejszenie etatu po urlopie wychowawczym 15.07.11, 16:57
        To ciekawe, ja mam umowę na czas nieokreślony. Nie ma możliwości żeby zakład upadł, lub stanowisko było likwidowane. Więc nie martwię się.
        • rw.79 Re: zmniejszenie etatu po urlopie wychowawczym 15.07.11, 20:40
          Zakład pracy może zlikwidować stanowisko pracy pod byle pretekstem. Na wypowiedzeniu jako powód zwolnienia wpisują "Likwidaja stanowiska" i tyle. Nic im zrobić nie możesz. Nie muszą likwidować całej jednostki organizacyjnej. Jeżeli chcą Ciebie zwolnić to zwolnią.
          • od.czasu.do.czasu Re: zmniejszenie etatu po urlopie wychowawczym 16.07.11, 08:35
            Raczej nie zaryzykują zwalniać matki wracającej po urodzeniu dziecka.
            Poza moim stanowiskiem mają tam jeszcze 14 innych osób.
            Nikt nie zaryzykuje zabaw z sądem później.
            Tak czy siak, ja nie wracam do pracy więc niech robią co chcą.
    • mamatin Re: zmniejszenie etatu po urlopie wychowawczym 17.07.11, 15:39
      Dziękuję za odzew. Ile maksymalnie będę mogła tak pracować?
    • mia_siochi podepnę sie 17.08.11, 16:08
      Cytuję:
      "Wypowiedzenie definitywne wobec pracownika korzystającego z obniżonego wymiaru etatu zgodnie z art. 186(8) k.p jest dopuszczalne - jednak tylko wówczas gdy - zakładowa organizacja związkowa nie zgłosi sprzeciwu w terminie 14 dni do dnia otrzymania zawiadomienia o zamierzonym zwolnieniu. Takim pracownikom można wypowiedzieć warunki płacy i pracy, jeżeli z przyczyn niedotyczących pracownika nie jest możliwe dalsze ich zatrudnianie na dotychczasowym stanowisku (art. 10 ust. 3 ustawy). "

I teraz pytanie za 100 punktów: jeśli w mojej firmie, zatrudniającej ok 500 osó nie ma związków zawodowych, to fakt, że firma nie ma się do kogo zwrócić z zapytaniem o moje zwolnienie działa na moją korzyść, czy wprost przeciwnie?
      • nini6 Re: podepnę sie 18.08.11, 10:07
        mia_siochi napisała:
        >
        > I teraz pytanie za 100 punktów: jeśli w mojej firmie, zatrudniającej ok 500 osó
        > nie ma związków zawodowych, to fakt, że firma nie ma się do kogo zwrócić z zap
        > ytaniem o moje zwolnienie działa na moją korzyść, czy wprost przeciwnie?

Wprost przeciwnie.
        Nie ma związków=nie mo kogo pytać, można działać od razu.

Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka