obietnica_poranka 08.06.06, 09:54 Dziewczyny czy po urodzeniu dziecka trzeba wypełniać jakieś dokumenty, kogoś zawiadamiać, czy urlop macieżyński dostaje sie z automatu? Szpital zawiadamia zus? Jak to jest? Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
buleczka8 Re: urlop macieżyński 08.06.06, 10:01 jakurodzisz dziecko to dostajesz zaświadczenie w którym dniu sie urodziła dzidzia i zanosisz to do pracy. W pracy wylicz aCi do kiedy masz urlop macierzyński. Do ZUS - to też musisz jechać z takim "świstekiem", zeby wypłacili pieniądze za urodzenie dziecka. Pozdrawiam Odpowiedz Link Zgłoś
bastet7 Re: urlop macieżyński 08.06.06, 10:06 Moim zdaniem to pracodawca ma obowiązek poinformowania o tym ZUSu - o ile sam nie wypłaca zasiłków. Odpowiedz Link Zgłoś
ola_225 Re: urlop macieżyński 08.06.06, 10:09 >Do ZUS - to też musisz jechać z takim "świstekiem", zeby wypłacil i pieniądze za urodzenie dziecka< Co to znaczy? Czy Zus wypłaca jakieś pieniądze za urodzenie dziecka? pierwszy raz o tym słyszę. Odpowiedz Link Zgłoś
martulka79 Re: urlop macieżyński 08.06.06, 10:11 chyba tu o becikowe chodzi, ale to nie do ZUS-u z tym. Odpowiedz Link Zgłoś
benitaa2 Re: urlop macieżyński 08.06.06, 10:26 U mnie wszystkimi formalnościami zajął się pracodawca,a przestałam pracować 2 tygodnie przed porodem. Odpowiedz Link Zgłoś
obietnica_poranka Re: urlop macieżyński 08.06.06, 14:21 Ja też jestem ciekawa o jakich pieniądzach z zusu za urodzenie dziecka piszesz? Każda matka coś dostaje? Odpowiedz Link Zgłoś
lafey76 Re: urlop macieżyński 09.06.06, 11:44 obietnica_poranka napisała: > Ja też jestem ciekawa o jakich pieniądzach z zusu za urodzenie dziecka piszesz? > Każda matka coś dostaje? Kazda matka pracujaca na umowe o prace dostaje zasilek macierzynski,ktory wyplaca w zaleznosci pracodawca badz ZUS. Odpowiedz Link Zgłoś
obietnica_poranka Re: urlop macieżyński 11.06.06, 19:08 Zasiłek macieżyński to rozumiem ale buleczka8 napisała o pieniądzach za urodzenie dziecka. Czyli rozumiem że w szpitalu dostaję zaświadczenie o urodzeniu dziecka i zanoszę do pracodawcy i dalej martwi sie on? Odpowiedz Link Zgłoś
lafey76 Re: urlop macieżyński 12.06.06, 10:16 Powiem Ci na moim przykladzie.Ja pracuje w małej firmie,ktora zatrudnia do 20 osob.Ksiegowa mi powiedziala ze po porodzie przynosze do niej zaswiadczenie ze szpitala o urodzeniu dziecka,ona daje mi jakies zaswiadczenie do ZUS,wtedy musze zawiesc to do ZUS-u i tam wypelnic jeszcze jakies oswiadczenie a to wszystko po to by dostac wlasnie zasilek macierzynski.A jesli chodzi o pieniadze za urodzenie dziecka to kazdej mamie nalezy sie tzw. becikowe w wysokosci 1000 zł. Odpowiedz Link Zgłoś
obietnica_poranka Re: urlop macieżyński 13.06.06, 09:36 Kurcze dziewczyny dzięki Wam czuję sie jak idiotka. Nie pytam o becikowe.Wiem co to jest urlop macierzyński. (Dziękuję za informacje o formalnościach które muszę załatwić.) Ale kilka postów wyżej dziewczyna pisała o pieniądzach z zusu za urodzenie dziecka. Zus nie wypłaca becikowego.Więc to jakieś inne pieniądze. Chyba ze dziewczynie coś sie pomyliło. Odpowiedz Link Zgłoś