28.08.11, 11:42
dziewczyny. napiszcie Wasze opinie, doświadczenia. która ma, miała i w jakich okolicznościach - który tydzień był, jaka szyjka czy skurcze.

ja zaczelam 26 tydzien. znowu wrocily mi delikatne skurcze i szyjka niespodziewanie zeszla do 3 cm.
lekarka nie wspomniala poki co o pessarze, ale na kolejnej wizycie muszę z nią o tym porozmiawiać.
napiszcie jak to było w Was i co i Was lekarz mówił na ten temat.
czy ewentualne skurcze podczas posiadania pessara są jakimś przeciwskazaniem?
Obserwuj wątek
    • m-o-n-i-k-a-82 Re: pessar 28.08.11, 14:08
      z tego, co zauważyłam, że co lekarz to opinia uncertain

w poprzedniej ciąży miałam innego lekarza ( wg mnie to był Anioł) i On twierdził, że3 skoro szyjka skraca się na skutek skurczów, to ani szew ani pessar nic nie dadzą uncertain skracanie szyjki na skutek skurczów jest czymś bardzo fizjologicznym i bardzo pożądanym, tylko, że pod koniec ciąży. Patologią są skurcze skracające szyjkę przed 37 tc. No i mi nic nie zakładali. Leżałam plackiem, tylko wc i prysznic, i brałam tonę leków.

Z kolei teraz lekarz mi mówił, że jak skurcze skrócą szyjkę od mniej niż 25 mm, to zakłada pessar.

Magiee 3 cm w 26 tc to nie jest źle, tylko musisz brać leki i leżeć, żeby jej nie obciążać dodatkowo.
      • maggieeee Re: pessar 28.08.11, 16:09
        monika, a jakie leki brałas wtedy/teraz? i przy jakich problemach skurcze (czy bolesne) plus skracanie szyjki czy tylko skracanie szyjki?

ja mam tylko nospe forte i magnez. ostatni miesiac byl spokojny. zero twardnienia rzycha, ale od kilku dni znowu crying mam delikatne napiecia. nie wiem, może powinnam naciskać na feno?
        • m-o-n-i-k-a-82 Re: pessar 28.08.11, 21:04
          u mnie występują skurcze + skracanie szyjki+ rozwarcie od 21 tc

I ciąża - fenoterol, magnez, nospa forte, przez jakiś czas cordafen, scopolan, od 33 tc hydroksyzyna/atarax - skurcze były raczej bezbolesne, ale częste - miałam przykaz od lekarza, że jak pojawią się 4 skurcze w ciągu godziny, to mam wziąć dodatkowo nospę i pakować torbę, jak w kolejnej godzinie się nie uspokoją to jechać do szpitala na wyciszenie. Ale moja macica to szalona wtedy była wink jak to mój lekarz powiedział "jest pani bardzo wrażliwą kobietą, nawet macicę ma pani wrażliwą wink"

II ciąża (teraz) - fenoterol, isoptin, magnez, nospa doraźnie, potas i witaminki.
          Teraz już mniej schizuję, mimo, że skurcze mam i są dość bolesne, czasami co 5-6 minut, ale jakoś staram się je sama wyciszać. No i do tej pory nie miałam rozwarcia. 3 września mam wizytę to zobaczymy czy coś się zmieniło. Szyjka też miała ze 30 mm.
          • maggieeee Re: pessar 29.08.11, 11:28
            moni kochana. wybacz, że tak Cię męczę pytaniami.
            czyli pessara Ci nie załozyli.

a powiedz jaki magnez zażywasz i w jakich dawkach?
            • m-o-n-i-k-a-82 Re: pessar 29.08.11, 13:19
              pessara nie mam i pewnie już miała nie będę...w tej ciąży wink

biorę magne B6 3x2 tabletki
        • sanpja Re: pessar 29.08.11, 13:59
          ale jak częste są twoje skurcze? Może to są Braxtona Hiksa?
          Oczywiście ja nie mogę tego stwierdzić u ciebie, ale mnie inaczej bolą przepowiadające inaczej zagrażające a inaczej te kiedy macica sobie ćwiczy.
          I tych BH miałam pomiędzy 26 a 28 tc z 20 dziennie a nie działo się po nich nic złego.
          Będzie dobrze zobaczysz. Leż dużo.
    • sanpja Re: pessar 29.08.11, 13:52
      W tamtej ciąży miałam od 19 tc, założony gdy szyjka była rozwarta i miała ok. 1,5 cm. Utrzymał szyjkę do końca a jak doktor ściągnął to od razu miałam 6 cm rozwarcia i urodziłam za 2 tygodnie
      Tym razem założony w 23 tc na szyjkę 25 mm rozwartą od środka i zdjęty w 25 tc bo szyjka całkowicie się zgładziła i pessara nie utrzymała. Nie urodziłam do dzisiaj. Ordynator twierdzi że w tej ciąży założenie pessara przyśpieszyło zgładzenie się szyjki i wzmogło skurcze. Ale w końcu nie wie jak było na prawdę. Ale prawdą jest że skurcze po zdjęciu krążka się uspokoiły.
      I w tamtej ciąży i w tej miałam skurcze cały czas.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka