Dodaj do ulubionych

Kość ogonowa

06.06.16, 01:43
Czy któraś z przyszłych mam odczuwała ból kości ogonowej? Od wczoraj boli mnie owa kość i to wcale nie lekko uncertain zastanawiam się czy to normalne czy to raczej wynik mojego upadku, który miał miejsce w ostatni dzień maja. Jednak ból zaczęłam odczuwać dopiero wczoraj czyli kilka dni po upadku. Kość boli mnie na tyle mocno, że mam problem z siedzeniem i leżeniem na plecach. Wizytę mam 14 także nie ma tragedii. Czytałam, że niektóre mamy odczuwały takie dolegliwości, jednak były one w bardziej zaawansowanej ciąży niż ja (19tc). Czy to możliwe, że maleństwo ułożyło sie w taki sposób, że uciska jakiś nerw? Jest chyba jeszcze za malutkie... Pozdrawiam.
Obserwuj wątek
    • ela.dzi Re: Kość ogonowa 06.06.16, 12:29
      Mnie bolała kość ogonowa w obu ciążach i w obu ciążach czułam bardzo bolesny ucisk na nerw w prawym pośladku, gdzieś w drugim trymestrze. Przeszło, gdy dzieci urosły i przestały tak się wiercić. Kość ogonowa czasem po obu porodach mnie jeszcze pobolewa.
    • pannazwanny2 Re: Kość ogonowa 06.06.16, 14:50
      Mnie bolała kość ogonowa na początku - ok. 6-10 tyg. Potem przestała. Wyczytałam gdzieś, że może to być związane z tym że miałam tyłozgięcie macicy. Teraz macica się wyprostowała i jest OK. A kość mnie teraz boli jak się przekręcam z jednego boku na drugi.
      Raczej to nic złego a i tak za bardzo nic pewnie z tym nie zrobisz, więc raczej bym poczekała do wizyty lekarskiej.
    • bejbi83 Re: Kość ogonowa 06.06.16, 15:31
      ja mysle ze to od upadku, ja nigdy takich bóli nie miałam
    • ekspert_ginekolog Re: Kość ogonowa 06.06.16, 22:06
      Witaj rossi87,
      Wielu ciężarnym towarzyszą w różnych okresach ciąży przeróżne, czasem nietypowe dolegliwości bólowe. Jedną z nich jest ból okolicy kości guzicznej popularnie nazywanej kością ogonową-taka patologia nazywa się kokcygodynią. Dolegliwości mogą się utrzymywać także po porodzie. Ból może lokalizować się również w okolicy odbytu, promieniować do ud, pośladków, kręgosłupa lędźwiowego. Jest to związane z dużymi zmianami anatomicznymi w obrębie miednicy wynikającymi ze znacznego powiększania się macicy. Radą na dolegliwości tego rodzaju jest rehabilitacja - stosuje się techniki manualne, fizykoterapię , mające na celu mobilizację kości guzicznej- taką rehabilitację można zastosować już w przebiegu ciąży.
      Warto byłoby oprócz badania ginekologicznego (to w pierwszej kolejności) , skonsultować się z fizjoterapeutą, który ma do czynienia z ciężarnymi i tego rodzaju problemami-na pewno będzie w stanie Ci pomóc.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka