daria4 06.01.05, 09:01 Byłam wczoraj u gin, która wykryła u mnie polipa, ale kazała się nie martwić bo wyglądał jakby juz obumierał. Czy ktoś wie co to w ogóle jest polip i z czego może się zrobić? Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
gogi25 Re: POLIP? 06.01.05, 10:25 Ja też niby miałam polipa. Został on wykryty w 4 miesiącu ciąży. Dokładnie nie umiem Tobie tego wytłumaczyć, ale to jest tak. Nadżerka robi się w pochwie polip to są komórki, które narastają na sobie, tworząc takjakby łańcuch i wychodzą z szyjki macicy do pochwy. Lekarz mi to rozrysowywał, więc ciężko jest to wytłumaczyć słowami. Pewnie coś pokręciłam, ale mniej więcej to tak wygląda. U mnie też się cofnęło. Pozdrawiam Odpowiedz Link Zgłoś
madeyowa Re: POLIP? 06.01.05, 13:07 polip patologiczna tkanka w postaci guza, o kolorze otaczającej ją śluzówki, która wyrasta z kanału szyjki macicy po czym poznasz - często bez objawów; czasem wodniste upławy z domieszką krwi kiedy możesz to mieć - w każdym wieku winowajca - nieznany leczenie - trzeba go usunąć chirurgicznie w szpitalu w znieczuleniu zewnątrzoponowym jak uniknąć - nie masz na to wpływu Odpowiedz Link Zgłoś
madeyowa Re: POLIP? 06.01.05, 13:12 W czasie ciąży miałam polipa na szyjce. Lekarz nie kazał nic z nim robić, bo mówił, że jest szansa, że po porodzie już go nie będzie. I faktycznie tak było. Poza tym w ciąży raczej nie robi się takich zabiegów, bo mogą wywołać skurcze macicy. Nie masz się czym martwić. Odpowiedz Link Zgłoś