Dodaj do ulubionych

KONIEC L4 OD GINA- MACIERZYŃSKI?? PILNE

16.01.05, 20:54
Kończy mi się zwolnienie lekarskie od ginekologa. Powiedział, że nie wystawi
mi więcej, bo tylko wystawiają do dwóch tygodni przed terminem porodu. Jak nie
urodzę na zwolnieniu to mam iść na macierzyński ewentualnie do internisty i
bardzo prosić o zwolnienie. Co mam wtedy powiedzieć? Czy tak można? Do kogo
mam się zgłosić w razie czego po tem macierzyński urlop?
Obserwuj wątek
    • rybalon1 Re: KONIEC L4 OD GINA- MACIERZYŃSKI?? PILNE 16.01.05, 21:14
      witam, ja tez tak miałam, oni boja sie wystawiac te zwolnienia po terminie a
      wiem że mogą dziwne to ale prawdziwe, ja poszłam do internisty i bez problemu
      dostałam zwolnienie jeszcze tydzien a gdybym nie urodziła to mogłam dostać
      nawet drugi tydzien - na chore gardło dostałam smile)))))))zrób tak samo nie
      bierz macierzynskiego bo szkoda ..... mialam termin na 6 listopada a mały
      wykluł sie 5 listopada więc zwolnienie sie nie przydało a macierzynski liczy
      sie od dnia porodu i jak urodzisz to automatycznie twoje zwolnienie zamienia
      sie na urlop macierzynski , pozdrawaim
    • patr22 Re: KONIEC L4 OD GINA- MACIERZYŃSKI?? PILNE 16.01.05, 21:18
      To co powiedzial ci gin to prawda. Nawet jakby wystawil zwolnienie to zus i tak
      podciagnal by je pod macierzynski. Lepiej idz do internisty i powiedz ze zle
      sie czujesz albo poprostu przedstaw sprawe. Naprawde warto bo potem stracisz
      dwa tyg z urlopu macierzynskiego. Aby uzyskac macierzynski zaklad pracy musi
      wyslac twoje swiadectwo pracy, zaswiadczenie ze szpitala jak urodzisz i taki
      kwit z3 a ty dowieziesz im akt urodzenia dzidziusia.
      • hobbito Re: KONIEC L4 OD GINA- MACIERZYŃSKI?? PILNE 16.01.05, 21:27
        Jeśli chodzi o twą wypowiedz patr22 to niestety ktoś wprowadził cię w błąd i
        powiedział całkowitą nieprawdę. ZUS nie ma najmniejszego prawa liczyc ci
        macierzyńskieo 2 tygodnie przed terminem. Tylko kobieta może podjąć decyzję o
        tym że wcześniej zaczyna urlop macierzyński i może się to odbyć tylko za jej
        zgodą. Niestety często właśnie tak urzędnicy tłumaczą / błędnie, na własny
        urzytek/ ten przepis, ale pamiętajcie to jest wasze prawo, a nie
        obowiązek!!!!!!!!!!! jeżeli chodzi o twego ginekologa to jest śmieszny / choć
        wiem że wielu takie praktyki prowadzi/ i wysługuje się po prostu internistą.
        Ale tak jak napisały kolezanki idz do internisty i po prostu powiedz jak sprawa
        wygląda, raczej na pewno dostaniesz L-4, a jak nie to powiedz że bola cię
        zatoki. To jest nie do wykrycia i zawsze działa. Buziaczki powodzenia w wielkim
        finale.
    • gogi25 Re: KONIEC L4 OD GINA- MACIERZYŃSKI?? PILNE 16.01.05, 21:58
      Dziewczyny a teraz problem z internistą. Ja wynajmuję mieszkanie w mieście w
      którym nie mam żadnej karty do tego lekarza.(jest to 60 km od mojego rodzinnego
      miasta). Kiedyś ginekolog, tu gdzie wynajmuje mieszkanie wysłał mnie do
      internisty z nadciśnieniem to mnie nie przyjął. Powiedział, że ze swojego
      miejsca zameldowania mam przywieźć kartkę od swojego lekarza,że nie będę do
      niego chodzić. To chyba jakaś totalna bzdura! Czy kobieta w ciąży musi załatwiać
      jakieś papierki? Czy na tym opiera się opieka nad ciężarną? Co ja mam zrobić???
      • aajn2 Re: KONIEC L4 OD GINA- MACIERZYŃSKI?? PILNE 16.01.05, 22:03
        Idziesz do najblizszej przychodni, moze byc prytwatna ktora ma podpisana umowe
        z NFZ. Mowisz ze chcesz nalezc do tej przychodni,a jak sie pani zapyta gdzie
        nalezalas przedtem to mowisz ze nigdzie. wypelniasz formularze, przedstawiasz
        aktualne ubezpieczenie i rejestrujesz sie do lekarzasmile))
        Tylko tyle. Aga
        • xxara Re: KONIEC L4 OD GINA- MACIERZYŃSKI?? PILNE 17.01.05, 05:53
          Nie dajcie sobie wciskac ciemnoty. ZUS nie ma prawa wysylac na wczesniejszy
          macierzynski i trzeba z tym walczyc. Gin jest patalachem, skad on niby wie, ze
          za 2 tygodnie urodzisz, skoro tylko 1-5 % kobiet rodzi w terminie. te terminy to
          sprawa mocno umowna. Na takich lekarzy mam jedno okreslenie: biala mafia. A moze
          masz jakiegos lekarza w miejscu pracy. Powiedz ze jak Ci nie da, to urodzisz pod
          biurkiem. I w ogole jesli Ci ktos bedzie odmawial, to popros zeby Ci odmowil na
          pismie, bo bedziesz dochodzic swoich praw. Tak nalezalo zrobic wobec tego
          pierwszego lekarza
    • xxara Re: KONIEC L4 OD GINA- MACIERZYŃSKI?? PILNE 17.01.05, 05:59
      I powiedz mu ze odmowe na pismie bierzesz po to, ze teraz musisz isc do pracy, a
      jesli cos sie stanie Tobie lub dziecku, to go zaskarzysz. Sorry, ale totalnie
      wkreca mnie ten temat
      • adag Re: KONIEC L4 OD GINA- MACIERZYŃSKI?? PILNE 17.01.05, 11:52
        ZUS niby nie ma takiego prawa, ale tak robi, temat ten był nawet jakiś czas
        temu wałkowany na radiowej 3,możesz się niby odwoływać od decyzji urzędnika
        ZUS, ale to dużo czasu i nerwów, mój ginekolog nie odmawia mi zwolnienia, ale
        uprzedził mnie, że może zaistnieć taka sytuacja z ZUS-em. Dla mnie to i tak nie
        miało znaczenia, bo jak poszłam do mojego rodzinnego lekarza, od razu mi
        powiedział, że ze zwolnieniem nie ma problemu i mam przychodzić zawsze, kiedy
        go potrzebuję. Myślę, że inni interniści też bez problemu ci zwolnienie
        wystawią.
        • edytafg1 Re: KONIEC L4 OD GINA- MACIERZYŃSKI?? PILNE 17.01.05, 13:52
          a zwolnienie od internisty ZUS nie liczy sie wtedy automatycznie jako
          macierzynski?
    • pimpek_sadelko Re: KONIEC L4 OD GINA- MACIERZYŃSKI?? PILNE 17.01.05, 13:54
      od lekarza rodzinnego wez. popros, jak czlowiek to da.
      • adag Re: KONIEC L4 OD GINA- MACIERZYŃSKI?? PILNE 17.01.05, 14:16
        ZUS nie liczy zwolnienia od internisty jako macieżyński, bo internista
        zazwyczaj wypisuje zwolnienie na chorobę, np. na przeziębienie, oczywiście
        jeżeli ma rozum w głowie, najlepiej iść do kobiety, bo one to rozumieją,
        powiedzieć, że się boi rozpoczęcia porodu w pracy, że termin się zbliża,że
        brzuch ciągnie do dołu i są skurcze.
        • edytafg1 Re: KONIEC L4 OD GINA- MACIERZYŃSKI?? PILNE 17.01.05, 14:48
          no ale gin tez wypisuje zwolnienie na chorobe chyba co?
    • malgonia11 Re: KONIEC L4 OD GINA- MACIERZYŃSKI?? PILNE 17.01.05, 15:12
      Choć jeszcze nie jestem w ciąży ale sobie tak przeglądam to forum.
      W zakresie uprawnień wynikających z rodzicielstwa przepisy Kodeksu Pracy są
      jednoznaczne jak poniżej.
      Par. 3 mówi, że conajmniej 2 tygodnie MOGĄ przypadać przed przewidywaną datą
      porodu. Moim zdaniem oznacza to, że nie muszą a jeśli już to na wniosek
      przyszłej mamy a nie bo się panu/pani doktor tak podoba. Nie jestem prawnikiem
      ale w moim rozumieniu prawa to tak wygląda.

Art. 180. (112) § 1. Pracownicy przysługuje urlop macierzyński w wymiarze:
      1) 16 tygodni przy pierwszym porodzie,
      2) 18 tygodni przy każdym następnym porodzie,
      3) 26 tygodni w przypadku urodzenia więcej niż jednego dziecka
      przy jednym porodzie.
      § 2. (113) Pracownicy, która wychowuje dziecko przysposobione lub która
      przyjęła dziecko na wychowanie jako rodzina zastępcza, z wyjątkiem rodziny
      zastępczej pełniącej zadania pogotowia rodzinnego, przysługuje urlop
      macierzyński w wymiarze 18 tygodni również przy pierwszym porodzie.
      § 3. Co najmniej 2 tygodnie urlopu macierzyńskiego mogą przypadać przed
      przewidywaną datą porodu.
      § 4. Po porodzie przysługuje urlop macierzyński niewykorzystany przed porodem
      aż do wyczerpania okresu ustalonego w § 1 i 2.
      § 5. Pracownica, po wykorzystaniu po porodzie co najmniej 14 tygodni urlopu
      macierzyńskiego, ma prawo zrezygnować z pozostałej części tego urlopu; w takim
      przypadku niewykorzystanej części urlopu macierzyńskiego udziela się
      pracownikowi-ojcu wychowującemu dziecko, na jego pisemny wniosek.
      § 6. Pracownica zgłasza pracodawcy pisemny wniosek w sprawie rezygnacji z
      części urlopu macierzyńskiego, najpóźniej na 7 dni przed przystąpieniem do
      pracy; do wniosku dołącza się zaświadczenie pracodawcy zatrudniającego
      pracownika-ojca wychowującego dziecko, potwierdzające termin rozpoczęcia urlopu
      macierzyńskiego przez pracownika, wskazany w jego wniosku o udzielenie urlopu,
      przypadający bezpośrednio po terminie rezygnacji z części urlopu
      macierzyńskiego przez pracownicę.
      • hobbito Re: KONIEC L4 OD GINA- MACIERZYŃSKI?? PILNE 17.01.05, 19:42
        No właśniedziewczyny juz wczesniej pisałam tak jak koleżanka wyżej że ZUS sam
        nic nie może zrobić. Niedajcie się zwariowac urzędnikom. A tak na marginesie to
        ja nie słyszałam by któraś z moich znajomych tak miała. Buziaczki NIE DAJCIE
        SIE URZEDASOM Z ZUS-u
        • lalka231 Re: KONIEC L4 OD GINA- MACIERZYŃSKI?? PILNE 17.01.05, 23:00
          w czym problem?!ja na l-4 byłam od 16tyg ciąży do końca!fakt-ginekolog w pewnym
          momencie powiedział mi że to ostatnie moje dwutyg.zwolnienie bo więcej już mu
          jakieś przepisy zabraniają.ale u internisty nie ma problemu-kobieta w ciąży
          zasługuje na wypoczynek poza tym te wiecznie bolące plecy i nogi przecież w
          takim stanie nie można pracować!!czyż nie?pozdrawiam i nie dajcie sie w końcu
          jestescie w błogosławionym stanie i należą wam sie wszelkie ulgi wiec
          korzystajcie z nich jak najwiecej
          • ania77 Re: KONIEC L4 OD GINA- MACIERZYŃSKI?? PILNE 18.01.05, 09:04
            Właśnie mam tę samą sytuację.Na tydzień przed terminem skończyło mi się
            zwolnienie od gina.Przypominam ze zwolnienia od gina tez nie sa przecież "na
            ciążę"-bo ona nie jest chorobą.Powiedział ze może mi wypisac ciag dalszy ale
            zdarzaly mu się przypadki ze ZUS wzywał taką delikwentke na komisje i miała
            rózne nieprzyjemności.W ZUSie zamieniaja często to zwolnienie na urlop
            macierzynski- wykorzystuja tu jakies przepisy od których co prawda można sie
            odwołac-ale kto ma ochote włóczyc sie po sądach i urzędach?Tak mi pokrótce
            przedstawił to gin i poradził zeby isc do internisty.A swoja droga to takiego
            zwolnienia od internisty ZUS sie nie czepia?Nie wiem co robić?Dziewuszki jakie
            formalności np.w pracy po kolei musze załatwic jesli nie dostane już zwolnienia
            (a wczoraj skończyło mi sie od gina) i bede zmuszona od dzis iść na
            macierzyński?Jestem zielona w tej kwestii..Ile mam na to czasu?
            • myszolow05 Re: KONIEC L4 OD GINA- MACIERZYŃSKI?? PILNE 18.01.05, 09:22
              Ja miałam zwolnienie od ginekologa do dnia porodu jaki widniał w karcie ciąży.
              W dniu kiedy się kończyło poszłam do zwykłego internisty w mojej przychodni i
              poprosiłam o dalsze. Na początku nie chciała mi dać ( a powinna zrozumieć drugą
              kobitkę )i wymigiwała się tym, że mogę wziąć macierzyński, ale w końcu się
              zlitowała i dała na kolejne 6 dni i dokładnie w dniu, w którym się kończyło
              urodziłam.
              Pozdrawiam.
    • anika27 Re: KONIEC L4 OD GINA- MACIERZYŃSKI?? PILNE 19.01.05, 12:03
      witam. to jest jakas paranoja z tym L 4 od gin. Dziewczyny macierzyskiego jest
      tylko 16 tygodni a i to Państwo chce nam okroic /bo ktos te idiotyczne przepisy
      uchwalil/. I taki w telewizji trabi ze przyrost za maly, ze kobiety nie chca
      rodzic.W takich warunkach gdzie Zus decyduje kiedy masz isc na macierzynski.
      Jestem w 35 tc. w ktorym tc powinnam sie udac do lekara rodzinnego, zeby nie
      miec problemow z zus? moj lekarz nic mi nie wspominal. pozdrawiamsmilep.s.slyszlam
      ze przy 2 dziecku od stycznia 2005 tez jest tylko 16 tygodni, gdzie mozna
      poczytac o zmianach jakie zaszly od 1.1.2005?
      • fasolka31 Re: KONIEC L4 OD GINA- MACIERZYŃSKI?? PILNE 19.01.05, 12:55
        anika27 napisała:

p.s.slyszla
        > m
        > ze przy 2 dziecku od stycznia 2005 tez jest tylko 16 tygodni, gdzie mozna
        > poczytac o zmianach jakie zaszly od 1.1.2005?

Wiesz pierwsze słyszę on tych zmianach!!! Myślę iż gdyby miało to być prawdą to
        by już od dawna o tym trąbili. A po za tym gdyby nawet to była prawda to myślę
        iż te kobiety które zaszły w ciazę jeszcze starym roku 2004 to byłby rozliczane
        według starych zasad. Ale i tak uważam to za jakąś głupią plotkę. Najlepiej
        zadzwonić do ZUS-u...oni to napewno wiedzą.
        • anika27 Re: KONIEC L4 OD GINA- MACIERZYŃSKI?? PILNE 19.01.05, 21:55
          dzisiaj dzwonilam. Pani w Zusie potwierdzila ze sa zmiany i beda opublikowane w
          Dz. Ust. na przelomie lutego i maca i wowczas beda udzielali wyjasnien.
          Natomiast zmiane dot. urlopu macierzynskiego na 2 dziecko znajoma znalazla
          w jakims serwisie o pracy ale nie potrafi wskazac strony..... wyglada na to ze
          znowu roluja w trosce o ujemny przyrost naturalny.......sad
          • fasolka31 Re: KONIEC L4 OD GINA- MACIERZYŃSKI?? PILNE 20.01.05, 14:36
            anika27 napisała:

> dzisiaj dzwonilam. Pani w Zusie potwierdzila ze sa zmiany i beda opublikowane
            w
            > Dz. Ust. na przelomie lutego i maca i wowczas beda udzielali wyjasnien.
            > Natomiast zmiane dot. urlopu macierzynskiego na 2 dziecko znajoma
            znalazl
            > a
            > w jakims serwisie o pracy ale nie potrafi wskazac strony..... wyglada na to ze
            > znowu roluja w trosce o ujemny przyrost naturalny.......sad

Ja również zadzwoniłam do mego ZUS-u, ale pani nie była zbyt miła, powiedziała
            tylko że szykują się duże zmiany w zasiłkach, ale jeszcze nie wiadomo
            kiedy....taka zdzira...buuuuuu. Mam tylko nadzieję że nas już nie obejmą.
            • anika27 Re: KONIEC L4 OD GINA- MACIERZYŃSKI?? PILNE 20.01.05, 19:43
              a na kiedy termin?smile
    • milaja Re: KONIEC L4 OD GINA- MACIERZYŃSKI?? PILNE 20.01.05, 08:36
      Hej, to chyba jakaś bzdura, albo złośliwość lekarza... Z macierzyńskiego MOŻESZ
      skorzystac na 2 tyg. przed spodziewanym terminem porodu ale nie musisz. Ja mam
      termin na 25 stycznia i zwolnienie wypisane do 25 stycznia. Moja lekarka
      powiedziała - o ile nie urodze mam przyjsc wypisze mi jeszcze tydzień. Urlop
      macierzyński jest naliczany wyłącznie od dnia porodu - to potwierdziły mi też
      kadry w mojej firmie. Ja myśle, ze być może lekarz boi się jakiejś kontroli
      ZUSowskiej jesli np Twoje zwolnienie jest długie (trwa pół ciązy czy całą) i
      dlatego wysyła Cię na wcześniejszy macierzyński lub do innego lekarza. Wiem, że
      tak było z moją koleżanką, która w sumie książkowo przechodziła ciąże i
      przesiedziała cały ten okres na zwolnieniu, jej tez lelarz sugerował
      rozpoczęcie macierzynskiegi jescze przed porodem...
      • anika27 Re: KONIEC L4 OD GINA- MACIERZYŃSKI?? PILNE 20.01.05, 11:23
        nie boisz sie tego co bylo sugerowane wyzej ze ZUS sam moze zamienic zwolnienie
        na macierzynski?
    • pasmois Re: KONIEC L4 OD GINA- MACIERZYŃSKI?? PILNE 20.01.05, 15:02
      dziewczeta, zwlaszcza Warszawianki,
      rozmawialam przed chwilka z Centrala ZUS w Warszawie. Pani z Dep Swiadczen
      Krotkotrwalych potwierdzila ze nie ma ZADNYCH zmian w wysokosci
      macierzynskiego, na I dziecko 16 tyg, na II - 18 tyg. Lekarz nie mamZADNYCH
      ograniczen co do dlugosci zwolnienia ciazowego, bo wiadomo ze porodu
      przewidziec sie nie da i ciaze mozna przenosic i 2 tyg. W zwiazku z tym wymowki
      lekarzy sa bez podstawne. Powiedziala rowniez ze nie musi byc to od gina, moze
      byc kazdy inny lekarz ktory bez problemu wypisze to zwolnienie.
      No to tyle dobrych wiesci, Pozdrawiam
    • iwonabw Re: KONIEC L4 OD GINA- MACIERZYŃSKI?? PILNE 20.01.05, 20:58
      Jak słysze te bzdury, które wygadują lekarze, to mi się niedobrze robi. Mój gin
      nie robił żadnych problemów, na L4 byłam od poczatku ciązy do dnia porodu, 8
      miesięcy. Żadne zus się ani nie czepiał, ani nikt nie wpadł na pomysł żeby
      zamienić L4 na macierzyński. Byłoby to po prostu niezgodne z przepisami. Teraz
      znów jestem w ciąży i znów na zwolnieniu od 6 tyg. ciąży.
    • gogi25 Re: KONIEC L4 OD GINA- MACIERZYŃSKI?? PILNE 20.01.05, 21:34
      Dziewczyny ja mam termin porodu na 31 stycznia. Zwolnienie mam do niedzieli
      23.01. Chcę w poniedziałek iśc do neurologa, cały czas dokucza mi rwa kulszowa.
      Byłam nawet z miesiąc temu w tej sprawie. Czy dostanę na to zwolnienie? Chyba
      powinnam bo nie mogę przez to chodzić albo w znacznie ograniczony sposób. Co o
      tym myślicie? Chyba nie musi byc koniecznie od internisty?
      • adag Re: KONIEC L4 OD GINA- MACIERZYŃSKI?? PILNE 21.01.05, 10:16
        Myślę, że to zależy od tego w jakim mieście jest ZUS, a nawet od urzędniczki,
        na któą trafią nasze papiery. Jestem z dolnośląskiego i moim 2 koleżankom z
        pracy ZUS bez ich wyraźnej zgody policzył @ tyg. zwolnienia przed porodem jako
        macieżyński, odwołały się od tej decyzji, zobaczymy czy oddadzą im te 2 tyg.To
        jest tak samo jak z emeryturami,mojej mamie zamknięto zakład pracy i chciała
        iść na wcześniejszą emeryturę, korzystając z możliwości doliczenia sobie 2 lat
        pracy na roli u rodziców. ZUS nie uznał tych lat, bo chodziła do liceum, a nie
        do zawodwóki, sprawa w sądzie toczyła się 2 lata i sąd przyznał, że ZUS
        popełnił nadużycie, musieli mamie wypłacić zaległe pieniądze, ale ile to
        nerwów. Podobnie czasem robią z macieżyńskim, bo a nuż się kobieta nie odwoła!
        • anika27 Re: KONIEC L4 OD GINA- MACIERZYŃSKI?? PILNE 21.01.05, 12:23
          to jaks paranoja zeby zwolnienie wstecz panienka w okienku przeliczala na
          macierzynski. jakie przepisy upowazniaja ZUS do liczenia wstecz? przeciez ciaza
          o czasie moze zakonczyc sie miedzy 38 a 42 tygodniem a i tak nie wszystkie
          porody odbywaja sie w tym terminie. a moze z nich takie wrozki ze nie widzac
          pacjentki wiedza kiedy urodzi?smile
        • anika27 Re: KONIEC L4 OD GINA- MACIERZYŃSKI?? PILNE 21.01.05, 12:36
          wlasnie zadzwonilam do Zus we Wrocławiu, az mi sie humor poprawilsmile W zasilkach
          macierzynskich Pani powiedziala ze to jakas bzdura z ta zamiana L4 na
          macierzynski. chyba nie bylam pierwsza, ktora do niej dzwonila bo nie zdazylam
          wylozyc o co mi chodzi a ona juz mi wyjasniala ze to nie jest prawda, Zus nie ma
          prawa takich zeczy robic.
          adag.... Twoje kolezanki napewno wygraja. a do wszystkich Ciezarowek: nie
          denerwowac sie bo dzidzia bedzie kopalasmile a skoro jest taki szum w tej sprawie
          przypuszczam ze w najblizszym czasie ZUS juz nic nie wywiniesmileczego sobie i wam
          zycze pozdrawiam
    • gogi25 Re: KONIEC L4 OD GINA- MACIERZYŃSKI?? PILNE 21.01.05, 09:36
      • luneczkaa Re: KONIEC L4 OD GINA- MACIERZYŃSKI?? PILNE 21.01.05, 15:20
        je też dzwoniłam do ZUS i kobitka potwierdziła, że to lekarz decyduje od kiedy
        macierzyńskie, więc spokojnie może wystawić L4, mimo że do planowanej daty
        porodu pozostały dwa tygodnie. Kadry też mi to potwierdziły, więc głowa do
        góry!!!
        Luna
    • asientos Re: KONIEC L4 OD GINA- MACIERZYŃSKI?? PILNE 21.01.05, 18:42
      Moja ginekolog tłumaczyła tak- zwolnienie wystawia się na ciążę zagrożoną, a po
      38 tygodniu nie uważa się ciąży za zagrożoną. Urlop macierzyński przed porodem
      jest na wniosek t w ó j. Interniści nie czynią na ogół problemów, zawsze możesz
      powiedzieć, że cię strasznie boli kręgosłup. Potem w dniu porodu macierzyński
      zastępuję l-4. Jeśli jednak przyjmą cie do szpitala i urodzisz następnego dnia
      to mogą wystawić macierzyński od dnia przyjęcia. Pozdrawiam Asia
      • adag Re: KONIEC L4 OD GINA- MACIERZYŃSKI?? PILNE 21.01.05, 19:23
        No to może zmądrzeli w tym Wrocławiu, cieszę się bardzo!
      • wiewiora12 Re: KONIEC L4 OD GINA- MACIERZYŃSKI?? PILNE 22.01.05, 08:57
        A mnie interesuje teoretyczna sytuacja: postanowilam wziasc ten macierzynski 2
        tygodnie przed planowanym terminem porodu. A rodze 2 tygodnie po terminie. I co
        wtedy? Taka lamiglowka.
        • alicja-alicja Re: KONIEC L4 OD GINA- MACIERZYŃSKI?? PILNE 22.01.05, 11:45
          Wiewióra: brawo, mnie też interesuje ta łamigłówka. Przepisy są absurdalne.
    • agadj Re: KONIEC L4 OD GINA- MACIERZYŃSKI?? PILNE 22.01.05, 12:01
      umiescilam ta sprawe jko osobny watek, ale moze ktos tu pomoze:
      Czy któras z Was byla w podobnej sytuacji. Ginekolog wystawil mi zwolnienie
      do dnia w ktorym przypada termin porodu, a nastepnie zalecil wziecie urlopu
      macierzynskiego. Oczywiscie nie chce sobie i Maluszkowi skracac tego czasu. W
      zwiazku z tym mam pytanie: do ktorego internisty w medicoverze moge sie
      wybrac i dostac bez problemu zwolnienie na ewentualne dalsze dni przed
      porodem?

Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka