niunia792 12.09.05, 11:42 Czy macie skierowania na cesarki?Jesli tak- to z jakich powodow??? Np. wady wzroku??? Czy mozna na zyczenie miec cesarke czy jedynie w przypadku zagrozen itp.??? Pozdrawiam Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
mrrkot Re: Cesarki 12.09.05, 11:56 ja dopiero jestem na początku ciązy, ale z tego co wiem, to raczej się robi cc ze względów zdrowotnych (duża wada wzroku jest wskazaniem na wykonianie cc).Ale też są lekarze,którzy robią to na życzenie.Niestety nie jest ich wielu.. i są to zazwyczaj ordynatorzy (bo nikogo nie muszą pytać o zgodę na ten zabieg).Sama szukam takiego lekarza, bo przeraza mnie poród naturalny i mam niski próg tolerancji na ból... Odpowiedz Link Zgłoś
45q6 Re: Cesarki 12.09.05, 12:09 cze ja mam cc ze wzgledu na tamte cc a tamte cc mialam z powodu infekcji drug rodnych (mnn gronkowiec zlocisty w pochw. w trakcie ciAży ,podejrzenie wirusa opryszczki itp)ale z tego co wiem można załatwić sobie cc na życzenie jasne za opłatą pewnie u niektórych ordynatorów szpitali Odpowiedz Link Zgłoś
marcia81 Re: Cesarki 12.09.05, 12:23 Wskazaniem na cc jest rowniez zle ulozenie dziecko, lozyska przodujace lub odklejajace sie, za duza glowka twojego malca w porownaniu z szerokoscia miednicy, poprzednie cc, wspomniana wada wzroku, i jeszcze wiele innych, ale niestety nie pamietam. Na cesarke mozesz oczywiscie sie umowic, nie kazdy lekarz to popiera ale jesli tego bardzo chcesz to i takiego znajdziesz. Odradzam zelazna i karowa, tam niestety duzy nacisk klada na porod naturalny. Oczywiscie cc na zadanie kosztuje i to nie malo bo ok 3000zl. marta g. Odpowiedz Link Zgłoś
niunia792 Re: Cesarki 12.09.05, 12:49 dzieki za info. Ponoc w Niemczech mozna miec na zadanie cc - chyba za darmo - jak wiekszosc rzeczy tutaj zwiazanych z leczeniem i kasa chorych... jutro spytam gina co mysli o tym.ja po prostu nie znosze najmniejszego bolu i czesto mdleje...na widok krwi itp. Odpowiedz Link Zgłoś
visenna2 Re: Cesarki 12.09.05, 13:10 Jak nie znosisz bólu to nie wiem czy cesarka to taki dobry pomysł To nie zabieg kosmetyczny tylko operacja. Odpowiedz Link Zgłoś
kubusiowa78 Re: Cesarki 12.09.05, 13:00 marcia81 napisała: > Odradzam zelazna i karowa, tam niestety duzy nacisk klada na porod naturalny. > > marta g. Dlaczego od razu "niestety".Czy to jakiś "dopust Boży" urodzić naturalnie? Wada wzroku sama w sobie jeszcze nie jest przeciwwskazaniem tylko ewentualny zły stan siatkówki oka. Decyduje okulista po badaniu dna oka. Odpowiedz Link Zgłoś
natalia100 Re: Cesarki 12.09.05, 13:02 JA MIALAM CESARKE W OSTATNIEJ CHWILI W KARCIE NAPISALI BRAK POSTEPU PORODU I SCISNIETA MIEDNICA...TARAZ TEZ MAM NADZIEJE ZE BEDE MIALA CESARKE BARDZO DOBRZE SIE PO NIEJ CZULAM..RODZE ZA POL ROKU Odpowiedz Link Zgłoś
tweety_bird Re: Cesarki 12.09.05, 13:11 Hej! Polecam tę lekturkę. Z tego co wiem, to wskazania kardiologiczne są najpewniejsze: www.babyboom.pl/dzieci_0_2/ciaza_i_porod/ciecie_cesarskie.html Co do lekarzy wykonujących cc na życzenie, to jest dokładnie tak, jak pisały poprzedniczki. Niektórzy zrobią to za pieniądze, niektórzy przychylają się do próśb pacjentki i wpisują fikcyjne wskazania w kartę. Wszystko zależy od lekarza. Ordynatorzy mają oczywiście większe pole do popisu. Pozdrawiam! Odpowiedz Link Zgłoś
marcia81 do kubusiowa78 12.09.05, 13:32 Tak tylko mi sie napisalo to "niestety" )) Ja osobiscie wole rodzic naturalnie ale nie bede mogla bo moje dzieciaczki zle sie ulozyly i sa male szanse ze sie odwroca. Odpowiedz Link Zgłoś
agao_72 Re: Cesarki 12.09.05, 13:53 W moim przypadku decyzja o cięciu cesarskim została podjęta w trakcie konsultacji z neurochirurgiem, konsultacje z nim zaleciła moja pani doktor, która wiedziała o przypadłości rodzinnej. W przeciągu pół roku dwie osoby - moja mama i brat cioteczny (34 lata) umarli na tętniaki mózgu. Wiedząc o domniemanej skłonności genetycznej stwierdziła, ze mam się wypytać i dowiedzieć. A ja wyszłam od neurochirurga z kwitem zalecającym cięcie cesarskie. Pni doktor mówiła, że jakbym nie zdobyła papierka to by sama coś wykombinowała - jakieś zalecenie. Bo ona woli na zimne dmuchać, a dwa przypadki zgonów na to samo w bliskiej rodzinie to nie jest już statystyka. Pozdrawiam agA Odpowiedz Link Zgłoś
niunia792 Re: Cesarki 12.09.05, 13:56 Jutro popytam moja gin o mozliwosc cesarki. Wiem , ze to nie zabieg lecz operacja ale o ile sie nie myle pod znieczuleniem... Moje kolezanki i kuzynki tak sie jakos zlozylo, ze sa po cesarkach zadowolone. W Niemczech gdzie mieszkam cesarke mozna mec na zyczenie - nieodplatnie Pytalam, bo skoro moja mama mi odradza porod naturalny (wie, jaka jestem panikara)to musze i to rozwazyc... Odpowiedz Link Zgłoś
ariella Re: Cesarki 12.09.05, 15:10 ja mam wskazania ze wzgledu na posladkowe ulozenie i rode na Zelaznej w wawei z tydzien. Ale nawet mimo tego porponowali mi porod posladkowy. Pan doktor stwierdzil, ze "on sie podejmie". Ale grzecznie podziekowalam i wystawil kwit na cc Odpowiedz Link Zgłoś
visenna2 Re: Cesarki 12.09.05, 15:26 Pod z nieczuleniem, owszem ale ono mija po jakimś czasie Ja mam odwrotnie niż ty, boję się cesarskiego cięcia bardzo. A nie wiem jak będzie bo mam wadę wzroku -6,5, muszę dopiero zbadać siatkówkę. Mam nadzieję, że będę mogła rodzić normalnie, bo na myśl o cc robi mi się słabo Odpowiedz Link Zgłoś
kubusiowa78 do visenna2 12.09.05, 15:37 Ja wteż mam - 6.5 dioptrii i właściwie do 30 tygodnia byłam przekonana,że nie obejdzie się bez cc,co mnie nie zachwycało wcale. Ale od kilku już lekarzy w Matce Polce w Łodzi, gdzie będe rodzić, usłyszałam,że bardzo rzadko teraz są jakieś przeciwwskazania okulistyczne. Liczy się stan siatkówki, jesli przez ostatni rok wada Ci się pogłębiła to kiepsko. Moje dioptrie "stoją w miejscu" od kilku lat i na konsultacji okulistycznej, na którą moja gin wysłała mnie w 32 tyg, okazało się,że mogę rodzić naturalnie...Mam nadzieję,że u Ciebie też bedzie ok pozdr Odpowiedz Link Zgłoś
visenna2 Re: do visenna2 12.09.05, 15:47 Dzięki Nie zauważyłam pogorszenia wady od paru lat. Na badaniach moja siatkówka zawsze była śliczna, teraz nie wiem jak jest, muszę pójść do okulisty. Naprawdę mam nadzieję na zwykły poród, bo czuję się niezbyt fajnie na myśl o tym, że ze mnie będą wyszarpywać dziecko przez dziurę w brzuchu)) Powodzenia i pozdrawiam Odpowiedz Link Zgłoś
kingaolsz Re: Cesarki 12.09.05, 15:32 Ja z kolei bede robic wszystko, zeby drugiej cesarki nie miec. Piszesz, ze jest robiona w znieczuleniu, ale wierz mi, ze jak znieczulenie przestanie dzialac to bol bedzie i to jeszcze przez conajmniej tydzien. Moze zastanow sie nad ZZO ( epidurial)? Pozdr Kinga Odpowiedz Link Zgłoś
monika515 Re: Cesarki 12.09.05, 16:51 ja mam już skierowanie na cc(jestem obecnie w 35 tc.),ponieważ przez 12 lat nosiłam okularu(byłam krótkowzroczna) i wada przez cały czas rosła,aż urosła do -9 dioprii i zdecydowałam sie na zabieg laserowy rok temu.Mimo,ze wadę zlikwidowano mi do zera to i tak nie mogę rodzic naturalnie...,ale chyba cieszę sie z tego powodu )) Odpowiedz Link Zgłoś