Dodaj do ulubionych

szyjka macicy 1,5 cm

16.04.06, 07:55
na ostatnim badaniu lekarz zapisal w karcie dlugosc szyjki 1,5 cm. Nie
powiedzial ze to zle wiec nie wiedzialam, doiero teraz wynalazlam na forum ze
powinna miec ok 5cm!! Czy dobrze zrozumialam. Jestem w 24 tygodniu. Jakie
konsekwencjie moze niesc z soba skrocona szyjka???
Obserwuj wątek
    • lolinka2 Re: szyjka macicy 1,5 cm 16.04.06, 08:52
      Ok 5 to to co da się zobaczyć na usg, lekarz przy badaniu jest w stanie ocenić
      ile ci 'wystaje' (sorry za dosadność. Cóz, fajnie byłoby żeby to było więcej niż
      owe 1.5 ale z tym się żyje... Poza tym niektóre kobiety z natury mają
      drobniejszą szyjkę niż inne (np. ja). Mnie w 18 tc przy takich wymiarach jak
      twoje, bez rozwierania założono pessar, bo chciałam do końca być aktywna
      zawodowo, więc żeby nic się nie stało, jestem zabezpieczona. Niemniej jeśli nie
      szalejesz (biegi co rano za autobusami, stanie w pracy albo siedzenie przez 12
      godzin, dźwiganie itp.) to nie powinna się skracać bardziej (czasami sposobem na
      to jest L4 i tzw. oszczędzający tryb życia). I dopiero jeśli skraca się szybko i
      mocno podejmuje sie decyzję o szwie okrężnym lub pessarze (w tym stadium ciązy
      raczej pessar, chociaż w poprzedniej szyto mnie z powodzeniem w 31 tc).
      Ma się rozumieć pojawienie się skurczy, dziwnych boleści predysponuje cię do
      wizyty u lekarza, bo może być gorzej, a jak się szyjka skróci na maxa, zaczyna
      się rozwierać... wiesz, czym to się kończy??
      • lea83 Re: szyjka macicy 1,5 cm 16.04.06, 09:01
        nie wiem. prosze Cie napisz. Nie wiem rowniez co to jest pessar, bo do tej pory
        nie interesowalam sie akurat tym bo myslalam ze jest ok. Postanowilam ze w tym
        tygodniu pojde na l4...
        • liwilla1 Re: szyjka macicy 1,5 cm 16.04.06, 09:14
          jak zacznie rozwierac sie szyjka macicy, to zaczyna sie porod
          na razie jednak nie masz sie czym martwic-przeciez nikt u Ciebie skroconej
          szyjki nie stwierdzil
          a bylas juz na swoim 2gim usg?
        • lolinka2 Re: szyjka macicy 1,5 cm 16.04.06, 10:40
          Rzowarcie grozi przedwczesnym porodem. Chyba ze następuje po 37 tc, to już nie
          przedwczesny smile)
          Pessar to krążek silikonowy (a właściwie kapturek, tak jak kołnierz dla psa zeby
          opatrunku nie zerwał) który zaciska szyjkę i nie pozwala na skracanie/
          rozwieranie. Szew okrężny to metoda zeszycia szyjki tak jak worka (mniej więcej)
          w tym samym celu. Gdzieś kiedyś na forum o tym pisałam
      • lea83 Re: szyjka macicy 1,5 cm 16.04.06, 09:03
        aha -jeszcze jedno, faktyczniue nie mialam robonego usg tylko lekarz stwierdzil
        taka dlugos podczas badania wiec moze w rzecywistosci szyjka nie jest tak
        krotka ...
        • benignusia Re: szyjka macicy 1,5 cm 16.04.06, 21:03
          wydaje mi się że gdyby szyjka była za krótka lekarz by Ci powiedział,i pewnie
          zalecił leżenie.ale póki co,oszczędzaj się.odpoczywaj,relaksuj,i NIE DENERWUJ.i
          na następnej wizycie zapytaj lekarza czy masz się czym martwić!moja kuzynka od
          23 tyg.miała szyjke na 1 cm...w pierwszej ciąży urodziła malucha w 35 tyg,a w
          następnej w 38!ale tylko dlatego pierwsza córeczka była wcześniakiem bo ona nie
          zdawała sobie sprawy z zagrożenia jakie stanowi tak skrócona szyjka,i
          potraktowała zalecenia lekarza z przymrozeniem oka...a mała mimo tego urodziła
          sie2500gr w 35 tyg.przy drugim dziecku rady wzieła sobie do serca!więc myśle że
          powinnaś poprostu pogadać z lekarzem...
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka