Dodaj do ulubionych

ser feta w ciąży - mdłości

21.04.06, 11:19
Jestem w 20 tygodniu i trzy dni temu zjadłam sałatkę grecką, na którą miałam
ogromną ochotę, oczywiście z serem feta.
Później dowiedziałam się że jest szkodliwy, wręcz zabroniony, aja zjadłam ok
3 plastrów.

Cały następny dzień było mi niedobrze i mogłam zjeść tylko bułki z masłem.
Teraz wszystko wróciło do normy, ale chwilami martwię się, czy nie zrobiłam
dzidziusiowi jakiejś krzywdy, czy powinnam iść do lekarza teraz, czy raczej
nie panikować, wizytę planowaną mam za tydzień.

Jak sądzicie drogie Mamy?

pozdrawiam
Basia
Obserwuj wątek
    • green69 Re: ser feta w ciąży - mdłości 21.04.06, 11:22
      Bez przesady! Ser na pewno Ci nie zaszkodził, a jeśli to był polski ser, to był pewnie pasteryzowany i taki mozna jeść będąc w ciąży.
    • madzialu Re: ser feta w ciąży - mdłości 21.04.06, 11:23
      Co Ty mówisz? Dlaczego niby ser feta miałby być szkodliwy. Przecież jest
      zrobiony z pasteryzowanego mleka (no chyba że go kupiłaś od jakiejś babuni na
      wsi). Ja fetę uwielbiam i jem ją przynajmniej raz na dwa tygodnie, jeśli nie
      częściej. W szkole rodzenia powiedzieli nam, że zabronione w ciąży jest tylko
      palenie papierosów i objadanie się surowym miesem z niepewnego źródła, reszta w
      rozsądnych ilościach jest absolutnie dozwolonasmile
    • angela2628 Re: ser feta w ciąży - mdłości 21.04.06, 11:23
      O kurde, a ja się objadam serem feta.. To czego jeszcze nie można bo zwariujesmile!
      • alinkamarcinek Re: ser feta w ciąży - mdłości 21.04.06, 11:27
        Ser nie powinien absolutnie zaszkodzić, ale na początku ciąży zjadłam tę
        sałatkę i do tej pory nie mogę patrzeć na fetę! Ale to wcale nie znaczy że jest
        szkodliwy
        • mmadzik1 Re: ser feta w ciąży - mdłości 21.04.06, 19:54
          NIe martw się feta nie jest szkodliwa. Tak mysle bo zajadam się nią caly 1
          trymestr. Jedyne sery zabronione dla kobiet w ciaży to sery pleśniowe .
          • dorianne.gray Re: ser feta w ciąży - mdłości 21.04.06, 20:04
            Bzdura smile
            Sery pleśniowe oczywiście nie są zabronione, to kolejny mit smile
          • ksanderka Re: ser feta w ciąży - mdłości 22.04.06, 14:42
            Ser feta należy do grupy serów dojrzewających (podobnie jak sery pleśniowe a
            także niektóre mozzarella) i dlatego powinien zostać wyeliminowany z diety
            kobiet ciężarnych. Sery dojrzewające (produkowane z niepasteryzowanego mleka) są
            niebezpieczne ze względu na możliwość wystąpienia w nich bakterii z typu
            Listeria monocytogenes, wywołującą Listeriozę - chorobę niebezpieczną dla płodu
            (do wyleczenia przy pomocy antybiotyków u osób dorosłych). Tym, że jadłaś fetę
            się na razie się nie przejmuj, bakteria ta bardzo rzadko występuje, ale lepiej
            do momentu porodu odstaw wszystkie tego typu sery.
    • joasia81 ser feta szkodliwy hahhaha... 21.04.06, 11:24
      • alinkamarcinek Re: ser feta szkodliwy hahhaha... 21.04.06, 11:28
        jest po prostu tłusty i bardzo ciężki
    • pollys spokojnie- to tylko ser :) 21.04.06, 11:29
      na pewno był z pasteryzowanego mleka więc nie ma co sie martwić smile a niedobrze
      Ci pewnie było po tym jak sie dowiedziałaś, że niby szkodliwy. zestresowałaś
      się i dlatego...naprawdę nie ma się czym przejmować. bardziej można zaszkodzić
      dzidzi niepotrzebnym zadręczaniem się i stresowaniem niż trzema plasterkami
      sera feta smile
    • falka32 Re: ser feta w ciąży - mdłości 21.04.06, 12:02
      w pierwszej ciąży miałam straszną ochotę na oliwki, więc zjadłam pół małego
      słoika, zrobiło mi się niedobrze i potem przez jakieś 3 lata nie mogłam patrzec
      na oliwki i na sam zapach dostawałam mdłości smile)
      Tak więc zachcianki ciążowe mogą być bardzo zmyłkowe smile
    • spa76 Re: ser feta w ciąży - mdłości 21.04.06, 12:48
      czemu feta zabroniona - to jedna z nielicznych rzeczy od której mnie nie
      odrzuca i jem kilogramami? i bardzo dobrze się czuję.
      mi lekarz powiedział tylko o serach z przerostem pleśni - żeby na nie uważać.
      sądzę, że twoje mdlości to nie jest efekt fety tylko po prostu...ciąży.
      • mmalicka21 jezu nie moge...skąd te kobiety to biorą 21.04.06, 12:57
        ręce opadaja
        ciągle tylko trzeba odpisywać"
        "nie, nie zaszkodz"
        "tak wolno"
        "nie nie zniszczyłaś tą wedliną płodu"
        "bez obaw makrela wędzona nie zje twojego dzidzusia"
        "spokojnie po lampce wina dziecko nie jest pijane"
        "wyluzuj ser feta nie jest groźny dla zycia-ani twojego ani twego dziecka"
        • pollys Re: jezu nie moge...skąd te kobiety to biorą 21.04.06, 13:02
          wiesz, to chyba wina tych wszystkich "dobrych ludzi", co zawsze służą "dobrą
          radą" kobietom w ciąży. chyba każda ciężarna chce jaknajlepiej dla swego
          maleństwa i kiedy usłyszy, że coś tam szkodzi to niestety blokują się jej szare
          komórki i zaczyna w takie bzdurki wierzyć, że np.lodami przeziębi :p
    • zielaka Re: ser feta w ciąży - mdłości 21.04.06, 18:01
      Ja uwielbiam grecką z fetą. Z tego co wiem, to szkodliwe są sery pleśniowe, a
      fetę można jeść.
      • gabinkasok Re: ser feta w ciąży - mdłości 21.04.06, 19:32
        z tego co wiem to trzeba si nieźle natrudzić żeby w Polsce zatruć się w ciąży
        serami( większości są to sery właśnie z pasteryzowanego sera- napeno feta do
        takich należy)
        • aborka Re: ser feta w ciąży - mdłości 22.04.06, 07:52
          mi by sie udało. Miałam serek bieluch. Jadłam w pracy, cimnawo było. I tak w połowie opakowania poczułam taki dziwny smak jakby sera plesniowego. Patrze a tam cału brzeg splesniały. Serek miał date częsciowo zaklejoną. Dzien sie zgadzał ale miesiąc był poprzedni. Dośc sie zdenerwowałam ale chyba miałam prawo. jako ze pracuje w aptece to od razu sobie strzeliłam pół paczki węgla i nifuroksazyd zeby wytłuc bakterie i tosyny. Zatwardzenie po tym węglu to chyba tydzień miałam.... A sera feta to zjadłam pewnie z kilo w ciązy...ale z dobrą datą.
    • ab76 Re: ser feta w ciąży - mdłości 22.04.06, 10:46
      Mniam.. zjadło by się.. jadłam przez pierwszy i drugi trymestr, ale teraz nie
      bardzo bo jest słony, a ja cała spuchnięta na sól muszę bardzo uważać...

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka