IP: *.* 29.10.01, 10:31
Dziewczyny, licze na wasze doswiadczenia i opinie.Robilam badania w 14 tyg. ciazy i martwia mnie leukocyty: 10,7 K/uL. 1,5 m-ca temu mialam 8,8. Gdzies czytalam ze w ciazy moze wzrosnac poziom leukocytów ale raczej w bardziej zaawansowanej(w moczu leukocyty: 2-6)z kolei czerwone krwinki RBC troche spadly: 3,94 M/uLjakie wy macie wyniki ?
Obserwuj wątek
    • Gość: guest Re: Leukocyty IP: *.* 29.10.01, 11:22
      hejja zaraz na początku ciąży miałam 12,5 (norma u kobiet podobno 10,5)i tak mi rosły do 23 (po porodzie 43!!!! - to już było źle), uspokajano mnie że po ciąży wszystko wróci do normy;i wróciłoteraz jestem w 20 tygodniu i już mam 17zaznaczam jednak że nie u każdej kobiety tak się dziejepozdrawiam
      • Gość: guest Re: Leukocyty IP: *.* 29.10.01, 11:41
        czesc Kati, Dzieki za odp., troche mnie uspokoilas. A co sie dzialo u ciebie z erytrocytami w ciazy ?
    • Gość: guest Re: Leukocyty IP: *.* 31.10.01, 09:40
      Cześć Justyno,Podam Ci swoje wyniki (14 tydz.):- leukocyty (WBC): 9,1 K/uL- erytrocyty (RBC): 4,94 M/uL- hemoglobina (Hb lub HGB):14,8 g/dLI obecnie (25 tydz.):- leukocyty (WBC): 12,7 K/uL (norma 4.0 - 10.0 K/uL)- erytrocyty (RBC): 4,45 M/uL- hemoglobina (Hb lub HGB):13,6 g/dLRozmawiałam z lekarzem i tak jak "pochwalił" moją hemoglobinę, tak też i powiedział, że nie mam się przejmować przekroczeniem normy leukocytów, gdyż norma ta jest dla NIECIĘŻARNYCH, a osoba która wykonuje te badania nie wie, że robi je dla kobiet w ciąży więc otrzymane wyniki odnosi do ogólnie przyjętych norm. Dla ciężarnych taki poziom leukocytów oznacza, że...jesteś w ciąży! I to normalne (chociaż pewnie jakieś limity na pewno są, tak więc skoro moje wyniki poziomu leukocytów są nadal poprawne, więc Twoje, skoro niższe zapewne też). Co do erytrocytów i hemoglobiny (bo bardzo to się ze sobą wiąże). U mnie jest b. dobrze, więc u Ciebie jest DOBRZE. Hemoglobina (minimalna norma dla kobiet ok. 12, dla kobiet w ciąży norma to nawet 10-11 g/dL. Piszę, że te dwa wyniki wiążą się ze sobą, ponieważ hemoglobina to czerwony barwnik krwi znajdujący się w erytrocytach (czerwonych krwinkach), której zadaniem jest roznoszenie tlenu i dwutlenku węgla po organizmie. Tak więc skoro ilość erytrocytów spada, to i logiczne będzie, że ilość Twojej hemoglobiny też spadnie. Spada oczywiście dlatego, że Twój organizm musi się podzielić z płodem (im więcej tygodni, tym będzie można zauważyć większy spadek - więc to też jest normalne, jeżeli więc na początku ciąży "startujesz" z dobrym wynikiem, pewnie nie zdołasz spaść nawet poniżej minimum dla ciężarnej. Podobnie wysoko wypadł u mnie wyniki poziom granulocytów [GRAN=10,3 (norma do 7,8)].W moczu u mnie leukocyty pojedyncze. I też jest O.K.Mam nadzieję, że chociaż w nieznacznym stopniu rozwiałam Twoje wątpliwości. Pozdrawiam Was serdecznie.Dorota (25 tydz.)

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka