Dodaj do ulubionych

Po ilu godz cc gdy brak postępu porodu???

11.02.07, 04:46
Witajcie

Za chwilę będę rodzić (mam nadzieję naturalnie) i mam takie pytanie jak w
temacie czy ktoś się orientuje jaka jest prawidłowa procedura cc TYLKO Z TEGO
POWODU (gdy NIE dochodzą dodatkowe przyczyny cc typu zielone wody, spadek
tętna bo wtedy wiadomo że się nie zwleka z cc). Wolę wiedzieć czego się
domagać niż czekać aż się łaskawie zlitują po 20 godzinach męczarni.

Chodzi mi o to ile godzin od rozpoczęcia porodu (tj odejścia wód, pierwszych
skurczy) gdy brak jest postępu akcji porodowej powiina być podjęta decyzja o
cięciu c tzn po 10, 18 czy więcej godzinach?. Czy są na to jakieś procedury
dla wszystkich szpitali w Polsce czy każdy szpital ustala swoją politykę cc.
Jak to było w Waszym przypadku?

Pozdrawiam Aga

?
Obserwuj wątek
    • kasiapfk Re: Po ilu godz cc gdy brak postępu porodu??? 11.02.07, 08:45
      nie pocieszę, mnie łaskawcy z IMiDz zakwalifikowali po 28 h. (słownie:
      dwadziescia osiem godzin bólu!, 25 h pobytu w szpitalu na porodówce)
    • astronia Re: Po ilu godz cc gdy brak postępu porodu??? 11.02.07, 09:55
      nie ma czegoś takiego "jak po ilu godzinach "... o tym decyduje lekarz i ty nie
      masz nic do gadania ...leż i cierp .... nie martw się będzie dobrze wink
    • astronia Re: Po ilu godz cc gdy brak postępu porodu??? 11.02.07, 09:56
      aaaaaaaa.... ja miałam po 8 godzinach cc ....
    • agular mi zrobili po 72 h 11.02.07, 10:04

• agular poprawka 11.02.07, 10:05
        nie doczytalam... mnie trzymali 72 h od pierwszych silnych bóli a po przebisciu
        pęcherza płodowego i popłynięciu wód to jakies 1,5 godz sad
        • astronia Re: poprawka 11.02.07, 10:07
          aaaaaaaaaaaaa to inna sprawa to szybko :")
    • astronia Re: Po ilu godz cc gdy brak postępu porodu??? 11.02.07, 10:05
      72 godziny !!!!surprised........... szacuneczek smile ....
    • mama_amelii Re: Po ilu godz cc gdy brak postępu porodu??? 11.02.07, 10:13
      Witam.Wody odeszły mi o 20,akcji porodowej nie było do 10 rano(oksotycyna nie pomagała).Cesarkę zrobili mi o 16,czyli 20 godz.po odejściu wód.Z obecną wiedzą nigdy bym się na to nie zgodziła.Lekarz,który robił mi cesarkę stwierdził,że stanowczo za długo czekali(przyszedł na następną zmianę i od razu wzią mnie na stół).
      • astronia Re: Po ilu godz cc gdy brak postępu porodu??? 11.02.07, 10:29
        mama_amelii napisała:

> Witam.Wody odeszły mi o 20,akcji porodowej nie było do 10 rano(oksotycyna nie
        p
        > omagała).Cesarkę zrobili mi o 16,czyli 20 godz.po odejściu wód.Z obecną
        wiedzą
        > nigdy bym się na to nie zgodziła.Lekarz,który robił mi cesarkę stwierdził,że
        st
        > anowczo za długo czekali(przyszedł na następną zmianę i od razu wzią mnie na
        st
        > ół).

to znaczy chciałaś urodzić naturalnie i nie zgodzial;byś się na cc czy
        odwrotnie ???
        • mama_amelii Re: Po ilu godz cc gdy brak postępu porodu??? 11.02.07, 10:49
          Niestety musiałam mieć cesarkę ze względu na to że główka nie schodziła do kanału rodnego przy 8cm rozwarcia.Za długo czekali z cesarką,ponieważ tętno dziecka skoczyło do 190,poza tym bez wód płodowych mogło nie przeżyć.Nie zgodziłabym się na tak długie zwlekanie z cesarką po odejściu wód.Na szczęście przyszedł nowy lekarz(dyrektor szpitala) i kazał pozostałym popukać się w głowę.Od razu poszłam na stół.Pozdrawiam.

src="fotoforum.gazeta.pl/photo/4/md/yb/uo9f/kAkJ5a8bha04tUcRMB.jpg" alt="DSCF8572" title="DSCF8572" /></a>
    • astronia Re: Po ilu godz cc gdy brak postępu porodu??? 11.02.07, 11:06
      a to ok już się wystraszyłam smilepozdrwaiam smile
    • kopalnia.diamentow Re: Po ilu godz cc gdy brak postępu porodu??? 11.02.07, 11:28
      po odejściu wód pojechałam do kliniki,
      po 5 godzinach pod oksytocyną - cesarka (brak rozwarcia, brak silnych skurczy i
      dziecko nie ustawiło się w kanale)
      pozdrawiam
      • marta76 Re: Po ilu godz cc gdy brak postępu porodu??? 11.02.07, 11:35
        od razu byłam na oksytocynie.12 godzin od odpłynięcia wód.Rozwarcie było na 5
        cm.Po 7 godzinach miałam znieczulenie.Trafiłam na stół.
    • netmarta po 2 h parcia 11.02.07, 11:54
      bez skutku, przedtem 23 godziny porodu; ale to bylo w usa. te 2 godziny byly
      najgorszymi w zyciu. patrzylam tylko na zegar i liczylam sekundy, zeby szybciej
      przeszly te 2 cholerne godziny. byly pewne przeslanki, ze porod moze zakonczyc
      sie cc, wiec tak mi powiedzieli, ze jesli parcie 2 h nie da rezultatow, bedzie
      cc.
      • netmarta co do odejscia wod 11.02.07, 11:59
        nie wiem, jak to jest po 20 godzinach, ale wody plodowe wciaz sie odnawiaja, w
        ilosciach wystarczajacych dla dziecka do zycia. to nie jest tak, ze odchodza
        wody i natychmiast trzeba robic cc, jesli nie ma akcji porodowej.
        mialam oksytocyne, wywolalo to tylko o wiele gorsze bole, niz postep porodu.
        przebito mi wody ok 16 w poniedzialek, a dziecko urodzilo sie w we worek przed
        4 rano (cc) - 11 godzin pozniej, bez najmniejszych problemow.
        • moniaj77 Re: co do odejscia wod 11.02.07, 12:58
          wody odeszły mi o 16, o 18 byłam w szpitalu i nie miałam skurczy położyli mnie
          na patologii nic nie dali na wywłanie- nie wiem chyba z powodu tego że
          porodówka była zapełniona
          godz 24 pierwsze skurcze co 5 min
          4 rano zabrali mnie na porodówkę skurcze co 2 min, później co 1,5 min boli jak
          nie wiem co a rozwarcie nie postępuje mam tylko 3,5 cm
          9:40 (po 18h)cesarka spada tętno dziecka, w tym szpitalu którym rodziłam po
          odejściu wód zrobili by cesarkę po 24h, mało pocieszjące prawda(?) a jest to
          szpital który był na 2 miejscu w rankingu najlepiej ocenianych w Polsce,
          warunki fakt bardzo dobre, ale za wszelką cenę dążą tam by urodzic naturalnie,
          dodam że rok przed porodem miałam usuniętą jedną nerkę i też powinni zwrócic na
          to uwagę bo jest to chyba wskazanie do cc
          też szłam na porodówkę z nastawieniem że chcę urodzic naturalnie
          • mynia0 Re: co do odejscia wod 11.02.07, 13:05
            rodziłam naturalnie jakieś 5 godzin, doszłam do pełnego rozwarcia, potem 3
            godziny bóli partych, a, że dziecko było źle ułożone i nie chciało się wstawić
            jak należy, od razu zrobili cesarkę. także w sumie czekałam godzinę, bo na bóle
            parte przeznaczają dwie godziny.
          • koteczka12 Re: co do odejscia wod 11.02.07, 13:10
            Jedno co wiem, to że po odejściu wód nie dłużej niz 24 h.
            • agaa5 Re: co do odejscia wod 11.02.07, 16:03
              No to mnie nie pocieszyłyściesmile też rodziłam kiedyś IMIDz i tam trzymają z
              bólami do oporu. Miałam nadzieję że jest jakaś granica np te 10 godzin od
              początku porodu a niektóre z Was piszą 72h 28h- to chore. Pół biedy jak bóle da
              się wytrzymać ale często ból wielogodzinny jest nie do zniesienia.
              Co do wód mnie np wywołali poród po 15h (po 30 urodziłam) i to ponoć za długo,
              bo była leukocytoza i hurtowo bakterie u dziecka.
              Znaczy się żeby sprawnie poszła cc to trzeba albo trafić na mądrego połóżnika
              albo ''dogadać'' się z lekarzem.
              Pozdrawiam Aga
    • maretina Re: Po ilu godz cc gdy brak postępu porodu??? 11.02.07, 18:59
      do porodu przyjeto mnie w czwartkowy wieczor ( ok 21). z ktg wychodzily sporawe
      skurcze, bylam kilka dni po terminie.sadzono, ze nad ranem urodzesmile heheheheh
      to sie pomylili, bo o 22 to sobie zasnelam i obudzil mnie dopiero piatkowy
      poranny obchodbig_grin
      dostalam oksytocyne, lazilam z nia od 8 rano do 17. skurcze duze, ale dla mnie
      nie byly wyczuwalne, rozwarcie nie postepowalo, synek nie napieral glowka w
      kanal rodny tylko w moj talerz biodrowy.
      ok 15 powiedziano mi, ze jessli do 17 nic sie nie zacznie klarowac, to bedzie
      cc. tak sie tez stalo o 19 bylam na stole operacyjym.
    • tuwenda Re: Po ilu godz cc gdy brak postępu porodu??? 12.02.07, 00:23
      U mnie cesarkę zrobili po 50 godz. od pierwszych skurczy, a to dlatego, że
      zaczęło spadać tętno dziecka.
      • mmalicka21 Re: Po ilu godz cc gdy brak postępu porodu??? 12.02.07, 09:14
        u mnie cc po 10 g porodu
        grożąca zamartwica płodu

spokojnie
        nie licz na cc po godzinie od 1 skurczu
        zaby stwierdzi brak poistepu porodu musisz zaczac rodzic a to nie jest tak hop
        siup
    • mokopi Re: Po ilu godz cc gdy brak postępu porodu??? 12.02.07, 10:10
      Po 16 godzinach porodu, 5 cm rozwarcia, akcja porodowa całkowicie ustała, zamiast zrobić cc dali mi oxytocynę. Po dalszych 2 godzinach nic, jeden skurcz i niestety MUSIELI zrobić cc. Ratowali mnie i Konrada.
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka