kamra Re: Jestem położną ,chętnie Wam pomogę... 19.02.07, 14:19 Choruję na łuszczycę, mam ją na skórze głowy , będąc w ciąży kilka razy (5) posmarowałam skórę głowy diprosalikiem,w przeciągu trzech miesięcy , teraz jestemw 16 tyg, ponieważ w przciwskazaniach nie było nic na temat ciąży. Dziś poszperałam trochę w necie i natknęłąm się na stwierdzenie, że lek może powodować zmiany płodu , jestem przerażona , nie wolno stosować go w czasie ciązy .Proszę o odpowiedż Odpowiedz Link Zgłoś
mmagda34 Re: Jestem położną ,chętnie Wam pomogę... 19.02.07, 16:54 Jestem a 14 tc. Lekarz przepisał mi GYNO-FEMIDAZOL, ja przeczytała że nie powinno sie tego leku brać w pierwszym trymestrze ciąży. jakie jest twoje zdania. Odpowiedz Link Zgłoś
kafialor Re: Jestem położną ,chętnie Wam pomogę... 19.02.07, 17:53 Mam pytanie w związku z hemoroidami .Niesety cierpię na to od kilkunastu lat , po poprzednim porodzie to była tragedia.Prosiłam położną o jakąś pozycję do rodzenia ale niestety nic z tego nie wyszło (sprawy potoczyły się za szybko,wpadła druga położna i wylądowałam klasycznie na łóżku) Jaką pozycję teraz powinnam wybrać aby maksymalnie chronić krocze , może prosić męża by w trakcie parcia trzymał ręką nieszczęsne guzki? Bardzo dziękuję za zainteresowanie i odpowiedź Gośka Odpowiedz Link Zgłoś
banan123 Re: Jestem położną ,chętnie Wam pomogę... 19.02.07, 18:21 Mam pytanie czy ze wzgledu na poronienie w 12 tyg. ciąży i ze wzgl. na wiek 38 lat mam prawo ządać skierownia na badania genetyczne?Było to pierwsze poronienie, dotychczas nie rodziłam. Po jakim czasie najlepiej planować kolejna ciażę? Odpowiedz Link Zgłoś
polozna35 Re: banan123 20.02.07, 14:28 zawsze po kazdym poronieniu bierze sie wyskrobiny do badania his-pat w celu wykazania przyczyny wiec powinna Pani otrzymac wynik takiego badania . Zawsze może Pani poprosic lekarza o skierowanie na badanie genetyczne ale czy on wyrazi zgode zalezy tylko od niego.Kolejna ciąże mozna planowac juz po 3 miesiacach Odpowiedz Link Zgłoś
polozna35 Re: kafialor 20.02.07, 14:32 Niestety jesli chodzi o hemoroidy podczas porodu nic sie nie da zrobic , uwydatniają sie samoistnie podczas wytaczania główki przez kanal rodny i zadna pozycja nie jest w stanie pohamowac tego procesu Odpowiedz Link Zgłoś
polozna35 Re: mmagda34 20.02.07, 14:35 Tak napisano gdyz zadna z firm nie przeprowadzila na ten temat badan naukowych dot. nastepstw po zastosowaniu leku ,prosze sie nie przejmowac Odpowiedz Link Zgłoś
mmagda34 Re: mmagda34 21.02.07, 17:22 Mam zalecenie brac kwas foliowy i żelazo (Sorbifer). Wiem, że obie tabletki powinnam brac przed sniadaniem. Czy moge je brac jednocześnie. Czy jedna nie koliduje z drugą. Prosze o odpowiedż. Odpowiedz Link Zgłoś
szyszka001 Re: Jestem położną ,chętnie Wam pomogę... 19.02.07, 21:01 Witam... Dwa lata temu miałam nieplanowaną cesarke...jak to stwierdzono z powodu dysproporcji główkowo-miednicowej i braku postepu porodu (39 tydzień - syn 3570 g, 57 cm). Teraz jestem w 38 tygodniu i lekarz w szpitalu twierdzi, że muszę spróbować urodzić naturalnie (córeczka waży obecnie ok. 3400)i dodam, że według pomiarów miednica jest "normalnych" rozmiarów .... Strasznie się boję, że znowu bedzie to trwać godzinami a i tak skończy się cięciem.... Jakie mam szanse urodzić naturalnie...?? Odpowiedz Link Zgłoś
polozna35 Re: szyszka001 20.02.07, 14:23 Szanse sa bardzo duze ale trudno na tym etapie cokolwiek powiedziec ,rokowac mozna dopiero po rozpoczeciu akcji porodowej oraz po postepie porodu Odpowiedz Link Zgłoś
mmagda34 Re: Jestem położną ,chętnie Wam pomogę... 19.02.07, 22:06 Dokładnie po którym miesiącu Kończy sie pierwszy trymestr ciąży? Jak dlugo powinno brac się kwas foliowy rozpoczynając od poczatku ciąży. Odpowiedz Link Zgłoś
polozna35 Re: mmagda34 20.02.07, 14:20 Pierwszy trymestr ciąży konczy sie z chwila ukonczenia 3 miesiaca ciazy,kwas foliowy mozna brac przez cały okres ciązy i połogu Odpowiedz Link Zgłoś
mamazelki Re: Jestem położną ,chętnie Wam pomogę... 20.02.07, 15:06 Witam serdecznie, Chciałam się poradzić odnośnie badań USG- 2 tyg temu lekarz zlecił mi pierwsze USG( 13 tc) Zamówiłam więc sobie w przychodni NFZ termin na 23 lutego, a ponieważ był odlegly,zrobiłam sobie USG prywatnie- 10 lutego.Wszystko było w porządku-dzidziuś 7 cm i zdrowy Zastanawiam się, czy iść na to badanie w tym tygodniu (15 tc) ,czy już sobie odpuścić.Czy USG jest szkodliwe dla dziecka? Z góry dziękuję za odpowiedź. Pozdrawiam Odpowiedz Link Zgłoś
polozna35 Re: mamazelki 21.02.07, 21:58 Nie musi juz pani robic drugiego badania usg , te pierwsze było najwazniejsze teraz mozna sobie odpuscic i poczekac az dzidzia troche podrosnie Odpowiedz Link Zgłoś
edit38 Jestem załamana 20.02.07, 18:25 Witam!!! Właśnie wróciłam z wizyty lekarskiej na której miałam robione usg i jestem zrozpaczona. Wg OM jestem w ciąży 23t6d. Wyniki usg mam takie: -Szerokość główki BPD - 67 mm co odpowiada 25t1d -Długość kości udowej FL - 42 mm co odpowiada 23t5d -Obwód brzuszka AC - 186 mm co odpowiada 23t2d -waga dziecka 774g Czy to oznacza że moje maleństwo urodzi się z wodogłowiem? Czy takie wyniki mogą oznaczać że dziecko ma inną chorobę? Jaka jest szansa że maleństwo będzie zdrowe? Moja gin powiedziała mi abym się nie przejmowała bo to o niczym jeszcze nie świadczy ale obawiam się że powiedziała tak tylko dlatego że z przerażenia o mało się nie rozpłakałam w gabinecie. Odpowiedz Link Zgłoś
polozna35 Re: edit38 21.02.07, 22:03 jakbym mogła to zrobic tobym wlała po tyłku porzadnie wg lat!!!!! Co to za wymyslanie sztucznych problemów??? Te wymiary o niczym nie swiadcza,w tym wieku płodowym dziecko jest na tyle małe jeszcze ze czasem półmilimetra zle obliczony punkt na obrazie daje rozbiezne wyniki, jesli chce to Pani sparwdzic prosze udac sie na jeszcze jedno badanie usg do innego lekarza podejrzewam ze wyjdzie zupełnie co innego, pozdrawiam Odpowiedz Link Zgłoś
bibci Re: Jestem położną ,chętnie Wam pomogę... 20.02.07, 18:55 Witam serdecznie. Niepokoi mnie dosc spora grudka/guzek po lewej stronie wezlow chlonnych, na dole, przy kosci lonowej. Nie boli mnie zupelnie, ale jest latwo wyczuwalne, wielkosci zlotowki lub wieksze, widoczne zgrubienie golym okiem. Juz od ponad tygodnia tak jest. Wizyte lekarska mam dopiero za tydzien (jestem w 29 tc) i nie wiem czy wybrac sie do lekarza ogolnego, czy to zdarzajacy sie ciazowkom objaw? Z gory dziekuje za odp!!!!! Odpowiedz Link Zgłoś
polozna35 Re: bibci 21.02.07, 22:08 trudno mi dokladnie opisac co moze byc przyczyną gdyz jakbym chciala wszystkie podac to dopiero by Pani była przerażona a nie o to chodzi,powiekszone wezły chłonne najczesciej swiadcza o stanie zapalnym w ich poblizu czyli np.o infekcji w drogach moczowych w Pani przypadku ale to juz zadanie lakarza wykryc przyczynę Odpowiedz Link Zgłoś
sylles Re: Jestem położną ,chętnie Wam pomogę... 20.02.07, 21:28 zastanawia mnie jak to jest rzeczywiście z piciem ziół w ciąży. w książkach, gazetach, czy nawet w internecie są sprzeczne opinie. chodzi mi o: - herb. z liści malin- jestem w 39 tc - malinową - koperek - mięta - rumianek, lipa, meliska, - pokrzywa. akurat te najbardziej lubię. dziękuję za odpowiedź. Odpowiedz Link Zgłoś
polozna35 Re: sylles 21.02.07, 22:10 Nie widze nic złego w popijaniu tych ziól które Pani wymieniła Odpowiedz Link Zgłoś
kinia0422 Re: Jestem położną ,chętnie Wam pomogę... 21.02.07, 07:15 a czy mogłaby Pani odpowiedzieć na moje pytania- wyżej dziekuje k. Odpowiedz Link Zgłoś
doorr1 Re: Jestem położną ,chętnie Wam pomogę... 21.02.07, 08:15 Mam pytanie. Jestem w 18 tyg. ciąży i na ostatniej wizycie ginekolog przepisal mi Clotrimazolum czyli jak sie domyśliłam mam grzybice pochwy(o czym mnie poinformował) Chciałabym sie dowiedziec jaka moze byc przyczyna ze zachorowałam??? i jeszcze jedno biore dwie tabletki dziennie przez okres 6 dni , czy to nie za duża dawka?, bo na ulotce sa o połowe mniejze...i czy nie zaszkodzi to mojej dzidzi?? z gory dziękuję za odpowiedz.. Odpowiedz Link Zgłoś
abetyna Re: Jestem położną ,chętnie Wam pomogę... 21.02.07, 13:24 Pani Kasiu, czy moge prosić o odpowiedz na pytanie dotyczace połozenia dziecka. Wg OM jestem w 38 tc , wg USG w 37 - dziecko wazy 2700 (wczorajsza waga z USG) i dziecko zanjduej sie w połozeniu pośaldkowym - główka znajduje sie pod prawymi zebrami, prawie wyraznie ja czuc i widac, lewy bok wtym miejscu jest wrecz jakby zapadniety, ruchy te zodczuwam raczej w dole brzucha, kopanko w pecherz i gdy leze na bokach to ruchy z tego boku, na którym leze, jakby raczka. To tyle o moich odczuciach, zaś o wizycie u lekarza dowiedziałąm sie ze raczej czeka mnie cc, bo lekarz juz nie daje nadzieji na odwrócenie sie dziecka główka w dół. Chciałam zaznaczyc,z e ejst to moja druga ciaza, pierwsza była zakonczona porodem SN, syn wazył 3100, mierzył 53cm. Mimo ze jestem wysoka i dość "postawna" tym razem tez waga dziecka nie jest duza co moim zdaniem powinno rokowac mozliwosc jesli nie obrotu jeszcze przed porodem to moznosć urodzenia SN mimo poł pośaldkowego - weim ze u wieloródek mozna taki poród zaryzykowac. Prosze mi napisac jaka jest Pani opinia co do mozności obrotu, jakie sa ewentualne zagrozenia płynace z porodu SN przy ułozeniu pośl. dla dziecka. Szczerze mówiac bardzo nie chce CC a neistety szpital , w którym mam rodzic znany jest z "lubosci" do ciec w kazdym najmniejszym przypadku zagrozenia itp, czasem na wyrost, niestety. Z góry dziekuje za odpowiedz Odpowiedz Link Zgłoś
abetyna Re: Jestem położną ,chętnie Wam pomogę... 21.02.07, 13:28 i prosze podac ewentualne sposoby typu cwiczenia itp na pomoc dziecku w odwróceniu sie - czy są jakieś w ogóle meody tego typu? Odpowiedz Link Zgłoś
abetyna Re: Jestem położną ,chętnie Wam pomogę... 21.02.07, 17:20 kurcze - sama podbijam watek bo na razie Pani Kasianie odpowiada - błagam, proszę o informacje nt z mojego postu Odpowiedz Link Zgłoś
polozna35 Re: abetyna 23.02.07, 19:31 W szpitalu w którym pracuję nie stosuje sie techniki obrotów zewnetrznych,kazde połozenie płodu inne niz głowkowe jest wskazaniem do cięcia, PSN owszem jest mozliwy w przypaku wieloródek ale mało jest dzis lekarzy którzy zaryzykowaliby to rozwiazanie (chodzi o dobrostan płodu).Jesli Pani szpital jest skłonny do robienia cięć równiez w tym przypadku prosze zrobic rekonesans wsród innych placówek które byc moze preferują porody silami natury przy tym połozeniu płodu Odpowiedz Link Zgłoś
mmagda34 Re: Jestem położną ,chętnie Wam pomogę... 21.02.07, 17:26 Mam zalecenie brac kwas foliowy i żelazo (Sorbifer). Wiem, że obie tabletki powinnam brac przed sniadaniem. Czy moge je brac jednocześnie. Czy jedna nie koliduje z drugą. Prosze o odpowiedż. Odpowiedz Link Zgłoś
poznanianka4 Re: Jestem położną ,chętnie Wam pomogę... 21.02.07, 19:10 witam! mam pytanie, a wlasciwie problem... jestem w 24 tygodniu ciazy. od poczatku ciazy mialam szyjke dlugosci 2 cm , a w ciagu ostatnich 2 tygodni skrocila sie ona do 1,5, pomimo tego ze leze< wychodze tylko do toalety> i zazywam fenoterol 8x o,5 , isoptin , aspargin , oraz relanium. lekarz zalecil mi dalsze lezenie . nastepna wizyte mam dopiero za miesiac, a ja mam obawy czy przez ten miesiac ta szyjka sie jeszcze bardziej i czy moze nie byloby lepiej gdyby mi zalozono szew okrezny albo pessar. prosze o rade Odpowiedz Link Zgłoś
polozna35 Re: poznanianka4 24.02.07, 11:24 jesli chodzi o szyjke macicy nie jestesmy w stanie przewidziec jej "poczynań" ,mozemy przeciwdziałac farmakologicznie jej rozwieraniu lub w przypadku braku poddatnosci na leczenie załozyc szew badz pessar. Prosze zachowac spokój i stosowac sie do rad lekarza on najlepiej wie co zrobic, pozdrawiam Odpowiedz Link Zgłoś
paulina812 Re: Jestem położną ,chętnie Wam pomogę... 21.02.07, 21:02 To jeszcze raz ja. Kasiu gdybyś miała chwilkę czasu i siły kiedyś to prosiłabym Cię o komentarz mojej ciąży a szczególnie porodu. Nie daje mi to spokoju, chcę się dowiedzieć jak to się stało, że mój synek nie żyje... W dniu porodu (26.01.2007) koło godziny 11:00 miałam robione USG (Płód jeden, położenie podłużne główkowe, widoczne ruchy i ASP. Łożysko w dnie i na ścianie przedniej w III st. AFI 4 cm. Sierp mózgu przesunięty w lewą stronę AVE ok. 38 Hbd ciąży.)Lekarz powiedział jeszcze, że coś jest nie tak z komórkami mózgowymi, że mam mało wód, i że serduszko nie bije tak jak powinno ale kiedy obróciłam się na bok zaczęło bić dobrze i lekarz powiedział, że to zespół żyły głównej. Kazał mi zgłosić się na oddział. Koło 14:00 przyjechałam do szpitala, podłączyli mi KTG. Koło 16:00 poszłam na porodówkę (nie miałam żadnych skurczy, podali mi oksytocynę w kroplówce). Podłączyli mi KTG, zaczęłam mieć lekkie pobolewania w dole brzucha (ale to nie były skurcze). Koło 17:00 odłączyli mi KTG i kazali chodzić. Pół godziny później lekarz przy badaniu stwierdził, że główka jest już nisko, rozwarcie na 4 cm i przeciął pęcherz płodowy, wypłynęło wtedy troszkę krwi i zielone wody. Mnie od tego momentu zaczęły się skurcze. Zaraz po tym położna chciała posłuchać tętna płodu ale nic nie było słychać. Zwieźli mnie na USG, lekarz stwierdził brak akcji serca, serce było w rozkurczu. Było koło godziny 17:45, o 20:05 urodziłam SN martwe dziecko. Synek miał 3-4 razy owiniętą pępowinę wokół szyjki, na nóżce, na pępowinie długiej węzeł prawdziwy i rzekomy. Ważył 3050 g a mierzył 57 cm. Sekcja zwłok wykazała:" Wylew krwawy śródczaszkowy. Całkowita niedodma płuc, wybroczyny krwawe podopłucnowe i podnasierdziowe." Powyżej opisałam fakty z mojego porodu, a teraz moje pytania: Czy możliwe jest aby zapis KTG nie wykazał nic niepokojącego a moje dziecko zmarło w ciągu 45 minut??? Dotarłam do informacji, iż rozwój hipoksji płodu w toku czynności porodowej odzwierciedlają: 1)brak akceleracji 2) stopniowe zwiększanie się podstawowej częstości serca płodu 3) zawężenie oscylacji. Również deceleracje obecne w zapisie mogą wskazywać na rozwój hipoksji. Pewne cechy zapisu KTG, najczęściej związane z występowaniem deceleracji, wskazują na większe ryzyko rozwoju niedotlenienia. Są to powtarzające się deceleracje późne, deceleracje zmienne z cechami późnego powrotu częstości do lini rytmu podstawowego, zawężona oscylacja częstości serca płodu podczas deceleracji i pomiędzy nimi lub deceleracja o głębokości przekraczającej 60 uderzeń, trwająca dłużej niż 60 sekund. Nie jest możliwe, aby hipoksja rozwinęła się bez deceleracji FHR, chyba, że wcześniej już istnieje niedotlenienie lub inny stan patologiczny. Czy możliwe jest, że w/w objawy na moim zapisie KTG nie wystąpiły a mimo to nastąpiła hipoksja i zgon w ciągu zaledwie 45 minut??? A może były tylko lekarz albo je zbagatelizował albo nie potrafił prawidłowo zinterpretować??? Druga sprawa to czy właściwe było postępowanie lekarza jeżeli chodzi o małą ilość wód płodowych stwierdzoną jeszcze przed porodem na USG. Doszłam bowiem do informacji, że zmniejszona objętość płynu owodniowego daje prawdopodobieństwo szybkiego rozwoju kwasicy. Czynnikami, które mają znaczący wpływ na szybkość obniżania się pH są użycie oksytocyny i trudny poród zabiegowy. (A ja miałam przecież stwierdzoną małą ilość wód a do porodu podano mi oksytocynę!!!!) Podanie oksytocyny może nasilać hipoksję. Sprawa trzecia to również stwierdzone na USG przed porodem przesunięcie sierpu mózgu w lewą stronę. Po śmierci mojego synka pytałam lekarza co to znaczyło ale nie był w stanie mi odpowiedzieć, powiedział tylko, że w życiu płodowym dziecku nie jest potrzebny mózg i niewiadomo. Po sekcji lekarz (ten sam ginekolog) powiedział, że dziecko w główce miało krwiaka, który pękł podczas porodu. Zapytałam go czy ten krwiak był wcześniej czy zrobił się w trakcie porodu przez ten zaciśnięty węzełek na pępowinie. Lekarz powiedział, że niewiadomo. Moje pytanie - czyż przesunięty sierp mózgu nie świadczył o nacisku na ten organ, np. rosnącego krwiaka??? Ostatnia sprawa to ta, iż kilka tygodni przed porodem zgłosiłam na wizycie lekarzowi, że dziecko słabo się rusza. Nie sprawdził ASP tylko powiedział żebym sobie liczyła ruchy dziecka i do 12:00 powinno być 10. Jakieś dwa tygodnie przed porodem zgłosiłam lekarzowi na wizycie, że od dwóch dni chyba dziecko się nie rusza, lekarz sprawdził ASP i było w porządku. Czy moje słabe odczuwanie ruchów dziecka nie powinno być alarmujące dla lekarza??? Wnioskuję tak na podstawie:" Liston i wsp. zastosowali schemat Cardiff Count-to-Ten u 150 ciężarnych w ciąży wysokiego ryzyka, 11 z nich (7,3%) stwierdziło obniżoną aktywność ruchową płodu. Z grupy tej u dwóch nastąpiło obumarcie płodu, a u 1/3 wystąpiły objawy zagrożenia płodu w trakcie porodu." Po porodzie nie chciało mi odejść łożysko i miałam zabieg. Lekarz powiedział, że łożysko było małe a pępowina długa i cienka. Na koniec chciałam jeszcze zaznaczyć, że nie miałam TP z OM, bo jej nie dostałam po wyjęciu Mireny (zaszłam w ciążę 3 tygodnie po wyjęciu wkładki, wkładkę miałam prawie 4 lata), z USG w 7 tc TP miałam na 31.01.2007 a urodziłam 26.01.2007. W 24 tc trafiłam do szpitala ns 2 tygodnie z rozpoznaniem - Partus praematurus imminens. Później do 37 tc brałam fenoterol. Może lekarz po USG w dniu porodu powinien jak najszybciej zrobić cc??? Po prostu chciałabym wiedzieć jak to się stało, że moje dziecko nieżyje. Z góry dziękuję, pozdrawiam serdecznie. Paulina Odpowiedz Link Zgłoś
polozna35 Re: paulina812 24.02.07, 11:16 Odpisze krótko: juz wczesniej Pani pisalam ze przesuniecie sierpu mózgu moze lecz nie musi swiadczyc o tym ze uciska go jakies powiekszone naczynie byc moze było tak i w Pani Przypadku,połozenie płodu było głowkowe wiec podczas skurczy kiedy głowa wpiera sie w kanał rodny dochodzi do zmian cisnienia wewnatrzczaszkowego i prawdopodobnie to powiekszone naczynie pekło powodując krwiak. Jesli chodzi o zapis KTG jest to wazne badanie gdyz moze nam dostarczyc informacji o wystepujacej patologii.Dziwi mnie fakt ze zbagatelizowano waska oscylację i nie podjeto w tym celu działan aczkolwiek trudno mi sie wypowiadac w tej sprawie.Mam nadzieje ze sprawa trafi na wokande sadową Odpowiedz Link Zgłoś
mucha0085 Re: Jestem położną ,chętnie Wam pomogę... 21.02.07, 22:29 Droga Pani Kasiu po przeczytaniu historii Pauliny cos mnie zaniepokoilo.W 27tc lezalam tydz w szpitalu z powodu jak sie na koniec okazalo kolki nerkowej.Przy okazji codziennie mialam robiony zapis KTG,zdazylo sie w ciagu tej tygodniowej obserwacji 2 razy ze zapis wykazywal 100-80- a nawet 60 udezen serduszka po czy wszystko wracalo do normy.Pytalam poloze ktore odbieraly zapis ale zawsze slyszalam ze ten zapis oglada lekarz i jak cos bedzie nie tak to on mi powie,lekarze na kazdej wizycie pytali o samopoczucie ale nie informowali mnie o wynikach moich a co dopiero zapisach KTG,a ja nie pytalam bo nie chcialam wyjsc na przewrazliwiona ciezarna i teraz zaluje.Teraz to ja juz sama nie wiem co myslec i czy mam sie czym martwic.Prosze mi powiedziec z Pani punktu widzenia co pani o tym mysli i jezeli cos powinnam teraz w tej sytuacji zrobic to co??Obecnie jestem w 35tc. serdecznie dziekuje za odp i pozdrawiam Odpowiedz Link Zgłoś
aurinko Re: Jestem położną ,chętnie Wam pomogę... 22.02.07, 16:02 Jak się Pani nazywa i gdzie Pani pracuje? Chciałabym sprawdzić, czy rzeczywiście jest Pani położną. Odpowiedź może być mailem aurinko@agzeta.pl Odpowiedz Link Zgłoś
lina35 Re: Jestem położną ,chętnie Wam pomogę... 22.02.07, 16:05 aurinko dasz znac co i jak? Odpowiedz Link Zgłoś
aurinko Re: Jestem położną ,chętnie Wam pomogę... 22.02.07, 16:07 lina35 napisała: > aurinko dasz znac co i jak? Oczywiście. I dodam, że wierzę w to, że ta pani może być położną, ale mam prawo to sprawdzić. I chcę to zrobić. A pani położna z pewnością nie będzie miała nic do ukrycia, jeśli faktycznie jest położną. Odpowiedz Link Zgłoś
wrzosowa11 Re: Jestem położną ,chętnie Wam pomogę... 23.02.07, 01:01 Myślę, że prawdziwe położne nie mają czasu ani ochoty, żeby udzielać się tak wytrwale na forum. Ciekawi mnie czy samozwańczymi położnymi są kobiety czy mężczyźni? Odpowiedz Link Zgłoś
polozna35 Re: wrzosowa11 23.02.07, 18:00 zapomniałam ze w dzisiejszych czasach wszystko co oferuje sie za darmo jest źle odbierane,ciekawe jak wyglądałyby opinie gdybym za kazdą porade brała opłate Odpowiedz Link Zgłoś
wrzosowa11 Re: wrzosowa11 24.02.07, 00:40 Moja opinia by się nie zmieniła. Za darmo czy za pieniądze jednakowa jest moja nieufność do anonimowych wirtualnych położnych.Nie jest dla mnie jasny cel Twojej działalności na tym forum. Odpowiedz Link Zgłoś
kaska9943 Re: położna35 03.06.07, 07:16 jezeli cie nie zadowalaja odpowiedzi nie czytaj -proste. ja chetnie czytam bo porady sa fachowe i madre . Odpowiedz Link Zgłoś
polozna35 Re: aurinko 23.02.07, 18:15 Nie mam zamiaru podawac w jakim szpitalu pracuje ani ujawniac swoich danych osobowych gdyz nie zalezy mi na reklamie,nie rozumiem Pani podejrzen tym bardziej ze inne posty tez moga pisac osoby podające sie za matki,kobiety w ciązy itp udzielające rad którym czasem daleko do mądrosci a nikt im nic nie zarzuca, pozdrawiam Odpowiedz Link Zgłoś
polozna35 Re: mucha0085 23.02.07, 17:53 Zazwyczaj takie krótkotrwałe wahania tetna płodu swiadczą o obwinięciu pepowiny wokól dziecka lub nieprawidłowosciach w jej budowie,jesli bardzo to Panią nurtuje prosze poprosic lekarza o wykonanie badania usg z przepływami Odpowiedz Link Zgłoś
angin31 Re: Jestem położną ,chętnie Wam pomogę... 23.02.07, 10:08 mam pytanie co to znaczy że macica jest zawinięta czy to coś złego. jestem w 18 tc ostatnio jak przyjmowano mnie do szpitala lekarka robiąc mi USG powiedziała że macica jest zawinięta ale więcej nic nie wyjaśniła zreszta była nieprzyjemna więc strach było cokolwiek się jej zapytać i jeszcze jedno pytanie czy właśnie ta macica jest powodem tego że od początku ciąży nie możemy z mężem współżyć poprostu mąż nie może we mnie wejść jakby coś blokowało bardzo proszę o odpowiedź Odpowiedz Link Zgłoś
malgosiek2 Re: Jestem położną ,chętnie Wam pomogę... 23.02.07, 10:18 A czemu nie zapytałaś lekarza? Od tego chyba jest. No chyba,że wolisz kogoś anonimowo,kto odpowie niż lekarza na wizji. Poza tym uważam,że na większość zadawanych pytań POWINIEN odpowiadać lekarz,bo są raczej te pytania bardzo "lekarskie"niż dla położnej. Pzdr.Gosia Odpowiedz Link Zgłoś
lina35 Re: Jestem położną ,chętnie Wam pomogę... 23.02.07, 10:39 Moze lepiej zapytajcie Wrozki bo polozna przepadla jak kamien w wode ale ma gg wiec moze tam sie zwroccie z zapytaniami ? Odpowiedz Link Zgłoś
polozna35 Re: lina35 23.02.07, 17:49 Tak sie sklada ze pracuję na 2 pełne etaty niestety nie jest to praca przy komputerze tylko na Sali Porodowej,oprócz tego posiadam "cos takiego" jak rodzina którą z racji wykonywanego zawodu rzadko widuję wiec proszę wybaczyc ze po przyjsciu z pracy spędzam z nią czas wolny a nie siadam od razu do komputera!!! Na pytania z forum odpowiadam zawsze kiedy mam styczność z komputerem ,mozna do mnie napisac na podany numer gg jesli komus bardzo zalezy na szybkiej odpowiedzi.Jesli dłuzszy czas nie odpisuję to nie dlatego ze olałam sprawę tylko byc moze: 1)jestem na dyżurze 2)spedzam czas z dziecmi i mężem 3)śpię po dyzurze nocnym 4)jestem na zakupach 5)ogladam telewizor 6)nie mam dostepu do komputera ...itp... itd Pozdrawiam Odpowiedz Link Zgłoś
polozna35 Re: angin31 24.02.07, 11:04 Hmmmmm nie znam takiego terminu ,prawdopodobnie lekarka rzuciła mało profesjonalnym nazewnictwem. Jesli chodzi o stosunek płciowy macica nie ma nic wspólnego z samą penetracja penisa gdyz stosunek płciowy odbywa sie w pochwie, moze warto spróbowac innej pozycji, pozdrawiam Odpowiedz Link Zgłoś
marra19 Re: Jestem położną ,chętnie Wam pomogę... 23.02.07, 16:45 Jeśli odejdą zielone wody płodowe to czy to jest wskazanie do cc. Czy mogą być krwiste wody płodowe. Odpowiedz Link Zgłoś
malgosiek2 Re: Jestem położną ,chętnie Wam pomogę... 23.02.07, 16:47 Same zielone wody nie sa wskazaniem do c.c Krwiste mogą świadczyć np.o odklejeniu się łożyska czy innej patologii. pzdr.gosia Odpowiedz Link Zgłoś
efcia10 Re: Jestem położną ,chętnie Wam pomogę... 23.02.07, 20:22 Witam, bardzo prosze o porade: w poprzedniej ciazy podczas porodu dostalam strasznych hemoroidow, ktore dlugo potem leczylam. teraz jestem w 34 tc i juz cos czuje pod palcami. bardzo sie boje jak to bedzie tym razem po porodzie, skoro juz teraz mam problemy... czy mozna sie jakos zabezpieczyc przed nimi przed porodem? bede wdzieczna za odpowiedz. Odpowiedz Link Zgłoś
polozna35 Re: efcia10 24.02.07, 07:51 na temat hemoroidów w ciązy pisałam juz na forum,prosze przejrzec posty,tak jak juz wspominałam ciąza predysponuje do ich pojawienia i leczenie zapobiegawcze raczej nie wchodzi w rachubę Odpowiedz Link Zgłoś
polozna35 Re: marra19 23.02.07, 18:07 Zielone wody płodowe nie są wskazaniem do cięcia .Ciecie powinno byc wykonane wtedy jesli dołaczy do tego np.wahanie tetna płodu ,długi okres po odejsciu wód powyzej 12 godzin,brak akcji skurczowej po tym terminie,brak postepu porodu itp Nie ma krwistych wód płodowych,wody same z siebie są przejrzyste,zabarwienie na zielono swiadczy o oddaniu przez płod smólki swiadczące o przejsciowym lub długotrwałym niedotlenieniu dziecka Odpowiedz Link Zgłoś
sierpniowa_mama1 Re: Jestem położną ,chętnie Wam pomogę... 23.02.07, 17:25 Bardzo proszę o pomoc! Jestem w 16 tc. Na pierwszej wizycie byłam w 9 tc było wszystko ok. Lekarz powiedział tylko że mam tyłoskręt macicy, ale to ma jeszcze czas na zrobienie "chopka". W tym tyg byłam na drugiej wizycie. Macica się już wyprostowała. Po usg lekarz stwierdził że są zmiany w moim układzie rodnym i nadaje się to na leczenie szpitalne, lekarstwa tu nic nie dadzą. Ale póki co dał mi zwolnienie na miesiąc i kazał leżeć w domu. Nie mogę nic podnosić, schylać się, chodzić za dużo. Po prostu mam jak najwięcej leżeć i odpoczywać. Oprócz feminatalu zażywam jeszcze asmag (magnez) i nospe. Ale brzuszek i tak nadal pobolewa czasem. PROSZĘ MI NAPISAĆ CO MOŻE BYĆ TEGO PRZYCZYNĄ. CO TO SĄ ZA ZMIANY, SKĄD SIĘ WZIĘŁY I JAKIE MOGĄ MIEĆ SKUTKI? Odpowiedz Link Zgłoś
abetyna Re: Jestem położną ,chętnie Wam pomogę... 23.02.07, 18:30 Pani Kasiu- widze ze pojawiła sie pani dzis na forum - prosze o odpowiedz na moje pytania Odpowiedz Link Zgłoś
abetyna Re: Jestem położną ,chętnie Wam pomogę... 24.02.07, 07:16 dziekuije za odpowiedz, wprawdzie nie jest zbyt pocieszajaca,ale przynamniej wiem jak sie nastawiać. Nie napisałą mi Pani jednakze nic na temat mozliwosci jeszcze obrotu przez samo dziecko - czy na tym etapie ciazy moze sie to zdazyc? NA pewno w ciago swojej pracy spotkałą Pani rózne przypadki, chodzi mi włąsnei o te, gdzie było ułozenie posladkowe a do porodu nastapił obrót. Dziekuje Odpowiedz Link Zgłoś
polozna35 Re: abetyna 24.02.07, 07:40 Rzadko zdarza sie aby na tym etapie ciązy dziecko wykonało obrót aczkolwiek w naturze jest wszystko mozliwe,u mnie zaistniał podobny przypadek nastawilam sie na c.cesarskie ze wzgledu na połozenie miednicowe a okazało sie,ze bada sie głowkę Odpowiedz Link Zgłoś
abetyna Re: abetyna 24.02.07, 08:01 hm, znowu niezbyt pocieszajaca wiadomośc - jak dawno temu {Pani tak diagnozowano połozenie dziecka? Była to Pani 1 ciaza? Wszystkie osoby, oprócz mojego lekarza-pesymisty, z któymi rozmawiałąm podawały szeregi przykłądów, znajomych, siebie samych itp jako przykłady gdzie obroty nastapiły dosłownie w ostatnim momencie...Nawet inna lekarka, z którą konsultowałam sprawe telefonicznie powiedziała ze mam zmienic lekarza, który stwierdził ze mam sie szykowac do cc (oczywiscie, nie zamierzam tego robic terz , na koncówce ciazy). Sama juz nie wiem co o tym myslec - czy wierzyc jeszcze ze sie odwróci czy faktycznie nastawiac sie an cc? Odpowiedz Link Zgłoś
polozna35 Re: abetyna 24.02.07, 10:59 Była to druga ciąża i córa obróciła sie dokladnie w ostatnim tygodniu Odpowiedz Link Zgłoś
abetyna Re: abetyna 24.02.07, 11:04 dziekuje za tę iskierkę nadzieiiiiiiii?????!!!! Odpowiedz Link Zgłoś
mmmmm110 Re: Jestem położną ,chętnie Wam pomogę... 24.02.07, 07:42 więc mam pytanie czy szrpiące wymioty mogą zaszkodzić dzidziusiowi? wymioty trawają długo... Odpowiedz Link Zgłoś
polozna35 Re: mmmmm110 24.02.07, 08:02 Nudności i wymioty występują często w czasie ciąży, dotykają około 50% kobiet ciężarnych i są jednym z domyślnych objawów ciąży. Uporczywe wymioty i bardzo nasilone nudności prowadzą do niepowściągliwych wymiotów ciężarnych.Jest to jednostka chorobowa o trudnym przebiegu wymaga jak natychmiastowego wdrożenia leczenia.Szarpiace wymioty moga prowokowac tzw stawianie sie brzucha(skurcze macicy)ale nie zwieksza ryzyka poronienia. Jesli Pani ciąża jest powyzej 3 miesiąca prosze zgłosic lekarzowi ten fakt, nie powinien tego bagatelizowac!!! Odpowiedz Link Zgłoś
abetyna Re: mmmmm110 24.02.07, 08:13 hm, znowu niezbyt pocieszajaca wiadomośc - jak dawno temu {Pani tak diagnozowano połozenie dziecka? Była to Pani 1 ciaza? Wszystkie osoby, oprócz mojego lekarza-pesymisty, z któymi rozmawiałąm podawały szeregi przykłądów, znajomych, siebie samych itp jako przykłady gdzie obroty nastapiły dosłownie w ostatnim momencie...Nawet inna lekarka, z którą konsultowałam sprawe telefonicznie powiedziała ze mam zmienic lekarza, który stwierdził ze mam sie szykowac do cc (oczywiscie, nie zamierzam tego robic terz , na koncówce ciazy). Sama juz nie wiem co o tym myslec - czy wierzyc jeszcze ze sie odwróci czy faktycznie nastawiac sie an cc? Odpowiedz Link Zgłoś
mmmmm110 Re: mmmmm110 24.02.07, 08:22 dostałam na te wymioty czopki torecan jestem w 13 tc czasem raz dziennie zwymiotuje zwłaszcza rano po wstaniu nie umiem nad tym zapanować Odpowiedz Link Zgłoś
meeg23 homeopatia 24.02.07, 09:35 mam pytanie ale nie wiem czy pani mi moze na nie odpowiedziec mam kamice moczowa od wczoraj siedzi mi kamien w cewce moczowej a ja umieram z bolu jestem w 8 tyg ciazy nie biore zadnych srodkow przeciwbolowych tylko nospa moj ginek jest na urlopie i nie moge sie go poradzic zdobylam srodek homeopatyczny krople na kamice rubia complex nr.3 sklad; rubia d2 50mg. barberis vulgaris d3. belladonna d3 terebinithina d3, pareira brava d3, acidum benzoicum d1 aa 10g. czy moglabym to wziac pisze tu ze nie ma przeciwskazan pozdrawiam i dziekuje Odpowiedz Link Zgłoś
margot602 Re: homeopatia 24.02.07, 09:44 Polecam pelne ciekawych informacji forum HOMEOPATIA forum.gazeta.pl/forum/71,1.html?f=19760 pozdrawiam, m. Odpowiedz Link Zgłoś
karciak pytanie o czop śluzowy 24.02.07, 10:20 witam mam pytanie o czop śluzowy, jestem w 38 t.c. + 6 dni (ciąża pierwsza) i dziś w nocy coś takiego dziwnego znalazłam na papierze toaletowym, było koloru pomarańczowego i strasznie zwięzłe w dwóch kawałkach sporych, a rano jeszcze gęstawy długi ciągnący się słuz o zabarwieniu żółtym. Czy to mógł być czop śluzowy??? Kiedy następuje poród po doejściu czopa??? DZiękuję z góry z odpowiedź pozdrawiam karolina Odpowiedz Link Zgłoś
polozna35 Re: karciak 24.02.07, 10:58 czop sluzowy moze odejsc na 7 dni przed spodziewanym porodem,czasem odchodzi tuz przed , u kazdej pacjentki indywidualnie i nie ma scisłej reguły Odpowiedz Link Zgłoś
ola2310 Re: Jestem położną ,chętnie Wam pomogę... 24.02.07, 10:31 Witam bardzo się cieszę że pani jest na tym forum. jestem w 26tc i od 3dni mam niepokojące parcie na dolną część brzucha naj bardziej uciążliwe jest chodzenie, mam wtedy odczucie jakby dzidziuś chciał wyjść.To jest moja pierwsza ciąża i sie troszkę niepokoję tym bardziej, że jestem po 3-niedrożnościach jelit. Wizyte u lekarza mam dopiero w czwartek czy powinnam iść wcześniej?I czy te objawy zagrażaja dziecku? Odpowiedz Link Zgłoś
justyna7810 niski przyrost bety 24.02.07, 20:13 Witam Właśnie dzisiaj (po 48 godzinach) odebrałam drugi wynik beta hcg. Pierwszy w czwartek wyszedł 3,873 a drugi dzisiaj 3,972. Czytałam że powinno wzrosnąc o 66% w ciągu 48 godzin. Lekarz określił ciąże jako 4-5 tydzień. Trochę się niepokoje. Wizyte mam umówioną w środe. Pozdrawiam Odpowiedz Link Zgłoś
abruda Re: Jestem położną ,chętnie Wam pomogę... 24.02.07, 20:35 mam pytanko jestem w 26tc i starsznie boli mnie brzuch na wysokości przepony wydaje mi sie że to się rozciągają mięśnie ale ból jest nie do zniesienia a najbardziej boli z prawej starony na wysokości wątroby , boli tz kłuje i naciąga //to już moja 2 ciąża i w poprzedniej tak się nie czułam /czy to normalne??? Odpowiedz Link Zgłoś
apolka73 Re: Jestem położną ,chętnie Wam pomogę... 26.02.07, 17:32 Witam serdecznie, meczy mnie pytanie: czy moge spac/czytac lezac na wznak? Podobno to szkodzi dziecku, czy zawsze? Odpowiedz Link Zgłoś
polozna35 Re: apolka73 26.02.07, 19:35 Lezenie na wznak raczej nie jest wskazane w ostatnim trymestrze ciazy. Jesli jednak w tej pozycji jest pani wygodnie prosze pamietac ze jezeli wystapi uczucie braku tchu,duszności a nawet omdlenia jest to spowodowane uciskiem cieżarnej macicy na naczynia zylne i nalezy najszybciej zmienic pozycję Odpowiedz Link Zgłoś
arnika15 odpłynięcie wód 26.02.07, 17:44 Witam serdecznie! Mam takie pytanie...Czy to prawda, że po gwałtownym odpłynięciu wód płodowych należy wezwać kartetkę i jechać do szpital na leżąco? Wiem, że wiele kobiet jedzie normalnie do szpitala. W szkole rodzenia połozna mówiła, że spotkała się z przypadkami wypadnięcia pępowiny i niedotlenienia dziecka. Niepokoi mnie to, gdyż wybrany przeze mnie szpital znajduje się 40 km od mojego domu i nie wiem w sytuacji odpłynięcia wód mogę normalnie jechać do szpitala samochodem (oczywiście nie sama tylko z mężem. Odpowiedz Link Zgłoś
polozna35 Re: arnika15 26.02.07, 19:26 Odejscie wód płodowych jest zawsze sygnałem którego nie wolno bagatelizowac i nalezy zgłosic sie do szpitala,mozna jechac samochodem siadząc,pozycja lezaca jest przymusowa jedynie wtedy kiedy rzeczywiscie wypadnie pepowina ale to jest bardzo rzadki przypadek aczkolwiek którego nie mozna wykluczyc Odpowiedz Link Zgłoś
sierpniowa_mama1 PROSZĘ mi odpisać bo się bardzo martwię!!! 27.02.07, 10:16 Bardzo proszę o pomoc! Jestem w 16 tc. Na pierwszej wizycie byłam w 9 tc było wszystko ok. Lekarz powiedział tylko że mam tyłoskręt macicy, ale to ma jeszcze czas na zrobienie "chopka". W tym tyg byłam na drugiej wizycie. Macica się już wyprostowała. Po usg lekarz stwierdził że są zmiany w moim układzie rodnym i nadaje się to na leczenie szpitalne, lekarstwa tu nic nie dadzą. Ale póki co dał mi zwolnienie na miesiąc i kazał leżeć w domu. Nie mogę nic podnosić, schylać się, chodzić za dużo. Po prostu mam jak najwięcej leżeć i odpoczywać. Oprócz feminatalu zażywam jeszcze asmag (magnez) i nospe. Ale brzuszek i tak nadal pobolewa czasem. PROSZĘ MI NAPISAĆ CO MOŻE BYĆ TEGO PRZYCZYNĄ. CO TO SĄ ZA ZMIANY, SKĄD SIĘ WZIĘŁY I JAKIE MOGĄ MIEĆ SKUTKI? Odpowiedz Link Zgłoś
aurinko idź do lekarza jak się martwisz ! 27.02.07, 11:05 sierpniowa_mama1 napisała: > PROSZĘ MI NAPISAĆ CO MOŻE BYĆ TEGO PRZYCZYNĄ. CO TO SĄ > ZA ZMIANY, SKĄD SIĘ WZIĘŁY I JAKIE MOGĄ MIEĆ SKUTKI? Od tego masz lekarza, żeby go pytać o takie rzeczy. Odpowiedz Link Zgłoś
sierpniowa_mama1 Re:aurinko 27.02.07, 11:41 Ale ja napisałam że lekarz mi kazał lerzeć i powiedział że zachodzą niepokojące zmiany w układzie rodnym, a jak to usłyszałam to mi mowę odebrało a następną wizytę mam za miesiąc a co tydzień nie będę chodzić bo do tego lekarza mam 45 km a poza tym chodzę prywatnie a na pierwszą wizytę po umówieniu terminu czekałam 3 tyg. Chciałam się od pani położnej coś więcej dowiedzieć. Nie chce niepotrzebnie jechać na wizytę! Odpowiedz Link Zgłoś
wanpet Re: Jestem położną ,chętnie Wam pomogę... 27.02.07, 10:54 Witam!!! Mam dwoje dzieci, córka 6 lat i syn 4 miesiące.jeden i drugi poród przez cesarskie cięcie. Pomiędzy dziećmi miałam poważną operacją brzucha. Teraz znowu jestem w ciąży i bardzo się martwię. Czy w takim przypadku moja ciąża jest zagrożona, i czy mogę mieć jeszcze jedno cięcie cesarskie? Pozdrawiam Ania Odpowiedz Link Zgłoś
polozna35 Re: Jestem położną ,chętnie Wam pomogę... 07.03.07, 15:10 Z reguły kobiety mogą miec 3 ciecia cesarskie potem zajscie w ciaze jest niezwykle ryzykowne, nic sie nie martw głowa do góry Odpowiedz Link Zgłoś