cherrylee79 31.03.08, 09:36 Hej Mam pytanie. Czy na okres po porodzie kupić sobie jakiś specjalny biustonosz czy wystarczy "normalny" ale większy? Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
lenorka1 Re: biustonosz 31.03.08, 10:18 Ja kupuję taki specjalny do karmienia,jest po prostu wygodniejszy,jak chcesz nakarmić maleństwo to nie musisz sie całe rozbierać Odpowiedz Link Zgłoś
orgellaa Re: biustonosz 31.03.08, 10:18 zależy czy po porodzie chcesz karmić. jeśli tak- potrzebujesz specjalny biustonosz do karmienia (z klapkami), z bawełny, przewiewny. generalnie ponoć jest tak, że kupujesz większy o rozmiar (przed ciążą masz 75B, to na czas karmienia masz 80C), ale u mnie akurat się to nie sprawdziło Odpowiedz Link Zgłoś
mika_p Re: biustonosz 31.03.08, 11:13 80C jest o dwa rozmiary większy od 75B - większa o romziar miska to byłoby 75C. Nie ma potrzeby po porodzie zwiększać obwodu, raczej wręcz przeciwnie - w czasie ciązy organizm zatrzymuje wodę, której po porodzie się pozbywa. Miskę lepiej dostosowac do rozmiarów z konca ciaży, a nie sprzed ciązy. W ciąży piersi rosną, a poporodowy nawał i wspomniane wkładki jeszcze zwiększają objętość piersi. Proponuję wizytę na forum Lobby Biusciastych, wątek o staniku do karmienia utrzymuje się na 1 stronie: forum.gazeta.pl/forum/71,1.html?f=32203 Odpowiedz Link Zgłoś
miacasa Re: biustonosz 31.03.08, 10:39 pod koniec ciąży zmierz się pod biustem i w biuście i kup stanik dla karmiącej z miseczkami o jeden rozmiar większymi (nawał pokarmow i konieczność stosowania wkładek laktacyjnych) Odpowiedz Link Zgłoś
kakuba Re: biustonosz 31.03.08, 11:45 pod koniec ciąży proponuję kupić jakiś tańszy biustonosz do karmienia, a ten 'właściwy' lepiej kupić juz po porodzie, bo czasami nowy rozmiar może cię zaskoczyć Odpowiedz Link Zgłoś
belemnitida Re: biustonosz 31.03.08, 12:21 Ja kupilam zwykly bawelniany biustonosz tylko tyle ze bez stalek i szwow ale z wieksza miseczka niz na koniec ciazy, tez sie sprawdzil i nie kosztowal tyle co "specjalny do karmienia" Odpowiedz Link Zgłoś
muchaklucha Re: biustonosz 31.03.08, 16:08 Witam! U mnie dobrze sprawdzil się specjalny biustonosz do karmienia, z klapkami.Normalny nie bardzo jest praktyczny, bo trzeba calego cyca wywalać... jest to jakieś malo wygodne. No, chyba, że nie chcesz karmić piersią to wtedy normalny jest ok. A jeśli chodzi o rozmiar to miseczka rozmiar większa, pod biustem tak samo jak przed ciążą. Tak polecila nam polożna ze szkoly rodzenia i rzeczywiście miala rację. Sprawdzilo się idealnie. Teraz, 7 mcy po porodzie (nie karmie od 4) piersi wrócily do rozmiaru sprzed ciąży. Nie zapomnij też o wkladkach laktacyjnych)) bardzo przydatne)) Pozdrawiam!! Odpowiedz Link Zgłoś
agata688 Re: biustonosz 31.03.08, 16:16 rzeczywiscie miseczka o rozmiar wieksza,pod biustem tyle samo.ja popelnilam blad,bo kupilam 2 dosc drogie a po 2 tyg. mialam miseczke taka jak przed ciaza-pokarmu wcale nie mialam malo i uzywalam wkladek laktacyjnych. tak ze najlepiej kupic 1 (zawsze mozna go przeprac przez noc spokojnie wyschnie),a za jakis czas dopiero dokupic,bo i tak nigdy nie masz 100% pewnosci czy bedziesz karmic i jak dlugo. tandetnych biustonoszy nie polecam,bo maja za zadanie ladnie trzymac biust,a wiadomo,ze z pokarmem sa ciezsze. pozdrawiam Odpowiedz Link Zgłoś
agata688 Re: biustonosz 31.03.08, 16:20 zapomnialam dodac,ze te specjalne do karmienia sa bardzo wygodne!!! Odpowiedz Link Zgłoś
mika_p Re: biustonosz 01.04.08, 00:33 1 to za mało. Przy nieuregulowanej laktacji zazwyczaj nie da się spać bez stanika, bo mleko cieknie i trzeba używac wkładek laktacyjnych także w nocy. Dwa to minimum - jeden na dzien, drugi na noc - jeden na ciele, drugi schnie. Cięzszym piersiom tym bardziej należy się podtrzymanie - więc ja też nie polecam tandetnych. A zwłaszcza takich, z ktrórych mozna piers wyjąc dołem - niektore matki miewają takie pomysły, kupują luźny w obwodzie stanik, który niczego nie trzyma. Odpowiedz Link Zgłoś
kala_1 Re: biustonosz 02.04.08, 15:27 Jeśli chcesz karmić to proponuję taki specjalny do karmienia (np w SMYKU można go kupić). Są też biustonoszę zapinane z przodu. Musisz sama wypróbować w jakim ci będzie wygodniej, ale na pewno będzie to większy biustonosz i raczej nie usztywnianiy. Odpowiedz Link Zgłoś
siasiunia1 Re: biustonosz 02.04.08, 16:07 ja mialam normalny bawełniany tyle ze się upewniłam ze nie będe miała problemu w nim z odsłonięciem piersi. A do karmienia potem kupił mi M. rozmiar ten sam co przed ciążą. jak dla mnie najważniejszy jest obwód klatki piersiowej bo są biustonosze z elastycznymi miseczkami. Tyle ze w miesiąc po porodzie z stanika który był idealny w obwodzie zrobił się wiszący bo schudłam ale zawsze lepiej luźniejszy niz za ciasny pozdrawiam Odpowiedz Link Zgłoś
agata688 Re: biustonosz 02.04.08, 16:58 luzniejszy stanik????!!! stanik MUSI byc dopasowany-ani za ciasny,ani za luzny nie spelnia swojej roli. Odpowiedz Link Zgłoś
siasiunia1 Re: biustonosz 02.04.08, 17:16 no cóz gdybym miala sobie dopasowywac stanik do karmienia to juz bym z 5 razy musiała kupować nowy ... Odpowiedz Link Zgłoś
agata688 Re: biustonosz 02.04.08, 18:29 ale przeciez sa takie z elastycznymi miseczkami!!! Odpowiedz Link Zgłoś
agata688 Re: biustonosz 02.04.08, 20:28 a co do obwodu pod biustem to sa takie z duza mozliwoscia regulacji!! Odpowiedz Link Zgłoś
siasiunia1 Re: biustonosz 02.04.08, 21:38 co do miseczek to przeciez napisalam o elastycznych. A co do regulacji to nie wiem jaka by musiała być duża... schudłam z 4 cm od porodu... Odpowiedz Link Zgłoś
koma77 Re: biustonosz 02.04.08, 20:37 hmm ale w takim biustonoszu to cycki wiszą na brzuchu...jak 2 worki. Tylko silikon będzie sterczał Wolę 100 x nieelastyczny. Odpowiedz Link Zgłoś
jak_matrioszka Re: biustonosz 02.04.08, 21:47 Ja mialam taki "dwufunkcyjny", czyli z odpinanymi ramiaczkami, nieusztywniany. Do karmienia odpinalam ramiaczko z jednej strony, cieniutka miseczke rolowalam pod piers i karmilam, a po karmieniu miescila mi sie i piers i wkladka "antywyciekowa". Zawsze mi sie wydawalo ze ten z klapka nie da mi komfortu manewrowania piersia, bo on tylko brodawke i kawalek wokol ma odslonic, ale calosc trzyma na miejscu. Nie wyprobowalam, wiec moge sie mylic, innym moze tez takie cos nie przeszkadzac. Odpowiedz Link Zgłoś
mika_p Re: biustonosz 02.04.08, 22:33 Są różne klapki, także takie, które odsłaniają prawie całą pierś. A ramiączko ci nie uciekało na plecy? Odpowiedz Link Zgłoś