justt_0 22.04.08, 13:56 własnie wrociłam od lekarza i mam 1 cm rozwarcia. Jutro zaczyna mi sie 38 tc. Czy któras z Was juz tak miała? Urodziła wczesniej? wydaje mi sie ze to szybko i moja mała urodzi sie wczesniej Pozdrawiam Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
ellana1 Re: rozwarcie... 22.04.08, 14:01 Jesli to 38tc to nie jest jakoś wyjątkowo wczesnie . Na innym wątku jest dziewczyna w 40tc z 4cm rozwarciem i jeszcze akcja porodowa się nie zaczyna więc możesz urodzic w terminie . Odpowiedz Link Zgłoś
justt_0 Re: rozwarcie... 22.04.08, 14:07 tylko czasami, bardziej to mam lekkie skurcze macicy takie dziwne uczucie Odpowiedz Link Zgłoś
emilisitos Re: rozwarcie... 22.04.08, 14:08 ja upierdliwa z natury i dużo pytająca... a masz może gwałtowniejsze ruchy dzieciaczka? Odpowiedz Link Zgłoś
justt_0 Re: rozwarcie... 22.04.08, 14:09 sa czasami gwałtowniejsze, ale mała bardzo duzo sie rusza przez cała ciaze. Odpowiedz Link Zgłoś
ellana1 Re: rozwarcie... 22.04.08, 14:12 Możesz pochodzic z tym rozwarciem do 40tc a mozesz urodzic już jutro . 38tc to nie wczesniak wiec nic się nie stanie . Nie wywrozymy . Pewnie nawet lekarz nie byl w stanie powiedziec kiedy mozesz urodzic . To czy brzuch boli czy nie o niczym nie swiadczy . Czekaj cierliwie , spakuj torbę , powiedz mezowi/partnerowi ze to juz moze byc lada chwila . Bo co innego mozesz zrobic . Odpowiedz Link Zgłoś
2grabka Re: rozwarcie... 22.04.08, 14:20 Ja miałam rozwarcie 1 cm od 38tyg a dziś mija 2 dzień po terminie i nie zanosi się na szybki poród. To o niczym nie swiadczy. Odpowiedz Link Zgłoś
12olcia Re: rozwarcie... 22.04.08, 15:08 ja mam 1 cm rozwarcie tez od 38 tyg., też sie nastawiłam że urodze wcześniej, a teraz jest juz 5 dni po terminie i nic nie zapowiada zbliżającego sie porodu. Także nie nastawiaj sie za bardzo, bo późniejsze oczekiwanie jeszcze bardziej boli. Odpowiedz Link Zgłoś
julia56 Re: rozwarcie... 22.04.08, 15:10 Od 38tc ciąża jest donoszona. Co to znaczy za wcześnie??? Rany, dziewczyny rodzą w 35tc i maluszki muszą sobie radę dawać. To nie maraton, nie chodzi o to, żeby do ostatniego dnia wytrzymać. Odpowiedz Link Zgłoś
kruche_ciacho Re: rozwarcie... 22.04.08, 18:27 jestem 3 dni po terminie a na ostatniej wizycie miałam ponad 2 cm rozwarcia także nie ma reguły Odpowiedz Link Zgłoś
aniael Re: rozwarcie... 22.04.08, 19:04 Tez się dzis dowiedziałam, że mam rozwarcie Tylko, że ja mam 33 tc; ( A pierwsze dziecko urodziłam w 36 tc... Odpowiedz Link Zgłoś
binka_2 Re: rozwarcie... 23.04.08, 12:02 Witam Z tym rozwarciem nie jest tak źle dziewczyny!!!!!!!!!!!! Ja mam rozwarcie od 28 tc na 1-2cm, a dzisiaj rozpoczął mi się 37tc i od dzisiaj przestaję brać fenoterol!! Przy rozwarciu zalecane jest leżenie i jak tego będziecie przestrzegać, to będzie dobrze. Pozdrawiam Odpowiedz Link Zgłoś
dodi_b Re: rozwarcie... 23.04.08, 11:55 NIe ma czym się martwić. 38 tydzień to wcale nie za wcześnie. Ja urodziłam w 38 tygodniu i dziecko całe i zdrowe a zresztą sama zobacz link poniżej Odpowiedz Link Zgłoś
liwilla1 Re: tak i nie 23.04.08, 11:58 tak - mialam, nie - nie urodzilam wczesniej, a nawet kilka dni po terminie z tego co mi wiadomo czesto sie zdarza, ze szyjka sie skraca i pojawia sie male rozwarcie nawet jeszcze kilka tygodni przed porodem. nie zaszkodzi jednak byc pod stala obserwacja lekarza. pamietaj, ze pierwszym sygnalem nadchodzacego rychło porodu jest odejscie czopa sluzowego. ^-^ trzymaj sie zdrowo!!! Odpowiedz Link Zgłoś
memphis90 Re: rozwarcie... 23.04.08, 13:16 38 tydz to już jak najbardziej o czasie Odpowiedz Link Zgłoś
aitchigirl Re: rozwarcie... 23.04.08, 19:49 a jak w Wielkiej Brytani nigdy nie bada nas ginekolog ani polozna to skad mam wiedziec, czy rozwarcie jest czy nie ma? Przysiegam od poczatku ciazy (wykluczajac jedna okazje - w 20tc w POlsce prywatnie poszlam) nikt nigdy mi tam nie zagladal! Odpowiedz Link Zgłoś
basia_ja Re: rozwarcie... 23.04.08, 21:46 co racja to racja -tutaj czyli w UK nie ma ginekologów, a całą ciąże prowadzi położna(która oczywiscie nie bada, a tylko przelotnie pyta czy wszystko ok),osobiscie nie lubie być tak traktowana,pobieżnie i połepkach jak to się mawia ale nie ma rady Odpowiedz Link Zgłoś