czerwcowka2010 Re: " Czerwiec 2010" 16.10.09, 15:24 czesc fajnie że trafiłam na tą stronke ja mam termin na 3czerwca pierwszą wizyte u lekarza juz mam za sobą teraz musze porobic badania bardzo przezywam ta ciąze tym bardziej ze jestem jedynaczką i nigdy nie miałam do czynienia z takimi małymi szkrabami z jednej strony nie moge sie doczekac a z drugiej bardzo się boje jak to będzie jak taki aniołek pojawi sie w domu... Odpowiedz Link Zgłoś
e-madziorka Re: " Czerwiec 2010" 16.10.09, 19:53 Hejka dziewczyny!TAK!!TAK!!TAK!!Byłam dziś u lekarza potwierdził ciążę.Jest ok.Tylko jak zwykle badania beta i usg ale juz sie zapisałam na koniec miesiąca więc.Mąż tez sie cieszy tylko jak to powiem córce?Chyba jeszcze poczekam ąz wszystko będzie na pewno w prządku.nawet nie wiedziałam że sie tak ucieszę.Myśli różne ale juz teraz tylko pozytywne. Odpowiedz Link Zgłoś
malbuj74 Re: " Czerwiec 2010" 16.10.09, 21:57 Witamjcie Czerwcowe Mamusie. Jestem w 6 tygodniu i 6 dniu ciązy i w domu prawie 4-roletnią córeczk. jestem już po usg, serduszko bąbelka bije i mamy już pierwsze zdjęcie do albumu!! Odpowiedz Link Zgłoś
kolorowa-kredka Re: " Czerwiec 2010" 16.10.09, 22:10 Hej, moja córeczka też ma prawie 4 lata! Październik 2005 Odpowiedz Link Zgłoś
malbuj74 Re: " Czerwiec 2010" 16.10.09, 22:28 Hej, mojej troszke więcej brakuje bo styczeń 2006. Powiedziłaś już małej, że będzie miała rodzeństwo? Ja jeszcze troche poczekam. Raz ze jeszcze nie zrozumie, że musi tyle czekać, a dwa to pewnie następnego dnia cale przedszkole bedzie wiedzieć i wszyscy, których zobaczy. Odpowiedz Link Zgłoś
kolorowa-kredka Re: " Czerwiec 2010" 16.10.09, 22:39 nie powiedziałam, chcę poczekać do usg gdy będę pewna na 100%. Ale ona marzy o dwóch siostrzyczkach więc będe miała kłopot Odpowiedz Link Zgłoś
malbuj74 Re: " Czerwiec 2010" 16.10.09, 22:53 moja marzy o jednej siostrzyczce - ma już nawet imię.Powodzenia na usg, a marzenia czasami się spełniają. Odpowiedz Link Zgłoś
helaeasy Re: " Czerwiec 2010" 17.10.09, 10:31 Witam, chyba mogę dopisać się do czerwcowych mam. Z kalkulatora wynika termin 28 06 2010 , dokladnie w 18 urodziny mojego syna !!! Coż za zbiego okolicznosci heheh Podwójne urodzinki, dodam iż corkę urodzilam wlasnie w takim kalendarzowym terminie , syna dwa tygodnie przed terminem. Odpowiedz Link Zgłoś
patite Re: " Czerwiec 2010" 17.10.09, 12:03 gratuluję nowym czerwcówkom trzymacje się dziewczyny ciepło! Odpowiedz Link Zgłoś
aniach23 Helaeasy 17.10.09, 16:03 Hey... Wiesz wlasnie przeczytalam Twoj post na " pazdziernikowym testowaniu" I dokladnie tak samo jak Ty w 4 cyklu zaufalam testom owulacyjnym Bo kalendarzyk nie zdal egzaminu I tez nie sprawdzalam temperatur.... Odpowiedz Link Zgłoś
mamadi Re: " Czerwiec 2010" 18.10.09, 12:19 Mój synuś ma 2,5 roku i niby nie rozumie, ale cały czas wypytuje co mam w brzuchu? I dziwi się, że ta dzidzia taka malutka. Myślę, że dzieci rozumieją tylko na swój prosty sposób. Oczywiście chce siostrzyczkę i kategorycznie nie zgadza się na brata. Ciąża zupełnie nie planowana, ale po kilkuminutowym szoku i wylanych łzach (strachu nie rozpaczy) jestem szczęśliwa. Odpowiedz Link Zgłoś
aniach23 Pytanie 18.10.09, 20:33 Dziewczyny czy pobolewa was brzuuch czasami tak na dole? Odpowiedz Link Zgłoś
gosia_gd Re: Pytanie 18.10.09, 22:25 Caly czas Czasami jak dziobnie to az lzy w oczach staja! Ale to PODOBNO normalne i bardziej odczuwaja to dziewczyny z tylozgieciem... Aniu! Glowa do gory!!! Odpowiedz Link Zgłoś
patite Re: Pytanie 18.10.09, 23:14 teraz kłuje czasem. W pierwsze ciąży brzuch mnie pobolewał dłuugo. Odpowiedz Link Zgłoś
aniach23 Dziekuje :) 19.10.09, 00:04 Dziekuje bardzo dziewczyny! Kochane jestescie Bo juz tak strasznie sie martwilam!!! W srode mam wizyte u ginka wiec dam znac Odpowiedz Link Zgłoś
anieska_81 Re: Dziekuje :) 19.10.09, 11:23 aniach23 napisała: > W srode mam wizyte u ginka wiec dam znac trzymam kciuki i daj znać. A ja wizytę mam już jutro Odpowiedz Link Zgłoś
anieska_81 Re: Pytanie 19.10.09, 11:22 ogólnie brzuch mnie nie boli, zaczęło mnie lekko mdlić rano ale tylko rano i trwa to od soboty. A wczoraj wieczorem czułam leciutkie pobolewanie brzucha (ból podobny do tego okresowego) ale dziś już jest ok tylko te mdlenie rano doskwierało Odpowiedz Link Zgłoś
helaeasy Re: Pytanie 19.10.09, 11:43 Witaj aniach23 Odnosnie bolu brzucha i nie tylko , pytam Cię , bo mnie tez pobolewa , testy ciązowe robie codziennie i coraz to kreski ciemniejsze ale mam obawy . Dzis bylam u gin, skierowala mnie na bete , wynik dopiero za dwa dni.A ja mam plamki male zolto brązowe i ogolnie czuje sie jakbym miala za chwile dostac @ , Po badaniu stwierdzila ze plamien nie ma i dziwi mnie to , już sama nie wiem. Czy jest ta ciaza czy jej nie ma, a moze poronienie w drodze? Nie myslalam ze bede sie tak niecierpliwic , myslalam ze ujrze dwie kreski i wszystko bedzie ok.Według kalendarza to 4 tydzien , czuje ze cos sie tam dzieje , czasem jakies uklucia , czy Ty tez tak moze mialaś? Odpowiedz Link Zgłoś
helaeasy Re: Pytanie 19.10.09, 11:46 Własnie przeczytalam ,ze dziewczyny tu pisza o takich bolach jak przed @ czyli jest nadzieja , ja ponoc tez mam tylozgiecie , czyli to tez moze byc przyczyna.A plamienie ? Odpowiedz Link Zgłoś
aniach23 Re: Pytanie 19.10.09, 13:09 Hey tak tak wlasnie pobolewa I tez nie wiedzialam co to oznacza. A plamki to mialam tak do polowy 4 tyg potem ustalo juz. Odpowiedz Link Zgłoś
malbuj74 Re: Pytanie 19.10.09, 13:22 Mój gin powiedział, że pobolewać może zwłaszcza w okresie przypadającej miesiączki, może poojawić się również plamienie (wówczas mam się z nim skontaktować). U mnie bóle są delikatne i musze co tydzień robiś bhcg, aż do przekroczenia 100 tyś. Odpowiedz Link Zgłoś
anetkafed Re: Pytanie 19.10.09, 13:33 Witam, z wielką radością mogę do Was dołączyć. Termin mam na 3.06., więc wypada,że dziś zaczynam ósmy tydzień. Oboje z mężem bardzo się cieszymy, bo trochę się zaczynaliśmy już martwić. Ale jest ))). To nasz pierwszy dzidziuś, wieć radośc jest ogromna, ale i też strach. O ciązy dowiedziałam się w 5t.c. i niestety zaczęło się silnymi skurczami i bólami brzucha. Wizyta u lekarza - zwolnienie lekarskie, leżenie i leki. Teraz jestem już po drugiej wizycie, bóle ustały, serduszka nie słyszałam, ale widziałam pęcherzyk - i lekarz stwierdził, że wszystko jest dobrze. )))) jaka wielka ulga, pewnie, że się boję, żeby tylko z maleństwem wszystko było ok, a każdy nawet najdrobniejszy ból czy skurcz brzucha to panika w oczach. Ale powiedziałam sobie, że wszystko ma być DOBRZE i staram się tylko tak myśleć)). Dwa dni po wizycie zaczęły się mdłości i wymioty, męczę się przez cały dzień, ale jeśli mam mdłości tzn, że HCG rośnie = wszystko jest tak jak powinno. Pozdrawiam Was i Zyczę wszystkim nam i naszym maleńkim Pociechom zdrówka. Odpowiedz Link Zgłoś
aniach23 Re: Pytanie 19.10.09, 14:04 U Mnie w Nowym Jorku jest teraz 8 rano I myslalam ze mdlosci mnie omina ... Ale wlasnie zaliczylam dzis mego pierwszego " wymiotka" haha wiec wszystko jest jak powinno Odpowiedz Link Zgłoś
aniach23 Anieska_81 20.10.09, 00:38 Hey kochana daj znac jak tam wizyta poszla? Serdusio czy slyszalas Odpowiedz Link Zgłoś
anieska_81 aniach23 20.10.09, 20:49 aniach23 napisała: > Hey kochana daj znac jak tam wizyta poszla? Serdusio czy slyszalas dziś byłam na pierwszym USG, póki co jest pęcherzyk bo na serduszko trochę za wcześnie. Od ginekologa usłyszałam "potwierdzam 100 % ciążę, pęcherzyk jest dobrze usytuowany". Kurcze tylko kolejną wizytę mam na 1 grudnia - tyle czekania. Zastanawia mnie jedna kwestia 1 grudnia będzie to mój 11 tc więc czy to nie za późno ze względu na becikowe? bo słyszałam że trzeba zgłosić się do lekarza przed 10 tc. Fakt faktem byłam dziś (5 t i 5d) ale nie została mi jeszcze założona karta ciążowa. Widziałam, że zapisał sobie na karteczce że 20 października zgłosiłam się w celu powiedzenia ciąży i dołączył ją do mojej karty czy to wystarczy aby później bez problemu otrzymać becikowe? Odpowiedz Link Zgłoś
aniach23 Re: aniach23 21.10.09, 13:41 Hey Anieska_81 to super ze wszystko dobrze!!!! Niestety nie mam pojecia co to jest becikowe poniewaz nie mieszkam w Polsce.... Odpowiedz Link Zgłoś
lola19844 Re: " Czerwiec 2010" 20.10.09, 08:32 Witam wszystkie czerwcowe mamusie! I ja zapisuję się na czerwiec 2010. Termin wyliczony to 24 czerwiec 2010. Pozdrawiam wszystkie szczęśliwe przyszłe mamusie! Odpowiedz Link Zgłoś
lola19844 Re: " Czerwiec 2010" 20.10.09, 08:42 Witam serdecznie wszystkie czerwcowe mamusie! Ja też dołanczam sie do was, termin mam na 24 czerwca 2010. Życze wszystkim szczęśliwym przyszłym mamusiom spokojnego oczekiwania na maleństwo! Odpowiedz Link Zgłoś
xkasiax24 Re: " Czerwiec 2010" 20.10.09, 13:35 wybaczcie to pytanie z innej beczki dziewczyny jak wstawiacie swoje suwaczki? Odpowiedz Link Zgłoś
aniach23 xkasiax24 20.10.09, 15:16 Hey Kaisa jak sie zalogujesz to masz taka opcje obok swego nicku "USTAWIENIA" jak wejdziesz tam to zjedz na sam dol i bedziesz miala "SYGNATURKA" czy jakos tak to sie nazywa.....i wstaw wczesniej skopiowany link do swego suwaczka. Tylko pamietaj przy kopiowaniu aby skopiowac ten wlasciwy ktory wstawia sie na fora a nie naprzyklad na facebook poniewaz to sa inne i prawdopodobnie Ci sie nie wyswietli Powodzenia Odpowiedz Link Zgłoś
xkasiax24 Re: " Czerwiec 2010" 21.10.09, 08:29 witajcie jak zrobić żeby suwaczek był odrazu widoczny? jak widzicie mi wyswietla sie tylko link w ktory trzeba kliknac zeby zobaczyc suwaczka co zrobilam zle? www.suwaczki.com/tickers/zi13gywluc1avy1q.png Odpowiedz Link Zgłoś
malbuj74 mdłości 20.10.09, 17:50 Hej dziewczyny. Czy macie mdłości, jak sobie radzicie? Od tygodnia mnie męczą, 24h/dobe. Nie pomaga herbata z imbiru, odgazowana kola, drobne przekąski i Reni. W pierwszej ciąży też się męczyłam ale rano miałam wymioty a później tylko spać mi się chciało. Wtedy mogłam spać cały dzień. Teraz jest inaczej przy małym dziecku nie można się byczyć. Jeżeli macie jakieś sprawdzone pomysły proszę o rade bo jeszcze trochę i zwariuje. Odpowiedz Link Zgłoś
gosia_gd Re: mdłości 20.10.09, 20:12 Witaj w moim swiecie!!!! Ja też przeżywam masakrę 24h na dobe! Wymiotuje rano, w poludnie, popoludniu, wieczorem, w nocy... Nie dziala na mnie nic... Chyba pozostaje nam sie przemeczyc... Leze w domu na L4 z powodu tych mdlosci i wymiotow. Pozdrawiam i zycze powodzenia w walce z ta masakra Odpowiedz Link Zgłoś
onion11 Re: mdłości 21.10.09, 19:26 Oj, ja tez naleze do tego "swiata". Tak od tygodnia zaczely mnie meczyc mdlosci - i to jaaaaakie! Trwa to caly dzien (czemu nazywaja to "poranne mdlosci"?)Na cale szczescie nie wymiotuje, ale niedobrze mi jest caly czas i chyba nawet gorzej sie czuje wieczorem. Ratuje sie woda z sokiem z cytryny, woda niegazowana w pracy i sucharkami. Odkrylam, ze jak caly czas cos podjadam (oby nic slodkiego ani czekoladowego, bo na sam zapach mi niedobrze) to jakos lepiej sie robi na chwile. Pozdrawiam i dobrego samopoczucia zycze)) Odpowiedz Link Zgłoś
kolorowa-kredka Re: mdłości 21.10.09, 21:15 Mnie w sumei nie męczą, czasem czuję się jakby miały zacząc, pomaga musztarda na czymkolwiek, kanapka 0 chleb z masłem i solą, barszcz czerwony i świetnie wchodzą mi ciasteczka owsiane. Może coś z tego? POdobno dobre sa migdały, ale nie wiem, nigdy nie miałam mdłości w ciąży Odpowiedz Link Zgłoś
malbuj74 Re: mdłości 21.10.09, 22:11 Widze, że nie jestem osamotniona w tych miłych udrękach. Dzisiaj zjadłam jabłko (podobno pomaga) i pomogło na 1/2h. Zawsze to 1/2h bez mdłości. Jak gdzieś musze wyjść to biore gume do żucia. Niby pobudza soki ale przynajmniej nie czuje goryczy w ustach. W pierwszej ciąży przeszło mi dokładnie z końcem I trymstru więc jeszcze tylko 1,5 miesiąca. Odpowiedz Link Zgłoś
e-madziorka Re: " Czerwiec 2010" 20.10.09, 20:05 Cześć dziewczyny !!To znów Ja i znów będę sie chwalić!!Zrobiłam Bete HCG jest ok. ale też ginio zlecił progesteron i tu nie wiem czy jest dobrze bo tylko 26.81 może któras wie co i jak z tym.USG mam dopiero 30.10 i wizytkę u lekarza też ale wieczorem.Pewnie się odezwe po wszystkim.Strasznie sie martwie bo rok temu nie wyszło i w 10 tc wylądowałam na łyżeczkowaniu ale teraz jestem dobrej myśli.Nie wiem jak to przyjmie moja 10-cio letnia córka?Poczekam trochę jeszcze bo ostatnio długo jej tłumaczyliśmy że jednak nie będzie miała rodzenstwa.Trzymajcie kciuki razem ze mną i dam znać po USG. Powodzonka wszyskim CZERCÓWKOM!!!!!! Jak któras wie co z tym progesteronem to dajcie znać!Jestem w 7tc i 3d. Odpowiedz Link Zgłoś
lola19844 Re: " Czerwiec 2010" 21.10.09, 08:45 Ja się tez zapisuję na czerwiec 2010 Termin mam na 24,06,2010 Pozdarwiam i gratuluję wszystkiem szczęśliwym przyszłym mamusiom Odpowiedz Link Zgłoś
elagie84 Re: " Czerwiec 2010" 21.10.09, 12:57 Zapraszamy na forum CZERWIEC 2010 forum.gazeta.pl/forum/f,88633,Czerwiec_2010.html Odpowiedz Link Zgłoś
aniach23 Re: " Czerwiec 2010" 21.10.09, 20:43 Hey dziewczyny ja wlasnie wrocilam z wizyty i wszystko jest jak najlepiej jestem w 6tyg i 2 dni....dzidzia ma 6mm i nastepna wizyta w polowie grudnia Odpowiedz Link Zgłoś
anieska_81 aniach23 23.10.09, 15:10 aniach23 napisała: > Hey dziewczyny ja wlasnie wrocilam z wizyty i wszystko jest jak > najlepiej jestem w 6tyg i 2 dni....dzidzia ma 6mm i nastepna wizyta w > polowie grudnia super a widziałaś bijące serduszko? Ja niestety jeszcze nie wiedziałam bo w dniu USG byłam 5t i 4d ciąży więc zdecydowanie za wcześnie. O kurcze kolejną masz w połowie grudnia? To ja się przejmowałam bo mi ginek wyznaczy na 1 grudnia i myślałam że to bardzo odległy termin a widzę że Ty masz jeszcze później. Kurcze aniach jak my wytrzymamy do tych naszych kolejnych wizyt ... ja już umieram z niecierpliwości Odpowiedz Link Zgłoś
kolorowa-kredka Re: " Czerwiec 2010" 21.10.09, 21:18 Ha! BYłam na usg, serduszko bije, maluch to na razie 10mm w piątek idę do gina. Odpowiedz Link Zgłoś
0-mm Re: " Czerwiec 2010" 22.10.09, 15:15 Witajcie oczekujące mamusie Dołączam do Waszego grona, ponieważ będę (28-29) czerwcową mamą Dzisiaj byłam u gin. i wyliczył, że to 4 tydz. i 4 dni Odpowiedz Link Zgłoś
ewelalux2406 Re: " Czerwiec 2010" 23.10.09, 11:51 witajcie bylam wczoraj u lekarza to juz droga wizyta byla i jest wszystko jak najlepiej serduszko bije dzidzia na juz 1.53cm dzisial bylam na badaniach a nastepny termin mam na 12.11 tak sie ciesze a ciaze znosze super poza tym ze sie za okraglilam to nie mam zadnych objawow i wam tez tego zycze trzymajcie sie cieplutko Odpowiedz Link Zgłoś
onion11 Kawa, herbata w ciazy? 23.10.09, 12:09 DZiewczyny, pijecie kawe? Ja tak - slabiutka - raz na jakis czas... Odpowiedz Link Zgłoś
aniach23 Re: Kawa, herbata w ciazy? 23.10.09, 13:45 Ja pije nie wiecej niz kubek dziennie... Z mlekiem moj Gino mowil aby tylko nie wiecej niz to I wszystko jest ok. Niektore dziewczyny obzydzala kawa a mnie wprost przeciwnie! Moglabym pic wiadrami w ciazy haha... Ale sie ograniczam do kubka Odpowiedz Link Zgłoś
anetkafed Re: Kawa, herbata w ciazy? 23.10.09, 14:50 Słaba kawa mlekiem nie jest wcale taka zła, jeśli jest pita z umiarem. Ja zawsze miałam niskie ciśnienie, w ciąży ciśnienie spada jeszcze bardziej. Moj lekarz powiedział, że kawa z pewnością jest lepsza niż inne specyfiki podnoszące ciśnienie: cola bądź jakieś kropelki z apteki. )) Odpowiedz Link Zgłoś
anieska_81 anerkafed 23.10.09, 15:17 anetkafed napisała: > Słaba kawa mlekiem nie jest wcale taka zła, jeśli jest pita z umiarem. Ja zawsz > e miałam niskie ciśnienie, w ciąży ciśnienie spada jeszcze bardziej. ja odkąd pamiętam to mam niskie ciśnienie a w ciąży faktycznie jeszcze niższe bo ostatnio miałam 97/57 Odpowiedz Link Zgłoś
fifiniezapominajka25 wizyta 23.10.09, 17:13 Dzisiaj byłam na drugiej wizycie, widziałam bijące serduszko Zarodek ma 12 mm i wg usg to 7t 3d. Dostałam skierowanie na badania. Odpowiedz Link Zgłoś
mamadi Re: anerkafed 23.10.09, 18:14 Ja bez kawy z ekspresu nie wychodzę z domu. W pierwszej ciąży nie wypiłam nawet łyczka. Teraz trochę bardziej wyluzowałam. Jedna kawka nie zaszkodzi. Tak przynajmniej mówią lekarze. Odpowiedz Link Zgłoś
czerwcowka2010 anetkafed 02.11.09, 15:48 anetkofed mamy ten sam termin porodu tzn z kalkulatora ciąży w necie wychodzi mi 3-06 a ginekolog obliczył mi 4-06 ale dzień w tą czy tamta to żadna róznica też miałam pewne problemy w 8 tyg musiałam iśc do szpitala ale narazie jest ok dziś byłam u lekarza i położna stwierdziła że powinnam pic kawe bo mam niskie cisnienie 100/60 Odpowiedz Link Zgłoś
anieska_81 onion11 23.10.09, 15:15 onion11 napisała: > DZiewczyny, pijecie kawe? Ja tak - slabiutka - raz na jakis czas... herbatę piję słabą z miodem i cytryną kawę piję średnio 1-2 w tygodniu ale jest to słaba kawa (kawa śniadaniowa co w swym składzie ma 80% kawy zbożowej i 20% kawy rozpuszczalnej). Taką piłam nim zaszłam w ciążę i teraz też tylko, że już nie codziennie Odpowiedz Link Zgłoś
aniach23 anieska_81 23.10.09, 18:37 hey Anieska tak tak widzialam wszystko bo u mnie to juz bylo ponad 6 tydzien jak bylam na wizycie Mam juz nawet pierwsze zdjecia do abumu !!!! Maz moj sie bardzo ucieszyl Ja musze sobie ubezpieczenie zalatwic i dopiero nastepna wizyta poniewaz teraz zaplacilam za 1 wizyte $ 600 ale pozniej ubezpieczenie odda wiec dlatego mam troche pozniej niz TY...i lekaz powiedzial ze juz w 12 tygodniu jak dobrze sie ulozy bede wiedziala co bedzie wiec powiem mezowi na prezet Swiateczny Ktora z Was bedzie chciala wiedziec plec dzidziusia? Odpowiedz Link Zgłoś
anieska_81 aniach23 23.10.09, 19:26 aniach23 napisała: > lekaz powiedzial ze juz w 12 tygodniu jak dobrze sie ułozy > bede wiedziala co bedzie wiec powiem mezowi na prezet Swiateczny poważnie, już tak wcześnie można poznać płeć? Kurcze to ja 1 grudnia będę w połowie 12 tygodnia i byłoby cudownie jakbym już poznała płeć ale jednak myślę, że mój ginek nie będzie na tyle pewny, że wstrzyma się z tym. Odpowiedz Link Zgłoś
xkasiax24 Re: 23.10.09, 21:24 witajcie dziewczyny,wy już w wiekszości po drugich wizytach,a ja czekam na swoją z utęsknieniem 28 tj w środę napiszę coś więcej bo będę juz po,mam nadzieję że teraz zobaczę bijace serduszko w poprzedniej ciąży płeć poznaliśmy z mężem dopiero w 6 miesiącu też jestem w szoku,ze już w 12 tyg jest to możliwe teraz też będziemy chcieli wiedzieć co się szykuje czy braciszek czy siostrzyczka dla Hubercika kochane tez powolutku widac wam brzuszki? bo ja mam wrazenie,że cos za szybko ten brzuszek zaczyna byc widoczny w pierwszej ciąży dopiero w 5 miesiącu zaczęło byc widać,a teraz to dopiero 8 tydz a juz jest brzusio widoczny jak tak dalej pójdzie to w 5 m będzie juz spory Odpowiedz Link Zgłoś
patite Re: xkasiax 23.10.09, 21:55 ja też czekam na środową wizytę i też jestem w drugiej ciąży, zaskoczona tak samo jak ty, że ten brzuszek już widać po mału bo w pierwszej wylazł faktycznie gdzieś w 5 miesięcu... wtedy płeć poznaliśmy stosunkowo wcześnie, bo już w 13tc lekarz się wygadał, ze podejrzał choć nie mówił, że na 100%, jednak w 17tc zostało to definitywnie potwierdzone. wtedy też mieliśmy z mężem przeczucie które się sprawdziło. Odpowiedz Link Zgłoś
epa77 Re: xkasiax 23.10.09, 22:21 Cześć dziewczyny, dołączam z terminem 6 czerwca na razie po jednej wizycie, następna 10 listopada. To moja druga ciąża - mam 14-miesięczną córeczkęCzy chwalicie się już ciążą znajomym? a w pracy powiedziałyście? u mnie na razie wie tylko kilka najbliższych osób. Zastanawiam się kiedy powiedzieć w pracy - wolałabym to zrobić nim będzie widać, a mam wrażenie, że brzuch mi się szybko zaokrągla Odpowiedz Link Zgłoś
xkasiax24 Re: xkasiax 24.10.09, 20:43 epa77 doczytałam że to też Twoja druga ciąża i że tak samo jak ja masz w domu maluszka Twoja córeczka 14m a mój synek 19m jak sobie dajesz radę? bo wiadomo takie maluszki potrzebują sporo naszej uwagi,a my teraz możemy się różnie czuć? tzn np ja cały czas bym spała,czasami przysypiam na siedząco albo oglądając bajkę z synkiem strasznie mnie męczy to zmożenie senne bo przy synku o jakąkolwiek drzemkę trudno mąż pracuje w delegacji więc całe 5 dni jestem sama z dzieckiem jak to u was wygląda kochane? Odpowiedz Link Zgłoś
epa77 Re: xkasiax 25.10.09, 22:44 xkasiax24 oj ja też bym najchętniej spała, a córeczkę energia rozpiera na dodatek chciałaby, bym ją często nosiła na rękach. a przyznam, z eprzy jej energii dużo łatwiej mi nosić torby z zakupami niż ją (bo raz na ręce, za chwilę na podłogę, a za chwilę znów na ręce) na razie jakoś sobie radzę, ale jak sobie pomyślę jak słoniowato mogę się czuć później, to trochę się obawiam kolejnych miesięcy, bo ona wszystko musi zobaczyć, wszystkiego dotknąć, po prostu wszędzie jej pełno. Czy w kolejnych miesiacach dzieci się trochę "uspokajają"? Bardzo na to liczę Odpowiedz Link Zgłoś
gosia_gd plec 23.10.09, 21:52 Aniach gratuluje pierwszego zdjecia do albumu Slyszalam ze w 12 tyg mozna juz rozpoznac plec ale lezy to pewnie w zasiegu mega bystrego wzroku doswiadczonego lekarza Co do plci to oczywiscie ze jak najszybciej bede chciala sie upewnic ze urodze Kasie lub Zosie Pozdrawiam Was czerwcoweczki Odpowiedz Link Zgłoś
aniach23 Xkasiax24 23.10.09, 22:23 Kasia zly link skopiowalas!!! U mnie zaczyna sie on cos takiego: [url=http:........ Ten jest wlasciwy na forum powodzenia Odpowiedz Link Zgłoś
aniach23 Gosia_gd 23.10.09, 22:34 Dziekuje dziekuje zdjecie juz stoi w ramke oprawione... A widze ze Ty juz nawet imiona wybierasz Odpowiedz Link Zgłoś
gosia_gd Re: Gosia_gd 24.10.09, 19:22 Aniach! imiona to ja już jakiś czas temu wybrałam W grę wchodzi: KAŚKA, ZOŚKA i... MIKOŁAJ U mnie nastąpiła zmiana daty rozwiązania... Będzie to raczej koniec maja niż czerwiec, ale tak mi tu na tym forum dobrze że zostaję z czerwcówkami Odpowiedz Link Zgłoś
aniach23 Re: Gosia_gd 24.10.09, 20:00 No no koniec maja a moze jednak poczatek czerwca kto wie !!! No imiona tez super... My myslimy nad Olivia lub Maya a dla chlopca narazie jest Filip... I jakis tak chcialabym pierwsza corcie to mysle ze bedzie synus ale co by nie bylo aby zdrowe ! To najwazniejsze!!! Odpowiedz Link Zgłoś
aniach23 Re: chyba udało sie z suwaczkiem:) 24.10.09, 20:42 No gratuluje Kasia!!! Mam nadzieje ze moje porady troche pomogly Odpowiedz Link Zgłoś
xkasiax24 Re: chyba udało sie z suwaczkiem:) 24.10.09, 20:45 aniach23 napisała: > No gratuluje Kasia!!! Mam nadzieje ze moje porady troche pomogly tylko dzięki Tobie mi się udało,bo cały czas wklejałam coś nie tak Odpowiedz Link Zgłoś
anieska_81 aniach23 25.10.09, 20:31 aniach23 napisała: > No no koniec maja a moze jednak poczatek czerwca kto wie !!! No > imiona tez super... My myslimy nad Olivia lub Maya a dla chlopca > narazie jest Filip... widzę że mamy podobny gust co do imion Ja na początku (jak jeszcze nie byłam w ciąży) myślałam o imieniu Martyna, później zmieniłam zdanie na Maja a jak dowiedziałam się że jestem w ciąży od razu do głowy nasunęło mi się imię Oliwia (i zdania na pewno nie zmienię, zwłaszcza że bardzo przypadło do gustu mężowi). Jeśli chodzi o imię dla chłopca to też myślałam o Filipie ale mój mąż sprzeciwił się bo jego najlepszy kolega ma syna o tym imieniu. Na dzień dzisiejszy ustaliliśmy, że jak będzie córcia to ja wybieram imię (Oliwia będzie na 100%) a jak będzie synek to wybiera mąż ... już wybrał Cyprian (ale nie wiem czy czasem nie ulegnie zmianie) Odpowiedz Link Zgłoś
xkasiax24 Re: aniach23 24.10.09, 20:37 dziękuję za pomoc,wreszcie się udało kochana jesteś Odpowiedz Link Zgłoś
aniach23 Prosze bardzo ! 24.10.09, 20:54 Kasia cala przyjemnosc po mojej stronie!!! Jestes pare dni przedemna wiec ja napewno zglosze sie po jakies porady do Ciebie buziole Odpowiedz Link Zgłoś
paulinakacperek2006 Witam czerwcówki 24.10.09, 23:27 Witam was moje drogie, powiem szczerze, myślałam że jeszcze nikt nie założył czerwcówek a tu proszę niespodzianka, bardzo się cieszę. Ja też spodziewam się maluszka, będzie to drugi dzidziuś, mam synka 3 latka. Do lekarza zapisana jestem dopiero na 4 listopada i myślę że to trochę późno ale wytrzymam. @ miałam 15 września więc ciąża ma 6 tyg jeżeli brać pod uwagę liczenie lekarzy, a wdg mnie od momentu zajścia to mój groszek ma 4 tyg. Powiem wam że też mam boleści podbrzusza, ale tak naprawdę najgorsze były do momentu spodziewanej @. A teraz strasznie świńsko mi się odbija aż czasem mi głupio, ah i mam momenty gdzie wydaje mi się że wyląduje w łazience. Bolą mnie strasznie piersi. Tak naprawdę to troszkę inaczej objawia mi się obecność mojego drugiego groszka. Odpowiedz Link Zgłoś
przyszla_mama22 Witaminy 25.10.09, 10:26 witam dziewczyny!! tez dolanczam do waszego grona ,mam termin na czerwiec ale nie wiem ktorego bo w poniedzialek ide dopiero na wizyte a okres powinnam miec 13 wrzesnia to chyba 6 tydz. a czy bierzecie juz witaminy dla kobiet w ciazy?ja od dzisaj zaczelam i jakie bierzecie? ja ELEVIT!! Odpowiedz Link Zgłoś
xkasiax24 Re: Witaminy 25.10.09, 10:48 dziewczyny ja narazie biorę tylko filomag B6 na te bóle podbrzusza zapobigawczo bo w perwszej ciąży miałam je od poczatku do końca ciąży,a lekarz mówił że to skurcze macicy i kwas foliowy. kochane jak to jest z tym zaświadczeniem od lekarza które jest potrzebne później aby otrzymac becikowe? bo mi każdy mówi co innego jedni,że trzeba juz teraz o nie poprosić lekarza do 10tyg inni że dopiero przed porodem ale z datą kiedy było się na pierwszej wizycie? wiecie dokładnie jak to jest? Odpowiedz Link Zgłoś
gosia_gd Re: Witaminy 25.10.09, 11:27 Hej czerwcoweczki! Ja poki co biore tylko folik. Moj Herr Doktorr powiedzial, ze poki wyniki krewki i siuskow dobre, to lepiej nie brac. Bo bardziej mozna zaszkodzic nadmiarem niz lekkim niedoborem. A co do zaswiadczenia o ciazy, poprosilam o nie juz teraz zeby pozniej juz sie nie martwic czy liczy sie data pierwszej wizyty czy data wystawienia zaswiadczenia. Pozdrawiam z zachmurzonej Gdyni... Odpowiedz Link Zgłoś
paulinakacperek2006 Re: Witaminy 25.10.09, 21:35 Ja biorę PRENATAL CLASIC sama sobie tak zadecydowałam gdyż jak byłam w ciąży z Kacperkiem (bo tak nazywa się mój pierwszy synek) również brałam PRENATAL. Dzisiaj mam jakiś kiepski dzień, zaczyna mnie brać śpiączka i jakoś teraz zrobiło mi się niezbyt fajnie na żołądku, boję się że z tym małym groszkiem może być troszkę gorzej niż z Kacperkiem (wogóle nie wymiotowałam), kurcze a tu mąż w łóżeczku leży i chyba na mnie czeka, a ja myślę tylko o kibelku, phi. Aha dodam że mam termin na 22 czerwca wdg ostatniej @ więc sam początek. A jak wy się czujecie czy już zaczyna was coś brać. Odpowiedz Link Zgłoś
malbuj74 Re: Witaminy 26.10.09, 11:53 Mój gin powiedział, żeby nic nie brać jeżeli wyniki są dobre. Dopiero jaki wyniki krwi lub moczu bedą nie tak to mi coś dobierze. Ja mam problem z tarczycą i musze unikać jodu więc nie moge brać pierwego z brzegu zstawu witamin. Teraz biore tylko folik. Nadmiar witamin podobno wcale nie jest dobra. W pierwszej ciąży nic nie brałam i wyniki miałam super. Odpowiedz Link Zgłoś
malbuj74 Re: zaświadczenie 26.10.09, 12:00 gdzieś czytałam, że zaśwatdcznie musi być podwierdzeniem odbycia pierwszej wizyty przed 10 tyg ciąży, i odbyciem przynajmniej jednej wizyty w trymestrze. Są jakieś specjalne formularze. Musi zostać złożone do roku od urodzenie się dziecka. Przepisy wchodzą od pierwszego listopada więc pewnie pojawi sie teraz troche artykułów na ten temat. Jak znajde link to go wkleje. Odpowiedz Link Zgłoś
malbuj74 Re: zaświadczenie link 26.10.09, 12:05 podaje link wyborcza.pl/1,76842,7149730,Becikowe_bez_lekarza__Nie_da_rady_.html Odpowiedz Link Zgłoś
kolorowa-kredka Re: zaświadczenie link 26.10.09, 12:21 Moze jeszcze sie pozmienia, do czerwca dużo czasu Odpowiedz Link Zgłoś
paulinakacperek2006 Re: zaświadczenie link 26.10.09, 14:10 Powiem wam że jest to fajna sprawa. Może w pewien sposób wyeliminuje te wstrętne lumpiary co w ciąże zachodzą dla becikowego, a potem słyszy się i czyta że pijana kobieta wyrzuciła z okna niemowlę. Odpowiedz Link Zgłoś
a_lex Re: zaświadczenie link 29.10.09, 14:25 hej, ja też czerwcowa termin na 14. 06. mam pytanie w sprawie tego zaświadczenia - czy ktoś posiada wzór owego? podobno jest w rozporządzeniu... byłam dziś u lekarza i zapomniałam zapytać malbuj74 napisała: > podaje link > wyborcza.pl/1,76842,7149730,Becikowe_bez_lekarza__Nie_da_rady_.html Odpowiedz Link Zgłoś
a_lex Re: zaświadczenie link - wzór 29.10.09, 14:29 ok, znalazłam www.mpips.gov.pl/index.php?gid=339&news_id=1587 Odpowiedz Link Zgłoś
a_lex Re: Witaminy 03.11.09, 10:00 tak, kwas foliowy obowiązkowo inne chyba nie są potrzebne. moja pani doktor przejrzała moje wyniki krwi i stwierdziła, że żadnych suplementów nie potrzebuję Odpowiedz Link Zgłoś
aniach23 [...] 26.10.09, 13:37 Wiadomość została usunięta ze względu na złamanie prawa lub regulaminu. Odpowiedz Link Zgłoś
paulinakacperek2006 Re: Pierwsza fotka mojej kruszynki :) 26.10.09, 14:14 Maleństwo super, gratulacje. Już nie mogę się doczekać kiedy swoje zobaczę, a tu jeszcze tyle czasu do usg, wizytę mam dopiero na 4 listopada. Odpowiedz Link Zgłoś
aniach23 Re: Pierwsza fotka mojej kruszynki :) 26.10.09, 14:36 To juz calkiem blisko w ktorym bedziesz tygodniu na wizycie? Odpowiedz Link Zgłoś
patite Re: Pierwsza fotka mojej kruszynki :) 26.10.09, 16:24 super zadzdroszczę. Mam nadzieję, że w środę też dostanę taką fotkę Odpowiedz Link Zgłoś
paulinakacperek2006 Re: Pierwsza fotka mojej kruszynki :) 27.10.09, 09:00 Będzie to skończony 7 td a zaczęty 8. Myślę że jak pójdę na usg to już nie będzie groszka ani fasolki tylko widać będzie rączki i nóżki. Takiego maleńkiego synusia lub córcie. Odpowiedz Link Zgłoś
przyszla_mama22 krwawienie:( 27.10.09, 18:55 dzisaj zaczelam krwawic z rana(jak bym okresu dostala)i szybko pojechalismy do szpitala co sie okzalo...zrobili mi usg jest pecherzyk ciazowy i nic wiecejmam sie zgllosic 5 na usg znowu czy jest jakas zmina i czy widadz juz fasolke...doslownie zlalamka dzisaj a krwawienie dalej jest((((i brzuch boli...lekarz powiedzial ze nie moze stwierdzic ani poronienia ani ze ciaza sie utrzyma wszytko dowiem sie piateko..ale ja mam zle przeczucia(( Odpowiedz Link Zgłoś
aniach23 Re: krwawienie:( 27.10.09, 19:11 To nie mozesz miec takich przeczuc bo sama sciagasz na siebie najgorsze !!! Tez kiedys zawsze myslalam ze bedzie ja tylko najgorzej i tak tez wychodzilo i kiedys ktos mi powiedzial ze jak myslisz pozytywnie to caly wszeswiat sprzyja takiej sytuacji i bedzie dobrze!!! Napewno bedzie dobrze i ja trzymam kciuki ! Jezeli jestes wierzaca to pomodl sie...Tylko prosze nie nastawiaj swoich mysli na najgorsze. Odpowiedz Link Zgłoś
przyszla_mama22 Re: krwawienie:( 27.10.09, 19:22 prosze Boga z calego serca ze chce miec ta istotke cal i zdrowa!!!i WIERZE ZE BEDZIE DOBRZE!!(((( DZIEKUEJ ZA DOBRE SLOWA Odpowiedz Link Zgłoś
xkasiax24 Re: krwawienie:( 27.10.09, 21:34 musi być dobrze... tylko sama musisz w to uwierzyć,módl się i proś bozinkę o to żeby miała Ciebie i Twoje maleństwo w opiece... lez jak nawiecej i bardzo na siebie uwazaj,daj znac co i jak. pomodle sie za was. przytulam Synek Hubercik 01.03.2008r Nasz drugi skarb Odpowiedz Link Zgłoś
paulinakacperek2006 Re: krwawienie:( 28.10.09, 12:18 Powiedz co tam dzisiaj, czy czujesz się lepiej, mam nadzieje że tak. Ja wierzę z całego serca - BĘDZIE DOBRZE Odpowiedz Link Zgłoś
przyszla_mama22 Re: krwawienie:( 28.10.09, 12:52 dalej krwawie i w nocy z 5 razy budzilam sie od bolu brzucha tak mnei na dole bolalteraz tez boli czyli bez zmian dzownilam i zapisalam sie na usg 10 rano wiec dowiem sie wysztkiego a jutro pojde na badania krwi porobie sobie(( Odpowiedz Link Zgłoś
aniach23 Re: krwawienie:( CYTAT jednej z e-mam z czerwca 28.10.09, 14:41 Ech, ledwo się dowiedziałam, że jestem w ciąży i pojawiło się plamienie. Lekarka wysłała mnie do szpitala. Dostałam Duphaston (brałam go też w pierwszej ciąży przez niski poziom progesteronu). Już po pierwszej tabletce plamienie ustąpiło. Ordynator jednak jakiś ostrożny był i kazał mi tam leżeć 7 dni! Jejku, jak ciężko było. Zwłaszcza, że w domu mam córkę, Michasię (16 miesięcy). Opiekę miała dobrą, o to byłam spokojna. Ale jak ja tęskniłam! Cieszę się, że już jestem w domu. Teraz nie plamię, biorę Duphaston (3x dziennie), USG potwierdziło skończony 8 tc, serduszko bije Jestem teraz na zwolnieniu w domu, ale, jeśli wszystko będzie ok, chcę wrócić do pracy. Odpowiedz Link Zgłoś
aniach23 Re: krwawienie:( 28.10.09, 14:42 Daj znac po usg !! ale napewno wszystko bedzie dobrze !!! Odpowiedz Link Zgłoś
czerwcowka2010 Re: krwawienie:( 04.11.09, 09:13 jak tam krwawienie ustąpiło też w 8 tyg miałam plamienie ale zostawili mnie w szpitalu poobserwowali i teraz jest ok trzymam za ciebie kciuki Odpowiedz Link Zgłoś
mojmikuniu Re: " Czerwiec 2010" 28.10.09, 14:21 Witam serdecznie, dopisuję się i ja...mam termin na 9 czerwca. Jestem przeszczęśliwa ale i pełna obaw i lęku. We wrześniu ubiegłego roku w 28 tc urodziłam synka, ważył zaledwie 800g, walczył dzielnie cztery miesiące (można by napisać książkę, tyle się działo....) i były to najpiękniejsze miesiące w moim życiu jednak okrutny los zabrał mi moje szczęście.....((( Teraz dostałam kolejną szansą od losu i mam nadzieję i wierzę mocno, że tym razem będzie wszystko dobrze i latem znowu będę najszczęśliwszą kobietą na świecie. Wszystkim ciążóweczkom życzę spokojnych i zdrowych 9-ciu miesięcyZa dziewczyny, których ciąże są zagrożone i dzieje się coś złego mocno trzymam kciuki żeby wszystko było dobrze! Pozdrawiam serdecznie, Iwona Odpowiedz Link Zgłoś
33kasia33 Re: " Czerwiec 2010" 28.10.09, 18:39 Z przyjemnością dopisuje się do was. Termin mam na 22 czerwca, jestem juz po pierwszej wizycie u ginekologa. Fajnie, że jest to forum, gdzie będziemy mogły wspólnie się wspierać, porównywać i z tego co widzę , to równiez pocieszać. To ostatnie oby jak najrzadziej. Odpowiedz Link Zgłoś
paulinakacperek2006 Re: " Czerwiec 2010" do 33kasia33 28.10.09, 20:49 Ja też mam termin na 22 czerwca. Byłaś już u lekarza, jesteś juz po pierwszych badaniach? Odpowiedz Link Zgłoś
33kasia33 Re: " Czerwiec 2010" do paulinakacperek2006 29.10.09, 17:06 U lekarza byłam, ciąże potwierdził, ale usg nie miałam robionego. Teraz muszę zrobic wynik grupy krwi. Niby wiem, że mam grupę A-, ale przy poprzednim porodzie nie miałam podanej immunogloguliny (chyba tak to się nazywa, nie chce mi się teraz sprawdzać). Nie wiem, jaką grupę krwi ma córka. Mam nadzieję, że po mnie odziedziczyła minus. Muszę sprawdzić, czy mam przeciwciała. Jak będą, to znów do lekarza, a jak nie to dopiero za 4 tygodnie. I dopiero wtedy bedzie usg. Ja jestem dobrej myśli. Mam nadzieje, że wcale tej immunoglobuliny dostać nie powinnam i że wszystko będzie ok. Czuje się wyśmienicie, zresztą jak byłam pierwszy raz w ciąży, to też nie miałam żadnych dolegliwości. Nigdy się lepiej nie czułam. Może tylko chodzę wcześniej spać. Odpowiedz Link Zgłoś
paulinakacperek2006 Re: " Czerwiec 2010" 28.10.09, 20:53 Jak czytam co spotkało ciebie i co dzieje się teraz u przyszłej_mamy22 to normalnie łzy ciurkiem mi lecą. Nie wiem co się dzieje ale wystarczy coś co jest smutne czy odrobinę przykre zaraz zaczynam wyć, tak na mnie działa mój groszek. Chociaż myślę że słuchając takich historii to każdemu łezki się kręcą. Odpowiedz Link Zgłoś
patite Re: 28.10.09, 22:37 dziewczyny trzymam za Was kciuki! JA dzisiaj byłam na drugim usg, kropka ma już 2cm bije serduszko, ma rączki, nóżki, główkę i tułów. Uff. Trochę odetchnęłam i czekam dalej z niecierpliwością na 12tc. Odpowiedz Link Zgłoś
xkasiax24 Re: 29.10.09, 10:25 Dziewczyny ja też juz jestem po drugiej wizycie i drugim USG nareszcie się doczekałam bijacego i widocznego serduszka jestem przeszczęśliwa lekarz powiedział,że wszystko ładnie i prawidłowo się rozwija i to go cieszy kolejną wizytę mam wyznaczoną na dzień swoich im 25 listopada,już się nie mogę jej doczekać. trzymam za nas wszystkie kciuki,obyśmy w taki m gronie wytrwały do końca... Odpowiedz Link Zgłoś
anetkafed Re: 29.10.09, 11:26 Jak ja Wam zazdroszczę, że jesteście już po drugim usg. Ja na pierwszym widziałam tylko pęcherzyk, a kolejne mam dopiero za 3 tygodnie. Dziś zaczynam 10 tydzień (według wyliczeń kalkulatora). Brzuszek już trochę widać i dziś pierwszy dzień nie wymiotowałam. Mam nadzieję, że Kruszynka jest zdrowa a jak ją zobaczę to z pewnością się popłaczę za szczęścia. Życzę Wszystkim Mamusiom i Dzidziusiom zdrowia i spokoju )) Odpowiedz Link Zgłoś
paulinakacperek2006 Re: 29.10.09, 12:15 Jejciu ja nawet na pierwszym usg nie byłam, a jestem w 6 tg i 2 dn. Czuję się potfornie jest mi cały czas niedobrze i nie wiem co by było lepiej iść do łazienki zwymiotować czy żeby męczyły mnie te cholerne mdłości. Ile to jeszcze będzie trwało? Ale pomimo wszystko i tak jestem w stanie to znieść dla mojego groszka. Odpowiedz Link Zgłoś
mage2 Re: " Czerwiec 2010" 29.10.09, 11:35 Witam,dołanczam sie do szczesliwych czerwcówek. Mam termin na 2 czerwca dokladnie tak jak 3 lata temu z synkiem. Dla mnie to jest wielka niespodzianka bo nieczesto zdarza sie dokladnie ten sam termin co z poprzednim dzieckiem. Mam nadzieje ze urodzi sie w podobnym dniu co synek i beda obchopdzic wspolnie urodzinki. Pozdrawiam Odpowiedz Link Zgłoś
przyszla_mama22 witam... 29.10.09, 16:41 odwiedzam was dziewczyny przedostatni razniechce tu zagladac i cierpiec(chyba rozumiecie) tylko napisze wam 10 listopada co wyszlo na usg....,dalej krwawie(normalny okres)tylko jest to nienormalne ze jeszcze brzuch mnie boli( na dole brzucha),dzisaj zrobilam sobie badania krwi i w srode beda wyniki.ZYCZE WAM KOCHANE MAMY ABY WASZE MALUTKIE SZCZESCIA ROSLY ZDROWE I WAM TEGO ZDROWKA ZYCZE!! a moze cud sie stanie i zobacze 10 listopada serduszko bijace:) pozdrawiam!! Odpowiedz Link Zgłoś
33kasia33 Re: witam... 29.10.09, 17:14 Trzymam kciuki. Wiem, że to trudne, ale myśl pozytywnie. Odpowiedz Link Zgłoś
aniach23 przyszla_mama22 29.10.09, 20:41 Naprawde mocno trzymam kciuki aby jednak to serdusio bylo 10 listopada !!!! Odpowiedz Link Zgłoś
jaajoanna Re: " Czerwiec 2010" 30.10.09, 08:34 Witam, Jestem w piątym tygodniu ciąży. Czekałam na ten cud 4 lata. We wtorek byłam na pierwszym USG i okazało się, że będą bliźniaki. Bardzo cię z mężem cieszymy, ale nadal chodzimy lekko skołowani. Termin wypada na sam koniec czerwca, więc postanowiłam dołączyć do tego forum. Pozdr Wszystkie szczęśliwe "CZERWCÓWKI". Odpowiedz Link Zgłoś
aniach23 Jaajoanna 30.10.09, 14:40 O jejku jejku moje gratulacje!!!!! I witamy w czerwcowkach !!!! Odpowiedz Link Zgłoś
anieska_81 jaajoanna 30.10.09, 17:13 Gratuluję myślę, że te bliźniaki to nagroda za 4 lata wytrwałego i pewnie nie łatwego wyczekania na upragnione II kreseczki Jeszcze raz gratuluję i życzę zdrowych i spokojnych 9 miesięcy Odpowiedz Link Zgłoś
amia Re: " Czerwiec 2010" 30.10.09, 19:27 Witam, mam termin na 16 czerwca.. tak strasznie kombinowalismy, aby dziecko nie bylo spod znaku Blizniaka czy Raka, a tu prosze bardzo sie tym ubawilismy to moja pierwsza ciaza i wciaz jestem troche zszokowana. nigdy nie uwazalam sie za material na mame, ale gdy zobaczylam te fasolke podczas USG - serduszko bijace 135 na minute - to czlowiek tylko mysli: "cholipa, niech juz bedzie ten czerwiec" pozdrawiam wszystkie czerwcowe mamy a. Odpowiedz Link Zgłoś
33kasia33 Re: " Czerwiec 2010" 30.10.09, 19:39 Dzieci z czerwca wcale nie sa takie złe. Mam w domu już jedną sześciolatkę z czerwca. Dziewczyny, a jak z waszymi zachciankami. Ja pisząc tan post właśnie zajadam kanapki z kiszonym ogórkiem.Pychotka! Taki z beczki, mocno kwaśny i słony! Odpowiedz Link Zgłoś
aniach23 Re: " Czerwiec 2010" 30.10.09, 19:44 Ja bylam kiedys slodyczowym potworkiem a teraz NIC a NIC nie chce mi sie slodkiego nawet kawy i herbaty nie slodze ! Za to mam straszna ochote na pomidory !!! moge je poprostu wsowac kilogramami Odpowiedz Link Zgłoś
a_lex Re: " Czerwiec 2010" 30.10.09, 19:56 mam podobnie - słodyczy nie jem prawie wcale (w porównaniu z tym, co było jakiś czas temu, to naprawdę prawie nic ) a zachcianek jakichś szczególnych nie mam... Odpowiedz Link Zgłoś
areola82 czerwiec 2010 30.10.09, 22:30 Witam, niedawno dowiedziałam się że jestem w ciąży i wg wszelkich kalkulatorów terminów porodu wypada końcówka czerwca w związku z czym się dopisuję. Co do objawów, to mam podobnie. Kiedyś zajadałam się słodyczami, a teraz to najchętniej bym tylko śledzie i ogórki kwaszone jadła hyhy, póki co żadnych mdłości Odpowiedz Link Zgłoś
a_lex Re: czerwiec 2010 30.10.09, 22:36 super masz.... ja mam mdłości bez przerwy... ale do wytrzymania, bliskiego spotkania z muszlą jeszcze nie miałam Odpowiedz Link Zgłoś
anetkafed Re: czerwiec 2010 31.10.09, 13:03 Ja jem ogórki kiszone, śledzie, wszystko co jest z czosnkiem, grapefruity i ziemniaki w każdej postaci (poza gotowanymi) najlepiej smażone talarki i... frytki ze śmietaną ))). A na słodycze, którym do tej pory się nie opierałam patrzeć nie mogę. Jeśli chodzi o mdłości - zapełniają mi cały dzień, a wymioty - 2, 3 razy dziennie zależy od dnia. Ale czego się nie zniesie dla Maleństwa Odpowiedz Link Zgłoś
vivi22 Re: " Czerwiec 2010" 31.10.09, 14:15 no właśnie dziwne jest to, że nie mam żadnych zachcianek. Żadnych ogórków itp... Mam owszem ochotę na cytrusy i owoce ale czy to jest jakąś zachcianką? Nie odczuwam tego w ten sposób. Teraz duszę na obiad żeberka i przyznam, że trochę mi śmierdzą krową i to może trochę świadczyć, że wyostrzył mi się zapach. Ale jakoś nie czuję się specjalnie, że w ciąży jestem. Nie mam mdłości (pewnie jeszcze przyjdą, niestety), apetyt normalny, zachcianek brak. Piersi trochę bolą i widzę że urosły, z czego tylko mąż się cieszy. Bo z 85 F zrobiło się już prawie G hehe a będą jeszcze rosły. Martwię się tylko tym, żebym szczęśliwie dzieciątko nasze donosiła, żeby nic mu się nie stało i aby nie zechciało mu się ode mnie z brzuszka wyprowadzić. Mąż nosi za mnie siatki, nie pozwala dźwigać A ja to trochę wszystko wykorzystuję hihihi Termin na 17 czerwca ale Pani doktor powiedziała, że to może być nawet 5 czerwca koniec i na świat przyjdzie nasza Niunia kochana upragniona Odpowiedz Link Zgłoś
33kasia33 Re: " Czerwiec 2010" 31.10.09, 16:26 Ja oprócz tych ogórków, to na nic specjalnie nie miewam ochoty. W poprzedniej ciąży na śniadanie przez dłuższy czas jadałam sałatkę pikantną z makreli. Obecnie nawet jej mi sie nie chce. A teraz zajadam sałatkę jarzynową od mojej mamy. Wczoraj dostałam słoiczek "na wynos". A moja mama jest nawet jeszcze nieświadoma tego, że karmi nie tylko mnie, ale też swojego wnuka/wnuczkę. Chyba wkrótce jej powiem... Odpowiedz Link Zgłoś
vivi22 Re: " Czerwiec 2010" 31.10.09, 17:24 33kasia33 my też (ja i mąż) czekamy na przekazanie wiadomości naszym rodzicom Moja mama i tata (a z nimi mieszkamy) nie mają jeszcze pojęcia dlaczego chodzę tak wcześnie spać i czemu mój mąż za mnie wszystko dźwiga Ale jak się dowiedzą to będzie radość. Teściowa z radości aż się popłacze. To wiem napewno. A kiedy zamierzasz powiedzieć rodzicom? Bo ja chciałam na Boże Narodzenie ale nie dam rady tyle wytrzymać. Poza tym brzuch mi będzie już widać i wtedy kiszka. No i teraz w pracy będę pracowała tylko po 4 godziny i wolne każde święto więc jak ja to rodzicom wytłumacze logicznie? Odpowiedz Link Zgłoś
areola82 Re: " Czerwiec 2010" 31.10.09, 21:35 Tak jeszcze w temacie objawów, to też wyostrzył mi się węch, jak wracam z pracy to mogłabym wchodząc do siebie na górę powiedzieć co który sąsiad miał na obiad no i różne do tej pory lubiane potrawy też mi dziwnie pachną. O naszym "groszku" jeszcze nikomu nie powiedzieliśmy, jak się wcześniej nie wyda i wszystko będzie w porządku to planujemy zrobić wszystkim taki prezent na gwiazdkę Odpowiedz Link Zgłoś
paulinakacperek2006 Re: " Czerwiec 2010" 31.10.09, 22:52 Mój nos teraz szaleje, wszystkie zapachy mnie tak drażnią (no może prawie wszystkie). A jeżeli chodzi o zachcianki to jak nigdy jem jabłka, surową marchewkę i tak naprawdę nic ogólnie dziwnego w moim menu nie zauważyłam. Aaaa dziewczyny jak to jest z tymi mdłościami, przy pierwszym dziecku ich nie miałam, natomiast teraz zaczęły się około 5 tyg były bez wymiotów tylko strasznie mi niedobrze było, a teraz (jestem w 7 tg) od 2 dni ich brak (nie to żebym się nie cieszyła) ale czy to oznacza że nie wrócą? Odpowiedz Link Zgłoś
amia Re: " Czerwiec 2010" 01.11.09, 11:03 Wroca U mnie tez sa dni, kiedy cisza i spokoj i zaczynam sie niepokoic, a potem.. uuueeee.. trwaja i trwaja... Mnie tez wzielo na surowe warzywa. Czasem lece do sklepu po mielonke turystyczna, choc podobno nie powinnam jej wcinac. Jednak tak naprawde, to walcze z mdlosciami, wiec z jedzeniem to raczej nie zachcianki, a proba wmuszenia w siebie czegokolwiek... Odpowiedz Link Zgłoś
vivi22 Re: " Czerwiec 2010" 01.11.09, 16:52 no właśnie. Moje menu określiłabym jako apetyt na surowe owoce i warzywa. Nie mam jakoś specjalnie apetytu. Jem mniej i jakoś wyjątkowo wszyscy się dziwią, że nie dojadam obiadu. A to nie w moim stylu. Nie mam apetytu już wogóle na smażone ktlety czy żeberka duszone. są dla mnie teraz zdecydowanie za tłuste. Na samą myśl czy widok chce mi się biec do lazienki. Choć jeszcze typowych mdłości nie miałam. Ale liczę się, że przyjdą Trudno. Przeżyję. Byleby nasza Niunia na świat zdrowa przyszła Odpowiedz Link Zgłoś
paulinakacperek2006 Re: " Czerwiec 2010" 01.11.09, 21:49 Wiesz ja myślę że z tymi tłustymi rzeczami to jest tak, że nie możemy o nich myśleć bo sam tłuszcz wzbudza w nas mdłości, ja też jakoś tak samoczynnie sięgam po surowe warzywa i owoce, oraz coś kwaśnego śledzik czy grzybek, uwielbiam herbatę z cytryną i to właśnie po to aby zabić tą niefajną burzę w żołądku. Odpowiedz Link Zgłoś
a_lex Re: " Czerwiec 2010" 02.11.09, 07:14 a ja nie jem mięsa, więc odpada u mnie problem tłustego jedzenia na mdłości - podobnie - działa u mnie najlepiej herbatka z cytryną. ale nie zawsze jest pod ręką... Odpowiedz Link Zgłoś
jaajoanna Re: " Czerwiec 2010" 02.11.09, 09:27 Wszyscy mówią o porannych mdłościach...ja cierpię wieczorami - choć nie wymiotuję. Rano wstaje jak skowronek, a potem już tylko z górki. O 18 czuję się jak by już była 24. To pewnie od braku kawy. Przerzuciłam się na bezkofeinówkę - w smaku nie ma różnicy. Polecam Jacops Nicht&Day. A na mdłości są dobre ponoć migdały...choć na mnie działają średnio. Pozr Odpowiedz Link Zgłoś
paulinakacperek2006 Re: " Czerwiec 2010" 02.11.09, 10:56 Noi wróciły, dobrze mówiłyście, a już myślałam, że będzie dobrze. Znowu rano jak tylko wstałam z łóżka zaczęło mnie męczyć do takiego stopnia że zawsze pierwsze co robię to śniadanie, a teraz sama nie wiedziałam na co mam ochotę i co tak naprawdę pomoże mi a nie zaszkodzi. Joanna napisała że masz mdłości wieczorem, powiem ci że u mnie to różnie bywa, czasem jest rano do około 15 innego dnia przez cały dzień potem znowu wieczorem albo nie ma ich wcale. Dziewczyny musimy to przetrwać. Odpowiedz Link Zgłoś
33kasia33 Re: " Czerwiec 2010" 02.11.09, 15:37 I przetrwamy! Mi dziś niedobrze się zrobiło na zapach świeżych, cieplutkich bułek. Zresztą cały dzień mnie jakoś muli. A do tego mi- człowiekowi, który uwielbia chodzić w golfach jak tylko zrobi się chłodniej, teraz w golfie robi się słabo. Jakby mnie dusiły i powietrza mi byłoby mało. Chyba zimą pozostaną mi dekolty Odpowiedz Link Zgłoś
helaeasy Re: " Czerwiec 2010" 02.11.09, 16:58 Dziewczyny nie wiecie moze jak to jest z tą henną na brwi i rzęsy? Mozna ją robic , czy raczej nie. Odpowiedz Link Zgłoś
jaajoanna Re: " Czerwiec 2010" 02.11.09, 19:39 Ej...ciąża to nie choroba. Nie możemy sobie odmawiać wszystkiego. Fajna stronka www.wizaz.pl/images/ciaza/ Odpowiedz Link Zgłoś
aniach23 Re: " Czerwiec 2010" 02.11.09, 22:36 Oh no pewnie ze nie mozemy !! Ja chodze na henne i nawet maluje paznokcie bo ekarz powiedzial ze absolutnie to nic nie szkodzi i aby kozystac do poki moge bo pozniej kupki kapiele itp i nici z ladnych paznokci Odpowiedz Link Zgłoś
helaeasy Re: " Czerwiec 2010" 03.11.09, 08:02 Dzięki wielkie , juz musialam cos zrobic, bo nie moglam na siebie patrzec , paznokcie tez maluje .I jak tam się czujecie? Ja wczoraj mialam tak niskie cisnienie ze musialam zrobic sobie kawy bo glowa nie chciala przestac mnie bolec, a odrzucilam ją calkiem , ale niestety jedna rano musi byc. Teraz jest ok dostalam porcyjke energi hehehe Odpowiedz Link Zgłoś
paulinakacperek2006 Re: " Czerwiec 2010" 03.11.09, 09:07 Kurcze a mi czasem ta kawa życie by uratowała, a normalnie nie mogę jej pić, rano mogę o niej zapomnieć. Chyba że mam lepszy dzień to po południu taką pół na pół z mlekiem wypije. Dziewczyny czyli wracając do naszego wyglądu, włosy zafarbować też mogę, bo słyszałam że nie powinnam w ciąży tego robić. Odpowiedz Link Zgłoś
a_lex Re: " Czerwiec 2010" 03.11.09, 10:02 dziewczyny, nie świrujmy farbowanie włosów nie szkodzi. jedyne, co może się stać, to może ci się zrobić niedobrze od zapachu farby ja używam tych "szybkich" - na 10 minut. a i kawy sobie odmówić nie mogę. jakiś mądry lekarz kiedyś powiedział, że mniej zaszkodzi kawa niż ból głowy i złe samopoczucie z powodu odstawienia kawy Odpowiedz Link Zgłoś
czerwcowka2010 Re: oj ta kawa 03.11.09, 13:35 byłam wczoraj u lekarza i dowiedziałam sie że powinnam pic słabą kawe bo mam niskie ciśnienie przed ciażą nigdy jej nie pijałam a teraz normalnie wpadne w nałóg no ale czego się nie robi dla dzidziusia Odpowiedz Link Zgłoś
a_lex Re: oj ta kawa 03.11.09, 14:19 ja kawę piję, bo lubię ciśnienie mam ok. a kawę pije jedną, średnio mocną, w proporcjach 3:1 z mlekiem żadnych zastrzeżeń od lekarza nie mam - mam jeść i pic to, na co mam ochotę. myślę, że mój organizm jest "mądry" i nie będzie się domagał niczego niezdrowego. przed ciążą się nie domagał... Odpowiedz Link Zgłoś
jaajoanna Re: oj ta kawa ... i itp 03.11.09, 16:39 Ja jedną kawkę też piję...ktoś mi powiedział też, że "broń Boże" sery pleśniowe. Więc zasięgłam znowu fachowej literatury i możemy je jeść spokojnie, ale tylko z mleka pasteryzowanego. A jak się okazało potem w sklepie większość jest takich. Także dziewczyny spokojnie - nie dajmy się zwariować. Odpowiedz Link Zgłoś
czerwcowka2010 Re: jakie imie dla dzidziusia 03.11.09, 13:40 dziewczyny macie juz wybrane imiona dla Waszych maluszków może ktoś podrzuci jakiś pomysł bo mnie żadne z tych imion którymi wcześniej byłam zachwycona teraz sie nie podoba może jeszcze troche za wczesnie na takie wybory ale kiedyś trzeba coś wybrac Odpowiedz Link Zgłoś
paulinakacperek2006 Re: jakie imie dla dzidziusia 03.11.09, 14:35 Ja już mam jednego synka, nazywa się Kacperek i jest niezłym łobuzem, ale położna jak rodziłam kazała mi się zastanowić nad imieniem bo Kacpry właśnie takie łobuzowate są, oczywiście mówiła tak dla śmiechu, a Kacperek jak każde inne dziecko się zachowuje. Natomiast mój groszek jeżeli okaże się dziewczynką będzie się nazywać Oliwia, jest to imię które już dawno sobie wybrałam, natomiast chłopiec będzie się nazywać na 80% Oskarek. Podoba mi się też Emil, Dawid. Odpowiedz Link Zgłoś
33kasia33 Re: jakie imie dla dzidziusia 03.11.09, 15:15 Ja dla chłopca wybrałam Czarek, ale mój mąż powiedział, że absolutnie się nie zgadza. Jako, że mam przeczucie, że będzie druga córka, to powiedziałam, że w takim razie on dla syna w razie czego bedzie wybierał. I wtedy pewnie nazwiemy synka Kuba, bo mąz tak chce. Takie imie wybraliśmy jak byłam w ciąży 7 lat temu. Miał być Kuba lub Martynka. Jest Martynka. A córka napewno będzie Lena. Tutaj nie ustąpię. Odpowiedz Link Zgłoś
onion11 Re: jakie imie dla dzidziusia 03.11.09, 17:56 Z imionami to u nas zmienia sie caly czas, codziennie podobaja nam sie inne, a te ktore wczesniej mielismy juz 'upatrzone' - wogle w tej chwili odpadaja. Problem jeszcze dodatkowy, chcemy wybrac imie w miare miedzynarodowe (mieszkamy za granica i chcemy, aby imie mialo odpowiednik i polski i angielski). Poki co, na terazniejsza chwile jesli bedzie coreczka to Liliana albo Dorota (na czesc mojej ukochanej siostrzyczki) albo Felicja (mezowi nie bardzo sie widzi Felicja...) - a jesli synus to: Maksymilian, Leon, Ludwik. Odpowiedz Link Zgłoś
anieska_81 paulinakacperek2006 04.11.09, 13:28 hej widzę, że mamy jednakowe imiona dla córci My z mężem uzgodniliśmy, że jak będzie córcia to imię wybieram ja i padło na Oliwia a jak będzie syn to wybiera małżonek i wybrał Cyprian Odpowiedz Link Zgłoś
anieska_81 probozycja stworzenia listy :) 04.11.09, 16:10 Dziewczyny może stworzymy listę w której podamy swój nick i w kolejności wpiszemy swoje przypuszczalne daty porodu? Mi co prawda ginekolog jeszcze nie ustalił terminu porodu ale stosując zasadę (nie wiem jak ona się zwie), że do pierwszego dnia ostatniej miesiączki dodaje się rok, poczym odejmuje się 3 miesiące i dodaje się 7 dni to wyszło mi że poród 18 czeriwec anieska_81 - 18 czerwiec 2010 wpisujcie się kolejno Odpowiedz Link Zgłoś
helaeasy Re: probozycja stworzenia listy :) 04.11.09, 17:13 anieska_81 - 18 czerwiec 2010 helaeasy - 28 czerwiec 2010 Odpowiedz Link Zgłoś
czerwcowka2010 Re: helaeasy 05.11.09, 10:39 strasznie mi przykro sama nie wiem co napisać zeby ci ulżyć w cierpieniu chyba tylko TRZYMAJ SIĘ Odpowiedz Link Zgłoś
czerwcowka2010 Re: probozycja stworzenia listy :) 04.11.09, 18:05 4-06-2010 apropo terminów porodu ten kalendarz na stronie e dziecko jest dobry mnie między tym co powiedział lekarz a terminem z kalendarza wyszedł tylko dzień różnicy Odpowiedz Link Zgłoś
a_lex Re: probozycja stworzenia listy :) 04.11.09, 19:34 lista już jest na forum "czerwiec 2010" https://forum.gazeta.pl/forum/w,88633,100545847,100545847,Nasze_terminy.html Odpowiedz Link Zgłoś
jaajoanna Re: probozycja stworzenia listy :) 04.11.09, 19:40 28 czerwiec - ale to bliźniaki, więc nie wiem czy uda się donosić do tej daty. Odpowiedz Link Zgłoś
ania1980-2 Re: " Czerwiec 2010" 04.11.09, 16:45 Witam was wszystkie czerwcowe mamy jestem w 11 tyg. ciąży i termin mam na 1-go czerwca a w polowie października dowiedziam się że będzie para pozdrawiam was wszystkie w brzuszkach moc Odpowiedz Link Zgłoś
ania-ze-szczecina Forum Czerwiec 2010 04.11.09, 19:25 Hej dziewczyny, tez mam termin porodu na czerwiec 2010 - podobno 20 Jeszcze sie nie udzielam forumowo, poprzednia ciążę straciłam w 8 tygodniu, więc wolę jeszcze trochę poczekać, ale... pod tym linkiem forum.gazeta.pl/forum/f,88633,Czerwiec_2010.html jest forum mam które mają tremin własnie na czerwiec - a że w grupie zawsze raźniej, może będziecie miały ochotę się dołączyć? Pozdrawiam, Ania Odpowiedz Link Zgłoś
vivi22 Re: Forum Czerwiec 2010 05.11.09, 16:33 Aniu, trzeba być dobrej myśli Ja również straciłam ciąże w 8 tygodniu. Dzisiaj zaczęłam 9 tydzień a nasze dzieciątko ma już około 1,5 cm i brzuch powoli zaczyna rosnąć. Ale co tam! Doczekać się nie mogę żeby zobaczyć już swój duży brzuszek i pokazywać go światu. Tylko jakoś tak dziwnie się czuję będąc w ciąży... Nieswojo znaczy się. Odpowiedz Link Zgłoś
jaajoanna Re: " Czerwiec 2010" 04.11.09, 19:45 Fajnie, że pojawiła się na forum przyszła Mamusia bliźniaków, bo już myślałam, że będę sama Pozdr Odpowiedz Link Zgłoś
jaajoanna Re: " Czerwiec 2010" 04.11.09, 19:51 Fajnie, że na forum się pojawiła przyszła Mamusia bliźniaków, bo już myślałam, że będę tu sama Pozdr Odpowiedz Link Zgłoś
ania1980-2 Re: " Czerwiec 2010" 04.11.09, 20:43 Hej no to gratuluję ja też nie wiem czy się załapie na czerwiec chociaż data 1-go 06 na dzień dziecka byłaby baardzo fajna ogólnie na forum też jestem "nowa" wcześniej tylko sobie czytałam... Odpowiedz Link Zgłoś
paulinakacperek2006 Re: " Czerwiec 2010" 04.11.09, 22:15 Witamy wszystkie nowe mamusie które do nas dołączyły. Dziewczyny potrzebuję na gwałt adresu gdzie jutro w Warszawie mogę zrobić od ręki usg. Odpowiedz Link Zgłoś
helaeasy Re: " Czerwiec 2010" 05.11.09, 09:34 A ja ide do szpitala na zabieg, ciaza zatrzymala sie tydzien temu , beta zaczela spadac. zegnam wszystkie czerwcowki , szkoda mi bardzo. papa Odpowiedz Link Zgłoś
jaajoanna Re: " Czerwiec 2010" 05.11.09, 10:00 Czy są na tym forum jakieś dziewczyny z Wrocławia tak jak ja? Odpowiedz Link Zgłoś
czerwcowka2010 Re: skąd jesteście 05.11.09, 10:37 piszcie skąd jesteście moż któreś z nas kiedyś będa mogły się wybrac na wspólny spacerek z dzieciaczkami Odpowiedz Link Zgłoś
33kasia33 [...] 05.11.09, 15:17 Wiadomość została usunięta ze względu na złamanie prawa lub regulaminu. Odpowiedz Link Zgłoś
paulinakacperek2006 Re: " Czerwiec 2010" 05.11.09, 16:48 Ja jestem z Warszawy. A tak poza tym muszę się wam pochwalić że dzisiaj widziałam moje maleństwo i te wspaniałe bijące serduszko - waliło jak oszalałe. Słodkie to było. Z USG termin jednak wychodzi na 16 czerwca, a mój groszek ma dokładnie 8 tyg i mierzy 16 mm Odpowiedz Link Zgłoś
jaajoanna Re: " Czerwiec 2010" 05.11.09, 17:20 Ja już się nie mogę doczekać, by zobaczyć znowu moje groszki na monitorze. Idę we wtorek. Dziś odebrałam wyniki i mam hematokryt poniżej formy (34,0). To może być początek lekkiej anemii, choć wiem, że dla kobiet w ciąży są nieco inne parametry. A jak z Waszymi wynikami? Odpowiedz Link Zgłoś
paulinakacperek2006 Re: " Czerwiec 2010" 05.11.09, 18:46 Ja jeszcze nie robiłam badań, kolejną wizytę mam dopiero na 2 grudnia więc dopiero wtedy muszę mieć badania. Ale dobrze że następne usg mam na 20 listopada to już niedługo. Odpowiedz Link Zgłoś
anieska_81 paulinakacperek2006 05.11.09, 19:42 paulinakacperek2006 napisała: > Ja jestem z Warszawy. A tak poza tym muszę się wam pochwalić że dzisiaj > widziałam moje maleństwo i te wspaniałe bijące serduszko - waliło jak oszalałe. > Słodkie to było. Z USG termin jednak wychodzi na 16 czerwca, a mój groszek ma > dokładnie 8 tyg i mierzy 16 mm SUPER ja jutro zaczynam 8 tydzień ciąży Odpowiedz Link Zgłoś
paulinakacperek2006 do aniaska_81 05.11.09, 22:07 To różni nas tylko jeden dzień. A na kiedy ty masz termin, bo te moje dane to są z USG natomiast z badania ginek i ostatniej @ to wychodzi że jestem w 7 tyg, więc już sama nie wiem. Odpowiedz Link Zgłoś
anieska_81 paulinakacperek2006 06.11.09, 17:21 paulinakacperek2006 napisała: > To różni nas tylko jeden dzień. A na kiedy ty masz termin, bo te moje dane to s > ą > z USG natomiast z badania ginek i ostatniej @ to wychodzi że jestem w 7 tyg, > więc już sama nie wiem. jak na razie miałam jedno USG - 20 października - było ono na potwierdzenie ciąży, kolejne USG ale już dokładniejsze mam mieć 1 grudnia (wtedy będę prawie w 12 tygodniu ciąży). Także póki co ginek nie określił mi terminu porodu. Termin ja sobie obliczyłam - takim sposobem - do pierwszego dnia mojej ostatniej miesiączki (11 wrzesień) dodałam rok, odjęłam 3 miesiące i dodałam 7 dni i wyszło mi - 18 czerwiec Odpowiedz Link Zgłoś
vivi22 Re: paulinakacperek2006 09.11.09, 11:18 a ja mam termin dzień wcześniej bo na 17 czerwca Czuję się bardzo dobrze do tego stopnia, że zastanawiam się czasem czy naprawdę jestem w ciąży. Nie mam mdłości, wymiotów, nie mam zachcianek. Albo ja to wszystko źle interpretuje? Ale spodnie mam już za ciasne a od majtek zaczyna mi się gumka odciskać. Czekają mnie pierwsze zakupy ubraniowe... Odpowiedz Link Zgłoś
aniach23 ;) 06.11.09, 17:51 No a ja juz jestem troche ponad 8 tydzien I strasznie kiepsko sie czuje z moimi mdlosciami I jadlabym pomidory no okraglo Odpowiedz Link Zgłoś
paulinakacperek2006 Re: ;) 06.11.09, 18:19 To tak jak ja, kiepściutko się czuję, zaczęłam jeść owoce i surowe warzywa a konkretnie marchewkę. A dzisiaj na obiad zrobiłam spagetti bo od dłuższego czasu chodziło za mną, a po nim niestety poszłam spać bo mnie zemdliło, i o co tu chodzi? Odpowiedz Link Zgłoś
a_lex Re: ;) 06.11.09, 18:30 haha, ja podobnie - miałam straszną ochotę na makaron... teraz uciszam żołądek ciepłym kakao... Odpowiedz Link Zgłoś
czerwcowka2010 Re: ;) 06.11.09, 19:05 nie wiem co z tym makaronem jest ja tez bym na okrągło jadła makaron z rosołem choc przed ciązą nie lubiłam tego wogóle Odpowiedz Link Zgłoś
jaajoanna Re: ;) 07.11.09, 09:38 Makaron i rosół - to moje ostatnie faworyty! Ale często podobnie jak Wy często sobie szykuje coś godzinami a potem odpadam. Teraz mąż mnie pilnuje i muszę dbać o dietę przy tej mojej małej anemii. Dziś na obiadek poleci szpinaczek. Pozdr Odpowiedz Link Zgłoś
xkasiax24 Re: ;) 07.11.09, 10:08 Witam Was dziewczyny długo nie pisałam bo mielismy awarię komputera mnie też męczą mdłości ale wieczorne okropieństwo tak tylko czekam kiedy to minie... a z jedzeniem to polubiłam rzeczy za którymi przed ciążą nie przepadałam byłam wielkim cukrusiem,a teraz przeważają owoce,piłam jedną kawę dziennie,a teraz na kawę nie mogę patrzeć, jakos tak nie podchodzi mi też mięso itd. bywaja dni że boli mnie podbrzusze i wtedy już się denerwuje,wczoraj na dodatek lekko plamiłam na brązowo,teraz minęło ale jak tylko się znowu pojawi będę musiała pojechac do lekarza żeby upwnić się czy wszystko wporządku. Odpowiedz Link Zgłoś
a_lex Re: ;) 07.11.09, 10:38 no nieeee... ja na szykowanie jedzenia godzinami już się nie porywam, bo padłabym przy tym z głodu jak zdarza mi się większe gotowanie (jak dziś np.), to muszę mieć coś pod ręką. regularnie co dwie godziny jestem strrrasznie głodna Odpowiedz Link Zgłoś
anieska_81 Re: ;) 07.11.09, 11:48 a mi apetyt niezbyt dopisuje do makaronu mnie nie ciągnie, do wędlin i cytrusów też nie. Ogólnie jem mało. A mdłości dalej dokuczają. Ja póki co zajadam jogurty, kaszki smakija i płatki kukurydziane no i kakao Wczoraj bolało mnie w pachwinach nóg - pewnie wiązadła macicy się rozciągają i ogólnie czuję takie wewnętrzne rozciągani. Czy Wy już zauważyłyście u siebie nieco większy brzuś, bo ja wieczorami mam uczucie jakby już coś wystawał Odpowiedz Link Zgłoś
a_lex Re: ;) 07.11.09, 17:48 tak... ja nawet zakupiłam już ciążowe spodnie - nareszcie nic mnie nie gniecie anieska_81 napisała: > Czy Wy już zauważyłyście u siebie nieco większy brzuś, bo ja wieczorami mam > uczucie jakby już coś wystawał Odpowiedz Link Zgłoś
paulinakacperek2006 do xkasiax24 07.11.09, 20:28 Powiem ci że ja też piłam co najmniej jedną kawę dziennie a teraz nie mogę na nią patrzeć, nawet w pracy mi nie smakuje. Natomiast surowe warzywa i owoce to mój przyjaciel jak nigdy. Jeżeli chodzi o nasze brzuszki to u mnie jeszcze nie widać bo po pierwszym synku została mi taka zwałka w którą myślę że mój groszek się schował i dopóki nie urośnie to widać narazie nie będzie. Piszecie dziewczyny że boli was podbrzusze i pachwiny, myślałam że coś jest nie tak bo odczuwam to samo, a dodam że nie kojarzę żebym z Kacperkiem tak miała (może nie pamiętam). Ale takie uczucie rozciągania to i ja mam jakby mi od środka ktoś rozpychał macice. Odpowiedz Link Zgłoś
a_lex Re: warzywa, owoce... 07.11.09, 22:22 ...pamiętajcie tylko dziewczynki o dokładnym myciu owoców i warzyw, toksoplazmoza nie śpi Odpowiedz Link Zgłoś
ulaula Jestem nowa 08.11.09, 09:26 Czesc dziewczyny. Z przyjemnością dopisuje się do Waszego wątku, termin porodu mam wyznaczony na 28 czerwca. Byłam już na potwierdzajacum USG w 5t3d - widziałam groszka ale na USG z serduszkiem idę w najbliższy czwartek - to będzie 7t3d myśle ze powinno być już widać. Musi być boje się bo ta ciąża jest wyczekiwana od 3 lat i coś czuje ze będę niezła panikara. Co do objawów to głownie pobolewaja plecy i delikatnie brzuch, pachwiny. Kilka razy poczułam, ze mnie mdli ale bardzo delikatnie. Dziś przy robieniu śniadania zemdlilo mnie już konkretnie, ciekawe czy zaczyna się już na dobre? Pozdrawiam wszystkie mamusie Odpowiedz Link Zgłoś
czerwcowka2010 Re: do ulaula 08.11.09, 12:34 czasc ja w 7tyg jeszcze wielkich objawów nie miałam moze tylko sennosc mi dokuczala spalabym na okraglo dopiero w 8/9tyg zaczely sie mdlosci zachcianki i inne meczace ciazowe objawy najpierw mdlosci poranne potem wieczorne moglam lezec tylko na prawym boku bo w innej pozycji bym zwymiotowala teraz powoli to zanika jeszcze w ciagu dnia jest mi czasem niedobrze ale mysle ze najgorsze juz za mna pozdrawiam Odpowiedz Link Zgłoś
areola82 :-( niestety 08.11.09, 12:59 witam,pisałam już na tym forum - też miałam termin na czerwiec ale niestety, kilka dni temu poroniłam. Ciągle zastanawiam się czy może wszystko byłoby dobrze gdybym bardziej o siebie dbała, trochę "zwolniła" itd... W każdym razie trzymam za was kciuki i oby żadna z was nie odwiedziła szpitala przed czerwcem Odpowiedz Link Zgłoś
jaajoanna Re: :-( niestety 09.11.09, 09:06 Dziewczyny, odpędzamy smutki!!! Wiem, że nie każdej się udaje, ale musimy myśleć pozytywnie. Bardzo ważne dla pomyślnego rozwoju naszych groszków jest odpowiednie nastawienie psychiczne. Tylko tak uda nam się przejść wspólnie ten pierwszy trymestr. pozdr Odpowiedz Link Zgłoś
xkasiax24 Re:... 09.11.09, 11:02 Dziewczyny,a ja wczoraj wyladowałam na pogotowiu rano pojawiło się różowe plamienie i bóle podbrzusza,tak się z mężem wystraszyliśmy,ale postanowiłam przeczekać bo plamienie ustąpiło,a po drugie bałam się ze jak pojadę to mnie zostawią i synek w domu zapłakałby się za mamą,wieczorem plamienie pojawiło się na nowo i pojechaliśmy,dyżur miał mój lekarz prowadzący,zbadał mnie i powiedział,że wszystko jest ok,że serduszko bije, zapytał czy oby nie baraszkowalismy z mężem bo to może byc powód plamienia,a szczerze to tak własnie było...powiedział,że do odwołania mam zapomniec o tym że mam męża w domu i nie dźwigać synka który waży 14kg bo do 13-14tyg jest największe ryzyko poronienia,25 mam wizytę wtedy zobaczymy...ale się strachu "najadłam" dzięki Bogu że wróciłam do domu i że z dzidzią wszystko dobrze... Odpowiedz Link Zgłoś
anetkafed Re:... 09.11.09, 20:49 Witam Was Dziewczynki, pocieszam Wszystkie cierpiące na mdłości i wymioty. Jestem w 11 t.c. i moje wymioty zanikają, mdłości jeszcze są, ale już o wiele rzadziej. Jutro idę na badania a w czwartek na wizytę, a potem wyczekiwane usg )))) Nie mogę się doczekać. Mam nadzieję, że z Kruszynka wszystko jest ok. Brzuszek już mi trochę widać, a w ubrania to już żadne się nie mieszczę . Pozdrawiam Was serdecznie. Odpowiedz Link Zgłoś
paulinakacperek2006 Ach te nasze rozmiary 09.11.09, 22:43 Jeżeli chodzi o ubrania to pierwsza rzecz z mojej garderoby która się skurczyła to stanik. Jutro jadę na zakupy i mam nadzieję że jakieś fajne spodenki sobie zakupie bo powoli guziczek zaczyna mnie uwierać. Odpowiedz Link Zgłoś
gosia_gd Ja też... 12.11.09, 01:12 Tule mocno... Ja od kilku dni tez juz w pojedynke zyje i na inne forum sie przenioslam... Nonio do gory! Jestesmy niezniszczalne!!!! Odpowiedz Link Zgłoś
przyszla_mama22 juz po wizycie... 10.11.09, 12:51 i czyli nie dolacze do was mamuski..ale licze ze sierpnowki 2010najpuzniej zalicze he trzymajcie kciuki na usg wyszlo wszytko dobrze poprostu bylo poronienie zdarza sie tak na poczatku ale dobvrze ze wszystko okey to mnie cieszy i ze moge odrazu zaczac starania!! zycze wam kochane mamy szczesliwych 9 miesiecy !!! Odpowiedz Link Zgłoś
vivi22 Re: juz po wizycie... 10.11.09, 20:46 Ja Ci gratuluję pozytywnego podejścia do całej sytuacji i poronienia. Trzymam za Ciebie kciuki i dołączę Cie do moich próś i modlitw wieczornych Odpowiedz Link Zgłoś
jaajoanna Moje dwa CUDA II USG 10.11.09, 22:51 Dziś zobaczyłam wreszcie moje małe cudeńka. Ale emocje!!!Serduszka im waliły jak szalone. Lekarz potwierdził moje przypuszczenia - groszki są dwujajowe. Rozwijają się dobrze - oba ok. 10 mm. Następna wizyta dopiero za cztery tygodnie - nie wiem, jak ja to wytrzymam. Pozdr Odpowiedz Link Zgłoś
paulinakacperek2006 Re: Moje dwa CUDA II USG 11.11.09, 10:31 No to super, ja jak miałam sobie robić usg to przed gabinetem zakładałam się z mężem ile groszków mam, bo mąż liczył na bliźniaki. No ale wygrałam ja i chyba dobrze gdyż jednego urwisa już mamy, a kolejna mała dwójeczka? Mąż idzie razem ze mną na macierzyński. Odpowiedz Link Zgłoś
jaajoanna Re: Moje dwa CUDA II USG 11.11.09, 17:38 Mój chyba też będzie musiał ze mną iść na macierzyński, bo dziś nie wyobrażam sobie tego ogarnąć sama. Na dodatek mieszkamy w dużym mieście z dala od naszych rodzinnych domów, także jesteśmy tylko zdani na siebie. Odpowiedz Link Zgłoś
paulinakacperek2006 Do jaajoanna 11.11.09, 20:19 No kochana to egzamin życia przed wami, wiem że jest strasznie trudno bez pomocy rodziców (sama czasami bez nich bym sobie nie poradziła). Ale na pewno sobie poradzicie, wierze w was, a jak narazie to dbaj o siebie i swoje dwa groszki. Odpowiedz Link Zgłoś
jaajoanna Re: Do jaajoanna 11.11.09, 20:53 Dzięki - będzie co ma być! Najważniejsze, żeby teraz groszki rozwijały się prawidłowo a reszta się jakoś ułoży. Pozdr Odpowiedz Link Zgłoś
anetkafed MOJE USG 13.11.09, 17:09 Witam, wczoraj miałam usg, drugie, ale na pierwszym był tylko pęcherzyk. A wczoraj - Widziałam Ruszające się nóżki, machające rączki i jak Maluszek drapał się po nosku (doktor twierdził, że to nosek)). To najpiękniejsze co widziałam do tej pory na świecie, nigdy nie zapomnę tego widoku. 11tydzień 3 dzień - 5 cm Naszego Szczęścia - Najwięcej, ile do tej pory mieliśmy Całe 5 cm Za dwa tygodnie czeka mnie kolejne usg to może i Tatuś wtedy się załapie do oglądania. Pozdrawiam Odpowiedz Link Zgłoś
jaajoanna Re: MOJE USG 13.11.09, 19:34 Gratulacje! Też bym już chciała zobaczyć jakieś realne kształty swoich maleństw. Pozdrawiam i trzymam kciuki Odpowiedz Link Zgłoś
paulinakacperek2006 Do anetkafed 13.11.09, 19:49 Witam cię, strasznie fajnie że już widziałaś te maleńkie wiergające nóżki. Ale zastanawia mnie jedno czemu za 2 tyg masz kolejne usg, wydaje mi się że jakoś często. Czyżby coś się zmieniło przez 3 lata. Odpowiedz Link Zgłoś
anetkafed Re: Do anetkafed 13.11.09, 20:39 W 12-13 tygodniu robi się usg, które ma na celu zdiagnozowanie tzw. przezierności fałdy skórnej karku, co wyklucza zespół downa i jeszcze dwie choroby genetyczne. Ja miałam wczoraj wizytę, więc lekarz od razu zrobił mi usg. Ale jeszcze jest za wcześnie, by zbadać przezierność karku, dlatego mam się zgłosić za dwa tygodnie. paulinakacperek2006 napisała: > Witam cię, strasznie fajnie że już widziałaś te maleńkie wiergające nóżki. Ale > zastanawia mnie jedno czemu za 2 tyg masz kolejne usg, wydaje mi się że jakoś > często. Czyżby coś się zmieniło przez 3 lata. Odpowiedz Link Zgłoś
paulinakacperek2006 Re: Do anetkafed 14.11.09, 15:17 Aha, bo o tym w 12-13 tyg to wiem natomiast myślałam że coś się zmieniło od mojej pierwszej ciąży i teraz częściej wymagają usg. Odpowiedz Link Zgłoś
szczebiota Re: Do jaajoanna 20.11.09, 16:24 Hej Ja tez chce taki obrazek z opisem prosze. Bylam na tej stronie ale jakos sobie nie poradzilam Caluje wszystkie mamusie i ich groszki Odpowiedz Link Zgłoś
jaajoanna Re: Do jaajoanna 20.11.09, 21:22 Sygnaturka to twój podpis dodawany automatycznie do postów. Musisz ją sobie wkleić w swoich ustawieniach konta, a dokładnie adres URL jaki wyznaczą Ci na stronie babyboom po podaniu wszystkich danych o Twojej ciąży. Pozdr Odpowiedz Link Zgłoś
kolorowa-kredka Re: Moje dwa CUDA II USG 13.11.09, 20:32 Gratulacje. To musi być niesamowity widok takie dwa bąble! Odpowiedz Link Zgłoś
xkasiax24 Re: ... 15.11.09, 11:12 Dziewczyny,a jak tam u was z cerą? bo ja w pierwszej ciąży "wyładniałam" tzn na buzi wszystko mi poznikało,była gładziutka,włosy mi zgęstniały,paznokcie przestały się łamać i były mocniejsze-urodziłam chłopca,a teraz wygladam okropnie to dopiero początek a ja juz nie mogę na siebie patrzeć na buzi powychodziły mi jakieś krosteczki-taka drobna kaszka, brzuch mam juz tak spory że niektórzy nie wierzą,że to dopiero 3miesiąc... wszyscy mi mówią,że gorzej wygladam i napewno będzie dziewczynka... pocieszcie jak te sprawy wygladają u Was? Odpowiedz Link Zgłoś
jaajoanna Re: ... 15.11.09, 11:53 Ja na cerę nie narzekam, nic, co by odstawało od normy przed ciążą. Gorzej z tym brzuszkiem. Zaczynam 8 tydz. a już musiałam kupić sobie spodnie o rozmiar większe. Być może dlatego, że to bliźniaki. Ale i tak mnie to trochę przeraża. Problem jest też z ogólnym rozruchem, jak to mój mąż nazywa. Śpię jak suseł przy każdej wolnej okazji a pobudki to koszmar - takie ogólne "zblazowanie". Odpowiedz Link Zgłoś
a_lex Re: ... 15.11.09, 12:02 cerę mam raczej w porządku, nie ma dużej zmiany - ani na lepiej, ani na gorzej - na szczęście włosy jakby gęstsze i szybciej rosną, ale też wypadają - taki paradoks. natomiast skóra ogólnie okropnie mi się wysuszyła, zwłaszcza nogi i ręce... a brzuszek mam ładny spodni rozmiar większych chyba nie ma sensu kupować, bo i tak zaraz będą ciasne w pasie ja mam już ciążowe. przytyłam 2 kg, do tego +2 cm w biodrach, o mojej "talii osy" mogę zapomnieć... Odpowiedz Link Zgłoś
paulinakacperek2006 Re: ... 15.11.09, 12:10 No moja twarz wygląda trochę gorzej. Co chwila jakiś mały syfek i krosteczka, ale to i tal nic z tym co miałam w pierwszej ciąży. Wszyscy mówili wtedy że będę miała dziewczynkę bo tak strasznie zbrzydłam, a tu mam Kacperka, więc nie jest to żadna reguła. Spodenki też kupiłam już ciążowe bo nie ma sensu rzeczywiście kupować o rozmiar większych. Ale powiem wam że miałam już swój debiut w łazience przy łączeniu się z wisłą. Mąż w piątek zrobił na kolacje tosty a mnie zapach tak ruszył - koszmar. Dzisiaj mam chyba jeden z lepszych dni. Odpowiedz Link Zgłoś
patite Re: ... 15.11.09, 14:17 fajnie, ja już się nie mogę doczekać aż zobaczę takie fikające maleństwo z cerą słabo, bo jeszcze zanim zaciążyłam to wróciłam w wakacji z jakąś mega wysypką zaczęłam ją leczyć ale bez antybiotyku, bo planowałam ciąże i niestety nie udało się wyleczyć jej do końca. Mam bardzo suchą skórę z jakimiś małymi krostkami i na dodatek jestem bardzo bardzo blada. z dobrym make'upem spokojnie mogę zagrać jednego z wampirów a figura, wszyscy mówią że schudłam... chociaż brzuch wieczorami wystaje Odpowiedz Link Zgłoś
imala12 dzidzia 15.11.09, 14:32 witam,też mam termin na czerwiec, cere mam tez w pryszczach co jeden zejdzie to drugi wychodzi nie ogę nic jeść ani mięsa, ani ryb, ani słodyczy tylko owoce i warzywa.to nasza pierwsza ciąża. Odpowiedz Link Zgłoś
ania1980-2 Re: dzidzia 15.11.09, 15:15 Hej u mnie tez w miare czasem tryskam energią a czasem jestem jak śnięta ryba niby powinnam jeść w miarę racjonalnie bo to ciąża bliźniacza ale jak przychodzi co do czego to mi sie odechciewa, tez pocieszam sie owocami.W poprzedniej ciąży bo mamy 3.5 letnią Emilkę okropnie reagowałam na zapachy jak mąż smarzył leczo to musialam wychodzić z domu a teraz nawet sie dołanczam do kolacji wiec zapachy mi nie przeszkadzaja ale częściej mnie ciągnie rano do toalety na bliskie spotkania a cera jest oki nie mam problemów tylko strasznie blada jestem czego nienawidzę:-p no i w końcu mam piękny plan zapuścić włosy... Odpowiedz Link Zgłoś
jaajoanna Re: Mama Bliźniaczków 15.11.09, 21:53 Witam w naszym gronie czerwcowym - już myślałam, że będę tu sama na tym forum z dwoma groszkami. Pozdr Odpowiedz Link Zgłoś
magdolina30 Re: Mama Bliźniaczków 15.11.09, 22:07 gratulacje, jestem nowa więc nie będę pisała jakoś dużo, suwaczek powie sam za siebie Odpowiedz Link Zgłoś
xkasiax24 Re: Mama Bliźniaczków 16.11.09, 11:36 Witaj gratulacje, patrzę na Twojego suwaczka i tylko dwa dni Nas różnią pozdrawiam Odpowiedz Link Zgłoś
gato.domestico Re: Mama Bliźniaczków 17.11.09, 12:09 dziewczyny kiedy robicie usg genetyczne? w kt tc? Odpowiedz Link Zgłoś
ania1980-2 Re: Mama Bliźniaczków 17.11.09, 13:21 Hej jetsem teraz w 12 tc w czwartek zacznie sie 13-ty i właśnie w czwartek jestem umówiona na badania prenatalne. Takie badania jak napewno wyczytasz na internecie robione sa właśsnie w 12-14 tc. No więc w czwartek sie dowiem co tam w brzuchu piszczy ogólnie to niby niejest badabie bardzo konieczne w moim przypadku ale skoro dostałam skierowanie więc idę."przezorny zawsze ubezpieczony. A tak ogólnie dostałam skierowanie na bezpłatne badanie więc pomyślałam a co tam trzeba zrobić i skorzystać a tu 2 tygodnie przed badaniem Pani z rejestracji dzwoni że niestety ale brakło kasy z NFZ-tu i i tak muszę płacić porażka ale powiedziałam sobie że na dzieciach nie będę oszczędzać bo niekiedy te 200 złotych to wydaje na głupie zakupy w "REALU" a skoro jest to dwoje maluszków to trzeba sprawdzić jak się miewają Odpowiedz Link Zgłoś
a_lex Re: Mama Bliźniaczków 17.11.09, 19:38 mimo szczerych chęci, żeby było to po 12 tc, usg wypadnie mi w 11 tyg. 3 dniu... a to z racji tego, że Super Ekstra Znany Pan Docent nawiedzi moje miasto akurat w tym dniu i nie wiadomo, kiedy ponownie zaszczyci nas swoją obecnością... Odpowiedz Link Zgłoś