Dodaj do ulubionych

tonic w I trymestrze

05.01.11, 21:51
Ktoś może zna jakieś konkrety. Wszędzie jest ogólnie, że niezalecany, bo chinina itp.
Nie mogę znaleźć konkretów, jakie jest zagrożenie picia tonicu na samym początku ciąży, kiedy w sumie się jeszcze o niej nie wie.
Jak macie jakieś wypowiedzi lekarzy, odwołanie do badań, artykułów naukowych, to poproszę.
Obserwuj wątek
    • agnrek z wikipedii 05.01.11, 22:01
      No informacje nie są za ciekawe, sama spójrz na "stosowanie w ciąży" (po prawej stronie):
      pl.wikipedia.org/wiki/Chinina
      oraz wyjaśnienie kategorii:

pl.wikipedia.org/wiki/Klasyfikacja_FDA_lek%C3%B3w_stosowanych_w_ci%C4%85%C5%BCy
      • mmmaaammmaaa2009 Re: z wikipedii 05.01.11, 22:06
        Ehh, widziałam to. Ale miałam, że są jakieś info o stężeniu w tonicu i jego wpływie, no i jak wpływa.
        Widziałam wzmianki o wpływie poronnym, ale co z wpływem na tak młody embrion ...
        • mmmaaammmaaa2009 Re: z wikipedii 05.01.11, 22:10
          Ale miałam nadzieję - miało być.
      • annajustyna Re: z wikipedii 07.01.11, 13:33
        jak raz czy dwa sie napilas, to na na pewno nic nie bedzie (no chyba ze to hektolitry byly? tongue_out).
        • tanera Re: z wikipedii 07.01.11, 14:48
          no dokładnie małe ilości nikomu nie zaszkodzą, to tak jak z piciem coli (która podobno jest kategorycznie zakazana a ja jeśli miałam wielką ochotę to piłam tylko w małych ilościach) czy kawy, itp. chyba że piłaś straszne ilości tego tonicu, a poza tym jeśli nie wiedziałaś o ciąży wtedy to wg mnie wszystko ok, często jest tak że jak nie jesteśmy świadome zagrożeń to one się nie pojawiają, a jak się naczytamy i pilnujemy i przeżywamy co powinniśmy a co nie to zagrożenie wystąpi. Wszystko z umiarem.
          • wuika Re: z wikipedii 07.01.11, 15:09
            Czyli jakbym spożyła truciznę nieświadomie, to ona mi nie zaszkodzi? suspicious
            • tanera Re:wuika 07.01.11, 19:02
              nie przesadzaj z trucizną, mowa była o tonicu i coli, ale widzę, że niektórzy lubią czepiać się słówek, cóż-bez komentarza
          • mia_siochi Re: z wikipedii 07.01.11, 15:24
            tanera napisała:

> no dokładnie małe ilości nikomu nie zaszkodzą, to tak jak z piciem coli (która
            > podobno jest kategorycznie zakazana a ja jeśli miałam wielką ochotę to piłam ty
            > lko w małych ilościach) czy kawy, itp.

Moja ginekolog na podwyzszenie ciśnienia kazała pić kawę, a że mnie od niej mdliło- to colę.
            Myślisz, ze celowo narażała mnie nie kategorycznie zakazane substancje i olaboga konsekwencje? wink
            • tanera Re: mia_siochi 07.01.11, 19:08
              napisałam, że to "podobno" zakazane a nie, że są to na pewno kategorycznie zakazane substancje. opinie w temacie spożywania tego typu napojów są różne i trzeba wybrać coś dla siebie odpowiedniego a przede wszystkim zachować zdrowy rozsądek.
              szkoda że tak strasznie lubicie czepiać się słówek
              • wuika Re: mia_siochi 07.01.11, 21:49
                Bo to forum pełne jest takich wredot, które się czepiają takich pierdółek jak listy 'podobno' zakazanych trucizn, które jednak nie szkodzą, jak się o nich nie wie. Widzisz, gdybyś nie wspominała, nikt by o tym nie wiedział i niebezpieczeństwa by nie było. Och nie, znowu byłam złośliwa!

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka