Dodaj do ulubionych

Termin na lipiec

11.05.04, 12:40
Witam serdecznie wszystkie mamy z terminem porodu na lipiec. Kiedy robicie
następne USG, ja ostatnie miałam miesiąc temu i nie wiem kiedy powinno być
następne. Co myślicie na temat USG 3D/4D
Obserwuj wątek
    • niebieska.mama Re: Termin na lipiec 11.05.04, 13:07
      Witam!

Ja też jestem lipcóweczką, ostatnie USG miałam 2 tyg.temu,a nast. planujemy
      dopiero przed terminem,aby zobaczyć położenie dzidziusia (na ostatnim było
      miednicowe). USG 3D nie jest wg mnie żadną rewelacją,bo takie podobno miałam
      robione na początku lutego i nie widziałam ŻADNEJ różnicy z tym "zwykłym"
      USG.Myślę,że wszystko zależy od lekarza,jak ustawia głowicę urządzenia. W
      naszym przypadku to "zwykłe" USG pokazało nam więcej i lepiej smile

Pozdrawiamy,
      Niebieska i Karolinka.
      • mnmmnm Re: Termin na lipiec 11.05.04, 15:03
        Dzięki za odpowiedź. Ja mam termin na 17 lipca ale z ostatniego USG wyszło mi,
        że powinnam urodzić 28 lipca. Masz już wyprawkę dla Waszego dzidzi, bo ja
        jestem jeszcze w lesie.
        • niebieska.mama Re: Termin na lipiec 11.05.04, 17:30
          Hej!

Z tą wyprawką, to jest tak: mam już wózek,łóżeczko, kocyki, pościel, parę
          drobizgów typu: nożyczki do paznokci, 3 paczki pieluszek new born, kilka
          ubranek. Czekam na przypływ gotówki, etwdy na pewno wybiorę się na
          przyspieszone zakupy. Planuję kupić laktator, chyba się zdecyduję na ręczny
          Aventu, resztę ubranek ( kaftaniki, pajacyki), kosmetyki zostawiam na ostatni
          mc, wtedy zrobię wyprawę do apteki po gaziki, Linomag, Bepanthen, spirytus, sól
          fizjolog., majteczki jednorazowe, mega podpaski, podkłady na łóżko itd.
          Muszę jeszcze zaopatrzyć się w piżamy rozpinane z przodu (nie cierpię słowa
          pidżama, sorry), staniki do karmienia i to tyle. Cała lista wyszła z tego
          hhahahaha smile

Ja mam termin na 19 lipca i pewnie będzie b gorąco...

Pozdr.
          Nieb. i Karolinka smile
          • anna_maja77 Re: Termin na lipiec 13.05.04, 19:02
            czesc!
            milo slyszec lipcowe mamy! ja mam termin na 10 lipca. wlasnie sie zastanwailam
            kiedy powinnma miec kolejne USG, ostatnie mialam ponad miesiac temu, jutro ide
            na wizyte kontrolna i poprosze o skierowanie, ale ciekawa jestem jak czesto sie
            zazwyczaj robi? jestem bardzo ciekawa jak nasze malenstwo uroslo... lubi sie
            krecic tylko nie umiem rozpoznac czy to co mnie wypycha to nozka/raczka...a
            moze tyleczek lub glowkasmile milo slyszec ze inni tez szykuja juz wyprawke (balam
            sie ze im pozniej tym bede ciezsza i nie bede meic sily szykowac), przyznam ze
            my zaczelismy niedawno ale za jednym zamachem lozeczko+materac, posciel,
            ubranka, pieluszki (na razie tetrowe), aktualnie pierzemy i bede prasowac i
            ukladac w szafce aby "zaroslo" nasza domowa flora bakteryjna ... a w nastepnym
            m-cu kocyk, rzeczy dla mamy (do szpitala i po,tak jak wspomnials, staniki i
            koszule nocne rozpinane, ostatnio widzialam calkiem fajne), kosmetyki dla
            dziecka (tj. to co wymienialas z apteki + mydelko...i chyba w miare bedzie...
            dostalismy juz wanienke od szwagierki, a dostaniemy od rodziny wozeczek... a w
            ogole to sie troche zastanwaim czy bede mama licowa czy moze czerwcowa...choc
            chyba wiecej dzieci sie rodzi po terminie niz przed... alez sie
            rozpisalam...pozdrawiam cieplo! ania i malenstwo 31 tc
    • mkostki Re: Termin na lipiec 14.05.04, 01:17
      Cześć
      Ja mam termin na 20 lipca czyli teraz 31 tydzień. Kolejne usg, wedle zaleceń
      mojej lekarki, zrobie w 37 tyg. Poprzednie robiłam w 24 tyg.; to było właśnie
      3D u dra Zwolińskiego w Gromada Medica i bardzo jestem z tego badania
      zadowolona. Było bardzo dokładne, opis wyczerpujący a do tego jeszcze zdjęcie
      buzi naszego Antosia na dyskietce, widac świetnie, wszystkie koleżanki
      twierdzą, że jst do mnie podobnysmile
      Wyprawka się powoli kompletuje. Ale cierpię na niezdecydowanie - nie mogę
      wybrać wózka, łóżeczka i... szpitala, w którym będę rodzić. A mój mąz to
      wszystko cierpliwie znosi.
      Pozdrawiam
      Magda
    • mw115 Re: Termin na lipiec 14.05.04, 07:54
      hej,
      ja mam termin z om na 18 lipca, ale z usg na 11, a w ostatnim wyszedł mi anwet
      4 lipca. A to dlatego że mój synek jest całkiem spory- podczas ostatniego usg
      (to był nieskończony 30 tc) ważył już 1700 g, a norma 1350 chyba. Ale pani
      doktor mówiła że to dobrze, że znaczy że dziecko zdrowe i dobrze się rozwija.
      Ja pierwsze usg mialam w 12 tc, potem w 20 tc, ostatnie w 30 tc, a teraz koljne
      chyba bedzie w 36 tc. tu mozna poczytać kiedy robić: www.baby-
      boom.pl/temat.asp?id=290, www.medycynarodzinna.pl/porada.php?i=13. Ja nie
      robiłam 3d, tylko tak zwane usg genetyczne (to po prostu takie bardziej
      dokładne badanie pod katem wystąpienia wad genetycznych) i dodatkowo ostatnio,
      w 30tc echo serca, czyli przepływy.
      Co do wyprawki mamy już wózek, trochę ciuszków, pare kosmetyków, pare duperelek
      typu nozyczki, gruszka, szczoteczka, karuzelkę, grzechotkę, a teraz wybieramy
      sie po reseztę- czyli łóżeczko, pościel, wanienkę itd.
      pozdarwiam
      Monika i 31 tyg. Wojtuś
      • niebieska.mama Re: Termin na lipiec 14.05.04, 09:17
        Witam ponownie!!!

Widzę,że raczej wszystkie lipcóweczki sa na podobnym etapie kompletowania
        wyprawki... smile A jestem ciekawa co zamierzacie nabyć w aptekach, oprócz
        wymienionych wcześniej rzeczy? Jakieś leki dla noworodków, tak na wszelki
        wypadek? Ja mam zapisane jeszcze Navisin soft(do nosa), Tantum Rosa(do krocza),
        Esputicon (na kolki) ,Marimer( spray do nosa) i chyba jakieś herbatki-napary,
        typu rumianek, koperek(czy jeszcze się stosuje koperek???).

Pozdrawiamy,

Niebieska i Fikolinka.
        • mnmmnm Re: Termin na lipiec 14.05.04, 10:55
          Witam serdecznie

Cieszę się, że jest dużo mam z terminem na lipiec. Dawno nie zaglądałam na
          forum, bo miałam duzo pracy. Jeśli chodzi o wyprawkę to jestem naprawdę w
          lesie. Mam tylko wózek, który kupiliśmy z mężem około 5m ciąży (była promocja)i
          łóżeczko w "spadku" po znajomych. Chyba muszę poważnie zabrać się za zakupy,
          tylko nie wiem kiedy, bo pracuję do 17, ale pojadę chyba z mężem w sobotę.
          Ostatnie kroki jakie poczyniłam to wybór szpitala i zapisałam się do szkoły
          rodzenia. Ja wybrałam szpital bielański a Wy?
          • mkostki Re: Termin na lipiec 14.05.04, 13:51
            Witajcie
            Ja już jestem w połowie programu szkoły rodzenia - jestem chyba nnajmłodsza
            ciązowym stażem w całej grupie, ale to się nie rzuca w oczy, bo brzuch mam
            duuużysmile.
            Ja rozważam poród do wody w Wołominie i to jest mój aktualny wybór, aczkolwiek
            się jeszcze waham.
            A może któras z lipcówek tez się tam wybiera?
            Pozdrawiam
            Magda
          • mw115 Re: Termin na lipiec 14.05.04, 14:11
            ja wybrałam szpital Jordana na ul.Przyrodniczej (ŁÓDŹ).
            też jesteśmy w połowie zajęć szkoły rodzenia

pozdrawiam
            Monika i 31 tyg. Wojtuś

• flowee Re: Termin na lipiec 14.05.04, 15:55
      Witam!
      JA mam termin na 13 lipca, a z wyprawki udało mi sie juz kupić wózeczek. Łóżeczko, deske do przewijania, wanienke oraz 2 pudła ubranek dostałam w spadku po chrześniaku. A co do konkretnych zakupów związanych z wizytą w szpitalu i odbieraniem maluszka to jeszcze nic nie posiadam. Zaczynam sie martwić że nie zdążę wszystkiego kupić na czas....

Do Niebieskiej: wiem z innych postów że jesteś z Białegostoku. W związku z tym dzie zamierzasz rodzić? I czy może wiesz co należy wziąć maluszkowi do szpitala?Pozdrawiam

Flowee+Maleństwo
      • niebieska.mama Re: Do Flowee 14.05.04, 20:58
        A witam serdecznie!

Odpowiedź zostawiam na wątku z Białegostoku, OK?
        Pozdrawiam serdecznie,

Niebieska i Fikolinka.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka