mnmmnm 11.05.04, 12:40 Witam serdecznie wszystkie mamy z terminem porodu na lipiec. Kiedy robicie następne USG, ja ostatnie miałam miesiąc temu i nie wiem kiedy powinno być następne. Co myślicie na temat USG 3D/4D Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
niebieska.mama Re: Termin na lipiec 11.05.04, 13:07 Witam! Ja też jestem lipcóweczką, ostatnie USG miałam 2 tyg.temu,a nast. planujemy dopiero przed terminem,aby zobaczyć położenie dzidziusia (na ostatnim było miednicowe). USG 3D nie jest wg mnie żadną rewelacją,bo takie podobno miałam robione na początku lutego i nie widziałam ŻADNEJ różnicy z tym "zwykłym" USG.Myślę,że wszystko zależy od lekarza,jak ustawia głowicę urządzenia. W naszym przypadku to "zwykłe" USG pokazało nam więcej i lepiej Pozdrawiamy, Niebieska i Karolinka. Odpowiedz Link Zgłoś
mnmmnm Re: Termin na lipiec 11.05.04, 15:03 Dzięki za odpowiedź. Ja mam termin na 17 lipca ale z ostatniego USG wyszło mi, że powinnam urodzić 28 lipca. Masz już wyprawkę dla Waszego dzidzi, bo ja jestem jeszcze w lesie. Odpowiedz Link Zgłoś
niebieska.mama Re: Termin na lipiec 11.05.04, 17:30 Hej! Z tą wyprawką, to jest tak: mam już wózek,łóżeczko, kocyki, pościel, parę drobizgów typu: nożyczki do paznokci, 3 paczki pieluszek new born, kilka ubranek. Czekam na przypływ gotówki, etwdy na pewno wybiorę się na przyspieszone zakupy. Planuję kupić laktator, chyba się zdecyduję na ręczny Aventu, resztę ubranek ( kaftaniki, pajacyki), kosmetyki zostawiam na ostatni mc, wtedy zrobię wyprawę do apteki po gaziki, Linomag, Bepanthen, spirytus, sól fizjolog., majteczki jednorazowe, mega podpaski, podkłady na łóżko itd. Muszę jeszcze zaopatrzyć się w piżamy rozpinane z przodu (nie cierpię słowa pidżama, sorry), staniki do karmienia i to tyle. Cała lista wyszła z tego hhahahaha Ja mam termin na 19 lipca i pewnie będzie b gorąco... Pozdr. Nieb. i Karolinka Odpowiedz Link Zgłoś
anna_maja77 Re: Termin na lipiec 13.05.04, 19:02 czesc! milo slyszec lipcowe mamy! ja mam termin na 10 lipca. wlasnie sie zastanwailam kiedy powinnma miec kolejne USG, ostatnie mialam ponad miesiac temu, jutro ide na wizyte kontrolna i poprosze o skierowanie, ale ciekawa jestem jak czesto sie zazwyczaj robi? jestem bardzo ciekawa jak nasze malenstwo uroslo... lubi sie krecic tylko nie umiem rozpoznac czy to co mnie wypycha to nozka/raczka...a moze tyleczek lub glowka milo slyszec ze inni tez szykuja juz wyprawke (balam sie ze im pozniej tym bede ciezsza i nie bede meic sily szykowac), przyznam ze my zaczelismy niedawno ale za jednym zamachem lozeczko+materac, posciel, ubranka, pieluszki (na razie tetrowe), aktualnie pierzemy i bede prasowac i ukladac w szafce aby "zaroslo" nasza domowa flora bakteryjna ... a w nastepnym m-cu kocyk, rzeczy dla mamy (do szpitala i po,tak jak wspomnials, staniki i koszule nocne rozpinane, ostatnio widzialam calkiem fajne), kosmetyki dla dziecka (tj. to co wymienialas z apteki + mydelko...i chyba w miare bedzie... dostalismy juz wanienke od szwagierki, a dostaniemy od rodziny wozeczek... a w ogole to sie troche zastanwaim czy bede mama licowa czy moze czerwcowa...choc chyba wiecej dzieci sie rodzi po terminie niz przed... alez sie rozpisalam...pozdrawiam cieplo! ania i malenstwo 31 tc Odpowiedz Link Zgłoś
mkostki Re: Termin na lipiec 14.05.04, 01:17 Cześć Ja mam termin na 20 lipca czyli teraz 31 tydzień. Kolejne usg, wedle zaleceń mojej lekarki, zrobie w 37 tyg. Poprzednie robiłam w 24 tyg.; to było właśnie 3D u dra Zwolińskiego w Gromada Medica i bardzo jestem z tego badania zadowolona. Było bardzo dokładne, opis wyczerpujący a do tego jeszcze zdjęcie buzi naszego Antosia na dyskietce, widac świetnie, wszystkie koleżanki twierdzą, że jst do mnie podobny Wyprawka się powoli kompletuje. Ale cierpię na niezdecydowanie - nie mogę wybrać wózka, łóżeczka i... szpitala, w którym będę rodzić. A mój mąz to wszystko cierpliwie znosi. Pozdrawiam Magda Odpowiedz Link Zgłoś
mw115 Re: Termin na lipiec 14.05.04, 07:54 hej, ja mam termin z om na 18 lipca, ale z usg na 11, a w ostatnim wyszedł mi anwet 4 lipca. A to dlatego że mój synek jest całkiem spory- podczas ostatniego usg (to był nieskończony 30 tc) ważył już 1700 g, a norma 1350 chyba. Ale pani doktor mówiła że to dobrze, że znaczy że dziecko zdrowe i dobrze się rozwija. Ja pierwsze usg mialam w 12 tc, potem w 20 tc, ostatnie w 30 tc, a teraz koljne chyba bedzie w 36 tc. tu mozna poczytać kiedy robić: www.baby- boom.pl/temat.asp?id=290, www.medycynarodzinna.pl/porada.php?i=13. Ja nie robiłam 3d, tylko tak zwane usg genetyczne (to po prostu takie bardziej dokładne badanie pod katem wystąpienia wad genetycznych) i dodatkowo ostatnio, w 30tc echo serca, czyli przepływy. Co do wyprawki mamy już wózek, trochę ciuszków, pare kosmetyków, pare duperelek typu nozyczki, gruszka, szczoteczka, karuzelkę, grzechotkę, a teraz wybieramy sie po reseztę- czyli łóżeczko, pościel, wanienkę itd. pozdarwiam Monika i 31 tyg. Wojtuś Odpowiedz Link Zgłoś
niebieska.mama Re: Termin na lipiec 14.05.04, 09:17 Witam ponownie!!! Widzę,że raczej wszystkie lipcóweczki sa na podobnym etapie kompletowania wyprawki... A jestem ciekawa co zamierzacie nabyć w aptekach, oprócz wymienionych wcześniej rzeczy? Jakieś leki dla noworodków, tak na wszelki wypadek? Ja mam zapisane jeszcze Navisin soft(do nosa), Tantum Rosa(do krocza), Esputicon (na kolki) ,Marimer( spray do nosa) i chyba jakieś herbatki-napary, typu rumianek, koperek(czy jeszcze się stosuje koperek???). Pozdrawiamy, Niebieska i Fikolinka. Odpowiedz Link Zgłoś
mnmmnm Re: Termin na lipiec 14.05.04, 10:55 Witam serdecznie Cieszę się, że jest dużo mam z terminem na lipiec. Dawno nie zaglądałam na forum, bo miałam duzo pracy. Jeśli chodzi o wyprawkę to jestem naprawdę w lesie. Mam tylko wózek, który kupiliśmy z mężem około 5m ciąży (była promocja)i łóżeczko w "spadku" po znajomych. Chyba muszę poważnie zabrać się za zakupy, tylko nie wiem kiedy, bo pracuję do 17, ale pojadę chyba z mężem w sobotę. Ostatnie kroki jakie poczyniłam to wybór szpitala i zapisałam się do szkoły rodzenia. Ja wybrałam szpital bielański a Wy? Odpowiedz Link Zgłoś
mkostki Re: Termin na lipiec 14.05.04, 13:51 Witajcie Ja już jestem w połowie programu szkoły rodzenia - jestem chyba nnajmłodsza ciązowym stażem w całej grupie, ale to się nie rzuca w oczy, bo brzuch mam duuuży. Ja rozważam poród do wody w Wołominie i to jest mój aktualny wybór, aczkolwiek się jeszcze waham. A może któras z lipcówek tez się tam wybiera? Pozdrawiam Magda Odpowiedz Link Zgłoś
mw115 Re: Termin na lipiec 14.05.04, 14:11 ja wybrałam szpital Jordana na ul.Przyrodniczej (ŁÓDŹ). też jesteśmy w połowie zajęć szkoły rodzenia pozdrawiam Monika i 31 tyg. Wojtuś Odpowiedz Link Zgłoś
flowee Re: Termin na lipiec 14.05.04, 15:55 Witam! JA mam termin na 13 lipca, a z wyprawki udało mi sie juz kupić wózeczek. Łóżeczko, deske do przewijania, wanienke oraz 2 pudła ubranek dostałam w spadku po chrześniaku. A co do konkretnych zakupów związanych z wizytą w szpitalu i odbieraniem maluszka to jeszcze nic nie posiadam. Zaczynam sie martwić że nie zdążę wszystkiego kupić na czas.... Do Niebieskiej: wiem z innych postów że jesteś z Białegostoku. W związku z tym dzie zamierzasz rodzić? I czy może wiesz co należy wziąć maluszkowi do szpitala?Pozdrawiam Flowee+Maleństwo Odpowiedz Link Zgłoś
niebieska.mama Re: Do Flowee 14.05.04, 20:58 A witam serdecznie! Odpowiedź zostawiam na wątku z Białegostoku, OK? Pozdrawiam serdecznie, Niebieska i Fikolinka. Odpowiedz Link Zgłoś