Dodaj do ulubionych

kto ma termin na kwiecień 2014 ?

24.08.13, 20:30
Witam !
Po wielu przemyśleniach postanowiliśmy powiększyć naszą rodzinkę ( mamy dwóch synów 10 i 15 lat ).Mam 34 lata i jestem w 7 tc.Czuję się rewelacyjnie ale oczywiście martwię się czy wszystko będzie ok.Poprzednie ciąże miałam zagrożone przedwczesnym porodem i byłam na fenoterolu i pesar od 6 miesiąca.Teraz mam innego lekarza, który jeszcze przed zajściem zalecił żeby się na zapas nie stresować.Kiedy poszłam potwierdzić ciążę zapisał luteinę 2x2 dopochw.żeby " wzmocnić szyjkę " która we wcześniejszych ciążach za szybko się rozwierała.Boję się czy i teraz nie będę leżała i musiała się oszczędzać.Lekarz na razie kazał nie panikować i nie uprawiać tylko sportu i nie dźwigać.Wyznaje zasadę,że ciąża nie choroba.Kolejna wizyta 9 września.Wiatm się z Wami na tym forum i mam nadzieję,że będę pisała tylko o pozytywnych aspektach ciąży.
Obserwuj wątek
    • marta.kg Re: kto ma termin na kwiecień 2014 ? 24.08.13, 21:52
      Witaj. Ja mam termin na 31 marca, więc prawie kwiecień smile U mnie 8 tc. Biorę Duphaston 2*1, ponieważ na pierwszej wizycie wykryto u mnie krwiaka, ale już się wchłania. Ogólnie czuję się dobrze, czasami tylko mnie mdli uncertain
      Czy ktoś jeszcze do nas dołączy? smile
      • mimi0080 Re: kto ma termin na kwiecień 2014 ? 07.09.13, 16:42
        Witajcie
        Dziś mam urodziny kończę 33 lata, mam dwóch synów 10 i 7 lat i jestem w 10 tygodniu ciąży.
        Termin mam na 10 -11 kwietnia. Poprzednia ciąża ogromne problemy, przeżył tylko jeden z bliźniaków, wcześniak 29 tc 1050gr.
        Czuję się dobrze, troszkę mdłości mam, staram się myśleć pozytywnie.
        Pozdrawiam was cieplutko smile
    • panna_turkus Re: kto ma termin na kwiecień 2014 ? 25.08.13, 08:37
      witajcie, u mnie termin wyznaczono wstępnie na 28 marca smile (prawie kwiecień wink)
      to moja druga ciąża (z pierwszej mam 5-letniego syna) mam 36 lat.
      miło mi was poznać.
    • aannaaa82 Re: kto ma termin na kwiecień 2014 ? 26.08.13, 12:12
      cześć dziewczyny. wg. moich obliczeń jestem w 8 tc. Jutro idę do lekarza. Trzymajcie kciuki! Pozdrawiam
    • vanillafields Re: kto ma termin na kwiecień 2014 ? 27.08.13, 02:50
      Witam wszystkich i gratuluje! Wg kalkulatorow wyglada, ze mam termin na 16. Kwietnia, do lekarza dopiero w przyszlym tygodniu, mam nadzieje, ze bedzie piekny zarodek z serduchem jak dzwon wink. Mam 35 lat i 4letnia core, pierwsza ciaza wlasciwie bezobjawowa, ale za to niestety z komplikacjami pozniej i zakonczona cesarka w 34ym tygodniu, mala miala troche problemow ale wyszla z wiekszosci i rozwija sie super obecnie. Ta ciaza daje mi we znaki (mdlosci, bole tu i tam, jestem wykonczona) i mam nadzieje na donoszonego bobasa tym razem!
      • magdalenka117 Re: kto ma termin na kwiecień 2014 ? 27.08.13, 12:58
        Witaj !
        Ja mam termin na 15 kwietnia ale poprzednie ciąże kończyły się przed terminem ( w 39 i 37 tc),także teraz może o marzec zahaczę.Najważniejsze żeby nie było komplikacji.Pozdrawiam i zyczę zdrówka.
        • nati-5588 Re: kto ma termin na kwiecień 2014 ? 27.08.13, 13:55
          hej ja tez mam termin na kwiecien a dokladniej na 25. Teraz jestem w okolo 5 tyg ciazy niestety na sammy poczatku mialam problemy, bo plamilam i musze brac luteine (mam za soba juz jedna ciaze biochemiczna) mam nadzieje, ze tym razem u nas bedzie ok i ze spotkamy sie na forum rowiesniczymsmile
          Pozdrawiam
          • sabina12345888 Re: kto ma termin na kwiecień 2014 ? 15.09.13, 02:24
            hej,ja tez mam termin na koniec kwietnia to juz moja kolejna ciaza!
    • aannaaa82 Re: kto ma termin na kwiecień 2014 ? 28.08.13, 13:28
      ja mam termin na 17 kwietnia. Póki co - wszystko w porządku. 7 tc. smile
    • magdulka04 Re: kto ma termin na kwiecień 2014 ? 29.08.13, 09:27
      Witajcie, ja mam termin na 24 marca. Mam 33 lata i to moja pierwsza ciąża więc trochę się stresuję. Maleństwo ma już 10 tygodni i 3 dni, serduszko bije miarowo. Do tej pory nie dokuczało mi zbyt wiele uciążliwych ciążowych objawów zaledwie lekkie mdłości, ale całe szczęście bez wymiotów, zmęczenie i senność. Ostatnio jednak pojawiło się u mnie brunatne plamienie i bóle brzucha. Bardzo mnie to przestraszyło więc poszłam na konsultacje do ginekologa. Zbadał mnie, zrobił usg i na razie wszystko z Maleństwem w porządku, więc kamień z serca. Na wszelki wypadek przepisał mi jednak luteinę, zwiększył dawkę magnezu i zalecił dużo odpoczynku i polegiwania. Także drogie panie od dzisiaj leżę grzecznie w łóżeczku i się oszczędzam żeby wrócić do formy. Za tydzień wybieram się na usg genetyczne i dodatkowe kontrolne badania, także będzie wiadomo już coś więcej.
      A jak u Was przebiegają te pierwsze tygodnie ciąży?
      • vanillafields Re: kto ma termin na kwiecień 2014 ? 02.09.13, 15:44
        Odpoczywaj i staraj sie nie stresowac, bedzie dobrze smile. U mnie druga ciaza duzo bardziej daje mi sie we znaki niz pierwsza (mam nadzieje ze to dobry znak!)... Pierwsze kilka tygodni po owulacji skurcze wlasciwie bez przerwy, potem przestaly ale zaczely strasznie bolec piersi, teraz juz jest troche lepiej, ale sa bardzo wrazliwe. Kilka dni bylam tak padnieta ze wlasciwie dzien spedzilam na kanapie, podczas gdy moja czterolatka roznosila mieszkanie... wink. Niektore dni strasznie mnie mdli, troche lepiej jak cos zjem ale za godzine jest znowu gorzej. Mam straszne zaparcia od jakis dwoch tygodni mimo ze zmienilam diete, pije soki, jem sporo warzyw i owocow, powinnam pic wiecej wody ale odrzuca mnie na sama mysl.. Za to pije herbatki bezkofeinowe kubkami. Jutro do lekarza na pierwsza wizyte, bedzie usg i troche sie denerwuje czy wszystko tam w porzadku!
    • adulkaa Re: kto ma termin na kwiecień 2014 ? 04.09.13, 14:22
      Witam,
      ja również mam termin na kwiecień, a dokładnie na 11go. Aktualnie jestem w 11 tc i mam sie dobrze smile ciaza przebiega bezobjawowo, bez zadnych uciazliwych dolegliwosci jedynie co to sennosc bo spie bardzo duzo. mam 23 lata i to jest moja pierwsza ciaza.
      Pozdrawiam Wszystkich !!
      • marta.kg Re: kto ma termin na kwiecień 2014 ? 05.09.13, 15:27
        Bardzo się cieszę, że nas coraz więcej smile
        adulkaa jakoś dziwnie masz wyliczone tygodnie ciąży. Wydaje mi się, że skoro masz termin na 11.04 to jesteś w 9tc, nie w 11tc. Chyba, że coś źle napisałaś smile
        • adulkaa Re: kto ma termin na kwiecień 2014 ? 05.09.13, 16:02
          marta.kg wedlug kalendarza czyli od ostatniej miesiaczki ja sobie wyliczylam na 28 marca termin a lekarz mi stwierdzil ze ja majac nieregularne cykle trwajace 32-36 dni wyliczyl na 11 kwietnia, ja z kolei podejrzewam ze na prima aprilis przyjdzie mi jechac na porodowke. ale jak bedzie to czas pokarze
          • marta.kg Re: kto ma termin na kwiecień 2014 ? 05.09.13, 18:19
            adulkaa według mojej wiedzy datę porodu oblicza się dodając do pierwszego dnia ostatniej miesiączki 9 miesięcy i tydzień, więc nie wiem skąd ten lekarz to wyliczył. Ja też miałam długie cykle (32-33 dni) i nic mi nie dodawał. Trochę dziwne. Ale też przypuszczam, że na prima aprilis pojedziesz smile U mnie też coś koło tego dnia smile
      • joanna320 Re: kto ma termin na kwiecień 2014 ? 19.09.13, 22:28
        hej, ja mam termin na 12 kwietnia smile mam28 lat smile
    • montija Re: kto ma termin na kwiecień 2014 ? 04.09.13, 23:03
      To i ja się przywitam. Mam termin na 25 kwiecień. Mam 35 lat i to będzie moje drugie dziecko. Pierwsze ma 9 lat. Bardzo się cieszę, że spotkałam tutaj mamy w wieku zbliżonym do mojego. Bylam u pewnej lekarki, która mocno mnie nastraszyła, że to późny wiek na rodzenie. Teraz jest mi ieco raźniej. Czuję się ogólnie dobrze. Jedyne co to nastroje, ból piersi i brak apetytu bo mnie mdli. Siódmy tydzień. Pozdrawiam
    • magdulka04 Re: kto ma termin na kwiecień 2014 ? 05.09.13, 09:47
      Wczoraj byłam na wizycie kontrolnej i z ciążą wszystko jest w porządku. Po luteinie plamienia ustały, ból brzucha też już dużo mniejszy, a ja czuję się już o wiele lepie jsmile To duża ulga. Luteinę mam jednak stosować jeszcze do 16 tygodnia i nadal się oszczędzać. Lekarz nie doradzał mi jeszcze powrotu do pracy zatem grzecznie stosuję się do jego zaleceń i zostaję w domu.
      Na USG widziałam już jak Maleństwo się porusza, macha rączkami i nóżkami. To duże przeżycie! Na następny tydzień mam zaplanowane USG genetyczne i kolejną serię badań. Maluszek kończy już 12 tydzień.
      • basiula883 Re: kto ma termin na kwiecień 2014 ? 05.09.13, 12:43
        Witam. Mam 24 lata i to moja pierwsza ciąża. Dokładnie jak Ty Magdulka04 mam termin na 24 marca!(o ile się termin nie przesunie ) Dzidziuś ma 12 tygodni i dziś idę do lekarza. Czuję się dobrze w ciągu dnia, jednak wieczorem jest istna udręka: wymioty, nudności, biegunka. Muszę uważać na to co jem. Na szczęście ciąża rozwija się prawidłowo.
        a jak tam u Was?Macie jakieś dolegliwości?
        i do jakiego lekarza chodzicie? i możecie wyjaśnić co to jest usg genetyczne?
        • adulkaa Re: kto ma termin na kwiecień 2014 ? 05.09.13, 14:26
          basiula883 usg genetyczne tak naprawdę nie rożni sie niczym od takiego tradycyjnego tylko wazne jest to ze lekarz zwraca szczególną uwagę na kilka cech płodu oraz to ze takie badanie wykonuje sie tylko w terminie 11-14 tydzień ciąży, takie badanie ma na celu wykrycie wad wrodzonych u dziecka czyli np zespól downa. podczas takiego badania lekarz bada przezierność karkowa czyli fałd skórny w okolicy karku (musi byc mniejszy niz 2.5mm) oraz długość kości nosowej i udowej. W Szczecinie takie badanie jest dodatkowo płatne bo moja przychodnia gdzie mam lekarza prowadzacego takich badan nie obejmuje gdyz ono nie jest obowiazkowe. wykonuje sie je tylko u kobiet ktore sa powyzej 35 roku zycia lub gdy juz wystapil wady genetyczne w rodzinie. dodatkowo w tym terminie mozna wykonac badania prenatalne z krwi ale one takze sa nieobowiazkowe i koszt takich badan z usg genet wynosi okolo 500 zl zalezy od gabinetu.
          Ja osobiscie dla swojego spokoju zrobie szereg badan, jestem umowiona w gabinecie na 16 wrzesnia.
          pozdrawiam
    • magdalenka117 Re: kto ma termin na kwiecień 2014 ? 06.09.13, 15:15
      Witajcie Cieszę sie ogromnie,że przybywa nas coraz więcej.Będzie raźniej zwłaszcza w nadchodzące jesienne i zimowe długie dni.Wczoraj miałam wizytę u ortodonty ( noszę od 2 miesięcy stały aparat na zęby ).Poinformowałam go o ciąży bo nie zdążyłam jeszcze na potrzeby prostowania moich ząbków usunąć górnej czwórki.Miałm to zrobić we wrzesniu ale skoro udało mi się zaciążyć to z wyrywaniem musimy poczekać do drugiego trymestru.Nie wpłynie to jakoś szczególnie na moje leczenie a nawet ortodonta twierdzi że w ciąży ząbki prostuję się szybciej ale za to dziąsła mogą czasami pokrwawić ( na razie mi się nie zdarzyło ).Ogólnie to się śmiał bo stwierdził,że jakis wysyp ciąż bo tego dnia byłam już 4 pacjentką z dobrą nowiną.Moja stomatolog zapewniła mnie ,że mogę tą czwórkę spokojnie usuwać w drugim trymestrze bo mają nawet jakieś specjalne znieczulenie dla ciężarnych.Muszę jeszcze zapytać mojego ginekologa co otym sądzi.W poniedziałek mam wizytę u gina więc zasypię was nowymi wiadomościami.Pozdrawiam i życzę zdrówka
      ( a wy macie jakieś doświadczenia związane z usuwaniem ząbków w ciąży ? )
      • basiula883 Re: kto ma termin na kwiecień 2014 ? 06.09.13, 21:35
        adulka dzieki za odpowiedź. miałam właśnie wczoraj robioną tą przezierność karku. wszystko jest ok. nastepna wizyta 26 wrzesnia i znowu badania moczu i krwi a dodatkowo hiw. jeśli chodzi o pierwsze dwa to bede juz je 2 raz robila. na szczęście wszystko jest na fundusz. ile razy w miesiacu powinno sie odwiedzac gin. jesli wszystko jest ok? a tak po za tym to czy tylko ja tak się okropnie czuje??? masakra... sad
        a jesli chodzi o ortodonte i ogolnie zeby niestety nic mi w temacie nie wiadomo ( jest moja pierwsza ciąża. ) ja mam za to powazną wade wzroku i tez sie boje jak to bedzie...
        • vanillafields Re: kto ma termin na kwiecień 2014 ? 06.09.13, 23:24
          Rowniez mam bardzo duza wase wzroku, soczewki kontaktowe nosze -9.75 na oba oczy surprised tak wiec bez nich to prawie jak kret ... W poprzedniej ciazy oczy takie same, nic sie nie pogorszylo wiec mam nadzieje ze bedzie tak samo! Okulary nosze od 6ego roku zycia niestety, uwarunkowanie genetyczne, kiedys strasznie mi te oczy lecialy, normalnie co wozyta to silniejsze okulary, najgorzej w wieku dojrzewania. Pozniej sie unormowalo i od jakis 15 lat tak samo.
          • basiula883 Re: kto ma termin na kwiecień 2014 ? 07.09.13, 21:24
            to naprawde bardzo duża wada. ja sama nie wiem ile teraz mam bo nie byłam u okulisty przez prawie 2 lata, no ale teraz to juz by się pasowało wybrać. rodziłaś naturalnie czy przez cc??? bo jest dużo róznych opini na temat wady wzroku w ciąży....
            • vanillafields Re: kto ma termin na kwiecień 2014 ? 08.09.13, 03:06
              Rodzilam cc ale z powodu komplikacji (corka byla wczesniakiem 34tc), mieszkam w Stanach i tutaj wada wzroku nie jest przeciwskazaniem do porodu sn. Na co zreszta mam cicha nadzieje tym razem, zobaczymy jak to wyjdzie wink
              • adulkaa Re: kto ma termin na kwiecień 2014 ? 09.09.13, 11:55
                vanillafields z tego co sie orientuje to po wczesniejszym cc nastepne porody z pewnoscia tez beda zakonczone cc
                • czarnaagga29 Re: kto ma termin na kwiecień 2014 ? 09.09.13, 14:32
                  nie koniecznie cc jesli dzecko nie bedzie duze nie bedzie przecwskazań (ja miałam niestety groziło mi pęknięcie macicy) to mozna rodzic siłami czego Cii z całego serca życzęsmile
    • czarnaagga29 Re: kto ma termin na kwiecień 2014 ? 08.09.13, 11:35
      hej ja też mam termin na kwiecień 2014 tylko że u mnie sprawa jest mega skąplikowana. mam ciąże współistniejącą z IUD czyli z kształtką jeszcze po dwóch cc mam stracha jak cholera tym bardziej że spiral nie dało się już wyciągnąćsad
      • bafikk Re: kto ma termin na kwiecień 2014 ? 09.09.13, 08:57
        Hej! Dołączam do was dziewczyny. Jestem w 7tc bliźniaczej. Tydzień temu oglądałam serduszka bąbelków. Pierwszy termin o którym wspomniał lekarz to 3 maja, ale ostatnio mówił o 30 kwietnia, ale biorąc pd uwagę że to ciąża mnoga mówił że będzie super jak do kwietnia donoszę. Jest to moja 1 ciąża po ponad 2 latach starań więc drżę o wszystko. Biorę luteinę i duphaston, oprócz tego zestaw witamin dla ciężarnych i dodatkowo potas i D3 bo wyszły braki na badaniach krwi. Od 2 tyg mdłości a w zeszłym tyg doszło do wymiotów no i skończyło się kroplówką na odwodnienie. Teraz jest trochę lepiejsmile Od początku zakaz pracy i z tego co mówił lekarz przez 9 miesięcy. Fajnie że jest taki wąteksmile
    • magdalenka117 Re: kto ma termin na kwiecień 2014 ? 09.09.13, 19:06
      Witajcie
      Jestem właśnie po wizycie u mojego gina i ... jestem przeszczęśliwa, zarodek piękny serducho bije jak dzwon,mam nawet fotki .Wszystko jest ok , najważniejsze ,że szyjka długa i zamknięta.Dostałam receptę za luteinę, nadal mam brać 2x2 do 20 tyg. oraz mam skierowanie na wyniki morfologia,mocz,wr i glukoza.Kolejna wizyta 07.10. i na niej usg genetyczne i pobranie krwi na wykrycie zagrożeń chorobami genetycznymi ( koszt u nas 250 zł ) ale warto .
      Pozdrawiam serdecznie i czekam na wieści od Was
      ( a i pytałam o usuwanie zęba to można po 12 tygodniu w znieczuleniu miejscowym )
      • basiula883 Re: kto ma termin na kwiecień 2014 ? 09.09.13, 20:48
        magdalenka w którym tygodniu ciąży jesteś? i co jaki czas trzeba odwiedzać ginekologa?
        • magdalenka117 Re: kto ma termin na kwiecień 2014 ? 09.09.13, 21:56
          witaj
          według daty ostatniej miesiączki od jutra zacznę 10 tydzień, według usg u lekarza to dokładnie 8 tyg i 3 dni , to była moja druga wizyta, na pierwszej potwierdziłam ciążę ale było za wcześniej żeby zobaczyć cokolwiek na usg , dzisiaj dokładnie po 4 tygodniach piekny dzidziuś i serduszko juz słyszałam, kolejna wizyta znowu za 4 tyg. pozdrawiam
          • adulkaa Re: kto ma termin na kwiecień 2014 ? 10.09.13, 07:52
            ja 16 wrzesnia ide na badania prenatalne, juz sie doczekac nie moge jak zobacze dzieciaczka na usg. Dziewczyny a jak wasze samopoczucia?? ja na szczescie czuje sie dobrze, dużo śpię ale jeszcze mam troche wolnego wiec korzystam poki moge smile

https://www.suwaczki.com/tickers/2nn33e3k10pecp5e.png
    • magdulka04 Re: kto ma termin na kwiecień 2014 ? 10.09.13, 17:37
      W tym tygodniu miałam usg genetyczne oraz badanie krwi i moczu. Na USG wszystko wyszło prawidłowo. Wszystkie parametry w normie, co mnie bardzo uspokoiło. Niezły jednak z tego mojego Maluszka psotnik. Tak się wiercił podczas badania, że Pani Doktor ciężko było dokonać wszystkich pomiarów.
      U mnie w tym 12-stym tygodniu ciąży większość dolegliwości ustąpiła. Całe szczęście nie było ich wiele, ale każda niepokoiła. Leki i odpoczynek też pomogły. Mam nadzieję, że w II trymestrze ciąży wrócą mi siły i utracona energiasmile Pozdrawiam wszystkie przyszłe i obecne Mamy. Razem raźniejsmile
      • basiula883 Re: kto ma termin na kwiecień 2014 ? 11.09.13, 15:21
        Jeśli chodzi o samopoczucie, to kiepsko. Mdłości i wymioty popołudniowe i wieczorne - okropne!!! Ulgę przynosi dopiero sen, ale też dużą rolę odgrywa to co zjem. Żadnego gotowanego nawet nie mogę, jedynie rosół i to w małych ilościach, no i absolutnie żadnych ostrych rzeczy np. cokolwiek marynowanego,gulasze, fasolka po bretońsku. Zupy jarzynowe ( mimo że nie są ostre, to zamulają na maksa) tez nie wchodzą do menu ;-(, mięso, wędliny, pomidory ( i nic pomidorowego) i mleko w każdej postaci też powodują mdłości. Nawet jeśli chodzi o picie, to po każdym napoju mam niesmak w ustach,nawet po sokach owocowych, obojętnie jakich, jedynie co pozostaje to pić wodę min. niegazowaną która się nijak nie mogę napić i która mnie dziwnie puszy. Ogólnie jem musli na surowo, płatki owsiane, brzoskwinie, świeży chleb (najlepiej sam) i mace ryżowe. To nie powoduje mdłości a co za tym idzie zero wymiotów i ogólnie się dobrze czuje po takim jedzeniu. Orzechy włoskie polecam na mdłości - naprawdę pomagają!!! Magdulka04 Piszesz, ze tobie przeszło po 12 tygodniu, ja właśnie zaczęłam 12 tydzień i mam nadzieje że za niedługo, góra za miesiąc mi przejdzie bo chociaż ściśle przestrzegam tego mojego ubogiego menu, to jest ono trochę słabe w składniki odżywcze i jem często, bo sobie takim czymś pojeść za bardzo nie można, ale panicznie się boje zjeść mięsa, albo czegoś ugotowanego. Co jest dziwne fast foody nie powodują żadnych mdłości, mimo że są ogólnie niezdrowe, kaloryczne i zawierają mięso i to wątpliwej jakości to czuje się po tym naprawdę dobrze.
        • adulkaa Re: kto ma termin na kwiecień 2014 ? 12.09.13, 08:52
          basiula883 jak tak czytam twoje dolegliwosci to az mi ciebie szkoda smile bo nie mozesz w zasadzie nic jesc. Ja na szczescie nie zwracam bo chyba bym umarła nad toaleta. a jesc moge dosłownie wszytsko i jestem co chwile głodna powstrzymuje sie bo jak przytyje za duzo to potem bede miala problem z powrotem do mojej wagi.

trzymaj sie dzielniesmile
          • adulkaa Re: kto ma termin na kwiecień 2014 ? 12.09.13, 14:07
            ja mam problem z sennoscia i zmeczeniem. dzis znowu przespalam caly dzien i przez to nic nie zrobilam co zaplanowalam a mam nadzieje ze za tydzien lub dwa troche energii do zycia mi powroci bo chyba bede spac do porodu smile

• mimi0080 Re: kto ma termin na kwiecień 2014 ? 12.09.13, 17:15
              U mnie jest podobnie.Nie mogę być głodna, bo mdłości dobijają dlatego wcinam migdały, orzechy, śliwki suszone, owoce co wpadnie pod rękę. Nie martw się adulka nie przytyjesz,dzidzia ma potrzeby po prostu wink ja też jestem w 11 tyg. i mimo apetytu waga stoi... do czasu wink
              • adulkaa Re: kto ma termin na kwiecień 2014 ? 12.09.13, 18:53
                no wlaśnie do czasu, ale staram sie nie napychac kaloriami bo czasem to bym oczami jadla i nie moge reklam ogladac z jedzeniem bo wtedy własnie mam na to ochote co widze w tv.
                • marta.kg Re: kto ma termin na kwiecień 2014 ? 12.09.13, 20:03
                  Byłam wczoraj u lekarza. Dzidzia ma prawie 4 cm długości smile Macha rączkami i nóżkami smile Lekarz mówi, że wszystko jest dobrze. Następna wizyta za 3 tygodnie. Jeżeli chodzi o samopoczucie to nie jest źle. Nie wymiotuję, ale czasami męczą mnie mdłości. Pomaga mi żucie gumy miętowej i częste, ale nieduże posiłki. Najgorzej jest jak doprowadzę się do głodu, dlatego staram się tego unikać i często jem smile Od początku ciąży przytyłam 4 kg. Brzuszek już troszkę widać smile
                  • mimi0080 Re: kto ma termin na kwiecień 2014 ? 12.09.13, 20:14
                    No właśnie dziewczyny jak u was z brzuchami? u mnie rano w miarę, ale im dalej tym większy jak się najem no nie wciągnę już wink
                    • basiula883 Re: kto ma termin na kwiecień 2014 ? 12.09.13, 20:47
                      mimi0080 Ja jestem w 12 tygodniu i lekarka powiedziała mi 5 września ( to był 11 tydzień) że dziecko ma już 5 i pół cm i ważyłam się wtedy , to przytyłam dokładnie 30 dag smile i brzuch mam rano tak jak piszesz w miare normalny ale wystarczy że coś zjem i robi się taki jak bym miała wzdęcia wink ( ale nie mam)
                      Pytanie do maty.kg - w którym tygodniu jesteś? Piszesz że dzidzia ma 4 cm czyli tak pewnie koło 10 tygodnia jesteś? 4 kg więcej to dużo wg mnie w tak krótkim czasie, ale wiadomo każda z nas jest inna i ja tez jeśli chodzi o kilogramy na pewno wszystko nadrobię jak tylko wróci mi normalne jedzenie wink
                      adulka zazdroszczę ci tej senności wink a jeśli chodzi o apetyt to nie odmawiaj sobie niczego bo widocznie tego twój organizm tego potrzebuje i sie domaga tylko wszystko wiadomo z umiarem, nie za dużo. znajoma która nie dawno urodziła radziła mi żebym nie piła coli, pepsi ani żadnych takich słodzonych wód i ogólnie nie jadła słodyczy tym bardziej że praktycznie wszystko co słodkie w sklepach, słodzone jest aspartamem i innym świństwem, wystarczy przypatrzeć się takiej zwykłej czekoladzie z wedla (brzoskwiniowa) ile tam jest w składzie jakiś chemicznych substancji które pierwszy raz w życiu się na oczy widzi i nawet nie ma się pojęcia co to jest. Dlatego jeśli już wrócę do formy pierwsze co to zorbie sobie sama domowa czekoladę! sie doczekać nie mogę!!! aż mi ślinka cieknie...
                      • czarnaagga29 Re: kto ma termin na kwiecień 2014 ? 12.09.13, 23:09
                        hej dziewczyny ja zaczynam dzisiaj 12 tydzien, brzuch mam taki jak miałam, schudłam 6 kg ale ogolnie to mam problemy z tarczyca i jestem puszystasmile. nie wiem jak tam wasz lek.prowadzacy bo moj jest mega dokładny tyle badan co mi zlecił to nigdy jeszcze nie miałam, toxo 3 rodzaje, hormony tsh, ft4, ft3, antygen hg, hbs, hiv, vrld, obciazenie gukoza juz na poczatku. czy tez miałyscie te badania nie wspomne ze morfologie mocz juz 2 razy. najwaznejsze ze wszystko ok wyszlo(po za tarczyca ale mam niedoczynnosć gorsza w ciazy jest nadczynnosc) a mdlosci poranne trwaja cały dzień i wymioty tylko rano do południa
                        • adulkaa Re: kto ma termin na kwiecień 2014 ? 13.09.13, 07:31
                          ja dzis zaczynam 12 tydzien nie przytyłam nic, waga mi sie waha 0,5 kg w te lub w te zalezy od pory dnia czy od tego co zjem. brzucha narazie nie widac no moze troszke wieczorem ale pelny zoladek tez robi swoje. jesli chodzi o badania to tez mialam zrobiony pelny komplet i w poniedzialek ide na badania prenatalne.
                          basiula883 co do zdrowego odzywiania to unikam gazowanych napojow nawet mineralnej gazowanej bo po tym czuje sie taka napompowana powietrzem wiec pozostaja mi jedynie soki smile

• basiula883 Re: kto ma termin na kwiecień 2014 ? 13.09.13, 20:09
                          czarnaagga29 jeśli chodzi o badania to dobrze że masz takiego dobrego i dbającego o ciebie lekarza, bo uwierz nie wszyscy tacy są. Tym bardziej że masz niedoczynność. Ja tez jestem teraz w 12 tyg. i miałam raz robiona morfologie, mocz, wr, toksoplazmoze, tsh, glukoza, i mam skierowanie na kolejne badania: znowu mocz i morfologia i anty hiv.
                          jeśli chodzi o zakupy to dopiero pod koniec roku planujemy i wózek napewno będzie używany.
                          Jak pisze mimi0080 wózek to duży wydatek a tak się składa że mam od kogo odkupić, zresztą na internecie tyle jest ogłoszeń używanych wózków że naprawdę jest w czym wybierać.
                          magdalenka117 zwróć może uwagę na to co jesz, nie po każdym jedzeniu muli. przynajmniej mnie.
                      • marta.kg Re: kto ma termin na kwiecień 2014 ? 13.09.13, 10:04
                        Basiulka jestem w 11 tygodniu, ale według usg wychodzi niecały tydzień mniej, ale u mnie to akurat wszystko się zgadza, bo ja miałam 21dc owulację. także niczym się nie martwię. Ja też uważam, że 4 kg to dużo w tak krótkim czasie, aż boję się pomyśleć co będzie dalej. Ale nie widać tego u mnie. Przed ciążą ważyłam 52kg, teraz 56 kg. Większość osób mówi, że nie widać różnicy smile A z brzuszkiem mam tak jak Wy. Rano mały, ale jak zjem to rośnie smile

uncertain/www.suwaczek.pl/cache/0776368d33.png[/img][/url]
                        • mimi0080 Re: kto ma termin na kwiecień 2014 ? 13.09.13, 10:42
                          Szczęściara 56 kg smile moja waga wyjściowa to 70 kg na pewno dobije do 80 byle nie 9 z przodu.
                          Tylko że jestem wysoka 178 cm baba jak piec generalnie.
    • beatrix_75 Re: kto ma termin na kwiecień 2014 ? 13.09.13, 15:53
      Witam Kochane .Aktualnie 14 tydzien , wiec chyba sie mieszcze smile
      wiek 38 smile , to moje drugie dziecko .
      tez , podobnie jak niektóre z was ,dostawalam luteine i duphaston,aktualnie lekarz kazal odstawic .
      Widze ,ze wpisujecie też wagę , to napisze ,ze u mnie po 3 misiacach +3,5 kg
      • magdalenka117 Re: kto ma termin na kwiecień 2014 ? 13.09.13, 17:12
        Super ,że nas tak przybywa,będzie raźniej.
        Moje samopoczucie ok tylko brak mi ruchu, przed ciążą dużo ćwiczyłam , teraz wolę się ograniczać.Na razie nie przytyłam ale to dopiero 10 tc, wciąż mnie muli i muli,czy to rano czy jak juz coś zjem wciąż muli.
        Szukam kogoś do pomocy na większe porządki od czasu do czasu np na mycie okien na czas ciąży i brak chętnych ...
        A myślicie już o zakupach, o wózku ? Ja wybiorę chyba joolza ale muszę się wybrać obejrzeć go na żywo.Trzymajcie się słodko dziewczynki
        • adulkaa Re: kto ma termin na kwiecień 2014 ? 13.09.13, 17:15
          ja poki co nie tyje i jest mi z tym dobrze, a jesli chodzi o zakupy to mysle ze troche za wczesnie na bieganie po sklepach ale ogladam kilka stron z artykulami i szukalam odpowiedniego wozka tyle ze ja musze najpierw wymacac obejrzec i wtedy podejme decyzje

fajnie ze nas coraz wiecej smile
          • mimi0080 Re: kto ma termin na kwiecień 2014 ? 13.09.13, 19:10
            Też myślę, że na zakupy troszkę za wcześnie, ale ja nie mogę się powstrzymać żeby nie popatrzeć na allegro. Nie spodziewałam się, że X landera można kupić już za 1300 zl.
            Uważam jednak, że to przesada wydawać na wózek tyle pieniędzy szczególnie kiedy u nas to trzecie dziecko . Ja kupię chyba wózek coneco jest bardzo ładny głęboki+spacerówka kosztuje 500 zl nowy. Jasna sprawa jeśli kogoś stać na droższe no to nie ma tematu.
            Jestem w szoku w poniedziałek przeziębiłam się. Załamało mnie to, bo ciężarnym ciężko wyjść z choroby. Kupiłam taki syrop dla ciężarówek z maliną, czarną porzeczką i czosnkiem i o dziwo dziś czuję się rewelacyjnie.
            Nie wiem czy to ten syrop, dziewczyny polecam on też jest na odporność.
            • beatrix_75 Re: kto ma termin na kwiecień 2014 ? 13.09.13, 20:35
              podaj nazwe tego spwcydiku, kiedys czytałam , ale zapomniałam smile
              a musze sobie kupic na zapas , mój syn juz sie pochorował uncertain , dostal dzis antybiotyk.

Co do zakupow - na razie inwestuje w ubrania ciażowe, brzuszek juz widoczny , ale ja tak juz mam .Nie lubie jak mnie uciskają ubrnia , więc kupiłam juz spodniczke z panelem ( co za dziwaczna nazwa , he he ) , getry po domu i takie tam inne .Na wozki jeszcze nie patrzę.

Co do mdłosci , to tez miałam , muliło mnie , mialam straszne wzdecia itd .No i nieeeesmowite zachcianki ciążowe .W pierwszj w ogóle . teraz cały czas jeszcze .na samym poczatku totalnie odrzucilo mnie od kawy , a piłam 3 dziennie .
              Pierwszym sygnalem ciazy był apetyt na ...awokado , moglam jesc codziennie ...dopiero poxniej przeczytałam ,ze zawiera kwas foliowy .Organizm sprytny jest smile
              Potem na ziemniaki , frytki , ogórki kiszone , kiszoną kapuste , sok grapefruitowy , oraz na parowki i pasztet ( do tej pory nie jadłam ).
              Sennosc tezjuz mi minęla , za to wszsytko zaczeło mnie denerwowac i zrobila sie ze mnie straszna zołza smile
              • adulkaa Re: kto ma termin na kwiecień 2014 ? 13.09.13, 22:29
                jesli chodzi o wozek to chcialabym nowy ale nie w jakiejs kosmicznej cenie, planuje dwoje dzieci wiec wiele akcesoriów patrze pod katem dluzszego uzytkowania. moja siostra po pierwszym dziecku wszystko posprzedawala a teraz musi na nowo kupowac bo staraja sie o drugiego brzdaca.

ja niecierpliwie czekam kiedy i energia powroci do zycia bo zmeczenie mnie zaczyna juz denerwowac

• mimi0080 Re: kto ma termin na kwiecień 2014 ? 14.09.13, 09:43
                  Syrop nazywa się prenalen. Ja byłam przeziębiona katar, złe samopoczucie, nie miałam bólu gardła ani gorączki, prawdopodobnie przy większej infekcji nie wyszłabym z tego tak łatwo.
                  Porządny wózek przy pierwszym dziecku kiedy się myśli o kolejnych jak najbardziej tak.
                  • beatrix_75 Re: kto ma termin na kwiecień 2014 ? 14.09.13, 12:55
                    dziekuje , mnie niesttey boli juz gardło , jestem robita ....kupilam ten prenalen ( doradzsili w aptece ) , tantum verde , pije herbate z imbirem , miodem i cytryna , płucze gardło szalwią , pije syrop z cebuli....ale u mnie gardlo niesttey to pięta achillesowa sad
                    no ale nie panikujmy , zobaczymy , co dalej,
      • agawus Re: kto ma termin na kwiecień 2014 ? 29.10.13, 23:02
        Cześć, miło mi Was poznać smile
        Ja w tym samy wieku co Beatrix (38) - pozdrawiam! i to też będzie moje drugie dziecię.
        Termin na 22.04, a więc teraz 15/16 tydzień. Już po usg genetycznym i teście PAPP-A bardzo pomyślnym, więc się cieszę.
        Od początku duphaston, podobnie jak w poprzedniej ciąży (mój gin twierdzi, że mam podejrzanie androgeniczny typ budowy, więc na wszelki wypadek dostaję). Tym razem nie twardnieje mi macica, ale za to przez 4 tygodnie było mi niedobrze. Obecnie jedynie lekkie przemęczenie.
    • 0gosiaczek76 Re: kto ma termin na kwiecień 2014 ? 14.09.13, 10:11
      Witam!ja mam 37 lat i dwoch synow (14 lat i 10)..obecnie ejstem w ciazy cos ok 7 tyg...niestey nie wiem dokladnie poniewaz mieszkam za granica a tutaj badania i cala opieka wyglada zupelnie inzcaej....wczesniej mailam bardzo ciezkie ciaze.obie ciaze byly na podtrzymaniu...drugiego syna urodzilam w 6 miesiacu...teraz martwie sie juz od poczatku jak to bedzie....niby na razie czuje sie dobrze ale glupie mysli mam ciagle...ciesze sie ze bede mogla tutaj pisac z innymi kobietami i dzielic sie wspolnymi myslami,doswiadczeniami...bedzieky sie wspolnie wspierac,ja przynajmniej tego potrzebuje
      • magdulka04 Re: kto ma termin na kwiecień 2014 ? 14.09.13, 10:29
        Ogosiaczek, najważniejsze to myśleć pozytywnie! Będzie dobrzesmile A forum jest faktycznie fajnym miejscem do wymiany ciążowych doświadczeń i wzajemnego się wspierania.
        Dziewczyny, co myślicie o USG 4D? Może macie już jakieś doświadczenia z tym związane. Kolejne USG powinno się zrobić przed 20 tygodniem. Myślałam, że to 4D poza tym, że jest fajną pamiątką, bo widzi się dzidzię w nieco innym wymiarze i dostaje się też nagranie jej ruchów w brzuchu, również sprawdza dokładnie czy dzieciątko rozwija się prawidłowo. Moja ginekolog uświadomiła mnie jednak ostatnio, że takie badanie to tylko dodatkowy bajer i nie może zastąpić tradycyjnego USG, bo to właśnie na nim można wykryć ewentualne wady. Trochę jestem skołowana, bo myślałam, że takie USG 4D to takie dwa w jednym. Myślę, że jednak mimo wszystko warto je zrobić, tyle, że trzeba za nie sporo zapłacić. Ja całe szczęście mam zapewnioną prywatną opiekę medyczną przez mojego pracodawcę w Enel-Medzie i na razie wszystkie badania miałam w pakiecie i nie musiałam za nie płacić, a sporo tego.
        • iwoneczka79 Re: kto ma termin na kwiecień 2014 ? 14.09.13, 10:54
          hej
          może i ja dołączę jeszcze? jak pozwolicie , oczywiście...
          termin p. mam prawie na kwiecieńwink znaczy na 27.03, ale pierwszy synio urodził się później niż wynikało z wyliczeń. pewnie teraz też tak będzie - prima aprilis może kusićbig_grin
          a USG 4D jest super, poza ceną oczywiście. u nas mały jak się urodził to wyglądał dokłądnie jak na tym USG, czad!
          u nas faktycznie robi się je jako bajer, ale nie wiem czy tak wszędzie jest
          • mimi0080 Re: kto ma termin na kwiecień 2014 ? 14.09.13, 11:25
            Hej Ogosiaczek ja też urodziłam wcześniej drugiego syna w 29 t.c. waga 1050gr. Boję się troszkę jak to będzie, ale muszę myśleć pozytywnie. Ile ważył twój synek?
            • 0gosiaczek76 Re: kto ma termin na kwiecień 2014 ? 14.09.13, 12:09
              witaj mimi0080....kochana ja urodzilam synka w 27 tyg i o dziwo byl duzy.waga 1350 i 38 cm....niestety pomimo wagi stan byl abardzo ciezki i zeby ratowac mu zycie podane zostaly leki ktore uszkodzily sluch...jest dzieckiem niedoslyszacym i nosi aparaty ale ejst bardzo fajny chlopak i jakos sobie radzi...a pwoiedz mi jak Twoj synus,zdrowy?stad teraz moje obawy jak bedzie tym razem,z drugeij strony nie jestem obciazona jakimis chorobami genetycznymi wiec tlumacze sobie ze dlaczego mam urodzic chore dziecko...ja mam po prostu problem z utrzymaniem ciazy...ale mam andzieje ze teraz bedzie duzo lepiej,przede wszytskim mam spokoj psychiczny a to duzo poamga,tak mysle...pozdrawiam cieplutko
        • 0gosiaczek76 Re: kto ma termin na kwiecień 2014 ? 14.09.13, 12:03
          dzieki magdulka04,ja stara baba ale pwoeim Wam ze na prawde potzrebuje wsparcia,mzoe dlatego ze tez mieszkam w Uk i tutaj ta opieka jest inna...czekam az ze man sie skontaktuje polozna i wtdy bede wiedziala cos wiecej...jesli chodzi o te badania usg w3d badz 4d to tez w sumie za bardzo sie nei orientuje bo przy wczesniejszych ciazach moich jeszcze takiej techniki nie bylo a jak byla to pewnie trzeba bylo slono zaplacic...na pewno ejst to z drugiej strony wspaniala pamiatka.widzialam foteczke kolezanki jak jej dzidziusia bylo super widac..ona miala chyba w 3d....pozdrawiam
      • magdalenka117 Re: kto ma termin na kwiecień 2014 ? 14.09.13, 12:10
        o witaj ja mam 34 lata i też dwóch synów 10 i 15 lat , obecnie 10 tc
        poprzednie ciąże zagrożone i na podtrzymaniu ale chłopcy urodzeni o czasie , teraz uważam na siebie od początku pozdrawiam i życzę zdrówka ( mój lekarz zaleca zero stresu i nie panikować , staram się zalecać ale nie jest łatwo )
        • beatrix_75 0gosiaczek 14.09.13, 13:01
          ja mam 38 lat skończone wink takze spoko , nie jestes najstarsza .
          co do USG 4 D nie bede robic , wystarczy mi to zwykle , ale mój lekarz ma naprawde dobry sprzęt .Wszytko widać jak na dloni...
          nastepna wizyta za 2 tygodnie ,moze zobaczymy płeć ?
          a powiedzcie , czy jest możliwe czuc ruchy dziecka od 14 tego tyg ?
          bo ja widze i czuje smile
          podobnoi przy drugim wczeniej sie to dzieje,ale az tak ?
          w pierszej ciazy pukałam do syna , a on mi "odkopywal " i to byla bardzo sympatyczna wymaina "zdań " he he .
          • 0gosiaczek76 Re: 0gosiaczek 14.09.13, 13:32
            jejciu ja nie pamietam kiedy czulam pierwsze ruchy w drugiej ciazy ale wiem ze mozna je wczesniej wyczuc niz w pierwszej...wspaniale uczucie to fakt
        • 0gosiaczek76 Re: kto ma termin na kwiecień 2014 ? 14.09.13, 13:35
          no wlasnie to trudne...u mnie to tez dlatego bo ja za dlugo w domu siedze...mialam teraz isc do jakeis pracy ale wszytsko trzeba teraz zmienic i to na mnie tak zle dziala,poza tym ta tesknota do kraju i przyjaciol tez nie pomaga...ale powtarzam sobie ze dam rade,musze myslec pozytywnie...smile
          • iwoneczka79 Re: kto ma termin na kwiecień 2014 ? 14.09.13, 14:57
            widzę, że kilka mamuś po 30 jestsmile ja też - 34 skończone
            beatrix - też mam wizję, że "czuję". jak się próbowałam zapiąć w za ciasną jak się okazało kieckę to oberwałam od razu. nikt mi nie wmówi, że to jelita czy cuś. wiem, jak się odczuwa bobo w brzuszku i choć to dopiero 12 tc to mam pewność. a piszą, że w kolejnej ciąży to ok. 15 tc można czuć, więc z deka za wcześnie niby. inna kwestia jest taka, że od samego początku lekarze mi mówią, że ciąża większa niż z wyliczenia. już myślałam, że może z wcześniejszej owulacji jest bobo albo bliźniaki. ale na usg wyszło, że w sensie wielkości macicy duża ciąża, a wymiary maluszka w normie . ja to naprawdę mam brzuch, że hoho - miałam 78 cm w talii, a teraz 95 (właśnie zmierzyłam, łał). a w tamtej ciąży do 6 mca nic po mnie nie było widać. ale i jem jak dzik, bo jak nie to mam ndłościuncertain koszmarnie się czuję, wszystko może zaszkodzić. cóż, każda ciąża inna
            ogosiaczek, mimi faktycznie trudne przejścia macie za sobą. ale teraz ma być dobrze, naprawdę za każdym razem co innego się zdarzyć może. czyli jw każda ciąża inna
            • magdalenka117 Re: kto ma termin na kwiecień 2014 ? 14.09.13, 15:26
              dziewczyny a jak u was z seksem bo ja wieczorem padam jakbym w kopalni cały dzień pracowała...nie mam na nic siły
              • beatrix_75 Re: kto ma termin na kwiecień 2014 ? 14.09.13, 15:38
                a ja na razie wydygana jestem , na poczatku ciązy nie było dobrze , bralam luteine i duphaston ...nawet karty ciąży mi nie wystawił .
                na ostaniej wizycie lekarz powiedział,ze na razie jest dobrze , wypisał karte i poczułam sie , jakbym nagrodę dostala smile
                ale pewnie on wie lepiej i woli nie robic nadzieji za wcześnie .
                Takze na razie 0 seksu , żal mi chłopa sad .W sumie troche głupio pytac lekarza ,czy juz wolno ...no przynajmniej ja tak mam .
                • mimi0080 Re: kto ma termin na kwiecień 2014 ? 14.09.13, 15:53
                  Jaś mimo wcześniactwa, zapalenia opon mózgowych i kilku innych przypadłości, widzi, mówi, słyszy jest w zerówce szkolnej, czyta tylko rączkę musimy ćwiczyć, jest dobrze. Ja też nie mam żadnych wad, pierwsza ciąża całkowicie ok, w drugiej zaskoczenie, szok. Jedno dziecko dwa miesiące w szpitalu, drugie z bliźniąt nie żyje, długo dochodziłam do siebie po tym wszystkim, dziś już rany się zagoiły.
                  Jeśli chodzi o seks ta ciąża jest całkowicie inna od poprzednich, mam mniejszą ochotę generalnie.
                  • iwoneczka79 [...] 14.09.13, 20:33
                    Wiadomość została usunięta ze względu na złamanie prawa lub regulaminu.
    • morilee0 Re: kto ma termin na kwiecień 2014 ? 15.09.13, 12:43
      dołączam się i ja wink mam 25 lat, to moja druga ciąża. pierwsza niestety zakończyła się po kilku tygodniach. dlatego teraz od początku jestem na L4 i biorę luteinę. 24.09. mam kolejną wizytę i już się nie mogę doczekać, żeby upewnić się, że wszystko jest ok i zobaczyć nasze maleństwo smile pozdrawiam wszystkie Mamusie!
      • basiula883 Re: kto ma termin na kwiecień 2014 ? 15.09.13, 14:31
        morilee0 napisał(a):

> dołączam się i ja wink mam 25 lat,
        widze ze jesteśmy równolatkami, chociaż ja sobie ujmuję jeszcze bo dopiero w grudniu mam urodziny smile hi hi Jest to moja pierwsza ciąża i podzielę się wam pokrzepiającą nowiną dla innych źle znoszących ciąże kobiet, że widzę pierwsze oznaki poprawy stanu zdrowia (tzn, brak mdłości już od prawie 2 dni i zero wymiotów od 4 dni!) rewelacja!!! Przypomnę że dziś kończy się prawdopodobnie 12 tydz. ciąży. także wszystkim kobietkom życzę szybkiego dojścia do formy. I prawdopodobnie wrócę od 1 października do pracy.
        magdulka04 jeśli czujesz potrzebę usg w 4d i cie na to stać, to nie widzę przeszkód, nie kieruj się odczuciami innych osób, jeśli tego nie zrobisz możesz żałować i do końca życia sobie wypominać szczególnie jeśli więcej dzieci nie planujesz. Jak to ktoś kiedyś powiedział: "lepiej żałować tego co się zrobiło, niż tego co się nie zrobiło" Ja osobiście jestem pewna, że usg w 4d nie będę robiła.
    • montija Re: kto ma termin na kwiecień 2014 ? 16.09.13, 23:48
      witam ponownie, jutro mam wizytę u lekarza i się boję czy wszystko w porządku jest. Nie mam jakichś strasznych objawów ale dopadł mnie duży pesymizm. Może to związane jest za starym domem bo aktualnie mieszkam w nowym mieście, sama z synem i czekamy aż mąż do nas dojedzie. Ogólnie jestem bardzo smutna albo bardzo znużona albo bardzo nerwowa, czy tez tak macie?? I te mdłości i jeszcze, że woda śmierdzi, pralka śmierdzi i z lodówki tez śmierdzismile ale tylko mnie, nikomu innemu z domowników, ehhh tez taką wrażliwość na zapachy macie?
      Potrzymajcie za mnie kciuki troszkę, mam nadzieję, że na jutrzejszej wizycie będzie wszystko dobrze i usłyszę serduszko.
      trzymajcie się ciepło
      • adulkaa Re: kto ma termin na kwiecień 2014 ? 17.09.13, 07:58
        Moje drogie, ja juz po badaniach. jestem cala w skowronkach smile maluszek zdrowy i wszytsko ma na swoim miejscu w odpowiednich wymiarach smile czekam jeszcze na wyniki z krwi odnosnie wykluczenia wad genetycznych (robilam test PAAP-A) ale to wyniki za 2 tygodnie. Kamień spadł mi z serca bo bałam sie niesamowicie.

Odnośnie zapachów to ja także mam bardzo wyczulony węch, jeżdżenie komunikacją miejską jest najwieksza zapachowa mieszanka co przyprawia mnie o odruch wymiotny, jedni ludzie smierdza a inni czyści i pachnacy tez mi smierdza bo wylewaja na siebie pol fiolki perfum, a w domu to tez mi wiele rzeczy śmierdzi np ryby, konserwy, gotujące sie warzywa.

jeszcze jakies 2-3 tygodnie i bede wiedziała czy chłopiec czy dziewczynka smilesmile ajć juz sie doczekać nie moge smilesmile

a u was jak tam maluszki??
        • 0gosiaczek76 Re: kto ma termin na kwiecień 2014 ? 17.09.13, 08:24
          ja cierpliwie czekam az sie ze mna polozna skontaktuje i w koncu zalozy mi ksiazeczke ciazowa i zacznie mnie monitorowac,zwlaszcza cisnienie bo sie denerwuje choc czje sie dobrze w sumie na razie...u mnie gorzej psychicznie bo ciagle mam jakies glupie mysli no ale coz....dopoki cos konkretnego nei bede wiedziala to tak pewnie bedzie....tzrymajcie sie dziewczynki i nasz robaczki
          • beatrix_75 Re: kto ma termin na kwiecień 2014 ? 17.09.13, 09:18
            a może warto sobie kupić ciśnieniomierz ? nie bedziesz musiala na nią czekać ,by sprawdzić , cyz wszsytko w porządku .
            Na początku zawsze sa chyba takie mysli , póki si enie zobaczy serduszka , potem , gdy sie go uslyszy , a potem gdy czujesz ruchy i gdy dzidzia zaczyna sie z toba kontaktowac smile
            Trzymam kciuki !
            • iwoneczka79 [...] 17.09.13, 11:04
              • 0gosiaczek76 Re: kto ma termin na kwiecień 2014 ? 17.09.13, 11:41
                trzymamy kciuki...ja akurat nie pracuje i to jzu od kilkunastu lat i super ze jest ktos tak jak Ty kto bardzo lubi swoja prace i sie z niej cieszy.zazdroszcze ale tak pozytywnie bo siedzenie w domu tyle lat to znikoma przyjemnosc..daj znac po badaniach,bedzie dobrze smile
                • beatrix_75 Re: kto ma termin na kwiecień 2014 ? 17.09.13, 11:47
                  ja na przymusowym L4 od poczatku prawie , za 2 tyg.zobacyzmy , czy przedluzy .
                  Ja swojej pracy za bardzo nie lubie , bo to nie wolny zawod , tylko praca przymusowa smile i do tego bardzo stresujaca .
                  I masz racje , z tym co piszesz , ciąza ma swoje prawa , szczególnie na początku , gdy chce sie spać ,meczą mdłosci , boli krzyz , kregoslup ....jak usiedziec 8 h przed kompem ?
              • basiula883 Re: kto ma termin na kwiecień 2014 ? 17.09.13, 15:55
                iwoneczka79 napisała:

> 3majcie kciuki i za mnie. Nerw mnie bierze, bo dzis mam usg genetyczne. Zeby do
                > brze bylo...
                > Jestem wykonczona, bol kregoslupa i miednicy doszedl do mdlosci i sennosci, jak
                > tak dalej pojdzie to pojde troche choc na zwolnienie. Odpoczac... A wy w domku
                > czy pracujecie? Bedziecie wracac jeszcze do roboty jak na zwolnieniu jestescie
                > ? Ciekawe jak u was pracodawcy podchodza do ciazy.

Ja się źle czuje, mam mdłości i wymioty, chociaż w niedziele juz myślałam ze mi przechodzi i już sie tym z wami pochwaliłam, no ale się trochę zagalopowałam ;-/bo w poniedziałek miałam mega mdłości nie wiem z jakiej paki i męczące wymioty wieczorem, a już myślałam że będzie dobrze...
                Chciałam wrócić do pracy jak by mi się polepszyło, chociaż już 3 miesiące jestem na zwolnieniu, ale wszyscy mi odradzają. z drugiej strony mam stresująca prace, bo pracuje pod presja czasu głównie, to na dodatek kierownik nas gnębi, bo jest przesadnie wymagający, aż do bólu, i każdy się go boi. ( JA TEŻ) także dam sobie chyba spokój, niby kobiety w ciąży nie można zwolnić, ale nie ufam kierownikowi i boje się że pod byle pretekstem rzuci zwolnienie dyscyplinarne a takie chyba może???
            • 0gosiaczek76 Re: kto ma termin na kwiecień 2014 ? 17.09.13, 11:38
              beatrix_75 ja mam wlasnie cisnieniomierz bo ja od 2 lat sie lecze i biore leki,ostatnio odstawilam i dobrze skoro sie okazalo ze ejstem w ciazy ale musze byc monitorowana.tak mi mowili w przychodni...dlatego zcekam z niecirpliowoscia na ta pierwsza wizyte,bo pozniej to jzu latwiej..no i tak jak mowisz czekam na te pierwsze badania i mysle ze wtedy bedzie juz lepiej...
        • beatrix_75 Re: kto ma termin na kwiecień 2014 ? 17.09.13, 08:24
          Montija , ja też nerwowa jestem w tej ciaży , bardzo , bardzo az mnie to mierzi ,wybucham ...czasami z błahych powodów.
          Chcialabym byc uosobieniem spokoju ,ale się nie da , mam krnąbrnego 9 latka , który mi daje popalic , poza tym rózne inne apekty .
          ZApachy i owszem były , teraz juz mniej .Rzeczywiscie z poczatkiem II trymestru większosc dolegliowsci zanika .
          Ja wizyte mam za 2 tyg , czuje ruchy , wczoraj dzidziorek brykal az miło smile
      • 0gosiaczek76 Re: kto ma termin na kwiecień 2014 ? 17.09.13, 08:21
        trzymaj sie montija i czekamy na wiesci jak badanie u lekarza...co do dolegliwosci ja na razie nci nie mam,oprocz tego ze zle w nocy spalam ale to mzoe tez byc raczej stanem psychicznym spowodowane niz ciaza...
        • 0gosiaczek76 Re: kto ma termin na kwiecień 2014 ? 18.09.13, 12:17
          jejciu ja to dzis jestem polamana,nie wiem czy zle spalam czy jakies inne cholerstow mi wlazlo w plecy ale ledwo chodze...probowalam robic kocie grzbiety ale na razie nie pomoglo...dziewczyny a Wy cwiczycie bedac teraz w ciazy?ja sie boje ze za duzo przytyje bo w poprzednich ciazach byl koszmar pod tym wzgledem no ale ja tez nie naleze do osob szczuplych...
          • basiula883 Re: kto ma termin na kwiecień 2014 ? 18.09.13, 20:20
            0gosiaczek76 napisał(a):

> Wy cwiczycie bedac teraz w ciazy?ja sie boj
            > e ze za duzo przytyje bo w poprzednich ciazach byl koszmar pod tym wzgledem no
            > ale ja tez nie naleze do osob szczuplych...

Ćwiczyć tak specjalnie to nie ćwiczę, ale można się skusić na pływanie, łączy 2w1: ruch i relaks w wodzie. Jeśli jest ładna pogoda to można spacerować jeśli się ma czas. Bo duży wysiłek w ciąży też nie jest zalecany, wiadomo wszystko z umiarem.
    • montija Re: kto ma termin na kwiecień 2014 ? 17.09.13, 15:09
      ha, mam pecha dzisiaj. Wizyta przełożona na czwartek po południu. Jestem bardzo, bardzo złasad i smutna. Szkoda mi tylko, bo ciężko mi się zasypia, a wstałam o 5.30 i pojechałam i czekałam przed drzwiami aż do 8 i nic nie wiedziałam, że lekarka nie przyjdzie. Nagadałam paniom w recepcji. No jak tak można??
      Dzisiaj trochę pograłam na PS3 w tenisa, a teraz mi niedobrze znów, ehhhh
      beatrix ja tez mam na stanie 9 latka i oj daje w kośćsmile
      Trzymajcie te kciuki w takim razie aż do czwartkusmile
      • beatrix_75 Re: kto ma termin na kwiecień 2014 ? 17.09.13, 16:26
        to chyba taki wiek smile poza tym taka duża róznica wiekowa ,martwię sie , nie wiem czy nawiąze kontakt z bratem/siostrą ... za 3-4 lata to juz bedzie dumny nastolatek ...
        No ale co zrobic , tak wyszło .A rodzeństwo bardzo chcial mieć , bardzo, bardzo .

trzymam kciuki , daj znac , jak po wizycie .
    • dolpina [...] 18.09.13, 10:22
    • montija Re: kto ma termin na kwiecień 2014 ? 19.09.13, 19:11
      I już po dzisiejszej wizycie u gina. Jestem szczęśliwa, założyliśmy kartę ciąży i serduszko słyszałam, wszystko w najlepszym porządku. Odpoczywać, brać kwas foliowy i dobrze się odżywiać. Ehhh ulżyło mi bardzo. Na usg wyszło 9tc1d. Za miesiąc kolejna wizyta ale do tego czasu muszę znaleźć jakiegoś dobrego lekarza w Krakowie.
    • agadeaga Re: kto ma termin na kwiecień 2014 ? 01.10.13, 18:29
      hej dziewczyny smile
      ja mam termin na kwiecień, obecnie jestem w 9 miesiącu i szukam w Warszawie ginekologa który będzie też pracował w szpitalu w którym będę rodzić. Na chwilę obecną nie mogę się zdecydować na szpital bo jest ich dużo a doradzić mi nie ma kto gdyż nie jesteśmy z mężem z Wawy. Proszę o pomoc!
    • adulkaa Re: kto ma termin na kwiecień 2014 ? 06.10.13, 09:42
      Cześć dziewczyny! co tam u was słychać, coś cicho się tu zrobiło sad
      Ja wróciłam na uczelnie jakoś mam troche wiecej energii do życia i już się nie mogę doczekać kiedy się wkoncu dowiem kto się skrywa w brzuszku smile
      A wy już znacie płeć? Macie już jakieś propozycje imion??

• 0gosiaczek76 Re: kto ma termin na kwiecień 2014 ? 06.10.13, 19:45
        no wlasnie etz zauwazylam ze cisza na eterze....ja jestem po pierwszej wizycie u poloznej i oprocz wywiadu o wczesniejszych ciazach i pobraniu krwi nic szczegolnego nei wiem...w ciagu 2 tyg mam miec usg wtedy dowiem sie dokladnie w ktorym tygodniu ciazy ejstem i na kiedy termin...ogolnie czuje sie dobrze ,choc najchetniej bym ciagle spala...do tego jakos meiso za mna nie przemawia...nie moge sie najesc warzyw i owocow a 4 dni temu zrobilam sobie taka mieszanke pokarmowa ze zdziwiona jestem iz nie mialam jakis rewolucji zoladkowych,hehe..pozdrawiam
        • mimi0080 Re: kto ma termin na kwiecień 2014 ? 07.10.13, 18:26
          Hej wszystkie dziewczyny przeniosły się do Kwietniówek forum się już zamknęło ale jak tam zapukacie otworzą wam na pewno wink
          • magdulka04 Re: kto ma termin na kwiecień 2014 ? 07.10.13, 23:32
            Nie było mnie tu jakiś czas, zaglądam, a tu taka cisza. Przegapiłam '"przenosiny forum"wink Basiula jak odnaleźć to zamknięte forum przyszłych wiosennych mamusiek? Jestem tu od niedawna więc się za bardzo nie orientuję.
            • magdulka04 Re: kto ma termin na kwiecień 2014 ? 07.10.13, 23:33
              To było pytanko do mimi, która pisała o Kwietniówkachwink
        • basiula883 Re: kto ma termin na kwiecień 2014 ? 07.10.13, 19:36
          Ogosiaczek 76 jeśli chodzi o mięso to mnie też odrzuciło, nie mam na mięso w ogóle ochoty i nie jem go praktycznie prawie wcale.
          Adulka ja się jeszcze nie zastanawiam jeśli chodzi o imię, płci też nie znam, jestem w 16 tygodniu i dopiero 7 listopada ide do lekarza i wtedy prawdopodobnie się dowiem kto się w brzuchu kryje smile I zdecydowanie lepiej się już czuje, w moim przypadku prawdą jest że pierwszy trymestr jest najgorszy. A to naszczęscie mam już za sobą.
          • mimi0080 Re: kto ma termin na kwiecień 2014 ? 08.10.13, 13:09
            Dziewczyny musicie odszukać forum kwietniówki 2014 i napisać maila do adminki z prośbą o przyjęcie do grona wink
            • marta.kg link.. 08.10.13, 20:44
              forum.gazeta.pl/forum/f,246078,Kwietniowki_2014.html
            • magdulka04 Re: kto ma termin na kwiecień 2014 ? 09.10.13, 21:27
              Dzięki za podpowiedźsmile
    • mamaali2011 Re: kto ma termin na kwiecień 2014 ? 27.10.13, 15:59
      Witam! Jestem mam termin na 23 kwietnia. To moja druga ciąża jestem mamą Ali-22 miesiące. Miło Was poznaćsmile
      • agawus Re: kto ma termin na kwiecień 2014 ? 06.11.13, 20:33
        Witaj Mamo Ali smile
        Też jestem mamą Ali, tyle że lat 5.
        Ale na tym nie koniec podobieństw - termin mam na 22 kwietnia big_grin

Pozdrawiam!
    • 1henrietta Re: kto ma termin na kwiecień 2014 ? 11.11.13, 02:28
      Witam cieplutko wszystkie przyszłe mamusie! smile Ja również mam termin na kwiecień. Teraz staram się dużo wypoczywać, wzięłam sobie wolne w pracy, a że mam swoją firmę, mogłam sobie na to pozwolić. Mąż bardzo dba o zdrową dietę dla mnie i dla dzidziusia, także jest to dla nas wspaniały okres. A że więcej wolnego czasu, no to postanowiłam zapoznać się z innymi "e-mamami" i troszkę się zaprzyjaźnić smile. Przy okazji - z jakich stron internetowych o ciąży korzystacie? Ja znalazłam ostatnio coś takiego: brzuszek.net. Bardzo fajny portal, jest też kalendarz ciąży, gdzie można zobaczyć zdjęcia oraz video USG poszczególnych tygodni. Korzystam też czasami z innych stronek. A Wy? Udzielacie się gdzieś jeszcze? wink Pozdrawiam cieplutko i życzę miłego poniedziałku - mnie niestety dopadła zgaga i bezsenność, stąd ta późna pora wink.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka