Dodaj do ulubionych

ZUS a ciąża

03.04.14, 12:48
Witam... Jestem w 7 miesiącu ciązy, pierwsze L4 mialam od 12 marca do 28go... drugie od 29 do 11 kwietnia. Moje pytanie brzmi, kiedy moge sie spodziewac pieniazków z zus? Kompletnie sie na tym nie znam i jak oni je wysyłaja?? Moj pracodawca nie brał nigdy ode mnie nr konta bo wypłaty dawał do reki. Byłabym wdzieczna za odpowiedz. Z góry dziekuje. Pozdrawiam

Obserwuj wątek
    • agnrek Re: ZUS a ciąża 03.04.14, 13:36
      Jeśli Twoja firma zatrudnia poniżej 20 pracowników, to zasiłek chorobowy wypłaca ZUS w terminie od 30 do nawet 90 dni. Nie wiem, jak to działa w praktyce, czy nie jest szybciej.
      Ty miałaś obowiązek w ciągu 7 dni od wystawienia zwolnienia dostarczyć je do firmy, która następnie wysyła zwolnienie do ZUSu. Jeżeli ZUS nie otrzymał od pracodawcy Twojego numeru rachunku bankowego, to wypłaci zasiłek przekazem pocztowym.
      • klauduchaa26 Re: ZUS a ciąża 03.04.14, 16:54
        Z tym, ze ja wlasnie nie wiedziałam, ze musze dostarczyc nr konta, pracodawca nigdy mnie o nie nie pytal i do tej pory nawet o tym nie wspomnial. Ale dzieki za informacje.
        • az-82 Re: ZUS a ciąża 04.04.14, 06:35
          Możesz dostarczyć nr konta teraz, żeby wysłali do ZUSu i wtedy jest szansa że już pierwszą kasę dostaniesz na konto, a jak nie zdążą, to kolejną.
          Z terminami bywa różnie, ja miałam szczęście, bo mi szybko wypłacali, nie musiałam czekać nie wiadomo jak długo na swoje pieniądze.
          • klauduchaa26 Re: ZUS a ciąża 04.04.14, 15:10
            A jak to w ogole jest? Po jakim czasie dostajesz pierwsze pieniadze? Po 33 dniach? Wtedy przejmuje Cie ZUS? a z macierzyńskim jak to wszystko wygląda? Boje sie , że sobie cos przegapie i nie bede dostawac należnej mi kasy... W sumie nie tak mnie jak mojemu dziecku... Bo to dla niego wszystko jest. Kiedy mam zlożyc wniosek o macierzyńskie? Do swojego pracodawcy to sie zgłasza? Czy on to zgłasza do zus? Kto zaznacza procenty z wynagrodzenia? Na ile chce isc na macierzynskie? Nic nie wiem na ten temat.
            • klauduchaa26 Re: ZUS a ciąża 05.04.14, 11:53
              Wlasnie sie dowiedzialam, ze moj pracodawca jeszcze w ogole nie zaniósl moich zwolnien do ZUSu bo stwierdzil, ze nie mial czasu. Czy ja moge miec jakies problemy z pieniedzmi przez to , ze on "nie miał czasu" ich zaniesc?
              • agnrek Re: ZUS a ciąża 06.04.14, 12:21
                Zakładam, że pracujesz w firmie, która zatrudnia do 20 pracowników - skoro wypłaca wynagrodzenie bezpośrednio do rąk pracowników, a nie na konta. Taki pracodawca nie wypłaca w ogole zasiłków chorobowych, zawsze robi to ZUS. Obowiązkiem pracodawcy jest wysłać zwolnienie do zusu oraz zaświadczenie ZUS Z3 - to jest zaświadczenie o Twoim zarobkach, ja również tam pracodawca podaje, kiedy dostarczyłaś do niego zaświadczenie lekarskie i numer Twojego konta:
                www.zus.pl/pliki/formularze/Z-3.pdf
                Natomiast, jeśli pracujesz w firmie, która zatrudnia powyżej 20 pracowników - zawsze wypłaca zasiłki samodzielnie zakład pracy. To prawda, że do 33 dnia w ciągu roku wypłaca z własnych środków, a od 34 dnia ze środków zus - ale cały czas fizycznie dostajesz pieniądze od firmy, a ona już samodzielnie rozlicza się z zusem. To jest lepsze rozwiązanie, bo duże firmy zwykle wypłacają zasiłku razem z wypłatą wszystkich pracowników.
                W małych firmach to księgowa czy kadrowa musi przygotować dokumenty i wsyłać je do zus- podejrzewam, że to trwa.
                • klauduchaa26 Re: ZUS a ciąża 06.04.14, 12:52
                  To jest firma która zatrudnia mniej niz 20tu pracowników. Kiedy zapytałam pracodawce czy zaniósl moje dokumenty stwierdzil, ze jeszcze nie bo nie mial na to czasu. Podejrzewam , ze do ksiegowej ich nie zaniósł nawet. A pierwsze L4 mialam od 12 marca... Boje, ze przez to bede problemy z pieniedzmi z ZUSu... Czy jest to mozliwe?? Czy to przychodnia ktora wystawia mi L4 tez je wysyla do ZUSu? Z gory dzieki za odpowiedz.
                  • smoczy_plomien Re: ZUS a ciąża 06.04.14, 15:48
                    Każdy lekarz ma swój bloczek do zwolnień i po zapełnieniu dostarcza je do ZUS.
                    • klauduchaa26 Re: ZUS a ciąża 06.04.14, 15:51
                      Czyli wychodzi na to, ze żadne moje zwolnienie nie dotarło jeszcze w ogóle do ZUSu?
                      • makoc Re: ZUS a ciąża 06.04.14, 16:33
                        dopóki pracodawca nie dostarczy do ZUS zwolnienia i druku ZUS Z-3 to ZUS ci nic nie wypłaci. MUsisz interweniować u pracodawcy.
                        Jesli zwolnienie masz od 12 marca, to za pierwsze 33 dni zwolnienia w roku kalendarzowym należy ci się wynagrodzenie chorobowe, które powinien wypłacić pracodawca. Dopiero potem przechodzisz na zasiłek chorobowy, który już wypłaca ZUS (o ile dostanie odpowiednie dokumenty).
                        • agnrek Re: ZUS a ciąża 07.04.14, 09:40
                          Makoc,
                          ona pracuje w firmie do 20 pracowników, więc ta firma nie ma prawa do wypłacania świadczeń chorobowych. Wszystko wypłaca ZUS.Takie prawo mają firmy zatrudniające powyżej 20 osób smile
                          • klauduchaa26 Re: ZUS a ciąża 08.04.14, 13:14
                            A słuchajcie, jesli ja mam umowe do 30 czerwca, a 5 czerwca rodze to jak to bedzie potem wygladalo?? Bo mnie wlasnie koleżanka powiedziała, ze ZUS bedzie mi placil tylko do konca umowy i tylko do konca umoy bede miala urlop. Czy to prawda???
                            • agnrek Re: ZUS a ciąża 08.04.14, 13:26
                              Jeśli w dniu 30 czerwca będziessz co najmniej w 3 miesiącu ciąży, to umowa automatycznie będzie przedłużona do dnia porodu. Tym samym dzień porodu będzie Twoim ostatnim dniem zatrudnienia, od następnego dnia będziesz bezrobotna z prawem do zasiłku macierzyńskiego z ZUS. Ale musisz po porodzie sama o ten zasiłek do ZUS wystąpić. Musisz w ciągu 14 dni od porodu zgłosić się do ZUSu z aktem urodzenia dziecka i świadectwem pracy z firmy.
                              • klauduchaa26 Re: ZUS a ciąża 08.04.14, 13:51
                                Ja jestem w 7 miesiacu ciazy. Termin porodu mam na 5 czerwca a umowe mam do 30 czerwca. Czyli na urlopie macierzynskim bede tylko do konca trwania umowy? A potem co? Zasilek? Nie bedzie mi przyslugiwal 52 tygodniowy urlop?
                            • agnrek Re: ZUS a ciąża 08.04.14, 13:29
                              A, czekaj, bo to jest odwrotnie - czyli urodzisz jeszcze jako zatrudniona:
                              5 czerwca poród
                              30 czerwca koniec umowy

Czyli będziesz zatrudniona do 30 czerwca, a dalej płaci Ci ZUS - na Twój wniosek. Musisz dopytać, czy trzeva jakiś wniosek wtedy skladać - ja nie wiem.
                              Po 30 czerwca nie masz prawa do urlopu macierzyńskiego (bo jesteś bezrobotna), ale masz prawo do zasiłku macierzyńskiego z ZUS.

• klauduchaa26 Re: ZUS a ciąża 08.04.14, 13:55
                                Zapytałam zanim przeczytałam. Czyli przyslugiwal mi bedzie tylko zasilek macierzynski tak? To najlepiej by bylo zeby pracodawca przedluzyl mi umowe to mialabym szanse na ten 52tyg urlop?
                                • agnrek Re: ZUS a ciąża 08.04.14, 14:10
                                  Możesz złożyć do ZUSu wniosek o urlop macierzyński i rodzicielski (razem 52 tygodnie).
                                  Będziesz osobą bezrobotną z prawem do zasiłku po prostu.
                                  No, chyba, że pracodawca Ci przedłuży umowę od 1 lipca - wtedy masz gdzie wracać.
                                  • klauduchaa26 Re: ZUS a ciąża 08.04.14, 14:28
                                    Już mam tak głowe nabita, że nic nie czaje heh... Czyli jak mi nie przedłuzy umowy to bede miala prawo tylko do zasilku tak? i nie bede mogla sie starac o ten rodzicielski? Chyba, ze mi przedluzy to mam szanse na te wszystkie urlopy o lacznosci 52tyg?
                                    • agnrek Re: ZUS a ciąża 08.04.14, 14:35
                                      Jak firma nie przedłuży umowy, to zasiłek macierzyński i rodzicielski wypłaci Ci ZUS (na Twój wniosek- czyli musisz tam się udać).
                                      To się wtedy nie nazywa urlop macierzyński i urlop rodzicielski, ale po prostu zasiłek.
                                      Ale to już szczegół, ważne, że otzrymasz pieniądze po porodzie.
                                      • klauduchaa26 Re: ZUS a ciąża 08.04.14, 14:40
                                        I wtedy ten "zailek" bedzie trwal 52 tyg? Czyli nie wazne ze mam umowe no 30 czerwca? Pieniadze i tak bede przez rok otrzymywac?
                                        • agnrek Re: ZUS a ciąża 08.04.14, 14:56
                                          Tak, będziesz otzrymywała z ZUS zasiłki:
                                          macierzyński 20 tygodni
                                          dodatkowy macierzyński 6 tygodni
                                          rodzicielski 20 tygodni

Ja pracuję w dużej firmie i też mamy takie sytuacje, że nie przedłużamy takich umów. Wtedy musi ona samodzielnie w ZUSie składać wnioski o te zasiłki. najlepiej na spokojnie zadzwoń sobie do ZUS i zapytaj o dokumenty i terminy, w jakich musisz się do nich zgłosić. Firm za Ciebie tego nie załatwi.
                                          • klauduchaa26 Re: ZUS a ciąża 08.04.14, 15:09
                                            Rozumiem... To nie wiem dlaczego kumpela tak mi powiedziala. Ze urlop bedzie moj trwal tylko 2 tyg od momentu urodzenia do końca umowy. Stwierdzila, ze nawet nie dostane zasiłku macierzynskiego bo od 30 czerwca bede juz bezrobotna, to z jakiej racji ZUS ma mi płacic. a z tego co piszesz Ty te wszystkie urlopy, macierzynski i rodzicielski mi sie nalezy, nawet jesli bede miala umowe tylko do 30 czerwca z tym, ze te wszystkie papierki z tym zwiazane musze sobie załatwiac w ZUSie sama.Chyba, ze pracodawca przedłuzy mi umowe np do przyszlego roku, to wtedy te wnioski o te urlopy zanosze jemu a on do ZUS tak? Dobrze pojmuje? Dodam, ze to firma ktora zatrudnia mniej niz 20tu pracowników.
                                            • agnrek Re: ZUS a ciąża 09.04.14, 09:40
                                              Twoja znajoma nie ma racji smile
                                              Jeśli poród następuje podczas trwania ubezpieczenia chorobowego (czyli podczas, gdy jesteś zatrudniona), to nabywasz prawa do zasiłku macierzyńskiego i rodzicielskiego. Z tą tylko różnicą, że od 1 lipca jesteś bezrobotna.
                                              Musisz pamiętać, że od dnia porodu masz tylko 14 dni na złożenie oryginału aktu urodzenia dziecka i oświadczenia o zamiarze korzystania z rocznego urlopu. Składasz to do pracodawcy, niezależnie od tego, czy przedłuży Ci umowę czy nie (w dniu porodu będziesz przecież u niego zatrudniona). Pracodawca musi to przesłać do zusu, ale Ty i tak tam pewnie będziesz musiała się zgłosić, żeby złożyć świadectwo pracy (tego nie wiem na pewno, ale to Ci powie pracodawca- być może będziesz coś jeszcze musiała w ZUSie wypełnić).
                                              A jak przedłużą Ci umowę, to do ZUSu nie idziesz, jesteś dalej zatrudniona i formalności załatwia pracodawca. Zasiłek wypłaca ZUS.
                                              • klauduchaa26 Re: ZUS a ciąża 09.04.14, 12:37
                                                A no juz wszystko rozumiem smile Dziekuje Ci za wyjasnienie smile Jestem wdzieczna, naprawde. smile Dziekuje raz jeszcze i pozdrawiam smile
                          • Gość: ivoncia Re: ZUS a ciąża IP: *.opole.hypnet.pl 09.04.14, 22:19
                            Angrek, piszesz o zasiłku chorobowym, ale żeby o takim w ogóle rozmawiac, pracodawca (bo firma zatrudnia mniej niż 20 pracowników) wypłaca wynagrodzenie chorobowe za pierwsze 33 dni choroby w roku (lub 14 dni, ale domyślam się, że koleżanka nie jest po 50-tce). ZUS w takim przypadku wypłaca zasiłek chorobowy od 34 dnia (o ile oczywiście pracodawca złoży stosowne dokumenty).
                            • agnrek Re: ZUS a ciąża 10.04.14, 11:52
                              Tak, masz rację - wynagrodzenie chorobowe ma prawo wypłacać. Nie ma prawa wypłacać zasiłku chorobowego. Załozyłam, że ma już powyżej 33 dnia smile
                              • klauduchaa26 Re: ZUS a ciąża 10.04.14, 12:28
                                Witam... Jutro bedzie 28 dzin zwolnienia. Bo jutro ide po kolejne L4. A dowiedziałam sie, ze pracodawca przedłuzy mi umowe do czerwca przyszlego roku. Czyli wszystkie dokumenty o macierzynskie, rodzicielskie itp składam u niego a on to sklada do ZUS?
                                • agnrek Re: ZUS a ciąża 10.04.14, 15:06
                                  Tak.
                                  • klauduchaa26 Re: ZUS a ciąża 05.05.14, 09:32
                                    Witam... Wlasnie dzwonilam do ZUS by sprawdzic mojego pracodawce czy dostarcza moje zwolnienia i w ogole czy dostarczyl moje dokumenty. Pani w ZUSie stwierdzila, ze ja nawet nie widnieje w ZUSie, nie ma zadnych moich dokumentów ani zwolnien. Czy to jest mozliwe???? Skoro jestem zatrudniona od stycznia?????
                                    • agnrek Re: ZUS a ciąża 05.05.14, 14:04
                                      Zażądaj od pracodawcy potwierdzenia zgłoszenia Ciebie do ZUSu i sprawdź datę zgłoszenia.
                                      • klauduchaa26 Re: ZUS a ciąża 05.05.14, 15:07
                                        Jak do niego dzwonilam to stwierdzil, ze on przekazał wszystkie dokumenty do ksiegowej a ona powinna przekazac je do ZUS. Powiedzial, ze sam nie wie o co chodzi i ze sie dowie. Cos mi tu mega smierdzi. Jak to mozliwe zeby ksiegowa od stycznia nie dostarczyla moich dokumentów ani zwolnien?
                                        • klauduchaa26 Re: ZUS a ciąża 05.05.14, 15:13
                                          Kontaktowałam sie z ZUS ponownie. Pani w dziale zasiłków powiedziała, ze zadnych danych dotyczacych mojej osoby nie ma! Jak chcialam sie dowiedziec czy w ogole pracodawca odprowadza ode mnie skladki to powiedziano mi, ze musze sie zglosic do oddzialu w miescie. Niestety dzis nie moglam sie tam udac.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka