Dodaj do ulubionych

Łódź, Matka Polka, czerwiec?

27.02.05, 19:52
Witajcie, kobietki!
poszukuję bratniej duszy, która tak jak ja będzie w czerwcu rodziła swojego
malucha w tym właśnie szpitalu, w Łodzi. Przeraża mnie i sam poród, i
szpital - wszystko jest dla mnie nowością i napawa mnie koszmarnym strachem.
Może któraś z Was zechce dzielić się tymi obawami z nadzieją na ich
zmniejszenie?
Pozdrawiam, Anka
Obserwuj wątek
    • yskaka Re: Łódź, Matka Polka, czerwiec? 27.02.05, 20:24
      witaj
      ja będę rodziła w czmp, ale w kwietniu, napisze ci jak było.
      ja podobnie jak ty jestem przerażona tym czy wszystko będzie dobrze z dzidzia,
      porodem oraz samym pobytem w szpitalu. ostatnio byłam w czmp na badaniach pół
      dnia więc wstępnie sie zapoznałam z tym szpitalem, nawet nie było tak źle i
      pielęgniarki nawet sympatyczne, ale ogólnie to się BARDZO BOJE!!!!!!!
      pozdrawiam serdecznie
      iza
    • lesia28 Re: Łódź, Matka Polka, czerwiec? 27.02.05, 20:46
      Ja bede rodzic w czerwcu ok 20.06 .Na II oddz.polozniczym . Lezalam tam juz
      tydzien i wlasciwie nie mam zastrzezen. na ktorego czerwca masz termin?
    • duszencja Re: Łódź, Matka Polka 28.02.05, 16:35
      Ja będę rodzić w kwietniu...na III piętrze, na sali porodowej z oknem! Byłam
      już tam - jest zielona, raczej mała, ze ściankami działowymi dla wielu kobiet.
      Rozmawiałam nawet z dziewczyna która właśnie rodziła....miała rozwarcie na 4
      palce i przed momentem dali jej znieczulenie zoo.
      Była kontaktowa, nawet się uśmiechała...także jakby co, też poproszę o
      znieczulenie :-0

Polecam wcześniej wstąpić do szpitala, pochodzić, popatrzeć.... zorientować się
      jak tam jest, bo naprawdę nie jest strasznie.

• yskaka Re: do duszencja 28.02.05, 18:24
        witaj
        ja słyszałam że porody w czmp są gdzieś na dole, skąd wiesz na którym bloku
        będziesz rodziła, można sie zapisać? ja słyszałam że 2blok jest najlepszy
        proszę napisz mi jak to zrobiłas że odwiedziłaś sale porodową? byłam tam dwa
        tygodnie temu ale nie wiedziałam czy jest taka możliwośc żeby wejśc na
        porodówke, jutro tez tam jade na badania, czy mogę wejśc na sale porodową?
        z kim mam rozmawiać?
        ja mam problem z terminem bo gin wyznaczył mi na 22-24kwiecień, a ostatnie usg
        wykazało że płód jest większy i powiedzieli że moge być w ciązy 4tygodnie do
        przodu, wydaje mi sie że ten pierwszy termin jest bardziej prawdopodobny, ale
        to okaże sie za dwa tygodnie jak zrobią mi następne usg. a Ty na kiedy
        dokładnie masz termin? może sie spotkamy?
        pozdrawiam serdecznie
        iza30-34tc?
        • lesia28 bloki porodowe 01.03.05, 12:26
          Na dole sa bloki porodowe I i II oddzialu. Jest jeszcze trzeci tzw
          perinatologia.Ona jest w calosci na 3 pietrze , tylko ze tam po porodzie dzieci
          leza na osobnym pododdziale.
          • yskaka do lesia28 01.03.05, 20:12
            dzięki za informacje.
            a Ty który blok polecasz?
            bylam dzisiaj w czmp i dowiedzialam się że mam chyba makrosomie, czyli że płód
            jest za duży, więc nie wiem jak to będzie.
            pozdrawiam serdecznie
            iza
            • lesia28 do yskaka 02.03.05, 09:28
              Moze nie tyle polecam , bo sama jeszcze nie rodzilam ,ale moja gin namawia mnie
              na II blok porodowy , czyli ten co jest czescia II oddzialu (Klinika Medycyny
              Madczyno-Płodowej). Jezeli trafisz tam przed porodem to lezysz na 3 pietrze ,
              na porod zjezdzasz na doł , a po, na 5 pietro tam juz leza tylko kobitki po
              porodzie z dziecmi. Lezalam u nich na 3 pietrze i osobiscie nie
              narzekam ,swietni lekarze, moze od niektorych rzeczywiscie informacje trzeba
              wyciagac, ale akurat ja trafilam na powadzacego gadułe (dr Łukaszek-fajny
              doktorek).
              • yskaka czmp 02.03.05, 12:06
                witam
                jak byłam na badaniach to pielęgniarka powiedziała że jak sie nie ma nikogo
                znajomego w szpitalu to poleca I blok. ja mam znajomą w szpitalu i będzie przy
                moim porodzie(zamiast męża)ona poleca II blok.
                ja panicznie boje się porodu, jeszcze teraz jak dowiedziałam się że
                prawdopodobnie mam makrosomie płodu i być może będzie cc, a jak nie to jakiś
                kleszcze, albo próżnociągi to juz w ogóle mi słabo.
                iza
                • lesia28 Re: czmp 02.03.05, 12:54
                  Jak masz znajoma to chyba nie masz sie czego obawiac. Jezeli zdecydujesz sie na
                  II blok to daj znac po porodzie jak bylo. A znajoma to polozna,lekarz?
                  • yskaka Re: czmp 03.03.05, 16:15
                    witam
                    znajoma która będzie przy porodzie jest pielęgniarką w czmp.
                    jak tylko będe po porodzie to opisze jak było. na dzień dzisiejszy nawet nie
                    znam daty porodu, bo jak poszłam do gina i pokazałam mu wyniki badań z czmp z
                    podejrzeniem makrosomii to gin stwierdził że to "stek bzdur" i mam nie słuchać
                    takich głupot. a terminu nie będę znała bo nikt nie zna.
                    specjaliści którzy robili mai te badania to znani i dobrzy lekarze, więc sama
                    nie wiem co mam robić i w którym tygodniu jestem.
                    pozdrawiam serdecznie
                    iza32-35tc?
                    • anulka1976 dzięki! 03.03.05, 21:11
                      Jakoś nie było mi po drodze do komputera przez ostatnie dni, dlatego nie
                      pisałam, ale miło, ze kilka "bratnich dusz" się odezwało. Dzięki! Chociaż i tak
                      strach rośnie z dnia na dzień. Pogubiłam się z tymi blokami; od czego to tak
                      naprawdę zależy? Z moim lekarzem jeszcze o tym nie rozmawiałam. Jeszcze jest
                      trochę czasu, więc nie chcę też przesadzać. Poza tym nie wiem jak należałoby
                      się zachować, jeśli chodzi o pytanie o obecność lekarza prowadzącego przy
                      porodzie. Czy otwarcie pytać o stawkę czy od razu coś "sprezentować"? Jak
                      zamierzacie sobie z tym radzić?
                      A już zupełnie poza tym wciąż zadaję sobie pytanie czy ciągnąć męża ze sobą na
                      salę porodową? Słyszę zewsząd tak sprzeczne opinie, ze to też budzi mój
                      niepokój.
                      Do Lesi: kochana, mój termin jest na 18 czerwca, więc jest szansa na spotkanie,
                      ale podobno chłopcy szybciej rwą się na świat i mogę być tego dnia już dawno po
                      wszystkim (bo właśnie ma się urodzić Jasiek).
                      A czy któraś z Was zna dr Sobantkę?
                      Pozdrawiam cieplutko, Anka
        • duszencja Re: do duszencja 07.03.05, 18:28
          Witam!
          Dopiero teraz przeczytałam wszystkie posty nt. CZMP i bloków porodowych.
          ...już mówię wszystko co wiem!
          1. Skąd wiem, że będę rodziła na III piętrze? Bo mój lekarz prowadzący - dr
          Jaczewski - pracuje na oddziale Perinatologii i w momencie kiedy przyjdę na
          Izbę Przyjęć, pokażę im kartę ciąży, od razu mnie wyślą do niego na III piętro.
          2. Jak odwiedziłam salę porodową.... zaproponowała mi to położna, która
          współpracuje z dr Jaczewskim. Umówiłam się z nią wieczorkiem i oprowadziła mnie
          po różnych zakamarkach, opowiedziała o drodzę przez kolejne etapy porodu i roli
          małżonka, który ma mi towarzyszyć. (...to nic nie kosztowało)
          3. Rozmawiałam też z kobietą, która wtedy rodziła! Maiała już zaaplikowane
          znieczulenie zo i była kontaktowa... Leżała sobie na łóżeczku, przykryta, mąż
          przy niej na krześle... położne przy niej stały i gadały...także oczekiwanie na
          pełne rozwarcie przebiegało raczej spokojnie, wręcz normalnie.

Także nie ma czego się bać wink

A termin mam na 24 dzień kwietnia.
          I na pewno urodzimy Agnieszkę smile

pozdrawiam serdecznie.
    • lesia28 Re: Łódź, Matka Polka, czerwiec? 04.03.05, 11:38
      To dobrze, ze chlopcy chca szybciej byc na tym swiecie , bo my tez oczekujemy
      na Szymonka. Wiesz z tym lekarzem przy porodzie to ja bym sie zastanowila. Po
      pierwsze jego specjalna obecnosc przy porodzie to 1000-1500 zl. Czesto lekarze
      i tak odmawiaja twierdzac, ze moga byc np po nocnym dyzurze , a wtedy nie
      przyjada. Lekarz jest przy porodzie wlasciwie w ostatniej częsci porodu , a
      czasami przychodzi tylko na szycie . Ja sie zastanawiam nad ewentualnym
      oplaceniem poloznej (mam tel do takiej sprawdzonej z II bloku), zajmuje sie
      toba przez caly porod , przychodzi po , pomaga sie zajmowac dzieckiem , a koszt
      ok 350-500 zl. Moja gin sama sie zapowiedziala, ze jak bedzie miala dyzur
      akurat to napewno przyjdzie do mnie. Pozdrawiam.
      • monja76 do lesia28... 07.03.05, 16:31
        Mam termin na 07.06 też będę rodzic w ICZMP, szukam namiarów na dobrą położną.
        Czy mogłabyś mi przesłac na monja76@tlen.pl numer tel. do Twojej położnej.
        Chętnie bym skorzystała, bo uważam, że lekarz nie jest mi potrzebny (zawsze
        jest ktoś na dyżurze). Moja lekarka, która prowadzi ciąże jest z II bloku
        porodowego z Kliniki Matczyno-Płodowej, ale nie pytałam jej o położną. Bardzo
        Cię proszę o tel.
        • lesia28 Re: do monija76 07.03.05, 22:15
          przeslalam namiary na polozna na maila gazetowego
    • efelka80 Re: Łódź, Matka Polka, czerwiec? 08.03.05, 11:09
      hej, ja mam termin na początek lipca, ale kto wie, może w czerwcu już sie tam
      znajdę. a uczestniczyłyście w szkole rodzenia w CZMP? jak to oceniacie?jak to
      wyglada?podobno jest bezpłatana..dbają o ciężarne?
      pozdrufki

Efelka
      • lesia28 Re: Łódź, Matka Polka, czerwiec? 08.03.05, 13:21
        Jak sie bedziesz zapisywala do szkoly rodzenia do matki polki to lepiej powiedz
        ze masz termin na koniec czerwca, to wtedy na zajecia bedziesz chodzila od pol.
        kwietnia, inaczej jak powiesz ze na lipiec to cie zapisza na pol maja i wedy
        mozesz (choc nie musisz) nie zdazyc na wszystkie. Zajec jest 6 po 3 godziny. Ja
        bede chodzila sama bo maz w tym czasie pracuje. Jest bezplatna, ale jak
        wygladaja zajecia to nie mam pojecia.
        • monja76 do lesia28 09.03.05, 14:38
          A ja znowu mam pytanie do Ciebie...Skoro masz termin na czerwiec, to kiedy
          bedziesz się zapisywac? Bo jak byłam ostatnio w ICZMP to przeczytałam, że:
          kobiety,które rodzą w MAJU mają zapisywac się 16 MARCA a kurs rozpoczyna się 23
          MARCA, natomiast te, które rodzą w CZERWCU zapisują się 11 KWIETNIA a kurs
          rozpoczyna się 12 KWIETNIA. Czy one jakoś sprawdzają na kiedy mamy wyznaczony
          termin porodu, bo juz sama niewiem kiedy się zgłosic...
          • lesia28 Re: do lesia28 09.03.05, 17:40
            Ja sie zapisuje 11 kwietnia (termin ok 20 czerwca),ale gdybym miala termin na
            poczatek czerwca to bym sie chyba juz w marcu zapisala.
            • lesia28 do monja76 09.03.05, 17:52
              Wlasnie sprawdzilam w kalendarzu , jesli zajecia zaczna sie 12 kwietnia , a
              jest ich 6 , to nawet biorac pod uwage ,ze przepadaja 3 maja , to i tak
              ostatnie sa 24 maja. Czyli powinnas zdazyc ,mozesz sie chyba spokojnie zapisac
              w kwietniu.Pozdrawiam
              Ewa
              • efelka80 a gdzie kupujecie niedorgie ubrania ciążowe?? 09.03.05, 18:12
                Hej, jak w temacie...gdzie robicie niedrogie zakupy? W sklepie na Kościuszki (
                9 miesięcy) jest dla mnie za drogo...
                pozdrufki
                • monja76 dzięki lesiu... 09.03.05, 18:50
                  Juz sama niewiem, kiedy się zapisac. Ale chyba też w kwietniu więc jest szansa,
                  że się spotkamy...
                • lesia28 Re: a gdzie kupujecie niedorgie ubrania ciążowe?? 09.03.05, 21:09
                  No coz ogrodniczki dostalam od kolezanki , a sama kupilam sobie jeansy wlasnie
                  na Kosciuszki (100 zl) jestem z nich super zadowolona ,takie fajne bojowki ,
                  wszyscy mi mowia, ze swietnie w nich wygladam. Nie wiem gdzie jest taniej ,
                  moze w ptaku , sa tam chyba jakies stoiska. A w lodzi jest jeszcze sklep na
                  Zwirki i sklep-zaklad na Matejki www.9fashion.pl , ale tam jest chyba jeszcze
                  drozej.
                  • efelka80 Re: a gdzie kupujecie niedorgie ubrania ciążowe?? 10.03.05, 18:24
                    Szkoda, że nie mamy w Łodzi innych sklepów np. H&M..
                    Przejdę się i rozejrzęsmile
                    Pozdrufki dla wszystkichkiss
        • lesia28 Re: Łódź, Matka Polka-zapisy do szkoly rodzenia 17.03.05, 17:51
          Znajoma zapisywala sie w tym tyg w matce polce do szkoly rodzenia (termin maj),
          pani wypytala szczegolowo o wszystkie dane osobowe , w tym o wyksztalcenie .
          Wiec sie znajoma pyta ,a po co jej to? Uzyskala odpowiedz , ze musi wiedziec do
          jakich ludzi bedzie mowic. Chyba przyjela z gory , ze np po zawodowce to same
          matoly i trzeba mowic do nich specjalnym jezykiem , bo inaczej nikt nie
          zrozumie.Skandal!! Wymyslilam sobie , ze jak sie bede w kwietniu zapisywac to
          jej powiem podstawowe-niepelne!!!
          • magdasg1 Re: Łódź, Matka Polka-zapisy do szkoly rodzenia 17.03.05, 19:09
            Też proszę o nr.tel. do położnej jeśli nie sprawi Ci to kłopotu. Podaje mój
            mail magda@czateria.pl
    • magdasg1 Re: Łódź, Matka Polka, czerwiec? 17.03.05, 19:00
      Witam serdecznie drogie Panie!!!!!
      Jestem z Pabianic ale będę rodziła w MP. Termin mam na 22 czerwca
      Jeśli chcecie pogadać to podaje mój nr gg 7474603
    • askjold Re: Łódź, Matka Polka, czerwiec? 19.03.05, 14:55
      HEJ, JA RODZILAM JUZ W MATCE POLCE 3 MARCA 2003 A TERAZ CZEKA MNIE KOLEJNA
      PRZEPRAWA W POLOWIE KWIETNIA W TZM SAMZM SYPITALU. MAM BARDZO DOBRE WSPOMNIENIA
      Z POPREZDNIEGO PORODU - NIE UKRYWAJMY ZE NIE JEST TO NAJPRZYJEMNIEJSZE UCZUCIE
      POD SLONCEM ALE PERSONEL JEST SUPER, POMAGA, ODPOWIADA NA PYTANIA ( JA RODZILAM
      Z MEZEM KTORY ZA DOBRZE JESZCZE WTEDY NIE MOWIOL PO POLSKU ) I WYKAZUJE SIE
      OGROMNYMI POKLADAMI CIERPLIWOSCI. TRZEBA SIE PO PROSTU PRZYGOTOWAC PSYCHICZNIE
      ZE WSZYSTKO BEDZIE DOBRZE I POJDZIE GLADKO BO INNACZEJ BYC PRZECIEZ NIE MOZE,
      NAPRAWDE NIE MASZ SIE CZEGO BAC = GLOWA DO GORY
      • magdasg1 Re: Łódź, Matka Polka, czerwiec? 19.03.05, 17:25
        Dzięki za słowa otuchy askjold!
        Mam nadzieję, że jakoś to będzie i jestem dobrej myśli.
        Przecież nie ja pierwsza ani ostatnia będę rodzić.
        Buziaki dla Twojego starszego dzieciaczka i dla dzidziusia w brzusiu!

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka