Dodaj do ulubionych

Zajście w ciążę podczas okresu

04.04.05, 14:28
Czy mozna zajść w ciążę podczas współżycia w dni okresu?
Piszcie. Czy znacie takie przypadki i od czego to zależy?
smile
Obserwuj wątek
    • izia30 Re: Zajście w ciążę podczas okresu 05.04.05, 09:32
      w czasie miesiączki to niemożliwe, przynajmniej u człowieka. potrzebne jest do
      tego jajeczko które uwalnia się w srodku cyklu w czasie owulacji. miesiączka
      nastepuje mniej wiecej 2 tygodnie póżniej gdy jajeczko juz dawno nie żyje, a
      macica oczyszcza sie z przerosniętych śluzówek które już nie będą potrzebne do
      zagnieżdzenia zarodka.
      chyba ze mylisz jakieś tam krwawienie z miesiączka , ale wtedy powinnaś isć do
      lekarza, bo to znak ze coś sie dzieje niedobrego
      • olek771 Re: Zajście w ciążę podczas okresu 05.04.05, 09:54
        W czasie miesiączki nie. U niektórych kobiet jednak (mi się też zdarzało) może
        pojawić się tzw. krwawienie okołoowulacyjne (normalne zjawisko fizjologiczne).
        Jeżeli Twoje @ są zwykle mało obfite, można takie krwawienia pomylić z
        prawdziwą miesiączką (zakładając, że nie prowadzisz żadnych dodatkowych
        obserwacji typu śluz, temperatura). W trakcie tekiego krwawienia można zajść w
        ciążę, bo jest ono bardzo bliskie czasowo owulacji.Pozdrawiam.
    • nusik1 Re: Zajście w ciążę podczas okresu 05.04.05, 11:59
      Chyba że w jakimś skrajnym przypadku. Może gdy krwawienie trwa bardzo długo np
      7 dni a cykle są bardzo krótkie i owu występuje bardzo szybko po krwawieniu a
      nasienie partera jest bardzo dobrej jakości i przetrwa do owu. To moje
      teoretyczne rozważania nie wiem czy to możliwe w praktyce ;o)
    • magda.mich Re: Zajście w ciążę podczas okresu 06.04.05, 09:50
      Gdy byłam w pierwszej ciąży, po usg lekarz powiedział mi, że
      najprawdopodobniej zaszłam w ciążę w 4-5 dzień cyklu, dodam, że zawsze miałam
      regularne miesiączki, a tym razem chyba owu mi się pospieszyła...
      I nie zgodzę się z poporzedniczkami, że nie można, zapytaj ginekologa.
      Wiem, że to raczej skrajne i sporadyczne przypadki, ale jednak się zdarzają, bo
      przecież nie jesteśmy w stanie określić, czy np. z powodu stresu, czy zmiany
      klimatu nie przesunie się owulacja. (chyba, że prowadzimy monitoring owu)
      • tulinka87 Re: Zajście w ciążę podczas okresu 08.04.24, 20:22
        Moj mąż kończył we mnie w 3 dniu cyklu i też się zastanawiam czy mogę być w ciąży. U mnie cykle trwają 25 dni a sam okres 3 dni. Zauważyłam od jakiegoś czasu brązową kreskę na brzuchu
    • kathrin78 Re: Zajście w ciążę podczas okresu 06.04.05, 11:34
      Jest możlwie, jeżeli krwawienie to nie jest poprzedzone owulacją, czyli nie jest krwawieniem miesięcznym, a w sumie śródcyklicznym.
      • carrollyne Re: Zajście w ciążę podczas okresu 27.05.05, 19:39
        A ja mam trochę inne pytanie...Czy prawdopodobne jest to,że można zajść w ciążę
        27 dnia cyklu? To są raczej dni niepłodne,prawda??
        • misia_7 carrollyne 27.05.05, 19:57
          zależy od długości cyklu. Przy cyklach 37 dniowych lub dłuższych nie możesz
          tego wykluczyć. Faza lutealna(w wiekszosci pokrywająca się z fazą niepłodności
          po owulacji)czyli progesteronowa trwa po owulacji u zdrowej kobiety minimum 10
          dni, stąd te 37 dni. W takim cyklu 27 dzien bylby dniem owulacji, czyli dniem
          szczytowej plodnosci.
          Pozdrawiam
          • dziewczynka_bez_zapalek Re: carrollyne 20.06.05, 20:08
            ja zaszłam w ciąże właśnie około 27 dnia cyklu przy cyklach 31 dniowych więc
            wszystko jest możliwe wink
            • saskiaplus1 Re: carrollyne 23.06.05, 10:14
              Hm, widać akurat miałaś cykl np. 37-39 dniowy... Takie wahania długości to w
              końcu żadne cuda.
        • czokoholiczka Re: Zajście w ciążę podczas okresu 23.06.05, 10:35
          hi hi, ja zaszlam w 37 dniu wink))
    • misia_7 jest możliwe! 27.05.05, 19:52
      jest to możliwe!! ale tylko pod koniec okresu i przy krótkich cyklach. O ile
      się nie mylę, jest opisany jeden(!) przypadek zajścia przy wspołzyciu w 3 dniu
      cyklu, ale już wiele przypadkow z 5 dc. Moja mama zaszla w ciąże po
      przytulanku w 6 dc ( na pewno wtedy; cykle miala 23-24 dniowe) i mam teraz
      braciszka.
      Zalezy to od terminu owulacji. Jesli masz krótkie cykle, to pod koniec
      miesiączki możesz być już płodna, a dokładniej rzecz biorąc, plemniki mogą
      przeczekać do owulacji, jeśli będa odpowiednie warunki( m,in. śluz).
      Pozdrawiam
      • ania800 Re: jest możliwe! 27.05.05, 22:16
        wszystko jest możliwe ja staralam się o synka 7 miesięcy prze 3 ostatnie
        zaczęłam mierzyć sobie temperaturę i przez te moje myslenia czy w końcu się uda
        owu mi się przesuneła wlasnie do 26 dnia cyklu gdybym nie mierzyla temp. to bym
        o tym nie wiedziałasmile)
        • mala242 Re: jest możliwe! 20.06.05, 19:39
          Jak najbardziej jest mozliwe.Pamietam jak na zajeciach z endokryniologii(jestem
          z zawodu lekarzem) pewien pan doktor powiedzial nam ,pamietajcie,ze w czasie
          cyklu nie ma dni pewnych,dotyczy to takze miesiaczki
    • dwa_kotki Re: Zajście w ciążę podczas okresu 21.06.05, 17:28
      ciekawe, ja przytulalam sie w 6 dniu okresu dodaM ZE MAM 7 dniowe i okazalo sie
      ze to wtedy musialam zajsc bo pozniej az do samedo potwierdzenia ciąży nie bylo
      nic smile cykle mam 32 dniowe wiec wszystko sie moze zdażyc smile
    • atra1 Re: Zajście w ciążę podczas okresu 22.06.05, 20:37

Raczej można, w końcu to początek cyklu, a z owulacją i długością cyklu różnie bywa. Zresztą jestem żywym przypadkiem - zostałam zmajstrowana w czasie miesiączki. Znajomi mają nieplanowanego maluszka zmajstrowanego w trakcie planowej miesiączki.
      Pozdrawiam, A
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka