enia27 04.04.05, 14:28 Czy mozna zajść w ciążę podczas współżycia w dni okresu? Piszcie. Czy znacie takie przypadki i od czego to zależy? Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
izia30 Re: Zajście w ciążę podczas okresu 05.04.05, 09:32 w czasie miesiączki to niemożliwe, przynajmniej u człowieka. potrzebne jest do tego jajeczko które uwalnia się w srodku cyklu w czasie owulacji. miesiączka nastepuje mniej wiecej 2 tygodnie póżniej gdy jajeczko juz dawno nie żyje, a macica oczyszcza sie z przerosniętych śluzówek które już nie będą potrzebne do zagnieżdzenia zarodka. chyba ze mylisz jakieś tam krwawienie z miesiączka , ale wtedy powinnaś isć do lekarza, bo to znak ze coś sie dzieje niedobrego Odpowiedz Link Zgłoś
olek771 Re: Zajście w ciążę podczas okresu 05.04.05, 09:54 W czasie miesiączki nie. U niektórych kobiet jednak (mi się też zdarzało) może pojawić się tzw. krwawienie okołoowulacyjne (normalne zjawisko fizjologiczne). Jeżeli Twoje @ są zwykle mało obfite, można takie krwawienia pomylić z prawdziwą miesiączką (zakładając, że nie prowadzisz żadnych dodatkowych obserwacji typu śluz, temperatura). W trakcie tekiego krwawienia można zajść w ciążę, bo jest ono bardzo bliskie czasowo owulacji.Pozdrawiam. Odpowiedz Link Zgłoś
nusik1 Re: Zajście w ciążę podczas okresu 05.04.05, 11:59 Chyba że w jakimś skrajnym przypadku. Może gdy krwawienie trwa bardzo długo np 7 dni a cykle są bardzo krótkie i owu występuje bardzo szybko po krwawieniu a nasienie partera jest bardzo dobrej jakości i przetrwa do owu. To moje teoretyczne rozważania nie wiem czy to możliwe w praktyce ;o) Odpowiedz Link Zgłoś
magda.mich Re: Zajście w ciążę podczas okresu 06.04.05, 09:50 Gdy byłam w pierwszej ciąży, po usg lekarz powiedział mi, że najprawdopodobniej zaszłam w ciążę w 4-5 dzień cyklu, dodam, że zawsze miałam regularne miesiączki, a tym razem chyba owu mi się pospieszyła... I nie zgodzę się z poporzedniczkami, że nie można, zapytaj ginekologa. Wiem, że to raczej skrajne i sporadyczne przypadki, ale jednak się zdarzają, bo przecież nie jesteśmy w stanie określić, czy np. z powodu stresu, czy zmiany klimatu nie przesunie się owulacja. (chyba, że prowadzimy monitoring owu) Odpowiedz Link Zgłoś
tulinka87 Re: Zajście w ciążę podczas okresu 08.04.24, 20:22 Moj mąż kończył we mnie w 3 dniu cyklu i też się zastanawiam czy mogę być w ciąży. U mnie cykle trwają 25 dni a sam okres 3 dni. Zauważyłam od jakiegoś czasu brązową kreskę na brzuchu Odpowiedz Link Zgłoś
kathrin78 Re: Zajście w ciążę podczas okresu 06.04.05, 11:34 Jest możlwie, jeżeli krwawienie to nie jest poprzedzone owulacją, czyli nie jest krwawieniem miesięcznym, a w sumie śródcyklicznym. Odpowiedz Link Zgłoś
carrollyne Re: Zajście w ciążę podczas okresu 27.05.05, 19:39 A ja mam trochę inne pytanie...Czy prawdopodobne jest to,że można zajść w ciążę 27 dnia cyklu? To są raczej dni niepłodne,prawda?? Odpowiedz Link Zgłoś
misia_7 carrollyne 27.05.05, 19:57 zależy od długości cyklu. Przy cyklach 37 dniowych lub dłuższych nie możesz tego wykluczyć. Faza lutealna(w wiekszosci pokrywająca się z fazą niepłodności po owulacji)czyli progesteronowa trwa po owulacji u zdrowej kobiety minimum 10 dni, stąd te 37 dni. W takim cyklu 27 dzien bylby dniem owulacji, czyli dniem szczytowej plodnosci. Pozdrawiam Odpowiedz Link Zgłoś
dziewczynka_bez_zapalek Re: carrollyne 20.06.05, 20:08 ja zaszłam w ciąże właśnie około 27 dnia cyklu przy cyklach 31 dniowych więc wszystko jest możliwe Odpowiedz Link Zgłoś
saskiaplus1 Re: carrollyne 23.06.05, 10:14 Hm, widać akurat miałaś cykl np. 37-39 dniowy... Takie wahania długości to w końcu żadne cuda. Odpowiedz Link Zgłoś
czokoholiczka Re: Zajście w ciążę podczas okresu 23.06.05, 10:35 hi hi, ja zaszlam w 37 dniu )) Odpowiedz Link Zgłoś
misia_7 jest możliwe! 27.05.05, 19:52 jest to możliwe!! ale tylko pod koniec okresu i przy krótkich cyklach. O ile się nie mylę, jest opisany jeden(!) przypadek zajścia przy wspołzyciu w 3 dniu cyklu, ale już wiele przypadkow z 5 dc. Moja mama zaszla w ciąże po przytulanku w 6 dc ( na pewno wtedy; cykle miala 23-24 dniowe) i mam teraz braciszka. Zalezy to od terminu owulacji. Jesli masz krótkie cykle, to pod koniec miesiączki możesz być już płodna, a dokładniej rzecz biorąc, plemniki mogą przeczekać do owulacji, jeśli będa odpowiednie warunki( m,in. śluz). Pozdrawiam Odpowiedz Link Zgłoś
ania800 Re: jest możliwe! 27.05.05, 22:16 wszystko jest możliwe ja staralam się o synka 7 miesięcy prze 3 ostatnie zaczęłam mierzyć sobie temperaturę i przez te moje myslenia czy w końcu się uda owu mi się przesuneła wlasnie do 26 dnia cyklu gdybym nie mierzyla temp. to bym o tym nie wiedziała) Odpowiedz Link Zgłoś
mala242 Re: jest możliwe! 20.06.05, 19:39 Jak najbardziej jest mozliwe.Pamietam jak na zajeciach z endokryniologii(jestem z zawodu lekarzem) pewien pan doktor powiedzial nam ,pamietajcie,ze w czasie cyklu nie ma dni pewnych,dotyczy to takze miesiaczki Odpowiedz Link Zgłoś
dwa_kotki Re: Zajście w ciążę podczas okresu 21.06.05, 17:28 ciekawe, ja przytulalam sie w 6 dniu okresu dodaM ZE MAM 7 dniowe i okazalo sie ze to wtedy musialam zajsc bo pozniej az do samedo potwierdzenia ciąży nie bylo nic cykle mam 32 dniowe wiec wszystko sie moze zdażyc Odpowiedz Link Zgłoś
atra1 Re: Zajście w ciążę podczas okresu 22.06.05, 20:37 Raczej można, w końcu to początek cyklu, a z owulacją i długością cyklu różnie bywa. Zresztą jestem żywym przypadkiem - zostałam zmajstrowana w czasie miesiączki. Znajomi mają nieplanowanego maluszka zmajstrowanego w trakcie planowej miesiączki. Pozdrawiam, A Odpowiedz Link Zgłoś