Dodaj do ulubionych

Kamuflaż orto

29.01.07, 20:23
Witam
mam 23 lata i mam tyłozgryz - szpara przdnio-tylnia ok 8mm z wychyleniem
siekaczy, nie mam zadnych zastrzezen a propo mojego profilu, dlatego operacji
nie biore pod uwagę
w moim wyglądzie pzreszkadzaja mi "wystające" 1 i 2, najbardziej bylabym
zadowolona jakby szpara zmniejszyła się do ok 3mm
dlatego mam pytanie do ortodonty
czy takie rozwiazanie mozna uzyskać kamuflazem??
czy w leczeniu ortodontycznym mozna zostawić siekacze gorne bez styku z
dolnymi??
i czy konieczne jest usuwanie w takim przypadku przedtrzonowców?? moze
wystrczyłoby usunać 8 (mam wszytkie zeby bez zadnych stłoczen) ??
Obserwuj wątek
    • awia22 Re: Kamuflaż orto 30.01.07, 06:34
      chyba trudno odpowiedzieć na takie pytanie na forum, jak ktoś Cię nie zobaczy;
      mi się jednak wydaje trochę dziwne, że mając 8mm - jesteś zadowolona z profilu.
      Mam podobną szparę - i silą rzeczy dziąsło górne leży na górnych zebach, a
      dolne zatrzymuje sie na wysuniętych górnych zębach - i nie może to wyglądać ok.

Przesuwanie zębów może właśnie pogorszyć profil. Wydaje mi się, że można to
      sobie wyobrazić. Stań sobie z profilu - i wyobraż sobie, że zęby górne masz
      cofnięte. W moim przypadku takie przesunięcie tworzy tzw ptasi profil (bardziej
      ścięty...) - i wygląda to gorzej, ale musi Cię zobaczyć specjalista.
      Czasem lepiej siebie zaakceptować, bo są osoby na forum, które żałują, że
      wogóle coś zaczęły grzebać..
      • matrioszka23 Re: Kamuflaż orto 30.01.07, 11:29
        Generalnie to jest tak, że jezeli profil stanowi Twoj kompleks to kazdy z
        podobna wadą bedzie miał niekorzystny profil. Ja tekiego kompleksu nie mam.
        Natomiast moim kompleksem są wystające 1 i 2 (są one wychylone)- głownie 1
        ktore nie sa w lini z 2.
        Zalezy mi na wprowadzeniu 1 do łuku i spinizowaniu siekaczy oraz ewentualnym
        cofnięciu ich o jakieś 2 mm - wtedy uzyskałabym przerwe własnie okolo 3-4 mm.
        Nie pytam sie czy tak sie da zrobić w moim przypadku ale ogolnie, bo wiadomo ze
        musiałby mnie zobaczyc ortodonta.
        • ortodonta Re: Kamuflaż orto 30.01.07, 11:43
          dla stabilnch efektów szpara przednio tylna powinna =0mm.
          8 mm to dużo.
          ważne jest zdefiniowanie z czego te 8mm wynikają. Jeśli z nadmirnie wychylonych
          siekaczy szczeki, przy prawidłowo ustawionych zębach żuchwy i jej długości, to
          eusunięcie górnych czwórek i cofnięcie przedniego segmentu do tyłu, może dać
          efekt korzystny - technicznie jest to bardzo trudne do wykonaia zadanie, ale
          możliwe. nie jest to kamuflaż, tylko postępowanie wskazane w takiej syt.

jeśli siekacze szczęki nie są wychylone a cały problem leży w żuchwie, to
          kamuflaż nie pomoże a zaszkodzi. rozsądnym wyjściem jest operacja na żuchwie.

jeśli jest sytuacja pośrednia, to można rozważać kamuflaż.
          • matrioszka23 Re: Kamuflaż orto 30.01.07, 12:07
            Dziękuje bardzo za odpowiedz
            Niestety nie wiem z czego wynika moja wada- gdyż ortodonci u których byłam
            oceniali moją wade "na oko" bez zadnych pomiarów.
            jedna pani ortodontka stwierdziła ze to tylozgryz rzekomy - cokolwiek to znaczy.
            a czy w sytuacji posredniej opłaca sie tylko pioznizować wychylone siekacze??
            • matrioszka23 Re: Kamuflaż orto 30.01.07, 12:53
              Własnie pzreczytałam w watku obok ze wychylone 1 i 2 mogą być spowodowane
              powiekszonymi migdałkami i oddychaniem przez usta ( niestety tez tak mam)
              Dlatago mam jeszcze pytanie czy poprzez usuniecie migdałków i cwiczenia jak
              inaczej oddychac moje siekacze mogą się troche cofnąć??
              • ortodonta Re: Kamuflaż orto 30.01.07, 13:14
                nie.
                • matrioszka23 Re: Kamuflaż orto 30.01.07, 13:25
                  wow cóz za konkretna odpowiedź
                  Widze ze pan doktor wyznaje zasade wszystko albo nic
                  Mimo wszystko dziękuje za poswięcony czas smile

Nie pamiętasz hasła

lub ?

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka