idalkas 08.08.05, 22:49 Robi sie to badanie przed zajściem w ciążę czy dopiero w czasie ciązy. Mam 2 letniego synka, który bawi się często w piaskownicy więc chyba warto zrobić. A i proszę napiszcie co to Cytomegalia i czy warto robić? Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
gusia-81 Re: Toksoplazmoza? 09.08.05, 09:49 Zarówno tokspolazmozę jak i cytomegalię warto zrobic zanim zajdzie się w ciążę. Jestem akurat "na świeżo", bo wczoraj był to temat wykładu pediatry w szkole rodzeniaAle jeśli się nie zrobi "zanim" to się robi podczas ciąży. Mało który lekarz z własnej woli zleca badanie na cytomegalię, standardowo tylko na toksoplazmozę, ale można zrobic odpłatnie.. Natomiast tokspolazmnozę powinno się robic conajmniej 2 razy podczas ciąży - ok.12tc i ok.33tc Ależ się wymądrzyłam po tym wczorajszym wykładzie Pozdrawiam serdecznie co to jest cytomegalia: serwisy.gazeta.pl/zdrowie/1,51237,70735.html Odpowiedz Link Zgłoś
mala.ela Re: Toksoplazmoza? 09.08.05, 09:52 qrcze, ty to masz przynajmniej jakieś ciekawe info po spotkaniu z pediatrą. Na mojej szkole rodzenia prowadzący są na ogół bardzo fajni, ale pediatra zawiódł na całej linii... babka pogadała 20 minut i ... zapytała czy mamy jakieś pytania bo ona nie wie co jeszcze mogłaby powiedziec!!! co do tokso i cytomegalii - zgadzam się, warto zrobic wcześniej, bo wtedy nie musisz przyjmowac leków w czasie ciaży, no i nie przeżywasz koszmaru po odebraniu pozytywnego wyniku w trakcie ciaży. Odpowiedz Link Zgłoś
gusia-81 do mala.ela 09.08.05, 09:57 fakt pediatra nam się udał.. mielismy 2 spotkania po 2 godziny i zleciało jak...Bardzo ujmujący facet, zresztą- jest też mlodym tatusiem, więc jego wykłady szły dwutorowo: co sądzi i poleca jako lekarz a co jako ojciec Odpowiedz Link Zgłoś
alfa156 Re: do mala.ela 11.08.05, 21:07 przepraszam moze to glupie pytanie, ale czy to ma cos wspolnego z posiadaniem psa? planujmey pod koniec roku i nie chce zrobic czegos zle albo nie zrobic w ogole. Juz wiem o kwasie foliowym, o szczepieniach na rozyczke. choc to chyba lekarz powinie mi to wszytsko powiedziec Odpowiedz Link Zgłoś
gusia-81 Re: do mala.ela 11.08.05, 23:11 Toksoplazmoza jest przenoszona przez koty- szczególnie młode i inne młode zwierzęta.. Jeśli chodzi o psa, to my też mamy w domu czworonoga i pediatra ze szkoły rodzenie powiedział, że przed porodem musi być odrobaczony, a potem trzeba to powtarzać co kwartał (standardowo jest chyba co pół roku). Ale ogólnie pies dziecku nie przeszkadza, a ponoc dzieci wychowujące się ze zwierzakiem są rzadziej alergikami. Ale tak jak napisałaś - lekarz powinien Ci wszystko powiedzieć Pozdrawiam Odpowiedz Link Zgłoś
kadewu1 Re: do mala.ela 12.08.05, 18:46 Zarażenie się tokso od kota jest prawie niemożliwe, jeśli sprzątasz kuwetę częściej niż raz na 24 godziny (tyle musi przeleżeć kupa). Prędzej zaraić się można grzebiąc w ziemi, jedząc surowe mięso (różnica w zapadalności na tokso między Francuzami i Anglikami jest bardzo znaczna na korzyść Anglików, a oni kochają koty, tyle że jedzą mocno wypieczone mięso - to cytat z książki lekarza ginekologa). Kot zaraża przez 10 dni RAZ W ŻYCIU. Pozdrawiam, Ka Odpowiedz Link Zgłoś