Dodaj do ulubionych

pomóżcie policzyć

27.12.05, 14:40
Cześć dziewczyny!
chcieliśmy zacząć drugi cykl starań, chciałam się upewnić czy dobrze liczę
dni płodne. Ostatni @ miałam 20 grudnia, cykl średnio 28-29 dni (ostatnio
nawet 26, najdłuższy 31), wg mnie dni płodne wypadają 1-5 stycznia czy dobrze
liczę?
Obserwuj wątek
    • feema-to-ja Re: pomóżcie policzyć 27.12.05, 14:43
      daruj sobie wyliczanie dni plodnych. Kto powiedzial, ze owu masz w polowie
      cyklu. Polecam metode obserwacji i testy owulacyjne, one wskaza Ci bezblednie
      ten moment. ja jestem przyklademsmile Powodzeniasmile
      • dziorkamadziorka Re: pomóżcie policzyć 27.12.05, 14:58
        Witam chetnie zastosuje metodę obserwacji - powiedz na czym się opierasz? ranne
        mierzenie temperatury odpada, wstaje codziennie przed 6 i nie mam za bardzo
        czasu na wykresy, ale chetnie poczytam co proponujesz?
        • maruda79 Re: pomóżcie policzyć 27.12.05, 15:12
          > mierzenie temperatury odpada, wstaje codziennie przed 6 i nie mam za bardzo
          > czasu na wykresy, ale chetnie poczytam co proponujesz?
          Ja wstawalam o 4.30 i mierzylam - wszak to tylko kilka minut...
          Mierzenie temp. i obserwacja sluzu (mozna tez badac szyjke macicy ale szyjka na
          pocz moze byc za trudna - ja to badanie sobie olalam) i po m-cu takich
          obserwacji mozesz sprawdzic:
          - czy mas prawidlowa owulacje
          - czy masz prawidlowa dlugosc fazy lutealnej
          Testy owu wykrywaja tzw. "pik LH" czyli skok hormonu, ktory odpowiada
          za "wyrzucenie jajeczka" z pecherzyka Grafaa
          Mierzenie i wykresy to nic strasznego... Po prostu ustawiasz budzik o te 5 min
          wczesniej przed wstaniem, mierzysz, zerkasz na termometr... Sluz obserwujesz po
          kazdej wizycie w toalecie - na papierze....
    • dziorkamadziorka Re: pomóżcie policzyć 27.12.05, 15:15
      Ok gdybym zdecydowała się na mierzenie temperatury, to gdzie njalepiej?
      gdzie mogę znaleźć wykresy?
      Jeśli macie jeszcze jakieś doświadczenia to chetnie poczytam.
      • maruda79 Re: pomóżcie policzyć 27.12.05, 15:18
        trzeba mierzyc w blonach sluzowych - pod jezykiem, w pochwie lub odbycie.
        Zaraz znajde pomocne dla Ciebie linki i powklejam
        • maruda79 Re: pomóżcie policzyć 27.12.05, 15:27
          A wiec szczegoly dotyczace mierzenia temperatury:
          forum.gazeta.pl/forum/72,2.html?f=19585&w=32471146
          Co do obserwacji sluzu:
          wystarczy zekrnac na papier toaletowy po wizycie na siusiu w klopiku jaki masz
          sluz. A wiec rozrozniamy 2 rodzaje sluzu: typu nieplodnego (bialawy lub
          zoltawy, grudkowy, nie ciagnacy sie) i sluz typu plodnego wygladem
          przypominajacy bialko jaja kurzego. Sluz plodny pelni b wazna role - srodowisko
          pochwy jest kwasne, dla ochrony narzadow plciowych kobiety przed atakiem
          grzybow, drozdzy i innych paskudztw ale nie sprzyja tez plemnikom, ktre gina
          zanim "dobiegna" do jajeczka. Sluz plodny chroni plemniki, odzywia je - w nim
          tez dojrzewaja, ulatwia plemnikom przemieszczanie sie w glab drog rodnych
          kobiety - do jajowodu, gdzie nastepuje zaplodnienie.
          Generalnie wg tej metody jesli chcesz miec dziecko wspolzyjesz w dniach "sluzu
          plodnego", jesli nie to 4 dzien po tzw. szczycie sluzu jest dniem nieplodnym.
          (szczyt sluzu to OSTATNI DZIEN W KTORYM OBSERWUJESZ WYSTAPIENIE SLUZU PLODNEGO)
          NPR bazuje na tym, ze za plodnosc kobiety odpowiadaja hormony i te hormony maja
          wplyw na PTC, ktora w okresie przedowulacyjnym jest nizsza, by wzrosnac min. 2
          kreski w okresie okolowulacyjnym. Taka wyzsza temp. utrzymuje sie juz na
          wyzszym poziomie az do okresu. Wyzsza temp powoduje progesteron, ktory jest
          hormonem odpowiedzialnym za utrzymanie ciazy. Gdy nie dochodzi do zaplonienia
          poziom progesteronu spada i spada tez temperatura - w przeddzien okrsu lub w
          pierwszych dniach jego trwania.
          Gdy wykres jest 2 fazowy (faza nizszych tepm, za ktore odpowadaja estrogeny i
          faza wyzszych temp.) swiadczy, ze kobieta ma owulacje czyli jest zdolna do
          poczecia dziecka. Prawidlowa dlugosc 2 fazy (wyzszych temp.) waha sie w
          zaleznosci od organizmu danej kobiety. Przyjmuje sie, ze zazwyczaj powinna ona
          miec dlugosc min 10 dni - 2 faza krotsza niz 10 moze powodowac, ze zaplodniony
          zarodek nie bedzie mial wystarczajaco czasu zeby sie zagniezdzc.
          Tu znajdziesz wykresy (owulacyjne, bezowulacyjne, ciazowe i w trakcie leczenia)
          www.mamo-tato.pl/article_sect.php?s_id=5&ss_id=8
          Jeszcze podaje link do Forum Naturalnego Planowania Rodziny - trzeba wziac
          poprawke na wypowiedzi niektorych osob... Pamietaj, ze npr to nie wyliczanka a
          obserwacje... Z roznych powodow (choroba, stres) owulacja moze Ci sie
          przesunac...
          forum.gazeta.pl/forum/71,1.html?f=14906
      • feema-to-ja Re: pomóżcie policzyć 27.12.05, 15:21
        Zajrzyja na to forum:forum.gazeta.pl/forum/71,1.html?f=14906
        • dziorkamadziorka Re: pomóżcie policzyć 27.12.05, 15:27
          Femma dzięki czytałam, cos niecoś się dowiedziałam
          • feema-to-ja Re: pomóżcie policzyć 27.12.05, 15:49
            ale ja i tak sie upieram zebys sprobowala z testami owu. Troche kosztuja (w
            aptece ok 70 zl) ale sa naprawde skutecznesmile
            • maruda79 Re: pomóżcie policzyć 27.12.05, 15:53
              Jest nawet forum o testach owu:
              forum.gazeta.pl/forum/71,1.html?f=20897
              • maruda79 Re: pomóżcie policzyć 27.12.05, 16:04
                ja jednak zachecam do mierzenia temp i obserwacji, testy owu nie zawsze moga
                byc wiarygodne - dlaczego? odpowiedz w linku:
                forum.gazeta.pl/forum/72,2.html?f=14906&w=33248012&v=2&s=0
                • feema-to-ja Re: pomóżcie policzyć 27.12.05, 16:11
                  to w takim razie dobrze jest polaczyc obserwacje, mierzenie temp. z testem.
                  W
                  • maruda79 Re: pomóżcie policzyć 27.12.05, 16:12
                    Femcia a jak samopoczucie smile)))))))))
                    • dziorkamadziorka Re: pomóżcie policzyć 27.12.05, 16:20
                      A te testy owu to jedna szt kosztuje 70zł?
                      • maruda79 Re: pomóżcie policzyć 27.12.05, 16:23
                        Zajrzyj na forum o testach - zalozyla je ewaanalityk1 - sprzedaje tez testy
                        online o wiele taniej - dziewczyny sobie ja chwala... Co do ceny 70 zl to
                        niestety ja nie wiem ile testow wchodzi w te cene...
                        • feema-to-ja Re: pomóżcie policzyć 27.12.05, 17:45
                          chyba 5 ale nie wiem na 100%
                      • dziorkamadziorka cykl monitorowany 27.12.05, 16:24
                        A powiedzcie jak to jest z cyklem monitorowanym, czy jest płatny? czy wyłącznie
                        na zalecenie lekarza? czy któras z Was miała?
                        • maruda79 Re: cykl monitorowany 27.12.05, 16:29
                          Watpie, aby lekarz po jednym? nieudanym podejsciu zlecil Ci na nfz cykl
                          monitorowany. Nawet dziewczyny z problemami (poronienia) placa...Nie wiem czy
                          Cie pociesze, ale: "Szacuje się , że w pełni zdrowa kobieta ma zaledwie 20 - 30
                          % prawdopodobieństwo na zajście w ciążę w pojedynczym cyklu. Po 40 r.ż. ta
                          szansa jest mniejsza niż 5%" to z portalu www.noworodek.pl Ja staram sie juz
                          piaty cykl. Zdarzaja sie zdrowe pary (moi znajomi, krzy czekaja na dziecko
                          dluuugo... Oni 3 lata... Nie chce Cie zniechecac, ale "zrobic dzieciaka" to nie
                          zawsze jest hop siup wink
                          • dziorkamadziorka Re: cykl monitorowany 27.12.05, 16:35
                            Marudko masz racje z tym dzieciakiem - to nie takie łatwe, czytam juz forum
                            jakiś czas i widzę że 11, 13 i nawet 20 cykli można starać się bez rezultatów.
                            ale pocieszam się bo założyłam wątek "komu udalo się za pierwszym razem" i
                            wpisało się kilka osóbsmile, ja pierwszy cykl już mam za sobą i niedługo
                            rozpoczynamy 2, mam nadzieję, że uda się tym razem, czego sobie i wszystkim
                            starającym się życzę z całego serca!smile
                            • maruda79 Re: cykl monitorowany 27.12.05, 16:40
                              pewnie, ze dziewczyny, ktorym udalo sie za 1 razem chetniej dziela sie swoja
                              radoscia. Te, ktore staraja sie juz kilka cykli nie tak chetnie "chwala sie",
                              ze czekja juz n-ty cykl... A jest takich dziewczyn sporo - zwlaszcza w tych
                              gigantycznych watkach o staranich letnich, styczniowych itd. Zycze Ci jak
                              najszybszego zafasolkowania smile Pozdrawiam
                          • feema-to-ja Re: cykl monitorowany 27.12.05, 17:46
                            mnie sie udalo wlasnie w 5 cyklu po zastosowaniu test owu wiec dlatego sie tak
                            upieramsmile Mojej przyjaciolce tez "chwycilo" po tesciesmile
                    • feema-to-ja Re: pomóżcie policzyć 27.12.05, 17:44
                      troche marudzewinksmile ale ogolnie super, dziekismile
    • dziorkamadziorka Re: pomóżcie policzyć 27.12.05, 17:42
      Jej dziewczyny, pewnie znacie to uczucie - dzisiaj strasznie mnie napadło tak
      bardzo chcę mieć dziecko że nie potrafię przestać o tym myśleć, ciągle czegoś
      szukam, obliczam dni płodne, jadę dzisiaj na zakupy troszkę się rozerwać, ale
      to lekarstwo na krótki okres czasu, co potem?, jak Wy sobie radzicie?
      • feema-to-ja Re: pomóżcie policzyć 27.12.05, 17:49
        ja sobie niestety nie radzilam, zameczalam mojego Niemeza, liczylam, mierzylam,
        czytalam forum, jednym slowem caly czas sie nakrecalam. jakby to dluzej
        potrwalo to chyba bym zwariowala. jasne, probowalam wyluzowac ale to sie tak
        latwo mowi... Juz chcialam wysylac Niemeza na badanie nasienia a o sobie
        myslalam, ze jestem bezplodna...Wiec wiem co czujesz i rozumiem w 100%smile
        • dziorkamadziorka Re: pomóżcie policzyć 27.12.05, 17:53
          Mój M dzisiaj w pracy dlatego tak się nakręcam bo zwykle jestem zajęta czymś
          innym, obawiam się że jeżeli teraz sie nie uda to zwariuję, że nie będę
          potrafiła myśleć o niczym innym tylko dziecku.
          • sylka23 Re: pomóżcie policzyć 27.12.05, 19:08
            Madziorka, ale nie ma sie czym przejmowac- to dopiero drugi cykl staran. Moze
            teraz sie uda...??Po co od razu kupowac testy owulacyjne i mierzyc temp.skoro
            najpierw mozesz podzialac na swoje dni plodne.Dobrze wyliczylas, ja tez na
            Twoim miejscu od 1 do 5 stycznia szczegolnie nie dawalabym spokoju mezowi wink
            Poprobuj najpierw, skoro jestes zdrowa kobieta i przy regularnych cyklach nie
            powinno byc problemu. Jestem z Toba winkTrzymam kciukiwinkNie zapomnij o poczatku
            stycznia winkBuziulki
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka