Dodaj do ulubionych

duphaston??

29.09.06, 11:13
Czy któras z was bierze taki zestaw?? Mi lekarz przepisał bromergon teraz
biorę 0,5 tabl. na noc i duphaston od 16-25 dc. I wlaśnie chodzi mi o
duphaston czy on nie powstrzyma owulacji?? Ja zawsze cykle miałam długie i
owulacja jeśli wystąpiła to byla późno. Nie wiem co robić??? Pomóżcie
A może duphaston ureguluje cykl i owulacja będzie w kolejnych cyklach
występować wczesniej jak myślicie???
Obserwuj wątek
    • gabi9913 Re: duphaston?? 29.09.06, 11:43
      ja tez biore duphaston od 16 d.c. na regulacje @ i mam te same obawy czy nie
      powstrzyma owulacji. ja mialam kiedys cykle 28 dni ale to bylo przy tabletkach
      antykon. odkąd przestalam brac @ sie nie pojawilqa wiec musialam brac na
      wywolanie, teraz mam brac na regulacje od 16. w pierwszym miesiacu @ pojawila
      sie zbyt szybko bo juz w 18 d.c. zobaczymy jak w tym miesiacu bedzie. wlasnie
      skonczyla mi sie @ 7d.c. i zaczynam odliczać.
    • kinreh Re: duphaston?? 29.09.06, 11:49
      Duphaston na pewno nalezy zacząć brać po owulacji, więc najlepiej na usg
      sprawdzić czy w danym cyklu owulacja miała już miesce czy jeszcze nie.
    • sylwia19791 Re: duphaston?? 29.09.06, 12:22
      No własnie nie wiem co robić tyle słysze różnych zdań na ten temat i sie
      zastanawiam. Z drugiej strony ufam swojemu lekarzowi on doskonale wie że staram
      się o dziecko i zna calą moją historię "choroby" więc nie sądze aby to miało
      tak xle wpłynąćsad(( dostałam też od dziewczyn taka informację z forum gdzie
      wypowiadał się lekarz:
      cytat:
      "Duphaston jest zbyt słabym gestgenem by zahamowac owulacje moze jednak zaburzyc
      wrzot endometrium prowadzac do jego desynchronizacji co moze uposledzic
      implantację zarodków."(ekspert z Bociana)
      i drugi cytat:
      Konieczności podawania progesteronu po prawidłowej owulacji nie ma, ale również
      nie zaszkodzi a newet może wpłynąć pozytywnie na szanse na ciążę. Zgadzam się z
      zacytowanym tekstem, ale wnioski są inne. Wynika z niego, że
      progesteronu(jakiegokolwiek) nie powinno podawać się przed owulacją, a dopiero
      po niej.
      Nie przez całą drugą fazę cyklu endometrium jest jednakowo przygotowane do
      przyjęcia zarodka. Jest taki kilkudniowy przedział czasu w którym ta
      receptywność endometrium jest optymalna i w prawidłowym cyklu wypada on właśnie
      na czas w którym zarodek dociera do macicy. To kiedy się taki okres rozpocznie i
      skończy zależy od tego kiedy rozpoczęło się działanie progesteronu. Normalnie
      większe stężenia progesteronu pojawiają się po owulacji. Jeśli na siłę poda się
      progesteron wcześniej okres najlepszej receptywności też wypadnie odpowiednio
      wcześniej imoże się skończyć zanim zarodek dotrze do macicy. To jest właśnie
      wspomniana w cytacie desynchronizacja. Po owulacji progesteron na endometrium
      działą neutralnie lub pozytywnie." (ekspert z forum ginekologicznego)
      • lyka Re: duphaston?? 30.09.06, 20:56
        Duhaston leczy niepłodność ( nalezy stosować od 14-25 dc).
        • aniaresz Re: duphaston?? 30.09.06, 21:48
          Raczej duphaston przyjmuje się w 2 fazie cyklu. Jak w razie dojdzie do zapłodnienia to pomoże w utrzymaniu. Ja przyjmuje od 15 dc, ale mam owulację w 11-12 dc. Wszystko zależy jak u ciebie wypada. Najlepiej na monitoring. Aha. Mój lekarz powiedział że duphaston wzięty przed owulacją działa jak takletka antykoncepyjna.
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka