Dodaj do ulubionych

ile lat po studiach...?

10.11.06, 10:24
zdecydowałyście na starania o dziecko? mam dylemat, bo z jednej strony bardzo
byśmy już chcieli, ale z drugiej finanse..
Obserwuj wątek
    • scarbonka Re: ile lat po studiach...? 10.11.06, 10:43
      Urodziłam po 4. roku. Planowane.
      Pozdrawiam.
      • spaska Re: ile lat po studiach...? 10.11.06, 14:06
        jestem wlaśnie na piatym roku i w 23tc, obrona w czerwcu a dzidzius ma byc na
        poczatku marca- wyczekany i jak najbardziej planowanysmile))
    • kania_kania Re: ile lat po studiach...? 11.11.06, 10:26
      Nie patrz na studia, patrz na finanse. Nawet jesli to bedzie 10 lat po studiach,
      to niewazne. Na jakakolwiek pomoc panstwa nie ma co liczyc, wiec badzcie pewni,
      ze macie za co zyc i dopiero wtedy bierzcie sie za dzieci.

Kania
      • ula27121 Re: ile lat po studiach...? 11.11.06, 13:43
        Nie słyszałam, zeby W Polsce niemowlaki z głodu umierały. Myśmy się bardzo bali-
        rok po studiach zdecydowalismy sie na pierwsze dziecko. Jestem i byłam
        zaskoczona jak nie wiele trzeba. Wszystko zależy od ciebie. Mam znajomych,
        którzy na samą wyprawką wydali ok. 8 000 zł......tym sposobem nigdy nie byłoby
        mnie stać na dziecko. A teraz jesteśmy 3 lata po studiach i lada dzień urodzę
        drugie. PolecamsmileOczywiście bez skrajnosci - jeżeli jesteście oboje na
        bezrobociu, bez szansy na zamieszkanie nawet u rodziny, bez szans na pracę itd
        itp.....ale nie podejrzewam.
        Pozdrawiam i odwagi zyczę
        • walczakowa3 Re: ile lat po studiach...? 11.11.06, 14:40
          Ja jestem obecnie na 5 roku. Właśnie pisze prace i mam zamiar bronic się
          wiosną. Dzidzia już lada chwila będzie z nami. Jeżeli jest wam bardzo cięzko
          finansowo to warto się zastanowić ale tak na prawdę nie ma dobrej pory na
          dziecko. Tu studia, praca, lub jej brak...a życie ucieka...
          • spoti Re: ile lat po studiach...? 12.11.06, 16:30
            Studia skonczylam w czerwcu. Mam prace (niestety byle jaka, nie w zawodzie) ale zdecydowalam sie na nia bo staralismy sie o dziecko. Sytuacja finansowa w miare - starcza nam na bierzace potrzeby. Dluzej nie chcielismy czekac...
    • b-azylia Re: ile lat po studiach...? 12.11.06, 20:22
      'życie nie czeka aż staniesz na nogi' to taki cytat z filmu który mnie
      inspiruje do działania.Twoje życie właśnie się toczy - i jest takie jakie jest-
      nie masz żadnej gwarancji że za 5 lat będzie lepiej...Ja właśnie dlatego sie
      zdecydowałam na już teraz-nie mamy mieszkania-wynajmujemy,pracujemy za
      granica,ja w zawodzie ale na kontrakcie freelancera,nie przejdzie na full time
      pewnie(?)jak się szef dowie o ciąży - więc mimo pracy prawie rok w firmie
      wyląduje z niczym i bez żadnych praw do maciezyńskiego itp- zdecydowałam sie i
      tak.Nie mam żadnej gwrancji że szef w końcu dotrzyma obietnicy,i mnie zatrudni
      na full time- juz pare razy przekładał termin-a moje życie mi ucieka,jest jakie
      jest-ale jest.Oczywiście nie jesteśmy bez środków do życia,życzę podjęcia
      właściwej dla was decyzji..gdzieś kiedys przeczytałam na forum 'jeśli pogodzisz
      się z myślą że będzie Cię stac na wszystko- ale nie wszystko NOWE' dasz sobie
      radę. Czego wszystkim dziewczynom i oczywiście sobie życzęsmile)
    • magdam26 Re: ile lat po studiach...? 13.11.06, 21:05
      Jestem ponad 2 lata po studiach. Jeszcze za wcześnie na dziecko.

Ps. Robie podyplomówkę akurat - ale takie studia to inna sprawa.
      • goosiaa3 Re: ile lat po studiach...? 13.11.06, 21:45
        hihihi a ja jestem na 1 roku i mam prawie 6 miesiecznego dzidziusia, stusia zaczelam 2 lata pozniej bo bylam za granica i wcale nie narzekamsmile))
        • agakwo Re: ile lat po studiach...? 27.11.06, 19:05
          Im dłużej tym trudniej się zdecydować...Ja jestem na V roku w maju urodzę,
          ciesze sie z tego, bo w koncu chcialam miec dzieci-gdyby nie przypadek nie wiem
          kiedy bysmy sie z mężem zdecydowali.Jak na razie tylko maz pracuje i studiuje
          jednoczesnie(jest na IVr)wierzymy, ze damy sobie radę, chociaz perspektywy w
          naszym kraju nie sa wesołe a ludzie dookoła potrafią najczęśćiej człowieka
          zdołować,ze w ogole zyć się nie chce,a co dopiero rodzić dzieci.

Jeśli macie z czego zyc, nie chodzicie glodni to i dziecko utrzymacie,my
          dostalismy juz wozek, lozeczko , fotelik samoch. i sporo drobnych rzeczy, wiec
          nie jest zlesmileCo prawda martwi mnie to kiedy pojde do pracy, czy mam szanse na
          jakies zasilki itd.czy nie strace zbyt wielu lat "w pieluchach"(w niedlugim
          czasie chcemy tez miec drugie dziecko by nie bylo duzej roznicy wieku)wszystko
          stoi pod znakiem zapytania...no ale mam sie zalamac, czy szukac mozliwosci w
          mojej sytuacji, ktos powiedzial ,ze tylko 10% ludzi ma w zyciu jakis cel i ze
          kazdy z tych ,ktorzy maja cel i daza do jego realizacji dochodzi do niego,czy to
          nie optymistyczna opcjasmile
    • agnieszka_z-d Re: ile lat po studiach...? 27.11.06, 19:33
      Jestem na V roku i kwiecień/maj urodzę.
      • aleksandra1977 Re: ile lat po studiach...? 27.11.06, 19:50
        W życiu niestety nigdy nie będzie tak, że powiecie sobie "tak, teraz jest
        moment na dziecko". Zawsze będzie jakieś "ale" - albo praca jeszcze nie taka,
        albo brak własnego mieszkania, albo chęć kariery, bo przecież ważne jest
        stanowisko, albo 1000 innych spraw, o których w tej chwili nawet nie śnicie.
        Wkrótce okaże się, że nie jesteście już najmłodsi, że zegar biologiczny tyka.
        Wreszcie może być tak, że jeśli już będziecie chcieli zostać rodzicami, to
        natura powie "zaraz, zaraz, nie tak prędko!". Z własnego doświadczenia wiem,
        jak trudno się z tym pogodzić, jak chwilami brakuje wiary i cierpliwości.
        Oboje jesteśmy 5 lat po studiach, mamy stałą pracę, właśnie dziś dostaliśmy
        kredyt na własne mieszkanie. Dzidziuś pojawi się w maju. Udało się po 4
        miesiącach starań, poprzedzonych wieloma badaniami.
        Wiadomo, że decyzja powinna być przemyślana, że to odpowiedzialność na całe
        życie. Jednak nie odwlekajcie jej na nie wiadomo kiedy.
        • moniamis1 Re: ile lat po studiach...? 28.11.06, 08:58
          Ja jestem na 4 roku, urodzę w lipcu. Uważamy z mężem że ostatnie lata studiów
          są idealnym momentem na dziecko.Sytuacja finansowa dobra, ja nie pracuje. Na razie wynajmujemy mieszkanie, ale mamy nadzieje, że wkrótce bedziemy mieli własne. Uważam, że finanse są ważne, ale bez przesady. Najważniejsza Wasza gotowość na dziecko.
    • kluseczka74 Re: ile lat po studiach...? 28.11.06, 10:25
      Pierwsze urodziłam w 7 lat po obronie a drugie bedzie w 9 ( czyli juz za jakiś
      miesiąc - 1,5)

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka