Dodaj do ulubionych

kolejna ciaza

07.05.07, 12:52
jestem mama rocznej dziewczynki - ja wiem, ze kazdy rodzic powie tak o swoim
dziecku ale co tam - slicznej i bardzo madrej. Ostatnio maz namawia mnie,
zebysmy powiekszyli nasza rodzine o kolejnego malucha. Ja mimo wszystko sie
boje. Sama nie wiem czego... poza tym mam wrazenie, ze jak bedzie drugie
dziecko moja Osia nie bedzie tak dopieszczona jak teraz (a sotatnio uwielbiamy
sie przytulac i obcalowywac - higienicznie). Tak sie tylko chcialam wygadac,
dzieki za czytanie smile
Obserwuj wątek
    • oli77 Re: kolejna ciaza 07.05.07, 13:04
      Ja jestem za tym: jak najmniejsza przerwa między dziećmi...
      • maretina Re: kolejna ciaza 07.05.07, 13:48
        oli77 napisała:

> Ja jestem za tym: jak najmniejsza przerwa między dziećmi...
        = zero czasu dla siebie, masa roboty i obciazen. zalezy co kto lubi. matka tez
        sie liczy.
    • kopalnia.diamentow Re: kolejna ciaza 07.05.07, 13:19
      Jestem mamą 17 miesięcznego chłopczyka, który też jest moim oczkiem w głowie.
      Mąż mnie co prawda nie namawiał smile, ale jak się okazało, że nasza rodzina znów
      się powiększy - miałam te same wątpliwości co Ty.
      Kupiłam sobie nawet książkę "Zazdrosne dzieci", żeby zrobić wszystko co możliwe
      by małemu oszczędzić stresu... Porady w książce pokrywają się w zasadzie z tym
      co piszą inne mamy na forum. Ale są tam również opisane wątpliwości mam, które
      nie wiedzą kiedy zdecydować się na drugie dziecko. Wątpliwości są naturalne...
      Najgorsze co mogą zrobić rodzice to radzić się w tej kwestii dziecka, które już
      mają. Wiąże się to z wieloma zaburzeniami starszaka, po przyjściu rodzeństwa na
      świat... Tobie to raczej nie grozi (roczna córeczka chyba jeszcze się na ten
      temat nie wypowiadała smile))Tak czy inaczej decyzję musisz podjąć sama.
      Jakbyś trafiła na jakieś interesujące opracowania na temat pojawienia się
      drugiego malucha na świecie - daj znać.
      Pozdrawiam,
      k.d.
    • saskiaplus1 Re: kolejna ciaza 07.05.07, 13:44
      Mój brat jest ode mnie niecałe dwa lata młodszy. Rodzeństwo mojego męża również
      pojawiało się na świecie regularnie co dwa lata. Oboje bardzo chwalimy sobie ten
      układ rodzinny i nasze dzieci też będą od siebie niewiele starsze/młodsze. Mój
      syn wkrótce skończy dwa lata, a za miesiąc pojawi się na świecie jego
      (prawdopodobnie) siostra. I to chyba jeszcze nie będzie koniec! wink
      Myślę, że to nie będzie źle. Dzieci zawsze będą miały swoją "grupę wsparcia" i
      przy okazji towarzystwo do zabawy (mam dość układania klocków...). A poza tym
      chyba nie jest dobrze, gdy cały świat (tak jak u nas teraz) kręci się wokół
      dziedzica-jedynaka. Wszystkim nam dobrze zrobi poszerzenie składu.
    • olcia1 Re: kolejna ciaza 07.05.07, 14:27

Wiesz co... jesli chcecie, zeby wasza cora miala rodzenstwo to i tak predzej
      czy pozniej bedziecie sie musieli zdecydowac i chyba zadna roznica wieku nie
      bedzie idealna. Jak mala to niedobrze bo starsze dziecko nie bedzie
      dopieszczone, jak wieksza roznica to tez zle, bo przedszkole/szkola/problemy
      nastolatkow itd. Poza tym zanim zajdziesz i urodzisz minie co najmniej 10
      miesiecy. Corci przybedzie rok a 2 letnie dzieci bardzo lubia przebywac z
      tatusiami, dziadkami i roznymi ciociami - mama nie jest 'calym swiatem'
      dziecka.
      Patrz jak Ci w zyciu wygodniej: czy chcesz, zeby starsze chodzilo juz do
      przedszkola jak sie pojawi mlodsze, czy moze chcesz teraz wrocic do pracy i
      drugie musi poczekac albo wrecz przeciwnie: chcesz teraz 'zalatwic' sprawy
      rodzinne a za pare lat wrocic do pracy.
      Pomiedzy moimi bedzie roznica 2l 4 m - troche zaluje, ze nie ciut wiecej bo
      caly czas sie zastanwiam jak to bedzie jak za 8 miesiecy bede chciala wrocic do
      pracy i jak to zorganizowac z dwojka maluchow. Ale.. chcielismy dwojke i tyle..
    • mikam99 Re: kolejna ciaza 07.05.07, 16:30
      A ja mam 13 mies.córeczke i jestem w 25 tyg ciąży,planowanej jak najbardziej.Po
      macierzyńskim zamierzam wrócic do pracy,teraz tez pracuje,nie bedzie łatwo,ale
      teraz gorzej to potem lepiej,nie mozna miec wszystkiego
      • annia4 Re: kolejna ciaza 07.05.07, 17:33
        Podobno najlepsza jest mala roznica wieku, tak 2 lata. Starsze dzieci sa
        czesciej i bardziej zazdrosne o nowego domownika, mniejsze ciesza sie ze moga
        pomagac (chociaz penie trzeba miec oczy wszedzie, zeby tego ciekawskiego 2
        latka upilnowac). Ja spodziewam sie drugiego dzidziusia we wrzesniu, a coreczka
        ma teraz 1,5 roku, jak dla mnie roznica super.
        • gesta Re:głupota świata 07.05.07, 19:39
          duża róznica wieku wcale nie jest zła -powiem więcej-ma wiele zalet. mam siostrę
          o 7 lat młodszą ,miałam 7 lat kiedy się urodziła...pragnęłam jej najbardziej na
          świecie i pamietam wtedy kretyńskie pytania dorosłych czy nie jestem
          zazdrosna.bawiłam ja ,gotowałam kaszki,przewijałam!później uczyłam i odbierałam
          z przedszkola. do dzis moja dorosła juz siostra z wzruszeniem wspomina kiedy
          śmiałyśmy sie nocami,kiedy głaskałam ja po główce, zawsze stawałam w jej
          obronie...zawsze tez traktowałam ja jak równą sobie pomimo ,że to dość spora
          różnica wieku -i to chyba ceni najbardziej,bo do tej pory moze mi się ze
          wszystkiego zwierzyć,czego czasem boi się czy wstydzi powiedzieć naszej
          mamie.moim zdaniem to wieksza różnica wieku jest zaletą ,bo nie ma rywalizacji,
          a często ten starszy brat czy siostra jest dużym autorytetem dla tego młodszego
          rodzeństwa.tak było w moim przypadku.dziś siostra ogląda mój brzuch i nie może
          się doczekać kiedy będzie mogła ukochać moje maleństwo...
    • malgosiek2 Re: kolejna ciaza 07.05.07, 18:23
      My długo nie mogliśmy się zdecydować na drugie.
      W końcu po 6 latach zapadła decyzja na tak.
      Różnica między chłopakami jest 7 lat.
      Na razie oceniam dosć pozytywnie.
      Starszak wiele rozumie i potrafi zrozumieć-oczywiscie nie wszytsko-wiele
      sytuacji,które zaistniały po pojawieniu się brata.
      Oabj sa za sobą bardzo.
      Jak tylko Olaf przyjdzie ze szkoły mały natychmiast leci do niego i wita go
      uśmiechem i "swoim gadulstwem"
      Czasami zostawię Maksia pod opieką Olafa jak wyskoczę na chwile do sklepu.
      Razem się wygłupiają co starszemu odpowiada,bo młody uwielbia wygłupy i
      różne "głupawki"
      Z pewnośćia później kiedy Olaf będzie w gimnazjum,a Maksio w przedszkolu będą
      zgrztyty i to spore,ale to nie uniknione niezależnie czy mała czy duża różnica
      wieku.
      Pzdr.Gosia
    • ariana1 Re: kolejna ciaza 07.05.07, 19:41
      Ja mam 4 lata różnicy. Drugie dziecko zaplanowane i wyczekane. Starsza nie była
      i nie jest zazdrosna o młodszą siostrę. A jest juz na tyle samodzielna w
      zakresie samoobsługi, że mogę zająć się spokojnie młodszą córką, co np. zimą ma
      ogromne znaczenie, kiedy trzeba ubrać dzieci w kombinezony, kozaki, czapki,
      szaliki i trwa to nieskończenie długo. Jestem bardzo zadowolona z tej różnicy
      wieku. Nie wyobrazam sobie mieć drugiego dziecka po roku czy 2 latach.
      Rodzeństwo może sobie chwalić taką różnicę w wieku dorosłym, ale jaki matka ma
      wtedy maraton, to tylko ona jedna wie.
      • kz_76 Re: kolejna ciaza 07.05.07, 19:51
        Wydaje mi sie ze co matka to inna opinia. Nie da sie tej kwestii "usrednic"
        dla wszystkich. Ja jestem dopiero w pierwszej ciazy, ale mam nadzieje ze po
        pierwszym malenstwie drugie pojawi sie dosc szybko (okolo 2 lata). Miedzy mna
        i moim bratem jest tyle roznicy i bardzo sobie chwale ta bliskosc. Miedzy moim
        tata i jego bratem jest tylko rok i jako dzieci zawsze byli nierozlaczni,
        prawie jak blizniaki. Moja mama ma o 5 lat starsza siostre i chociaz teraz sa
        najlepszymi przyjaciolkami to jako dzieci / nastolatki nie mialy ze soba za
        wiele wspolnego. I jeszcze dodam ze moja mama chwalila sobie nasza mala
        roznice wieku, bo chociaz strasznie sie umeczyla na poczatku, to pozniej sie
        razem bawilismy i miala swiety spokoj.
        • ariana1 Re: kolejna ciaza 07.05.07, 20:59
          O to "straszne umęczenie na początku" chodzi. Nie wiadomo jak długo miałaby
          trwać ten "początek". Dla mnie to horror biegać wokół dwójki niezaradnych
          malców. Bo wiem ile się teraz muszę nabiegać z jednym małym (1,5 roku). Ale
          decyzję musi podjąć sama autorka wątku.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka