Dodaj do ulubionych

Listopad 2008

• miriana Re: Listopad 2008 22.04.08, 11:05
      Witajcie. Wpisuje sie dopiero teraz na ten wątek. Sama nie wiem czemu smile Mam
      termin na 10 listopada. Czyli jestem w 12 tygodniu. Brzuszek minimalnie się
      powiększył. A jak u Was było w okolicach 12 tygodnia. Miałyście już brzuszek? Ja
      już chcę, żeby mi urósł, marzę o tym żeby już czuć ruchy dziecka...
      • cmikcmok Re: Listopad 2008 22.04.08, 11:16
        Kurcze jak ten czas się wlecze..., jestem w 11 tyg, ostatnią wyzyte
        miałam w 8 tyg a nastepna wizyta ok 6 maja, pewne dolegliwości
        ustają, brzuszek troszeczkę się powiększył ale dalej jestem
        niespokojna, tyle się czyta złych wiadomości i człowiek mysli że to
        może spotkać właśnie jego sad, pocieszam się jak mogę ale jeszcze 2
        tyg żeby sie upewnić...,
        oh... gdyby tak moża przesunąć wskazówki....
        • miriana Re: Listopad 2008 22.04.08, 11:20
          Dzisiaj czuję się dokładnie tak jak Ty.... czyli tak sobie, jakiś niepokój
          czuję... Mam usg w sobotę, mam nadzieję że jakoś wytrzymam. Bo coś dzisiaj nie
          tego mi, a jeszcze głupio mi bo wiem, że dzidzia czuje, że mam nie najlepszy
          nastrój.... Boże, to chyba moje hormony świrują. Chciałabym, żeby mój mąż już
          wrócił z pracy, ale on wraca o 16... Szlag by to.
          W ogóle to mam wyrzuty sumienia, bo kochaliśmy się w nocy, i ja się teraz boję,
          że coś tam się stało....
          Wiem, że to głupie...
        • cmikcmok Re: Listopad 2008 22.04.08, 11:24
          Bedzie dobrze smile,
          musimy w to wierzyć,
          jesli nie my to kto??

Głowa do góry i kciukasy trzymam za nas wszystkie smile
          • patunia79 Re: Listopad 2008 22.04.08, 22:04
            Ja to już wogóle nie myślę bo bym zwariowała, zajmuję czas czym mogę
            i też muszę wytrzymać do 6 maja, bo wtedy kolejna wizyta.
            Tak powoli silne mdłosci ustają, jutro mija 10 tygodni od ostatniej
            @, ale jeszcze czuję niesmak i brak apetytu. Trzymajcie się
            dziewczynki, zdrówka smile)
            • ingams Re: Listopad 2008 23.04.08, 09:23
              ja tez jestem już w połowie 11 tygodnia i USG mam dopiero 6 maja, i już się
              denerwuje tak, że nie wiem... powinni takie USG robić dla spokoju matki co
              tydzień! Zwłaszcza, że mnie wczoraj dopadły straszne bóle krzyża i lekarka
              powiedziała, że to niepokojący objaw i jak się nasilą lub nie ustąpią to
              natychmiast do szpitalasad(((
              Teraz nie mam nic innego w głowie jak świadomość, że stało sie najgorsze... a ja
              jeszcze mam żyć z tym strachem 2 tygodniesad
              Dziś bóle są o wiele mniejsze... ale dopiero 9 ranosad
              • miriana Re: Listopad 2008 23.04.08, 09:33
                Nie martw się... Na pewno minie ból krzyża. Moim zdaniem źle spałaś, albo gdzieś
                cię przewiało. Daj znać co i jak smile
                • edyta7705 Re: Listopad 2008 23.04.08, 13:08
                  hej dziewczynki ja tez miewam bóle krzyża i nic złego się nie
                  dzieje - przecież wszystko musi się teraz jakoś tam poukładać -
                  każdy organ jest jakoś obciążony. Nie martwcie sie ja też mam wizytę
                  6 maja więc dużo nas czeka z niecierpliwością na ten termin.
                  Wszystko będzie dobrze. Myślcie pozytywnie to ściągniecie na siebie
                  pozytywną energie, która bardzo przyda się nam i naszym skrzacikom.
                  • patunia79 Re: Listopad 2008 23.04.08, 21:13
                    Ja też dziś cały wieczór mam silne bóle ale nie krzyża tylko mieśnia
                    koło krzyża po lewej stronie, to skutek napewno stania długo, tak
                    czuję.
                    Jeśeli kobieta rodziła już to mniejwięcej wie jakie bóle krzyża są
                    niepokojące, ja miałam bóle z krzyża w pierwszym porodzie to bardzo
                    silny kłujący, a potem rozchdzący się ból mający charakter gorąca.
                    Napewno to nic złego co szię dzieje u Ciebie, weź może nospe, albo
                    poproś męża aby pomasował Ci tę część kręgosłupa, będzie dobrze smile)
                    • rrrybkaaa Re: Listopad 2008 23.04.08, 23:24
                      Mam to samo. Też po lewej stronie smile Mnie boli przy chodzeniu i jak się
                      gwałtowanie poruszę, taki kłujący dość silny ból.
                      Mam nadzieję, że nam przejdzie. Masaż pomaga smile
                      Pozdrawiam
    • zosienka78 [...] 23.04.08, 22:54
      Wiadomość została usunięta ze względu na złamanie prawa lub regulaminu.
      • ingams Re: Zapraszam i polecam :) 24.04.08, 13:18
        Byłam wczoraj w szpitalu, miałyście rację to tylko rozciąganie macicy.. skrzat
        rośnie ponad cm tygodniowo... niby mało, ale gdzieś ten cm musi sie
        zmieścićsmile))))) dziękuje Wam za słowa otuchysmile
        • miriana Re: Zapraszam i polecam :) 24.04.08, 15:40
          No widzisz, super!!! Teraz ja proszę o trzymanie kciuków za moje sobotnie usg.
          Wierzę, że wszystko będzie ok, ale mimo to ciut sie denerwuję....
    • mamusia30 Re: Listopad 2008 24.04.08, 22:33
      Witam,niedawno sama byłam listopadówką ale 2007.Moje szczęście ma 5
      miesięcy,poczęte 14 lutego w moje 32 urodziny,a ur.19.11.07 termin
      miałam na 12tego a że przenosiłam to po tygodniu wywołali
      poród.Pozdrawiam cieplutkosmile))
      • ingams Re: Listopad 2008 25.04.08, 08:02
        smile))))
      • annapa7 Re: Listopad 2008 25.04.08, 12:01
        Ooooo, to zupełnie jak mój Fasolek smile))
        Myśmy też go zmajstrowali albo w walentynki albo dzień po, ale ja
        mam termin na 7-8 list. Zobaczymy, kiedy się zdecyduje wink
        A dziś byłam na USG, maluszek ma dużą kość nosową i malutką
        przezierność, w granicach 0,7-0,9 więc jestem bardzo szczęśliwą
        ciężarówką wink))
        Pozdrawiam listopadowe mamy!!!
        • miriana Re: Listopad 2008 26.04.08, 21:31
          Ja też mam termin na 7 listopada smile
          Czy w opisie usg masz napisane "jajnik lewy z ciałkiem żółtym"? Zapomniałam w
          euforii spytać lekarza, czy to ok...
          • rrrybkaaa Re: Listopad 2008 26.04.08, 22:29
            wg mojej wiedzy oznacza to, że z tego jajnika była owulacja i jest ok, że jest z
            ciałkiem żółtym smile Pozdrawiam!
            • annapa7 Re: Listopad 2008 27.04.08, 11:11
              Dokładnie tak, ciałko żółte zostaje po owulacji, ja tego w opisie
              teraz nie miałam, ale wyraźnie mi to lekarz pokazywał na 1 USG jak
              się dowiedziałam, że mam Fasolka wink
              • tu_mama Re: Listopad 2008 27.04.08, 15:55
                dziewczyny,
                a jak tam wasze brzuszki? i ile pokazuje waga? smile
                ja - 10 tydzień:
                ja pomalutku przetaje się dopinać.. niby nie widać brzuszka, ale jak
                się zapne to mnie ściska! do pracy staram się ubierać elegancko, a
                tu mi się nie dopinają "kanty" smile jedne mam takie, które kupiłam
                troszkę za szerokie - no to teraz są jak znalazł. jak założe wąska
                spódnice ołówkową to widać, że się zaokrągliłam "pod pępkiem"..
                nosze więc bluzki koszulowe, które to zasłaniają.
                mam juz jedne rybaczki dzinsowe typowo ciążowe, ale są za luźne w
                brzuszku, no bo jako takiego jeszcze nie mam smile

a waga: + 1 kilogram smile przeczytałam, że w pierwszym
                trymestrze "można" przytyć 2-3kg, więcej to tłuszczyk, więc - oby
                tak dalej! (pilnuje wagi bo startuje od 60kg). jem normalnie. nadal
                nie jem kolacji, najwyżej coś przegryze. biore witaminy, jem więcej
                owoców, pije więcej wody.

pozdrawiam!!!
                • ingams Re: Listopad 2008 27.04.08, 20:19
                  Hej!! Ja mam też problem ze spodniami... niestety od początku ciąży przytyłam z
                  4 kgsad(((( a wszystko przez to, że muszę jeść co 3 godziny inaczej jest mi słabo
                  i ie dobrze i wymiotuje, a do tego nie mogę jeść owoców... tak naprawdę żyje
                  tylko na chlebie i białym serze... Jutro zaczynam 12 tydzień i mam nadzieję, że
                  będę nie długo mogła jeść owoce i to zaspokoi mój głód... bo na razie ani owoce,
                  ani warzywa (znaczy tylko pomidory i ogórki mi wchodzą). A chleb tuczysad a ja
                  mam do tego tendencję do tycia i kółko się zamykasmile
                  • patunia79 Re: Listopad 2008 27.04.08, 22:02
                    Hej ja 2,5 kg na minusie bo całe 1,5 miesiąca miałam jazdę na
                    całego, ale już powoli wracam do życia. Mogę więcej jeść, nie
                    toleruję wogóle wędlin. Poza tym na razie tylko dresiki, oczywiście
                    brzuch wieczorem mam pokaźny smile) Ale od 7 maja wracam do pracy i
                    wtedy pewnie zaczną się kłopoty z ubraniem a muszę ubierać się w
                    miarę elgancko bo pracuje w szkole.
                    • niuta79 Re: Listopad 2008 28.04.08, 13:31
                      Hej, u mnie to jakiś 12-13 tydzień, tak powiedział lekarz na
                      ostatnim usg w zeszły piątek, ale nie przytyłam. Jednak wrażenie mam
                      inne i spodnie które do tej pory nosiłam uciskają mnie w pasie. W
                      sobotę kupiłam sobie pierwsze 2 pary spodni ciążowychsmile Sprzedawca
                      trochę się śmiał, że jeszcze nie mam większego brzuszka, a już
                      kupuję takie spodniesmileAle w nowym zakupie czuję się teraz super
                      komfortowo, polecam, jest dużo wygodniej. pozdrawiam
                      • edyta7705 Re: Listopad 2008 28.04.08, 16:08
                        Hek dziewczynki a mnie wywaliło brzuszek prawie od razu. Natomiast
                        waga pokazuje spadek - więc brzuch wystaje a pozostałe członki
                        chudną, ale ja jestem leczona na niedoczynność tarczycy i wlasnie
                        obawiałam się trochę tego wpływu hormonów. Czuję że chudną mi nogi i
                        pupa natomiast brzuchol taki jaki był taki jest ale rownież
                        najwygodniej mi w spodniach ciążowych. Nie wiem co smiesznego było
                        dla tego sprzedawcy - ja tam nie lubię jak coś uciska mnie w pasie.
                        Teraz jadę po jakieś letnie rybaczki - z nadzieją że pogoda dopisze.
                        • ingams Re: Listopad 2008 29.04.08, 07:55
                          Ja też zamierzam w przyszłym tygodniu kupić sobie dwie pary spodni, bo nie będę
                          miała w czym iść do pracy... teraz na zwolnieniu siedzę cały czas w dresikach i
                          od czasu do czasu jak wcisnę się w jeansy to jest spoko, ale na dłuższą metę
                          muszę odpinać guziksmile)))
                          A gdzie kupowałyście ciuszki ciążowe.. o ile jesteście z Warszawy.. bo ja nie
                          wiem gdzie mam się wybrać na takie zakupy.. u mnie w Milanówku to kompletnie nie
                          ma takich ubrańsad

ps. edyta7705 ja też leczę się na niedoczynnośćsmile może masz za niski poziom
                          hormonów, albo zmieniła Ci się niedoczynność w nadczynność i dla tego
                          chudniesz?? bo tak może się podobno w ciąży zrobić...
                          • niuta79 Re: Listopad 2008 29.04.08, 11:31
                            Czołem,
                            Kupowałam spodnie w Maksimusie w Nadarzynie pod Warszawą w hali A,
                            nr sklepu nie pamiętam. Kosztowały 80 zł za parę, więc uważam że
                            niedrogo - spodnie są z bawełny, mają trochę licry, bardzo miękkie i
                            wygodne. W sklepach firmowych spodnie są strasznie drogie ok 140 zł
                            za paręsad, więc chociaż trzeba kawałek dojechać do tego Maksimusa to
                            chyba warto.
                            • ingams Re: Listopad 2008 29.04.08, 13:24
                              ooo dzikie, ja mam nie daleko do maximusasmile
                            • ingams Re: Listopad 2008 29.04.08, 13:25
                              ooo dziękismile ja mam nie daleko do maximusasmile
                              • edyta7705 Re: do ingams 29.04.08, 15:03
                                Idę po weekendzie do endokrynologa i ginekologa więc zobaczymy -
                                natomiast dzisiaj przeżyłam szok - bo spadly mi 3 kilo a jem raczej
                                solidnie. No obłęd. Zobaczymy co lekarze powiedzą.
                                • edyta7705 ruchy płodu 29.04.08, 15:15
                                  dziewczyny mam takie dziwne pytanie. Jestem w drugiej ciąży - w
                                  czwartek (za dwa dni) kończy się 14 tydzień. Czy któraś z was ma
                                  wrażenie ruchów płodu. Nie piszę tu o czymś systematycznym. Wczoraj
                                  coś tak fajnie plumknęło mi w dole brzuszka. I tyle. Dzisiaj były
                                  dwa takie plumknięcia. Rano i po obiedzie. Nie porównuję poprzedniej
                                  ciązy bo wtedy to były bliźnięta i wszystko odbywało sę jakoś
                                  inaczej i dwa razy mocniej. Nawet nie wiem czy pod koniec 14tc można
                                  już coś poczuć. Może to moja fantazja???
                                  • ingams Re: ruchy płodu 29.04.08, 21:21
                                    Nie jeszcze nie czuć ruchów, aczkolwiek dzidzia już tam szalejesmile
                                    Ty masz szanse już czuć ruchy dzidziusia w 16 tygodniu, bo pierworódki koło
                                    20... tak mi powiedział lekarzsad
                                    a co do plumkania, to wyczytałam, że tak plumka... ale to niestety nie dzidzia
                                    tylko z tego co pamiętam to pulsująca macica....
                                  • niuta79 Re: ruchy płodu 30.04.08, 10:27
                                    Hej, a może jesteś już w bardziej zaawansowanej ciąży i dlatego już
                                    czujesz ruchy płodu, wiesz jak to jest z tymi wyliczeniamismileJa
                                    jeszcze nie czuje ruchów ale u mnie to jakiś-12-13 tydzień.
                              • cmikcmok Re: Listopad 2008 30.04.08, 09:29
                                witam,

Bylismy z mężem wczoraj u lekaża bo zaniepokoiły mnie wyniki
                                cytomegalii i toksoplazmozy ale jak sie okazało wszystko jest w
                                porządku, wynik z tego taki że już wcześniej przebyłam te choroby i
                                teraz w moim organizmie są przeciw ciała i to bardzo dobrze bo gdyby
                                teraz chiała nas ta choroba zaatakowac to organizm bedzie sie bronił.
                                Zmiartwilo mnie tylko to że za według pierwszego usg teraz jestem w
                                końcówce 12 tyg a po wczorajszy7m usg wychodzi na to ze to początek
                                11 tyg, dzidzia jest mała jakaś

Mam nadzieję że wszystko będzie ok....

Strasznie się ucieszyłam jak lekarka powiedziała że serduszko bije...
                                • ingams Re: Listopad 2008 30.04.08, 09:43
                                  Nie martw się z dzidzią na pewno wszystko OK... z tego co wiem to tam są jakieś
                                  odchylenia od normy +/- 7 dni. Jest gdzieś taka strona w której wpisuje się
                                  wielkość dzidzi i ona wylicz który to tydzień i jakie są odchylenia... zaraz jej
                                  poszukam i wklejęsmile
                                  • ingams Re: Listopad 2008 30.04.08, 09:45
                                    o mam www.noworodek.pl/index.php?sm=2&ope=1
                                    • cmikcmok Re: Listopad 2008 30.04.08, 10:50
                                      No to by się zgadzało.... dzieki smile
    • marzec_gosia Re: Listopad 2008 30.04.08, 15:52
      ja też się dołanczam do listopadowek smile Termin mam na 20.11.2008
      Trzymam kciuki za nas wszystkiewink
    • prawdziwy.gazeta.pl Re: Listopad 2008 30.04.08, 17:06
      witam wszystkie mamusie listopadowki,ja mam termin na 07.11 i juz
      nie mogę sie doczekać.Brzuszek juz widać a mój pięcioletni synek
      cały czas pyta kiedy bedzie miał siostrę choć nie wiadomo jeszcze
      czy to chlopiec czy dziewczynka.boję sie tylko jego reakcji jak juz
      maleństwo bedzie w domu.goraco pozrawiam.
      • miriana Re: Listopad 2008 01.05.08, 09:24
        Hej, tez mam termin na dokładnie 7 listopada. Mi tez urósł brzuszek, jest ciągle
        mały, ale ludzie to zauważają smile Jest to bardzo miłe. masz juz potwierdzone, że
        urodzisz córcię? Ja byłam na usg w ubiegłą sobotę i nie można było jeszcze
        kreślić płci.
        • emamaa Listopad 2008 02.05.08, 16:03
          Termin mam na 2 listopada. Mam już 5- cio letnią coreczkę. A
          brzuszka nie widać. Samopoczucie moje ok. Chodzę codziennie dzielnie
          do pracysmile
          Pozdrawiam wszystkie mamusiesmile))
          • ingams Re: Listopad 2008 02.05.08, 22:13
            mam już pierwsze spodnie ciążowesmile dostałam na urodziny od szwagierkismile)) ale
            fajowe sąsmile))
        • prawdziwy.gazeta.pl Re: Listopad 2008 05.05.08, 18:43
          czesc, bylam na usg we wtorek ale też nic nie widać.mam chlopca i
          chciałabym corcię.mój synek tez chce mieć siostre o dziwo,ale
          najwazniejsze zeby z dzidzią było wszystko ok.ja juz czuje sie
          dobrze chociaż poczatki były trudne.a w szczególności porankiwink
          • patunia79 Re: Listopad 2008 05.05.08, 19:03
            Ja też mam mega stracha bo jutro mam kolejną wizytę, nawet boję się
            myśleć, ale brzuch rośnie, zachcianki smakowe lub całkowity brak
            apetytu mam, więc chyba wszystko dobrze, ale i tak dopiero jutro
            odetchnę.
            • szczesliwiec Re: Listopad 2008 05.05.08, 23:33
              Uwielbiam oglądać jak rozwijają się nasze bobaski.250 tysiecy
              komórek w ciągu minuty, 15 milionów w ciągu godziny - coś
              niesamowitego!!!Piszę oczywiście o rozwoju w 14 tygodniu bo później
              nasze maleństwa trochę zwolnią!!!
    • szczesliwiec Re: Listopad 2008 02.05.08, 23:44
      Witajcie wszystkie listopadówki!!!!
      Zapraszacie co prawda wszyskie mamusie listopadówki więc ja bez
      zaproszenia !!!!
      Dla odmiany pisze szczęśliwy tatuś.Dziś własnie (piatek 2 maja)
      nasza ukochana Julcia rozpoczeła 14 tydzień a ja wspólnie ze swą
      ukochaną jak zawsze na początku każdego dnia, kazdego nowego
      tygodnia życia naszej córci cieszymy się jak zdrowo rośnie i jest
      coraz piekniejsza.Co tydzień zmieniam sobie w telefonie zdjęcia
      płodu maleństwa, które ściągam z internetu.Mimo iż to są zdjęcia
      innych maleństw to i tak wyobrażam sobie ,że patrzę na moją małą
      księżniczkę.A Julcia nie tylko jest cały czas z mamusią w jej
      brzuszku ale i ze mną w telefonie w mojej wyobraźni i serduszku.
      Trzymajcie się cieplutko wszystkie mamusie!!!.Myślcie cały czas
      pozytywnie a napewno wszyscy w listopadzie będziemy cieszyć się
      narodzinami naszych wspaniałych pociech , które do nas dołączą i
      razem będziemy cieszyć się życiem.
      Pozdrowionka dla Was i waszych pociech (pomarańczek)!!!

• jusia79 Re: Listopad 2008 03.05.08, 18:42
      Witam! właśnie zaczął się u mnie 14 tydzień (wg OM) termin mam na 8-11.11, to
      moja pierwsza ciąża, jestem z Łodzi, pozdrawiam wszystkie ciężarówki wink
      • rrrybkaaa Re: Listopad 2008 03.05.08, 21:52
        Witam! Jak to w końcu się liczy te tygodnie? Ja mam termin na 02.11 i wg lekarza
        dziś jestem w 13t6d. Pozdrawiam smile
        • szczesliwiec Re: Listopad 2008 04.05.08, 15:50
          Po co się głowić rrrybkaa!!! Ważne ,że jesteś już w 13 tygodniu
          skoro lekarz tak mówi.Najgorsze tygodnie za Wami i jak się dobrze
          czyjecie z maleństwem to jest OK!Ponadto na tej stronie są
          kalkulatory i ciąży i produ więc choć w przyblizonym stopniu
          wyliczysz co chcesz a co najpiękniejsze możesz czytając śledzić
          rozwój swojego maleństwa.Dziś(niedziela) zaczyna się 15 tydzień,
          Twoje maleństwo ma już 10 cm.Nasza córcia jest niewiele młodsza od
          Twojego bobaska ale w tym samym miesącu co Ty bedzie rodziła moja
          ukochana.
          Pozdrawiam!!!!
          Szczęśliwy tatuś!!!
          • rrrybkaaa Re: Listopad 2008 04.05.08, 20:00
            W sumie racja smile Tylko to wszystko trochę poplątane z tym liczeniem i jak już
            myślałam, że wreszcie załapałam, to się okazało, że wcale niekoniecznie smile
            Pozdrawiam serdecznie!
            Fajnie, że jakiś tatuś też tu zajrzał smile
            • szczesliwiec Re: Listopad 2008 04.05.08, 23:15
              Tatuś zajrzał i jest nadal bo u Was ciekawiej.Byłem na forum u
              meszczyzn ale tam nic ciekawego.Tutaj mogę się wiele dowiedzieć a
              wiedzy nigdy za dużo.RRRYBKAAA ty uważasz ,że z tym liczeniem to
              trochę poplątanę a wyobraź sobie jaka dla mnie była to czarna
              magia.A teraz już wszystko kumam i to proste.Do pierwszego dnia
              ostatniej miesiączki dodajesz siedem dni odejmujesz trzy miesiące
              dodajesz jeden rok, bierzesz poprawkę na długość własnego cyklu
              miesiączkowego iiiii..... masz termin orientacyjny porodu.A
              dokładnie kiedy urodzisz?A to już zależy kiedy dzidzia bedzie
              chciała.

Mama_umbo!!!!Jakoś ten ciężarowiec nie pasuj do mnie ani waga ani
              postura - to nie ja.Wogóle jakoś tak siebie nieciekawie nazywacie
              CIĘŻARÓWKI.Trzeba znaleźć ładniejsze określenie.
              Propozycje mile widziane!!!
              • rrrybkaaa Re: Listopad 2008 04.05.08, 23:29
                "...Bierzesz poprawkę na długość własnego cyklu..." smile No to u mnie przedział
                mógłby być od września do grudnia smile Oczywiście trochę przesadzam smile Ale u mnie
                termin porodu to tylko z usg (miałam już 5 i wszystkie wskazują ten sam termin)
                bo reszta to jak wróżenie z fusów smile
                Mama_umbo, też mam wizytę 12.05 smile
                Pozdrawiam!!!
                • szczesliwiec Re: Listopad 2008 05.05.08, 00:47
                  No rrrybkaaa myślę ,że zrozumiałaś o tym cyklu.Jak normalny trwa 28
                  dni a są kobiety u których trwa na przykład 30 dni to dodajesz te
                  dwa dni róznicy a jak krótszy to odejmujesz.Ale co ja bedę Ci
                  tłumaczył masz wyniki USG i to pięć razy potwierdzone to nie ma co
                  wracać do wyliczeń zgodnie z regułą Naegelego.
                  A tak poza tym jestem facetem i nie mam cyklów, chyba że nastrojowe.
      • miriana Re: Listopad 2008 03.05.08, 22:34
        Witaj, masz juz brzuszek? Bo ja mam termin na 7 listopada, a brzuszek minimalnie
        większy.
        • jusia79 Re: Listopad 2008 03.05.08, 23:15
          no brzuszek już jest...mały, ale widoczny winkspodnie nosze jeszcze stare, ale juz
          musze odpiąc ostatni guzik wink
          • mama_umbo Re: Listopad 2008 04.05.08, 20:34
            Witajcie listopadowe Ciężarówki smile i rodzynku Ciężarowcu smile

Klikam do Was ze Szczecina smile

Jestem tu po raz pierwszy ale już wiem, że zostanę z Wami aż do
            listopada smile a może nawet dłużej-żeby później móc dyskutować o
            nieprzespanych nocach big_grin

Wg lekarza termin mam na 8.11 ale wg moich obliczeń na 21.11 :-
            ) "mała" rozbieżność tongue_out USG pokazuje dokładnie taki termin jak mi
            wychodzi smile (efekt szaleństw w urodzinki męża 17.02 big_grin ).. Ale co
            tam-dzidzia i tak przyjdzie na świat jak jej będzie się podobało a
            nie jak mi będzie pasowało smile

Ja powoli żegnam się już z moimi dolegliwościami smile strasznie
            męczyły mnie mdłości, ale teraz dopadają mnie tylko jak robię za
            długą przerwę w jedzeniu smile na szczęście powoli mija też bolesność
            piersi smile momentami było już tak, że nawet jak jechałam autkiem po
            naszych polskich dziurawych drogach, to musiałam je przytrzymywać,
            bo z bólu aż łzy w oczach stawały tongue_out na początku ciąży musiałam
            brać Luteinę, później lekarz mi ją odstawił.. teraz regularnie mam
            brać tylko No-Spę i witaminki... ale niestety ostatnio znów trochę
            boli mnie brzuch sad martwię się, żeby Niuńce nic się nie stało...
            ok 12.05 idę znów do lekarza więc będę wiedziała czy coś jest nie
            tak..
            Mam nadzieję, że znów będę mogła zobaczyć mojego szkrabka na USG smile
            widziałam go/ją już dwa razy smile za pierwszym razem był 5mm
            kropeczką, ale ostatnio jak byłam to miało już 25mm smile miało już
            główkę, łapki, nóżki i bijące serduszko smile skakało strasznie -
            ledwo udało nam się zrobić mu fotkę smile

Co do brzuszka - pomalutku rośnie i już w dżinsach ciężko
            przechodzić cały dzień smile ale narazie jakoś sobie radzę smile

Jestem też pracującą przyszłą mamusią smile udało mi się troszkę
            obciąć godzinki w pracy, żeby się nie przemęczać za bardzo
            (pracowałam ok 190-200 godz miesięcznie!).. Chcę, żeby Niuńka była
            zdrowa i urodziła się kiedy trzeba, więc teraz będę w pracy jakieś
            120-130 godz smile dam radę wink

Pozdrawiam serdecznie smile

Do przyszłego przeczytania smile

Lucyna smile
            • ingams Re: Listopad 2008 05.05.08, 08:05
              Jutro mam kolejne USGsmile)))) i oczywiście miliardy czarnych myślisad(( Mam
              nadzieję, że wszystko będzie OKsmile))
              • niuta79 Re: Listopad 2008 05.05.08, 11:45
                Nic się nie martw, wszystko będzie dobrze, ja też sobie nakręcam
                niestety film przed usg, a powinno się myśleć pozytywniesmile
                pozdrawiam
              • szczesliwiec Re: Listopad 2008 05.05.08, 11:55
                Hej dziewczyny z czarnymi myślami!!!!Dla Was cytat (trochę
                przerobiony przezemnie) :
                "Jeśli wierzysz, że będzie dobrze.
                Lub jeśli wierzysz,że będzie niedobrze.
                W oby przypadkach macie rację"
                - Henry Ford
                Wybierzcie same w co chcecie wierzyć.Wy jestescie Paniami swoich
                myśli.
                Ja wierzę, że będzie dobrze !!!!
                Pozdrowionka!!!!
                • miriana Re: Listopad 2008 05.05.08, 16:31
                  Na pewno jesteś facetem?
                  smile
                  • ingams Re: Listopad 2008 05.05.08, 17:48
                    smile))) coś w tym cytacie jest.... może czas przestawić myślenie... ale z kolei
                    boję się, że jak będę myśleć pozytywnie to zapeszę i się rozczaruje... nie wiem
                    głupie to, ale to chyba taki mały strachsad(((
                    • szczesliwiec Re: Listopad 2008 05.05.08, 18:41
                      A czym jest pech? Czym jest strach? I najważniejsze!!!!Kto jest
                      odpowiedzialny z to wszystko?
                      "Najlepszą metodą przewidywania przyszłości jest jej tworzenie."
                      - Peter Drucker
                      Jest trudno w to uwierzyć ale wielu to potwierdza.
                  • szczesliwiec Re: Listopad 2008 05.05.08, 18:07
                    A dlaczego mam nim nie być? Jestem człekiem płci męskiej ale nie
                    rozumiem dlaczego w to nie wierzysz?
                    • miriana Re: Listopad 2008 05.05.08, 21:54
                      Nie napisałam, że nie wierzę w to że jesteś facetem. Internet to takie z lekka
                      anonimowe medium smile
                      I można być kim sie chce.
                      Nie odczytuj mojego pytania jako agresywny napad smile
                      Pozdrawiam serdecznie!!!
                      • szczesliwiec Re: Listopad 2008 05.05.08, 22:02
                        Nie no co Ty miriana !!!!Nie odebrałem tego jako napad a już
                        tymbardziej agresywny. Chciałem się tylko dowiedzieć dlaczego
                        pytałaś czy jestem facetem.
                        Również pozdrawiam Ciebie i Twoje maleństwo!!!!
                        Moja córcia ma 13 tygodni i 4 dni jestem szczęśliwy, że mam takie
                        kochające dwie Księżniczki. Moją wybrankę serca i Julcię!!!
                        • edyta7705 6 maja 06.05.08, 14:11
                          Hej dziewczyny - z tego co pamiętam dzisiaj wiele z nas ma wizytę i
                          USG w tym i ja. Napiszcie wieczorkiem co u was słychać. Trochę się
                          boję ale wierze że wszystko będzie ok. Trzymam kciuki za nasze
                          kochane maleństwa i oczywiście za nas. Duża buźka dziewczynki.
                          • szczesliwiec Re: 6 maja 06.05.08, 20:03
                            Z chęcią poczytam sobie ile z tych obaw i strachu o którym
                            pisałyście było uzasadnione.
                            Ale napewno napiszę:
                            A NIE MÓWIŁEM, ŻE WSZYSTKO BĘDZIE DOBRZE!!!
                            • ingams Re: 6 maja 07.05.08, 08:58
                              Byłam wczoraj u gina i kazał mi zrobić test pappa-asad przeziornośc karkowa jest
                              na pograniczu normy. 13 maja mam wyniki... mam nadzieję, że będzie wszystko OK.
                              NT-2 mm CRL-5,76 czy któraś z Was miała podobne wyniki??
                              • miriana Re: 6 maja 07.05.08, 09:05
                                Zobacz tutaj, są bardzo różne wyniki
                                www.forum.e-mama.pl/viewtopic.php?t=6343.
                                Ja miałam w 12 tygodniu CRL 55mm, a przezierność 1,1mm. Lekarz powiedział, że
                                dziecko rozwija sie encyklopedycznie.
                                Będzie dobrze, nie martw się.
                              • miriana Re: 6 maja 07.05.08, 09:06
                                Aha, a w którym tygodniu jesteś?
                                • ingams Re: 6 maja 07.05.08, 17:26
                                  12 tydzień 1 dzień było robione USG
                                  • ingams Re: 6 maja 07.05.08, 17:32
                                    Teraz oglądałam jeszcze raz film z USG i ta przezierność jak patrzyłam jak ona
                                    ją mierzy wahała się od 1,8 do 2,00 mm. Oby wszystko było dobrzesmile))
                                    • szczesliwiec Re: 6 maja 07.05.08, 17:48
                                      Napewno będzie wszystko dobrze ingams!!!
                                      Nie dopuszczaj tylko złych myśli do siebie.Ciesz się kazdym dniem,
                                      bo z każdym dniem Wasze maleństwo rośnie, rozwija się a wszystko co
                                      czerpie pochodzi od Ciebie.
                                      Nie chcesz chyba "karmić" dzidziusia negatywami.
                                      Jeśli szczęśliwie minął okres tych 11 tygodni bardzo ważnych dla
                                      rozwoju dziecka to już duży sukces.Teraz będzie coraz lepiej.
                                      Pozdrowionka!!!!
                                      • edyta7705 Żegnam się z wami........... 07.05.08, 19:25
                                        Dzisiaj musze was pożegnać. Wczoraj był poczatkiem końca. Dzisiaj
                                        rano diagnoza - serduszko przestało bić. 15 tygodni radości i 3
                                        Aniołek w niebie!!!! Życie jest ciężkie. Jutro idę do szpitala na
                                        wywołanie skurczów macicy i zabieg.
                                        Wam życzę wszystkiego co najlepsze. Dbajcie o siebie i odrzucajcie
                                        wszystkie złe myśli. Trzymam kciuki. Będę do was po cichutku
                                        zaglądać i dopingować was w oczekiwaniu. Fajnie było tu z wami.
                                        Pozdrowionka - trzymajcie kciuki za mnie jutro. Tak bardzo się boję.
                                        • szczesliwiec Re: Żegnam się z wami........... 07.05.08, 20:34
                                          Trzymaj się edyta 77005 !!!

Tak nie musiało być, ale tak się stało.
                                          "Nie patrzmy wstecz ze złością
                                          ani w przód ze strachem,
                                          ale świadomie dookoła."
                                          - James Thurber

Masz przecież jeszcze szansę.Nie poddawaj się i wytrwale zmierzaj do
                                          celu.Wytrwali,konsekwentni , którzy z wiarą,nadzieją i miłością
                                          dorzą do celu by zrealizować swoje marzenia zawsze otrzymują od Pana
                                          to czego oczekują.

"Bóg może opóźniać swoje łaski,
                                          ale nigdy ich nie odmawia"

Napewno wszyscy bedziemy trzymać kciuki za Ciebie ale lepsza jednak
                                          będzie modlitwa.
                                          Bo w motlitwie siła...
                                          • ingams Re: Żegnam się z wami........... 08.05.08, 08:25
                                            Przykro mi bardzosad((
                                            Kurcze jakieś same złe wieści ostatniosad
                                        • mama_umbo Re: Żegnam się z wami........... 08.05.08, 09:06
                                          Bardzo mi przykro Edytko.. sad wiem, że musimy być wszyscy dobrej
                                          myśli, ale jak w takich sytuacjach sobie poradzić z natłokiem
                                          wyobrażeń...? sad
                                        • niuta79 Re: Żegnam się z wami........... 08.05.08, 10:22
                                          Srasznie mi przykro, bardzo Ci współczuję, trzymaj się, musisz teraz
                                          dostać dużo wsparcia od najbliższych.
                                        • agi_78 Re: Żegnam się z wami........... 08.05.08, 15:48
                                          przytulam Cię mocno. Wiem co teraz przeżywasz. Ja pożegnałam swojego
                                          orzeszka 2 tygodnie temu. Próbuje się pozbierać. Ale jest ciężko.
                                          • szczesliwiec Re: Żegnam się z wami........... 08.05.08, 21:11

Witaj Agi_78 !!!!
                                            Dobrze, że się trzymasz i wierzę ,że jest Ci ciężko ale ważne
                                            jest ,że próbujesz , coś robisz by się pozbierać. Taka historia
                                            napewno pozostaje w pamięci lecz trzeba żyć i patrzeć pozytywnie w
                                            przyszłość.

"Większość z nas żyje przeszłością. Jeśli będziesz żyła w
                                            przeszłości, wybierając z niej to, co się nie udało — dostaniesz to
                                            znowu!"
                                            Głowa do góry i jak wrócisz do formy próbujcie wytrwale ( o ile
                                            lekarz nie widzi przeciwskazań).
                                            Życzę powodzenia!!!!
                                            • niuta79 Re: Żegnam się z wami........... 09.05.08, 09:48
                                              Mógłbyś trochę wyluzować z tymi twoimi sentencjami, bo zaczynasz
                                              mnie nimi drażnić.
                                              • szczesliwiec Re: Żegnam się z wami........... 09.05.08, 13:14
                                                Jak sobie życzysz niuta79 !!!!
                                                Skoro uważasz ,że to bzdety więc spadam.
                                                Powodzenia!!!!
                                                • ingams Re: Żegnam się z wami........... 09.05.08, 13:52
                                                  Bzdety może nie, ale już trochę za dużo tego...
                                                  • szczesliwiec Re: Żegnam się z wami........... 09.05.08, 14:49

Skoro uważasz ,że trzy cytaty to dużo to też spadam.
                                                    Szczesliwiec
                                                  • annapa7 Re: Żegnam się z wami........... 09.05.08, 17:12
                                                    Drażliwy zupełnie jak nie przymierzając baba w ciąży wink))
                                                  • szczesliwiec Re: Żegnam się z wami........... 09.05.08, 17:22

Podobno kto z kim przystaje takim się staje.
                                                    Ale pomyliłaś się!!!
                                                    Jestem tam gdzie mnie chcą a wychodzę gdzie nie chcą!!
    • wiollinkach.pl Re: Listopad 2008 11.05.08, 19:42
      Witam gorąco i zasilam listopad a dokładnie 14 listopad smile
      • ingams Re: Listopad 2008 12.05.08, 07:23
        Witamsmile) supersmile coraz nas więcejsmile
        • mama_umbo Re: Listopad 2008 13.05.08, 22:46
          ingams napisała:

> Witamsmile) supersmile coraz nas więcejsmile

Też się cieszę, że coraz Nas więcej, tylko coś Nasz temacik taki
          cichutki sad
          • ingams Re: Listopad 2008 14.05.08, 07:19
            no właśniesad zauważyłam, że on raz na jakiś czas ożywa, a potem ciszsmile...
            a przyszłe mamusie, podejrzewacie co tam macie w brzuszkach??
            Mi się wydaje, że u mnie chłopaksmile
            mam lepszą cerę, zaczęłam jeść mięso, nie cierpię w ciąży słodyczysmile

www.noworodek.pl/index.php?sm=1&PHPSESSID=e627d421a0328a3ea80334f3cee925cc
            • wiollinkach.pl Re: Listopad 2008 14.05.08, 07:48
              Nie mam zielonego pojęcia kto tam mieszka w moim brzuszku wygladam poprostu
              paskudnie mam wstręt do słodyczy cytrusów i soków uwielbiam kanapki z wędliną
              wszystko co nazywa się nabiał to odpada i nie wiem wcale kto jest za to wszystko
              odpowiedzialny czy synuś czy córciasmile
              • cmikcmok Re: Listopad 2008 14.05.08, 07:57
                Ja też nie wiem co się kryje w brzuszku, jak sobie pomysle o o
                piersi z kurczaka... to fujjj, może dlatego że wczesniej bardzo
                często jakdłam to mięso a żadziej schabowy, uwielbiam pomidory w
                śmietanie mniam, mleko, jogurty, kakao, nawet słodkie zjem, ostatnio
                nawet kupiłam sobie śledziki-zjadłam 3 i po sprawie. Takie mieszane
                uczucia.
                • ingams Re: Listopad 2008 14.05.08, 09:57
                  mój między nogami na ostatnim USG coś miał, ale lekarka nie chciała potwierdzić
                  co tam. Ja nie jadłam parówek od 10 lat, a teraz nie mogę sie obejść bez 2
                  dzienniesad i mielonego tez mi sie zdarza zjeść sad
                  (ps. przed ciążą byłam pseudo wegetarianką... nie jadłam mięsa, wędlin itp.
                  tylko kurczaka od czasu do czasu)
                  • niuta79 Re: Listopad 2008 14.05.08, 12:32
                    Ja mam to samo, zaczęłam na ok rok przed ciążą jeść na powrót mięso
                    (po ok 10 latach niejedzenia), bo chciałam żeby dzidziuś miał
                    wszystko co trzeba do prawidłowego wzrostu. Jak zaczęłam jeść mięso
                    to przeważnie chude, najlepiej prawie swojskie wędliny, parówek nie
                    tykałam, bo wiem mniej więcej co tam pakująsmile
                    No a w ciąży -gdzieś tak w 2 miesiącu zaczęły mi te parówki bardzo
                    smakowaćsad, Teraz mi przeszło -jestem w 16 tygodniu, wędlin też
                    prawie nie jem, jem ser żółty, biały, warzywa i owoce. Przepadam za
                    zupami i wszelkimi potrawami z ziemniaków. Teraz mam fazę na
                    jedzenie sałaty z pomidorami, ogórkami i rzodkiewką w śmietanie-mogę
                    to jeść codziennie.
                    Pozdrawiam.
                • zieliza witam 14.05.08, 09:58
                  witam Wszystkich!!

mój termin to 15 listopad.... i mam nadzieję że dziewczynka bo już
                  łobuza 6- ścio letniego mam smile

pozdrawiam Wszystkich
            • niuta79 Re: Listopad 2008 14.05.08, 12:37
              Nie wiemy jeszcze co za istotka mieszka w moim brzuchu, ale mój mąż
              jak zobaczył podczas usg jak dzidziuś poruszał nogą tak jakby
              naciskał pedał gazu kilka razy -od razu uznał, że będzie chłopaksmile
              Dla mnie to obojętne co będzie, ważne żeby było zdrowe.
              • tycja78 Witam sie z wami radośnie:) 16.05.08, 16:08
                Jestem Tycja- Patrycja. Termin mam na 7-11 listopada, i jestem mama prawie
                dwuletniego Marcelka. Mam nadzieję, ze miło szybko i spokojnie upłynie nam tez
                radosny czas oczekiwania na kawałek szczęścia w pieluszcesmilePozdrawiam serdecznie.
    • miriana Re: Listopad 2008 16.05.08, 17:25
      A ja od początku ciąży nie miałam ochoty na cokolwiek słodkiego. Obecnie
      zaczynam 16 tc. I dzisiaj pożarłam kilka krówek toffi smile
      • devina Re: Listopad 2008 18.05.08, 11:51
        Witam. Termin mam na 22 listopada. To moja pierwsza ciąża, jestem pełna obaw czy
        dziadzia się prawidłowo rozwija. Następna wizyta dopiero 29 maja. To tak daleko.
        • emamaa Listopad 2008 18.05.08, 17:54
          Jestem w 16tc, siedzę na L4, więc teraz częściej będę się udzielać.
          Czy pisze jakaś mama z Legionowa?
          Pozdrawiam
          • baskakolo Re: Listopad 2008 18.05.08, 19:37
            Zaczal sie 16 tydziensmile, czuje sie o niebo lepiej niz pare tygodni
            temu. Pierwsze USG mam na 10 czerwca i zobacze moja dzidziesmile.Mam do
            was pytanie co polecacie na bole glowy, bo prawde mowiac nie chce
            brac zadnych tabletek?
            • ingams Re: Listopad 2008 18.05.08, 19:43
              Ja jutro już zaczynam 15 tydzień, jejku jak ten czas szybko lecismile mimo że już 3
              miesiąc jestem na zwolnieniu to i tak nic a nic mi sie nie dłużysmile))
              a baskakolo na ból głowy polecam APAP ale nie wolno więcej niż 2 tabletki
              dziennie. Ja go biorę, ale tylko jak naprawdę już nie głowa mi pęka i boli np.
              cały dzień. w innych wypadkach po prostu muszę sobie poleżeć trochę, przespać
              się i ból mijasmile))
              • zawszexyz Re: Listopad 2008 18.05.08, 22:47
                chcialam sie zapytac bo tak czytam i czytam ze wiekszosc z was to na
                zwolnieniu prawie od poczatku ciazy , czy naprawde tak bardzo zle
                sie czujecie , czy moze krwawicie , czy to zwolnienie tak
                profilaktycznie?
                • ingams Re: Listopad 2008 19.05.08, 08:28
                  ja na początku miałam straszne bóle brzucha, razem z bólami krzyża... lekarz w
                  szpitalu kazał mi leżeć, a moja gin zabroniła się przemęczać dlatego dostałam
                  pierwsze zwolnienie, a potem w miarę wzrostu hormonów zaczęły się kłopoty
                  żołądkowesad które trwają tak naprawdę do dzisiaj i niestety potrafią mnie
                  zaskoczyć w najmniej oczekiwanym momencie... a do tego straszna choroba
                  lokomocyjna, a do pracy dojeżdżam ponad godzinę i nie ma szans, żebym tam
                  dojechała bez sensacji... mam nadzieję, że mi przejdzie... bo naprawdę nie jest
                  to przyjemne i nigdzie nie mogę się ruszyćsad((, zresztą bóle brzucha nie
                  przeszły mi do dziś i się nie forsuje w ogóle stąd też moje kłopoty z wagąsad((
                  no ale cóż to wszystko dla skrzatasmile))
          • wiollinkach.pl Re: Listopad 2008 19.05.08, 08:33
            Witaj ja jestem z okolic legionowa i jestem w 15 tygodniu ciąży smile
            • emamaa Re: Listopad 2008 19.05.08, 13:38
              wiollinkach.pl hejsmilesmile
              gdzie chodzisz do lekarza na badanie oraz na usg?

Mi zaczął sie 17 tydzień od niedawna jestem na zwolnieniu, gdyż
              miałam plamienia.
              Łóżysko zlokalizowane na tylniej ściania dochodzi dolnym biegunem do
              okolicy ujścia wewnętrznego?

Czy ktoś miał taki przypadek??
              • tycja78 Czy boli lub przeżyna was dołem brzuch? 19.05.08, 16:16
                Nie wiem, czy to co czuję ma związek z ciążą, ale od kilku dni czuje ból w
                brzuchy, przeżynanie i kłucie- brak plamień, ale za to później mam chm...(
                wybaczcie, ale nie wiem jak to inaczej opisac)" gazy". Ale budzę się nawet w
                nocy i boli mocno. Nie wiem, czy mam się martwic.
                • ingams Re: Czy boli lub przeżyna was dołem brzuch? 19.05.08, 16:50
                  hmmmm... ja mam podobnie, zwłaszcza jak w danym momencie nie mogę się hmmm...
                  "odgazować"smilestrasznie mnie wtedy boli brzuch... tak jakby macica.. nie wiem
                  nawet do czego to porównać, ale ból czasami jest bardzo nie przyjemny i czasami
                  aż zwala z nóg. Wydaję mi się, że chyba nie ma się czym niepokoić, chyba tam się
                  po prostu robi jakiś nacisk i dlatego tak boli... mam przynajmniej taką
                  nadzieję. Obecnie jestem w 15 tyg. A Ty??
                  • patunia79 Re: Czy boli lub przeżyna was dołem brzuch? 19.05.08, 18:37
                    to nic złego, napewno plamień z tego nie będzie jelita w tym
                    momencie są bardzo obszerne i naciskają macicę stąd ten ból, może
                    powiedz o tym lekarzowi na najbliżeszej wizycie coś poradzi, ale nie
                    martw się na zapas.
                  • renata48 Re: Czy boli lub przeżyna was dołem brzuch? 21.05.08, 18:18
                    w ciazy duzo dziewczyn bierze no-spa.
                    zapytaj sie w aptece, na pewno jest to na bol brzucha
              • wiollinkach.pl Re: Listopad 2008 19.05.08, 20:05
                Witaj emamaasmileja chodzę do dr Łepkowskiej w Mediqu i tez jestem na zwolnieniu
                już tydzień bo odkleja mi się łożysko mam lezec i odpoczywać pozatym ciągle
                boli mnie brzuch ale to podobno normalne przy tym odklejaniu więc mam brać nospe
                forte i luteine 2x dziennie mam zrobić kolejne USG 31 maja to się okaże co i
                jak czy jest poprawa czy nie USG tym razem robie u Peca a Ty do kogo chodzisz?
                • cmikcmok Re: Listopad 2008 20.05.08, 07:14
                  A dziewczynki jak tam z waszymi dolegliwościami?? Ja własnie wczoraj
                  zauwazyłam że juz nie budze się w srodku nocy zeby iść zrobic
                  siusiu, piersi juz mnie tak nie bolą..., z jeden strony fajnie a z
                  drugiej jestem zaniepokojona. Jak to u Was jest??
                  • ingams Re: Listopad 2008 20.05.08, 07:54
                    ja ogólnie też już nie latam tak na siusiu, piersi też mnie mniej bolą, ale z B
                    zrobiło mi się D!!! a z mdłościami i wymiotami to różnie. Już było ciut lepiej i
                    dziś znowu... więc. Ale fakt faktem fizycznie czuję się lepiej niż miesiąc temusmile)))
                • emamaa Re: Listopad 2008 20.05.08, 10:41
                  Ja chodziłam do doktor Stor (Mediq), ale już nie będę chodzić, więc
                  szukam dobrego lekarza na już.
                  Usg robiłam u dr. Peca, ale też chciałabym, żeby kto inny mi zrobił.
                  Ja żadnych leków nie biorę a w sumie nie wiem czy nie powinnam brać
                  w moim przypadku, też cały dzień leże.
        • k.malenstwo Re: Listopad 2008 20.05.08, 10:58
          Witam,
          Mój termin to 23 listopada, również pierwsza ciąża. Będzie dobrze, pozdrawiam!
    • emisia21 Re: Listopad 2008 20.05.08, 10:08
      termin ustalony przez lekarza : 2 listopad 2008
    • ewcia2_2 Re: Listopad 2008 20.05.08, 15:12
      Witam Was wszystkie gorąco, u mnie termin na 26 listopada, trochę
      dziś poczytałam co wam w duszy gra i od razu czuję się lepiej,
      myślałam że tylko ja wariuję z niepokoju, a jeszcze jedno u mnie
      biją dwa serduszka, pozdrawiam
      • tycja78 uspokoiłyscie mnie 20.05.08, 16:18
        mam nadzieje ze to normalne.
        Termin mam na połowe listyopada, bardzo trudno ustalic, bo kalkulator swoje a ja
        wiem swoje, ze w ciaze zaszłam dokładnie 22 lutego.ale ze okres skończył mi sie
        2 dni wczesniej to kalkulator ciazowy oblicza inaczejsmile
        Mam kiedy indziej płodne dni niz normalni ludziesmile
      • zieliza USG 21.05.08, 10:02
        witam Wszystkie Panie!!!

mam pytanie czy Któraś z Was robiła trójwymiarowe USG... bo ja się
        przymierzam i chcę iść w czerwcu czyli ok 18 tygodnia ciąży...
        tak miło zobaczyć w Swoim brzuszku małą istotkę

pozdrawiam Izabela
        • renata48 Re: USG 21.05.08, 18:20
          Witam! czemu akurat w 18 tyg.? standardowo robi sie w 13 tyg. by
          wykryc ewent. choroby i w 20 tyg., bo wtedy czesto juz widac plec.
          a w 18 i 20 tyg., to troche duzo...
          • annapa7 Re: USG 21.05.08, 18:31
            Ale jak sama napisałaś, w 12-13 tc i 20 tc robi się standardowe USG,
            a nie 3D.
            A co do częstotliwości - nie ma znaczenia, jeżeli raz się je
            powtórzy po 2 tyg, to są przecież fale dźwiękowe a nie RTG!
            Są dziewczyny, które mają zalecenie robić dużo częściej USG ze
            względu na różne schorzenia. I lekarze nie widzą w tym problemu.
            Mój gin robi mi USG przy każdej wizycie, czyli co miesiąc. Mnie
            osobiście to cieszy, bo możemy z mężem obejrzeć nasze Maleństwo, za
            każdym razem coraz większe i rozbrykane smile
            • ingams Re: USG 22.05.08, 07:40
              Ja miałam 3D w 12 tyg. ale dużo nie było widaćsad( znaczy było widać, że to już
              dzidziuś, ale jeszcze nie tak jak w 20 tygsmile))
              ps. następne pewnie będę mieć w 17 tyg. już się nie mogę doczekaćsmile))
              • baskakolo Re: USG 23.05.08, 05:03
                A ja bede miala pierwsze Usg w 19 tygodniu ciazy i jeszcze jedno pod
                koniec ciazy. Czy to malo?
                • ingams Re: USG 23.05.08, 09:21
                  To zależy od lekarza, to on mówi kiedy trzeba, a kiedy nie. Ja mam akurat USG
                  jak dotąd co miesiąc.
                  • ingams Re: USG 28.05.08, 08:03
                    i znowu cisza...
                    • zieliza USG 28.05.08, 11:35
                      witam

ja jestem ciekawa poprostu czy będzie mężczyzna czy dziewczynka i
                      wydaje mi sie, że trójwymiarowe jest wiarygodniejsze... bo pozatym
                      wszystko z moim " lokatrem/lokatorką" jest w porządku i z tego się
                      bardzo cieszę.... ja już czuję małe muśnięcia w brzuszku,,,, a jak
                      pozostałe Panie??

pozdrawiam Izabela
                      • rrrybkaaa Re: USG 28.05.08, 11:45
                        Witam!
                        Ja już też parę razy poczułam takie muśnięcia. Nie da się tego pomylić z niczym
                        innym smile A dzisiaj to było takie łaskotanie (tylko, że nie mogłam się podrapać smile)
                    • niuta79 Re: USG 28.05.08, 11:45
                      To ja może bym zaczęła temat stomatologasmile
                      Dzisiaj byłam na badaniach okresowych z pracy i była rubryka dot.
                      uzębienia, kiedy powiedziałam, że na razie się tym nie martwię, to
                      lekarka powidziała, że powinnam iść i poleczyć jeśli są ubytki.
                      Miałam do tej pory wątpliwości czy leczyć teraz zęby czy po ciąży,
                      co wy sądzicie. Boję się, żeby nie zaszzkodzić dziecku, a w sumie
                      nic mnie nie bolismile
                      • cmikcmok Listopad 28.05.08, 11:57
                        No oczywiście że leczyć, ja nawet dałam sobie usunąć ósemkę bo
                        strasznie zaczęły mnie boleć zęby na początku ciąży, taki nawał...
                        no i konieczna była ekstrakcja, teraz jestem po usówaniu kamienia
                        nazębnego i piaskowaniu, wszystko zdrowe, przynajmniej wiem że
                        dzidzi nic złego nie przekaże bo zadbałam o swoje uzębienie i jeszce
                        mam zamiar wybielic sobie ząbki ale juz w domu, sama...
                        Wg mnie nie ma sie nad czym zastanawiać, jeśli masz ubytki to musisz
                        zadbac o to żeby sie ich pozbyć, jak juz zaczną Cie boleć zęby to
                        wtedy będzie katastrofa, i mówie że to nie boli sobie jeden ząb
                        tylko... kilka na raz. Jest nawet mozliwość jakiegoś zakażenia....
                        lepiej dmuchac na zimne
                        Pozdro

P.S. W końcu wątek znowu ruszył....
                        • miriana Re: Listopad 28.05.08, 12:41
                          Ja też już czuję maluszka. To są takie muśnięcia skrzydełkami motyla smile O
                          różnych porach, ale najczęściej wieczorem.
                          Co do stomatologa, to w poniedziałek poszłam na wizytę kontrolną i mam zdrowe
                          ząbki. Dentystka tylko usunęła mi kamień i polakierowała. jestem super
                          szczęśliwa. No i dzisiaj kupilam w ciuchlandzie 10 róznych bluzek, sukienek i
                          spodnie. Wszystkie śliczne!!! I posłużą mi pewnie całe lato, bo są z tych
                          tunikowo-bąbkowych, akurat na brzuszek! A wszystko za 27 zł!!! Pozdrawiam
                          wszystkich!!
                          • agulek7723 Re: Listopad 29.05.08, 12:32
                            Witam wszystkie listopadóweczki!!!
                            Parę dni temu odkryłam to forum, trochę pośledziłam wasze
                            pogaduszki, dziś się zalogowałam i postanowiłam się odezwać. Ja mam
                            termin porodu wyznaczony na 10.11.2008 r. Jest to moja pierwsza
                            wystarana i wyczekiwana ciąża. Jestem przeszczęśliwa i czuję się
                            rewelacyjnie, teraz jestem w 16 tygodniu ciąży i miałam to
                            szczęście,że ominęły mnie wszelkie "atrakcje" z wymiotami i
                            mdłościami.
                            W tym miesiącu byłam już na drugim usg, podczas badania maluszek
                            był bardzo ruchliwy ginekolog śmiała się, że nudzić to my z mężem
                            przy takim dzieciątku się nie będziemy, oj nie będziemy smile. Dzidzia
                            tak szalała, że za bardzo nie dała się zmierzyć, miała wtedy około
                            10 cm. A mamę zatkało z wrażenia i nie mogła słowa z siebie wydusić
                            co nie często się zdaża smile
                            Jeśli chodzi o smaczki to pochłaniam wszystko i słodkie i słone i
                            kwaśnie, wczoraj np. po prostu musiałam wciągnąć coś mocno
                            pikantnego. No i niestety mnie tez kuszą napoje gazowane i czasami
                            pozwalam sobie na szklaneczkę coli, ale staram się nie przesadzać.
                            Co do wagi to na razie przybyło mi tylko niecałe 2 kg, jeszcze
                            mieszczę się w stare ciuszki, ale w szafie już czekają na pojawienie
                            się brzuszka różne tuniczki i bluzeczki odcinane pod biustem.
                            Wyszukałam je tak jak Miriana w ciucholandzie i jestem bardzo
                            zadowolona z zakupów. Pozdrawiam wszystkie listopadóweczki.
                            • miriana Re: Listopad 29.05.08, 12:36
                              Miło Cię poznać smile mamy podobny termin porodu - ja mam na 7 listopada.
                              Na początku ciąży miałam wymioty i tp. Tragicznie się czułam. Ale teraz wszystko
                              jest cudownie.
                              Co do ciuchlandów, to dzisiaj znowu obłowiłam się wink
                              • annapa7 Re: Listopad 29.05.08, 17:21
                                Miriana, gdzie Ty wyszukujesz takie fajne ciuchlandy? W Wwie? Daj
                                cynk jak możesz i się nie boisz konkurnecji grzebaczek wink)
                                Ja też mam termin na 7 list. smile i też swoje "odmdliłam" wink
                                • miriana Re: Listopad 30.05.08, 15:20
                                  Nie w Warszawie. W Lublinie. Zaprowadzę Cię jak przyjedziesz smile
                                  • annapa7 Re: Listopad 30.05.08, 21:24
                                    Oj szkoda, szkoda...
                                    No nic, muszę poszukać tutaj... wink
                                    Dzięki i pozdrawiam!
    • tamcia35 Re: Listopad 2008 30.05.08, 08:22
      Witam wszystkie listopadowe mamusie!Od dość dawna śledzę Wasze wypowiedzi i
      postanowiłam dołączyć do Was.Ja mam termin na 14 listopad,właśnie dziś mija 16
      tydzień.Mam w domu trzech synów wieku 9,12 i 15 lat.Mam już wystający brzuszek i
      musiałam tak jak kilka z Was odwiedzić ciucholandy,udało mi się znaleźć kilka
      fajnych ciuszków ,np.tuniki i spodnie z wstawką dzianinową na brzuszek,są super
      wygodne.Moja waga narazie spadła o 2 kilo,ale następna wizyta 17 czerwca więc
      może coś drgnie.Na razie się tym nie martwię bo ma dobry apetyt i nie miałam
      wymiotów.Od poniedziałku czuję lekkie muskania w brzuszku kiedy sobie spokojnie
      leżę.A co u Was?POZDRAWIAM!
      • ingams Re: Listopad 2008 31.05.08, 07:36
        Witamsmile jak fajnie, że nas coraz więcejsmile a apropo muskania to mi od dwóch dni
        się też wydaje, że mnie coś od środka czasami muśnie... ale nie wiem czy to jest
        to, nigdy w życiu nie pamiętam takiego uczucia więc jestem skłonna uwierzyć, że
        to maluszeksmile))))
        • devina Re: Listopad 2008 31.05.08, 11:55
          W czwartek dowiedziałam się, że będziemy mieć synusia smile tak jak chcieliśmy.
          Jestem obecnie w 14tyg. maluch ma 8,5cm. Na usg wiercił się jak szalony.
          • ingams Re: Listopad 2008 02.06.08, 14:35
            To supersmile ja mam usg w sobotę i też już pewnie będzie wiadomo jaka płećsmile
            • tu_mama Re: Listopad 2008 02.06.08, 19:35
              wow! w 14 tygodniu było już widać płeć? a byłaś na normalnym USg czy
              3D?
              ja też bym już chciała wiedzieć smile chociaż wg mnie (i męża) będzie
              Wiktor smile
              • devina Re: Listopad 2008 02.06.08, 19:38
                byłam na usg 3D, dzidziuś w pewnym momencie pięknie się ustawił smile pomiary było
                ciężko zrobić bo strasznie się wiercił. Chyba Filip wrodził się w tatusia.
                • luizam1 Re: Listopad 2008 03.06.08, 11:35
                  Cześc!
                  Czciałam sie przywitać, mam na imię Luiza, jestem w 17 tc, termin wg
                  USG 6 listopad - to moja pierwsza ciąża
                  pozdrawiam
                  • agulek7723 Re: Listopad 2008 03.06.08, 15:44
                    Witamy nowe mamuśki na listopad!
                    U mnie w końcu , przez ostatni tydzień, pojawił się brzuszek. No i
                    super teraz czuję się już pełnoprawną ciężaróweczką, choć na wadze
                    wiele jeszcze się nie zmieniło- do tej pory przybyło mi tylko 2 kg.

Co do ruchów dzidzi to od paru dni, najczęściej wieczorkami, czuję
                    muścięcia i takie delkatne łaskotanie. Myślę, że to maluch daje już
                    znać o sobie, choć to moja pierwsza ciąża i pewna tego nie jestem.
                    No nic poczekamy na mocniejsze uderzenia, które rozwieją niepewność.

Czy ktoraś z dziewczyn miała robione juz tzn. połówkowe usg? Ciekawa
                    jestem jak bardzo to badanie różni się od "zwykłego" usg, jak długo
                    trwa, co dokładnie mierzy u maluszka lekarz, na co zwraca głównie
                    uwagę?
                    • glorcia Re: Listopad 2008 09.06.08, 16:29
                      Heja! witam, termin na 14/11. Mialam usg pod koniec 17tyg, w zeszly
                      czwartek, takie wstepne polowkowe. Trwalo dobre 15-20 min, lekarz
                      dokladnie oglada mozg, mierzy wszystko po kolei. Mam to typowe
                      polowkowe pod koniec 20tyg. Powiedziano mi, ze jak narazie wszystko
                      ok, serce 4-ro komorowe, wciaz male w 17tyg, przez kolejne kilka
                      tygodni rosnie intensywnie, wiec za te 3tyg na typowym polowkowym
                      ogladna je jeszcze raz. Badaja mozg, wielkosc i obwod glowy,
                      brzuszka, dlugosc kosci udowej itp itd...
    • blondiedyta Re: Listopad 2008 04.06.08, 10:16
      ja mam termin na 4listopada smile nie mogę się doczekać porodu chce już
      mieć bobaska przy sobie smile
      • miriana Re: Listopad 2008 04.06.08, 12:44
        Ja też chcę już moja niunię tulić. Mam termin na 7 listopada. dzisiaj byłam na
        usg. Maluszek bardzo się wiercił. Jest śliczny smile
        • jusia79 Re: Listopad 2008 04.06.08, 21:43
          ja mam termin na 8-11.11 i od wczoraj chyba czuje ruchy wink takie bąbelki, ale
          doznanie do niczego nie podobne, wiec to musi być to wink
          • ingams Re: Listopad 2008 06.06.08, 08:36
            jak dobrze, że mam jutro wizytę u lekarzasmile ze mnie to taki nerwus, że chyba
            powinnam mieć takie wizyty co tydzień dla mojego spokojusmile)) nie wiem czy Wy
            macie tak nadal... mnie cokolwiek zakuje, zaboli to już panikujesmile
            • baskakolo Re: Listopad 2008 07.06.08, 01:51
              Moj maz ma mnie juz dosyc wlasnie z tego powodusmile,mnie caly czas cos
              kuje a lekarz powiedzial mi ze wszystko ok.
              • ingams Re: Listopad 2008 07.06.08, 22:12
                Mi lekarz też powiedział dzisiaj, że wszystko OKsmile)) Mam po prostu wszystko tam
                tak wrażliwe, że wszystko czuje (wcześniej wyczuwałam nawet owulację).

Ps. Jestem przestraszanie szczęśliwasmile)) DZISIAJ DOWIEDZIAŁAM SIĘ ŻE BĘDZIEMY
                MIELI SYNKAsmile))) a to było moje marzeniesmile))
                • miriana Re: Listopad 2008 07.06.08, 23:30
                  Super!!! ja mam usg połówkowe za 3 tygodnie. Mam nadzieję, że maluszek zdradzi
                  nam, czy jest synkiem, czy córeczka. W ubiegłą środę bardzo sie stresowałam, czy
                  z niunią wszystko oki, więc poszłam na dodatkowe usg. Jednak maluszek tak się
                  wiercił, że lekarz nie mógł dojrzeć płci smile Wszystko jest w porządku. W
                  poniedziałek idę do pracy. Do tej pory byłam na zwolnieniu lekarskim, bo na
                  początku ciąży fatalnie się czułam. Trochę boję się tego powrotu do mojej pracy,
                  bo nie było mnie prawie 4 miesiące... Ale jak mi będzie ciężko to pójdę po
                  prostu po L4 i po sprawie smile
                  • ingams Re: Listopad 2008 08.06.08, 07:49
                    ja mam to samo i teraz tez mam przedłużone zwolnienie... tak naprawdę w pracy
                    mnie nie chcą i kazali mi przyjść dopiero w marcu... więc jak oni tak to ja nie
                    będę sie upieraćsmile i jakoś nie mogłam sobie też wyobrazić tego powrotu...
                    • baskakolo Re: Listopad 2008 08.06.08, 15:19
                      Ja caly czas chodze do pracy i jak do tej pory mam zamiar chodzic do
                      konca. We wtorek mam usg i juz nie moge sie doczekac,mam nadzieje ze
                      wszystko z dzidza oksmile.
                      • devina Re: Listopad 2008 09.06.08, 08:58
                        Ja też chodzę do pracy i chciałabym do końca ciąży pracować. Mam nadzieję, że
                        się uda. Jak na razie czuję się świetnie. Nie wytrzymałabym siedzenia w domu.
                        Oczywiście jeśli byłoby to konieczne to nie miałabym innego wyjścia.
                      • niuta79 Re: Listopad 2008 09.06.08, 21:00
                        Ja też chodzę do pracy, teraz mam 2-tygodniowy urlop, ale chcę pracować dokąd
                        będę się dobrze czuła. Na początku ciąży miałam tylko 2 tygodniowe zwolnienie.
                        • patunia79 Re: Listopad 2008 09.06.08, 22:18
                          A ja mam USG połówkowe dopiero za miesiącsad, ale cóż trzeba czekać.
                          Teraz miałam wizytę, kończę dziś brać luteine, z maleństwem wszystko
                          dobrze, tento tylko mierzyła mu dr i oglądała na USg szyjkę i tu też
                          wszytko w porządku.

A ja w sumie od początku jestem na zwolnieniu, na początku bardzo
                          źle się czułam, a teraz juz nie wracam do pracy do rozwiązania bo
                          jestem nauczycielem i po pierwsze koniec roku za pasem a po drugie
                          od września na trzy miesiące nie opłaca mi się iść dlatego na cały
                          rok szkolny zatrudniono nauczyciela na zastępstwo.
                      • agulek7723 Re: Listopad 2008 10.06.08, 11:35
                        Hej! Ja wczoraj miałam kolejną wizytę. Badanie wypadło dobrze,
                        wyniki badań też w porządeczku, samopoczucie również super. Usg
                        połówkowe jeszcze przede mną, będzie robione na następnej wizycie -
                        już nie mogę się doczekać, żeby znowu zobaczyć maje maleństwo!

Co do zwolnienia lekarskiego to wybieram się na nie od 3 trymestru,
                        bo akurat wtedy w pracy wypada u mnie bardzo "gorący" okres i
                        jeżeli nadal bym pracowała to nie było by taryfy ulgowej. Na razie
                        jednak pracuję normalnie i uczę 2 dziewczyny, które zostały
                        zatrudnione na czas mojej przyszłej nieobecności. O swoich planach
                        lojalnie uprzedziłam kierownika, więc miał czas pomyśleć o jakimś
                        zastępstwie za mnie.
                        Pozdrawiam wszystkie listopadowe mamuśki!
                        • baskakolo Re: Listopad 2008 11.06.08, 01:14
                          Wlasnie dowiedzielismy sie ze mamy dziewczynkesmile. Jest zdrowa. A to
                          najwazniejsze!! Alez sie ciesze!Pozdrawiam wszystkie przyszle
                          mamusie!
                          • tamcia35 Re: Listopad 2008 11.06.08, 08:09
                            byłam wczoraj na kontroli u mojego lekarza.Płci nie udało się ustalić bo pan
                            doktor powiedziałże ma pewnośc tylko w 60%więc narazie nie powie,może na
                            kolejnej wizycie 15 lipca.Złe wieści,mam łożysko umiejscowione w samym ujściu
                            szyjki macicy i w każdej chwili mogę dostać krwotok,bo łożysko może się
                            odkleić.Mam się nastawić że nie donoszę tej ciąży.Jak wytrzymam do 32 tygodnia
                            to będzie ogromny sukces.Do tej pory straciłam dwoje dzieci,chyba nie przeżyję
                            jeśli mi się znowu nie uda i marnym pocieszeniem jest że mam przecież trzech
                            synów....kocham ich nad życie ale tę małą kruszynkę też...Proszę,trzymajcie za
                            nas kciuki,to dopiero 18 tydzień....Pozdrawiam!
                            • baskakolo Re: Listopad 2008 11.06.08, 23:56
                              Bede trzymac kciuki za twoje malenstwo. U nas tez nie bylo latwo moj
                              maz 2 lata temu mial raka i przeszedl chemioterapie i radioterapie,
                              ale na szczescie wszystko skonczylo sie dobrze i lekarz powiedzial
                              ze nie ma obawy co do zdrowia dzidzi ale ja i tak na pierwsze usg
                              poszlam z wielkim strachem.
                              pozdrawiam
                              • ingams Re: Listopad 2008 12.06.08, 08:05
                                tamicia trzymam też mocno kciuki!! Dużo leż, nie przemęczaj się... musi być
                                dobrze, nie ma wyjściasmile
    • ania.klimowicz Re: Listopad 2008 12.06.08, 12:44
      Witam,jestem Ania ze Słupska.Też mam termin na listopad.Niestety
      ciąża na podtrzymaniu(jestem po krwotoku), dłuższy czas byłam w
      niepewności,ale teraz powoli sie stabilizuje.Pozdrawiam listopadówki.
      • tamcia35 Re: Listopad 2008 13.06.08, 07:25
        SERDECZNIE DZIĘKUJĘ za wszystkie dobre słowa pocieszenia które od Was
        przeczytałam,dodajecie mi otuchy.Ania jeśli możesz to podaj powód twojego
        krwotoku i jakie zastosowano leczenie?Mnie grozi przedwczesne odklejenie łożyska
        więc też jestem na podtrzymaniu,leżeć i leżeć.....Ale zrobię wszystko co trzeba
        byleby utrzymać tę ciążę.SERDECZNIE POZDRAWIAM WSZYSTKIE MAMUSIE Z FORUM!
        • ania.78.8 Re: Listopad 2008 13.06.08, 14:41
          tamcia35 napisała:

> SERDECZNIE DZIĘKUJĘ za wszystkie dobre słowa pocieszenia które od
          Was
          > przeczytałam,dodajecie mi otuchy.Ania jeśli możesz to podaj powód
          twojego
          > krwotoku i jakie zastosowano leczenie?Mnie grozi przedwczesne
          odklejenie łożysk
          > a
          > więc też jestem na podtrzymaniu,leżeć i leżeć.....Ale zrobię
          wszystko co trzeba
          > byleby utrzymać tę ciążę.SERDECZNIE POZDRAWIAM WSZYSTKIE MAMUSIE Z
          FORUM!
          U mnie nie określono dokładnej przyczyny,prawdopodobnie przemęczenie
          (dużo chodziłam).Musiałam leżeć kilka dni w szpitalu ,a potem w domu
          (ok.1 miesiąc).Krwawienie ustąpiło.Nie muszę już leżeć.Nadal biorę
          Duphaston 3 razy dziennie i 1 raz w tygodniu zastrzyk Kaprogest.Jak
          krwawiłam to oprócz tego brałam No spe 3 razy dziennie.Pozdrawiam i
          życze wszystkiego dobrego.
          PSPamietaj aby lezec.
          • rorianka Re: Listopad 2008 16.06.08, 20:49
            Witam wszystkie Mamusie!
            Chyba mogę do Was dołączyć - termin kalendarzowy wg lekarza mam na 1 listopada,
            wg moich obliczeń o 2 dni wcześniej. Zobaczymy jaki termin wybierze sobie Fasolka.
            Chciałam zapytać czy nie macie obaw o zdrowie maluszków? Bo mnie nachodzą coraz
            częściej czarne myśli i nie wiem, jak sobie z nimi poradzić. Byłam na usg (tym
            zwykłym, żadne 3d) i wg lekarza wszystko jest ok, ale jak mam atak paniki to
            takie zapewnienia mnie nie przekonują. Czy któraś z Was tak miała? Jak sobie z
            tym poradzić? Może warto zainwestować w usg 3d?
            POZDRAWIAM MAMUSIE I FASOLKI
            • annapa7 Re: Listopad 2008 16.06.08, 20:57
              Jeżeli chcesz, to zainwestuj w usg 3D, ale to dla własnej frajdy, bo
              pod kątem "zdrowotnym" to nic Ci to nie da. Lekarz najwięcej widzi
              na tradycyjnym usg, na takim też robi tzw usg połówkowe, gdzie
              ogląda dokładnie narządy i kości Malucha.
              Skoro lekarz twierdzi, że wszystko jest ok, to ciesz się tym, co
              usłyszałaś smile) I spokój, spokój i jeszcze raz spokój - po co Twoje
              nerwy mają denerwować dziecko?
              Pozdrawiam serdecznie
              • rorianka Re: Listopad 2008 16.06.08, 22:25
                Dzięki, miło że tak piszesz, paranoje nie znikają ale jednak miło.
                Usg połówkowe miałam dzisiaj, ale ja ciężki przypadek jestem skoro nawet to mnie
                nie uspokoiłosad
                Pozdrawiam cieplutko
                • ingams Re: Listopad 2008 17.06.08, 07:56
                  nie martw się, ja tydzień przed każdą wizytą przeżywam schizy!! Nawet do
                  szpitala każe się czasami wieść, bo mi się wydaje, że coś złego się dzieje...
                  chyba taki nas los... już do końca życia tak będzie. Dziecko będzie miało 20 lat
                  to i tak będziesz sie martwić, czy nic mu sie nie stanie jak jedzie samo na
                  wakacjesmile))
                  Trzeba wierzyć lekarzom, bo tylko oni mogą nam potwierdzić czy wszystko jest OK.
                  Nawet same jak popatrzymy na USG to nic nam to nie dasmile
    • surminka Re: Listopad 2008 17.06.08, 22:12
      Hej,
      ja mam termin na 26 listopada. Wreszcie sie dobrze czuje w tym czwartym
      miesiącu, nie mam żadnych objawów, przeszły mi nudności i wymioty które miałam
      do końca pierwszego trymestru. Brzuszek widać i zaczęło sie tam tak fajnie
      ruszać big_grin
      Czy Wy już wybrałyście szpital, my z mężem mamy dylemat, ja bym chciała poród w
      wodzie.Może możecie mi cos doradzić?

pozdrówkismile)
      • ingams Re: Listopad 2008 18.06.08, 08:16
        Ja mam już wybrany szpital nawet 2 w zależności gdzie będą chcieli mnie
        przyjąćsmile)) bo teraz to niestety różnie z tym bywa. Ja jakoś nie jestem za
        porodem w wodzie, ale czytałam, że jest łatwiejsmile
        • zieliza Re: Listopad 2008 18.06.08, 11:59
          witam

ja myślę, że tak jak za pierwszym razem tak i w tym przypadku będę
          rodzić sama i przy znieczuleniu zewnątrzoponowym i w tym samym
          szpitalu. Pierwszy poród był dla mnie najpiękniejszą chwilą jaką
          może przeżyć mama, kiedy ciepłe ciało maluszka dotyka matki i już
          nie od wewnątrz tylko od zewnątrz i kiedy pierwszy raz można
          nakarmić... cudownie.
          Za tydzień idę na USG połówkowe i sie nie mogę doczekać kiedy znowu
          zobaczę maluszka, jak dobrze być kobietą - przeżywać wspaniałe
          chwile kiedy dzidziuś się wierci i skacze jak mała żabka, to prawie
          jakby mówił "mamo tu jestem"

pozdrawiam
          • ingams Re: Listopad 2008 19.06.08, 08:17
            To prawda, za każdym razem jak dzidzia się wierci i mówię swojemu M o tym, to
            zawsze mi powtarza, że tego mi zazdroścismile)))
            • baskakolo Re: Listopad 2008 19.06.08, 19:15
              Moja dzidzia skacze zwlaszcza wieczorami i wtedy oboje z Wojtkiem
              cieszymy sie jak dzieciaki, to takie niepowtarzalne dzielic z druga
              osoba cud posiadania dziecka...smile
              • tamcia35 Re: Listopad 2008 19.06.08, 19:32
                Cześć!Moje małe właśnie mocno rozrabia,już od ponad dwóch tygodni...to cudowne
                uczucie,daje znaki że ma się dobrze mój Zuzio -Kacper.Najbardziej aktywne jest
                pod wieczór...Pozdrawiam wszystkie mamusie i dzidzie z forum!
                • devina Re: Listopad 2008 20.06.08, 07:27
                  Zaczyna mi rosnąć brzuszek smile a to początek piątego miesiąca. Mogę teraz powoli
                  rozglądać się za ubraniami ciążowymi smile
                  • rorianka Re: Listopad 2008 20.06.08, 07:39
                    a mój brzuszek rośnie od paru tygodni w szybkim tempie. nareszcie wyglądam jak w
                    ciążysmile ubrań typowo ciążowych jeszcze nie noszę, na razie spodnie z regulowanym
                    pasem, luźniejsze bluzki albo ciuszki o rozmiar większe. czekam na dzień kiedy
                    będzie go na tyle widać, że ktoś ustąpi mi miejsca w tramwajusmile
                    • agulek7723 Re: Listopad 2008 20.06.08, 13:21
                      Hej!
                      Mój mały wiercipiętek dał znać o sobie w zeszłym tygodniu. Na
                      początku też bardziej czułam ruchy wieczorami, a teraz to i w
                      dzień całkiem dobrze czuje, że ktoś się w brzuszku nieźle
                      gimnastykuje smile.

Co do brzuszka to pokazał się nie tak dawno i na razie za wiele się
                      nie zmienia. Mam taką małą fajną kuleczkę przed sobą i ten stan
                      niezmiernie mi się podoba, ale pewnie już za nie długo brzuch będzie
                      większy i większy....No i dobrze w końcu dzidzia rośnie! Niech
                      rośnie jak największa - mama sobie poradzi z tym słodkim ciężarem wink
                      W ubrania sprzed ciąży jeszcze wchodzę, ale chcę się czuć jak
                      najbardziej w ciąży i choć jeszcze nie ma takiej potrzeby to i tak
                      noszę już bluzeczki i dżinsy ciążowe.

W przyszłym tygodniu mam usg połówkowe i szczerze już nie mogę się
                      doczekać. Mam nadzieję, że wszystko będzie dobrze tak jak jest do
                      tej pory.

Pozdrawiam wszystkie "babeczki z nadzieniem"!
                      • ingams Re: Listopad 2008 20.06.08, 19:49
                        Ale Wam dobrze, ja musiałam zapomnieć o normalnych ubraniach już jakieś 2 m-ce
                        temusad a teraz z dnia na dzień jest coraz większy. W przeciągu tego tygodnia
                        powiększył sie o 3 cmsmile
                        • baskakolo Re: Listopad 2008 21.06.08, 01:41
                          Co do ubran to dawno pozegnalam sie z moimi. Jak do tej pory
                          przytylam juz 7 kg a to dopiero 21 tydzien, ciekawesmile
                          Pozdrawiam wszystkie mamusiesmile
                          • tamcia35 Re: Listopad 2008 21.06.08, 12:11
                            cześc!Ja też już dawno pzegnałam się z moimi dotychczasowymi ubraniami,już od
                            trzeciego miesiąca musiałam zmienić garderobę ,chociaż na wadze dopiero 2,5 kilo
                            do przodu to brzuszek już spory,jak z resztą za każdym razem...jakoś mnie od
                            razu wypycha do przodu.Pozdrawiam!
              • mama_umbo Re: Listopad 2008 24.06.08, 21:08
                baskakolo napisała:

> Moja dzidzia skacze zwlaszcza wieczorami i wtedy oboje z Wojtkiem
                > cieszymy sie jak dzieciaki, to takie niepowtarzalne dzielic z
                druga
                > osoba cud posiadania dziecka...smile

Tak cudowne uczucie.. brakuje mi go bardzo.. sad ja jestem w 21 tyg
                ciąży i czekam na papiery rozwodowe od męża sad zupełnie nie radzę
                sobie z tą sytuacją.. sad
    • miriana Re: Listopad 2008 21.06.08, 13:16
      We wtorek mam usg połówkowe. Ciekaw jestem bardzo, czy noszę w sobie córcię, czy
      synka smile Jednego dnia myślę, że to synek, a kolejnego dnia mam 100% przeczucie,
      że to córeczka smile No zobaczymy smile Dawno nie było mnie na forum, bo wróciłam
      do pracy i od 2 tygodni siedzę za moim biurkiem i tonę w papierach... Na
      szczęście czuję się doskonale i wszystko jest oki.
      • ingams Re: Listopad 2008 22.06.08, 09:50
        Mi lekarka powiedziała ostatnio, że to chłopak, ale wszyscy mi mówią, że
        wyglądam na dziewczynkęsmile)) Zobaczymy 12 na USG czy się jej potwierdzi hihih
        • rorianka Re: Listopad 2008 22.06.08, 21:33
          A mnie wszyscy prorokują chłopaka na podstawie różnych mądrości ludowych typu:
          wyglądasz ślicznie, jesz pomarańcze (i różne inne rzeczy - co osoba to nowy
          "pewnik"), nie przytyłaś tylko brzuszek rośnie itp. Zaczynam się przez to
          nastawiać na chłopaka. Usg połówkowe już było ale maluch nie chciał pokazać, co
          tam ma. Ciekawe, kto mnie teraz kopiesmile
          • anna.78 Re: Listopad 2008 23.06.08, 11:20
            Witam.Jak czytam o waszych brzuszkach to jestem nieco przerażona.Ja
            jestem w 17 tygodniu i przytyłam już 9 kilo.Czy to nie za duże tempo?
            • embeel witam serdecznie 23.06.08, 11:27
              Pragne sie przywitac z daleka, a dokladnie spod Paryza. Mam termin
              na 27 listopada. Nosze w sobie mala pol-Zabe smile, 26 lipca, drugie
              usg 3D, dowiemy sie, kto dokladnie tam zamieszkuje. Na razie jeszcze
              troche skolowana nowa sytuacja, ale bardzo szczesliwa.
              Pozdrawiam wszystkie ciezarowki! Magda
            • rorianka Re: Listopad 2008 23.06.08, 17:35
              anna.78 napisała:

> Witam.Jak czytam o waszych brzuszkach to jestem nieco przerażona.Ja
              > jestem w 17 tygodniu i przytyłam już 9 kilo.Czy to nie za duże tempo?

Istnieją różne mądre tabelki mówiące, ile powinno się przytyć w którym miesiącu,
              ale ja myślę, że to bywa różnie. To przecież indywidualna sprawa ile kto waży
              przed ciążą i czy ma tendencje do szybkiego tycia, jaki ma apetyt w ciąży, ile
              się rusza, trochę to pewnie też sprawa genów.
              Ja na początku 23 tygodnia ważę o 7-8 kg więcej niż przed ciążą (nie ważyłam się
              tuż przed więc nie wiem, ile było dokładnie). Ważne, że dobrze się czuję,
              maluszek rośnie zdrowo i coraz więcej fika. Jeżeli nic Ci nie dolega to ja bym
              się nie martwiła. Dla spokoju zapytałabym lekarza przy najbliższej wizycie.
              Życzę zdrówka Tobie i Maluszkowismile
              • ingams Re: Listopad 2008 24.06.08, 08:19
                Ja przytyłam strasznie dużosad, ale wydaje mi się, że to też sprawa u mnie
                hormonów na podtrzymanie. Za 3 tygodnie kończę je brać i zobaczymy... mam
                nadzieję, że waga się wtedy ciut uspokoismile)))
              • agulek7723 Re: Listopad 2008 25.06.08, 09:00
                Faktycznie z tym przybieraniem na wadze w ciąży to bardzo
                indywidualna sprawa. Ja jestem w 21 tygodniu ciąży i przytyłam 3 kg.
                Lekarka mówi, że to w porządku, a prawie wszystkie znajome
                pokrzykują na mnie, że to za mało. A przecież odżywiam się dobrze,
                staram się jeść jak najbardziej zdrowo, choć jak mnie najdą różne
                chętki smakowe to też sobie nie żałuję i wciągnę czasami czekoladkę
                czy jakiegoś fast fooda-choć to akurat sporadycznie.

Co do zgadywania płci maleństwa to zauważyłam, że to jest to
                ostatnio ulubiona rozrywka moich przyjaciółek. Prawie wszystkie
                uważają, że noszę w brzuchu chłopczyka i każda ma na to swoje
                dowody: kształt brzucha, to że mam tylko kuleczkę przed sobą a
                ogólnie nie widać, że przytyłam, no i przede wszystkim, że moje
                upodobania kulinarne, choć te są takie same jak przed ciążą.

Dziś mam usg połówkowe, jeżeli maluch pokaża co ma między nóżkami
                to zobaczymy jakie z nich wróżki smile. Mężowi co prawda marzy się
                tak po cichu dziewczynka, ale ja myślę, że kto tam nie będzie to i
                tak będzie super, że jest! Mnie bardziej od płci interesuje czy
                maluch jest zdrowy, czy wszystkie parametry są ok. Mam nadzieję, że
                wszystko będzie w porządku. Pozdrawiam listopadowe mamusie.
                • zieliza Re: Listopad 2008 25.06.08, 14:00
                  witam

u mnie z wagą myślę że też ok, narazie przytyłam 3,5 kg, ale za to
                  mam brzuch ogromny. Jutro nasz wielki dzień, idziemy na USG
                  połówkowe. Mam nadzieję że jest wszystko ok. Poza tym maluszek ma
                  czkawki, a mój synek się bardzo cieszy jak może dotknąć brzuszka w
                  którym się dzidziuś wierci.

pozdrawiam Wszystkie przyszłe Mamy
                  • devina Re: Listopad 2008 26.06.08, 09:39
                    We wtorek byłam umówiona na usg połówkowe i akurat przy pacjentce przed nami
                    popsuła się nagrywarka DVD, zrezygnowaliśmy więc z wizyty i przełożyliśmy na
                    dziś. Bardzo nam zależało na filmie z maluszkiem. A tak chcieliśmy go zobaczyć
                    we wtorek. Ale mąż mnie pociesza, że dziś już będzie troszkę dzidziuś większy smile
            • niuta79 Re: Listopad 2008 25.06.08, 15:52
              Hej, mi też się wydaje, że to indywidualna sprawa ile się tyje w
              ciąży, bylebyś się dobrze czuła. Ja jestem teraz w 21 tygodniu ciąży
              i przytyłam 6 kg, trochę jestem tym zaskoczona, bo wcześniej do 17
              tygodnia przytyłam zaledwie 1 kg, a teraz idzie z nabieraniem wagi
              szybciutkosmileByć może u Ciebie jest tak, że na początku więcej
              tyjesz, a później waga ustabilizuje się. Na wszelki wypadek zapytaj
              lekarza przy następnej wizycie.
              Pozdrawiam wszystkie Listopadówki, trzymajcie się ciepło i uważajcie
              na siebie i maluszki.
              • ingams Re: Listopad 2008 25.06.08, 18:01
                To mnie załamałyście, ja jestem w 20 tyg (końcówka co prawda) ale przyznam sie,
                że mi chyba z 13 kg już wskoczyłosad(((((
                • baskakolo Re: Listopad 2008 26.06.08, 04:17
                  A ja sie wreszcie ciesze ze moge jesc na co mam ochote!!!, przytylam
                  8kg do tej pory, czuje sie super, dzidzia bryka a ja uwielbiam
                  patrzec na mojego meza jak czeka gdzie sie poruszy to brykajaca
                  dziewczyna w moim brzuchu!! to jest teraz najwazniejsze i chce to
                  celebrowac a ze tyje nie tak jak jest napisane w tabelce no coz
                  uroki bycia w ciazy !! pozdrawiam wszystkie listopadowe mamy!!!
                  • glorcia Re: Listopad 2008 26.06.08, 15:27
                    allo! bywalam tu kiedys na poczatku, mam nadzieje, ze sie teraz
                    bardziej zadomowie na tym listopadowym watku smile mam termin na 14-go
                    listopada. Dzis mialam usg polowkowe i wszystko ok (bylam w szoku,
                    ze sprawdzali nawet liczbe palcow u nog i rak! ogolnie usg trwalo z
                    40min!!!). Nie chcemy znac plci, bedzie niespodzianka! Pozdrawiam
                    wszystkie listopadowki!!!
              • agulek7723 Re: Listopad 2008 27.06.08, 10:33
                Witam dziewczyny!
                No i jestem po usg połówkowym. Co prawda pobiłam rekord w czekaniu
                na wizytę u lekarza, ale było warto. Czekałam od 18.30 a z gabinetu
                wychodziłam o 0.30 w nocy- no nigdy jeszcze nie wchodziłam na wizytę
                o północy!!! Pierwszy raz byłam u tego lekarza, poleciła mi go
                koleżanka z uwagi na dobry sprzęt usg, ale przede wszystkim jako
                specjalistę od echokardiografii i kardiologii prenatalnej. U niego
                podobno zawsze takie kolejki, bo taką renomą się cieszy.

Najważniejsze, że wszystkie pomiary są w normie, badał główkę,
                brzuszek, długość kości udowe, sprawdzał nereczki, wątrobę, pęcherz
                moczowy, żołądek. Głównie skupił się oczywiście na serduszku, miałam
                stracha, bo tak długo je badał. Ale powiedział, że wszystko jest w
                porządeczku, serduszko jest 4-jamowe i bije 146/min. No i maleństwo
                waży już 415 g!

Dzidziuś odkrył swoją tajemnicę odnośnie płci- lekarz oznajmnił nam
                to tak, że będzie "wersja droższa w utrzymaniu", czyli córeczka!!!!
                Mi płeć była obojetna, ale mąż to myślałam, że posika się ze
                szczęścia! U niego w rodzinie od pokoleń rodzą się prawie same
                chłopczyki. On ma 2 braci i każdy z nich ma synów, tak samo jak jego
                kuzyni. Tak więc tatuś puchnie z dumy, chodzi od 2 dni i podśpiewuje
                sobie, a jak go zapytałam ze śmiechem co mu tak wesoło to
                odpowiedział, że córcia w drodze, więc jak tu nie śpiewać smile.

No listopadóweczki czekam na wasze relacje z usg i nie tylko,
                pozdrawiam mocno.
                • zieliza Re: Listopad 2008 27.06.08, 11:03
                  witam

chyba żadna z Pań nie została tak zaskoczona jak ja. Przy pierwszym
                  USG biło jedno serduszki, przy połówkowym są juz dwa i to dwa męski,
                  aż sie boję co będzie przy porodzie hihihi. Reasumując w 20 tygodniu
                  ciąży dowiedziałam się że mam bliźniaki, jednojajowi i niestety
                  ciąża jednokosmówkowa. Ważą po 320g i są identyczni, zdrowi i
                  radośni. Już wiem dlaczego mam tak duży brzuszek.

Więc plany nam się wszystkim trochę zmieniły w zasadzie pomnożyły
                  się razy dwa.

pozdrawiam Izabela
                  • tamcia35 Re: Listopad 2008 27.06.08, 14:08
                    Zieliza!!!!Składam Ci podwójne gratulacje!!!
                  • agulek7723 Re: Listopad 2008 27.06.08, 14:49
                    No to faktycznie nieźle zaskoczeni musieliście być smile
                    Składam podwójne gratulacje!
                • kalinka108 Re: Listopad 2008 10.07.08, 14:18
                  Cześć, jestem w 20 tygodniu i z niecierpliwością oczekuję na USG połówkowe bo
                  już bardzo chciałabym poznać płeć dziecka. Jestem umówiona w CM już na 14.07
                  więc jeszcze chwilka... smile)
                  Wrażenia opowiem już po.... smile)))
    • miriana Re: Listopad 2008 27.06.08, 18:49
      Witajcie, ja ostatnio rzadko zaglądam na forum, bo wróciłam do pracy po 3
      miesięcznym l4. We wtorek miałam usg połówkowe. Okazało się, że będziemy mieli
      synka smile Mój mąż pęka z dumy!! Ale okazało się, że nasz maluszek ma w główce 2
      małe torbielki. Bardzo się martwię, ale wmawiam sobie że wszystko będzie ok.
      Lekarz wykluczył wodogłowie. Powiedział, że same się powinny wchłonąć. Mam
      nadzieję, że tak będzie. Wmawiam to sobie, ale i tak boję się o naszego
      Mikołaja. Najważniejsze, że lekarz twierdzi, że one nie wpływają na rozwój mózgu
      dziecka...
      • agulek7723 Re: Listopad 2008 30.06.08, 08:45
        Hej Miriana!
        Gratuluję synka!!!
        Wiem, że nie jest lekko jak dowiadujemy się, że coś u maleństwa
        odbiega od normy, ale myślę, że te informacje, które usłyszałaś od
        lekarza są całkiem uspakajające. Teraz powinnaś się tego trzymać: że
        te torbielki to nie wodogłowie, że nie mają wpływu na rozwój mózgu
        no i że powinny się wchłonąć.
        To całkowicie zrozumiałe, że boisz się o swojego synka (ja też gdy
        lekarz tak długo skupiał się na badaniu serduszka naszej małej to
        swoje serce miałam w gardłe), ale musisz być myśleć pozytywnie, że
        wszystko bedzie dobrze, bo będzie smile
        Pozdrawiam, pa.
        • miriana Re: Listopad 2008 30.06.08, 20:52
          Dziękuję za dobre słowa smile Codziennie powtarzam sobie, że wszystko będzie ok.
          Wierzę, że Mikołajek będzie zdrowy. 14 lipca mam usg, mam nadzieję że te
          torbielki nie będą już widoczne...
      • niuta79 Re: Listopad 2008 01.07.08, 14:19
        Trzymaj się dziewczyno, z pewnością wszystko będzie dobrze, musisz
        myśleć pozytywnie. pozdrawiam cieplutko
        • ingams Re: Listopad 2008 04.07.08, 19:42
          na pewno będzie OK!!! takie rzeczy sie wchłaniająsmile)
          natomiast ja mam wizytę za tydzień i już się stresuje... zwłaszcza ze mam jakieś
          dziwne upławy wodniste i to taki na maxa... aż wstyd sie gdzieś pokazywać bo aż
          spodnie mam czasami mokresad
          mam nadzieję, że sie po prostu tak pocę tam i to dlatego...
          • miriana Re: Listopad 2008 04.07.08, 20:00
            Jeszcze raz dziękuję Wam za dobre słowa i otuchę. Mój Mikołajek ciągle mnie
            kopie i daje o sobie znać, więc wierzę, że będzie ok. 14 lipca usg. Zobaczymy.
            A co do tych wodnistych upławów... To może popuszczasz mocz?
            • ingams Re: Listopad 2008 05.07.08, 08:30
              też się nad tym zastanawiałam, ale nie mam pojęcia czy to mocz. Dziś kupie testy
              na wody płodowe, chociaż tak dla swojego spokojusmile
              • miriana Re: Listopad 2008 05.07.08, 12:25
                Mam książkę "W oczekiwaniu na dziecko" - wyczytałam tam, że w połowie ciąży
                około 20 tygodnia zwiększa się ilość śluzu. Więc pewnie to jest to u Ciebie smile
                Zresztą ja u siebie też obserwuję to zjawisko. Jak dużo chodzę. Np. dzisiaj
                wracałam z targu z warzywami, to też miałam bardziej mokro, niż wczoraj jak
                prawie cały dzień spędziłam w pracy za biurkiem. Będzie dobrze!! Pozdrawiam smile
                • ingams Re: Listopad 2008 07.07.08, 08:36
                  Byłam w szpitalu i na szczęście okazało się, że to nie wody, tylko jakaś mała
                  infekcja i dlatego tak dużo, aż tego śluzu. Strasznie to jest krępujące bo ja
                  mam aż spodnie mokre do kolan niemalże OKROPNOŚĆ!!!sad ale dostałam jakieś
                  medykamenty i zobaczymy czy będzie lepiej
                  • tamcia35 Re: Listopad 2008 07.07.08, 10:07
                    dobrze że wszystko o.k.,infekcję napewno wyleczysz a będziesz teraz
                    spokojniejsza że wszystko gra .A ja odpoczywam,moje dzieciaczki wyjechały na
                    kolonię,więc mam luzik dwa tygodnie.Pozdrawiam!!!
    • matka.kobitka Re: Listopad 2008 09.07.08, 00:00
      Witam,
      mam termin na 8 listopada wg "kalkulatora", ale na USG w 12 tyg. wyszło, że będę
      rodzić 1 listopada! Zobaczymy.

Wiem już, że to dziewczynka smile
      • miriana Re: Listopad 2008 09.07.08, 08:41
        Gratuluję córeczki - małej księżniczki smile Ja mam termin wg ostatniego usg na 11
        listopada i to będzie synek. Pozdrawiam
        • matka.kobitka Re: Listopad 2008 09.07.08, 12:53
          Dzięki. Gratuluje chłopca smile
          Ja już mam córeczkę i synka, bardzo się cieszą, że będą mieć siostrzyczkę.

A rodzic zamierzam w Wa-wie w szpitalu im. Orłowskiego, bo tam rodziłam
          poprzednie dzieci.
          • tamcia35 Re: Listopad 2008 09.07.08, 14:36
            Dziewczyny mam pytanie:czy któraś z Was miewa dziwny kłujący ból w pachwinie
            promieniujący do ud i pośladka,momentami jak by ktoś wbijał mi grubą igłę?Dopada
            mnie co kilka dni i trzyma nie raz cały dzień.Nie są to chyba skurcze bo cały
            czas biorę no-spę i magnez z wit.b6 poza tym brzuch mam miękki nie
            napięty.Myślę że to może być ucisk na jakiś nerw.Wizytę mam za 6 dni to dopytam
            doktorka.
            • ingams Re: Listopad 2008 09.07.08, 20:00
              ja mam takie bóle, ale wiem że to rosnący brzuszeksmile))) a nie daj boże jak
              kichnę to uuuu boli jak nie wiemsmile))
              • alicja0000 Re: Listopad 2008 10.07.08, 12:14
                mnie drętwieje prawe udo, biorę Aspargin ale nie wiele pomaga. A tak w ogóle to
                któraś z was bierze fenoterol? Ja od wczoraj i czuję się fatalnie. Serce
                łomocze, wszystko mi się trzęsie. Szok.
                • tamcia35 Re: Listopad 2008 10.07.08, 14:38
                  Alicja:myślę że te twoje łomotania są spowodowane fenoterolem,poczytaj dokładnie
                  ulotkę bo na przykład na no-spie pisze że może powodować przyspieszone bicie
                  serca,tak też może być z fenoterolem bo on też jest rozkurczowy.Z kolei
                  magnez(aspargin) powinien uregulować bicie serca bo ja od lat leczę się na
                  arytmię i teraz w ciązy mam cały czas brać 3 razy dziennie po dwie tabletki
                  magnezu z wit.b6.Jeśli ci się to nie uspokoi to radzę skontaktować się z
                  lekarzem.Pozdrawiam!!!
                  • alicja0000 Re: Listopad 2008 11.07.08, 11:37
                    oczywiście że fenoterolem-wiem o tym. Dlatego biorę też Isoptin, który te objawy
                    łagodzi. Z dnia na dzień jest coraz lepiej, organizm się przyzwyczaja. A masaże
                    tego zdrętwiałego uda nic nie pomagają...spróbuje pomasować w okolicy korzonek
            • embeel Re: Listopad 2008 10.07.08, 20:01
              taki rodzaj bolu moze takze oznaczac rwe kulszowa. wbrew pozorom , nie musi sie
              ona -rwa - zaczynac w okolicy ledzwiowej ani posladkowej. Ciezar i przeciazenia
              jak najbardziej sa temu winne.sprobuj rozmasowywac, tak gdzie sie da. na brzuchu
              sie pewnie juz nie polozysz smile, wiem cos o tym, ale na boku i masuj, dosc mocno
              nawet piescia, srodek posladka.

• ingams Re: Listopad 2008 13.07.08, 10:04
                Byłam na kontroli i nic sie nie dzieje, szyjkę mam 4 cm, wiec moje bole
                spowodowane sa po prostu rosnącym brzuszkiemsmileLekarka tylko pobrała mi wymaz z
                pochwy, żeby zobaczyć jakie bakterie tam siedzą..
                ps. Moje szczęście wazy już 425gsmile)))
                • miriana Re: Listopad 2008 13.07.08, 10:37
                  To dobrze, że wszystko ok. Ja jutro o 11.30 mam usg kontrolne w związku z
                  torbielkami w główce, o których pisałam. Mam nadzieję, że ich już nie ma...
                  • ingams Re: Listopad 2008 14.07.08, 09:00
                    Napisz koniecznie co i jaksmile TRZYMAM KCIUKI!!
                    • monikajaksika Re: Listopad 2008 14.07.08, 14:14
                      dzien dobry, ja tu poraz pierwszy. dolaczam sie do listopadowek, chociaz podobno moze rozwiazac sie i wczesniej.. Mam krazek podtrzymujacy i mam nadzieje ze conajmniej do konca pazdziernika pochodzimy sobie jeszcze razem.
                      Czy ktos jest w stanie opowiedziec mi cos o szpitalach w KATO? Gdzie rodzic i dlaczego wlasnie tam? we wrzesniu przenosze sie wlasnie do tego miasta, i nie bardzo sie orientuje, z gory wielkie dzieki.
                      poki co pozdrawiam wszystkie brzuchowe i do nastepnego postu.
                      • agajez31 Re: Listopad 2008 14.07.08, 14:25
                        Witam. też jestem listopadówką, termin 21 listopad. Jak do tej pory
                        wszystko przebiegało ok. Niestety moj synek przyniósł w przedszkola
                        szkarlatynę no i ja też się zaraziłam. dziewfczyny wiecie coś na ten
                        temat? Lekarz powiedziasł tylko tyle- w zasadzie nic nie powinno się
                        stać. Ale to mnie nijak nie uspokoiło. szukałam po internecie alle
                        tam jest niewiele jezeli chodzi o ciążę. AHA - biorę antybiotek
                        amiloksaw.
                    • miriana Re: Listopad 2008 14.07.08, 14:32
                      Uf!!!! i po wszystkim smile Torbielki zniknęły!!!!!!!!!!!! Tak bardzo się cieszę
                      wink W życiu nie byłam tak szczęśliwa. Mam nadzieję, że się nie pojawią. Synek
                      waży już 660 gram, jest bardzo ruchliwy. Fajnie pocierał sobie dłońmi nosek i
                      oczy smile Dziękuję za podtrzymywanie na duchu! Bardzo pomogło.
                      • tamcia35 Re: Listopad 2008 14.07.08, 14:54
                        Miriana!Gratulacje!!!Bardzo się cieszę ze u was wszystko w porządku!!!Ja mam
                        jutro wizytę na 16,będę mieć kolejne usg,też liczę na jakieś pozytywne wieści
                        odnośnie mojego maleństwa,i przede wszystkim czy to moje łożysko się przesunie
                        ku górze czy dalej uparcie siedzi w ujściu...byle do jutra.Napiszę jak będzie
                        "PO".POZDRÓwka1
                        • miriana Re: Listopad 2008 14.07.08, 14:57
                          Wierzę, że będzie dobrze! Trzymam kciuki. Napisz jutro co i jak. I myśl
                          pozytywnie, to działa.
                          • ingams Re: Listopad 2008 15.07.08, 08:07
                            SUPER! miriannasmile))) bardzo sie ciesze razem z Tobąsmile
                            a co do szkarlatyny, to mój lekarz mówił, ze wszystkie te choroby sa najbardziej
                            niebezpieczne w I trym i pod koniec III (przed samym porodem). Wiec sie nie
                            martw na zapas niczym. Dzidzi ma już swój układ odpornościowy i nie da sie byle
                            czemusmile
    • tamcia35 Re: Listopad 2008 16.07.08, 09:29
      Witam kobietki!!!Jestem po wczorajszej wizycie i odetchnęłam z ulgą...Mamy
      córeczkę!!!Jak się ma trzech synów to siłą rzeczy tęskni się za mała kobietką.A
      poza tym to moje łożysko przesuwa się ku górze i nie jest już w samym
      ujściu...Oby tak dalej.Co prawda nadal czuję się niezbyt dobrze ale po
      wczorajszym jestem spokojniejsza.I jeszcze jedno,był ze mną mój ślubny i doznał
      szoku że tak wyraźnie wszystko widać na usg,chodził nakręcony cały
      wieczór!!!Pozdrawiam serdecznie!!!
      • agulek7723 Re: Listopad 2008 16.07.08, 14:03
        Miriana i Tamcia35 moje gratulacje!!! Super, że już wszystko w
        porządku.
        Ja tydzień temu miałam kolejne usg u innego lekarza i ona też
        potwierdziła, że będzie córcia. Wszystkie parametry mała ma w
        porządku, choć lekarka śmiała się , że dziewczynka bedzie miała
        długie nogi, bo wymiar kości udowej jest o tydzień większa niż
        norma dla tygodnia w którym było robione badanie. To chyba po
        tatusiu smile.
        Pozdrawiam.
        • miriana Re: Listopad 2008 16.07.08, 20:58
          Długie nogi dla córci, to super smile Cieszę się, że wszystko oki.
          • ingams Re: Listopad 2008 17.07.08, 09:49
            U mnie na USG okazało się, że synek będzie miał strasznie duża stopę... ale u
            nas to rodzinne z ojej strony wszystkie dzieci maja wielkie stopy. Mój brat jak
            miał 4 miesiące ubierany był w buciki dla rocznego dziecka hihihihhi
            zresztą mój M też nie ma malej stopy, bo aż 47 rozmiarsmile))
            • miriana Re: Listopad 2008 17.07.08, 18:43
              Ważne, że dzieciątka nasze są zdrowe smile
              • karla.80 Re: Listopad 2008 22.07.08, 18:35
                Witam!!! W tamtym tygodniu byliśmy na USG połówkowym i u nas w rodzince pojawi się chłopczyk smile Prawdopodobnie Krzyś smile Niestety muszę zostać na razie do 12.08 w domku, okazało się, ze mam początki łożyska przodującego.. Ale lekarz powiedziała, że może się cofnie. Również termin porodu uległ zmianie.. z 23.11 na 26.11..mam nadzieję, że urodzę w listopadzie. Pozdrawiam cieplutko wszystkie mamy!!
                • luizam1 Re: Listopad 2008 24.07.08, 07:52
                  Ja tez mam termin na listopad w okolicach 6-11, obecnie jestem w 24
                  tc, w 23tc miałam robione USG i okazało się, że będziemy mieli
                  córeczkę,wazy 625g i mierzy 23cm a jakie wymiary maja wasze dzidzie?
                  Czy waga dziecka wg USG jest wiarygodna czy trzeba coś dodać lub
                  odjąć?
                  • ingams Re: Listopad 2008 24.07.08, 10:26
                    Mój synek w 22 tyg ważył 432 gramy. I z tego co już zdążyłam zauważyć to
                    dziewczynki ważą dużo więcej niż chłopcy. Niestety zmierzyć się już go nie dało,
                    bo się wiercił. Ale wymiary poszczególnych części słodziutkiego ciałka
                    odpowiadały danemu tygodniowismile
                    Jeszcze zauważyłam taką zależność, że mamy dziewczynek mają dużo większe
                    brzuszki niż mamy chłopczyków.
                    • karla.80 Re: Listopad 2008 24.07.08, 10:43
                      To u nas podobniesmile Mój synek ważył w 21 tygodniu 386 gram. Również nie dało się go już zmierzyć. Teraz jestem w 22 tygodniu i mam już 8 kg na plusie... ale wydaje mi się, że to przez to, że już nie pracuję i nie mogę uprawiać sportów. (łożysko przodujące). Pozdrawiamy cieplutko!!!
                      • ingams Re: Listopad 2008 24.07.08, 18:43
                        to i tak mało 8!! ja już ponad 10!!!! ZAŁAMKAsad((((
                        • aliska2000 Re: Listopad 2008 25.07.08, 12:33
                          Moja dziewczynka w 22 tyg.ważyła 476g.Teraz jestem w 24tyg. i
                          przybyło mi dopiero 4kg.
                          • agulek7723 Re: Listopad 2008 25.07.08, 14:00
                            Witam listopadowe mamy!!!
                            Moja córcia w 21 tygodniu ważyła 415g, a 2 tygodnie później około
                            550-600 g. Teraz jestem w 25 tygodniu ciąży i przybyło mi na wadze 6
                            kg!
                            Dziś robiłam test obciążenia glukozą - jakoś wypiłam ten ulepek.
                            Koleżanka mówiła, że miała przy tym mdłości, mnie jakoś to ominęło.
                            Teraz do poniedziałku muszę poczekać za wynikami i jak zawsze mam
                            stracha.
                            A Wy dziewczyny jak już po tym badaniu czy jeszcze jest ono przed
                            wami?
                            I jak wyniki?
                            Pozdrawiam mamuśki.
                            • baskakolo Re: Listopad 2008 25.07.08, 18:07
                              Jestem w 26 tygodniu i moj brzuch rosnie i rosniesmile, bedziemy miec
                              dziewczynke, przybylo mnie juz 10 kgsmile) i mimo tego czuje sie
                              wspaniale, dzidzia bryka i to jest najwspanialsze na swieciesmile))
                              prawda?
                              • ingams Re: Listopad 2008 25.07.08, 20:27
                                ja jestem przed i jestem ciut przerażona, bo nie mogę pic nic słodkiego na czczo
                                bo od razu wymiotuje. słyszałam, że można do tej mikstury dodać cytryny i
                                smakuje lepiej....
                                Chyba, że po pierwszym badaniu można już coś zjeść?? Bo właśnie nie wiem jak to
                                jest z tym jedzeniem??
                                • tamcia35 Re: Listopad 2008 26.07.08, 09:54
                                  Cześć dziewczyny!Ja już po teście obciązenia glukozą,byłam wczoraj ,wypiłam bez
                                  cytrynki ,jakoś się udało,wynik dziś odebrany,wszystko w porządku...A co do
                                  wagi,narazie zaczynam 25 tydzień i do tej pory 5 kg na plusie i 102cm w
                                  obwodzie...A mał tak mi nawala dziś po pęcherzu chyba bo aż mnie boli...ma
                                  temperament ta moja kobietka,nie wiem po kim,hi,hi!!!
                                  • baskakolo Re: Listopad 2008 26.07.08, 13:32
                                    Ja juz miala ten test i wszystko ok, a ten napoj byl bardzo zimny
                                    moze dlatego nie wydawal mi sie bardzo slodkismile.Pozdrawiam
                                    wszystkie mamusiesmile
                                    • miriana Re: Listopad 2008 26.07.08, 14:39
                                      Ja mam wizytę u lekarza 5 sierpnia i pewnie wtedy dostanę skierowanie na to
                                      obciążenie glukozą. Obecnie jestem w 26tc. I wszystko ok. Dzisiaj mój mąż śmiał
                                      się, że mam motorek w tyłku, bo wszędzie biegam i wypucowałam całe mieszkanie smile
                                      • agulek7723 Re: Listopad 2008 28.07.08, 13:39
                                        Cześć listopadóweczki!
                                        Właśnie obebrałam wyniki krwi m.in. ten na obiciążenie glukozą.
                                        Wynik w normie - uff odetchnęłam z ulgą.
                                        Moja malutka też ostro bryka w brzuszku, czasami siła kopnięcia
                                        potrafi mnie zaskoczyć. W ogóle zastanawiam się kiedy to dziecię
                                        śpi, bo ostatnio praktycznie stale ją czuję, a najbardziej broi
                                        wieczorami. Oj chyba zanosi się kolejny nocny Marek w domu smile
                                        Pozdrawiam, pa.
                                        • alicja0000 Re: Listopad 2008 28.07.08, 21:23
                                          Witam Mamuśki. Jeśli chodzi o test obciążenia glukozą to jest to temat dość
                                          mocno przereklamowany. Naczytałam się na forum, ze to takie straszne i
                                          niesmaczne. Że kobiety podchodzą do niego po trzy razy, że wymiotują itp. itd.
                                          Mnie natomiast to smakowało. Może jestem inna ale uwielbiam słodycze i zawsze z
                                          rana jem pączka lub słodką bułkę. A wypicie glukozy to bułka z masłem.
                                          Sprawdziło się to , co podejrzewałam, że wszystko co kobiety piszą na forach to
                                          subiektywne odczucia i pewnie jest tak z porodem i bólami. Nie taki diabeł
                                          straszny jak go malują. Mnie glukoza wyszła w normie-wszystko ok.
                                          Jestem około 4 kg na plusie a mały w 21 tygodniu ważył 420 gr.
                                          • ingams Re: Listopad 2008 29.07.08, 08:22
                                            to jak ze wszystkim, tak samo opieka w szpitalu. jednak kobieta uważa, że jak
                                            nic się nie dzieje i nie ma przy niej lekarza bo jest u innej pacjentki jest Ok,
                                            a inna od razu uważa, że się nikt nią nie opiekuje i pewnie stąd te niektóre złe
                                            opinie o szpitalach i porodach.
                                            Ja niestety wiem, że zjedzenie czegoś słodkiego nawet bułki z lukrem kończy się
                                            wymiotami... i stąd te moje obawysad
                                            • zieliza Re: Listopad 2008 30.07.08, 11:04
                                              witam wszystkie Panie!!

u mnie nie dobór przy badaniu na glukozę - ale pewnie spowodowane
                                              dwoma Chłopakami w brzuszku... Muszę go poprostu powtórzyć tym razem
                                              z większą ilością glukozy 75g. Jestem obecnie w 25 tyg. i czuję się
                                              świetnie, w piątek Chłopcy ważyli po 630g czyli w normie.
                                              Tak teraz dzieci ćwiczą mieśnie i dlatego moja drużyna piłkarska tak
                                              skacze, na to czekałam od początku ciąży... najpiękniejsze chwile.
                                              Z ciekawości muszę się zmierzyć ile mam w Brzuszku hehehe, mnie
                                              przybyło 9 kg, mam jeszcze w zapasie drugie 9 kg...

pozdrawiam Wszystkich Tych w Brzuszku i Właścicielki
    • eli410 Re: Listopad 2008 30.07.08, 17:55
      Ja mam termin na 27 listopada.To jest moje pierwsze
      dziecko,niemozemy sie juz doczekac kiedy ją zobacze a zarazem boje
      sie ze sobie nieporadze,ale to chyba normalne przy pierwszej
      ciąży.Serdecznie pozdrawiam
      • mezi6 dziewczyny zapraszamy na forum listopadowe 31.07.08, 21:28
        skoro tu piszecie to może i tam rozruszacie towarzystwo
        W sygnaturce jest link.
    • anula3006 Re: Listopad 2008 31.07.08, 18:58
      Dlaczego nie piszecie na naszym forum listopadowym?

forum.gazeta.pl/forum/71,1.html?f=50965
      • alicja0000 Re: Listopad 2008 31.07.08, 19:04
        nie wiedziałyśmy ze takowy istnieje
        • ingams Re: Listopad 2008 04.08.08, 08:20
          czy w związku z tym to forum już nie będzie aktywne??
          • ingams Re: Listopad 2008 18.08.08, 08:17
            widzę, że już po naszym wątku??sad
            • zieliza Re: Listopad 2008 22.08.08, 12:04
              witam
              też właśnie zauważyłam, że coś ucichło.... może Mamy wyjechały
              odpocząć przed ciężkim okresem. Ja za tydzień idę na USG i cieszę
              się że znowu zobaczę moje Dwa wiercące się maleństwa. Teraz mniej
              kopią, więcej się obracają, chyba miejsca Im brakuje.
              Mam pytanie do Pań czy wybrały już imiona bo ja coś nie mogę się na
              żadne zdecydować, a musimy wybrać dwa, a w zasadzie cztery...

pozdrawiam Izabela
              • mamka74 Re: Listopad 2008 22.08.08, 12:46
                trochę dziewczyn przeniosło się na forum listopad 2008
                zapraszamy więcej chętnych
                • tamcia35 Re: Listopad 2008 22.08.08, 14:43
                  Cześć dziewczyny!Wiem że wiele z nas przeniosło się na forum
                  listopadowe,zaglądam tam ale jakoś nie umiem się odnaleźć,wieje tam chłodem.tu
                  jest jakoś przytulniej i tak swojsko,jestem za tym żebyśmy pisały nadal tu u
                  siebie.Ja dziś kończę 28 tydzień,moje małe słoneczko kopie jak diabli,wyprawkę
                  już prawie gotową mamy bo może być wcześniak i nie chcę być zaskoczona brakiem
                  podstawowych rzeczy dla małej.A jak u was?
                  • alczu Re: Listopad 2008 22.08.08, 14:59
                    Cześć wink
                    Jestem tu nowa wink Odwiedziłam już wiele forum i jakos tu stwierdziłam, że cosik napiszę wink Fajnie wiedzieć, że ktos jest na tym samym etapie i ma może podobne wątpliwości, radosci czy czegoś się boi wink Ja zaczęłam już 29 tydzień- termin porodu na 10 listopada. Boję się strasznie! Tym bardziej, że nie mieszkam w Pl tylko w Irlandii Północnej. To moje pierwsze dziecko- pierwszy poród, i jeszcze za granicą! Tata Kubusia (bo imię wybrane już dawnooooo temu) boi się porodu i wacha się nadal czy byc przy nim czy nie. Ja wolałabym mieć kogos przy sobie! Boję się, że czegośnie zrozumiem, że nie bedzie nikogo bliskiego, a dzisiaj poczytałam (pierwszy raz konkretnie) o tym jak to wszystko wygląda, ile może trwać, jak może boleć (a wybrałam poród naturalny), że jeszcze bardziej się przestraszyłam tego wszystkiego ;-((( Może ktoś tu mnie pocieszy??? Czuję się w tym jakos tak samotnie- bo wszyscy mówią, że nie ma się czego bać, ale tak jakoś nie mogę sobie tego wyobrazić. Opisano to w taki sposób...ja nie jestem odporna na ból... mdleje przy pobieraniu krwi... buuu... Ponadto mam problemy z zasnieciem bo nasz Kubuś tak się wierci, brzuszek jest juz duży i ciężko wstać, czy zmienić pozycje... często siusiam w nocy i za każdym razem mam problem żeby zasnać, a jak juz zasnę to znów się budzę na kolejne siusiu. Marudzę? Wiem, wiem.. cóż, komu mam pomarudzić? Wkońcu Wy najlepiej mnie zrozumiecie winkCzekam z niecierpliwością na Wasze rady wink
                    Pozdrawiam.
                    Alicja
                    • tamcia35 Re: Listopad 2008 22.08.08, 18:20
                      witaj alczu!
                      Twoje wątpliwości są zupełnie naturalne,ja już mam za sobą dwa porody naturalne
                      i jedną cesarkę ,teraz około 10 listopada wypada mi termin porodu,mamy mieć
                      córeczkę Zuzię.I chociaż jestem doświadczoną mamą z 15 -letnim starzem,to też
                      się trzęsę czy wszystko będzie o.k.Ale uwierz mi,poród choć bolesny to naprawdę
                      zaraz po tym jak przytulisz swoją kruszynkę to wszystko zapomnisz,ja to nazywam
                      "słodkim bólem"...Zdrówka i pozdrówka dla Ciebie i Kubusia!
                      • alczu Re: Listopad 2008 22.08.08, 18:33
                        Jakoś tak od razu milej wink
                        • miriana Re: Listopad 2008 22.08.08, 20:57
                          A jak Wasze dzieciaczki? Ja od wczoraj słabiej wyczuwam ruchy maleństwa. Może
                          jest to związane z remontowym stresem w domu? sama nie wiem. Jeśli dzisiaj koło
                          23 i jutro rano nie poczuję ostrych kopniaków, to lecę do mojego lekarza. Jestem
                          w 29 TC.
                          • tamcia35 Re: Listopad 2008 23.08.08, 08:56
                            z ruchami u mnie chyba wszystko w porządku,dziś zaczynam 29 tydzień,mała kopie
                            niemiłosiernie,czasami aż zaboli.w nocy najbardziej,a do tego tak mnie bolą w
                            nocy stawy kolanowe że praktycznie zero spania,dobrze że mogę w dzień poleżeć i
                            zdrzemnąć się...I nie pomagają zadne wymyślne pozycje do spania z podkładaniem
                            poduszek,no cóż ,jakoś przetrzymam.Buziaczki dla mamuś i brzusiów!
                          • agila81 Re: Listopad 2008 24.08.08, 16:31
                            Witam piekne panie nic sie nie przejmuj ja tez mam szal remontu i
                            napewno jestes poddenerwowana najlepiej poloz sie na plecach troszke
                            podnies nogi zrob masaz brzucha i napewno malenstwo sie odezwie
                            przeciez nie musisz wyczuwac ostrych kopniakow wazne abys czula
                            malenstwo pa
                          • alczu Re: Listopad 2008 30.08.08, 12:16
                            Ja jutro rozpoczynam 31 tydzień (licząc od daty ostatniej miesiączki) dzidzia się rusza bardzo, tak się czasem wypina, że mam wrażenie że to nóżka, bo czuje tak jakby małą stópke pod skórą wink Takie to słodkie wink Wy też tak reagujecie na ruchy wink Dobrze wiedzieć, że dzidiza tam jest nawet gdy to boli tongue_out Przytyłam około 8kg, to chyba prawidłowo? W poniedziałek kolejna wizyta u gina, cieszę się, że znowu usłysze to małe serduszko wink
                            • miriana Re: Listopad 2008 30.08.08, 12:37
                              Ja uwielbiam ruchy naszego synka. Dzisiaj rano po lewej stronie brzucha miałam
                              górkę, a po prawej zapadniętą dziurę. Maluszek chyba wypiął plecki smile Cudne to było.
                              Co do zakupów. To jak pisałam poza ciuszkami nic jeszcze nie mam. Wypatrzyłam na
                              allegro łóżeczko i wózek. Właściwie to jestem zdecydowana, ale wstrzymuję się
                              jeszcze do 15 września. Wtedy zakupię te rzeczy smile Nie wiem czym to jest
                              powodowane.
                              Tak jak Ty w poniedziałek mam wizytę u lekarza - badanie i usg. Mam nadzieję, że
                              wszystko ok będzie.
    • miriana Re: Listopad 2008 27.08.08, 21:15
      Kochane dziewczyny! Od dzisiaj jestem na krótkim urlopie, a po nim idę na
      zwolnienie lekarskie i siedzę w domku do 7 listopada - wtedy mam termin porodu.
      Jestem zachwycona smile Zamierzam zadbać o dom, wszystko pomalutku wysprzątać.
      Zajmę się dekorowaniem naszych wnętrz. Uwielbiam to. No i zdrowe pyszności będę
      gotować. No i co najważniejsze dokończę kompletować rzeczy dla naszego synka.
      Takie mam plany na najbliższe 2 miesiące.
      • annapa7 Re: Listopad 2008 28.08.08, 15:54
        I to jest bardzo dobry plan smile)
        Ja też mam termin na 7 listopada, zobaczymy co Maluch zrobi z tym
        planem wink
        Już pomału kończę kompletowanie rzeczy dla Syncia, jeszcze parę
        zostało, kupuję po troszkę, portfel to mniej odczuwa wink Dzisiaj na
        przykład Mały dostał pieluszki i kilka kosmetyków, parę dni temu
        czapeczki itd...

Pozdrawiam!
        • miriana Re: Listopad 2008 28.08.08, 18:18
          Fajnie, że też masz termin na 7 listopada smile I też będziemy mieli synka, tak
          jak Ty. Nasz to Mikołaj. A jak u Ciebie? Wybrałaś imię? Jak na razie mamy
          odnowiony przygotowany pokoik dla maluszka - nowe tapety w słonecznym żółtym
          kolorze, dywan w pastelowe paski, żyrandol. A co do konkretnej wyprawki to
          zgromadziłam wszystkie potrzebne ubranka na okres od 0 do 3 miesięcy. Kupuję już
          też na 3-6 miesięcy, bo stwierdziłam, że nie będzie mi się chciało biegać po
          sklepach w lutym. Ciuszki kupiłam w tesco - cheeroke, ale większość w
          ciuchlandach smile Wybrałam też już wózek i łóżeczko na allegro. Co do kosmetyków
          to myślę, że jedno wyjści do rossmana wystarczy. Może w przyszłym tygodniu się
          wybiorę.
          • alczu Re: Listopad 2008 30.08.08, 12:12
            Kurcze, a ja jakos tak troszkę się boję kupować już wszystko- mam mnóstwo ciuszków od mam, babć, cioć, koleżanek... więc nic nie kupiłam tak naprawdę, a boję się że wszystkiego nawet nie zdołam ubrać Kubusiowi. Pokoik urządzony, ale bez łóżeczka, nie mamy jeszcze nic takiego konkretnego, ani wózka ani łóżeczka. Czy to już ten czas? Potem będę miała chyba mniej siły niż teraz? Ale boję się zapeszać? Co o tym sądzicie? Pozdrawiam mamusiowe brzuszki wink
          • annapa7 Re: Listopad 2008 30.08.08, 22:52
            U nas będzie Piotrek smile
            Ja już prawie wszystko mam, bo sporo rzeczy dostaliśmy i trzeba było
            odebrać... W domu stoi już więc wózek, łóżeczko (ale jeszcze w
            kawałkach), lada dzień przyjedzie wanienka, mamy wszystkie ciuszki,
            kocyki, itp.
            Został mi jeszcze do kupienia przewijak i pościel.
            No i muszę przykleić naklejki na ściany nad łóżeczkiem, już
            odmalowane, ale Młody dostanie jeszcze Kubusia Puchatka nad główkę :-
            )
            I pewnie w szale zakupów dokupię jeszcze stertę pierdółek bez
            których bym się obeszła bez problemu wink)

Słuchajcie, a czy Wy kupujecie zabawki? Bo ja najpierw doszłam do
            wniosku, że pewnie od odwiedzających dostaniemy stosy grzechotek i
            innych gryzaczków, ale dzisiaj właśnie sobie uświadomiłam, że nie
            mam na razie ani pół zabawki dla Młodziaka... I chyba coś kupię, bo
            aż mi łyso... wink
            • tamcia35 Re: Listopad 2008 31.08.08, 08:19
              Ja mam prawie wszystko,oprócz wanienki i łóżeczka,ale planujemy te zakupy po
              połowie września,wózek,fotelik ma przywieźć lada dzień kuzynka,ubranka kupione
              ,wyprane i wyprasowane,czekają w komodzie...A zabawek na razie nie
              kupuję,napewno odwiedzający przywiozą ich sporo,tak jak przy poprzednich
              dzieciach...Pozdrawiam serdecznie!
              • miriana Re: Listopad 2008 31.08.08, 10:01
                Ooooo, my też nie mamy jeszcze żadnych zabawek. Nawet nie pomyślałam o tym smile
                Jak coś mi wpadnie w oko, to kupię.
                Powiem Wam, że dzisiaj rano odkryłam na moich pośladkach wstrętne rozstępy... I
                nie żeby białe kreseczki to były, ale są wręcz czerwone, pęknięte. Co z tym
                zrobić??? Stosuję oliwkę wymieszaną z olejkiem kawowym od około roku. I niestety...
                • zieliza Re: Listopad 2008 31.08.08, 13:40
                  witam

u nas pojawi się dwóch Chłopców więc podwójne zakupy. Ubranka już
                  poprane, kocyki, pościel, łóżeczko gotowe (na początku trzeba
                  trzymać Ich razem), nie mam tylko wózka i wanienki, ale to zostawiam
                  na sam koniec. Zabawki - nim dziecko chwyci pierwszą do ręki minie
                  sporo czasu, a coś dla odwiedzających warto zostawić.
                  a co do rozstępów to jak już są to teraz nic sie nie da zrobić, ale
                  po porodzie ostro wziąść się do pracy.

U mnie nadal problem z doborem imion sad

pozrawiam Izabela
                  • tu_mama Re: Listopad 2008 31.08.08, 14:23
                    ja "zamówiłam sobie" u znajomego, który jechał do IKEI:
                    - 2 prześieradełka z gumką
                    - 2 komplety pościeli
                    - wiszącą zabawke nad łóżeczko
                    to moje pierwsze zakupy! nie mam nic poza tym smile wybrałam już wózek
                    i łóżeczko.. ale nic jeszcze nie kupiliśmy. mam zamiar pomału zacząć
                    we wrześniu..
                    • miriana Re: Listopad 2008 31.08.08, 16:03
                      Co do prześcieradeł, to ja chyba nie kupuję takich z gumką, z tego względu, że
                      wcześniej mieliśmy małe łóżko - wersalkę. No i od około roku śpimy w duuuuużym
                      małżeńskim łożu, więc mam 5 prześcieradeł małych pasujących tylko na wersalkę,
                      nie używam ich. Pomyślałam, że zawinę w nie materacyk naszego synka w łóżeczku i
                      będzie oki. Co o tym myślicie?
                      • zawszexyz Re: Listopad 2008 31.08.08, 16:49
                        a jak u was z dolegliwosciami ciazowymi?? bo ja mam klopoty z
                        oddychaniem , i kazda czynnosc ( nawet zmywanie ) przyprawia mnie o
                        zadyszke , chodze ( a raczej sie tocze) tez juz powolii niestety
                        nie moge spac w nocy , brzuch wielki i 16 kg na plusie , poza tym
                        czuje sie b dobrze, a jak u was?
                        • alczu Re: Listopad 2008 02.09.08, 19:56
                          Jeśli o mnie chodzi to z oddychaniem najgorzej ;-( Ciągle mnie tak przytyka ;-( Ale juz się przyzwyczaiłam, coraz gorzej z siusianiem- normalnie co chwilkę muszę chodzić do ubikacji... a podobno będzie jeszcze gorzej. W nocy też ciężko, głównie przez problem wybrania pozycji i takibezdeszek lekki n o i jak już zasnę to znowu siusiu muszę ;/ około 9kg na plusie, ale przy moim wzroście to jest i tak odczuwalne... bo nigdy mi się waga nie zmieniała.. a tu nagle takie tam dodatkowe "kilka" kilogramów. Szczerze mówiąz nie wyobrażam sobie jak Ci ciężko z 16kg?!!!! Współczuję. Ja czuję się ogólnie dobrze, ale gorzej z samopoczuciem ;-( Te huśtawki, i za dużo wolnego czasu ;/
                      • annapa7 Re: Listopad 2008 31.08.08, 18:56
                        Bardzo dobry pomysł z wykorzystaniem prześcieradeł!
                        Ja zrobiłam inny myk - jakoś nie przemawiają do mnie frotte. Nie mam
                        pojęcia dlaczego wink
                        Poprosiłam moją mamę (mieszka w małym miasteczku, gdzie znacznie
                        łatwiej dostać pewne rzeczy niż w Wwie, serio!), żeby mi kupiła
                        normalne duże prześcieradła z porządnej flaneli. I mam takie dwa,
                        idą na pół i będą aż cztery dla Dziecia - gumka zbędna moim zdaniem,
                        podwinę pod materacyk, aż tak się nie będzie przecież miotał, żeby
                        je wyciągnąć... Chyba wink

I cieszę się, że nie wyszłam na wyrodną matkę z tym brakiem
                        zabawek wink
    • tamcia35 Re: Listopad 2008 03.09.08, 09:47
      Cześć dziewczyny!Jestem po wizycie kontrolnej u gina.Moja Zuzia ma się
      świetnie,w 30 tygodniu waży około 1600 gramów,wszystkie organy wewnętrzne w
      porządku,nie mam rozwarcia szyjki,a tego się obawiałam najbardziej...Malutka
      ułożona główką do dołu ,jest nisko,stąd moje pobolewania brzucha.Przyplątała mi
      się jakaś infekcja,ale mam kurację "dowcipną" więc powinno wszystko wrócić do
      normy.No i to moje łożysko już nie jest przodujące,przesunęło się ku górze,więc
      powinnam urodzić siłami natury,z czego się cieszę bo nie chciałabym powtórki z
      cesarki.Przesyłam moc uścisków!
      • ingams Re: Listopad 2008 05.09.08, 16:38
        ooo widzę, że wątek ruszyłsmile ja mam jutro kontrole i jestem ciekawa co i jak.
        Tydzień temu byłam w szpitalu i okazało się, że mały jest ponad 2 tyg do przodu
        rozwinięty.
        Ogólnie teraz czuje sie kiepsko. Cały czas boli mnie brzuch, szczypie, coś mnie
        kujesad(( jakaś masakrasad(( na szczęście tydzień temu było to spowodowane
        rośnięciem brzucha...w pępku mam już 107, a jak u Was?? (1,5 tyg. temu było 104)
        • zieliza Re: Listopad 2008 05.09.08, 18:36
          witam

u mnie w brzuszku 107 cm i nie ruszyło się od miesiąca, pomimo iż
          dwójeczka tam mieszka. Pozatym byłam na usg i jeden waży 1350g drugi
          1430g i wszystko z Nimi ok. Doktor twierdzi, że jeszcze dwa tygodnie
          i dzieci będą już dojrzałe ( chodzi o rozwój płuc). Myślę że
          wytrzymamy dłużej.
          Teraz zaczynam szukać wózka... a jak wasze zakupy

pozdrawiam Izabela
          • zawszexyz Re: Listopad 2008 05.09.08, 18:53
            a mi juz opuscil sie brzuch , i troche sie martwie , a wizyta
            dopiero w nastepnym tygodniu, i od kilku dni ma bezbolesne skurcze
            czasami przez caly dzien
            • miriana Re: Listopad 2008 05.09.08, 18:56
              Ja tez jestem po wizycie. Okazało się, że przez ostatni miesiąc przybrałam na
              wadze 8 kg. SZOK. Po za tym wszystkie badania w normie i wszystko oki. Całuski.
              • ingams Re: Listopad 2008 09.09.08, 10:15
                U mnie też wszystko dobrze, ale martwi mnie waga dzidziusia, jak byłam tydzień
                temu w szpitalu to powiedzieli, że mały waży 1,6 a na wizycie gin mi powiedział
                że 1,2 i bądź tu mądry kto ma rację...
                a i wszystkie moje bole są oznaka przedwczesnego porodu, ale podobno mi to nie
                grozi bo u mnie po prostu rozciąga sie wszystko dając takie odczucia... tylko
                się zastanawiam czy ja sie poznam czy to już...
                • miriana Re: Listopad 2008 09.09.08, 13:13
                  Nie martw się wagą maluszka. Moja koleżanka, która urodziła córeczkę 23 sierpnia
                  chwilę przed porodem miała robione usg i córcia miała ważyć 3300. Natomiast pięć
                  godzin później, kiedy malutka była już na świecie to ważyła 3800. Więc widzisz,
                  że z tymi pomiarami różnie jest. Co do porodu to ja też się zastanawiam skąd
                  będę wiedziała, że to JUŻ. Ale myślę, że jakoś się domyślę smile
                  • tu_mama Re: Listopad 2008 09.09.08, 18:58
                    30tc
                    oj ja też dawno się nie oddzywałam! wczoraj byłam na wizycie
                    kontrolnej, wszystko "trzyma", brzuszek rośnie, ale jest nisko i
                    raczej już się nie podniesie.. biore no-spe 2*dziennie, ale już
                    chyba taka moja uroda (ten niski brzuszek). przytyłam 8kg od
                    początku ciąży, w pasie (eghm.. w pępku) mam 99cm - czyli śliczny
                    wystający brzuszek, koleżanki mówią, że spiczasty, albo że
                    mam "męski profil" - że wyglądam na chłopaka - a ja podobno noszę
                    córcie smile no okaże się

zapisałam się do szkoły rodzenia, byłam na zwiedzaniu szpitala:
                    porodówki i oddziału, i na 1 zajęciach już w szkole - bardzo fajne
                    zajęcia smile godzina ćwiczeń (coś jak połączenie jogi i pilatesa),
                    pogadanka z położną i psychologiem, w sumie 2h.

zakupy planuje zacząć od przyszłego miesiąca. narazie mam kilka
                    drobiazgów.

nadal pracuje, na L4 wybieram sie od 33tc, dokładnie od 1
                    października

chyba wszystko smile pozdrawiam i nie moge się doczekać wpisów
                    pt."jestem już po!" smile

aha i dzidzia bawi się w "OBCEGO" smile wypycha piąstke i "przesuwa"
                    od lewej do prawej strony brzucha.. bomba! smile
                    • anula3006 Re: Listopad 2008 09.09.08, 23:03
                      Dziewczyny chodźcie na nasze (i Wasze) forum. Tam łatwiej się pisze
                      i czytawink Pozdrawiam.

• ingams Re: Listopad 2008 10.09.08, 10:16
                        smile)) no ja tez jestem na no-spie forte 3 razy dziennie + magnez.. ale w sumie
                        pomaga to na chwile... kapota...
                        zazdroszczę Ci tych 8 kilosmile ja już mam na plusie 17crying(((((( a w brzuchu 108 i
                        ciągle mi rośnie!!!
                        moja mama mówi, że nie przegapię porodu, bo tego się nie da z niczym innym
                        pomylić...
                    • kasacja1 Re: Listopad 2008 12.09.08, 16:16
                      Witajcie Mamusie! smile
                      Ja tu pierwszy raz zajrzałam, ale tak jak i Wy - termin na listopad.
                      Konkretnie na 9.
                      Tu_mama dopiero wybiera się na zwolnienie, a ja już od początku
                      czerwca w domu siedzę. Sam mi gin zaproponował, ale dobrze się
                      stało, bo jakiś czas później wylądowałam w szpitalu z rozwierającą
                      się szyjką. A jak bym jeździła do pracy (ok. 3 godz. w dojazdach
                      spędzałam, bardzo męczące, zwłaszcza latem, w nagrzanym samochodzie
                      i jeszcze te mdłości ciągłe..) to może by coś gorzej było.. Mam
                      założony pessar i w sumie w porządku teraz, czasem tylko jakiś
                      skurcz przejdzie przez brzuch. W związku z tymi moimi skurczami
                      przedwczesnymi łykam no-spę oraz duphaston. A poza tym jeszcze
                      żelazo i magnez. W życiu się tyle lekarstw nie nałykałam co w
                      ciąży. wink
                      Natomiast moje kochane Maleństwo to dziewczynka. smile Oboje z mężem
                      chcieliśmy dziewczynkę i fajnie, że nam się spełniło. smile
                      Nie wiem jak u Was, ale moja córeczka to już rzadko kopie, teraz
                      się "wypina". Uwielbiam jak się tak wypchnie i taki brzuch się staje
                      nieforemny. smile
                      Czytałam dużo Waszych postów i zauważyłam, że kilka z Was zamierza
                      kupować wózki przez internet. Mnie też się jeden na allegro
                      spodobał, nie tylko wizualnie, ale i pod względem różnych
                      konstrukcyjnych rozwiązań i chyba się zdecyduję nawet, ale wcześniej
                      chciałam zapytać, czy uważacie, że to dobrze tak kupować bez
                      przetestowania wózka?
                      Pozdrawiam Mamusie i Dzieciaczki. smile
                      • tu_mama Re: Listopad 2008 12.09.08, 16:34
                        ja oglądałam wózki na allegro, jak już wybrałam (mie się podobał,
                        cena przystępna i firma z polecenia) to poszłam do sklepu. A tam
                        cena niższa! a do tego sprzedwaca nam odradził dany model, bo
                        klientki są średnio zadowolone. doradził nam wózek tej samej firmy
                        ale tańszy(!), podobno lepiej się sprawdza bo ma większe kółka i
                        przekładaną rączke..
                        to samo z łóżeczkiem (kupuje turysteczne 2-poziomowe) - w sklepie
                        tańsze niż na allegro. ale łóżeczko kupie chyba używane więc nadal
                        sledze aukcje.

warto więc porównać ceny z allegro z cenami sklepowymi. no wybrać
                        się na "testowanie", wózkiem trzeba się przejechać, próbować wjechać
                        na krawężnik, złożyć, obejrzeć kolor na żywo - w necie są
                        retuszowane, kolory bywają "ożywiane".

ja mam termin na 24 listopad, kupuje wózek Baby Design Smart - to
                        spacerówka rozkładana na płasko z torbą/śpiworem dla noworodka.
                        Gdybym rodziła na wiosne może kupowałabym gondole, ale na zimie..
                        pewnie dużo nie pojeżdże a na wiosne spacerówka będzie jak znalazł :-
                        )
                        www.allegro.pl/item434704508_smart_baby_design_z_usztywnianym_nosidlem_w_wa.html
                        • kasacja1 Re: Listopad 2008 12.09.08, 17:21
                          A mnie wpadł w oko taki oto wózek:
                          www.allegro.pl/item428533123_ballerina_nowa_2008_fotelik_transport_gr
                          atis.html
                          i szukałam go w sklepach w moim miasteczku, ale niestety.. Natomiast
                          podobne wizualnie wózki to były sporo droższe niż ten na allegro. A
                          jedną z rzeczy, które mnie ujęły w ballerinie jest.. koszyk na
                          zakupy. wink Pamiętam jak z moją siostrą i jej maleńkim synkiem
                          chodziłyśmy na zakupy, a pod wózkiem miała miękką torbę, dopinaną na
                          zatrzaski i ta torba nie raz się odpięła pod wpływem ciężaru
                          (chociaż nie było to 10 kg cukru, tylko normalne zakupy).

Dziewczynki kochane, jakie kolory wózków kupujecie/polecacie? Moja
                          siostra miała granatowy i narzekała, że wyblakł trochę. Czy to we
                          wszystkich ciemnych kolorach tak? Ja natomiast myślę o jasnym wózku,
                          ale zastanawiam się czy oby nie będzie za bardzo się brudził..?
                          • peemka82 Re: Listopad 2008 30.09.08, 20:52
                            Witam serdecznie wszystkie "listopadowe" dziewczynysmile
                            Piszę tu po raz pierwszy, a Wasze posty to normalne pochłaniam smile
                            Mam również termin na listopada, dokładnie 24 smile Chłopaczek będziesmile
                            Co do zakupów, jesczze je odkładam na kiedyś, bo pracuję jeszcze,
                            ale muszę się spieszyćsmile
                            Wózek na szczęście już mam i dobrze piszecie, żeby sprawdzić w
                            sklepie (jak jest tak możliwość), ja sprawdziłam mój upragniony i
                            szybko z nigo zrezygnowałam smile
                            Zamówiłam za to taki:
                            www.allegro.pl/item432824171_wozek_abc_design_3_tec_prezent_wy
                            s0zl.html , rewelacja polecam smile
                            Jak przyjdzie mi już do domu, to chyba lalki wozić będę smile A co do
                            koloru to błękitno szary wzięłam, ale wybór jestsmile
                            Jasne są śliczne, ale myślę, że niepraktyczne, doświadczona nie
                            jestem, ale skoro teraz są gondole+spacerówka, to trochę nam
                            posłużą, a większa dzidzia to plamy (podglądam sąsiadki smile ).
                            Tak się zastanawaim, czy wszytskie już urządziłyście pokoiki dla
                            Maluszków? Bo my jeszcze nie i nie wiem czy nie panikować...
                            Buziole dla wszytskich mam listopadowych i ich maluszków smilesmile
                            • alczu Listopad 2008 30.09.08, 20:57
                              wink Hej wink
                              A my dzisiaj po wizycie- 35tc, nasz Kubuś waży już około 2,5kg i na szczęście wszystko z nami oki wink) Juz nie możemy się doczekać dzidziusia wink Od jutra szkoła rodzenia- ciekawe jak to będzie (mieszklamy w UK) Ale damy radę wink Zostało 40 dni- ja normalnie niewiem czy wytrzymam tongue_out
                              • tu_mama Re: Listopad 2008 01.10.08, 07:37
                                ja do szkoły rodzenia chodze już miesiąc (od września), jeszcze cały
                                paźdzeirnik i listopad - materiał obejmuje 3 m-ce kursu:
                                - ćwiczenia (1h 2*w tygodniu)
                                - pogadanki z prowadzącą położną (0,5h 2*w tygodniu)
                                - pogadanki z psycholożką (0,5h 1*w tygodniu - zwykle więcej, bo się
                                wywnętrzniamy z naszymi obawami smile

dziś będziemy z mężami ćwiczyć techniki masażu zmniejszające bół
                                podczas skurczy! ciekawa jestem bardzo smile
                        • annapa7 Re: Listopad 2008 12.09.08, 19:07
                          A propos wózków - tu_mama, jeżeli planujesz kupić wózek w Wwie, to
                          na Puławskiej jest sklep firmowy Baby Design, może tam będzie taniej
                          niż na allegro? Warto sprawdzić...
                          • tu_mama Re: Listopad 2008 12.09.08, 19:44
                            annapa7 - mieszkam w łódzkim - więc zakupy w wawie odpadają sad

ale chciałam o czym innym. jestem własnie po ataku czarnej
                            rozpaczy ;-( no łży mnie zalały.. ale do rzeczy:
                            wyjełam z szafki jesienno/zimowe sweterki i bluzeczki z tamtego
                            roku.. załamka! dopiero jak zaczełam je przymierzać zobaczyłam jaka
                            jestem duża! 30 centymetrów w "pasie" więcej robi swoje smile
                            sweterki o kroju "kimona" ledwo zsunełam/nasunełam na brzuch.
                            luźniejsze sweterki z zawiązywanym paskiem - no zapną się i zawiążą
                            ale efekt jest komiczny smile śmiałam się i płakałam smile
                            mam zamiar pracować jeszcze 2 tygodnie, nie planuje więc dodatkowych
                            zakupów. jakoś dam rade z 2.. 3 bluzkami, zarzuce jakiś szal, albo
                            kurteczke (o dopięciu moge od dawna zapomnieć).
                            lato było prostsze. 1 - byłam mniejsza. 2 - jakoś w tych ciuszkach
                            wygląda się lepiej/lżej..
                            a jak założyłam sweter.. to zrobiła się wielka okrągła wełniana
                            kulka hi hi
                            mąż oczywiście przytulił, pośmiał się pod nosem z beczącej baby smile
                            i kazał iść na zakupy.. ale efekt będzie pewnie nie lepszy.
                            no nic. wygadałam się smile lżej mi..
                            • ingams Re: Listopad 2008 13.09.08, 09:19
                              tez mam ten problem sad 17 kilo na plusie i 109 w pasie... wczoraj chciałam
                              założyć mój płaszczyk w który jeszcze w sierpniu sprawdzałam i był OK no i
                              niestety... klapa nie zapięła się, a nie zapięty wygląda koszmarnie.
                              Na szczęście lubiłam nie będąc w ciąży takie długie swetry do kolan i teraz są
                              dobre, co prawda teraz zakrywają ledwo tyłek, ale brzuch zakrytysmile)))
                              a o takich sweterkach do ciała, małych... no cóż mogę zapomnieć jeszcze pewnie
                              długo po porodziesad
                            • annapa7 Re: Listopad 2008 13.09.08, 14:52
                              No ja mam podobnie, niby tylko 12 kg na razie do przodu, ale
                              wszystko właśnie z przodu smile Ponad 40cm więcej w pasie...
                              Wymyśliłam sobie, że jakoś prześmigam w polarze (moim albo męża) i
                              kupię sobie ponczo, przyda się nie tylko w ciąży. Szkoda mi trochę
                              kasy na coś "większego" na niecałe 2 miesiące...
                              • miriana Re: Listopad 2008 13.09.08, 20:59
                                Jestem podobnego zdania. Ponczo już mam i polar męża również mi pasuje smile Poza
                                tym jestem teraz na urlopie oraz od października l4, więc te ciuchy zdecydowanie
                                wystarczą.
                                • peemka82 Re: Listopad 2008 01.10.08, 10:41
                                  Hehe widzę, że polary mężów są popularne smile Ja też kradnę mojemu big_grin
                            • kasacja1 Re: Listopad 2008 16.09.08, 14:05
                              Rzeczywiście, lato to było marzenie.. Wkładało się byle sukienkę i
                              po krzyku, a teraz wszystko ciasne, jakoś tak się nieproporcjonalnie
                              wygląda. wink A już najgorszy problem mam z kurtką, wygladam jak
                              głupia (zapięta tylko góra, a brzuch na wierzchu wink), ale na 2 m-ce
                              kupować kurtkę, wydawać ze 200zł - lepiej dziecku coś kupić. smile Już
                              dopadła mnie ta "choroba" mamusiowa - wolę coś dziecku kupić niż
                              sobie. wink)))
                              • tu_mama Re: Listopad 2008 16.09.08, 16:41
                                widze, że nie jedtem sama z problemem wink ja w swetrze wyglądam jak
                                motek wełny smile niby praie wszystko poszło w brzuch.. i wcześniej
                                się z tego cieszyłam, ale jak teraz patrze na dziewczyny jakieś
                                takie całe bardziej okrągłe, to mi się wydaje, że one wyglądają
                                bardziej proporcjonalnie niż ja uncertain
                                ja z tą piłką pod brzuchem to jakoś wyglądam.. dziwnie smile a co
                                będzie potem? przed nami jeszcze 2 m-ce! w czym ja pojade rodzić?!
                                zresztą.. narazie nie mam się w co ubrać do pracy! ;-(
                                chyba czas kupić jakieś portki cieplejsze.. albo lepiej sukienke uncertain
                                z regulowaną szerokością.. och ale ciężko..
                            • joan.n.a.77 Re: Listopad 2008 24.09.08, 21:08
                              2 listopada godzina zerosmile
                              mój mąż z anielską cierpliwością powtarza,że wygladam dobrze i mu sie podobam.A
                              ja bym chciała wyglądać boskosmileHormony dawały też znać o sobie, płakałam z byle
                              powodu i czepiałam się wszystkiego czego tylko moglam.Ostatnio mi trochę
                              przeszło, ale nadal potrafię zacząć płakać jak mi obiad nie wyjdziesmileMój lekarz
                              mowi,ze to normalnesmilepozdrawiam
        • grazyna.szc3 Re: Listopad 2008 26.09.08, 22:35
          Cześćsmile mam termin na 16 listopad. Powiedzcie dziewczyny czy wy też jesteście tak zestresowane porodem. Ja od tygodnia siedzę i myślę tylko o tym, sny tylko o tym. Coraz bardziej się stresuję, bo nie wiadomo czy będe rodzić naturalnie czy przez cesarkę i ta niepewnośc nalbardziej mnie stresuje. pozdrowienia
    • nunaaa termin na 8 listopada 13.09.08, 09:31
      Hej
      Ja mam termin na 8 listopada br (wg miesiączki)
      Pozdrawiam
      • zieliza Re: termin na 8 listopada 13.09.08, 13:53
        witam

no po porodzie trzeba będzie się wysilić aby wrócić do poprzedniej
        wagi. Chociarz ja po pierwszym dzicku schudłam bardziej - przed
        ciążą58kg, a po 53kg. Jak to sie stało nie wiem. Teraz mam w
        brzuszku dwójkę więc mam na plusie 14 kg i w pępku 110cm. Myślę że
        przy dwójce schudnę szybko....

pozdrawiam i radzę się tym nie martwić... dzieci soki wysysają
        heheheh
        • miriana Re: termin na 8 listopada 13.09.08, 13:56
          Mam termin na 7 listopada, jedno maleństwo w brzuszku i aż 114 cm w pępku smile Mam
          szybka przemianę materii i zawsze byłam szczupła, więc liczę na to, że odzyskam
          swoją figurę.
          • ingams Re: termin na 8 listopada 16.09.08, 10:19
            jak każda z nassmile))
    • olcia2052 Re: Listopad 2008 23.09.08, 13:47
      hej ja mam termin na 17 listopada. juz mi sie ten czas strasznie
      wydluza juz bym chciala przytulic swoje malenstw juz sie nie moge
      doczekac.Juz wszystko prawie przygotowane...pozostlo nam tylko
      czekac... Nie wiem co zabrac jeszcze ze sob do szpitala procz
      wszystkich badan ksiazeczki zdrwoia pidzamy ciuszkow dla dzidi.
      pieluchy.wkladki laktacyjne hmm...slyszalam o specjalnych majtkach
      poporodowych co sadzicie? co jeszcze???? pozdrawam wszystkie
      przyszle mamusie
      • ingams Re: Listopad 2008 25.09.08, 11:35
        Nam położna ze szpitala w którym będę rodzic polecała te majtki ze względu na to
        ze wszystko tam oddycha... a do tego dała nam listę co jest potrzebne w tym
        szpitalu.
        ps. niektóre szpitale mają taka listę na swoich stronach.
        • malgosiek2 Re: Listopad 2008-wklejone przez moderatora 25.09.08, 19:12
          Listopad 2008
          joan.n.a.77 24.09.08, 20:19 Odpowiedz

34 tydzień się zaczął a ja już się nie mogę doczekać końca ciąży no
          i mojego synka.Kiedy koniec?
          Czy i wy macie takie odczucia?
          pozdrawiam joanna

Re: Listopad 2008
          klubgogo 25.09.08, 09:32 Odpowiedz

32 tc i też nie mogę się doczekać, choć boję się jak dam sobie
          radę. I boję sie, ze nie zdążę ze wszystkim przed.

Re: Listopad 2008
          joan.n.a.77 25.09.08, 11:23 Odpowiedz

dasz rade,mi sie caly czas wydaje,ze czegos brakuje dla
          dzidziusia.Zrobilam liste i wszystko mam ale jednak obawy sa.To
          chyba normalne, bo ja mogłabym non stop cos dla małego kupować.
          Głowa do góry
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka