maria220 29.06.09, 14:31 ma konflukt serologiczny ze swoim mężem? no i co w związku z tym należy poczynić starając się o 2gie dziecko? Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
iwoniaw Przy pierwszym porodzie nie dostałaś antyimmunoglo 29.06.09, 14:41 biny? Odpowiedz Link Zgłoś
maria220 Re: Przy pierwszym porodzie nie dostałaś antyimmu 29.06.09, 14:46 no zebym to ja pamietala jak moge to sprawdzic czy dostałam? Odpowiedz Link Zgłoś
girasole01 Re: Przy pierwszym porodzie nie dostałaś antyimmu 29.06.09, 14:55 powinnas miec wpisane w dokumentach, ktore dostalas wychodzac ze szpitala Odpowiedz Link Zgłoś
agik82 Re: Przy pierwszym porodzie nie dostałaś antyimmu 29.06.09, 14:56 ja mam, ale dowiedziałam się o tym po drugim porodzie, więc nie pomoge Odpowiedz Link Zgłoś
sir.vimes Re: Przy pierwszym porodzie nie dostałaś antyimmu 29.06.09, 15:34 Raczej na pewno dostałaś i powinno to być zapisane w dokumentach, które dostałaś przy wypisie. Odpowiedz Link Zgłoś
e_r_i_n Re: Przy pierwszym porodzie nie dostałaś antyimmu 29.06.09, 15:44 Dostała, jeśli dziecko miało grupę krwi po ojcu. Odpowiedz Link Zgłoś
mamand Re: Przy pierwszym porodzie nie dostałaś antyimmu 30.06.09, 09:06 wpis powinien być w książeczce zdrowia dziecka przy opisie porodu Odpowiedz Link Zgłoś
na_pustyni Re: Czy któraś z Was 29.06.09, 15:05 Ja mam, dostałam po porodzie antyimmunoglobulinę. Mam o tym info w wypisce ze szpitala. W ciąży sprawdzali mi mniej więcej co 3 miesiące przeciwciała (to była moja druga ciąża). Odpowiedz Link Zgłoś
tolka11 Re: Czy któraś z Was 29.06.09, 15:25 Ja dostałam immunoglobuline po pierwszym porodzie. nie pomogła i wytworzyły się przeciwciała. 2 i 3 ciąża (z rewelacjqmi, nieustannym dopplerem, narastaniem miana przeciwciał, transfuzjami wewnątrzmacicznymi, itp) zakończone przedwczesnie, druga ciąża to u mnie skrajny wczesniak. Nie zawsze immuno chroni, ale zazwyczaj tak. Na CiPie jest długaśny watek mam serologicznych. jak się starać o dziecko? jak zwykle. Chyba, ze przy pierwszym nie zajarzyłas ja się to robi Odpowiedz Link Zgłoś
e_r_i_n Re: Czy któraś z Was 29.06.09, 15:27 Raczej ciężko mieć konflikt serologiczny z własnym mężem Można mieć co najwyżej niezgodność grup krwi. Ja mam, po porodzie zbadali krew młodemu i ponieważ ma grupę krwi po ojcu, dostałam immuno. Druga ciąża może być. Odpowiedz Link Zgłoś
marzeka1 Re: Czy któraś z Was 29.06.09, 15:29 Ja mam, przy pierwszym porodzie dostałam antyimmunoglobulinę.Drugi- 4 lata później bez żadnych problemów. Odpowiedz Link Zgłoś
tolka11 Re: Czy któraś z Was 29.06.09, 15:30 A swoją droga masz niezgodność serologiczną. konflikt to będziesz miała, gdy w ciąży wytworzysz przeciwciała. Odpowiedz Link Zgłoś
sir.vimes Re: Czy któraś z Was 29.06.09, 15:33 ja mam. Starania o drugie dziecko rozpoczęłabym od wizyty u specjalisty. Odpowiedz Link Zgłoś
mapril Re: Czy któraś z Was 29.06.09, 17:25 ja też miałam. Po pierwszym porodzie dostałam zapobiegawczo antyimmunoglobulinę ( ale to było 20 lat temu i chyba nie robili wtedy badań na przeciwciała w czasie ciąży ) Potem rodziłam jeszcze trzy razy i przeciwciał nigdy nie było. Myślę, że nie musisz się obawiać. Nawet gdyby w drugiej ciązy pojawiły się przeciwciała. Dopiero kolejne ciąże mogą być zagrożone, bo Twój organizm będzie już przygotowany do wytwarzania przeciwciał od początku Odpowiedz Link Zgłoś
tolka11 mapril 29.06.09, 18:07 nie wprowadzaj w błąd - jesli przeciwciała pojawią się w ciąży i będą szybko narastać to będą niszczyć malucha. u mnie w drugiej ciąży pojawiły się po 20 tygodniu. W 28 urodziłam i z małym juz było źle. w 3 ciąży były od początku, ale kontrolowano ich miano, były setki zabiegów i skonczyło się na porodzie tylko w 33/34 tygodniu. Odpowiedz Link Zgłoś
e_r_i_n Re: Czy któraś z Was 29.06.09, 18:20 Zgadza się, nie wprowadzaj w błąd. Wszystko rozbija się o to, jaką grupę krwi ma dziecko. Moja mama bez problemu urodziła trójkę, w czasach, gdy zdecydowanie mniej kontrolowano sprawy ewentualnego konfliktu - tyle, że nasza cała trójka ma grupę krwi po niej. A więc i powodu problemu nie było. Generalnie - trzeba kontrolować, co jest teraz rutyną (tzw. odczyn Coombsa - 3 razy w czasie ciąży chyba). Odpowiedz Link Zgłoś
mapril Re: Czy któraś z Was 29.06.09, 20:08 Erin, ale oczywiście, że wszystko rozbija się o to, jaką dziecko ma grupę krwi ( a właściwie o czynnik Rh ). Jeśli dziecko ma tak jak matka Rh - , to konfliktu nie ma. Przecież nie napisałam, że podanie immunoglob. zapobiegło czemukolwiek. Wiadomo, że dokładna kontrola to podstawa. Odpowiedz Link Zgłoś
lubie.garfielda Re: Czy któraś z Was 29.06.09, 20:23 A czy prawdą jest że kieeedyś (jakieś 30 lat temu) próbowano sobie z tym problemem radzić stosując długie przerwy między dziećmi? (albo te przerwy "same" wychodziły z powodu kłopotów...) Odpowiedz Link Zgłoś
tolka11 Re: Czy któraś z Was 29.06.09, 22:16 Podobno. Ja mam małe przerwy między dziecmi konfliktowymi. Bo konflikt a zajscie w ciążę wzajemnie na siebie nie wpływają. Odpowiedz Link Zgłoś
tolka11 Re: Czy któraś z Was 29.06.09, 22:21 >Myślę, że nie musisz się obawiać. Nawet gdyby w drugiej ciązy pojawiły się przeciwciała. Dopiero kolejne ciąże mogą być zagrożone, bo Twój organizm będzie już przygotowany do wytwarzania przeciwciał od początku< To jest nieprawdą! Nawet przeciwciała wytworzone w czasie ciąży mogą doprowadzić do ogromnych probklemów. Tak było jak napisałam wyżej w moim przypadku. Nie ma reguły czy pojawią się w czasie ciąży czy od początku to zawsze jest bardzo niebezpieczne. Ale nie beznadziejne, wymaga ogromnych wyrzeczeń matki i fachowca od konfliktów. Odpowiedz Link Zgłoś
mapril Re: Czy któraś z Was 29.06.09, 23:01 Do konfliktu bardzo rzadko dochodzi podczas pierwszej ciąży, gdyż organizm matki nie posiada jeszcze tych przeciwciał. W pierwszej ciąży konflikt może pojawić się w sporadycznych przypadkach. Najczęściej przyczyną jest przebyte niezauważone przez kobietę poronienie zarodka o dodatnim czynniku Rh, zabiegi wykonane podczas ciąży tj, amniopunkcja, kordocenteza czy inne, incydenty krwawień podczas ciąży. Wytworzone przeciwciała stają się groźne najczęściej w kolejnej ciąży i mogą doprowadzić do choroby hemolitycznej u noworodka pod warunkiem, iż dziecko ponownie odziedziczyło dodatni czynnik Rh. Konflikt może doprowadzić do silnej niedokrwistości u płodu a w konsekwencji nawet do jego obumarcia. Konflikt serologiczny może dotyczyć nie tylko czynnika Rh, ale również grup głównych czy rzadkich grup krwi. Może pojawić się, gdy matka ma grupę krwi np. 0 a dziecko dziedziczy A lub B. Tolka11, powyższy fragment pochodzi z forum ginekologicznego. Ja od lekarzy słyszałam takie same opinie. Oczywiście zdarzają się takie ostre przypadki jak Twój, ale nie jest to reguła. Niemniej trzeba trzymać rękę na pulsie. Odpowiedz Link Zgłoś