Dodaj do ulubionych

Titanic wśród bloków

IP: *.server.ntli.net 01.09.06, 19:38
Wszystko ok ale...

1. Panie Dziennikarzu Zyleta to jest ten budynek jak Pan jedzie do do Sosnowca
z przystanku na Sokolskiej. Taki prostopadloscian tylko ze pionowy,z lekko
przycietymi krawedziami, podobnie do zyletki.

2. Katowicka Spoldzielnia mIeszkaniowa to nieco wiecej niz Superjednostka.
Wiem na pewno ze to tez bloki na Uniwersyteckiej.

Obserwuj wątek
    • Gość: tactoni Re: Titanic wśród bloków IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 02.09.06, 12:36
      Gość portalu: kulfonex napisał(a):

> Wszystko ok ale...
      >
      >> 2. Katowicka Spoldzielnia mIeszkaniowa to nieco wiecej niz Superjednostka.
      > Wiem na pewno ze to tez bloki na Uniwersyteckiej.
      >
      >

przeciez z tekstu nie wynika ze KSM to tylko superjednostka. Chodzi o to ze
      Superjednostka stanowi samodzielne osiedle KSM-u
      • Gość: snow Re: Titanic wśród bloków IP: *.netia.pl 04.09.06, 15:10
        taki gniot w samym centrum Katowic to istna tragedia. i jeszcze budynek DOKP po
        drugiej stronie. brrrr..
    • Gość: reksio Re: Titanic wśród bloków IP: 62.233.185.* 02.09.06, 14:11
      1. Panie Dziennikarzu Zyleta to jest ten budynek jak Pan jedzie do do Sosnowca
      > z przystanku na Sokolskiej. Taki prostopadloscian tylko ze pionowy,z lekko
      > przycietymi krawedziami, podobnie do zyletki.

Żyleta to właśnie superjednostka, ten budynek jest tak nazywany przez większość
      Katowiczan, moze ten pionowy też jest tak nazywany przez niektórych ale
      kształtem żyletę jednak bardziej przypomina Superjednostka
      • swoboda_t Re: Titanic wśród bloków 05.09.06, 17:20
        Ten drugi to "Haperowiec", zwany też czesto właśnie żyletą. O określaniu tak
        Superjednostki pierwszy raz dowiedziałem się z w/w artykułu.
      • ready4freddy Re: Titanic wśród bloków 05.09.06, 18:42
        e tam. Zyleta to budynek Dzialu Nauki o Ziemii Uniwersytetu Slaskiego, w
        Sosnowcu, przy trasie Katowice - Dabrowa Gornicza (troche przed Auchanem).
    • Gość: lewerk Titanic wśród bloków IP: *.dip.t-dialin.net 02.09.06, 17:01
      Hmmm...ciekawe ciekawe...Nie wiem jaka stosowal Pan "taktyke" przy wchodzeniu do
      Superjednostki...ale musial miec Pan niezwyklego pecha. Nie mieszkam tam,a moja
      rozmowa z portierami konczy sie na wymianie grzecznego "dzien dobry"..."Tylko
      podstęp umożliwił mi rozmowę z mieszkańcami superjednostki."...czy aby bez
      przesady???
      • Gość: mk z wejsciem do superbudy nie ma zadnego problemu IP: *.devs.futuro.pl 02.09.06, 22:13
        wystarczy dzien dobry i juz,
        • srednicowy1 Re: z wejsciem do superbudy nie ma zadnego proble 03.09.06, 23:02
          Dzień dobry. Już?
      • ollo2005 Re: Titanic wśród bloków 05.09.06, 08:35
        wystarczy spojrzec na autora artykulu i reakcja portierów jest uzasadniona.
        Zyleta NIGDY nie nazywano Superjednostki, czylu "Superbudy". No, ale zeby to
        wiedziec, to trzeba urodzic sie w Katowicach, a nie wsi
        • Gość: Katowiczanin Re: Titanic wśród bloków IP: *.forcenet.com.pl 06.09.06, 16:28
          Urodzonym w Katowicach (a nie na wsi) polecam wizyte w prawdziwym mieście. Mikro tu.
    • Gość: BArtek Titanic wśród bloków IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 05.09.06, 07:17
      Zgadzam się z przedmówcą żyleta to budynek przy ulicy sokolskiej a nie
      superjednostka czyli mrówkowiec hihihihi
    • Gość: Córka Titanic wśród bloków IP: *.internetdsl.tpnet.pl 06.09.06, 09:03
      Mój ojciec, jako inżynier budowlany prowadził budowę Superjednostki.Niestety
      nie wiem nic bliższego i nie dowiem się od niego, ponieważ kilka lat temu zmarł.
      Pamiętam jedynie, ze nie lubił "mieszkaniówki" i wolał budować kopalnie, huty
      itp. Barwnie opowiadał o wielkich budowach lat 50. i 60. Mam nadzieję, że
      dzięki zainteresowaniu tą tematyką, dowiem się więcej o moim Ojcu.
      Serdecznie pozdrawiam Autora.
    • Gość: Alek Re: Titanic wśród bloków IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 07.09.06, 10:24
      Co za bzdura, taki gniot w centrum miasta, jakby się tylko dało to powinni to
      zburzyć. Eksperyment wypalił? Przejeżdzając przez centrum czuje się swąd tego
      wypału i nie jest on przyjemny.
      • Gość: marcin Re: Titanic wśród bloków IP: *.5.15.vie.surfer.at 08.09.06, 20:24
        Szkoda ze nie napisal pan do konca o tych blokach we Francji.
        A szkoda.To co tam sie dzieje jest nie do pomyslenia naet w naszych blokowiskach...Moze warto zglebic ten temat i dopisac druga czesc artykulu.
        • podyanty Re: Titanic wśród bloków 08.09.06, 21:12

Tak wyglada obecnie marsylska Unite d'habiation Le Corbusier. Po okresie slumsowatego upadku zostala
          odrestaurowana i wpisana na liste dziedzictwa kulturowego.
          www.galinsky.com/buildings/marseille/
          W czesci sa mieszkania prywatne, czesc funkcjonuje jako hotel, czesc mozna zwiedzac.
          www.hotellecorbusier.com/
          • Gość: jax Re: Titanic wśród bloków IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 09.09.06, 08:39
            Faktycznie, wygląda bardzo interesująco. Tylko wymagało to pewno sporych inwestycji, a u nas wiadomo, że byłoby z tym trudno. Może pieniądze z Unii na dzidzictwo kulturowe?
    • Gość: bart_canada W Brasilia eksperyment z superblokami sie powiodl IP: *.ed.shawcable.net 08.09.06, 20:50
      czesciowo. Superquadras maja po cztery duze budynki z mieszkaniami nawet do
      300kvm, wlasne sklepy, kina itp. Wyglada to co prawda tak sobie (tez lata 60-
      te), ale z tego co wiem nie ma tam patologii (te mieszkaja na przedmiesciach).
      W sumie ciekawy relikt innych czasow, ale mieszkac tam bym nie chcial.
    • Gość: FreakyMisfit Re: Titanic wśród bloków IP: *.dialog.net.pl 08.09.06, 21:00
      Takie coś jest właśnie rozwiązaniem odwiecznego problemu braków planu zagospodarowania przestrzennego. Jeżeli już jakimś cudem uda się coś zaplanować, to budować tyle pięter, ile konstrukcja wytrzyma, a nie 3 albo 4. Blok 4 piętrowy zajmuje powierzchnię identyczną co 20 piętrowy, ale ten drugi ma znacznie więcej mieszkań. Tak ciężko to zauważyć, czy może ciężko dupę zanieść na 20 piętro?
      • Gość: daro a kto by chcial mieszkac wsrod takiego syfu? IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 08.09.06, 22:31
        Ja mieszkam na osiedlu, gdzie budynki maja max 4 pietra i wlasnie dlatego tutaj
        mieszkam. Zadnych wiezowcow, ktore prawie zawsze predzej czy pozniej zamieniaja
        sie w slumsy.
      • jimmyjazz to zamieszkaj w 20 piętrowym bloku 22.09.06, 08:49
        Gość portalu: FreakyMisfit napisał(a):

> rowania przestrzennego. Jeżeli już jakimś cudem uda się coś zaplanować, to
        budować tyle pięter, ile konstrukcja wytrzyma, a nie 3 albo 4. Blok 4 piętrowy
        zajmuje powierzchnię identyczną co 20 piętrowy, ale ten drugi ma znacznie
        więcej mieszkań. Tak ciężko to zauważyć, czy może ciężko dupę zanieść na 20
        piętro?

Pomieszkaj w bloku 20 pietrowym z 200 mieszkaniami w klatce a później w 4
        piętrowym z 15 mieskaniami na klatce to zrozumiesz czemu ludzie nie chcą
        mieszkać w takich wielkich blokach.
        • Gość: Królik Re: to zamieszkaj w 20 piętrowym bloku IP: *.icm.edu.pl 22.09.06, 09:33
          Kwestia gustu i otoczenia.
          Mieszkałem w małym bloku, zmeniłem na bardzo duży i sobie chwalę. Na 18 piętrze
          jest zdecydowanie ciszej :-)
          • jimmyjazz Re: to zamieszkaj w 20 piętrowym bloku 24.09.06, 20:56
            Gość portalu: Królik napisał(a):

> Kwestia gustu i otoczenia.
            > Mieszkałem w małym bloku, zmeniłem na bardzo duży i sobie chwalę. Na 18
            piętrze jest zdecydowanie ciszej :-)

Ale mniej bezpiecznie.

Ja u siebie w bloku wszystkich znam i nikt obcy się nie kręci
      • tanebo Re: Titanic wśród bloków 14.01.14, 21:45
        Brednia. Zapominasz o najważniejszym w urbanistyce. O cieniu. Jeśli budujesz dwudziestopiętrowy wieżowiec to rzuci on odpowiednio duży cień. To ważne. Bo w jego cieniu nie można postawić żadnego innego budynku. Dlaczego? Normy. Nomy oświetlenia. Budynek musi być tak usytuowany by mieszkania były odpowiednio długo oświetlone. No chyba że żyjemy na Manhatanie. Najbardziej ergonomiczne są budynki czteropiętrowe. Rzucają cień mniej więcej taki jak 2 x trawnik + 2 x chodnik + ulica.
    • Gość: jedarko Nasze serca myśli czyny tobie IP: *.rozbark.net.pl 08.09.06, 21:37
      Coś takiego widniało na szczycie Superjednostki, komu to przeszkadzało? Ciekawa
      jest forma budynku-sloganu, że komunistyczne? Ale komunizm się skończył, a
      hasło nie było przecież złe. Tak samo dlaczego zdjeto napis na chorzowskim
      magistyracie: "Społeczeństwo gospodarzem miasta" Komu to przeszkadzało?
      • Gość: Coca-Cola Re: Nasze serca myśli czyny tobie IP: *.rev.pro-internet.pl 08.09.06, 22:57
        Sorry, ale te napisy mnie rozwalaja. W koszalinie na jakiejs szkole widzialem
        jeszcze slogan komunistyczny z fajnym rysunkiem... wole to ogladac na zdjeciach
        z czasow komuny:-D

Podobnie, jak napis Hitlerjugend, ktory widzialem kilka lat temu na jednym
        budynku w miescie (budynek byl przeznaczony jzu jednak do rozbiorki, sami menele
        tam mieszkali).

A tak w ogole to "tobie" na tym bloku bylo do kogo? Wujka Stalowego?
        • Gość: aaa Re: Nasze serca myśli czyny tobie IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 08.09.06, 23:11
          Czyzbys byl z Gdanska???
          • Gość: Coca-Cola Re: Nasze serca myśli czyny tobie IP: *.rev.pro-internet.pl 09.09.06, 01:45
            Yup.
        • ready4freddy Re: Nasze serca myśli czyny tobie 09.09.06, 00:19
          do Polski, inteligencie...
          • Gość: tom Re: Nasze serca myśli czyny tobie IP: *.dip0.t-ipconnect.de 09.09.06, 01:25
            Nasye serca, myśli i czyny TOBIE SOCJALISTYCZNA OJCZYZNO !
            Oto co widniało na Superbudzie. Ja tam się cieszę, że takie hasła poznikały ...
      • majaroma Re: Nasze serca myśli czyny tobie 09.09.06, 08:44
        Masz rację, ale może jest tak w Białymstoku, że... kościół gospodarzem miasta, a społeczeństwo się nie liczy. Zwykła maszynka do głosowania raz na cztery lata!
    • obserwator34 Titanic wśród bloków 08.09.06, 23:08
      Ciekawe opracowanie. Pamietam, jak Superednostka byla w budowie. Niewiele
      brakowalo, a bym w niej zamieszkal. Szkoda!
      • Gość: stenn Re: Titanic wśród bloków IP: 213.227.87.* 22.09.06, 09:39
        Mijałem ten budynek przez wiele lat obiecując sobie, że nigdy w czymś
        takim nie będę mieszkał. Ale życie płata złośliwe figle i niestety
        mieszkałem tam ponad 10 lat. To był koszmar, z roku na rok gorszy!
        A gdy dzięki nieudolności urzędników miejskich wycięto nam pod oknami
        zieleń i postawiono najpierw brzydki jak noc bank, a potem to czerwono-
        pomarańczowe, niedokończone paskudztwo (tzw. "Katowickie Centrum Biznesu,
        pasaż handlowy"), wyprowadziłem się stamtąd, jak najszybciej było można.
        Chyba tylko w blokowiskach typu Manhattan czy Tysiąclecie jest gorzej.
    • Gość: jest Titanic wśród bloków IP: *.internetdsl.tpnet.pl 08.09.06, 23:38
      zapewne stado architektów lokalnych - katowickich będzie wrzeszczało jaka to
      piekna architektura ta superjednostka, a to, że nie nadaje się do niczego - to
      nie ważne.
      • Gość: Gosc Le Corbusier IP: *.126.79.83.cust.bluewin.ch 09.09.06, 00:56
        Ah, ci dziennikarze, zawsze niedokladni. Le Corbusier nie byl Francuzem tylko
        Szwajcarem.
        • Gość: echtom Re: Le Corbusier IP: 153.19.98.* 09.09.06, 08:24
          W Wikipedii piszą, że był francuskim architektem szwajcarskiego pochodzenia
          (większość życia spędził we Francji). Podobnie jak Brel, który urodził się w
          Belgii, ale czuł się piosenkarzem francuskim.
    • Gość: mieszkaniec Super ... to było kiedyś ... IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 11.09.06, 09:05
      Witam, zacznę może tak: czytając ten tendencyjny tekst ... historia i liczby co
      do ilości mieszkań, mieszkańców itd to jeszcze się zgadza reszta to bzdury -
      jeśli chodzi o przedrostki super ... Oto kilka faktów, portierzy wpuszczają
      każdego kto tylko chce wejść, teoretycznie powinno się powiedzieć do kogo się
      idzie, lecz nikt tego nie robi, zgodnie z ustawą o ochronie danych osobistych -
      portier nie ma prawa do wglądu w dokumenty itd - może grzecznie poprosić a jak
      nie ... to nic nie wskóra. Większość mieszkańców to przyjezdni i osoby
      wynajmujące mieszkania, ale globalnie to jakieś bydło przyjezdne, wystarczy
      zobaczyć na korytarzach i w windach - syf, śmieci i .. bydło na max. Nawet
      worka ze śmieciami im się nie chce do zsypu wrzucić. Teren wokół bloku
      traktowany jest jak jeden wielki parking - proponuję spróbować zaparkować po
      przyjeździe z pracy, a nieudolna( tak tak - nieudolna i nic nie robiąca)
      administracja nie potrafi sobie z tym problemem poradzić. Nie tylko z tym, od 3
      miesięcy z klatce 16, 18, 20 jest zepsuty samozamykacz w dzwiach i co ? i nic ?
      Jak to powiedział, słusznie zresztą, któryś z mieszkańców, "konserwator to może
      naprawi jak mu tam któś stówę wsadzi, a i to nie do końca - bo rąbnie stówę i
      spier ... na kolejną fuchę" (przykład: wymiana dwóch uszczelek u starszej
      kobiety, ile skasował to nie powiem - ale przesadził, że hej !!!). Teraz jakaś
      smieszna firma remontuje płytę parkingu, zaczynają pracę rano i jakoś się to
      kręci dopóki szef jest na budowie, szefo znika i balanga, piwny piknik na
      zjeździe do podziemnych garaży na całego. Jak na to mają iść pieniądze z
      funduszu remontowego to ja dziękuję. Co do przewidywanej długowieczności -
      proponuję zerknąć na garaże pod blokiem i szczeliny dylatacyjne - tamże. Woda
      się leje na całego, odpadające i kruszące się elementy konstrukcji żelbetowej
      itd. Już więcej nie piszę bo mi się niedobrze robi ...
    • sliwka1977 nie przesadzajcie z tymi Tatrami 22.09.06, 08:05
      Tatry? To na Śląsku jest takie przejrzyste powietrze? Nie uwierzę w to nigdy.
      • Gość: Sz Re: nie przesadzajcie z tymi Tatrami IP: *.messagelabs.net 10.01.14, 10:52
        Czystrze niż w Krakowie
    • Gość: Justyna Titanic wśród bloków IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 22.09.06, 08:47
      Chciałabym mieszkać w tym budynku:). On ma swoją duszę;].
    • Gość: Królik Titanic wśród bloków IP: *.icm.edu.pl 22.09.06, 08:48
      Nie jest to jedyny "masowiec" do mieszkania. Podobną koncepcję zrealizowo w
      centrum Łodzi - tzw. "Manhattan".
    • rudy_rudolf Superjednostkę mijam codziennie 22.09.06, 09:44
      codziennie przechodzę obok Superjednostki.Wielki budynek z minimalistycznymi
      kanciapkami zwanymi mieszkaniami.Budynek postawiony tuż przy rondzie,a wiadomo
      jaki hałas się z niego niesie (auta, tramwaje i czasem echa koncertów ze
      Spodka).SZare to, brzydkie i brudne.SuperPRL jednym słowem. I wcale się nie
      dziwię, że młodzi stamtąd szybko uciekają.

kolorowy świat na
      www.asiaq.pl
      wygraj szkolenie na
      www.grupa-kreatywna.pl
    • Gość: Pampalini77 Re: Titanic wśród bloków IP: *.chello.pl 22.09.06, 09:56
      No i ku.... przy wejsciu,żule cały dzien i narkomani przy wejsciach .Na
      szczescie tylko tamtedy przechodze w drodze do pracy.
    • Gość: jan Re: Titanic wśród bloków IP: *.ztpnet.pl 22.09.06, 10:34
      To slums. Niech sobie cała redakcja Wyborczej zamieszka
      w takim bloku. Wyborcza uparcie wychwala PRL, co nie dziwi,
      jeśli się spojrzy na biografie osób z redakcyjnej wierchuszki.

Nie dajmy sobą manipulować i wciskać ciemnoty.
      Im prędzej ten rupieć zostanie wyburzony, tym lepiej.
      Będzie wówczas miejsce na spójną koncepcję katowickiego city.
      • Gość: gość Re: Titanic wśród bloków IP: *.aster.pl 22.09.06, 14:35
        Mieszkałam w Superjednostce przez 1,5 roku i dobrze wspominam ten czas-
        bezpiecznie i czystio, jak na taki moloch.
        Ale te Tatry- bez przesady.. ;)

PS> Słyszałam, że w co drugim mieszkaniu jest agencja towarzyska, może i tak..
        ale cicho byli ;)
        • Gość: normalny Re: Titanic wśród bloków IP: *.antsatgor.pl 10.12.07, 01:44
          powinni to wyburzyć i jakis wieżowiec na jej miejscy zbudować np. podoby do Rondo 1 albo InterContinental Warszawa bo narazie tylko taki syf psuje centrum miasta
          • Gość: he Re: Titanic wśród bloków IP: *.punkt.pl 09.11.08, 16:03
            piszecie, ze syf, a miszkania droższe tam niż na tauzenie hehe
    • Gość: Wujek Duze L niby duzy?w Waw i Bydgoszczy tez sa takie IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 10.08.09, 12:49
      ja nie wiem dla kogo to duzy budynek?
      • tanebo Re: niby duzy?w Waw i Bydgoszczy tez sa takie 14.01.14, 21:54
        Na wiosce Katowice? Ogromny.
    • patryk.pomoc Re: Titanic wśród bloków 05.02.14, 15:50
      Wielki apel o pomoc - zbędny komputer może dużo zmienić!
      apelopomoc.wordpress.com/
      kontakt: patryk.laptop@o2.pl
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka