Dodaj do ulubionych

Zarzucili staruszce, że kradnie prąd

IP: *.os1.kn.pl 15.09.06, 21:52
nie wiem, czy brala ten prad na lewno, czy nie, ale kazda instytucja powinna
miec jednak minimum przyzwoitosci 1,7 tys., dla kogos kto oglada kazda
zlotowke z obu stron?
Obserwuj wątek
    • Gość: tom Zarzucili staruszce, że kradnie prąd IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 15.09.06, 21:57
      A "światły" Trybunał Konstytucyjny RP uznał, że opinie tępego bola -
      kontrolera z elektrowni - mają wartość prawomocnych wyroków sądowych. Jedyną
      nadzieją tej pani ma być "wstawiennictwo" jakiegoś związku zawodowego. Co za
      kpina.
      To jest ta rzekomo praworządna Polska, lider przemian po 89 r. To jest również
      IV RP Kaczorów, którzy wycierają gęby frazesami o zmianach, a wszystko jest po
      staremu. Poszkodowanej Pani b. współczuję. Niestety nie ten wiek i zdrowie by
      wyemigrować.
      • Gość: zal Re: Zarzucili staruszce, że kradnie prąd IP: *.e-wro.net.pl 15.09.06, 22:09
        to jest właśnie wielki problem przy kradzieży energii - chore przepisy
        pozwalają zakładom energetycznym wymierzać nieproporcjonalnie wysokie kary za
        kradzież prądu. caly swiat moze sie zawalic bo jakiś elektryk powie, ze to bylo
        podpiecie. wszystko 100% legalnie niestety.
        • hajka.grundbaum Tak się kończy wyprzedaż w niemieckie ręce 15.09.06, 23:54
          ... o niemieckich bankach nie wspominając.
        • Gość: ziut7 Re: Zarzucili staruszce, że kradnie prąd IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 16.09.06, 13:18
          CZYTAJCIE TU JEST OD:miasta.gazeta.pl/czestochowa/1,35271,3485109.html
      • Gość: Motłoch Polski A ciekawe jak ta banda się przekształciła, czy tak IP: 82.160.85.* 15.09.06, 23:13
        samo jak Energa, sami zlodzieje a każdy odbiorca to potencjalny przestępca. A
        gdzie ELYTY, toć to Wasi kumple rządzą, Banda je....
      • Gość: jfk Re: Zarzucili staruszce, że kradnie prąd IP: 212.160.86.* 16.09.06, 08:06
        pomylka wlasnie TK uznal ze kradziez pradu trzeba udowodnic w sadzie to jakis
        redaktorek zle to zinterpretowal i narobil poruty wszystkie nakazy wystawione
        przez ZE sa cofniete i musza teraz dochodzic swoich niby kar w sadzie a tam nie
        sa w stanie udowodnic kto uszkodzil licznik
    • Gość: qqłka Zarzucili staruszce, że kradnie prąd IP: *.elsat.net.pl 15.09.06, 22:04
      W cywilizowanym kraju trzeba udowodnić przestępsto, w Polsce oskarżony musi
      udowodnić niewinność, jeśli nie należy do wierchuszki. Tfu, g.wniany kraj!
      • asia-sawicz Re: Zarzucili staruszce, że kradnie prąd 15.09.06, 23:25
        OKI złapali frajerkę i próbują ją udupić. 1,70 płotka, niech dalej drążą. Na
        serio moze urząd miasta w zespół z MOPS pomogliby po prostu starej kobiecie,
        która chce cywilizowanie żyć, a brak jej moze środków. Myślę, że powinno się
        obyć bez sądu. Kwestia kompromisu
    • Gość: nwrcn A gdzie dowod winy??? IP: 85.234.165.* 15.09.06, 22:05
      Uwazam, ze to bezprawie,

Dopoki nie udowodnia ze ta pani rzeczywiscie kradla prad, jakim prawem odwazaja
      sie zadac tej zaplaty??

jesli liczniki ktore sa ich wlasnoscia nie byly wlasciwie zabezpieczone, to jest
      tylko ich wina!!!!
      • Gość: teo Re: A gdzie dowod winy??? IP: *.ha.pwr.wroc.pl 15.09.06, 22:13
        bylem w podobnej sytuacji: pijaczki srednio co 2 tygodnie niszczyli mi licznik,
        ktory jest na korytarzu. robili to bo ich gonilem z klatki...
        zadzwonili do energiipro i zglosili, ze kradne prad. pech chcial, ze wyjechalem
        na 2 dni i wtedy to sie stalo.
        naliczono mi 2500zl - za pierwszym razem, bo nie "wiedzieli" ile czasu kradne.
        potem liczyli po 1200zl za kazdy zgloszony przeze mnie przypadek zniszczenia
        licznika. kwota stala sie niesamowita.
        policja potwierdzila, ze to nie moja wina.
        wyspawalem taka solidna skrzynie na korytarzu, ze kontroler z energii nie mogl
        otworzyc a tylko odczytac stan licznika przez szpare, ale i to nic nie dalo bo
        pretem zniszczyli klosz od licznika - po kontorli wyszlo, ze to moje zlosliwe
        dzialanie...
        po roku utarczek utargowalem kwote kary do 2650zl za calosc, ile nerwow i za
        dojazdy to juz nie wiem.
        oswiadczenie z policji jednoznaczne, ze to nie moja wina, ale musialem placic.
        prawo i porzadek, ale dla nierobow i bandziorow
        • darr.darek Re: A gdzie dowod winy??? 15.09.06, 22:49
          Gość portalu: teo napisał(a):
          >bylem w podobnej sytuacji: pijaczki srednio co 2 tygodnie niszczyli mi licznik,
          >ktory jest na korytarzu. robili to bo ich gonilem z klatki...(..)
          >oswiadczenie z policji jednoznaczne, ze to nie moja wina, ale musialem placic.
          >prawo i porzadek, ale dla nierobow i bandziorow

To ciągle jeszcze lewackie prawo, które pozwala urzędasom z zakładów
          energetycznych (już często prywatnych) ustalać cokolwiek chcą.
          Naturalne jest, że klient może odpowiadać jedynie za szkody wyrządzone na
          licznikach umieszczonych w domu - dla lewicowej hołoty chodzi tylko o
          znalezienie jelenia, którego się obciąży, bo wg lewactwa ... "ktoś tam musi
          płacic za czyjeś działania".

• Gość: TwójPan świniaku Re: A gdzie dowod winy??? IP: *.crowley.pl 16.09.06, 00:10
            > Naturalne jest, że klient może odpowiadać jedynie za szkody wyrządzone na
            > licznikach umieszczonych w domu - dla PISowej hołoty chodzi tylko o
            > znalezienie jelenia, którego się obciąży, bo wg lewactwa ... "ktoś tam musi
            > płacic za czyjeś działania".
            • darr.darek Świniaku, a o czym ty chciałeś pokwiczeć ? 16.09.06, 20:51
              przecie ty, świniaku, o niczym nie napisałeś
          • arius5 Zgadzam sie 16.09.06, 02:46
            pie..ny lewacki prezydent i pie..ny lewacki rzad
          • Gość: anty,anty Re: A gdzie dowod winy??? IP: 82.146.248.* 16.09.06, 06:40
            Czego pyskujesz,przecież chciałeś prywatyzacji!!!
            • darr.darek Re: A gdzie dowod winy??? 16.09.06, 20:54
              Gość portalu: anty,anty napisał(a):
              > Czego pyskujesz,przecież chciałeś prywatyzacji!!!

A co ma wspólnego bolszewickie "prawo"(lewo) z prywatyzacją ?
              Przecież Bolszewia we wszystkich dziedzinach życia w ten sposób podchodziła do
              szukania przypadkowego jelenia jako winnego, który ma naprawiać krzywdy.

Ja piszę o tym, że bolszewickie prawo(lewo) powinno zmianić się w prawdziwe Prawo.
      • Gość: co-volski Re: A gdzie dowod winy??? IP: *.impan.gov.pl 15.09.06, 22:14
        Mieszkam w USA, kraju "dzikiego kapitalizmu" wg lewakow. Zauwazylem, ze rachunek za wode skoczyl z
        70 dolarow na 270. Zona zadzwonila do firmy, oni powiedzieli, ze pewnie dziura w rurze. Trzeba dziure
        zalatac, a po tym ten rachunek skoryguja, bo my tej wody nie uzywalismy.
        Jak to sie dzieje, ze w kapitalizmie firmy sa pozytywnie nastawione do klientow (a te $200 jest dla mnie to
        nie to samo, co dla staruszki w artykule), a w polskim socjalizmie nie?
        Zawsze czytam rozne pyskowki lewakow na forach w gazecie co do USA i dziekuje Bogu, ze zwialem w 82
        roku z tego PRL-u.
        • Gość: anty,anty Re: A gdzie dowod winy??? IP: 82.146.248.* 16.09.06, 06:43
          Jaki Polski socjalizm-przeciesz to Polski kapitalizm stworzony przez
          styropianowców.
    • Gość: litości!!! Zarzucili staruszce, że kradnie prąd IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 15.09.06, 22:17
      Autorka tego wzruszającego dzieła powinna stuknąć się w główkę. Pani Anno, pani
      dziennikarko, dlaczego nazywa pani bohaterkę swojego tekstu staruszką? Czy
      dlatego że ma 73 lata czy tylko po to żeby wywołac większe wrażenie na czytelnikach?
      Na zdjęciu widać zupełnie sprawną, zadbaną i nieżle trzymającą sie kobietę.
      Ciekawe co czuła gdy przeczytała że jest staruszką... Pomyślała pani o tym?
      A swoją drogą gdyby poszkodowana miała lat 30 to ta sprawa byłaby mniej
      bulwersujaca? Niech pani nie wyłącza myślenia przy pisaniu. Pozdrawiam
    • Gość: holewiusz Zarzucili staruszce, że kradnie prąd IP: *.konin.cvx.ppp.tpnet.pl 15.09.06, 22:27
      Naprawdę warto by jakaś fundacja w imieniu tej skrzywdzonej pani wystąpiła do
      sądu o uchylenie takiej decyzji energetyki.
      Z wnioskiem w tej sprawie może wystąpić właściwy prokurator rejonowy.
      Bo PROKURATOR to jest nie tylko oskarżyciel, ale też STRAŻNIK PRAWA -
      utrzymywany przez społeczeństwo.
      Poza tym nasza demokracja utworzyła jeszcze Urząd Ochrony Konsumenta oraz urząd
      Rzecznika Praw Obywatelskich, które z założenia winny pomagać osobom, które są
      na słabszej pozycji wobec dużych firm czy ważnych urzędów i nie są wstanie
      dochodzić swoich praw.
      Jeżeli dla RPO czy UOKIK zawsze ważniejsze będzie napisanie sprawozdania niż
      autentyczna pomoc, skrzywdzonym nie pomogą ani IV, ani V, ani X Rzeczpospolita!
    • Gość: stan Re: Zarzucili staruszce, że kradnie prąd IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 15.09.06, 22:30
      Kluczowe fakty i liczby 2005

Parę danych ze strony koncernu
      * Sprzedaż netto: 129,2 mld SEK
      * Zysk operacyjny: 24,7 mld SEK
      * Klienci energii elektrycznej: 5,0 mln
      * Produkcja energii elektrycznej: 169,1 TWh
      * Produkcja ciepła: 34,1 TWh
      * Średnia liczba pracowników: 32 231 (w przeliczeniu na pracowników
      pełnoetatowych)
      * Inwestycje: 24,5 mld SEK
    • Gość: FreakyMisfit Re: Zarzucili staruszce, że kradnie prąd IP: *.dialog.net.pl 15.09.06, 22:37
      Jestem ciekaw, jakim cudem oni to stwiedzili, i kto wydał opinię o kradzieży energii? Pewnie fachowiec z zakładu, w którego interesie jest wydawanie takich "ekspertyz"
    • Gość: atomem sceierwoo "staruszka"? IP: *.hsd1.wa.comcast.net 15.09.06, 22:42
      jakim prawem ten glupi pismak gazety smie okreslac kobiete jako " staruszka"?
      scierwo ktore uzywa takich okreslen w prasie nalezy wypie..c z roboty na
      zbita morde, i jeszcze kopa w dupe, co za bydlo! i doniesc do prokuratury na
      elektrownie o wyludzanie pieniedzy i szantaz, co za zbydlecony kraj!!!
      • Gość: Eliza "doniesc do prokuratury na elektrownie IP: *.ok.ok.cox.net 15.09.06, 22:47
        za wyludzanie pieniedzy" - i to jest bardzo rozsadne (ale po co tyle
        wulgaryzmow?)
      • Gość: biegacz22 Re: "staruszka"? IP: *.kalisz.mm.pl 15.09.06, 22:47
        Czas aby zlikwidować deputaty elektryczne dla pracowników elektrowni.Za
        złapanie kogoś na rzekomej kradzieży prądu dostają dodatkowe
        kilowatogodziny!Następny monopol po ZUs-ie który okrada polaków!
      • Gość: co-volski Re: "staruszka"? IP: *.impan.gov.pl 15.09.06, 22:52
        Gość portalu: atomem sceierwoo napisał(a):

> jakim prawem ten glupi pismak gazety smie okreslac kobiete jako " staruszka"?
        > scierwo ktore uzywa takich okreslen w prasie nalezy wypie..c z roboty na
        > zbita morde, i jeszcze kopa w dupe, co za bydlo! i doniesc do prokuratury na
        > elektrownie o wyludzanie pieniedzy i szantaz, co za zbydlecony kraj!!!

Kolega zapomnial wziac Prozac dzisiaj czy co? Czy rzeczywiscie trzeba na autora(ke) artykulu sie
        wywnetrzac. Prosze wziac jakies valium na uspokojenie.
        Jestem 55-letnim staruszkiem i nie moge takich postow czytac bez ataku tzw anxiety.
      • Gość: udział. energi(PO) !-Starucha,2-Złodziejka!!!!Bedzie my rzadzic to tak IP: *.tvk.torun.pl 16.09.06, 04:11
        !-Starucha,2-Złodziejka!!!!Bedziemy rzadzic to takie stare baby pojda do
        pieca!!!Jak mowił nasz przywodca tusk-nasza mama ma 489złemerytury i pradu nie
        kradnie!!!!Po tylu latach pracy!!!!!!A ta stara złodziejka to co???????
    • Gość: bosze Zarzucili staruszce, że kradnie prąd IP: *.internetdsl.tpnet.pl 15.09.06, 22:43
      bosze, to już nawet pokopanej staruszki się czepiają???
    • Gość: Hem Zbojeckie praktyki. IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 15.09.06, 22:52
      Zbojeckie praktyki i prawo silniejszego.
    • Gość: duck Zarzucili staruszce, że kradnie prąd IP: 206.130.173.* 15.09.06, 22:53
      przede wszystkim, jezeli nie zabezpeiczyli licznikow, to ponosza czesciowa
      odpowiedzialnosc, za ktos tam manipuluje. Staruszka powinna sie odwolac do
      sadu. Nie beda mogli udowonic, ze to ona, bo licznki sa dostepne dla
      waszytkich.
    • Gość: Konewka Jak kradła niech płaci IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 15.09.06, 23:08
      Jeśli zaś czuje się niewinna niech skieruje sprawę do sądu. Znam parę osób,
      które tylko dlatego, że same są chore, albo opiekują się chorymi, czeszą,
      wyłudzają niezłą kasę, takie "branie na litość".
      • Gość: Gosc Re: Jak kradła niech płaci IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 16.09.06, 13:13
        JESTEŚ CIENKI BOLEK [szkoda czasu to by było natyle.]
    • b.6.1966 Re: Bardzo mnie meczy IDIOTA z Gazety, co 15.09.06, 23:18
      piszac o kobiecie, uzywa slowa-okreslenia----STARUSZKA!Co u ciezkiej cholery,
      stanowi kryterium zakwalifikowania sie kobiety do grona starcow, panie
      redaktorze??A moze pan, jest STARCEM INTELEKTUALNYM??Niedlugo dzieci
      dwunastoletnie, uzna pan za material prokreacyjny-srednio starczy!Co za
      przenikliwosc umyslu!A propos, w jakim wieku , pan sie okresla, redaktorze??!
    • wariant_b Zarzucili staruszce, że kradnie prąd 15.09.06, 23:47
      Każdy drut ma dwa końce.
      Za odkrycie drutu jednostronnego uczonym z Vattenfalla należy się nagroda
      i powinna to być nagroda wyższa niz wzmiankowany tysiąc siedemset.
      Pewnie pani Wanda nie jest jedynym fundatorem nagrody.
      • Gość: jecki no prosze - juz nie ma "staruszki"... :-))) IP: *.cc.gt.atl.ga.us 16.09.06, 00:02
        j.
    • Gość: au zakład sam winien IP: *.internetdsl.tpnet.pl 16.09.06, 00:03
      przyznali, że do tej pory liczniki nie były zabezpieczone, każdy miał dostep -
      więc sami zaniedbali
    • gacek65 IV RP 16.09.06, 00:10
      okrada naród równo
      • Gość: janspruce Sam na wlasnej skorze przekonalem sie ze IP: *.proxy.aol.com 16.09.06, 01:41
        z elektrownia nie wygrasz. Po pieciu latach od otrzymania mieszkania okazalo sie
        (podobno) ze liczniki moje i sasiada sa wadliwie podlaczone i ja jade najego
        liczniku a on na moim. Myslicie ze cos pomoglo tlumaczenie ze przeciez ja nie
        podlaczalem tego pradu tylko jakis pracownik z ich zakladu. Wylaczali mi prad
        dwa razy dziennie i w koncu dalem za wygrana i zaplacilem ta roznice miedzy
        wskazaniami licznikow. Do dzisiaj chodzi mi po glowie ze jesli sasiad mial
        jakiegos kolege w tym zakladzie to po prostu zlapali leszcza w mojej osobie.
        Mogli zamienic kable po tych pieciu latach. Tlumaczylem ze przeciez jest plomba
        i latwo mozna ustalic kto liczniki podlaczal i niech teraz ten ktos placi za
        swoje bledy. Moglem nie placic i podac sprawe do sadu gdzie pewnie bym wygral
        ale jak zyc bez pradu do wyroku ( czyli jakies dwa lata bo tak dziala nasze
        sadownictwo). PS: co sie czepiacie tej " staruszki" jak mial napisac "stara
        lupa"?
        • m.maciejczyk Re: Sam na wlasnej skorze przekonalem sie ze 16.09.06, 01:54
          Ale potem mógłby pan domagać się odszkodowania za te 2 lata ;) i może gdyby pan
          wygrał powstałby jakiś normalny precedens :)
    • Gość: bajt Zarzucili staruszce, że kradnie prąd IP: *.internetdsl.tpnet.pl 16.09.06, 05:37
      "wynegocjować warunki"żenujące oświadczenie przedstawiciela Solidarności...a
      kontroler dostał pewnie premię!a złodziej śpi spokojnie.
    • Gość: Burn Oszuści! Ze mną próbowali tego samego! IP: *.internetdsl.tpnet.pl 16.09.06, 06:35
      Parę lat temu przyszło dwóch "fachowców" z elektrowni wymieniać plomby (!)
      Licznik był chyba rok po wymianie. Po założeniu przychodzi taki i mówi - "Ktoś
      się tu igłą dostawał do plomby, był prąd pobierany na lewo!"... Normalnie jakbym
      w twarz dostał! W życiu nie pobierałem prądu na lewo, mam ogrzewanie
      elektrycznie i płace ogromne rachunki za prąd, ale nie próbowałem nic na lewo,
      zresztą i tak się nie znam na licznikach. Powiedziałem, że teraz to on sobie
      może tą plombę pokazywać, trzeba mi było pokazać, puki była przy liczniku, nie
      ruszona, zrobiłem awanture i poszli z podwinientym ogonem. Załuję, że nie
      wezwałem policji, bo to byli oszuści którzy widać trafili i do tej pani :( NIE
      DAJCIE SIE!
    • Gość: zyga Zarzucili staruszce, że kradnie prąd IP: *.klik.bydgoszcz.pl 16.09.06, 07:18
      Pewnie cwany sąsiad sie podloczył
    • Gość: CezaryT Re: Zarzucili staruszce, że kradnie prąd IP: *.0501.adsl.tele2.no 16.09.06, 07:55
      Procedura:

Jak chcesz mieć prąd na lewo to najpierw musisz się dogadać z tym monterem z
      elektrowni który grasuje w twojej okolicy. Ty odpalasz monterowi działkę, a on
      podłącza cię na lewo i już. W razie wpadki monter zawsze znajdzie jakiegoś
      leszcza w okolicy i wszystko zwali na niego.

Na wsi to „Jasiu” z elektrowni codziennie wieczorem prąd w sklepie podczepiał
      ( za dwa piwka) po to by rano go odczepić ( za cztery piwka) i trwało to długie
      lata i by się pewnie nie „wydało”, ale „Jasia” trzepnęło raz po piwie tak, że
      teraz jest na rencie z niedowładem rąk, a i tak miał szczęście, że nie trafił
      do pudelka na skrzypce.

Chłopi podczepiają się na lewo do linii bezpiecznie prosto z traktora ( grube
      opony dobrze izolują). Wszystko jest możliwe, bo elektrownia w ramach
      oszczędności nie wymienia nie izolowanych „drutów”, które przylegają
      bezpośrednio do ściany budynku.

CezaryT
    • Gość: jfk wazne przeczytajcie IP: 212.160.86.* 16.09.06, 08:15
      eczytajcie ten art. i komentarze duzo wyjasni
      miasta.gazeta.pl/czestochowa/1,35271,3485109.html
    • Gość: Milczek Zarzucili staruszce, że kradnie prąd IP: 82.177.118.* 16.09.06, 17:40
      Cała ta sprawa pokazuje nie waham się stwierdzić głupoty przedstawicieli
      energetyki. Skoro ta pani płaciła po 70 zł za energię to wystarczyło poczekać
      dwa miesiące lub nawet cztery żeby zobaczyć czy wzrośnie ilość pobranych
      kilowatów. Bo jeśli kradła to teraz powinna teoretycznie płacić więcej. Ale
      żeby dojść do takiej konkluzji trzeba mieć kapinkę oleju we łbie. Pozdrawiam.
      • Gość: roro68 Re: Zarzucili staruszce, że kradnie prąd IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 16.09.06, 23:14
        Zakładam (dla przyzwoitości), że kobieta jest niewinna, ale byłbym bardzo
        ostrożny przy formułowaniu wniosków na tzw, pierwszy rzut oka. Wiek, płeć,
        warstwa społeczna, niedołężność - to wszystko nie ma znaczenia wobec faktu, że
        manipulacji na zlecenie odbiorcy dokonuje najczęściej fachowiec-elektryk,
        nierzadko pracownik okradanego wierzyciela. Naruszenia licznika i instalacji
        nie są wymyślane przez kontrolerów, chociaż oczywiście zdażają się upierdliwcy,
        którzy w źle dokręconej śrubie mocującej licznik potrafią dopatrzyć się próby
        kradzieży... W przypadku tej kobiety kluczowe znaczenie ma skrzynka na
        korytarzu, nie zabezpieczona przed osobami postronnymi. W tym momencie kradzież
        przez konkretnego odbiorcę trzeba udowodnić, nie wystarczy domniemanie takie,
        jak przy liczniku wewnątrz mieszkania. Jeśli nie ma dowodów, sąd oczywiście
        kobietę uniewinni. Natomiast problem pozostaje: GZE prawdopodobnie próbuje
        sobie na tego typu lightowych przypadkach odbić straty ponoszone w dzielnicach
        i kamienicach, gdzie wszyscy lokatrzy kradną solidarnie i żadne kontrole nie
        pomagają.
    • Gość: Anty Vat Zarzucili staruszce, że kradnie prąd IP: 80.187.209.* 17.09.06, 01:39
      Gratulacje dla Vattenfallu (jeszcze niedawno Górnośląskim Zakładzie
      Elektroenergetycznym). W ten sposób tworzycie prawdziwy kapitalizm
      trzeba zaatakować niewinnego a najlepiej takiego który nie jest w stanie się
      bronić. Ważne że pod dupą ciepły stołek i premie za udupienie niewinnej osoby.
    • rodowiczmaryla Zarzucili staruszce, że kradnie prąd 17.09.06, 08:33
      > śląsko-dąbrowskiej "Solidarności".
      A co to takiego ?

To jak: slaskiej albo dabrowskiej ?

Nie ma czegos takiego !!!!!

No chyba ze Most "Slasko-Dabrowski"..... :)
      Ale ten sklada sie 100% z klamstwa i propagandy.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka