mrufkaa 30.05.04, 00:52 Co o tym mysliscie? Uda sie czy nie? www.timesonline.co.uk/printFriendly/0,,1-210-1126227,00.html Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
basiak6 Re: Dluzszy macierzynski??? 30.05.04, 19:41 Sama nie wiem czy to dobre, niestety zawsze jest cos za cos, jesli maja placic wiecej, w jakis sposob beda musieli z nas to sciagnac w takiej czy innej formie. Nie da sie wziac tych pieniedzy znikac. Odpowiedz Link Zgłoś
mrufkaa Re: Dluzszy macierzynski??? 30.05.04, 22:54 Pewnie masz racje, ale mnie sie ten projekt i tak podoba... Nawet jesli wzrosna podatki, to bardzo cieszy mnie wizja rocznego platnego urlopu... i ta czesc dla ojcow to naprawde dobry pomysl, moj maz bardzo cierpi, ze tak malo przebywa z dzieckiem, a z tego co sie orientuje wsrod kolezanek, Alex jest jednym z najbardziej obecnych ojcow...To rowniez jest rozwiazanie na baby bluesa, jakby na to nie patrzec Ja bardzo bym chciala, aby ten projekt przeszedl... Moze nasze (moje i meza) rozmowy o drugim dziecku nabiora konkretnych ksztaltow)) Odpowiedz Link Zgłoś
basiak6 Re: Dluzszy macierzynski??? 31.05.04, 00:28 Pewnie ze byloby fajnie, ale mi sie nie usmiecha zwiekszenie stawki NI No i kiedy maly sie urodzil, mieli taka sytuacje w firmie ze maz nie mogl i tak wziac wolnego Odpowiedz Link Zgłoś
ewunia_uk Re: Dluzszy macierzynski??? 31.05.04, 18:59 Tak, tylko to "paid leave" to jest glodowa stawka, cos okolo £100 tygodniowo. W ogole SMP to jest jakis chory dowcip. Przeciez za to sie nie da przezyc. Moj pracodawca placi 26 tygodni pelnoplatnie, ale nie jest to panstwowy zasilek, tylko pracodawcy wlasne pieniadze. Odpowiedz Link Zgłoś
izabelski Re: Dluzszy macierzynski??? 03.06.04, 11:02 masz bardzo hojnego pracodawce - my mamy 10 tygodni pelnoplatnego... Odpowiedz Link Zgłoś
alltid_ung Re: Dluzszy macierzynski??? 03.06.04, 13:27 To ile wy macie tego macierzynskiego??? Ja mialam rok na 100% platne - jak chce na 1 1/2 roku to 80 % platne .... i nie licze pol roku gwarancyjnego bo za to sie nie da przezyc.... @--------------------@------------------@-----------------@-----------------@ „ wszyscy wiedzą jak powinno wychowywać się dzieci....... z wyjątkiem rodziców” Robert Lembke forum.gazeta.pl/forum/72,2.html?f=621&w=5989627&a=13137049 www.fampersson.k-webb.nu Odpowiedz Link Zgłoś
poohbear Re: do alltid_ung 03.06.04, 13:48 to gdzie Ty mieszkasz????????? chyba sie przeprowadze!!! a jezeli chodzi o "ojcowski" urlop to teraz ojciec tez moze wziazc, chyba 2 tyg wolnego, ale jak pisala ewunia sa to glodowe pieniadze, i my nie zdecydowalismy sie nawet na te dwa tyg! tym bardziej bysmy sie nie zdecydowali gdyby mialo byc na dluzej. poza tym jezeli chodzi o przedluzenie urlopu, to chyba czytaliscie, ze Labour Party zobowiazal sie do niewprowadzania zmian w prawach rodzicielskich przez 2 lata! i musza to wziac pod uwage przy nadchodzacych wyborach. a w ogole to moje zdanie jest takie, ze dobrych kilka lat beda o tym gadac, a do ustawy bedzie daleko... poza tym jedno pytanie: nie mogla ta pani MP wczesniej pojechac do Szwecji (i w ogole chyba troche niedouczona, bo ja o przypadku Szwecji juz dawno wiedzialam), i jeszcze jedno: dlaczego jest propozycja przedluzenia urlopu macierzynskiego do roku a nie do 18 m-cy, jak w Szwecji??????????????? p-b Odpowiedz Link Zgłoś
alltid_ung Re: do alltid_ung 03.06.04, 18:51 poohbear napisała: > to gdzie Ty mieszkasz????????? > > > >: nie mogla ta pani MP wczesniej pojechac do Szwecji (i w > > ogole chyba troche niedouczona, bo ja o przypadku Szwecji juz dawno wiedzialam) > , > i jeszcze jedno: dlaczego jest propozycja przedluzenia urlopu macierzynskiego > do roku a nie do 18 m-cy, jak w Szwecji??????????????? no ja wlasnie w Szwecji mieszkam.......i myslalam ze tak mniej wiecej we wszystkich krajach jest jak tu..... byl gdzies taki watek o macierzynskich urlopach, ale nie moge go znalesc....wiec nie moge sobie poczytac... @--------------------@------------------@-----------------@-----------------@ „ wszyscy wiedzą jak powinno wychowywać się dzieci....... z wyjątkiem rodziców” Robert Lembke forum.gazeta.pl/forum/72,2.html?f=621&w=5989627&a=13137049 www.fampersson.k-webb.nu Odpowiedz Link Zgłoś
basiak6 Re: do alltid_ung 03.06.04, 19:03 No tak, ale napisz tez jakie u was w Szwecji sa podatki)) Swego czasu Astrid Lindgren dostala rachunek na ponad 100%))) Nie ma nic za darmo, te pieniadze musza skads sie wziac... Ja mialam 16 tygodni pelnoplatne z mojej firmy. Wiem jednak ze gdyby inne firmy mialy nagle miec obowiazek placic wiecej, zwyczajnie odbija to sobie na pracownikach w inny sposob. To samo ze zwiekszeniem zasilkow przez rzad, skads musza zabrac aby wyplacic wiecej. Mi sie podwyzki podatkow naprawde nie usmiechaja... Odpowiedz Link Zgłoś
ewunia_uk Re: do alltid_ung 03.06.04, 20:03 basiak6 napisała: > Ja mialam 16 tygodni pelnoplatne z mojej firmy. Wiem jednak ze gdyby inne firmy > mialy nagle miec obowiazek placic wiecej, zwyczajnie odbija to sobie na > pracownikach w inny sposob. Ten proponowany dluzszy maciezynski nie ma nic wspolnego z pracodawcami, bo dotyczy on SMP czyli Statutory Sick Pay, ktora jest wyplacana z funduszy National Insurance. Niektorzy co porzadniejsi pracodawcy uzupelniaja pewna porcje tego "panstwowego" urlopu macierzynskiego doplacajac do 100% pensji przez jakis tam okres. Jest to tylko i wylacznie dobra wola pracodawcy, i traktowana jest jako "perk of the job". Warto sie o to dowiedziec szukajac pracy, bo jesli czlowiek ma sie zamiar rozmnazac, to moze to byc decydujace kryterium w decydowaniu, u kogo pracowac. Ja mam szczescie pracowac dla firmy, ktora dostosowuje sie do ustawowej dlugosci macierzynskiego i uzupelnia caly jego okres do 100% placy. Obecnie SMP jest platna 26 tygodni, i oni tez placa 26 tyg. Czyli jak wejdzie SMP na 52 tyg to pewnie firma bedzie placila 52 tyg 100% pensji. Moze sie wtedy zdecyduje na trzecie dziecko, hehe Odpowiedz Link Zgłoś
izabelski Re: do alltid_ung 04.06.04, 11:59 ale nawet za te nedzne £100/tydzien beda placic podatnicy... Odpowiedz Link Zgłoś
alltid_ung Re: do basiak6 03.06.04, 22:54 basiak6 napisała: > No tak, ale napisz tez jakie u was w Szwecji sa podatki)) Swego czasu Astrid > Lindgren dostala rachunek na ponad 100%))) > Nie ma nic za darmo, te pieniadze musza skads sie wziac.. to prawda w szwecji sa chyba najwyzsze podatki (ja place 30% od zarobkow, zupelnie nie wiem skad wzielas to 100%)........ale ja ich nie odczowam ....siedzialam na maciezynskim dlugo .....a teraz kiedy moje dzieci sa juz duze chodzo do szkoly bezplatnej i nawet m´nie musze im kupic zlamanego olowka, wszystko jest w szkole (ksiazki, zeszyty klej plastelina itd itd )i jak porownuje to do moich polskich znajomych to jest nie tylko dobre, to jest super. I tak bedzie nie tylko przez podstawowke ale i liceum.......ja nie jestem biebniejsza niz wy tylko dlatego ze place podatek, ja uwazam ze kozystam z tego duzo wiecej niz place....... poza tym ten system sprzyja tym najbiedniejszym w spoleczenstwie, a ja to akceptuje i popieram.....chcialabym zeby i w polsce mogli tak zyci ci najbiedniejsi, bo i oni podatek placa tylko na co?? @--------------------@------------------@-----------------@-----------------@ „ wszyscy wiedzą jak powinno wychowywać się dzieci....... z wyjątkiem rodziców” Robert Lembke forum.gazeta.pl/forum/72,2.html?f=621&w=5989627&a=13137049 www.fampersson.k-webb.nu Odpowiedz Link Zgłoś
basiak6 Re: do basiak6 04.06.04, 00:35 Alltid: Przyklad Astrid Lindgren jest bardzo znany w swiecie doradcow podatkowych bo doszlo do paradoksu gdzie jej podatek przewyzszal dochody, po tym w Szwecji obnizono troche podatki, ktore jednak nadal sa bardzo wysokie Co do pomagania, super jesli w kraju sa uczciwi ludzie, system opieki spolecznej w Polsce doprowadzil do tego ze w tej chwili Polska procentowo ma koszmarna ilosc rencistow, z ktorych wiekszosc i tak pracuje na czarno. Rencisci to rowniez 25 letni ludzie ktorzy zalatwili sobie papiery Ewunia, ja wiem ze ten proponowany nie ma nic wspolnego z firmami, to o firmach podaje jako przyklad tego co oferuje moja firma. Fakt ze nie ma nic wspolnego z firmami wlasnie oznacza ze rzad w jakis sposob bedzie musial zrekompensowac ten dodatkowy wydatek, trudno aby robil to kosztem emerytow, wojny w Iraku, czy edukacji Podwyzki podatkow juz od dawna sa dyskutowane Odpowiedz Link Zgłoś
alltid_ung Re: do basiak6 04.06.04, 07:59 basiak6 napisała: > Alltid: Przyklad Astrid Lindgren jest bardzo znany w swiecie doradcow > podatkowych bo doszlo do paradoksu gdzie jej podatek przewyzszal dochody, po ty > m > w Szwecji obnizono troche podatki, ktore jednak nadal sa bardzo wysokie a ja nie rozumiem dlaczego tak sie uparlas przy tych podatkach??? Mysle ze wiekszosc ludzi placilo by podatki na spoko jesli by widzieli wyniki np tak jak w maciezynskim urlopie..... w nawiasie mowiac macierzynski mozesz dostac nawet jak przcujesz dorywczo, bez stalaj pracy. Przed moja pierwsza ciaza pracowalam u trzech roznych pracodawcow , a obliczyli mnie z tej najwyzszej stawki .... ( ktory pracodawca by placil u was ?? moze wszyscy trzej?? ) po dwuch latach urodzilam drugie i odnowa na urlopik.....siedzialam prawie cztery lata z moimi dziecimi w domu na platnym macierzynskim ..........nawet jak mozna tak powiedziec nie mialam pracy do ktorej mogla bym wrocic..... A z Astrid lindgren to byl paradoks ale nie taki jak ty chcesz to przedstawic........a podatki obnizaja jak rzad prawicy dochodzi do wladzy...naszczescie zadko to sie zdarza..... @--------------------@------------------@-----------------@-----------------@ „ wszyscy wiedzą jak powinno wychowywać się dzieci....... z wyjątkiem rodziców” Robert Lembke forum.gazeta.pl/forum/72,2.html?f=621&w=5989627&a=13137049 www.fampersson.k-webb.nu Odpowiedz Link Zgłoś
basiak6 Re: do basiak6 04.06.04, 09:15 Bo ja naleze do tych ktorym bardziej odpowiada system w US, gdzie placisz nizsze podatki i masz mniej swiadczen Niestety w krajach europejskich, rowniez w Szwecji, system szerokiej opieki socjalnej byl ok dopoki nie zaczely sie przyjazdy emigrantow z roznych czesci swiata, ogolne starzenie sie spoleczenstwa i to ze dluzej zyjemy i niestety systemy juz nie wyrabiaja. Niedawna reforma emerytalna w Niemczech juz to bierze pod uwage. Nie jestem za tym aby kosztem dluzej platnego urlopu macierzynskiego podwyzszac moje podatki, wole placic mniej i sama sobie oszczedzac System w Szwecji jest fajny ale juz staje sie problemem wykorzystywanie tego hojnego systemu socjalnego przez emigrantow, w Anglii to juz od dawna jest problemem. Odpowiedz Link Zgłoś
alltid_ung Re: do basiak6 04.06.04, 18:03 basiak6 napisała: > Bo ja naleze do tych ktorym bardziej odpowiada system w US, gdzie placisz nizsz > e > podatki i masz mniej swiadczen chyba tak przez co nie stajesz sie "bogatrza" odemnie ja mam tylko mniej pewnych "obowiazkow" Kazdy ma prawo myslec i lubic co chece. Natomiast ja uwazam ze system szwecki daje takie same mozliwosci wszystkim ludzia zamieszkalym tutaj , taki sam start zyciowy, opieke zdrowotna, mozliwosci wyksztalcenia, i nawet mozliwosci "odchowania" swoich dzieci bez wzgledu na wyksztalcenie, pochodzenie i status ekonomiczny rodziny z ktorej czlowiek pochodzi.... Niestety w krajach europejskich, rowniez w > Szwecji, system szerokiej opieki socjalnej byl ok dopoki nie zaczely sie > przyjazdy emigrantow z roznych czesci swiata, ogolne starzenie sie spoleczenstw Tu akurat mozemy dllugo dyskutowac co nie jest na temat tego zwiazku ale wedle moich informacji (mowie ogolnie o Szwecji) to nie zupelnie masz racje.....niestety...ty tylko powtazasz to co inni niekoniecznie zaglabieni w temacie i zle nastawieni do "przyjezdnych" juz powiedzieli > Nie jestem za tym aby kosztem dluzej platnego urlopu macierzynskiego podwyzszac > moje podatki, wole placic mniej i sama sobie oszczedzac to nie zawsze moze sie udac osobie,ktora ma niskie wyksztalceniei nisko platna prace ......ale co my tam bedziemy sie martwic innymi....my jestesmy najwazniejsi.. > System w Szwecji jest fajny ale juz staje sie problemem wykorzystywanie tego > hojnego systemu socjalnego przez emigrantow, w Anglii to juz od dawna jest > problemem. Ja nie wiem bardzo malo o Anglii, francji czy Niemczech moze z tego powodu ze angazujac sie w zycie spolecznosci szweckiej nie mam bardzo czasu na cos innego to co wiem o innych krajach to z dziennika wieczornego......Ciekawam zkad ty wiesz tak duzo zwlaszcza o szwecji??? )) Odpowiedz Link Zgłoś
basiak6 Re: do basiak6 04.06.04, 19:44 No wiec to co wiem o Szwecji wiem od moich przyjaciol Szwedow, podczas moich studiow w Anglii mieszkalismy razem przez 4 lata, od tego czasu odwiedzamy sie regularnie (tzn oni mnie tutaj, ja ich w Malmo i Sztokholmie), jeden z nich jest ekonomista, kolezanka natomiast pracuje w przemysle muzycznym, i rozmawiamy na rozne tematy Oni sa zachwyceni systemem w Szwecji i od razu po studiach tam wrocili i nie dziwie im sie)) Tak sie rowniez sklada ze analizy systemow emerytalnych mam jako czesc zawodu, stad wiem jakie kraje zaczynaja miec trudnosci z pogodzeniem wplywow i wyplat na utrzymanie calego systemu socjalnego. Szwecja ma to do siebie ze jako jeden z nielicznych krajow zawsze miala prawdziwie i dobrze dzialajacy system opieki socjalnej, ale wiadomo ze kosztem wyzszych podatkow, co niesie ze soba okreslone konsekwencje w innych galeziach gospodarki. Nie ma sytuacji takich gdzie wszystko jest idealnie. Ale nie bede sie w to tutaj wciagac, bo to skrzywienie zawodowe i zanudzilabym wszystkich Co do reszty, to owszem, dla mnie ja i moja rodzina sa najwazniejsi i chce aby nam bylo najlepiej, nie wierze w system rownosci spolecznej ani panstwa opiekunczego. Dlaczego? Bo mimo iz w Anglii place srednie podatki w sumie, widze jak ludzie potrafia wykorzystytwac te dobra strone systemu. Bardzo bym chciala zyc w spoleczenstwie gdzie system dziala i nie jest wykorzystywany i wiem ze moje podatki ida na wspieranie biednych, na urlopy macierzynskie, na starszych ludzi. Ale kiedy glownie widze ze dostaje je sasiad ktory pracuje na czarno i chwali mi sie ze zasilek odklada na koncie oszczednosciowym i mowi mi ze jestem naiwna ze pracuje, to zastanawia mnie to wszystko... Odpowiedz Link Zgłoś
alltid_ung Re: do basiak6 04.06.04, 22:03 basiak6 napisała: Ale kiedy glownie widze ze dostaje je sasiad > ktory pracuje na czarno i chwali mi sie ze zasilek odklada na koncie > oszczednosciowym i mowi mi ze jestem naiwna ze pracuje, to zastanawia mnie to > wszystko... Wiesz, ja nie sadze zeby to glownie twoj sasiad dostawal, to co ty na podatek placisz..... pewnie ze przy takim systemie moze sie i ten nieuczciwy "porzywic" ale wiesz ja widzialam duzo ludzi ktorzy dzieki temu systemowi moga zyc normalnie...... tacy ktorzy w innych warunkach juz dawno by na dno poszli.....a w takim wypadku ja mam gdzies tych co to nie uczciwie postepuja ( a tak naprawde to ich wcale nie jest tak duzo), bo jak zlikwidujemy ten system to ci slabi ludzie zgina, ale ja mam sie cieszyc moze ze ci nieuczciwi nic nie dostana ?! Eeee to juz inna dyskusja , ja sie "dziele tym czy mam" , juz mam takie "Jezusowe" podejscie do zycia i ludzi a ty rob sobie jak chcesz )))) Pozdrawiam )) Odpowiedz Link Zgłoś
izabelski Re: Dluzszy macierzynski??? 03.06.04, 13:48 platne 10 tyg przez pracodawce potem do 26 tygodnia (czyli kolejnych 16 tygodni) ~£100 platnych tygodniowo ale te forme pomocy ze strony panstwa trzeba analizowac w kontekscie podatkow etc Odpowiedz Link Zgłoś
izabelski o kurrrcze moj komentarz zabrzmial jakbym ... 03.06.04, 14:18 glosowala na konserwatystow Odpowiedz Link Zgłoś
mrufkaa Re: o kurrrcze moj komentarz zabrzmial jakbym ... 03.06.04, 19:55 No tak, ale ja na o patrze z troche innej perspektywy... Julke odchowalam BEZ macierzynskiego, tylko za piniadze, ktore zarabia Alex. W tym kontekscie te £100 to dla mnie duzo, bo jak dotad nawet tego w naszej kasie nie bylo... Akurat 2 lata to mi roznicy nie robi, jakos tak mam w planach drugie, a jesli cokolwiek mi zaplaca to bedzie to wlasnie o cokolwiek wiecej. A z dzieckiem do roku i tak w domu zostane, czy mi zaplaca czy nie, bo po prostu nie wyobrazam sobie po co bym je miala miec, jesli od 5 czy 6-tego miesiaca zycia matke zastapilby mu ktos inny... ale to oczywiscie kwestia osobistych pogladow. Czy za te 100 mozna przezyc czy nie... coz, wszystko jest wzgledne. Ja wiem ze i bez niej mozna... Odpowiedz Link Zgłoś
ewunia_uk Re: o kurrrcze moj komentarz zabrzmial jakbym ... 03.06.04, 20:08 mrufkaa napisała: > No tak, ale ja na o patrze z troche innej perspektywy... Julke odchowalam BEZ > macierzynskiego, tylko za piniadze, ktore zarabia Alex. W tym kontekscie te > £100 to dla mnie duzo, bo jak dotad nawet tego w naszej kasie nie bylo... No tak, ale czy dobrze rozumiem, ze nie pracujesz? Bo Statutory Maternity Pay nalezy sie tylko osobom zatrudnionym u konkretnego pracodawcy. Odpowiedz Link Zgłoś
mrufkaa Re: o kurrrcze moj komentarz zabrzmial jakbym ... 03.06.04, 22:55 Mam trzy interview w przyszlym tygodniu, wiec tak sobie mniemam, ze przed drugim dzieckiem juz mi sie macierzynski bedzie nalezal... Przed tym mi sie wlasciwie tez jakis nalezal, ale poddalam sie niepotrzebnie, bo pracodawce mialam wyjatkowo dobrze umiejacego omijac Inland Revenue...a pracowalam na pol etatu, wiec uzanalam, ze nie ma co sie bic o grosze, szkoda mi bylo nerwow. Hmmm, teraz juz mi chyba nie bedzie szkoda Odpowiedz Link Zgłoś
izabelski Re: o kurrrcze moj komentarz zabrzmial jakbym ... 04.06.04, 12:00 popatrz dokladnie w umowe - tam pisze ile tygodni trzeba byc zatrudnionym zeby byc uprawnionym do macierzynskiego etc. Odpowiedz Link Zgłoś