Dodaj do ulubionych

Studia w Austrii

IP: *.dip.t-dialin.net 10.03.02, 21:09
Czesc!

szukam informacji i ludzi ktorzy studiuja w Austrii. Chcialabym sie dowiedziec
jak najwiecej o studiach. n.p. jak leci, jakie koszty, oplaty, ubezpieczenie,
czy mozliwe stypendium, jak mieszkac (akademik czy lepiej mieszkanie), czy
latwo znalezc prace studenca, czy sa ulgi podatkowe dla studentow itd byloby
fajnie gdyby ktos sie zglosil
Pozdrawiam i dziekuje juz teraz
Saphena
Obserwuj wątek
    • Gość: saphena Re: Studia w Austrii IP: *.dip.t-dialin.net 12.03.02, 18:39
      Czesc!
      szukam w dalszym ciagu. czy jest mozliwe ze NiKT nie studiuje w Austrii??
    • Gość: saphena Re: Studia w Austrii IP: *.dip.t-dialin.net 14.03.02, 20:43
      ponawiam!!!

czy tutaj nie jest nikt kto chcialby mi troche pomoc?
      prosze, prosze zgloscie sie!!!
      • Gość: Maciek77 Re: Studia w Austrii IP: *.wpool.zdv.uni-tuebingen.de 14.03.02, 21:50
        Saphena, ja bym Ci chetnie pomogl ale studiuje w Niemczech a nie w Austrii,
        wiec moje pomoc na nic ci sie nie przyda.Cos mi sie wydaje ze polscy studenci w
        Austrii przegladajacy strony GW sa egoistami. Pomimo to powodzenia.
        Pozdrowienia Maciek
        • Gość: student Re: Studia w Austrii IP: *.bielsko.dialog.net.pl 14.03.02, 22:05
          skad macie pewnosc ze w ogole takowi sa tutaj smile?

Ja tez bym Ci chcial pomoc, ale ja tam tylko spedzam czas wolny miedzy
          zajeciami tutaj w Polsce... i nic wiecej.... ale zycze powodzenia.. szczegolnie
          w Gornej Austrii - ludzie tam sa naprawde "mili" ...

student
          • Gość: saphena Re: Studia w Austrii IP: *.dip.t-dialin.net 15.03.02, 19:50
            czesc student!

dziekuje za reakcje! czy to "mili" jest na prawde w cudzyslowiu??? o,o, czy
            moglbys opisac szczegoly? pracujesz w Austri albo sie tylko wylegujesz na
            stokach??? wink prosze napisz cos wogole o Austrii!!!! thanks z gory!
            pozdrawiam
            saphena
        • Gość: saphena Re: Studia w Austrii IP: *.dip.t-dialin.net 15.03.02, 19:52
          czesc Maciek!
          dziekuje za zgloszenie sie!
          a ja sie studiuje w Tübingen???
          podobno jest bardzo trudno, tak slyszalam, ze im bardziej na poludnie tym
          trudniej na uniwerkach?
          pozdrawiam i zycze powodzenia!
          saphena
          • Gość: student o Austrii !!! IP: *.bielsko.dialog.net.pl 15.03.02, 20:33
            Witam!

Jestem typem czlowieka, ktory wyleguje sie w Austrii smile
            A tak powaznie moja przygoda z tym krajem zaczela sie w 1999 roku, a dokladniej
            od 26 grudnia. Pierwszy raz pojechalem tam autobusem firmy JORDAN z Krakowa. Na
            granicy nie robiono wiekszych problemow, aczkolwiek nie podobalo mi sie, ze ich
            obchodzi ile pieniedzy ze soba wwoze...

Wieden w nocy ukazuje znacznie wiecej UROKU i BLASKU niz za dnia smilena miejscu
            bylem okolo 3 w nocy - cisza, spokoj i bezpiecznie. Pozniej czekala mnie podroz
            do Gornej Austrii.

Poczatkowo wszystko robilo na mnie OGROMNE wrazenie !!! Kolejne wyjazdy byly
            juz coraz mnie ekscytujace... i zaczynalem zwracac uwage na ludzi.
            BARDZO WIELE dowiedzialem sie o nich od osoby (POLAKA), ktory mieszka tam juz
            od wielu wielu lat...Jego slowa nie pozostawily suchej nitki na austriakach...

Poczatkowo nie wierzylem w to co opowiadal... ludzie Ci maja sie tam naprawde
            dobrze, ale stwarzaja sobie sami na wlasne zyczenie problemy i w stosunku do
            obcych sa dosc podejrzliwi - wszystko, co pisze tyczy sie mieszkancow Gornej
            Austrii!!! Dowiedzialem sie, ze wlasnie oni maja najgorsza mentalnosc w
            porownaniu z reszta Austriakow.

Osobiscie, nie wiem czy chcialbym tam mieszkac na stale... poczatkowo dalbym
            wiele aby tam zostac, ale kazdy moj pobyt coraz bardziej mnie zniechecal...
            Brakowalo tej cholernej normalnosci, do ktorej jestem tutaj przyzwyczajony, jak
            np. odwiedzenia kogos, bez uprzedniego powiadamiania i czekania na
            zaproszenie... krew mnie zalewala, kiedy widzialem jak ludzie Ci potrafia w
            piekny, sloneczny dzien (weekend) przesiadywac w tych swoich twierdzach jak z
            bajki... W Polsce jest to nie do pomyslenia, by w niedziele, nie widziec kogos
            na spacerze... Tam byly pola, laki, co pare kilometrow miasteczko i NIC SIE NIE
            DZIALO - tak jakby wymarlo wszystko...

Zycie czy jest drogie??? Dla mnie tak, tzn. na moje polskie warunki... czesto
            jezdzilismy na zakupy,ja tylko jako obserwator, ale widzialem, ze wydaje sie
            znacznie wiecej pieniedzy niz tutaj,jednak musze przyznac, ze jakosc produktow
            znacznie lepsza niz w Polsce i te 50 % obnizki na koniec soboty, czego w
            Polsce, tutaj u siebie nigdy nie spotkalem... Tam warto obnizyc cene by udalo
            sie sprzedac, a tutaj moze byc zgnite i dochodzic terminu waznosci, ale do
            upadlego nikt tego nie przeceni - lepiej pozniej wyrzucic !!!

Coz moge jeszcze powiedziec.. hmmm... na pewno Austria podoba mi sie o wiele
            bardziej niz Polska, jesli chodzi o krajobrazy i czystosc.. NIE MA
            POROWNANIA !!!

Salzburg to piekne miasto - polecam wjazd wagonikiem na ta ichnia "twierdze" -
            nazwy nie pamietam:o)

Czesto na zakupy jezdzilismy do pobliskich Niemiec - wiekszy wybor w zywnosci
            jak i wsrod ubran - posezonowe obnizki pozwalaja nawet Polakowi na zakup wielu
            rzeczy - ja tak robilem - bardziej oplacalo sie tam niz w POLSCE !!!

Wiem ze w Linz sa jakies Uniwersytety/tet ale nigdy nie interesowalem sie tym.

Na granicy czesko-austriackiej (Drasenhofen) od roku moze troche dluzej, trzeba
            wpierw wysiasc z autobusu, wejsc do "baraku", tam jest kontrola i pozniej juz
            wsiadasz do autobusu... Kiedys wystarczylo siedziec w autobusie, teraz zmeinilo
            sie to... jakos tak czlowiek czuje sie troche upokorzony.. no ale co kraj to
            zwyczaj :o) Tu musze podkreslic, ze znacznie dluzej czeka sie na wjazd do
            Polski w Cieszynie - Polscy celnicy szaleja !!!

Ostatni raz bylem w Austrii w lutym, teraz jakos nie ma okazji, ale pewnie
            jeszcze odwiedze ten kraj..

POWODZENIA na studiach... mam nadzieje, ze trafisz gdzies do duzego miasta (
            wiele ich tez nie masmile)

Wszystko co napisalem powyzej to TYLKO moje obserwacja i jesli sie ktos nie
            zgadza z czyms to ropzumiem - kazdy dostrzega to w inny sposob - ja widzialem
            to taksmile Oczywiscie mozna by tu bylo pisac pisac pisac rozdrabniajac sie na
            szczegoly, ale teraz wychodze z domu... smile hehehehe

pozdrawiamsmile

Adam
            • Gość: student i jeszcze jedno.... IP: *.bielsko.dialog.net.pl 15.03.02, 20:43
              nie liczylbym na spotkanie pieknej, mlodej, niebieskookiej blondynki/brunetki
              jak np. w Polsce !!!!!!!

Dziewczyny/mlode kobiety tam sa po prostu AWFUL :o( bleeeeeeeeeeeeeeee

to kolejny powod by wracac do kraju i szukac sobie tutaj zony smile

osobiscie z roznych wzgledow nie mam z tym problemu..pozdrawiam
    • Gość: Macíek77 Re: Studia w Austrii IP: *.wpool.zdv.uni-tuebingen.de 15.03.02, 23:18
      Czesc Saphena!
      Faktycznie spotkalem sie z opinia ze na poludniu wymagania wzgledem uczniow sa
      wieksze.Czy ma to miejsce na uniwersytetach to nie wiem. Wszystko zalezy od
      tego co sie tu studiuje. Ja studiuje sobie 3 kierunki w polowie humanistyczne
      i w polowie techniczne.O ile matematyka i statystyka tutaj to tzw. harter
      Brocken für jeden Studenten o tyle z humanistyczna czescia mozna prawie nic nie
      robic poza pisaniem zadan domowych. Ale tak naprawde to wiekszosc profesorow
      niemieckich jest bardzo mila i nie "upierdala" jak robia to czesto ich polscy
      koledzy, ,dlatego tez aby sie cieszyc studiami i zyciem
      oraz zyc 20 lat dluzej postanowilem studiowac w Tübingen, a nie w Polsce.
      Do tego Bundesland Baden-Württemberg jest bardzo ladny i szczegolnie serdeczni
      sa jego mieszkancy-Szwabii./Schwabenland/. Moze troche konserwatywni jak ja,
      ale faktycznie bardzo otwarci.
      Moze zmienisz jednak zdanie i zamiast Austrii zdecydujesz sie na Niemcy.
      Grüße aus dem Schwabenländle- Maciek
    • zyto081 Re: Studia w Austrii 17.03.02, 15:07
      Czesc!
      Jezeli nadal masz ochote studiowac w Austrii to napisz do mnie:
      zyto08@interai.pl

• zyto081 Re: Studia w Austrii 17.03.02, 15:09
      Podalam Ci moj adres,poniewaz bedzie prosciej.
      Ja studiuje w Austrii i dlatego moge Ci duzo opowiedziec!
      pozdrowienia i czekam na Twojego e-maila!
      pa
    • zyto081 Re: Studia w Austrii 18.03.02, 02:59
      chyba podalam Ci zly adres:
      ma byc oczywiscie interia.pl
      czekam na e-maila!!!!!!
    • Gość: saphena Re: Studia w Austrii IP: *.dip.t-dialin.net 18.03.02, 21:16
      DZIEKUJE WAM WSZYSTKIM BARDZ BARDZ SERDECZNIE!
      Do zyto ZGLOSZE SIE NATYCHMIASTOWO
      DZIEKUJE JESZCZE RAZ!!!!!!!!!!!!!!!!!
      Saphena
      • zyto081 Re: Studia w Austrii 20.03.02, 14:16
        Hej!Jak na razie nic od Ciebie nie dostalam!
        ale i tak nadal czekam!
        pozdr.
        • Gość: saphena@ Re: Studia w Austrii IP: *.dip.t-dialin.net 20.03.02, 21:21
          HEJ CZESC
          PISZE DO CIEBIE NA WSZYSTKIE ADRESY
          MOJ ADRES saphena@poczta.gazeta.pl
          sproboj prosze sie jeszcze raz skontaktowac!!!

thanks i pozdro
          saphena
          • zyto081 Re: Studia w Austrii 20.03.02, 22:46
            Hej!
            Wlasnie wyslalam Ci e-maila!
            Mam nadzieje,ze dojdzie!°

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka