Dodaj do ulubionych

Do SELMY i pozostalych wroclawiakow

IP: *.80-202-9.nextgentel.com 27.03.02, 23:39
Na wroclawskim Forum otworzono watek "Jeden dzien we Wroclawiu".
Wstapcie tam i dajcie sie porwac wspomnieniom.

Uf!Rozmarzylam sie opisujac "moj" wroclawski dzien. Moze? moze? zrealizuje go w
lecie 2002.

Mily swiat dla wszystkich Wroclawiakow od Tulki

Obserwuj wątek
    • Gość: selma Re: Do SELMY i pozostalych wroclawiakow IP: *.ppp.get2net.dk 28.03.02, 08:20
      dzieki Tula!!!WESOLYCH SWIAT !!!!!!!
      zalowalam ze nie moge pojechac w tym roku do Polski na Swieta, tutaj tez moze
      byc milo ,ale sama wiesz ´co to znaczy zobaczyc nasz kochany -Wroclaw.
      Pozdrawiam wszystkich wroclawian i nie tylko.
      • Gość: Alen Re: Do SELMY i pozostalych wroclawiakow IP: *.i-one.at 28.03.02, 09:16
        Hi

Właśnie byłem we Wrocławiu,nie stety wytrzymałem tylko trzy dni.Jestem bardzo
        rozczarowany moim pobytem,bardzo ,bardzo .
        Zobacze na forum wrocławskie co tam w trawie piszczy, może podejme tam wymiane
        poglądów na temat moich wrarzeń z pobytu.I co doprowadziło do skrucenia mojego
        pobytu w mieście, gdzie się nie tylko wychowałem.

Alen.
        • Gość: selma alen -idz sie utop IP: *.ppp.get2net.dk 28.03.02, 10:27
          daj spokoj Alen ,Ty zawsze na opak -idz sie utop jak Ci sie Wroclaw nie podoba.
          • Gość: Alen Re: alen -idz sie utop IP: *.i-one.at 28.03.02, 11:10
            Gość portalu: selma napisał(a):

> daj spokoj Alen ,Ty zawsze na opak -idz sie utop jak Ci sie Wroclaw nie podoba.

Hi
            Nie stety ,umie zbyt dobrze pływać a nyuczyłem się również we Wrocławiu. Oddałem
            nawet kilka skoków z jednego z mostów wrocławskich.
            A Wrocław ja kocham,ubolewam nad tym że taki piękny,stary piastowski gród ,tak
            strasznie podupada.A jeśli dodam jeszcze że kiedyś od granicy jechyłem (Kudowa)
            tyle samo czasu co przebijałem się przez cały Wrocław autem w godzinach szczytu .

Co mnie szokuje ? To że spodkałem się z opiniami niekrórych wrocławiaków którzy
            są zdania że lepiej gdyby Wrocław był niemieckim miastem. Dlaczego spytałem ?
            Odpowiedzieli że nie musieli by patrzyć na teą degradacje, i nie musieli by
            jeździć za pracą do Reichu .
            Wprawdzie oni nie wiedzą co mówią , walka o przeżycie odebrała im poprostu
            rozsądek.
            Alen.
            • Gość: selma Re: alen -idz sie utop IP: *.ppp.get2net.dk 28.03.02, 12:43
              no tak Alen teraz to rozumie Twoje oburzenie ,w jakiej dzielnicy mieszkales?
              • drapieznik Alen, 28.03.02, 13:54
                a na ten piekny rynek to kto dal pieniadze?

jadles gdzies cos dobrego? Jak bylo na granicy?
                • Gość: Alen Re: Alen, IP: *.i-one.at 28.03.02, 14:31
                  drapieznik napisał(a):

> a na ten piekny rynek to kto dal pieniadze?

Jedno jest pewne ,gdyby nie wizyta Paierza rynek nie waglądał by tak jak wygląda.

>
                  > jadles gdzies cos dobrego? Jak bylo na granicy?

Ponieważ jestem wegetarjaninem starałem się spożywać posiłki pod tym kontem . W
                  Rynku niedaleko byłego teatru Grotowskiego jest Vegera ,tam można zjeść coś
                  pysznego i sytego, przyglądając się równie z apetytem na pjękne i zgrabne
                  Wrocławianki.
                  Na granicy kolejek nie było ale jak nigdy każdy samochód na obcych numerach miał
                  sprawdzane dokładnie papiery. Prawojazde, dowód rejestracyjny itd.
                  Alen.
                  • drapieznik Re: Alen, 28.03.02, 14:37
                    dzieki. Ta informacja o Vegerze i papierach jest bardzo ciekawa. Dzieki.
              • Gość: Alen Re: alen -idz sie utop IP: *.i-one.at 28.03.02, 14:12

> no tak Alen teraz to rozumie Twoje oburzenie ,w jakiej dzielnicy mieszkales?

Biskupin.
                Dzielnica spokojna odgrodzona od centrum parkiem Szczetnickim.
                Przez przypadek znalazłem się ze znajomymi mieszkającymi na Biskupinie na,
                zebramiu w adminiatracji.Na tym zebraniu rozpatrywane były problemy tak zwanych
                wspólnot mieszkaniowych.Co tam się nasłuchałem i przeżyłem to nie da się opisać.
                Jaki wielki potencjał nienawiści jest między ludzimi, jakie podejście
                administratora do swojego chlebodawcy, jakim jest mieszkaniec tej dzielnicy.
                Problemy które są dziecinnie łatwe są tak nieudolnie rozwiązywane że powodują
                tylko wzrost nienawiści miedzy sąsiadami i jeszcze więkrze z tego konflikty.
                Konflikty które są, może nie świadomnie, kreowane przez nieudolność
                administratora.

Wiem coś na ten temat ponieważ byłem wiele lat pracownikiem prywatnej kancelarji
                adwokackiej we Wiedniu. I znając analogowe sprawy, znam też ich prawdziwe
                przyczyny, ewentualnie sposób postępowania urzędów, który to za zadanie ma tak
                postępować żeby zapobiedz sytuacją konfliktowym.

Jeśli w ten ,bądź też w podobyn sposób funkcjonuje administracja w więkrzości,
                nie należy się dziwić że jest taki bałagan.

Obiecałem sobje że nigdy więcej moja noga nie stanie w urzędach Wrocławskich, te
                realia są dla mnie poprostu nie zrozumiałe .
                Widząc tą rzeczywistość moimi oczyma, to tak jak bym widział ludzi idących przez
                ulice tyłem i z zawiązanymi oczami, którzy potykają się ciągle nie wiedząc dla
                czego.
                To był główny powód dla czego nie wytrzymałem więcej niż cztery dni we Wrocławiu.
                • Gość: selma Re: alen -idz sie utop IP: *.ppp.get2net.dk 28.03.02, 14:15
                  no tak Biskupin to dzielnica w poblizu Odry ale i najpiekniejsza we Wroclawiu-
                  mieszkales pewnie na Bacciarellego?
                  • drapieznik Re: alen -idz sie utop 28.03.02, 14:41
                    to gdzies niedaleko mnie ale nie pamietam dokladnie - Gierymskich. Ta
                    Bacciarellego zdaje mi sie krzyzowala sie z Gierymskich. Obok Kotsisa?
                  • Gość: Alen Re: alen -idz sie utop IP: *.i-one.at 28.03.02, 14:41

> no tak Biskupin to dzielnica w poblizu Odry ale i najpiekniejsza we Wroclawiu-
                    > mieszkales pewnie na Bacciarellego?

Nie ,ale w tej okolicy koło tego nowo budójącego sie kościoła kupuje smczne
                    bułeczki na śniadanie a na Bacciarellego na targowisku świerze jarzynki i owoce.
                    Alen.
                    • Gość: selma kosciol IP: *.ppp.get2net.dk 28.03.02, 15:39
                      a pamietasz na miejscu tego budujacego sie kosciola kiedys byly takie bloki
                      czy baraki raczej i tam Cyganie mieszkali?glupio jakos ten kosciol miedzy
                      blokami bedzie wygladac,slyszalam ze duzo ludzi protestowalo przeciwko temu
                      polozeniu kosciola.
                      • Gość: Alen Re: kosciol IP: *.i-one.at 28.03.02, 19:21

> a pamietasz na miejscu tego budujacego sie kosciola kiedys byly takie bloki
                        > czy baraki raczej i tam Cyganie mieszkali?glupio jakos ten kosciol miedzy
                        > blokami bedzie wygladac,slyszalam ze duzo ludzi protestowalo przeciwko temu
                        > polozeniu kosciola.

Takich rzeczy się nie zapomina,jeździliśmy tam od czysu do czasu za czasów
                        kawalerskich , jak na prywatce zabrakło trunku.
                        A z tym kościołem to rzeczywiście numery. Po co ,przecież prawie za rogiem jest
                        kościół świętej rodziny, na sępolnie z kina światowid zrobili także kościół a z
                        domu kultury gdzie były kółka zainteresowań dla młodzierzy dali księżom do
                        dyspozycji.
                        Co za marnotrastwo i brak koncepcji,młodzież nie ma się teraz gdzie rozwijać.
                        Ja wiem że to kiedyś był kościół ale czy rzeczywiście są takie potrzeby ???
                        Napewno nie,znacznie lepiej pasowało by tam coś innego,tym bardziej że to jest
                        kościół protestancki, ani sępolno ani biskupin nie jest protestancki tylko
                        katolicki. No ale to widocznie nie ma nic wspólnego, a ponoć kościół to my
                        ludzie. Chyba że zaludnią sępolno i biskupin protestantami. Wrzędzie gdzie się
                        nie obrucisz to pełno paradoksów.
    • Gość: ds Dzisiaj (chyba) bede we Wroclawiu !!! IP: 194.203.201.* 28.03.02, 10:20
      Za jakies 6 godzin mam samolot. Potem jeszcze przesiadka i jak dobrze pojdzie w nocy
      bede we Wroclawiu. Jak nie pojdzie dobrze to bede po polnocy (czyli jutro). Tak czy tak - nie
      moge sie doczekac!
      Co tam duzo gadac - fajne miasto!
      I ma najlepsze forum miejskie wink
    • Gość: Nemo Do Alena IP: 216.94.245.* 28.03.02, 16:10

Na jakim paszporcie jechales?
      Jezeli na innym czy jest ruch bezwizowy pomiedzy "twoim" krajem i Polska?
      Zakladam ze jechales swoim samochodem, czy miales jakies paszportowe problemy
      na granicy (wyjazd i wjazd)?
      • Gość: Alen Re: Do Alena IP: *.i-one.at 28.03.02, 19:35
        Gość portalu: Nemo napisał(a):

>
        > Na jakim paszporcie jechales?
        > Jezeli na innym czy jest ruch bezwizowy pomiedzy "twoim" krajem i Polska?
        > Zakladam ze jechales swoim samochodem, czy miales jakies paszportowe problemy
        > na granicy (wyjazd i wjazd)?

U każdego była sprawdzana zgodność nazwiska w Pasku ze zgodnością w dokumętach
        samochodu jeśli jej nie było brali takiego na bok , co dalej nie wiem ,ja nie
        miałem problemów tak że nie mogę Ci dać żadnych innych informacji.
        Odniosłem wrażenie że kontrola graniczna na granicach europejskich wzrosła.
        Alen.

• e.n.o.l.a Re: Do Nemo 28.03.02, 20:06
        Gość portalu: Nemo napisał(a):

>
        > Na jakim paszporcie jechales?
        > Jezeli na innym czy jest ruch bezwizowy pomiedzy "twoim" krajem i Polska?
        > Zakladam ze jechales swoim samochodem, czy miales jakies paszportowe problemy
        > na granicy (wyjazd i wjazd)?

Wnioskuje z adresu Alena, ze jest w Austrii, wiec odpowiadam Ci za niego:
        ruch jest bezwizowy (mozna zostac jako turysta 3 miesiace, ale powinno sie
        gdzies zameldowac na tymczasowo, co prawda moja rodzina nigdy sie nie meldowala,
        gdy przyjezdzali do mnie nawet na cale wakacje, ale slyszalam, ze tak powinno
        sie robic).

Jezdzilam kilkanascie razy do Polski swoim (tzn. meza samochodem), wystarczylo
        granicznikom porownanie nazwisk na paszporcie (moim polskim) i karta wozu, wiec
        problemu rowniez nigdy nie mialam. Wazna jest zielona karta ubezpieczeniowa
        samochodu, bez tego podobno moga nawet nie wpuscic do Polski, przy wyjezdzie z
        Polski nikogo nie interesowala.

Nie wiem jednak, jak jest z samochodami, ktore sobie jako polski Polak kupujesz
        w Austrii i chcesz wywiezc do Polski.

Pozdrawiam, Enola
        • Gość: Alen Re: Do Enola IP: *.i-one.at 28.03.02, 21:30
          Z pewnością unikło to Twojej uwadze, ale ja wcześniej napisałem że mieszkam we
          Wiedniu, tak że z poprzednich moich postów wynika że jechałem swoim samochodem
          do Polski.A papiery nigdy nie miałem tak dokładnie sprawdzane, prawie zawrze
          pokazywałem tylko okładke, i to było tyle.
          Tym razem nie tylko na granicy A - Cz było kiepsko ale i na granicy Cz - PL
          dokładnie to samo plus kilka pytań.
          Alen.
          • e.n.o.l.a Do Alena 03.04.02, 22:32
            Gość portalu: Alen napisał(a):

> Z pewnością unikło to Twojej uwadze, ale ja wcześniej napisałem że mieszkam we
            > Wiedniu,

Nie, nie uniklo mojej uwadze, ale skoro nie odpowiadales na pytania, to chyba
            moge w imieniu Polakow mieszkajacych w Austrii zrobic to za ciebie, czy nie moge?
            • Gość: Alen Re: Do Alena IP: *.i-one.at 04.04.02, 07:22
              e.n.o.l.a napisał(a):

> Gość portalu: Alen napisał(a):
              >
              > > Z pewnością unikło to Twojej uwadze, ale ja wcześniej napisałem że mieszka
              > m we
              > > Wiedniu,
              >
              > Nie, nie uniklo mojej uwadze, ale skoro nie odpowiadales na pytania, to chyba
              > moge w imieniu Polakow mieszkajacych w Austrii zrobic to za ciebie, czy nie mog
              > e?

Oczywiście,nie mam nic przeciwko temu . Przecież nikt nie siedzi przy PC-cie i
              czeka na pytania na które ma zaraz odpowiedzieć.
              Tym bardziej gdy odpowiedź jest rzeczowa.
    • ya_bolek Pozdrowienia z Wroclawia! 29.03.02, 13:52
      Yeszcze dochodze do siebie po 17-godzinnej podrozy ale jest super. A za chwilke
      smakowity nalesnik na rogu placu grunwaldzkiego. Miodzio!

Gość portalu: Tula napisał(a):

> Na wroclawskim Forum otworzono watek "Jeden dzien we Wroclawiu".
      > Wstapcie tam i dajcie sie porwac wspomnieniom.
      >
      > Uf!Rozmarzylam sie opisujac "moj" wroclawski dzien. Moze? moze? zrealizuje go w
      >
      > lecie 2002.
      >
      > Mily swiat dla wszystkich Wroclawiakow od Tulki
      >

• Gość: selma Re: Pozdrowienia z Wroclawia! IP: *.ppp.get2net.dk 29.03.02, 14:07
        SMACZNEGO!!!!!!nie zapomnij isc na rurki z kremem na pl. grunwaldzkim do tej
        budki co juz chyba ma 30 lat.
        • Gość: Tula Re: Pozdrowienia z Wroclawia! IP: *.80-202-9.nextgentel.com 29.03.02, 15:33
          O te budke na przeciwko "Dwudziestolatki" to ja tez pamietam!!!! Nam, nam!

Pozdr. od coraz bardziej stesknionej za Wroclawiem Tuli
          • Gość: selma Re: Pozdrowienia z Wroclawia! IP: *.ppp.get2net.dk 29.03.02, 16:23
            Tula !
            wlasnie pieke sernik z philadelphi (jest b. dobry),robie bigos z kapusty
            niemieckiej w puszce,salatke jarzynowa z mrozonych warzyw ale Wroclawia i
            smigusa dyngusa brak .pamietam za mlodych lat w lany poniedzialek zawsze bylam
            mokra cala niby sie balam ,ale szlam do kosciola z kolezanka i lubilam uciekac
            przed chlopakami z wiadrami.ech mlodosc! a jutro stuknie mi 32 rok....
            • tula Re: Pozdrowienia z Wroclawia! 29.03.02, 17:37
              Hei!

Ja nic nie pieke i udzielam sie kulinarnie.
              Wyslalam rodzinke w gory i zabieram sie za porzadki.

Na smigusa dyngusa bede sama wiec, aby utrzymac dyngusowa tradycje, chyba
              oblany zostanie moj psiak jako ten jedyny dostepny.

Pamietam ze "starych czasow" ze chlopcy kupowali w kiosku smoczki na butelki i
              wypelniali je woda z kranu. Rozciagaly sie do wielkosci sporych balonikow.
              A nam dziewczynkom pozostalo tylo ..uciekac.

Pozdrawiam wielkanocnie

Tula

• ya_bolek Nalesnik i rurki 29.03.02, 22:50
              Nalesnik byl super i na dodatek Texas Size. Rurki i piwo zostawiam na po swietach.
              Serdeczne Zyczenia urodzinowe z Psiego Pola!

> Tula !
              > wlasnie pieke sernik z philadelphi (jest b. dobry),robie bigos z kapusty
              > niemieckiej w puszce,salatke jarzynowa z mrozonych warzyw ale Wroclawia i
              > smigusa dyngusa brak .pamietam za mlodych lat w lany poniedzialek zawsze bylam
              > mokra cala niby sie balam ,ale szlam do kosciola z kolezanka i lubilam uciekac
              > przed chlopakami z wiadrami.ech mlodosc! a jutro stuknie mi 32 rok....

• Gość: selma Re: Nalesnik i rurki IP: *.ppp.get2net.dk 02.04.02, 07:13
                dzieki za zyczenia,czytalam Twoj post o spacerach wiosennych we
                Wroclawiu ...napisz jak bylo.pozdrawiam
                • ya_bolek Re: Nalesnik i rurki 03.04.02, 23:06
                  przybylo nowych bardzo symatycznych knajpek o umiarkwanych cenach. Np. pod Zlotym
                  sem, piwo 5.50 zl, dodatki do piwa (razwy chleb z zapiekana pasta serowa, recznie
                  skrobane frytki, pieczone skrzydelka, w sumie dziesiatk rznych pierdol) od 5 do
                  10 zlotych. Albo Union pacyfic, stylizowana na dziki zachod.
                  Wyrazna zmiana w obsludze, symatyczni, patrza Ci w czy. Naprawde, jak ktos ma
                  srednie pieniadze, wrazenia zarowno smakowe jak i duchowe wyniesine z
                  wroclawskich knajpek o niebo przewyzszaja te z usa. Ale to wszystko nic, w ten
                  weekend jade do Crackowa.
                  Z pozdrowieniem!

> dzieki za zyczenia,czytalam Twoj post o spacerach wiosennych we
                  > Wroclawiu ...napisz jak bylo.pozdrawiam

• e.n.o.l.a Re: Nalesnik i rurki 03.04.02, 22:34
                ya_bolek napisał(a):

> Nalesnik byl super i na dodatek Texas Size. Rurki i piwo zostawiam na po swieta
                > ch.
                > Serdeczne Zyczenia urodzinowe z Psiego Pola!

Z Psiego Pola ogolnie czy jakiegos osiedla w obrebie?
                • ya_bolek Re: Nalesnik i rurki 03.04.02, 23:07
                  Z Psiego Pola a zwlaszcza z osiedla Kielczowskiego. z pozdrowieniem!

e.n.o.l.a napisał(a):

> ya_bolek napisał(a):
                  >
                  > > Nalesnik byl super i na dodatek Texas Size. Rurki i piwo zostawiam na po s
                  > wieta
                  > > ch.
                  > > Serdeczne Zyczenia urodzinowe z Psiego Pola!
                  >
                  > Z Psiego Pola ogolnie czy jakiegos osiedla w obrebie?

• e.n.o.l.a Re: Nalesnik i rurki 04.04.02, 02:28
                    ya_bolek napisał(a):

> Z Psiego Pola a zwlaszcza z osiedla Kielczowskiego. z pozdrowieniem!

hehe, mieszkalam na zakrzowskim, dawnej Moskiewskiej
        • e.n.o.l.a Re: Pozdrowienia z Wroclawia! 03.04.02, 22:28

> SMACZNEGO!!!!!!nie zapomnij isc na rurki z kremem na pl. grunwaldzkim do tej
          > budki co juz chyba ma 30 lat.

jejku, to ta budka jeszcze dziala? Przez jakis czas miala zastoj....... Ale
          rurki byly najlepsze w swiecie (przynajmniej 10 lat temu).
          • Gość: Magda Re: Pozdrowienia z Wroclawia! IP: *.cpe.net.cable.rogers.com 04.04.02, 02:16
            Ja tez lubilam wpadac na Grunwaldzkim na te rurki ze smietana. Wysiadalam tam
            akurat na przystanku jak lecialam na uczelnie. Pozdrawiam wszystkich wroclawian
            bardzo serdecznie. A czy ktos stolowal sie w akademiku Dwudziestolatka? Kiedys
            byly tam niezle obiady.
    • Gość: Lombat Re: Do SELMY i pozostalych wroclawiakow IP: *.uws.edu.au 04.04.02, 08:02
      Kto pamieta smak lazanek z baru Studenckiego, blisko schodow na Pl Grunwaldzkim.
      Namowilem zone by zrobila cos takiego. Opowiedzialem smak i nazwe. Po kilku probach
      wyszlo jej to samo, bo ja niestety to umiem robic tylko pierogi i kluski zbojeckie.
      Okazalo sie, ze przepisow na lazanki polskie jest kilka, ale wroclawskie sa najlepsze.
      To jedzonko to ma w sobie takie cos, ze im wiecej jego zjadasz tym wiecej chce ci sie
      jesc. Nalezy to robic w duzych ilosciach : 1kg makaronu, 2 do 3 kg kapusty, 1 kg szynki
      1 kg wedzonki, 1 kg cebuli. Wychodzi prawie 6 kg i 3 osoby zzeraja to w 1,5 godzinki.
      Wtedy to nawet daje sie wypic Pinot Noir albo Shiraz.
      • Gość: selma Re: Do SELMY i pozostalych wroclawiakow IP: *.ppp.get2net.dk 04.04.02, 14:45
        jade do Wrocka dopiero w lipcu ,ale dzieki Waszym wskazowkom juz wiem gzdzie
        skieruje pierwsze krokiwinkPozdrawiam wszystkich-selma

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka