IP: *.ppp.get2net.dk 04.04.02, 14:41
kto lubi ksiazki Tyrmanada ,bo ja bardzo.dawno czytalam Zlego-pozyczylam komus
i nie pamietam komu i nie oddal ,teraz przeczytalam znowu -wspaniala na
prawde.Dziennik 1954 tez jest super a Wy co o tym sadzicie?
Obserwuj wątek
    • luiza-w-ogrodzie Re: TYRMAND 04.04.02, 14:47
      Jezuuuu, ktos czyta Tyrmanda! Wyciagnelam moja kopie "Zlego" z polki - I
      wydanie, 1955 rok (to juz 57 lat?!), z okladka projektu Jana Mlodozenca,
      podpisany panieniskim nazwiskiem mojej Mamy, istna relikwia, prawie antyk!

Piekne. Przypuszczam ze jeszcze bardziej dla warszawiakow. Kazde miasto
      zasluguje na swojego Tyrmanda.

Pozdrowki Selmo - dzieki za przypomnienie....
      Luiza-w-Ogrodzie
      • don2 Re: TYRMAND 04.04.02, 14:59
        luiza-w-ogrodzie napisał(a):

> Jezuuuu, ktos czyta Tyrmanda! Wyciagnelam moja kopie "Zlego" z polki - I
        > wydanie, 1955 rok (to juz 57 lat?!), z okladka projektu Jana Mlodozenca,
        > podpisany panieniskim nazwiskiem mojej Mamy, istna relikwia, prawie antyk!
        >
        > Piekne. Przypuszczam ze jeszcze bardziej dla warszawiakow. Kazde miasto
        > zasluguje na swojego Tyrmanda.
        >
        > Pozdrowki Selmo - dzieki za przypomnienie....
        > Luiza-w-Ogrodzie

47 Luizo 47 lat ! nie strasz mnie!
        • luiza-w-ogrodzie Re: TYRMAND 04.04.02, 15:04
          Sorki Don, jest juz pozno i liczenie przychodzi mi z trudem wink A czemu sie tak
          wystraszyles? Jestes rowiesnikiem tej ksiazki?

"Dzienniki" Tyrmanda tez czytalam, pamietam tylko ze mi sie podobaly, ale nic z
          tresci nie zostalo - tylko atmosfera czerwonych skarpetek.

Luiza-w-Ogrodzie
          • don2 Re: TYRMAND 04.04.02, 15:13
            luiza-w-ogrodzie napisał(a):

> Sorki Don, jest juz pozno i liczenie przychodzi mi z trudem wink A czemu sie tak
            >
            > wystraszyles? Jestes rowiesnikiem tej ksiazki?
            >
            > "Dzienniki" Tyrmanda tez czytalam, pamietam tylko ze mi sie podobaly, ale nic z
            >
            > tresci nie zostalo - tylko atmosfera czerwonych skarpetek.
            >
            > Luiza-w-Ogrodzie

duzo starszy- Tyrmand to nie tylko pisanie ,to tez jazz i amerykanizm w tym
            czasie.facet byl inteligentny i juz wtedy dusil sie w tej siermieznej
            PRL.Oportunista jak wielu w tym czasie nie byl !
            • luiza-w-ogrodzie Re: TYRMAND patronem powojennej Polonii 05.04.02, 00:52
              Tyrmand zarazil Polakow duchem Ameryki, jazzem i szokujaco niesocjalistycznymi
              pogladami. Wzbudzajac tesknoty za zyciem na Zachodzie, przyczynil sie do
              zwiekszenia fali emigrantow z Polski. Proponuje uznanie Tyrmanda za patrona
              powojennej Polonii!!!

Luiza-w-Ogrodzie
    • roseanne dopisuje sie do fanklubu 04.04.02, 15:19
      a te zdanka perelki
      "butelka z herbata w kieszeni rozgrzewala go jak mysl o ...zonie"
      • Gość: Nesca Ja tez dopisuje sie do fanklubu IP: *.friaco.access.uk.tiscali.com 04.04.02, 18:47
        Nie moglam uwierzyc wlasnym oczom, gdy zobaczylam ten watek. Dzieki Tyrmandowi
        wyszlam za maz za najwspanialszego faceta na ziemi, a polaczyly nas wlasnie
        jego ksiazki. W czasie pierwszej rozmowy zaczelismy na wyscigi cytowac ulubione
        fragmenty, a razem z pierscionkiem zareczynowym dostalam amerykanskie
        wydanie ,,Zapiskow dyletanta'' z autografem autora. Tak bardzo utozsamiam sie z
        jego poczuciem estetyki, humoru i pogladami politycznymi. ,,Tyrmand'' jest dla
        mnie slowem-kluczem, slowem-zakleciem. Ten kto je wypowie od razu zyskuje moje
        zainteresowanie.
        Dzieki za przypomnienie tego wspanialego pisarza.
    • Gość: mister Re: TYRMAND to nie tylko "Zly" IP: 145.4.198.* 04.04.02, 19:34
      "Gorzki smak czekolady lukullus","Siedem dalekich rejsow","Hotel Ansgar",
      "Filip","Cywilizacja komunizmu".
      Tyrmand to nie tylko "Zly" czy "Dzienniki"...
      • Gość: Nesca Re: TYRMAND to nie tylko IP: *.friaco.access.uk.tiscali.com 04.04.02, 22:28
        A takze ,,Zycie towarzyskie i uczuciowe''
        • karelia Re: TYRMAND to nie tylko 05.04.02, 01:18
          pierwszy nosil kolorowe skarpetkismile))), poniej nastapily kolorowe ponczochy :-
          ))))
        • Gość: maly.k Zwlaszcza 'Zycie towarzyskie i uczuciowe' IP: 139.57.24.* 05.04.02, 18:36
          Obok 'Zlego' i 'Dziennika' to najlepszy kawalek. 'Rejsy' juz mi sie tak bardzo
          nie podobaly.
          I wszystkie to ksiazki zostawilem w Polsce sad. Chociaz, zlego czytalem tyle
          razy, ze powinno mi wystarczyc jeszcze na jakies piec lat.

Pozdrawiam,

mk.
    • Gość: kawa Re: TYRMAND IP: *.sympatico.ca 05.04.02, 18:45
      my sadzimy, ze ksiazek nie nalezy pozyczac, tylko czytac
    • Gość: Baloo Re: TYRMAND IP: *.ne.ch 08.04.02, 15:11
      Tyrmand boski byl i basta ! "Dzienniki 1954" i "Zycie towarzyskie...." powinny
      byc lektura obowiazkowa dla wszystkich, ktorzy zapomnieli (lub nie wiedza) jak
      bylo ... A kolorowe skarpetki i takie tam drobiazgi byly, moim zdaniem, tylko
      maska, czyms w rodzaju kamuflazu ... Nijak to sie ma do niektorych komentarzy
      z "Dziennika" ...

Tez pozdrawiam wszystkich fanow Tyrmanda

Baloo

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka