Gość: Shagi IP: *.de.emea.csc.com 14.05.02, 10:48 Czy ktos moze mi powiedziec jakie sa warunki przyznania kredytu na mieszkanie w Niemczech, jakie formalizmy nalezy spelnic by jako Polak na ograniczony okres pobytu (5 lat) moc kupic mieszkanie? Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
Gość: Artur Re: Kupno mieszkanie w Niemczech IP: 62.26.69.* 14.05.02, 13:00 Gość portalu: Shagi napisał(a): > Czy ktos moze mi powiedziec jakie sa warunki przyznania kredytu na mieszkanie w > > Niemczech, jakie formalizmy nalezy spelnic by jako Polak na ograniczony okres > pobytu (5 lat) moc kupic mieszkanie? ............................ Gdybys mieszkal(a) w niemczech to musisz udowodnic dochody. Sa tez pewne programy z dotacjami rzadowymi, lecz nie dotyczy to Polakow mieszkajacych w Polsce. Problem polega na tym, ze ty nie posiadasz chyba pobytu i zameldowania w Niemczech. W twoim przypadku wchodzi, prawdopodobnie, tylko gotowka w gre. Mam nadzieje ze masz na mieszkanie np. 2 pokoje okolo min. 200tys. DM. Ceny sa oczywiscie zroznicowane, zalenie od regionu, stanu mieszkania, komfortu itd. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: shagi Re: Kupno mieszkanie w Niemczech IP: *.de.emea.csc.com 14.05.02, 14:01 pobyt i dochody mam na nastepne 5 lat zapewnione. Kredyty mieszkaniowe rozpisuje sie zazwyczaj na 7-10 lat, stad pytanie czy to w banku wystarczy, jesli tak to jaki bank w Nimeczech bedzie tak przychylny.(cena za mieszkanie to wyjsciowe ok 130 TEuro)Gotowki na zaplate z gory nie posiadam stad moje zainteresowanie kredytem. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: artur Re: Kupno mieszkanie w Niemczech IP: 62.26.68.* 14.05.02, 14:32 Gość portalu: shagi napisał(a): > pobyt i dochody mam na nastepne 5 lat zapewnione. Kredyty mieszkaniowe > rozpisuje sie zazwyczaj na 7-10 lat, stad pytanie czy to w banku wystarczy, > jesli tak to jaki bank w Nimeczech bedzie tak przychylny.(cena za mieszkanie to > > wyjsciowe ok 130 TEuro)Gotowki na zaplate z gory nie posiadam stad moje > zainteresowanie kredytem. ......................... Mozliwosci na finansowanie mieszkania jest wiele. Jedna z nich jest tez tzw. Mietkauf. Placisz normalny czysz lecz jest to wliczane w kredyt. Mnie sie wydaje, ze najbardziej sensowne byloby udanie sie do banku aby sie wstepnie zorietowac nad planem finansowania. Albo poszperaj po gazetach, tam tez mozesz znalesc ogloszenia na temat finansowania kredytu. Maklerzy chca prowizje. Lepiej bezposrednio kupic od osoby prywatnej, banku lub firmy budowlanej. Jedno jest pewne, bez wplaty gotowki bedzie miesieczna rata wysoka. Musisz tez wziac pod uwage mozliwosc wycofania sie z takiego kredytu i dlatego dla ciebie wybrac optymalna mozliwosc kupna. pozdrawiam Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Dojarka Re: Kupno mieszkanie w Niemczech IP: 168.143.113.* 14.05.02, 14:45 Dali ci 5 lat duldung? Co ty nie powiesz... Osobiscie proponuje kupno przyczepy kempingowej. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Walrus Re: Kupno mieszkanie w Niemczech IP: *.cymes.net / *.mitre.org 14.05.02, 16:21 Przy kupnie nieruchomosci, mieszkan etc. poleca sie miec min.20% ceny gotowka.W innym wypadku raty sa za wysokie. Kredyty sa rozne 5 i 10 letnie( kredyt jest w tym czasie jeszcze nie splacony!). Standartowy kredyt splaca sie ok. 25 lat! W tym czasie bank odzyska 2,5 wielokrotnosc sumy kredytowej. Stopa splaty jest tez rozna, cena kredytu 5-6 % (stosunkowo tanio!)na rok. Mieszkanie calkowicie finansowac z kredytu nie radzilbym, bo nie wiadomo czy po 5 latach to mieszkanie mozna z zyskiem sprzedac, w ostatnich latach rynek jest mieszkaniami przesycony(wylaczajac wielkie agromelacje miejskie, tu sytuacja jest inna) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Maria Re: Kupno mieszkanie w Niemczech IP: *.dip.t-dialin.net 14.05.02, 17:39 1. Jako obywatel polski mozesz kupic nieruchomosc w Niemczech- do spisania umowy notarialnej bedzie ci potrzebny tylko paszport. 2. Jezeli nie masz min. 20% gotowki, nie masz pobytu stalego, nie mozesz przedstawic gwarancji splaty, zaden bank nie da ci kredytu 3. W obecnej sytuacji na rynku nieruchomosci nie radzilabym kupowac mieszkania na 5 lat, bo po 5 latach okaze sie, ze bedziesz potrzebowal wiele czasu, aby je sprzedac, lub ze sprzedasz je ze strata. Odpowiedz Link Zgłoś
ro-bert Re: Kupno mieszkanie w Niemczech 14.05.02, 22:04 Gość portalu: Maria napisał(a): > 2. Jezeli nie masz min. 20% gotowki, nie masz pobytu stalego, nie mozesz > przedstawic gwarancji splaty, zaden bank nie da ci kredytu Nieprawda. Jesli masz dobre gwarancje splaty (inne nieruchomosci albo wysokie i pewne dochody) nie potrzebujesz zadnej gotowki aby dostac kredyt. Robert Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Maria Robercie! IP: *.dip.t-dialin.net 15.05.02, 16:48 ro-bert napisał(a): > Gość portalu: Maria napisał(a): > > > > 2. Jezeli nie masz min. 20% gotowki, nie masz pobytu stalego, nie mozesz > > przedstawic gwarancji splaty, zaden bank nie da ci kredytu > > Nieprawda. > Jesli masz dobre gwarancje splaty (inne nieruchomosci albo wysokie i pewne > dochody) nie potrzebujesz zadnej gotowki aby dostac kredyt. Gdyby Shagi mial juz "inne nieruchomosci" w Niemczech, to czy pytalby sie na forum o to, jak dostac kredyt na mieszkanie? I jak "wysokie i pewne" musialyby byc jego dochody, jezeli ma przyjechac tu tylko na 5 lat? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Dojarz Robert IP: 168.143.113.* 14.05.02, 22:53 Tak, ale na wysoki procent to nie ma problemu. Odpowiedz Link Zgłoś
jule Re: Robert 14.05.02, 23:05 Gość portalu: Dojarz napisał(a): > Tak, ale na wysoki procent to nie ma problemu. Wysoki procent oznacza 6% do 7%. Na polskie realia to i tak chyba malo. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Dojarz julia IP: 168.143.113.* 15.05.02, 02:04 chyba nie zrozumialas. Jak nie masz te 20% to musi byc wysoki procent. Niemmcy maja bardzo ladne mechanizmy aby sobie to wytlumaczyc. Te 5% czy 6% to BYLO (przy normalnym 20% down). Widac nie sprawdzalas ostatnio. Rosnie. A tak na temat: ktokolwiek kupuje tego typu rzecz w obecnej chwili nie ma pojecia czym to sie skonczy, co zreszta bylo podawane przez wielu powyzej. Odpowiedz Link Zgłoś
ro-bert Re: Dojarz 15.05.02, 06:27 Gość portalu: Dojarz napisał(a): > A tak na temat: ktokolwiek kupuje tego typu rzecz w > obecnej chwili nie ma pojecia czym to sie skonczy, co > zreszta bylo podawane przez wielu powyzej. Jasne! Lepiej poczekac jeszcze ze 20 lat az sie to wszystko wyjasni a potem to juz tylko w nieruchomosc na cmentarzu zainwestowac. Do tego czasu zas grzecznie napychac portfel jakiegos cwaniaka placac co miesiac czynsz. Odpowiedz Link Zgłoś
ro-bert Re: Dojarz 15.05.02, 06:22 Gość portalu: Dojarz napisał(a): > Tak, ale na wysoki procent to nie ma problemu. Wielkosc wlasnego kapital nie ma wplywu na wysokosc oprocentowania kredytu. Oczywiscie miesieczne obciazenie jest odpowiednio wyzsze ale to nie ze wzgledu na wysokosc oprocentowania tylko na wielkosc sumy zadluzenia. Jesli w Twoim banku jest inaczej to... zmien bank! Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Dojarz Robert IP: 168.143.113.* 15.05.02, 06:42 Skaczesz po tym temacie jak mala zielona zabka po krowim placku. Musisz byc bardzo mlody i wszystko (jak widac) jeszcze przed toba... Odpowiedz Link Zgłoś
ro-bert Re: Robert 15.05.02, 06:44 Gość portalu: Dojarz napisał(a): > Skaczesz po tym temacie jak mala zielona zabka po > krowim placku. > > Musisz byc bardzo mlody i wszystko (jak widac) jeszcze > przed toba... Dziekuje za komplement! Musze zaraz zonie powiedziec, ona zawsze powtarza jaki ja to juz stary. A poza tym... to argumencikow zabraklo? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Walrus Hallo Shagi IP: *.cymes.net / *.mitre.org 15.05.02, 17:24 Nie wiem dlaczego chcesz kupic mieszkanie przebywajac tylko 5 lat w RFN( swoja droga nic mnie to tez nie obchodzi),ale zastanowiles sie gleboko nad tym? Jasne ze jest szkoda komus co miesiac placic od 500 do 1000 € za czynsz, ale z drugiej strony jak nie zostaniesz dluzej w Niemczech , to bedziesz mial tylko klopoty z twoim mieszkaniem wlasnosciowym. Moze zarobisz tyle ,ze wszystko splacisz tym czasie , jezeli nie bedziesz mial kule u nogi w postaci miesiecznych rat.Co zrobisz po 5 latach , dalej w nim mieszkac czy wynajac czy sprzedac? Co do sprzedazy to nie wiesz czy nie stracisz, jezeli wynajmniesz wpadniesz w tryby niemieckiego prawa czynszowego(Mietrecht) ktore jest dla wlascicieli stosunkowo niekorzystne. Uwzgledniles koszta ,ktore nie sa bezposrednio zwiazane z twoim mieszkaniem, ale ktore musisz pokryc jako wspolwlasciciel domu n.p nowy dach , ontynkowanie, utzymanie trawnika wokol domu, sprzatanie chodnika z sniegu , dozorca i.t.d. No tyle co do przestrog, jezeli chcesz sie zorientowac w cenach to zajrzyj n.p. do sobotniego wydania lokalnej gazety, tam znajdziesz sporo ogloszen z cenami mieszkan. Odpowiedz Link Zgłoś