Dodaj do ulubionych

Skierowanie do specjalisty w UK

03.02.05, 13:54
Czesc
Czy potrzebne jest skierowanie od GP, aby pojsc do specjalisty? Mam na mysli
wizyte, za ktora bede placic sama lub moje dodatkowe ubezpieczenie.

Ewa

Obserwuj wątek
    • mama5plus Re: Skierowanie do specjalisty w UK 03.02.05, 14:49
      Zalezy do jakiego specjalisty.
      Np do okulisty nie potrzebujesz
      ale do wiekszosci juz tak.
      Choc moze to zalezy od rodzaju ubezpieczenia?
      • lucasa Re: Skierowanie do specjalisty w UK 03.02.05, 15:02
        w warunkach umowy ubezpieczenia mojego meza jest, ze skierowanie musi byc od GP.

A
    • basiak6 Re: Skierowanie do specjalisty w UK 03.02.05, 15:56
      Tak, GP pisze list do specjalisty i pozostaje z nim w kontakcie, tak leczony
      jest moj synek (prywatnie u pediatry alergologa).
      • eballieu Re: Skierowanie do specjalisty w UK 03.02.05, 19:17
        Jesli pokrywasz sama koszty wizyty to nie. Ale jesli chcesz aby pokryl ja w
        czesci ubezpieczyciel, to najpierw potrzebne jest ci skierowanie od GP. Czy ci
        zwroca i ile to juz kwestia ubezpieczenia. Sprawdz to w informacjach ktore
        dostalas od ubezpieczyciela. I czasami jest tak,ze lepiej sie z nim
        skontaktowac i poinformowac o zamiarze skontaktowania sie ze specjalista. W
        przypadku mojego ubezpieczenia jest tak,ze jesli nie informuje to zwracaja 80
        procent wizyty, a jesli poinformuje, to 100. Ale to juz indywidualne kwestie
        kazdego ubezpieczenia.
        • basiak6 Re: Skierowanie do specjalisty w UK 03.02.05, 19:21
          Nie ma to znaczenia, ja pokrywam sama i tez potrzebuje skierowanie.
          Sa pojedyncze miejsca gdzie mozna po prostu pojsc i zaplacic, pamietam kiedys
          poszlam do dermatologa chyba w Westminster Hospital, i rzeczywiscie zaplacilam i
          bez skierowania mnie przyjeli...
          • eballieu Re: Skierowanie do specjalisty w UK 04.02.05, 08:22
            Prawdopodobnie chodzi o obwiazek - archiwiacja danych. W przypadku prowadzenia
            ciazy prywatnie, praktyka prywatna musi zatrzymac Twoje papiery przez 25 lat.
            Pewnie o to samo chodzi w przypadku innych prywatnych wizyt - legalnych, aby
            pozostal po Tobie jakis slad i zebys mogla sie odwolywac np. gdy cos jest nie
            tak.
            Ale mam np. numery do klinik gdzie pediatrzy sa na telefon nocny np. na wypadek
            nocnych chorob u dzieci. Wtedy dzwonisz no i chyba nie mozliwe jest posiadanie
            skierowania. Wiec sam juz nie wiem.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka