Dodaj do ulubionych

Nie moge sie powstrzymac od komentarza

IP: *.reykir.is 23.06.02, 19:16
Wydawalo mi sie ze najdebilniejsze fora to Kraj i Swiat, a tu prosze jakie
zaskoczenie - Polacy za granicasmile))

Gdzies byl watek, o tym dlaczego wyjechaliscie.
Waszych postow tam chyba nie bylo.
Ludzie stwierdzali ze maja jedno zycie i szkoda go ma polskie wariatkowo i
walke z wiatrakami.
Ten cel rozumiem, jest on dosc gleboki. Ale to zapewne pojedyncze zupelnie
przypadki. Mysle ze z 95% polskich emigrantow to zwykla, plytka, czesto tez
"niskich intelektualnie i edukacyjnie lotow" emigracja zarobkowa.

Zagladajac na Polacy za granica i czytajac wiekszosc watkow (nie chce urazic
wszystkich)dochodze do wniosku, ze dobrze sie stalo ze wyjechaliscie.
Choc z drugiej strony, zdaje sobie sprawe, ze wyrabiacie tam w swiecie opinie o
Polsce, ktora jak wiemy wszyscy nie jest najlepsza, nie mozna wykluczyc ze nie
jest tak bez Waszej pomocy.

Przepraszam tych, ktorzy rozumieja o czym pisze i nie poczuja sie obrazeni.

Pozdrawiam
Mariusz
Obserwuj wątek
    • cornio Re: Nie moge sie powstrzymac od komentarza 23.06.02, 19:31
      Wielce szanowny intelektualisto w krainie dorsza i gejzerow ! Pozwolisz,ze
      nie zgodze sie z toba.wydajesz opinie generalnie o wszystkich.zapominasz o
      specyfice forum oraz o tym ,ze nie jestesmy zatrudnieni jako ambasadorowie i
      nosiciele slawy i chwaly pomrocznej i przodujacej.ze prawie wszyscy wyjechali z
      powodow ekonomicznych to nie ty odkryles.Oczywiscie napisalem prawie ,nie
      wliczajac ciebie w ta grupe-ty wyjechales do zagubionego na koncu swiata
      zadupia ,oczywiscie z milosci do przyrody a nie by odcinac glowy dorszom i
      sledziom za pieniadze.Juz wiem ,napiszesz ,ze pracujesz w ministerstwie na
      wysokim stanowisku i kudy nam do ciebie.Komentarz masz do kitu i faktycznie
      mogles sie powstrzymac.Pyrsk-jak mawia jeden taki
      • Gość: mariusz Re: Nie moge sie powstrzymac od komentarza IP: *.reykir.is 23.06.02, 19:54
        Ja jestem tu na stypendium (za kilka miesiecy jade w drugi koniec swiata-
        Japonia), a krajobrazy tu rzeczywiscie egzotyczne.

Nie dziel ludzi na tych na placowce i do roboty, bo to nie swiadczy o tym jak
        jestes postrzegany i co soba reprezentujesz.

Jesli poczules sie urazony tym co napisalem, to znaczy ze wlasnie do takich jak
        Ty adresowany byl ten moj komentarz.

Pozdrawiam
        Mariusz
        • Gość: ........ Re: Nie moge sie powstrzymac od komentarza IP: *.sympatico.ca 23.06.02, 20:17
          Chyba nie bardzo wiesz co piszesz. Wyglada ze to ja za
          granica wyrabiam tobie opinie. Powiem ci cos. Nigdzie na mnie
          nie jest napisane Polak, a co najwazniejsze, nikogo to zbytnio
          nie interesuje tutaj kim ja, czy ktokolwiek inny jest (chodzi
          o miejsce czy kraj urodzenia). Powiem ci cos wiecej dla
          twojego rozjasnienia umyslu, to tak tylko dla przykladu.
          Jezeli nawet Polak mieszkajacy tutaj, legalnie za granica,
          ukradnie samochod, czego zreszta nie robi, to i tak nikt sie
          nie dowie, nawet gdy zostanie zlapany, ze zrobil to Polak.
          Jezeli samochod zostanie skradziony w Polsce dla cudzoziemca,
          to bedzie wiadomo kto to zrobil i jaka opinie temu krajowi
          sie wystawi. A sam wiesz co w Polsce sie wyprawia na
          codzien i jaka macie opinie z tego swojego "osiagniecia" poza
          Polska. Nie wspomnie juz o bylych prezydentach ktorzy dla
          "dobrej" opinii Polski zdobyli sie na calowanie obcych flag
          w Waszyngtonie, czego ja osobiscie do dzisiaj sie wstydze.
          Polacy emigranci na ogol sa wcieleni w spoleczenstwa krajow
          gdzie zamieszkuja. Polacy przyjezdzajacy na studia czy dorywcze
          zarobki za granica, nie reprezentuja emigracji i ich podejscie
          jak tez zachowanie na codzien moze byc bardzo rozne ( tak
          naprawde oni nie sa zaklimatyzowani w danym kraju, a zyc
          wartosciami polskimi za granica nie zawsze mozna, dlatego tez
          niektorzy maja problem ze soba i pewnie to ich naklania do
          pisania glupich komentarzy, niepotrzebnie zreszta).
    • cornio Re: Nie moge sie powstrzymac od komentarza 23.06.02, 20:00

koles na tepote nie pomoze stypendium.ty nawet nie rozumiesz tego co czytasz
      (placowka ! ) I ucz sie ucz bydziesz madry i zostaniesz " elyta krajowa" teraz
      rozumiem czemu szczylu tak nosa zadzierasz.
    • Gość: marcee Re: cornio IP: *.krakow.cvx.ppp.tpnet.pl 23.06.02, 20:05
      takie własnie Szczyle sa chluba naszego kraju. Jak pieknie jest byc sobie w
      kraju i wiedziec ze nasza mlodziez ma takie poglady jak Mariusz wlasnie.
      jestem zachwycona

Z tym ze nie zgadzam sie ze wiele osob wyjechalo z pobudek niskich zarobkowych.
      Wiele wyjechalo aby zyc wsrod innej mentalnosci niz barchanowa polska no i plus
      pieniadze. To jestem pzrekonana jest prawda
      • cornio Re: cornio 23.06.02, 20:11
        Gość portalu: marcee napisał(a):

> takie własnie Szczyle sa chluba naszego kraju. Jak pieknie jest byc sobie w
        > kraju i wiedziec ze nasza mlodziez ma takie poglady jak Mariusz wlasnie.
        > jestem zachwycona
        >
        > Z tym ze nie zgadzam sie ze wiele osob wyjechalo z pobudek niskich zarobkowych.
        >
        > Wiele wyjechalo aby zyc wsrod innej mentalnosci niz barchanowa polska no i plus
        >
        > pieniadze. To jestem pzrekonana jest prawda

Marcysiu ach marcysiu ! wiekszosc tych szczyli klamie jak najeta,pozostali jak
        tylko dostana szanse lepszego zarobku i kariery za granica to klada lache na
        jajczyzne i zapominaja swoje naiwne gornolotne deklaracje.a zmienic otoczenie i
        umierac z glodu ? Nie kotku-szmal +szmal +szmal,potem sie gada o innych sprawach.
        Uklony dla krakowskiej patriotki.
        • Gość: marcee Re: cornio IP: *.krakow.cvx.ppp.tpnet.pl 23.06.02, 20:37
          szmal to piekna sprawa

ale wiele mlodziezy naszej widzi swa przyszlosc u nas w polsce. I to mnie
          nastraja optymistycznie....

nie znazcy to ze dysze nienawiscia do Polonii wrecz pzreciwnie cornio
    • Gość: Jacal Re: Nie moge sie powstrzymac od komentarza IP: *.ebrnsw01.nj.comcast.net 23.06.02, 20:20
      Wielce szanowny intelektualisto !
      W latach 80tych( bo o tych glownie mowa pod katem emigracji) wyjechalo z Polski
      prawie MILION Polakow. W tych jakze burzliwych czasach studia w kraju konczylo
      +/- 2.7% spoleczenstwa. System socjalistycznych rzadow dotykal rownomiernie
      WSZYSTKIE warstwy spoleczne i taki byl tez sklad procentowy emigrantow,choc
      mysle, ze procent ludzi po studiach byl niewiele, ale nieco wyzszy niz te 2.7%
      Jestem ciekaw jak beda wygladaly fora dyskusyjne, gdy dostep do internetu
      stanie sie w Polsce dostepny i powszechny dla wszystkich warstw spolecznych,
      jak w kazdym zachodnim kraju, a nie, jak obecnie, dla waskiej grupy ludzi z
      pozycja, czy tez z racji na wyksztalcenie majacych dostep do sieci(WIEKSZOSC TU
      PISZACYCH Z POLSKI) w pracy. Obecny poziom forum tworzony przez polskie elity
      stwarza wiele kontrowersji, a co sie stanie gdy do sieci dorwa sie te
      znienawidzone przez Ciebie doly intelektualne. Wedle Twojej teorii wszyscy tacy
      powinni oposcic Polske. Kraj oposcili glownie ludzie operatywni, a nie miernoty
      i placzki , a tych z dyplomami w Polsce jest pod dostatkiem. W obecnym swiecie
      w ktorym przyszlo zyc ludziom w kraju dyplom to nie wszystko. Nalezy do tego
      dolozyc odwage, operatywnosc, przebojowosc, umiejetnosc sprzedania wlasnej
      wiedzy, prezentacja, czyli wszystko to, czego nie jeden magisterek z Polski
      moglby nauczyc sie od niejednego emigracyjnego "prymitywa", ktorym tak gardzisz
      Jestes nadety bufon.
    • zrobmilaske Mariusz, wiesz co? 23.06.02, 20:35
      Jak jest to najdebilniejsze forum, to po co tu zagladasz?

Ludzie wyjechali bo nie mieli pieniedzy na zrealizowanie marzen w okresie
      powiedzmy 40 lat pracy, czyli jednego zycia roboczego. To jest sedno wyjazdow
      wiekszosci. Byly tez grupki zmuszone, byly grupki czerwone ktore mialy wszystko w
      Polsce a wyjezdzaly dla poprawienia sytuacji klanu rodzinnego. Ty mi wlasnie na
      taka sytuacje wygladasz (znow nikt tak nikogo nie wysyla z takiego zadupia jak
      Islandia do Japonii, sam to rozumiesz i pomysl nad jakims wiarygodnym powodem).
      Ja niestety musialam wyjechac z tego pierwszego powodu i bardzo ci zazdroszcze,
      ze miales inna mozliwosc. Mnie bylo dozyc ciezko na poczatku ktory trwal 10 lat.
      Niemniej jednak, nie wiadomo jak sie ta twoja wypraw skonczy? WIdzialam wiekszych
      chojrakow niz ty ktozy sie zalamywali i wracali w dlugach aby wpasc w dlugi.
      Pogadamy za powiedzmy 15 lat, moge juz ci dzis powiedziec, ze bedziesz mial za 15
      lat bardzo ciezko. Wiesz skad wiem? Bo pietnascie lat temu rozmawialam z wiekszym
      ekspertem emigracyjnym niz ty. Nie chce c mowic jak onskonczyl bo masz przed soba
      zycie, a przynajmniej tak myslisz.

A ze sa ludzie plytcy to jest to wina czyja, no powiedz, czyja to jest wina?
      Miejsca na mapie?

Opinia o Polsce zostala juz doskonale wyrobiona od ponad 100 lat a nawet i
      dluzej, jak sie chcesz czepiac szczegolow, bo taki widac 'wymagajacy' jestes.. My
      ciezko pracujemy na to (mimowolnie zreszta) aby te opinie powoli zmienic i udaje
      nam sie to po trochu.

Ja nie wiem o czym ty mowisz, mowiac ze Polska nie jest najlepszy miejscem (moze
      jest a moze nie jest ale ty nie masz prawa tak arbitralnie zajmowac publicznie
      stanowiska wolnosc slowa, to co innego -nie mieszajcie tu watkow)! Kto ci dal
      prawo obrazac moj kraj, z ktorego mialam szanse wyjechac i 'dorobic sie'?
      Nie przepraszaj i nie obrazaj.

Marcee, niby madra kobieta jestes a nie zauwazasz prostych prawd zyciowych. Czy
      jak juz mlody chlopak na forum, to ci calkowicie rozum odbiera i zaczynasz myslec
      macica? A w ogole jestem bardzo ciekawa dlaczego ty, taka madra osoba nie
      wyjechalas na stale z Polski?

Taka barchanowa ta Polska wg ciebie (co za okreslenie!) a ty tam siedzisz i
      pijesz nedzna kawe? Ja np. powiem ci co za chwile zrobie: wyjde z domu (srednia
      klasa), wsiade do samochodu (srednia klasa, blizej dolu niz gory, troche zuzyty
      ale moj i na pewno leszy od twojego, pojade, bo nie chce mi sie isc i chce zeby
      mi d. urosla bo mam za mala) do najblizszego hangaru warzywno owocowego i wybiore
      sobie jakies perfidne i kolorowe owoce. Potem je przywiaze, obiore i pokroje na
      kawalki. Uloze je na ladnym talerzu i siade do komputera zeby poczytac co ty
      napisalas. W tym czasie bede te kolorowe i pachnace owoce jadla (bez cukru) i
      myslala co ta Marcee chciala powiedziec o tej 'barchanowej Polsce'. Odwiedzalam
      Polske wiele razy i nigdy nie wydala mi sie ona barchanowa. Jest mi bardzo glupio
      za ciebie, ze rujnujesz moje wspomnienia. Zreszta i tak ci nie wierze.

Nie pozdrawiam
      • Gość: marcee Re: zrob sobie byle laske IP: *.krakow.cvx.ppp.tpnet.pl 23.06.02, 21:23
        Zaskoczylas mnie personalnym atakiem. Moze po kolei.

Moi rodzice dali mi szanse na wyjazd z kraju. Tzn dali mi potrzebne pieniadze
        głownie abym sprobowala. Wyjechalam w 1991r do Wiednia z dwoma kolezankami
        i....wrocilam po tygodniu!!! Serio. Nie chcialam pracowac u Turka i sypiac z
        nim. Ja nie zaluje tej decyzji chociaz pewnie ty mi nie wierzysz. Oczywiscie
        znalam swietnie niemiecki, do tej pory posluguje sie nim biegle..ja widzialam
        tam same okropnosci a moze bylam wychowana zbytnio pod kloszem? Ukochana
        coreczka rodzicow. Powiesz o mnie slabeusz. I dobrze. Wrocilam po tygodniu i
        szybko wzielam sie za studia. poprzednio relegowano mnie z Ak medyzcnej 2x za
        brak postepow w nauce. Szybko skonczylam Ak ekonomiczna i zaczelam pracowac w
        duzej inst finansowej. Ten tydzien byl moim przlomowym momentem w zyciu gdyz
        wzcesniej bylo sporo klopotow ze mna , po powrcie uspokoilam sie an dobre.

Co do pijania kiepskiej kawy w Polsce to Zrobmi nie masz racji. Akurat zle
        wycelowalas armatke. Jestem smakoszem kawy i np pilam nawet Blue Montain ,w
        Krakowie zreszta.
        Nie wiem czemu maja sluzyc Twoje wywody dot. menu. Na owoce radze uwazac. Maja
        duzo cukrow prostych takich jak fruktozy czy glokoze wiec chcac nie chcac tak
        jakbys jadla cukier czyli bisacharyd. Jesz po prostu skladnieki proste
        bisachrydow...chyba ze u was sa zmutowane jakies owoce bez cukrow prostych...
        no ale gdybys jadla takie prawdziwe to nowozcesna dietetyka mowi ze wolno ich
        zjesc 150 kcal dziennie tylko. Radze jak kobieta kobiecie.

Chcialam tez dodac na marginesie ze szzcerze podziwiam za odwage i determinacje
        ludzi takich jak ty,wiec nie wal we mnie bo faktyzcnie mnie wykopiesz z tego
        forum a milo spedzam tutaj czas na ogol.

Zepsulam Twoj obraz Polski? Slowo to zaczerpnelam z Wlasnie leci kabarecik
        olgii lipinskiej. UWazam ze niezle do nas pasuje. Zawisc o pieniadze, falsz i
        obluda w zyciu obyzcajowym i wewnetrznym (Zrob sobie laske masz tzw zycie
        wewnetrzne?), fobie polityczne (Komuchy , Zydzi), sztuczna dewocja, zabobon.
        NAparwde wymieniac mi sie nie chce. Zrob sobie laske wiesz ze u nas kobieta nie
        moze sie anwet legalnie wyskrobac? Oj naprawde nie irytuj mnie. Wciaz wiele
        osob zaklada u nas barchanowe majtki an dupe zamiast jedwabnych. Naprawde nie
        chce mi sie wymienaic wszystkich gzrechow polskich. O mistycyzm tez. Dalej on w
        anszym zyciu politycznym sie ciagnie. Nie no glowa mnie boli jak mysle o tym.

Nie musisz sie chwalic samochodem jakim jezdzisz. JA jezdze tramwajem akurat.
        Ale zaloze sie model twojego samochodu jezdzi po polskich drogach, mozesz
        wiezryc albo nie, twoja sprawa. No to amen.

• pajacyk2 Re: zrob sobie byle laske 23.06.02, 22:17
          proszem pani, przeciez ten "laska" to nie kobieta a facet,
          zwany "drapieznikem". widocznie ujebal sie juz, frustrat jeden, w niedzielne
          poludnie i zapierdala po internecie.Srednio ras na tydzien odwala na forum sfuj
          zyciorys, koloryzujac to i owo, choc i tak wiemy ze w muzgu i zyciowo tez ma
          posrane. Jak pisal Cz.Milosz "Nikt sie juz nie wyzna, jaka byla w nim
          trucizna". Czy jakos tak
          wyluzuj siem i pozdr. dla ukohanego krakowa.
          tfoja
          pajacynka
          • zrobmilaske Wiesz co, Pajacyk2? 23.06.02, 23:33
            Usted es muy divertido, Pajacyk2. Cuanto más que usted escribe, más usted es
            divertido. ¡Tenga un día agradable!
        • Gość: Doki majtki barchanowe i inne IP: 195.13.26.* 23.06.02, 22:44
          Oj, rzeczywiscie widac ten brak postepow na medycynie, ale nic to, wyszlas na
          ludzi.
          Wytlumacz mi tylko:

>Wciaz wiele osob zaklada u nas barchanowe majtki an dupe zamiast jedwabnych.

No i co z tego? Przynajmniej w dupe nie zimno, a i uprac latwiej. Jak to sie ma
          do obrazu Polski?
          • Gość: marcee Re: Doki IP: *.krakow.cvx.ppp.tpnet.pl 23.06.02, 23:12
            to synonim U B Ó S T W A w kazdym aspekcie
        • zrobmilaske Re: zrob sobie byle laske 23.06.02, 23:26
          Marcee,

Nie chcialam cie umniejszac ale sprowokowac do wypowiedzi na temat osobisty no
          i dziekuje. Bardzo ciekawie co piszesz. O kawie nie wiedzialem ze macie taka
          dobra jak np. w Hiszpanii. Ja pije tylko brazylijska. O owocach pisalam ze tak
          blisko i tak duzo i ze bede. Masz chyba racje z tym cukrem ale sprawdze bo
          znajoma jest pielegniarka. Nie powiem zes slabeusz, powiem zes cwansza od
          kolezanek. A tak na marginesie, czy wiesz jak one, te co zostaly, wyladowaly?
          Tez w dobrym banku (ktory zamyka przed 8:00 wieczorem?

Samochodem sie nie chwalilam, bo jest to niestety koniecznosc. U nas nie ma
          tramwajow, sa autobusy ale w niedziele nie jest to proste.

Przepraszam, ze moglam spoowdowac chociaz cien insynuacji ze 'chce cie wykopac
          z forum'. Wrecz przeciwnie, ale nie zgadzam sie z twoim poparciem dla Mariusz i
          mnie ponioslo. Przepraszam.

Thunbird, przyznaje teraz wstydliwie... Pozdrowienia.
          • Gość: marcee Re: zrob sobie byle laske IP: *.krakow.cvx.ppp.tpnet.pl 23.06.02, 23:39
            jedna wyladowala w wiezieniu, mezczyzni, alkohol, pracowala na zcarno, jakies
            dziwne towarzystwo ja dopadlo. Podobno nie zyje. Druga wyszla za maz za
            Austriaka i urodzila dziecko. Skonczyla jakas szkole srednia tam i pracowala w
            szpitalu. Nie utzrymujemy ze soab kontaktow wiec nie wiem co sie dzieje z nai
            teraz a tak bylo jakies pare lat temu.
            Ja juz od 2 lat nie pracuje w banku. Zajmuje sie podatkami w kancelarii
            podatkowej.

J!a najbardziej lubie kawy lagodne z duza domieszka oryginalnej jemenskiej
            mokki. Mozan kupic u nas co sie chce . Jest taki sklep Pozegnanie z afryka i
            wszystkie gatunki kaw swaita spzredaja tam.
            • zrobmilaske Marcee, 23.06.02, 23:54
              no i tak myslalam. Pamietam przyjechala rodzinka do USA, ojciec, matka i dwie
              corki po ok 18/20 lat. W kilka dni po przyjezdzie, madry tata (po rozmowie z
              kolegami gdzie sie idzie) zaprowadzil corki na pobliska zabawe w gettcie i
              powiedzial: dziewczyny, wybierajcie sobie mezow. Jedna wyladowala z czarnym a
              druga z portorykanczykiem. Pierwsza zostala sama z dzieckiem, a druga zyla z
              nim 'na lapke'. Zalozyli lodziarnie, wszyscy zyli z tej lodziarni... To jak te
              93% czy iles tam. Kacelaria podatkowa to wielka przyszlosc, szczegolnie w
              Polsce. Gratuluje urzadzenia sie w tak mlodym wieku. Czy myslisz, ze ja bym nie
              chciala pracowac w kancelarii podatkowej w Polsce zamiast pracowac wydawnictwie
              ksiazek w USA? Mam prace ciekawa, spotykam ciekawych ludzi ale czy ja sie
              urodzilam do tego? Kto to wie? Czlowiek cale zycie przezywa w obcym jezyku,
              potem przychodzi taka osoba jak ty i to mi podwaza dotychczasowe moje
              osiagniecia. Pozdrawiam.
              • Gość: marcee Re: Marcee, IP: *.krakow.cvx.ppp.tpnet.pl 24.06.02, 00:13
                to nie moja kancelaria, ja tam tylko aplikuje za marne grosze (bo takie
                obyczaje panuja we wszelkich kancelariach w polsce, adwokackich, notarialnych
                itd ze aplikanci musza odbebnic frycowe), tak za chwilowo to bieduje akurat
                rozgladam sie powoli za jakas praca sensowna , teraz chce pracowac w ajkiejs
                duzej spolce prawa handlowego

wiesz, moj facet lat 28 wyjechal do NY rok temu, juz nie wroci do kraju,
                pracuje podobnie jak ty tylko w jednej z gazet nowojorskich
                mnie sie wydaje ze to moje zycie jest poplatane i w gruzach a nie uzradzone jak
                sie to tobie moze wydawac

czemu masz taki obrzydliwy nick??
                • zrobmilaske Re: Marcee, przepraszam.. 24.06.02, 02:54
                  za chwile zaloguje sie pod moim nowym nickiem: goldenrod....
                  • goldenrod za chwile sie zaloguje jeszcze raz 24.06.02, 02:56
                • goldenrod Re: Marcee, 24.06.02, 03:41
                  Nareszcie. Musialam sie upewnic, co do nicka. Goldenrod jest zoltym kwiatkiem
                  ktorego teraz pelno na polach i ktory powoduje alergie u wielu ludzi. U mnie na
                  szczescie nie, a przynajmniej nie zauwazylam. Podobno nawet miod z tego zoltego
                  kwiatka ma takie wlasciwosci.

Dlaczego ten poprzedni nick? Sama widzisz co sie tu na forum dzieje. Myslalam,
                  ze 'ich' przegadam i na troche jakby przycichlo ale masz racje, jeden dzien
                  wariactwa wystarcza.

Teraz o tobie: tzw. 'marnymi' groszami sie nie przejmuj, wiele karier zostalo
                  zrujnowanych lub nie zaczetych wlasnie z powodu takiego myslenia. Z kilku twoich
                  postow na forum zorientowalam sie, ze jestes dosyc rozsadna osoba, a to jest
                  czesto wazniejsze niz jakies iluzoryczne zdobycze materialno-spoleczne.

Aplikacja na calym swiecie to aplikacja, czyli terminowanie. Najwazniejsze to
                  terminowac we wlasciwym fachu a twoj, moge powiedziec jest wlasnie takim zawodem
                  z wielka przyszloscia. Wiesz co sie dla mnie liczylo? Jest takie ladne slowko
                  angielskie: persistence, ktore chyba oznacza 'wytrwalosc',uporczywosc'.
                  Ciekawa jestem czy twoj facet zdecydowal sie ciebie wypienic na inny
                  rocznik/model? Jak to sie odbylo? POjechal i pisal coraz rzadziej? Czy zadzwonil
                  odwaznie powiedzial, ze w zasadzie kazdy dla siebie? Czy tez mowi ze cie kocha i
                  zawsze bedzie ale on musi sie najpierw ustabilizowac w zawodzie? Zycie kazdego to
                  jest wielka enigma. Uwazam, ze tylko niezwiazana kobieta, co nie oznacza samotna,
                  moze sie utrzymac w tym skomplikowanym swiecie i ciagle dobrze wygladac po np.
                  70ce, czy nawet 80ce. Widzialam takie babki ktore mialy po 80 lat a wygladaly
                  lepiej niz wiel 40-ek, ale to sa skrajne przypadki, jak wiesz.

Jezeli chodzi o tego Mariusza, to wydaje mi sie ze cos mu sie z ta regula
                  pokrecilo i wyglada mi to jakby mu sie kartki zlepily. Nie ze mowi nieprawde, bo
                  ktos mogl tej reguly uzyc dla ilustracji (dlaczego nie 90/10 np?). Regula 80/20
                  jest znana jako regula opisujaca, ze 20% ludzi zarabia 80% pieniedzy, ogolnie
                  zarabianych przez wszystkich. Jest jeszcze jeden trend ekonomiczny, ktory mozna
                  by tu lekko podciagnac: klasa srednia czyli np ja, zostaje coraz bardziej
                  zmniejszana i przesuwana do klasy nizszej. Osiaga sie to przy pomocy 'social
                  engineering' czyli taki plaster, ktory tlumaczy wszystko jak sie chce zabrac
                  komus pieniadze, powiedzmy w formie taksacji czy tez ubezpieczen.

regula 80/20 jest znana w kregach statystycznych jako regula Pareto (niektorzy
                  robia blad piszac przez 2 t) i jest to fascynujaca regula. Spedzilam w
                  przeszlosci wiele czasu anlizujac dane przy pomocy tej metody i musze przyznac,
                  jest ona nieomal panaceum jak wyluskac wazne wskazniki w duzej grupie. Podaje
                  link gdzie mozesz poczytac: library.shu.edu/HafnerAW/awh-th-math-pareto.htm

Jest tam rowniez wzmianka o regule 20 20 60, o ktorej ja nie slyszalam ale jest
                  rownie fascynujaca. Pamietaj jednak, ze ta strona nie wyjasnia jak praktycznie
                  POLICZYC jakies przypadki przy pomocy Pareto. W zasadzie ogranicza sie to do
                  zastosowania spreadsheet w dosyc skomplikowany sposob, aby sie nie narobic
                  olowkiem.... no, nanudzilam tu. Pozdrawiam i jak masz jakies pytania to pmozesz
                  pisac na prv.
            • Gość: Bozena L Do marcee IP: *.sympatico.ca 24.06.02, 00:19

Mozan kupic u nas co sie chce . Jest taki sklep Pozegnanie z
              afryka i wszystkie gatunki kaw swaita spzredaja tam.

Nie wiedzialam, ze swiat jest taki maly i zmiescil sie tym
              sklepiku. Moze podasz szanownemu forum przyblizone
              wymiary tego sklepu. Acha, a gdzie w Krakowie jest drugi
              taki sklep ze "wszystkimi gatunkami kaw swiata"?
              • Gość: marcee Re: bozenaL IP: *.krakow.cvx.ppp.tpnet.pl 24.06.02, 00:25
                ten jest an ul sw marka , pzrezcnica z florianskiej

tam sie znajduje sklep z kawami, jesli jakiejs brakuje to chwilowe jest bo maja
                male partie dostaw
                maja tez cos w rodzaju pijalni kawy, mozna sobie usiasc i skosztowac wybrany
                gatunek,
                drugi ne wiem gdzie jest

ale taki sam jest w wawie nie wiem gdzie, bo kupuje w krakowie
                • Gość: Bozena L Re: bozenaL IP: *.sympatico.ca 24.06.02, 05:15

> ten jest an ul sw marka , pzrezcnica z florianskiej
                  >
                  > tam sie znajduje sklep z kawami, jesli jakiejs brakuje to chwilowe jest bo maja
                  >
                  > male partie dostaw
                  > maja tez cos w rodzaju pijalni kawy, mozna sobie usiasc i skosztowac wybrany
                  > gatunek,
                  > drugi ne wiem gdzie jest
                  >
                  > ale taki sam jest w wawie nie wiem gdzie, bo kupuje w krakowie

A przyblizone rozmiary tego cudnego sklepu? 4m x 8m?
                  Moze sie myle? 4,5m x 9m
              • Gość: ........ Re: Do marcee IP: *.sympatico.ca 24.06.02, 06:16
                Gość portalu: Bozena L napisał(a):

> Gość portalu: marcee napisał(a):
                >
                > Mozan kupic u nas co sie chce . Jest taki sklep Pozegnanie z
                > afryka i wszystkie gatunki kaw swaita spzredaja tam.
                >
                > Nie wiedzialam, ze swiat jest taki maly i zmiescil sie tym
                > sklepiku. Moze podasz szanownemu forum przyblizone
                > wymiary tego sklepu. Acha, a gdzie w Krakowie jest drugi
                > taki sklep ze "wszystkimi gatunkami kaw swiata"?

* Ja tez mam wszystkie kawy swiata (jest to oczywiscie niemozliwe
                jezeli chodzi o wszystkie marki, ale kawy z roznych krajow - tak).
                Chce zrobiona po turecku, ide do tureckiej restauracji. Chce po
                brazylijsku - brazylijskiej. Grecka w ORYGINALE wypije u Grekow a
                jemenska moge zrobic sobie sam, chociaz tez w oryginale
                zaserwowana tutaj znajde. O czym wiec rozmawiamy? W Polsce zas
                samemu trzeba dosc czesto wypic kawe zrobiona w stylu polskim,
                i tu jest ta cala roznica.
    • Gość: tato Re: Nie moge sie powstrzymac od komentarza IP: *.fastres.net 23.06.02, 22:08
      Gość portalu: mariusz napisał(a):

> Wydawalo mi sie ze najdebilniejsze fora to Kraj i Swiat, a tu prosze jakie
      > zaskoczenie - Polacy za granicasmile))
      >
      > Gdzies byl watek, o tym dlaczego wyjechaliscie.
      > Waszych postow tam chyba nie bylo.
      > Ludzie stwierdzali ze maja jedno zycie i szkoda go ma polskie wariatkowo i
      > walke z wiatrakami.
      > Ten cel rozumiem, jest on dosc gleboki. Ale to zapewne pojedyncze zupelnie
      > przypadki. Mysle ze z 95% polskich emigrantow to zwykla, plytka, czesto tez
      > "niskich intelektualnie i edukacyjnie lotow" emigracja zarobkowa.
      >
      > Zagladajac na Polacy za granica i czytajac wiekszosc watkow (nie chce urazic
      > wszystkich)dochodze do wniosku, ze dobrze sie stalo ze wyjechaliscie.
      > Choc z drugiej strony, zdaje sobie sprawe, ze wyrabiacie tam w swiecie opinie o
      >
      > Polsce, ktora jak wiemy wszyscy nie jest najlepsza, nie mozna wykluczyc ze nie
      > jest tak bez Waszej pomocy.
      >
      > Przepraszam tych, ktorzy rozumieja o czym pisze i nie poczuja sie obrazeni.
      >
      > Pozdrawiam
      > Mariusz

...........Alez my cie rozumiemy Mariuszku.
      Kupiles juz mydelko i szamponik?
      Ten z balsamem jest najlepszy.
      • Gość: tato Re: Nie moge sie powstrzymac od komentarza IP: *.fastres.net 23.06.02, 22:13
        Gość portalu: tato napisał(a):

> Gość portalu: mariusz napisał(a):
        >
        > > Wydawalo mi sie ze najdebilniejsze fora to Kraj i Swiat, a tu prosze jakie
        >
        > > zaskoczenie - Polacy za granicasmile))
        > >
        > > Gdzies byl watek, o tym dlaczego wyjechaliscie.
        > > Waszych postow tam chyba nie bylo.
        > > Ludzie stwierdzali ze maja jedno zycie i szkoda go ma polskie wariatkowo i
        >
        > > walke z wiatrakami.
        > > Ten cel rozumiem, jest on dosc gleboki. Ale to zapewne pojedyncze zupelnie
        >
        > > przypadki. Mysle ze z 95% polskich emigrantow to zwykla, plytka, czesto te
        > z
        > > "niskich intelektualnie i edukacyjnie lotow" emigracja zarobkowa.
        > >
        > > Zagladajac na Polacy za granica i czytajac wiekszosc watkow (nie chce uraz
        > ic
        > > wszystkich)dochodze do wniosku, ze dobrze sie stalo ze wyjechaliscie.
        > > Choc z drugiej strony, zdaje sobie sprawe, ze wyrabiacie tam w swiecie opi
        > nie o
        > >
        > > Polsce, ktora jak wiemy wszyscy nie jest najlepsza, nie mozna wykluczyc ze
        > nie
        > > jest tak bez Waszej pomocy.
        > >
        > > Przepraszam tych, ktorzy rozumieja o czym pisze i nie poczuja sie obrazeni
        > .
        > >
        > > Pozdrawiam
        > > Mariusz
        >
        > ...........Alez my cie rozumiemy Mariuszku.
        > Kupiles juz mydelko i szamponik?
        > Ten z balsamem jest najlepszy.

P.S:I Pamietaj,nie sraj za domem.
    • ro-bert Re: Nie moge sie powstrzymac od komentarza 23.06.02, 22:43
      Wiesz, na temat poziomu uczestnikow tego (jak i zreszta kazdego innego forum) nie
      mozna chyba tak jednoznacznej opinii wydac jak Ty to zrobiles. Wszedzie sa madrzy
      i glupi, zyczliwi i zawistni, inteligentni i prymitywy. Dlatego wydawanie
      takich "ryczaltowych" opinii jest spowodowane albo Twoja niedojrzaloscia albo
      checia "namieszania" czy obrazenia kogos. Ktory z tych motywow kierowal akurat
      Toba musisz sobie sam odpowiedziec.
      Co do reszty Twojego postu to chcialbym polecic Tobie jedna rzecz. Wydrukuj sobie
      to co wlasnie wyprodukowales i schowaj gleboko tak aby nie zginelo (nawet podczas
      podrozy do Japonii). Wiesz jaki bedziesz mial ubaw, jak za lat powiedzmy 10 albo
      15 znajdziesz przez przypadek ta kartke papieru!

Zycze sukcesow na stypendium i powodzenia w podbijaniu swiata!

robert

PS
      Moze jeszcze jedno. Troszke mniej zarozumialosci na poczatek tez chyba nie byloby
      najgorsze. Tobie sie wydaje, chlopcze, ze jestes w stanie kogos urazic...? Chyba
      tylko takich niedojrzalych idealistow jak Ty smile
      • pajacyk2 Re: Nie moge sie powstrzymac od komentarza 23.06.02, 22:50
        no i ladnie zes mu przylozyl ro-bert.
      • Gość: jot-23 Re: Nie moge sie powstrzymac od komentarza IP: *.dyn.optonline.net 23.06.02, 22:51
        kompulsuwne moczenie sie, ergo "nie moge sie powstrzymac" to jest wlasnie
        cecha ludzi niedojzalych, to wszystko.
        • Gość: tato Re: Nie moge sie powstrzymac od komentarza IP: *.fastres.net 23.06.02, 22:54
          Gość portalu: jot-23 napisał(a):

> kompulsuwne moczenie sie, ergo "nie moge sie powstrzymac" to jest wlasnie
          > cecha ludzi niedojzalych, to wszystko.

....Ty chyba masz cos z prostata..............
          • Gość: jot-23 Re: Nie moge sie powstrzymac od komentarza IP: *.dyn.optonline.net 23.06.02, 22:55
            Gość portalu: tato napisał(a):

> Gość portalu: jot-23 napisał(a):
            >
            > > kompulsuwne moczenie sie, ergo "nie moge sie powstrzymac" to jest wlasnie
            > > cecha ludzi niedojzalych, to wszystko.
            >
            > ....Ty chyba masz cos z prostata..............

tato, to dotyka glownie ludzi po 50-tce... byles na badaniach ostatnio? przy
            okazji zamow sobie kolonoskopie....moze ci sie spodobac :>

• Gość: tato Re: Nie moge sie powstrzymac od komentarza IP: *.fastres.net 23.06.02, 23:00

> Gość portalu: tato napisał(a):
              >
              > > Gość portalu: jot-23 napisał(a):
              > >
              > > > kompulsuwne moczenie sie, ergo "nie moge sie powstrzymac" to jest wla
              > snie
              > > > cecha ludzi niedojzalych, to wszystko.
              > >
              > > ....Ty chyba masz cos z prostata..............
              >
              > tato, to dotyka glownie ludzi po 50-tce... byles na badaniach ostatnio? przy
              > okazji zamow sobie kolonoskopie....moze ci sie spodobac :>
              >

.........No to mam full czasu.
              Ale ty moczysz sie czesto w nocy.To pewne.
              • Gość: dorota panowie, powstrzymajcie się IP: *.warszawa.cvx.ppp.tpnet.pl 23.06.02, 23:10
                złe sobie daje świadectwo
                gdy kto wyszydza kalectwo

A Mariusz, no on po prostu nie mógł powstrzymać się od użyczenia nam pereł swej
                błyskotliwości.
                Aaaaaa, olśniona publika wznosi aplauz.
    • Gość: mariusz Re: Nie moge sie powstrzymac od komentarza IP: *.reykir.is 24.06.02, 00:26
      Tacy sa Polacy, nawet jak wyemigruja, a niby wtapiaja sie w
      srodowisko....hahahasmile))
      Czy wiekszosc z Was trafia w srodowiska zawistne, wrogie i wzajemnie sie
      obrazajace? Wydaje mi sie ze te cechy wywozi sie z domu, a nie nabywa w tym
      ukladnym, lepszym Swieciesmile
      Co do mojego szczescia stypendialnego - zadne to szczescie, uczysz sie, szukasz
      kontaktow, przygotowywujesz dobry projekt, starasz sie o stypendium i jesli
      dopisze Ci szczescie w konkursach stypendialnych to jedziesz. Nikt nikomu nie
      daje jakiejs specjalnej szansy, poprostu trzeba na to pracowac.

Polska nie jest rajem i pewnie dlugo nie bedzie. Nie idealizuje Ojczyzny, widze
      jej braki i biede, a szczegolnie narastajaca korupcje.
      Na forum wrzucilem igle, bo lektura kilka watkow doprowadzila mnie do rozpaczy.
      Dlaczego? Bo wielu z Was, wydaje sie ze jestescie czyms lepszym niz Ci co sa w
      kraju - a z tonu wypowiedzi widac ze dalej siedzi w Was ten "chlop z Byczych
      Dolow" jak ktos to okreslil, choc do ludzi prostych, ale uczciwych i w jakims
      sensie pokornych na to co niesie zycie mam szacunek.

Dla tych co pisza o podlych kawach i egzotycznych owocach, co wydaje mi sie ma
      sugerowac przepasc miedzy krajami ze zlota a aluminiowa Polska, musze
      powiedziec ze chyba dawno w kraju nie bylas.

Jedynym ograniczeniem jest kasa, bo prace z pensja 8-10 zl miesiecznie (2-2,5
      tys $) jest obecnie trudno znalesc, choc kilku moich znajomych jest tymi
      szczesciarzami.

Ktos powiedzial ze jestem idealista.
      Tak jestem, zdaje sobie z tego sprawe i wiem ze trudniej jest idealista, na tym
      pozbawionym idealow swiecie. Ale w tym wypadku, pozwala mi to krytycznie
      ocenic zarowno aluminiowa Polske jak i zloty Zachod, ktory taki zloty przestal
      byc od czasu zmian w Polsce i po aferach korupcyjnych, ktore okazaly sie nie
      obce takze "panstwom prawa".

Jak bedzie za lat 10-15?, nikt nie wie. Nie zakladam ze musi byc the best,
      podobnie ja w kazdym innym, takze Waszym, przypadku. Czy mowi Wam cos haslo
      20/80? To sie podobno zaczyna - 20 % spoleczenstw ma prace, 80% jest jej
      pozbawionej. Idzie nowa era - globalnego swiata - ciezko jest przewidzic w
      jakim swiecie przyjdzie zyc naszym dzieciom, bo nas to chyba jeszcze nie
      dotnie, choc kto wie?

Tymczasem pozdrawiam
      Wierze ze sa tacy emigranci ktorych moj post nie zbulwersowal
      I pozdrawiam "bliska dusze"smile z Krakowa - miasta moich studiow i pierwszej
      pracy, a bede sie staral aby tez miastem reszty, oby ciekawego, zyciasmile)

Mariusz
      • don2 Re: Nie moge sie powstrzymac od komentarza 24.06.02, 00:44

A jednak okazales sie glupim szczylem i twoj ojciec nie ma z kogo byc
        dumnym.Zmien pampersy i jazda na hale flaki z dorszy wyciagac.A wode lac mozesz
        na podloge pelna odpadkow a nie na forum.ale nie mysl ,ze to cos negatywnego
        pracowac w rybnej przetworni-wielu wielkich ludzi tak zaczynalo.Uklony dla
        polskich zakonnic.Odwiedzasz je? Porzadne ofiarne kobiety.
      • Gość: marcee Re: MAriusz IP: *.krakow.cvx.ppp.tpnet.pl 24.06.02, 00:56
        trzymam kciuki za udane zycie w rajskim Krakówku

martisz mnie tym wskaznikiem 20/80
        jestes pewien?
        moze to tylko pomruki antyglobalistow?
        • Gość: mariusz Re: MAriusz IP: *.reykir.is 24.06.02, 01:18
          raczej pomruki antyglobalistowsmile
          ale polecam lekture "Pulapka globalizacji" dwoch niemieckich autorow, nazwisk
          nie pamietam

tutaj w Islandii sporo zna Krakow i sa zafascynowani tym miastem,
          Ci co nie byli chca je odwiedzic, bo zbyt dobrego o nim slyszeli od tych co juz
          bylismile)))

szczesciarze ktorzy w nim mieszkajasmile))

Pozdrawiam cieplo
          Mariusz
          • cornio Re: MAriusz 24.06.02, 01:36

ha ha ha ha ,bo sie zeszczam ze smiechu.wielu zna krakow-ty palancie w rozum
            kopniety.niewielu wie co to Polska a nie mowiac o tym,ze wie gdzie lezy !
            • Gość: mariusz Re: MAriusz IP: *.reykir.is 24.06.02, 01:57
              slyszalem ze klopoty z geografia maja glownie amerykanie

moze zalezy od tego na kogo sie trafia
              albo w jakim srodowisku sie obraca

z zasady nie "ubarwiam" tego co pisze
              w informacje odbiegajace od prawdy

nie wiem gdzie jestes - i zreszta nie interesuje mnie to
              W Islandii jesli mowie ze jestem z Polski, to prawie kazdy sie pyta czy moze z
              Krakowa, bo zna, slyszal, badz planuje odwiedzic to miasto
              • cornio Re: MAriusz 24.06.02, 02:01

> slyszalem ze klopoty z geografia maja glownie amerykanie
                >
                > moze zalezy od tego na kogo sie trafia
                > albo w jakim srodowisku sie obraca
                >
                > z zasady nie "ubarwiam" tego co pisze
                > w informacje odbiegajace od prawdy
                >
                > nie wiem gdzie jestes - i zreszta nie interesuje mnie to
                > W Islandii jesli mowie ze jestem z Polski, to prawie kazdy sie pyta czy moze z
                > Krakowa, bo zna, slyszal, badz planuje odwiedzic to miasto

No tak ,tego zasranca faktycznie trzeba bylo olac z poczatku.
                • Gość: jot-23 Re: MAriusz IP: *.dyn.optonline.net 24.06.02, 02:03
                  cornio napisał(a):

> No tak ,tego zasranca faktycznie trzeba bylo olac z poczatku.

hehe, ale nie, kufa twa, paluszki do konwersacji swedza, "jestem z polski" ...
                  "ooo naprawde? przypadkiem nie z krakowa, wie pan, panska prezencja mowi mi z
                  krakow badz okolice"
                  • Gość: Sar Re: MAriusz IP: *.prem.tmns.net.au 24.06.02, 10:35

> hehe, ale nie, kufa twa, paluszki do konwersacji swedza, "jestem z polski" ...
                    > "ooo naprawde? przypadkiem nie z krakowa, wie pan, panska prezencja mowi mi z
                    > krakow badz okolice"

Wiesz, co J-23, to niezupelnie i nie stuprocentowo musi byc tak, ze ludzie za
                    granica nie wiedza nic o Polsce.
                    Ja w ciaku mojego kilkunastuletniego pobytu , w Australii zreszta, spotkalm sie z
                    przypadkami bezdennej ignorancji, ale rowniez spotykalam ludzi, ktorzy zagadywali
                    mnie dosc sensownie o sprawy, o ktorych czesto sami Polacy pojecia nie maja.
                    Mlody czlowiek zwiazany z teatrem (pochodzi z wysp Samoa) zagadnal mnie np o
                    Szajne i Grotowskiego. Dziewczyna - Australijka zaczela rozmowe o Lemie i
                    Andzrejewskim, ja szczerze mowiac obu z nich nie lubie wiec wypowiedziec sie nie
                    bardzo moglam. Ktos tam pytal o polskie korzenie konrada, znajoma slyszac o moim
                    wyjezdzie do Polski poprosila mnie o przywiezienie czegos z polskiej szkoly
                    plakatu.
                    A juz moje wszelkie oczekiwania przeszlo, gdy spotkana przez znajomych
                    nauczycielka ( ze szkoly podstawowej)czyatej krwi Aborygenka zreszta, wdala sie
                    ze mna w dyskusje o historii Polski, rozbiorach itd. ze szczegolami o ktorych ja
                    zbyt wiele nie wiedzialam.
                    Tak wiec uogolnianie, ze nikt o nas nic nie wie, bo:
                    1. wszyscy na zachodzie to glaby, lub
                    2. nie jestesmy tego warci,
                    jest mocno naciagane.

Oczywiscie, jesli zechcesz mozesz zdezawuowac moja wypowiedz i osmieszyc to co
                    napisalam, argumenty ad personam zawsze sie jakies znajda, a jesli nie to
                    mozna "wykreowac", ale nie zmienisz faktu, ze wiedza o nas, wiedza...

Krakow, Warszawa... to znane nazwy. No chyba ze ma sie szczescie rozmawiac z
                    ludzmi, ktorzy nie interesuja sie niczym innym jak footbol-rugby, krykiet czy
                    jakies inny sport.

Pozdrawiam
                    Sar
              • Gość: ........ Re: MAriusz IP: *.sympatico.ca 24.06.02, 06:25

> slyszalem ze klopoty z geografia maja glownie amerykanie
                >
                > moze zalezy od tego na kogo sie trafia
                > albo w jakim srodowisku sie obraca
                >
                > z zasady nie "ubarwiam" tego co pisze
                > w informacje odbiegajace od prawdy
                >
                > nie wiem gdzie jestes - i zreszta nie interesuje mnie to
                > W Islandii jesli mowie ze jestem z Polski, to prawie kazdy sie pyta czy moze z
                > Krakowa, bo zna, slyszal, badz planuje odwiedzic to miasto

* Nie lej wody czlowieku, szczegolnie dla emigrantow ktorzy dobrze
                wiedza jak bardzo Krakow jest znany w reszcie swiata. Pocieszaj
                sie. Zanosi sie na to, ze zawali was fala turystow szczegolnie z
                Islandii.
        • Gość: marcee Re: MAriusz IP: *.krakow.cvx.ppp.tpnet.pl 24.06.02, 01:37
          Wez ich ze soba o naszego krakowa...
          Slowo cieplo sugeruje ze troche tesknisz za krakówkiem. Ja lubie sie zapatzrec
          na szzcyty Tatr widziane ze wzgozra wawelskiego.

Wiesz skad sie wziely labedzie w Krakowie? Zakochany Zygmunt August sprowadzil
          je dla Radziwillowny z francji najpierw do wilna (a potem krakowa i stad po
          calej polsce) Lubie patzrec jak sobie plywaja majestatyzcnie po wisle. W
          sredniowiecznej francji byly symbolem milosci.

Krakow sam w sobie jest taki sobie. Jednakze jako tlo zyjacych w nim ludzi
          staje sie nieprawdopodobnie piekny.
          • Gość: mariusz Re: MAriusz IP: *.reykir.is 24.06.02, 02:02
            dla mnie jest piekny i "z dusza"
            a ludzie dodaja mu uroku

Tatr natomiast nie lubie (nawet jesli to widok z Wawelu)- za tloczno

Pozdrawiam
            Mariusz
            • Gość: emil Re: MAriusz IP: 5.2.1D* / *.public.svc.webtv.net 24.06.02, 03:48
              Sluchajcie kochani tym studentem mie ma sie co przejmowac. Mlody , bunczuczny i nadety. Takim najczesciej woda do dupy w zyciu sie nalewa dosc szybko i duzo.Zrobmilaske tak mi zawrocil glowe tymi owocami ze sam siedze wpatrzony w monitor z duzym nozem ,obieram jablka i palaszuje.Co do tych niebezpiecznych cukrow to tu w stanach lekarze mowia ,ze ponoc w owocach to cukier naturalny i zdrowy. No ale moze nasza doktorowa wie lepiej . Wiecie na co mam ochote. Napic sie piwa. Jade do sklepu. Na razie czesc.
              • Gość: emil Re: MAriusz IP: 5.2.1D* / *.public.svc.webtv.net 24.06.02, 03:57
                Aha kochani jeszcze jedno. Gdyby tak w czasie mojej nieobecnosci student z doktorowa na mnie skakali ze cham , prostak , bydle i nieudacznik to powiedzcie im, za ja na klatkch schodowych w Polsce moczu nie oddaje , trawnikow nie depcze , w dresie nie chodze , aut nie kradne.Powiedzcie im tez ze od 20 lat w stanch uczciwie pracuje , nie bylem karany i takich jak ja to duza wiekszosc Polonii
                • miesco Re: MAriusz 24.06.02, 05:10
                  przestan MAriusz o tym zarciu bo mnie tez zaczelo brac na banany, szarpie sie
                  wlasnie z papuga bo ona tez chce. Ten cukier to straszna rzecz, mowie ci.
                  Ludzie wokol mnie padaja jak muchy. Wszystkie ulice zaslane sa zwlokami ludzi
                  albo przezartych truskawka albo dogorywujacych i blagajacych o skrawek jablka,
                  bo jeszcze im brakuje do pelnego komfortu.
                  Nie wiem co sie bedzie dzialo jutro. Slysze glosy ze niektorzy chca wp...c.

Dolicz i mnie: ja tez nie szczalem po klatkach schodowych i omijalem trawniki.
                  Zarowki na klatce, jak i wylacznika nie ruszylem. Zdazylo mi sie siknac obok
                  pisuaru. Za ten czyn walilem malego ile wlazlo. Czyzby dlatego mnie nazywano
                  chamem i niemyta swinia?
                  • miesco mialo byc do Emila. 24.06.02, 05:14
                    Na przeprosiny zaspiewam ci piosenke:
                    Emil du sollst nach Jause kommen
                    denn deine Frau ist krank
                    Emil du sollst nach Hause kommen denn deine Frau ist krank
                    Ist sie krank, bleibt sie krank,
                    liegt sie zu Haus' auf der Ooofenbank

Ja Ja wir bleiben hier bei einer Flasche Berliner Bier
                    Ja Ja wir bleiben hier by einer Flasche Bier!!!!
                    • Gość: mordyga Do marcee IP: *.bauboden.com, 24.06.02, 09:54
                      Przeczytalam Twoj komentarz i zyciorys i jedno bardzo mnie uderzylo. Cyt:Nie
                      chcialam pracowac u Turka i sypiac z
                      nim. Ja nie zaluje tej decyzji chociaz pewnie ty mi nie
                      wierzysz. Oczywiscie
                      znalam swietnie niemiecki, do tej pory posluguje sie nim biegle.

Czy uwazasz, ze wszyscy Polacy ktorzy zdecydowali sie na wyjazd z kraju tak
                      wlasnie zaczynali swoja kariere , jak Ty ja opisalas?
                      Ja takze wyjechalam z kraju w czasie studiow ale pierwsza rzecza ktora zrobilam
                      bedac juz w Niemczech bylo pojscie na kurs jezykowy a pozniej na studia. Nie
                      rozumiem dlaczego nie chcialas studiowac w Wiedniu jesli juz dobrze znalas
                      niemiecki. Poza tym nie rozumiem dlaczego akurat musialas pracowac u Turka???
                      Myslisz, ze wyjazd z kraju przekresla naukowe marzenia ludzi??? Absolutnie nie,
                      mozna sie dalej rozwijac gdyz w tych krajach istnieja ku temu wielkie warunki-
                      trzeba tylko chciec i robic cos w tym kierunku.
                      • Gość: kicius Re: IP: *.speed.planet.nl 24.06.02, 10:28
                        swieta racja,zadna z osob zabierajacych glos na forum nie wyjechala dla
                        kasy,lecz z pobudek idealistycznych-w poszukiwaniu wolnosci i lepszych
                        uniwersytetow,po osiwaty kaganek.Nick to nick,jesli chodzi o prawdziwe nazwiska
                        bruno to Czeslaw MIlosz,j-12 to Glowacki ,a ja jestem Ewa Kuryluk. Jezeli
                        czasami obnizamy loty i agresywnie bluzgamy na siebie w jezyku woznicow to
                        tylko dlatego,ze zycie na intelektualnych szczytach bywa stresujace.MAriusz
                        jest stypendusta ,jak juz zrobi habilitacje i do naszej elity dolaczy,to
                        zrozumie,i przeklinac sie tez nauczy.
                        • Gość: mordyga Re: Kasa i Oswiata IP: *.bauboden.com, 24.06.02, 10:34
                          Ej Kicius, nie sil sie na zlosliwosc tylko spojrz realnie na zycie. Zwlaszcza
                          na takie w zach. Europie. Albo masz dobry pomysl albo odpowiednie wyksztalcenie
                          i odpowiednie stanowisko, dobrze platna prace - a te wlasnie uzyskasz bedac po
                          studiach- zwlaszcza tych ukonczonych w Europie zach. Niestety takie sa realia.
                          • Gość: kicius Re: Kasa i Oswiata IP: *.speed.planet.nl 24.06.02, 10:48
                            Zgadzam sie,ale ,wlasnie kiedy staram sie miec bardziej realistyczne
                            podejscie,to musze zauwazyc,ze ciagle jeszcze wiele osob z Polski pakuje sie
                            w "tureckie"scenariusze.
                      • Gość: marcee Re: mordyga IP: *.krakow.cvx.ppp.tpnet.pl 24.06.02, 19:29
                        Ja w sumie nie wiem. Po prostu niepodobalo mi sie zycie polakow jakie tam
                        zobaczylam i tyle. Zreszta jak wyjechalam to bylam pewna ze nie pojde juz na
                        studia w ogole. Planowalam tam sobie cos innego niz studia. MOze inaczej
                        wyobrazalam sobie emigracje? Ze tez bedzie tak slodko i milo jak u rodzicow w
                        polsce a okazalo sie cos zupelnie innego.
                        Znajomosc jezyka wykozrystalam tez zabawnie. Raz jeden z polazckow ktory zapil
                        prosil mnie abym porozmawiala z szefem jego firmy i jakos go wylgala (slabo mi
                        poszlo bo mial pretensje do mnie potem)a drugi raz odplatnie tlumaczylam list
                        polki do turka (milosny) i odpisalam jej w jego imieniu. Turek byl zadowolony
                        ze mnie ))))))
                        Oj mordyga nie chce mi sie wymieniac jakie propozycje pracy tam mialam ale jak
                        mnie pzrycisniesz to sie wygadam. Coz bylam tam tylko tydzien wiec akurat
                        napatoczylam sie na polska najgorsza cholote i turkow, moze gdybym sie bardziej
                        wysilila ? No ale mnie sie nie chcialo wysilac generalnie w zyciu zdaje sie.

A propos niemiec. Moj kolega programista pisal mi z niemiec ze trudno mu b o
                        mieszka tez w jakiejs halasliwej dzielnicy bo niemcy wcale nie chca wynajmowac
                        mieszkan polakom w lepszych dzielnicach a jak sie okazalo ze bede redukcje w
                        firmie to szefowie zapowiedzieli ze pierwsi ida polaczki, nie pomogly prosby
                        zalogi niemieckiej ze zgodza sie an mniejsze pobory...
    • baloo1 Re: Nie moge sie powstrzymac od komentarza 24.06.02, 11:38
      mariuszku,
      jestem pod wrazeniem, naprawde ....

Tyle skromnosci, wyrozumialosci i oryginalnosci pogladow, to za duzo jak na
      jeden watek.
      Tyle perel intelektu porozrzucanych przed wieprze; postaram sie skrzetnie je
      wyzbierac do ostatniej i zachowac.. Kiedys pozwoli mi to blysnac w
      konwersacji ....

• baloo1 bylbym zapomnial ... 24.06.02, 11:46
        .. stypendium mozesz wykorzystac m.in. do zaznajomienia sie z regula "80/20" ,
        o ktorej z taki dostojenstwem piszesz ...
    • Gość: mariusz Pozegnanie z afryka IP: *.reykir.is 24.06.02, 14:57
      "Pozegnanie z Afryka" to siec malych kawiarenek wraz ze sklepem z podawanymi
      tam kawami. Siec caly czas sie powieksza, obecnie mysle ze jest w jakis 20
      miastach w Polsce. Sam bylem w Krakowie, Warszawie, Toruniu, Kielcach,
      Gliwicach, Lodzi, Wroclawiu, Zabrzu, Katowicach, Sosnowcu.
      We w Wroclawiu jest akurat spora, ale nie ma juz tego klimatu malej przytulnej
      , pachanca kawa kawiarenki.
      W Krakowie jest sklep (okolo 8X6 m) i 3 sale kawiarniane w kazdej po okolo 5
      stolikow (powierzchnia tyroche wieksza niz sklepu). Kawa parzona jest w
      ekspresach cisnieniowych podgrzewanych gazem (na sposob srodziemnomorski) oraz
      nowosc to kawa parzona w tradycji arabskiej w tygielkach, kawa jest zalana
      zimna woda i 5 razy podgotowywana i zdejmowana z ognia zanim zacznie sie
      gotowac, z dodatkiem jakiejs arabskiej przyprawy (nazwa wypadla mi z glowy).
      Wystroj wnetrz jest calkowicie zwiazany z kawami, na scianach czarnobiale
      zdjecia starych kawiarni wiedenskich, krzeselka obciagniete workami po kawach,
      w roznych miejscch stoja stare z roznych stron swiata naczynia do parzenia kawy
      co przypomina troche jakas kolekcje zbieracza. We wnetrzach panuje lekki
      polmrok na stolikach swiece, wejscie z ulicy, to wejscie do innego egzotycznego
      swiata.
      Wielkosc lokalu o niczym nie swiadczy. Lodz (Piotrkowska) slynie z ogromnych
      pubow w amerykanskim stylu. Ja nie przepadam za takimi powierzchniami, ani
      nowoczesnym -ergonimicznym wystrojem. "Pozegnanie " ma swoj klimat.

W Reykjaviku nie widzialem tak milej kawiarni, a puby nie roznia sie od
      krakowskich, a mam nawet wrazenie ze w Krakowie ludzie nie sa tak pijani po
      polnocy jak tutaj. A juz napewno nie wymiotuja przy stoliku co mialem okazje tu
      obserwowac -reakcje otoczenia to smiech, ja czulem niesmak.

Kilka pozycji z menu "Pożegnania z Afryką"

KAWY KOFEINOWE
      KAWY SMAKOWE
      Irlandzka
      Orzechowo – kremowa
      Waniliowo – orzechowa
      Czekoladowa
      Czekoladowo – migdałowa
      Kokosowa
      Amaretto
      Cynamonowa
      Pomarańczowa
      Mieszanka pięciu smaków

TRADYCYJNE
      Meksyk Maragogipe jasno palona
      Meksyk Maragogipe ciemno palona
      Etiopia Djimah
      Kenia A.B.
      Jawa W.I.B. ciemno palona
      Kostaryka Tarrazu ciemno palona
      Gwatemala Antigua ciemno palona
      Indie Plantation jasno palona
      Indie Plantation ciemno palona
      Brazylia Santos jasno palona
      Brazylia Santos ciemno palona
      Nikaragua SHB jasno palona
      Nikaragua SHB ciemno palona
      Kolumbia Excelso Medelin jasno palona
      Kolumbia Excelso Medelin ciemno palona
      Meksyk Highland ciemno palona
      Lavazza Grand Espresso
      Lavazza Crema Aroma
      Mieszanka NR 1
      Mieszanka Świąteczna ’98
      Mieszanka trzech kontynentów
      Mieszanka łagodna
      Mieszanka poranna
      Indie Cherry robusta

KAWY KOFEINOWE NISKODRAŻNIĄCE
      Pełnowartościowe kawy dla osób cierpiących na dolegliwości
      układu pokarmowego, pozbawione składników drażniących
      Jawa W.I.B. ( niskodrażniąca )

KAWY BEZKOFEINOWE
      TRADYCYJNE
      Jawa W.I.B.

KAWY GRANITOWE KOFEINOWE
      z lodem kawowym

SMAKOWE
      Irlandzka
      Orzechowo – kremowa
      Waniliowo – orzechowa
      Czekoladowa
      Czekoladowo – migdałowa
      Kokosowa
      Amaretto
      Cynamonowa
      Pomarańczowa
      Mieszanka pięciu smaków

TRADYCYJNE
      Kolumbia Excelso Medelin jasno palona
      Kolumbia Excelso Medelin ciemno palona

NAPOJE KAWOWE
      FRAPPE
      kawa z lodem
      Kofeinowe
      Bezkofeinowe

MAZUREK BAKALIOWY
      Jego historia jest równie interesująca jak smak. Inspiracją producenta
      wytwarzającego
      mazurek wyłącznie dla naszej sieci stał się przepis uratowany z pożogi
      rewolucyjnej
      przez przedstawiciela jednego z arystokratycznych rodów rosyjskich, przywieziony
      przez jego potomków, którzy w okresie międzywojennym osiedlili się w Polsce.
      --------------------------------------------------------------------------------
      • Gość: nonstop Re: Pozegnanie z afryka IP: *.siemens.de / 139.21.41.* 24.06.02, 15:12
        i po co to sie tak roz(spi)-sywac bylo?
        nie lepiej podac link z ktorego sie madrzysz;

-< "a talerzyk lezy jak lezal"
        • Gość: nonstop Re: Pozegnanie z afryka IP: *.siemens.de / 139.21.41.* 24.06.02, 15:21
          a oto i rzeczony (w dodatku w kolorze)
          www.mat.uni.torun.pl/~pasta/karta.htm
      • don555 Synek, wsciekla growa cie ugryzla? 24.06.02, 15:31
        Jeszcze kilka takich postow i forum Polonia zafunduje ci bezplatne leczenie w
        Tworkach! Tak trzymaj a wkrotce zostaniesz profesorem tego forum.

W restauracji "Pozegnanie z Afryka" w Szczecinie kelnerka przynosi zamowione
        paczki. Siedzacy za stolem dziekuje:
        -Caluje raczki za te dwa paczki!
        Po chwili kelnerka podaje dwa ciastka, Zamawiajacy dziekuje:
        -Za te dwa ciasteczka caluje w usteczka!
        Siedzacy obok upierdliwy i nerwowy facet odzywa siê :
        - Facet zamow wreszcie zupe !!!

• Gość: tato Re: Synek, wsciekla growa cie ugryzla? IP: *.fastres.net 24.06.02, 15:34
          don555 napisał(a):

> Jeszcze kilka takich postow i forum Polonia zafunduje ci bezplatne leczenie w
          > Tworkach! Tak trzymaj a wkrotce zostaniesz profesorem tego forum.
          >
          > W restauracji "Pozegnanie z Afryka" w Szczecinie kelnerka przynosi zamowione
          > paczki. Siedzacy za stolem dziekuje:
          > -Caluje raczki za te dwa paczki!
          > Po chwili kelnerka podaje dwa ciastka, Zamawiajacy dziekuje:
          > -Za te dwa ciasteczka caluje w usteczka!
          > Siedzacy obok upierdliwy i nerwowy facet odzywa siê :
          > - Facet zamow wreszcie zupe !!!
          >

.....To lepsze niz zdjecie,hehehe................
      • Gość: Bozena L Re: Pozegnanie z afryka IP: *.sympatico.ca 24.06.02, 20:53

> "Pozegnanie z Afryka" ...

Czy ty sie szaleju opiles czy kawy? Tu jest forum a nie
        przepisywalnia.
    • ro-bert Do idealisty 25.06.02, 00:01
      A ja myslalem, ze Ty to po prostu idealista! Znowu sie pomylilem! Ty jestes po
      prostu glupi!

Bez pozdrowien

Robert
      • Gość: mariusz do ro-berta IP: *.reykir.is 25.06.02, 01:21
        ro-bercie drogi,

nie latwo byc idealista a do tego jeszcze madrym,
        Ty, drogi ro-bercie, nie rozumiesz tego choc madrys i nie-idealista

Madrzy, jak wiesz, emigruja
        a jam jeno na czasowym pobycie
        i nie-madro wroce do kraju

Dobrej Nocy ro-bercie
        Milych, madrych snow

Mariusz
        • Gość: Paul Mariusz, ty sfrustrowana, "entelegencka" gnido.... IP: *.proxy.aol.com 25.06.02, 18:31

> ro-bercie drogi,
          >
          > nie latwo byc idealista a do tego jeszcze madrym,
          > Ty, drogi ro-bercie, nie rozumiesz tego choc madrys i nie-idealista
          >
          > Madrzy, jak wiesz, emigruja
          > a jam jeno na czasowym pobycie
          > i nie-madro wroce do kraju
          >
          > Dobrej Nocy ro-bercie
          > Milych, madrych snow
          >
          > Mariusz
          Jestes nudny i zachowawczy. Jestes przewidywalny w swym genialnym napuszonym
          tepactwie i jestes z tego dumny, gratuluje. Ale blagam nie zameczaj Bogu ducha
          winnych ludzi swa metna madroscia, zostaw te skarby dla podobnych tobie znajonych
          i z pewnoscia dumnych z ciebie rodzicow - europejskich
          zwyrodnialcow "entelektualnych". Czuje do ciebie i "twego rodzaju" wiekszy
          wstret, niz do smierdzacego bezdomnego pijaczka ktorego mijam co dzien w drodze
          do metra. Uszanowanie.
          Paul

• Gość: mariusz Re: Mariusz, ty sfrustrowana, IP: *.reykir.is 25.06.02, 20:05
            a skad w tobie tyle agresji ????
            • Gość: Paul Re: Mariusz, ty uniwersytecki jolopie..... IP: *.proxy.aol.com 25.06.02, 20:26

> a skad w tobie tyle agresji ????
              A skad wtobie tyle pozerstwa i puszenia sie???? Gdzie ty widzisz agresje? Moze
              myslisz ze sie czyms zdenerwowalem? Pewnie masz szczescie i nie spotkales sie
              jeszcze z prawdziwa agresja. Dodatkowo powiem ci ze niektore "przejawy agresji",
              ktore mozna zauwazyc np. w pewnych "organizacjach", wcale nie swiadcza o
              agresywnosci osobnika "agresywnie" sie zachowujacego. Moze to dotrze do twojego
              inteligenckiego, zakutego lba: "Wartosc i sposob wypowiadania idei zupelnie jest
              niezalezna od czlowieka, ktory ja wypowiada. Istnieje nawet prawdopodobienstwo,
              ze idea jest tym czystrzym wytworem intelektu, im czlowiek jest mniej szczerym,
              tym mniej bowiem bedzie ona zabarwiona jego potrzebami, pragnieniami lub
              przesadami." Uszanowanie.
              Paul

• Gość: mariusz 20/80 IP: *.reykir.is 25.06.02, 01:40
      Niestety nie znalazlem pelnej wersji ksiazki w internecie, aby ciekawych
      odeslac do rozdzialu o spoleczenstwie 20/80.

Ale jest recenzja tejze:
      republika.pl/zdmochowski/Recenzje/Recenzja%20-%20Pulapka%
      20Globalizacji.html

a lekture calosci polecam,
      ile w niej prawdy trudno mi ocenic
      ale napewno ciekawa

Mariusz

• balool Re: Nie moge sie powstrzymac od komentarza 25.06.02, 18:48
      mariuszku,
      jestem pod wrazeniem, naprawde ....

Tyle skromnosci, wyrozumialosci i oryginalnosci
      pogladow, to za duzo jak na
      jeden watek.
      Tyle perel intelektu porozrzucanych przed wieprze;
      postaram sie skrzetnie je
      wyzbierac do ostatniej i zachowac.. Kiedys pozwoli mi
      to blysnac w
      konwersacji ....
      • Gość: mariusz Re: Nie moge sie powstrzymac od komentarza IP: *.reykir.is 25.06.02, 20:05
        a czemu kolega sie powtarza?????
        • Gość: Paul Re: Nie moge sie powstrzymac od komentarza IP: *.proxy.aol.com 25.06.02, 20:27

> a czemu kolega sie powtarza?????
          Bo do ciebie nie dociera. Uszanowanie.
          Paul

• baloo1 Re: Nie moge sie powstrzymac od komentarza 26.06.02, 01:24
          a czemu to kolega nie czyta uwaznie nickow ?
    • cracovian Re: RAK 25.06.02, 20:43
      Mariusz jest jak rak, na ktorego nie ma lekarstwa i nie ma czym zabic. Nawet
      jak sie troche czlowiek podleczy to Mariusz/rak zaatakuje spowrotem znienacka :-
      )

Przyjaciol na tym forum Mariuszku nie zrobiles, wiec spadaj i patrz na
      te "przepiekne" i blotniste krajobrazy zamiast bezmyslnie w monitor. Po
      przyjezdzie do naszego kraju, osi europy, uwazaj zeby tylko skinheadzi nie
      spuscili ci lania na tym przepieknym krakowskim ryneczku...
    • Gość: mariusz to ja juz dziekuje wszystkim IP: *.reykir.is 25.06.02, 22:34
      za mila pogawedke
      za tworcza wymiane pogladow
      i za wzajemny szacunek
      jak przystalo na osoby sie nie znajace
      ktore laczy brak mozliwosci pogadania w ojczystym jezyku w miejscu pobytu
      i zerkajace z tego powodu w komputer

czasami dochodze do wniosku
      ze swiat bez Polakow bylby troche lepszy

• Gość: Jankes Re: to ja juz dziekuje wszystkim IP: *.broadcom.com 25.06.02, 22:39

Nie gadaj glupot!
        Ja wlasnie w weekend dzieki Forum poznalem grupke coolastych Polakow.
        Te pare tutejszych plew nie swiadczy o wszystkich.

Jankes
        • bozena_1 Re: to ja juz dziekuje wszystkim 25.06.02, 22:45
          Gość portalu: Jankes napisał(a):

>
          > Nie gadaj glupot!
          > Ja wlasnie w weekend dzieki Forum poznalem grupke coolastych Polakow.
          > Te pare tutejszych plew nie swiadczy o wszystkich.
          >
          > Jankes

KUTASY OPUSZCZAJA PIEKNA KANADE
          PACHNACA ZYWICA
          • Gość: Jankes Re: to ja juz dziekuje wszystkim IP: *.broadcom.com 25.06.02, 22:53

Jedno co dobre z mniejszej ilosci Polakow w Kalifornii to ze nie trzeba takich
            jak Ty widywac, sluchac itp. Siedz sobie na tym swoim Mimico, pisz glupoty i
            poc sie w tej strasznej wilgoci torontonskiej.

I pamietaj co Ci juz kiedys napisalem: za kazdym razem jak rzucisz we mnie
            epitetem pomysl, ze w sklepie zaplacisz 15% a ja tylko 7.75%...

Milego placenia wysokich podatkow

Jankes

• bozena_1 Re: to ja juz dziekuje wszystkim 25.06.02, 22:57
              Gość portalu: Jankes napisał(a):

>
              > Jedno co dobre z mniejszej ilosci Polakow w Kalifornii to ze nie trzeba takich
              > jak Ty widywac, sluchac itp. Siedz sobie na tym swoim Mimico, pisz glupoty i
              > poc sie w tej strasznej wilgoci torontonskiej.
              >
              > I pamietaj co Ci juz kiedys napisalem: za kazdym razem jak rzucisz we mnie
              > epitetem pomysl, ze w sklepie zaplacisz 15% a ja tylko 7.75%...
              >
              >
              > Milego placenia wysokich podatkow
              >
              > Jankes
              >

Jaki kutas takie podatki!
    • beach_boy Przyglup rodem z Polski! 25.06.02, 23:20
      Mariusz, problem z toba jest bardzo prosty, jestes palantem ale sobie zupelnie
      z tego nie zdajesz sprawy. To jest bad news, good news dla ciebie jest to ze
      takich oslow wsrod Polakow jest wielu, w szcegolnosci wsrod tych "bezposrednio
      z Polski". Ludzie ktorzy sie zaklimatyzowali za granica najczesciej nie zadaja
      sie z krajowymi palantami jako ze ci sa poprostu inni. Jak z "Homo Sovieticus"
      proces przeobrazen spolecznych a z tym mentalnych spoleczenstwa polskiego nie
      tylko nie jest zakonczony ale wrecz dopiero sie zaczal kilka lat temu a nie
      nawet 90 roku. Jest to proces dlugotrwaly i bedzie w kraju duzo dluzszy niz byl
      on dla nas (mnie rowniez) rzuconych na gleboka wode na zachodzie.
      Bedac juz dwadziescia lat w pieknej slonecznej Kaliforni, jak rowniez
      przejezdzajac wiele innych krajow w ciagu tego czasu moje horyzonty sa bardziej
      klarowne niz u ciebie.
      Jesli pobedziesz, popracujesz 5 lat na zachodzie to tez zmienisz poglady. Jesli
      wrocisz do Polski zajmnie ci to nastepne 15 lat ale wczesniej czy pozniej
      dojdziesz do wniosku jakim durniem skonczonym byles w roku 2002.
      Tymczasem polecam PROZAK lub inne srodki lagodzace dolegliwosci zwiazane ze
      splaszczeniem polkul muzgowych jezeli maz dwie (mniej prawdopodobne).
      Jesli to nie pomaga sprobuj lewatywe po kazdym posilku aby gowno nie uderzalo
      ci w dekiel a przy tym wylewal nadwyzki na tym FORUM.

Beach_Boy, California

HA! HA! HA! HA! HA!
      HA! HA! HA! HA!
      HA! HA! HA!
      HA! HA!
      HA!
      • bulldog3 Re: Przyglup rodem z Polski! 26.06.02, 02:00
        Bardzo dobra wypowiedz !!! Tak trzymac!!! jestes ozdoba tego Forum !!!!

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka