Dodaj do ulubionych

PZPR - jak bylo wspaniale

IP: *.broadcom.com 30.07.02, 18:56
Przeciez to plakac sie chce...

TNS OBOP: 40 proc. Polaków dobrze ocenia rządy PZPR

wyborcza.gazeta.pl/info/artykul.jsp?xx=953463&dzial=0115
Obserwuj wątek
    • Gość: Karlik Re: PZPR - jak bylo wspaniale IP: *.cpe.quickclic.net 30.07.02, 20:39
      No Jankes zalozmy ze w PRL wszyscy mieliby paszport,i bylaby jakas tam wlasnosc
      prywatna jak w Jugoslawi,zgadzasz sie ze to by istnialo do dzisiaj,bo ja mysle
      ze tak,pyrsk.
    • Gość: Artur nie chce nawet czytac IP: *.access.nacamar.de 30.07.02, 20:39
      Gość portalu: Jankes napisał(a):

> Przeciez to plakac sie chce...
      >
      > TNS OBOP: 40 proc. Polaków dobrze ocenia rządy PZPR
      >
      > <a href="wyborcza.gazeta.pl/info/artykul.jsp?
      xx=953463&dzial=0115"target
      > ="_blank">wyborcza.gazeta.pl/info/artykul.jsp?xx=953463&dzial=0115</a>
      ............
      a co do tych 40%, to moze sie nawet zgadzac,
      tylu (a moze i wiecej), finansowo, nie moze sobie na nic pozwolic.
      I wlasnie tacy, (o troche popadanych komuchow)) tesknia, za Q...wa PZPR-em.
      na pochybel im,
      pokolenie do wymarcia!

• pedarasta Re: nie chce nawet czytac 30.07.02, 20:44
        na pohybel im powiadasz? zupelnie nic od nich nie dostales?

ale masz dobra obserwacje ze to te 40% to ci bardzo niezamozni. Ja pewnie tez
        bym byl jednym z tych biednych.

A moze powiesz kto co i dlaczego ten przewrot zafundowal? Sam sie zrobil? Taki
        zywiol wolnych zwiazkow zawodowych?
        • Gość: Artur Re: nie chce nawet czytac IP: *.access.nacamar.de 30.07.02, 21:39
          pedarasta napisała:

> na pohybel im powiadasz? zupelnie nic od nich nie dostales?
          >
          > ale masz dobra obserwacje ze to te 40% to ci bardzo niezamozni. Ja pewnie tez
          > bym byl jednym z tych biednych.
          >
          > A moze powiesz kto co i dlaczego ten przewrot zafundowal? Sam sie zrobil?
          Taki
          > zywiol wolnych zwiazkow zawodowych?
          ...............
          Slowa Zwiazki nie uzylem. Wogole ten mutant, ktory jest teraz...to osobny
          temat. I wiesz dobrze, o co w tym watku chodzi. Blagam, nie grzebny sie w
          politycznym gownie ostatnich 20-30 lat. Komuny nie lubilem (he he).
          Tytul mojego postu jest "nie chce nawet czytac". Jak myslisz dlaczego?

• Gość: juk Re: PZPR - jak bylo wspaniale IP: 194.250.125.* 30.07.02, 22:35
      Z tego wynika, ze 40% Polakow to idioci. Jak mozna inaczej ocenic tych, ktorzy
      dobrze mysla o morderstwach UB, zsylkach na Sybir, zlamanym zyciu milionow
      ludzi etc. etc.

A wiecie dlaczego teraz w Polsce duza czesc spoleczenstwa zyje w biedzie ?

Dlatego, ze ten pierdolony ustroj spowodowal, ze bylo: Czy sie stoi, czy sie
      lezy, dwa patyki sie nalezy.

Czyli przez dwa pokolonia (45+ lat)w zasadzie spoleczenstwo sie opierdalalo, a
      teraz placze, ze biedne.

IDIOCI !!!!!
      • Gość: anty-idiota Sam jestes idiota IP: *.97.252.64.snet.net 30.07.02, 22:38
        Nie tobie szczylu ocieniac innych.
      • Gość: Jankes Re: PZPR - jak bylo wspaniale IP: *.broadcom.com 30.07.02, 22:40
        Nie tyle spoleczenstwo sie opierdalalo co nie mialo innych mozliwosci.

To, ze w Polsce jest tak zle to wlasnie "zasluga" komuny ale do tepych lbow
        polowy spoleczenstwa to nie dociera najwyrazniej i to jest straszne.

Jankes
        (Zalamany)
      • Gość: Artur Re: PZPR ? / do juk IP: *.access.nacamar.de 30.07.02, 23:59
        nic nie zrozumiałes/łas.
        jankes w poscie ponizej juz tobie wyjasnil, nie bede sie wiec powtarzał.

Gość portalu: juk napisał(a):

> Z tego wynika, ze 40% Polakow to idioci. Jak mozna inaczej ocenic tych,
        ktorzy
        > dobrze mysla o morderstwach UB, zsylkach na Sybir, zlamanym zyciu milionow
        > ludzi etc. etc.
        >
        > A wiecie dlaczego teraz w Polsce duza czesc spoleczenstwa zyje w biedzie ?
        >
        > Dlatego, ze ten pierdolony ustroj spowodowal, ze bylo: Czy sie stoi, czy sie
        > lezy, dwa patyki sie nalezy.
        >
        > Czyli przez dwa pokolonia (45+ lat)w zasadzie spoleczenstwo sie opierdalalo,
        a
        > teraz placze, ze biedne.
        >
        > IDIOCI !!!!!
    • dundee_girl Re: PZPR - jak bylo wspaniale 31.07.02, 00:39
      A ja sie tym ludziom nie dziwie, przynajmniej mieli zapewniony dach nad glowa i
      jedzenie. A teraz? W duzych miastach jeszcze ludzie sobie jakos radze, ale na
      wsiach jest tragicznie.
      • ozpol Re: PZPR - jak bylo wspaniale 31.07.02, 00:52
        Jesli sie patrzy z punktu widzenia czlowieka prostego, ktory chcial miec prace,
        nie umierac z glodu, dach nad glowa - to byly idealne czasy i tak chcialo 40
        czy 60 % ludzi i dla nich jest obojetne kto zadzil czerwoni zieloni czy czarni.
        Czy na Zachodzie nie zyje tak wiekszosc spoleczenstwa i maja w nosie
        te "wielkie" sprawy. Liczy sie garnek i co na stole.
        Tak wiec nie kopmy przeszlosci bo dla nie ktorych bylo to ludzkie zycie.
        A argumenty na temat UB, ograniczenia wolnosci itp itp - czy cos sie zmienilo,
        czy jest lepiej w tych "demoratycznych" krajach?
        • Gość: Jankes Re: PZPR - jak bylo wspaniale IP: *.oc.oc.cox.net 31.07.02, 02:38
          Moze i bylo to ludzkie zycie ale na kredyt.
          Czasy PZPR sie skonczyly bo sie skonczyl ten wlasnie kredyt.
          Ja tez jeszcze dzis moge poleciec i nakupowac sobie roznych drogich zabawek na
          karty kredytowe ale za kilka miesiecy bede spal pod mostem.
          W skali Kraju to trwalo kilkadziesiat zanim nastapila bankrucja.

Niestety ogromna, ciemna czesc spoleczenstwa sobie nie zdaje sprawy z tego.
          I zachciewa im sie zycia na kredyt ponownie. Ale jak sam wiesz mieszkajac
          poza Polska kolejnej karty kredytowej nikt Ci nie da. Najpierw musisz na nia
          zapracowac a to zwykle troche trwa. W moim przypadku, z przykladu, to bylo
          kilka ladnych lat dobrego rzadzenia wlasnymi finansami a w skali kraju to
          bedzie kilkadziesiat. Tylko cos z tym rzadzeniem sie jest kiepsko wiec pewnie
          bedzie dluzej...

Jankes
          • matic temat 31.07.02, 02:48
            to porownanie z karta kredytowa jest niefortunne bo ludzie na zachodzie tez to
            wsiakli a wiec co sie dziwic ze i Polakom sie to za bardzo podoba.
            Czy sie stoi czy sie lezy... Ciekawe ze 'wtedy' polska gospodarka sie liczyla w
            swiecie a teraz nie a nawet jej nie ma. Czy przepieprzono pieniadze? Czesciow
            je ulokowanow takich jak wiekszosc forumowiczow Polonia... dali paszporty do
            lapy i latwo teraz pisac... moze to i nie jest doskonaly rodzic ta Polska wg
            ciebie, ale jednak potrafisz sie ladnie wyslowic na pismie na tyle zebym cie
            komentowal... Czy mi zal tych po tych wsziach? Wies dostaje w dupe na calym
            swiecie. Dostala od PPRu i ich nastepcow. Taki juz los ludzi ze wsi. A co ci
            ludzie wyrabiali np z toba jak sie dorwali do wladzy? sam wiesz
            • khalif Re: temat 31.07.02, 03:38
              matic napisał(a):

> to porownanie z karta kredytowa jest niefortunne bo ludzie na zachodzie tez
              to
              > wsiakli a wiec co sie dziwic ze i Polakom sie to za bardzo podoba.
              > Czy sie stoi czy sie lezy... Ciekawe ze 'wtedy' polska gospodarka sie liczyla
              w
              >
              > swiecie a teraz nie a nawet jej nie ma. Czy przepieprzono pieniadze? Czesciow
              > je ulokowanow takich jak wiekszosc forumowiczow Polonia... dali paszporty do
              > lapy i latwo teraz pisac... moze to i nie jest doskonaly rodzic ta Polska wg
              > ciebie, ale jednak potrafisz sie ladnie wyslowic na pismie na tyle zebym cie
              > komentowal... Czy mi zal tych po tych wsziach? Wies dostaje w dupe na calym
              > swiecie. Dostala od PPRu i ich nastepcow. Taki juz los ludzi ze wsi. A co ci
              > ludzie wyrabiali np z toba jak sie dorwali do wladzy? sam wiesz

cos nie bardzo to skladnie poskladales smile napisz cos jeszcze,tylko sie nie
              spiesz. K.-miedzy mlotem a kowadlem
          • Gość: dundee_girl Re: PZPR - jak bylo wspaniale IP: *.syd.connect.com.au / 210.9.62.* 31.07.02, 04:04
            Jankes, jak ludzie nie maja co do gara wlozyc to czego oczekujesz?
            Ty i ja i inni tutaj wyjechalismy, a reszta Polakow musi tam zyc.

No dobra, zaraz powiecie ze nie musi, ale to chyba juz inny temat.
            • ozpol Re: PZPR - jak bylo wspaniale 31.07.02, 04:15
              Jankes - zupelnie zle zrozumiales. Mnie nie przekonywuj do tamtych czasow, bo
              to jest powod ze tutaj jestem, ale piszmy dlaczego ludzie w Polsce tesknia za
              starymi czasami. Zycie na kredyt i inne teksty - popatrz na budzet panstwa jak
              US czy wlasny - wiekszosc zyje na kredyt tylko rzadzenie jest inne.
              Ale do tematu - piszemy o ludziach ktorzy maja ograniczony wybor i zyja tam i
              nie nalezy sie dziwic ze tak mysla. Faktem jest ze jest duzo lenistwa ale
              system troche w tym pomogl, ale nie powiesz komus ktory po skonczeniu szkoly
              szuka pracy poprzez 2 lata i nic - zupelnie nic. Czy ma pakowac sie i za
              chlebem? Nie wszyscy sa wstanie podjac taka decyzje, bo ciagle licza ze a nuz
              cos sie trafi. Ja pochodze z miasta ze za tych "zlych" czasow 11,000 ludzi
              mialo prace - szkoly zawodowe byly pelne i raczej prosta byla droga zyciowa.
              Teraz - 4,000 pracuje reszta sie szarpie - szkoly zawodowe pozamykane - tylko
              jedno liceum zawodowe sie uratowalo i co powiesz takim ludzia. Pakujcie sie i
              emigrujcie..Zaraz ktos powie o iniciatywie i otwieraniu interesow itp itp - ale
              to jak wiemy tylko moze robic ograniczona grupa ludzi - reszta potrzebuje
              miejsc parcy i jesli tego nie ma to ... dlatego myslal o Tamtych czasach jako
              dobrych - bo mieli droge do emerytury a teraz co...
              • Gość: Jankes Re: PZPR - jak bylo wspaniale IP: *.oc.oc.cox.net 31.07.02, 05:30
                Ozpol o czym Ty mowisz!?
                Kiedys 11 tysiecy mialo prace, ktora moglo zrobic 4 tys!
                A jak ludzie mieszkali? Rodzina na rodzinie a wlasne mieszkanie za 20-30 lat.
                Samochod to tylko marzenie bylo. Telefon!!! 20 lat czekania!
                A wiesz ze byly wioski bez elektrycznosci?
                A sklepy gdzie na polkach byl tylko ocet?
                Nie bylo nic pozytywnego za komuny. I szkoda ze ich nie powywiesano na
                latarniach jak to mowilo sie podczas stanu wojennego.

Eech ze komus wogole przychodzi do glowy cos dobrego powiedziec o tamtych
                czasach...

Tylko plakac sie chce...

Jankes
                • dundee_girl Re: PZPR - jak bylo wspaniale 31.07.02, 06:12
                  Jesli jest tak wspaniale w III RP to czemu Jankes nie wrocisz?
                  W PRL bylo jak bylo, czasem ludzie byli tak ociemnieli ze nie wiedzieli ze w
                  zasadzie mogloby byc inaczej. Ale prace mieli i za co czynsz placic a teraz to
                  Cie wywala na zbity pysk z mieszkania.
                  • Gość: Jankes Re: PZPR - jak bylo wspaniale IP: *.oc.oc.cox.net 31.07.02, 06:18
                    Chyba wypilas za duzo? Gdzie ja mowie ze w Polsce jest wspaniale?
                    Widze ze i Ty nalezysz do tych co maja blade pojecie na temat komuny.
                    Ot bylo zle ale nie bylo az tak zle.
                    Pewnie jestes ciut za mloda zeby pamietac jak to bylo a zakupy robila mama
                    stojac w kolejkach przez wiele godzin podczas gdy Ty myslalas jak wyjechac do
                    Kangurowni.

Prosze nie gadac glupot, ze ludzie mieli prace! To ze ktos chodzil gdzie do
                    jakies hali i udawal ze cos produkuje, ktore nie nadawalo sie do niczego to nie
                    znaczy ze mial prace.
                    Gdyby tak wszyscy mieli prace i produkowali to komuna do dzis panowalaby
                    niepodzielnie w Polsce.
                    • dundee_girl Re: PZPR - jak bylo wspaniale 31.07.02, 06:25
                      Nie unos sie, widac ze Ty nie potrafisz prowadzic rzeczowej dyskusji.
                      Czasy Komuny pamietam bardzo dokladnie, sama w kolejkach nie raz stalam.
                      Wyobraz sobie ze emigracja w zyciu mi do glowy nie przyszla - ot, stalo sie.

Za Komuny bylo zle ale teraz wydaje mi sie ze jest jeszcze gorzej. Kiedys
                      miales mozliwosc pomocy, zapomogi, Kosciol byl aktywniejszy jesli Ci sie
                      slabiej wiodlo,a teraz? Tylek na Ciebie wypna. I co z tego ze masz demokracje?
                      mi chodzi o zycie zwyklego Polaka -Szaraka.

Ja akurat pochodze z Warszawy, mojej rodzinie sie niezle powodzi, ale pamietam
                      jak 1.5 roku temy wujezdzalam z Polski, co sie dzialo na wsiach, w malych
                      wioskach. Za glowe mozna bylo sie zlapac.

PS Nie pije bo jestem w pracysmile
                      • Gość: Jankes Re: PZPR - jak bylo wspaniale IP: *.oc.oc.cox.net 31.07.02, 06:34
                        No coz, jak ktos mowi o dobrze o komunie to mnie szlag trafia i tyle.
                        Myslisz, ze ja nie wolalbym mieszkac na Woli tam gdzie mieszkalem niz
                        siedziec tu? Jasne, ze tak!
                        Zobacz sama co piszesz: kosciol pomagal !!!! Rany!!!
                        Kosciol pomagal i dlatego bylo lepiej?!?! Dziewczyno zastanow sie! Co to za
                        poziom zycia?

Nikt nie przeczy, ze teraz jest zle. Ja tylko nie jestem w stanie pojac jak
                        mozna dobrze oceniac tamte czasy.

Jankes
                        • dundee_girl Re: PZPR - jak bylo wspaniale 31.07.02, 06:39
                          Jezu, ale mnie wkurzyles! Tak kiedys Kosciol pomagal, mialam na mysli ze bylo
                          sie do kogo zwrocic o JAKAKOLWIEK pomoc. Kosciol wzielam jako przyklad! A
                          dzisiaj to sie na Ciebie wypna.
                          Daleka jestem od pochwal Komuny, ale dobrego slowa o tym co sie dzieje teraz
                          tez nic nie powiem.

Milo spotkac kolejnego Warszawiaka, ja z Saskiej Kepy.
                          • Gość: Jankes Re: PZPR - jak bylo wspaniale IP: *.oc.oc.cox.net 31.07.02, 06:55

Ani ja nie mowie nic dobrego o tym co sie dzieje tam teraz.

Na Sakiej Kepie (rejon Miedzynarodowej) mialem wielu przyjaciol wiec bywalem
                            tam dosc czesto mimo, ze z Woli to byl kawaaaal drogi.

Pozdrowienia

Jankes
                          • Gość: PawelD Ha! IP: *.sunsh2.vic.optusnet.com.au 31.07.02, 12:56
                            czesc krajanie!

od kiedy Miedzynarodowa to czesc Saskiej Kepy?

smile)
                            OK - ja tam z Falenicy;

ale moja dziewdczyna chodzila do Wyspianskiego (z nimi tez jezdzilem n obozy
                            harcerskie... ;,,)

----------

a co do sprawy...:
                            wielu osobom ZNACZNIE sie pogorszylo...

dlaczego mieli by byc zadowoleni?

cieszyc sie, ze ,,komunistom dokopano?"
                            byla radosc po pierwszych wyborach, a potem...

coraz smutniej...

Ja nie mam ,,przesadow ideologicznych" - bylem dyrektorem Centrum Negocjajcji
                            KOnfederacji Precodawcow Polskich (bliskie zwiazki z KOngresem Liberalnym).

I zgadnijcie co zdarzylo mi sie tam uslyszec?

Opowiesc z tramwaju - o staruszku ktory mowil
                            ,, ja tam komuny nie lubilem, ale musze powiedzec, ze za komuny nigdy nie bylem
                            glodny, a teraz jestem" (rok gdzies 1992)..

powiedzmy sobie uczciwie - nowa Polska bardzo zawidla wielu obywateli...

Dundee, ktora jest stosunkowo (jak sie wydaje) najbardziej swiezo z Polski ma
                            chyba najostrzejsze spojrzenie na to...

Dla mnie przemiany byly BAAARDZO korzystne (gdyby nie zona W ZYCIU bym nie
                            wyjechal) - ale widzialem i widze co sie dzieje z wieloma innymi.

Ludzie nie zyja ideologia: wspomnieniami Katynia czy UB...
                            Ludzie zyja bezrobociem, brakiem perspektyw, upadkiem standardow, szalejaca
                            korupcja...

Jesli 40% ludzi cos mowi to mie mozna im zarzucac ze sa idiotami, ale
                            zastanowic sie DLACZEGO TAK sie dzieje...

Pawel
                            Melbourne

• Gość: saba Re: PZPR - jak bylo wspaniale IP: *.Herder.Uni-Marburg.DE 31.07.02, 08:25
                    dundee_girl napisała:

> Jesli jest tak wspaniale w III RP to czemu Jankes nie wrocisz?
                    > W PRL bylo jak bylo, czasem ludzie byli tak ociemnieli ze nie wiedzieli ze w
                    > zasadzie mogloby byc inaczej. Ale prace mieli i za co czynsz placic a teraz to
                    > Cie wywala na zbity pysk z mieszkania.

Tak, wywala Cie na zbity pysk z mieszkania, ktore wczesniej komuna odebrala prywatnemu wlascicielowi, bo
                    przeciez wtedy wszytko ma nalezec do skarbu panstwa. Wtedy tez cierpieli ludzi i teraz tez cuerpia...ale zeby tesknic
                    do regresu....sorry tego nie rozumiem....
    • Gość: polak rece opdaja IP: *.dsl.lsan03.pacbell.net 31.07.02, 04:49
      tak ci co nic nie mieli to dostali od komuny,
      rodzice mojej zony zostali ograbieni przez kumomistow.!!!!!!!
      Nawet do tego stopnia ze strony z ksieg wieczystych
      poznikaly z zapisami z przed wojny.
      I ludzie pisza o PZPR ze bylo lepiej.
      Szkoda gadac
      NEROBY KOMUNISCI TO NAJEKSZE ZLODZIEJE W HISTORII SWIATA.
      jakie zycie mieli moi rodzice przed wojna i po wojnie.
      Najpierw niemcy wybili wartosciowych ludzi,
      potem ruskie,
      a potem resztke co zostala po wojnie zrobili to sami polacy.
      Tak ze ci co zarobili na ludziej krzywdzie !!!!!!!!
      teraz placza ze pod komuna bylo lepiej.
      A reszta jest slepa zeby zobaczyc co sie dzieje po 70
      latach komuny w ZSSR = rosja.
      Szkoda pisac bo jak mozna pisac do pijanego ze jest pijany

polak

> Przeciez to plakac sie chce...
      >
      > TNS OBOP: 40 proc. Polaków dobrze ocenia rządy PZPR
      >
      > <a
      href="wyborcza.gazeta.pl/info/artykul.jsp?xx=953463&dzial=0115"target
      >
      ="_blank">wyborcza.gazeta.pl/info/artykul.jsp?xx=953463&dzial=0115</a>
      • Gość: ozpol Re: rece opdaja i zle trafiasz w klawiature IP: 202.95.92.* 31.07.02, 06:19
        Ty i Twoja rodzina nalezy do tych 60% ktorym bylo zle ale nalezy zrozumiec te
        40% ktorym jest zle i teraz. czy teraz sie nie okrada ludzi z ich godnosci, czy
        nie wyrzuca sie ludzi na bruk bo ktos przekrecil prywatyzacje zakladu.
        Widze ze zle jestem zrozumiany, ale czasami nalezy zrozumiec albo starac sie
        rozumiec dlaczego jesli mamy tak dobrze w Polsce tyle ludzi teskni za starym.
        Poczytajcie dodatkowe wypowiedzi w Gazecie przy okazji tych badan i zrozumiecie
        ze za tamtymi czasami to nie tylko tesknia lenie, komunisci i UB ale takze
        ludzie zwyczajni chcacy normalnego zycia a ktorego nie maja wbrew obietnica.
        • Gość: Jankes Re: rece opdaja i zle trafiasz w klawiature IP: *.oc.oc.cox.net 31.07.02, 06:28
          Ozpol,

Ja mysle, ze to jest pozagrobowa zemsta komuny: ludzie wspominaja z
          utesknieniem. Ciezko caly aparat pracowal przez 50 lat zeby ludziom nasrac do
          glow tak zeby przez 12 kolejnych nie mogli stanac na nogi.
          Ciezka praca Rosjan, Niemcow a potem Polakow z UB przynosi efekty: pozostal
          ciemny narod. I jeszcze dodac milion tych ktorzy wyjechali w latach 80-tych.
          Ludzka rzecza jest szybko zapominac jaka byla smiertelnosc noworodkow
          (najwyzsza w Europie), srednia dlugosc zycia itp itd.

Wroc komuno, wroc...
          • Gość: polak Re: rece opdaja i zle trafiasz w klawiature IP: *.dsl.lsan03.pacbell.net 31.07.02, 18:57
            nareszczie ktos to zauwazyl i napisal.
            tak rece mi opadaja i nie trafiam w klawiature.
            BO TO JEST CLA PRAWDA 80 % SRA NA WALESE
            BIADOLI ZA KOMUNA
            a kto pamieta karki, moja mama wystawala godzinami w
            klolejkach tylko za zarciem,
            pamiec tych co teraz palcza jest bardzo selektywna
            pametaj tylko to co chca
            pisnie ze ci pokrzywdzeni tez musza umrzec - ktorzy pytam
            ?????????
            TO ZMACZY ZE LUDZIE KROTZY POTRACILI MAJTKI SWOICH
            DZIADKOW MAJA WYMRZEC ZEBY BYL SPOKOJ
            ciekawe podejcie.

rece opdaja

moze jeszcze cos napisze, ale po co do kogo ?!

> Ozpol,
            >
            > Ja mysle, ze to jest pozagrobowa zemsta komuny: ludzie
            wspominaja z
            > utesknieniem. Ciezko caly aparat pracowal przez 50 lat
            zeby ludziom nasrac do
            > glow tak zeby przez 12 kolejnych nie mogli stanac na nogi.
            > Ciezka praca Rosjan, Niemcow a potem Polakow z UB
            przynosi efekty: pozostal
            > ciemny narod. I jeszcze dodac milion tych ktorzy
            wyjechali w latach 80-tych.
            > Ludzka rzecza jest szybko zapominac jaka byla
            smiertelnosc noworodkow
            > (najwyzsza w Europie), srednia dlugosc zycia itp itd.
            >
            > Wroc komuno, wroc...
    • Gość: Jankes Na spacer - ochlonac IP: *.oc.oc.cox.net 31.07.02, 06:37
      Ide sie przejc.
      Dobrze ze jest chlodno na zewnatrz to ochlone ze zlosci na Australijczykow...
      Jeszcze bym pojechal pomordowac a po drodze Anze w Meksyku...

Jankes wink

• Gość: burak a ja tam komune lubie bo IP: *.proxy.aol.com 31.07.02, 06:43
        bylem mlody i rozumiem kazdego kto teskni za komuna bo wtedy byl tyle lat
        mlodszy.Sprawdzone jest ze zle idzie w niepamiec szybciej niz dobre.Jest to po
        prostu samoobrona organizmu przed .......
        • Gość: Jankes samoobrona organizmu przed... IP: *.oc.oc.cox.net 31.07.02, 06:56
          ... burakami.
          • Gość: maz Re: samoobrona organizmu przed... IP: *.arach.net.au 31.07.02, 07:03
            Jankes - a czy przypadkiem nie dlatego tak sie zloscisz
            ze czujesz w tym sa jakies nieprawdy ????????
            Argumenty za i przeciw mozna mnozyc ,ale co moga dzielic ci ludzie
            co przezyli zycie za komuny ,a teraz GLODUJA na starosc ???????
            Co maja ci mlodzi ,ze prawie kazdego marzeniem jest wyjechac za granice ??????
            • Gość: Jankes Re: samoobrona organizmu przed... IP: *.oc.oc.cox.net 31.07.02, 07:10
              Jasne! Zgadzam sie ze nie maja perspektyw i to jest przykre a nawet tragiczne.
              Tylko trzeba sobie zdac sprawe, ze to jest dzieki komunie. ot po prostu.
              To komuna zniszczyla Narod, ktory teraz nie moze sie podniesc. Demokracja i
              kapitalizm nie rodzi sie w ciagu jednaj nocy. A do tego jak sie ma jeszcze
              politykow ktorzy jak wiekszosc z nas Polakow, mysla tylko o sobie to sa efekty.
              • Gość: maz Re: samoobrona organizmu przed... IP: *.arach.net.au 31.07.02, 07:18
                No dobrze! Ale kto tych politykow wybiera w DEMOKRATYCZNYCH wyboracg ,jak nie My
                Polacy ???????
                To nie prawda ze za komuny narod byl ciemny.
                Jakby taki byl to nigdy by tej komuny nie zrzucil z siebie.
                Pewnie ze demokracja i kapitalizm nie tworza sie z dna na dzien,ale jak w
                miedzyczasie maja zyc szarzy ludzie ????????
                Napewno wiecej tu jest pytan ,niz mozna by dac pozytywnych odpowiedzi.
                • Gość: Jankes Re: samoobrona organizmu przed... IP: *.oc.oc.cox.net 31.07.02, 07:20
                  Zgadzam sie a nawet jestem przeciw!

To "tylko" 40% tak twierdzi i zreszta jak przeczytasz ten artykul to widac co
                  to sa za ludzie...
          • Gość: burak Re: samoobrona organizmu przed... IP: *.proxy.aol.com 31.07.02, 07:23

> ... burakami.

sluchaj kes miales isc sie przejsc
            cos krotki byl twoj spacer
            samoobrona twojego organizmu przed...........choroba psychiczna
            mial byc spacer.Jeszcze nie jest zapozno.
            Mi za komuny bylo dobrze a chcialem aby mi bylo jeszcze lepiej wiec jestem tu.
            Ipowiem ci szczera prawde nigdy mi tu tak dobrze nie bylo jak w komunie
            bo nim doszlem finansowo do pozycji z tamtych lat uplynelo za duzo lat.
            Wiesz -kazda pozycja to propozycja
            rilaks jak mowia kapy rilaks
          • Gość: bgsle Re: samoobrona organizmu przed... IP: *.proxy.aol.com 31.07.02, 07:30
            Teraz, kiedy juz wiemy jak strasznie nam sie zylo za czaso komuny moglibyscie
            zapytac siebie samych czym obecnie rozni sie wasze zycie i w czym poprawilo sie
            zycie przecietnego Polaka.Gdzie zauwazacie najwiekszy postep w porownaniu z
            tamtymi czasami. Jak widzicie siebie za piec , dziesiec lat.
            Tamte czasy napewno nie nalezaly do najlatwiejszych dla wielu z nas i to jest
            powod dlaczego ja sam mieszkam od 24 lat w USA. Poniewaz od czasu mojego
            wyjazdu mialem okazje byc w Polsce tylko dwa razy i w dodatku bardzo krotko,
            moja znajomosc realiow polskiego zycia ograniczona jest do tego co czytam
            miedzy innymi na tym forum. Mysle, ze poruszony tu temat jest bardzo ciekawy
            i chcialym wiedziec co wy mieszkajacy w Polsce myslicie o tych wszystkich
            zmianach zachodzacych w kraju.
            Pozdrawiam was wszystkich smile

• Gość: anty-idiota Re: PZPR - jak bylo wspaniale-> bylo lepiej IP: *.97.252.64.snet.net 31.07.02, 07:13
      Co ty pseudo-yankesie rodem z warsiawy mozesz wiedziec o duszy Polaka
      pozostalego w Kraju? Jesli robisz gdzies na maszynie w hameryce(sadzac po
      twoim stylu) i stac cie na bilet do Disneylandu, to nie znaczy ze mialbys z
      czego zyc gdybys teraz siedzial w Polsce.

Potepiac w czambul -jak widac- kazdy TUMAN potrafi..

• Gość: Jankes Re: PZPR - jak bylo wspaniale-> bylo lepiej IP: *.oc.oc.cox.net 31.07.02, 07:22
        Dziekuje za inteligentna wstawke.
        Wnosi duzo do dyskusji jak wiekszosc twoich znakomitych postow.
        • Gość: maz Re: PZPR - jak bylo wspaniale-> bylo lepiej IP: *.arach.net.au 31.07.02, 07:33
          No wlasnie! Wrocilem do tego artykulu i tak jak pisalem.
          Najwiecej za jest ludzi starszych ,na posrednich stanowiskach itp
          a wiec tych ludzi ktorych jest najwiecej w Kraju.
          Teraz srednia wiekowa napewno bedzie sie podwyzszac w Polsce ,tak zreszta jak
          na calym swiecie,i tych teskniacych za komuna bedzie pewnie wiecej.
          Jestes z Woli ?????????
          Kiedys troche mieszkalem na Lumumby.
          • Gość: Jankes Re: PZPR - jak bylo wspaniale-> bylo lepiej IP: *.oc.oc.cox.net 31.07.02, 07:36
            No prosze! Tosmy sasiedzi: ja na Dlugosza.
            Teraz juz nie ma Lumumby bo biedak byl komunista afrykanski i dostal kopa jak
            przyszlo nowe. Plocka sie nazywa.

Jankes
            • Gość: maz Re: PZPR - jak bylo wspaniale-> bylo lepiej IP: *.arach.net.au 31.07.02, 07:41
              Wiem juz dawno zmienili nazwe.
              I jak ostatnio tam bylem to drzewa uliczne porosly olbrzymie.
              Ech - stare dobre czasy - a to bylo jeszcze za komuny .....hehehehehehe
              • khalif Re: PZPR - jak bylo wspaniale-> bylo lepiej 31.07.02, 13:33

W zwiazku z podaniem w sprawie XXXXX zawiadamia sie o wydaniu decyzji
                odmownej. W/w decyzja nie podlega zaskarzeniu. kierownik wydzialu YYY.cudownie
                bylo. K. miedzy ustami a brzegiem pucharu
                • Gość: Karlik Re: PZPR - jak bylo wspaniale-> bylo lepiej IP: *.cpe.quickclic.net 31.07.02, 17:58
                  Nikt z was do tej pory nie wspomnial o rzadach prawicy w kraju,tych
                  pochodzacych z Solidarnosci,okazalo sie ze to wieksi zlodzieje i bandyci jak
                  komuna,a narod nie jest glupi jakby chcieli tutaj niektorzy,ludzie widza co sie
                  dzieje i dlatego ten procent niezadowolonych rosnie,Sybir z sylki itp,to
                  przegrywa dzisiaj z rzeczywistoscia,tym ludzi sie nie nakarmi,prawicowa banda
                  kolesiow rozkrada i sprzedaje panstwo,i dlatego ludzie coraz czesciej
                  wspominaja stare czasy z rozrzewnieniem,pyrsk.
                  • Gość: tato Re: PZPR - jak bylo wspaniale-> bylo lepiej IP: *.rrcnet.com 31.07.02, 18:08
                    Gość portalu: Karlik napisał(a):

> Nikt z was do tej pory nie wspomnial o rzadach
                    prawicy w kraju,tych
                    > pochodzacych z Solidarnosci,okazalo sie ze to wieksi
                    zlodzieje i bandyci jak
                    > komuna,a narod nie jest glupi jakby chcieli tutaj
                    niektorzy,ludzie widza co sie
                    >
                    > dzieje i dlatego ten procent niezadowolonych
                    rosnie,Sybir z sylki itp,to
                    > przegrywa dzisiaj z rzeczywistoscia,tym ludzi sie nie
                    nakarmi,prawicowa banda
                    > kolesiow rozkrada i sprzedaje panstwo,i dlatego
                    ludzie coraz czesciej
                    > wspominaja stare czasy z rozrzewnieniem,pyrsk.

.......Kogo masz na mysli...............
                    Jakies nazwiska,przyklady...................
                    Tylko nie pierdol jak sld..........bo tu nie chlopstwo
                    malorolne i mozesz sie zblaznic.
                    • pedarasta tato, chcesz przyklad? 31.07.02, 19:12
                      prosze bardzo: pan wachowski vel costam, pan dr. walesa, pan moczulski, pan
                      kuron, pan frasyniuk, itd. pana michnika nie wymieniam bo gazety to sie sam
                      dopracowal ciezka praca, bo przeciez jakby to moglo byc inaczej?
                      czyzby nazwiska tych panow byly ci obce? Wiem, jestem tepym ch.

• Gość: tato Re: tato, chcesz przyklad? IP: *.rrcnet.com 31.07.02, 19:23
                        pedarasta napisała:

> prosze bardzo: pan wachowski vel costam, pan dr.
                        walesa, pan moczulski, pan
                        > kuron, pan frasyniuk, itd. pana michnika nie
                        wymieniam bo gazety to sie sam
                        > dopracowal ciezka praca, bo przeciez jakby to moglo
                        byc inaczej?
                        > czyzby nazwiska tych panow byly ci obce? Wiem, jestem
                        tepym ch.
                        >

........Ludzie wy pijecie?........
                        Co ty pierdolisz jakies nazwiska!!!!!!!!!!!!
                        Fakty!Fakty!!!!!!!!!!!Do kurwy nedzy!!!!!!!!!!!!
                        • pmati tato, co ty 31.07.02, 21:45
                          w chuja lecisz?
                    • tramp8 Re: PZPR - jak bylo wspaniale-> bylo lepiej 31.07.02, 20:34
                      Gość portalu: tato napisał(a):

> Gość portalu: Karlik napisał(a):
                      >
                      > > Nikt z was do tej pory nie wspomnial o rzadach
                      > prawicy w kraju,tych
                      > > pochodzacych z Solidarnosci,okazalo sie ze to wieksi
                      > zlodzieje i bandyci jak
                      > > komuna,a narod nie jest glupi jakby chcieli tutaj
                      > niektorzy,ludzie widza co sie
                      > >
                      > > dzieje i dlatego ten procent niezadowolonych
                      > rosnie,Sybir z sylki itp,to
                      > > przegrywa dzisiaj z rzeczywistoscia,tym ludzi sie nie
                      > nakarmi,prawicowa banda
                      > > kolesiow rozkrada i sprzedaje panstwo,i dlatego
                      > ludzie coraz czesciej
                      > > wspominaja stare czasy z rozrzewnieniem,pyrsk.
                      >
                      > .......Kogo masz na mysli...............
                      > Jakies nazwiska,przyklady...................
                      > Tylko nie pierdol jak sld..........bo tu nie chlopstwo
                      > malorolne i mozesz sie zblaznic.

malorolne,malorolne i to jakie malorolne !
                  • pedarasta karlik, niestety masz racje 31.07.02, 19:17
                    ta banda kolesiow niestety juz rozkradla co sie dalo i wlasciwie to juz nic
                    nie ma do sprzedania. Ciekawie to bedzie wygladalo za lat 10. A juz nie moge
                    sie doczekac roku 2022 bo wowczas wiekszosc autorow tego przewrotu bedzie
                    martwa, forum jezeli bedzie istnialo zapomni o czym sie pisalo 20 lat wstecz i
                    bedzie sluzylo jako kopalnia do badan spolelcznych na przewrotem. Nikt nie
                    bedzie nawet znal nazwisk z przeszlosci. Ludzie beda latali z telefonami w
                    zegarkach. A pieniadze skad? jakies kwity na zupe za cwierc darmo.

Karlik, jestes wyjatkowym glsoem rozsadku na tej puszczy ludzi pracujacych dla
                    gazety bezposrednio lub nie.
    • _szwedka Re:Kto wybiera życie w dzisiejszej Polsce? 31.07.02, 18:02
      Przedruk z GW (30-07-2002 20:26)

Osoby z wykształceniem podstawowym - 33 proc. zawodowym - 35 proc. średnim - 50
      proc. wyższym - 71 proc. mieszkańcy wsi - 34 proc. miasta do 20 tys. - 48 proc.
      miasta 20-100 tys. - 43 proc. miasta 100-500 tys. - 45 proc. miasta powyżej 500
      tys. - 58 proc. kierownicy - 72 proc.prywatni przedsiębiorcy - 61
      proc.administracja - 44 proc.robotnicy - 41 proc.rolnicy - 18 proc. gospodynie
      domowe - 33 proc.emeryci - 42 proc.renciści - 32 proc.bezrobotni - 33 proc. o
      poglądach lewicowych - 45 proc.centrolewicowych - 46 proc.centroprawicowych -
      68 proc.prawicowych - 64 proc
    • maly.ksiaze Machiavelli wiecznie zywy 31.07.02, 18:15
      "Nie ma przedsiewziecia bardziej ryzykownego, trudnego i bliskiego porazki niz
      zmiana ustroju panstwa. Nowator, ktory na to sie porwie, wzbudzi wrogosc tych,
      ktorzy z poprzedniego systemu czerpali korzysci i uzyska jedynie ostrozne
      poparcie od tych, ktorzy byliby beneficejntami nowego. Stosunek tych drugich
      bedzie zaledwie letni dlatego, ze ludzie sa z natury swej nieufni i niechetni
      zmianom i kaprysni."

Cytuje z pamieci, ale...

Nicolo Machiavelli, "Ksiaze"

Pozdrawiam,

mk.
      • Gość: tato Re: Machiavelli wiecznie zywy IP: *.rrcnet.com 31.07.02, 18:24
        maly.ksiaze napisał:

> "Nie ma przedsiewziecia bardziej ryzykownego,
        trudnego i bliskiego porazki niz
        > zmiana ustroju panstwa. Nowator, ktory na to sie
        porwie, wzbudzi wrogosc tych,
        > ktorzy z poprzedniego systemu czerpali korzysci i
        uzyska jedynie ostrozne
        > poparcie od tych, ktorzy byliby beneficejntami
        nowego. Stosunek tych drugich
        > bedzie zaledwie letni dlatego, ze ludzie sa z natury
        swej nieufni i niechetni
        > zmianom i kaprysni."
        >
        > Cytuje z pamieci, ale...
        >
        > Nicolo Machiavelli, "Ksiaze"
        >
        > Pozdrawiam,
        >
        > mk.

........Il fine giustifica i mezzi.............
        • jojne Tato niezywy 31.07.02, 19:05
          Tato, nie wiedzialem ze mowisz po bulgarsku.
          > ........Il fine giustifica i mezzi.............
          • Gość: tato Re: Tato niezywy IP: 168.143.113.* 31.07.02, 19:12
            jojne napisał:

> Tato, nie wiedzialem ze mowisz po bulgarsku.
            > > ........Il fine giustifica i mezzi.............

....Czy ty jestes jednym z tych co kochaja pzpr?
            To by tlumaczylo wiele.
          • tramp8 Re: Tato niezywy 31.07.02, 20:38
            jojne napisał:

> Tato, nie wiedzialem ze mowisz po bulgarsku.
            > > ........Il fine giustifica i mezzi.............

cel uswieca srodki- Lenin to stosowal,skutek wiadomy
            • Gość: maly.k Odczepic mi sie od taty! IP: 139.57.24.* 31.07.02, 20:55
              Lenin stosowal po rosyjsku, tato stosuje po wlosku. In politica, in amore...

Przy okazji. Machiavelli pisal jeszcze, ze cel uswieci kazdy czyn ksiecia. Ale
              rozsadny ksiaze podejmuje tylko dzialania *niezbedne*.

Pozdrawiam,

mk
              • pmati Re: Odczepic mi sie od taty! 31.07.02, 22:14
                i co sie z nim stalo?
      • _szwedka Re: Machiavelli wiecznie zywy 31.07.02, 19:11
        Piekny cytat mk smile
        "...
        Gorejac nie wiesz czy stawasz sie wolny?
        Cz to co Twoje ma byc zatracone.
        Czy popiol tylko zostanie i zamet..."

tez z pamieci
        pamietasz dalej?
        • Gość: maly.k Zywa Szwedka IP: 139.57.24.* 31.07.02, 20:57
          Wstyd mi bardzo. Nie tylko nie pamietam, ale tez nie wiem, skad ten cytat.
          Oswiec mnie, jesli mozesz...

Pozdrawiam,

mk.
          • _szwedka Re: Zywa Szwedka 31.07.02, 21:20
            K.C.Norwid
            Nie pamietam czy wiersz ma taki tytul:
            "Popiol i diament" - Andrzejewski uzyl go jako motto do swojej ksiazki
            Pozdrawiam
            • _szwedka Re: Znalazlam! 31.07.02, 21:45
              Coraz to z ciebie, jako z drzazgi smolnej,
              Wokoło lecą szmaty zapalone;
              Gorejąc nie wiesz, czy stawasz się wolny?
              Czy to, co twoje ma być zatracone?

Czy popiół tylko zostanie i zamęt,
              Co idzie w przepaść z burzą? - czy zostanie
              Na dnie popiołu gwiaździsty dyjament,
              Wiekuistego zwycięstwa zaranie!...
    • Gość: ... Re: PZPR - jak bylo wspaniale IP: *.ab.hsia.telus.net 31.07.02, 21:38
      Czesc Yankes! Pol zycia spedzilam na Ludwiki! Te dyskusje o rozliczaniu PRL -
      jakze podobne do obecnej, sama prowadze od lat z rodzina. Czesto konczyly sie
      powaznymi awanturami, nieodzywaniem sie do siebie, a co najtragiczniejsze
      utrata wiary w madrosc starych ludzi. Teraz juz przestalam gdyz dziadki sie
      starzeja, nie czytaja, powtarzaja zaslyszane gdzies teorie (przewaznie w TV),
      wiec juz chyba pora nie spodziewac sie glebszych refleksji. Tesknia za
      mlodoscia, zdrowiem, nie chca przekreslic jedna kreska swojego calego zycia.
      Potrafie to zrozumiec. Nawet fakt, ze ten system wygnal im dzieci i pozbawil
      ich uczestnictwa w naszym zyciu, nie dociera. Czesc z nich to tzw pozyteczni
      idioci, ktorzy chca po prostu zeby panstwo myslalo za ludzi i sie nimi
      opiekowalo, zeby wszystkim bylo dobrze. Niech Polska rosnie w sile a ludzie
      zyja dostatniej smile Nie przyjmuja do wiadomosci, ze kazdy czlowiek ponosi
      odpowiedzialnosc za swoj los, zawsze sie bali za daleko wychylic od normy.
      Obecnie nie jest dobrze. Polityka liberalow, konsekwentnie wykonywana przez
      wszystkie rzady na dyktando Balcerowicza, ulatwila wyprzedaz wszystkiego co
      mialo wartosc, wprowadzanie majatku spekulacyjnego na rynek (bez tego ta cala
      farsa by sie juz dawno skonczyla), niszczenie wlasnej przedsiebiorczosci
      Polakow. I mamy rezultaty.
      Nie wierze, ze Polacy sa z gruntu leniwi - przeciez widac jak haruja za
      granica, jak potrafia sobie wszedzie dac rade, jak sa doceniani. Tylko dac im
      rozwinac skrzydla! Mam szacunek do wlasnego narodu i nie wierze ze jestesmy
      gorsi od innych. Tylko gdzie sa te szanse?
      • pmati gosc, ty teraz za mysz robisz?? 31.07.02, 21:56
        nie badz taka ostra do tych dziadkow. To nie system ich pozbawil kontaktu z
        dziecmi to oni sami sie pozbawili zreszta z roznych powodow.
        Slowo 'opieka panstwa' to jest dosyc dziwne. Powiem ci historyjke:

kilka lat temu jak rynek szedl do gory, otworzylem usta i palnalem ze na
        zachodzie nie ma systemu emerytalnego. Na to sie jakas byla sprzataczka
        (zachodnia) z poparciem (teraz jako kierowniczka) odezwala, jakbym slyszal
        kjakiegos ciecia z Chelma: a bo to obywatel ma sie sam soba zajac. Trzeba byc
        odpowiedzialnym za swoje rzycie. Dokladnie jak ty to piszesz, ale nie mam na
        celu ci przywalac. SLucham tego i mysle: po co sie baranie do tego tluka
        odezwales? Minel moze 5 lat: fundusz ktory ona tak polecala na podstawie radia
        niedzielnego, Berger 100 rozsypal sie w niebyt, Berger tez gdzies sie usunal na
        bok i taksobie mysle co ona teraz mysli o tym opiekunstwie obywatela, zeby tak
        sam sobie? Acha, wkrotce potem wyjechala z bramy (a byla baaaardzo powolnym
        kierowca, bo tak bezpeiczniej) i ktos jej urwal pol samochodu od lewa do prawa.
        Zmienila prace... odpowiedzi nie mam ale moge sobie wyobrazic ze jej inwestycje
        zycia zmalaly tak na oko 50%. I to w ciagu ostatneigo roku.
        Ale byla to osoba wierzaca ze co spadlo musi pojsc do gory. TYLKO KIEDY??? Poki
        co inwestorzy indywidualni ustawiaja sie w kolejce do dymania przez hedge funds.
        Takoz bylo i w krwawy poniedzialek. wracaj jako mysz.
      • Gość: maniak Re: PZPR - jak bylo wspaniale IP: *.warszawa.sdi.tpnet.pl 31.07.02, 22:01
        Pytanie za 100 pkt.jesli komuna be kapitalizm be to jaki ustroj proponujesz
        • pmati Re: PZPR - jak bylo wspaniale 31.07.02, 22:13
          jezeli pytanie do mnie to tak po srodku. Na razie zachod to taka Polska sprzed
          kilku lat. Tylko jeszcze troche zmian i bedzie na zachodzie jak w Polsce w
          kiedys. Tylko bardziej z neonami palacymi sie w dzien.
      • cree jak bylo.... jak jest..... 31.07.02, 22:26
        A gdyby tak sprobowac ocenic to co bylo i to, co jest teraz w oderwaniu od
        propagandy, ktora karmiono nas niegdys i z ktora mamy do czynienia teraz. Teraz
        o tyle inaczej, ze mamy juz do wyboru gazety, ktore sa tubami rozmaitych opcji
        politycznych. Kazda mowi co innego w kwestiach politycznych. Nieublaganie
        jednoznaczne sa tylko wskazniki gospodarcze. Te bardziej skomplikowane
        nalezaloby zostawic ocenie specjalistow. My mozemy sobie najwyzej zestawiac
        takie, ktore kazdy obywatel tego kraju (jakim ja jestem) testuje na wlasnej
        skorze. I stad sie biora opinie, ktore przeczytalismy w artykule przytaczanym
        na poczatku.
        Najprostszym wskaznikiem bylaby praca. Kiedys mieli ja wszyscy, dzis -
        conajmniej 17 procent spoleczenstwa w wieku produkcyjnym nie moze znalezc
        zajecia. Dziadek ma glodowa emeryture i martwi sie o wnuka, ktory przez rok,
        albo i dluzej nie moze znalezc zajecia.
        Kiedys bylo wiele fabryk, dzis ich nie ma. Upadaja po kolei z racji zlego
        zarzadzania, celowego wykanczania(!), slabej koniunktury, starych nawykow, itd.
        No i znowu wychodzi, ze kiedys bylo lepiej.
        Kiedys ludzi nie wyrzucano na bruk, dzis sie wyrzuca.
        Kiedys nie bylo narkomanow, dzis rosna w sile...
        Kiedys ludzie nie ogladali zachodniego dobrobytu, dzis nie musza sie specjalnie
        starac o mozliwosc wyjazdu. Porownania maja w zasiegu reki.
        Kiedys ludzie nie zbierali po smietnikach wszelkiego "dobra", dzis to robia.

Z drugiej strony mozecie sobie postawic to wszystko, co ogladacie podczas
        krotkich wizyt w kraju. Nowe biurowce, odnowione zabytki, zachodnie auta,
        czyste ulice (gdzieniegdzie), piekne wille za wysokimi plotami, nowe osiedla z
        ladnymi malymi blokami. Kto zechce, to i ochroniarzy bedzie postrzegal jako
        zdobycz nowych czasow.
        Zroznicowanie bytowe spoleczenstwa mozna postrzegac jako zblizanie sie do
        standardow zachodnich.
        Jest wiecej szans, ale i wiecej zagrozen. Z tym dopiero musimy sie uczyc zyc.
        Oceny minionego i obecnego stanu rzeczy mamy wszyscy raczej podobne. Roznice
        zaczynaja sie przy ocenie systemu. Najlepiej byloby obecny i byly oceniac nie
        przez pryzmat propagandy. Dzis latwiej nam ocenic ten miniony, bo znamy wiecej
        faktow, kiedys skrzetnie ukrywanych. Wy, spoza Polski, macie tez mozliwosc
        porownan znacznie wieksza niz np. ja.
        Nie zgadzam sie jednak zawsze i wszedzie z klasyfikowaniem minionego jako
        socjalizm (albo komunizm), a obecnego jako kapitalizm. Kiedys bylismy wasalem
        jednego mocarstwa i do dzis te sklonnosci w nas tkwia. Nadal trudno nam
        osiagnac samodzielnosc i mamy sklonnosci do "wielkiego brata", kimkolwiek by
        byl...
        Moim zdaniem smieszne sa tez podzialy rzadow (i parlamentow) milosciwie nam
        panujacych przez ostatnich kilkanascie lat na prawicowe i komunistyczne. Ja
        osobiscie uwazam, ze caly czas mamy do czynienia z lewica, obojetnie jak ja
        nazywac. I to poczawszy od rzadow solidarnosciowych, czyli wywodzacych sie ze
        zwiazkow zawodowych. Pamietam jak znajomy rodowity Amerykanin nie mogl pojac
        rodowodu rzadu przelomu. Ja mu sie nie dziwie...

Jedynym niekwestionowanym zyskiem tych kilkunastu lat jest zniszczenie
        poprzedniego systemu.
        Ja osobiscie pamietam tez zachlysniecie sie niespodziewana wolnoscia slowa.
        Niedlugo jednak przyszlo nam czekac na nowe kagance. Wiernosc jednej opcji nie
        pozwala na calowsciowa ocena "sprawy", a tylko taka jest "jedynie sluszna".
        Inaczej znowu stajemy sie ofiarami propagandy.

Taka bylaby moja skrocona, uproszczona i niepelna ocena.
        • Gość: juk Re: jak bylo.... jak jest..... IP: *.rain.fr 31.07.02, 22:37
          >> ... Moim zdaniem smieszne sa tez podzialy rzadow (i parlamentow) milosciwie
          nam panujacych przez ostatnich kilkanascie lat na prawicowe i komunistyczne.
          Ja osobiscie uwazam, ze caly czas mamy do czynienia z lewica, obojetnie jak ja
          nazywac. I to poczawszy od rzadow solidarnosciowych, czyli wywodzacych sie ze
          zwiazkow zawodowych. Pamietam jak znajomy rodowity Amerykanin nie mogl pojac
          rodowodu rzadu przelomu. Ja mu sie nie dziwie... ... <<

Tak, chyba masz racje
          • kawal_cha Re: jak bylo.... jak jest..... 31.07.02, 22:56
            cree ladnie to opisal.

juk, wzial przyklad 'rodowitego amerykanina'. Smieszy mnie ten przyklad.
            • Gość: burak niech zyje komuna IP: *.proxy.aol.com 01.08.02, 00:07
              i komunisci
              • Gość: ozpol Re: niech zyje komuna a co innego IP: 202.95.92.* 01.08.02, 01:15
                Cre ladnie to podsumowales ale jeden punkt nalezy rozwinac z twojej wypiedzi.
                Kierowanie i rzadzenie przedsiebiortwami i to jest ze duzo ludzi twierdzi ze
                PRL to nie bylo zle- czy duzo jest zmian w obsadach przedsiebiorstw (tych
                panstwowych). Dalej liczy sie praca dla kolesiu - nie liczy sie wiedza a
                uklady.Czy jest to cos innego niz w PRL.
                Firmy prywatne zatrudniaja czyba 60 % ludzi i daja chyba 70 % dochdow panstwa a
                gdzie ida wszelakie dofinansowania, zlecenia do kolesi.
                Dla zwyklego czlowieka nic sie nie zmienilo.
                Kiedys czytalem ksiazeke rosyjska - dziwna - Syberia wiska ma byc zalana przez
                nowa zapore i jest na temat przesiedlania i caly stres z tym zwiazany. jest tam
                dziadek ktory zyl za cara i teraz komuny i wypowiada piekny tekst.
                Dla niego nie wazna kto rzadzi bo wladza jest w Moskwie i nie ma roznicy kto
                tam siedzi bo i tak on dostanie w dupe nie zaleznie od ideologii.
                Ale jak mu bedzi edobrze to kazda wladze pochwali bo on jest czlowiek prosty.
                I dlatych uzywajacych wielkich slow - pomyslcie o tych prostych zwyczajnych
                ludziach jaki jest ich los
                • kawal_cha Re: niech zyje komuna a co innego 01.08.02, 02:14
                  nie ma wiekszego galgana co wyjdzie z chama na pana. Pelno chamow ze wsi
                  dorwalo sie przez 45 lat do wladzy po ukonczeniu szkol roznego typu (dyplom
                  mata?) wiec niech o swoich cwokow na zabitej dechami wiosce teraz dbaja. Ja sie
                  tym robactwem bym nie przejmowal - oni mna tak samo.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka