Dodaj do ulubionych

jak dlugo wam zajelo aby otzrymac child benefit?

09.11.05, 16:28
jak dlugo trwaja formalnosci??
Obserwuj wątek
    • wanilia25 Re: jak dlugo wam zajelo aby otzrymac child benef 09.11.05, 16:39
      ja juz czekam 2 miechy sad
    • magda_f1 Re: jak dlugo wam zajelo aby otzrymac child benef 09.11.05, 16:43
      2 miesiace? dlaczego tak dlugo? a jakie dokumenty musialas przedstawic??
      • anitakubus123 Re: jak dlugo wam zajelo aby otzrymac child benef 15.11.05, 22:01
        czy trzeba byc zarejestrowany w home office>?
        • monia72 Re: jak dlugo wam zajelo aby otzrymac child benef 15.11.05, 22:54
          jezeli pracujesz to pewnie tak. Ja nie jestem (wszedzie podaje sie jako
          houswife) i jakos wystarczylo, zeby otrzymac ChB. Aha - aplikacje zlozylam w
          kwietniu, przyznali pod koniec wrzesnia - ze splata od momentu aplikacji.
    • kingaolsz Re: jak dlugo wam zajelo aby otzrymac child benef 09.11.05, 17:36
      U mnie trwalo to 7 czy 8 miesiecy. W sierpniu zlozylam wzniosek a w kwietniu
      chyba byla pierwsza wplata na konto. Tyle, ze w miedzyczasie wyrabiali mi NIN
      tez.

Pozdr
      Kinga
      • magda_f1 Re: jak dlugo wam zajelo aby otzrymac child benef 09.11.05, 17:45
        kinga, a od kiedy naliczyli ci wyplate pieniedzy od sierpnia czy kwietnia?
        • wanilia25 Re: jak dlugo wam zajelo aby otzrymac child benef 09.11.05, 17:47
          chcialam przeniesc CHB na siebie z męża, mam już NIN - sama sobie go
          wyrobilam smile
          • kingaolsz Re: jak dlugo wam zajelo aby otzrymac child benef 09.11.05, 18:16
            Naliczyli mi na trzy miesiace wstecz od daty zlozenia podania ( synek mial
            ponad rok juz), czyli w sumie chyba od maja przed zlozeniem wniosku.

Pozdr
            Kinga
            • magda_f1 Re: jak dlugo wam zajelo aby otzrymac child benef 09.11.05, 18:25
              moglabys mi jeszcze w skrocie napisac jak wyglada procedura?sklada sie
              podanie...a pozniej to juz tylko sie czeka czy w miedzyczasie trzeba cos
              zalatwiac jeszcze/?
              • jagienkaa Re: jak dlugo wam zajelo aby otzrymac child benef 09.11.05, 20:10
                to zależy czy masz National Insurance Number czy nie. Bo jeśli nie masz, to nie
                dostaniesz CB dopóki go nie dostaniesz, i wprawdzie ubiegają się o niego w
                Twoim imieniu, ale to trochę trwa (i trzeba pójść na interview).
                Bez NIN to sprawa gdzieś około 2-3 miesięcy góra - można zadzwonić do nich lub
                napisać mejla (zawsze odpisują).
                My mieliśmy CB na męża, ale przepisaliśmy na mnie - złożyłam wniosek pod koniec
                sierpnia, we wrześniu mi wysłali zaproszenie na interview w jobcentre na
                listopad, NINO dostałam pod koniec grudnia a zaraz potem już CB (płacą wstecz).
                • magda_f1 Re: jak dlugo wam zajelo aby otzrymac child benef 09.11.05, 20:31
                  NIN na szczescie mam...wiec myslisz ze bedzie szybko?
    • pyza_uk Re: jak dlugo wam zajelo aby otzrymac child benef 09.11.05, 21:00
      Czy pytasz o te £17 tygodniowo? Ja po urodzeniu dziecka wyslalam formularz i
      akt urodzenia dziecka i pieniadze wplynely na konto po chyba 4 tyg. Natomiast
      do tej pory czekamy na £250, ale to juz osobna historia...
      • magda_f1 Re: jak dlugo wam zajelo aby otzrymac child benef 09.11.05, 21:04
        tak dokladnie o to.
      • mak4701 do pyza_uk 11.11.05, 16:24
        pyza a jak to jest dokładnie z tymi 250f? Bo ja 2 m-ce temu złozyłam o CHB i w
        zasadzie niewiem dalej jak to ma byc? Jaka jest procedura z tymi 250f? Napisz
        mi wszystko co wiesz. Dzieki i pozdrawiam
        • pyza_uk Re: do pyza_uk 11.11.05, 16:55
          Z tego co pamietam, to o to sie nie sklada dodatkowego wniosku. Wysyla sie
          tylko formularz o child benefit a £250 jest przyznawane automatycznie. Wg
          ichniejszych informacji powinnas dostac czek po 3 tyg, w moim przypadku zajelo
          im to ponad 5 mies (dostalam wczoraj!). Wiec jesli dostajesz juz child benefit
          to zadzwon do nich na helpline 08453021470 (przygotuj swoj NIN, bo pytaja o
          numer) i popros o sprawdzenie, co sie dzieje z czekiem. Mam nadzieje, ze to cos
          rozjasnilo, jesli masz jeszcze jakis pyt to pisz na adres gazetowy; pozdrawiam
          i powdzenia
          • jagienkaa Re: do pyza_uk 11.11.05, 17:22
            tylko to tak naprawdę nie ma większego znaczenia, bo pieniądze można wypłacić
            dopiero gdy dziecko skończy 18 lat. A przedtem to ten czek trzeba gdzieś złożyć
            z jakimś funduszu powierniczym.
            • pyza_uk Re: do pyza_uk 11.11.05, 17:32
              wiesz, dla nas mialo, bo mielismy odlozone dla dziecka pieniadze w kopercie, z
              zamiarem wplacenia na to samo konto, i one tak jakos dziwnie znikaly w ciagu
              tych 5 mies wink
              • mak4701 Re: do pyza_uk 12.11.05, 00:12
                Dzieki wam za odpowiedz. Z tego co zrozumiałam to czek przyjdzie do mnie do
                domu. I co dalej? Wiem juz o tym ze tych pieniazków ja nie wypłace - ale to juz
                nie jest takie istotne - wazne ze moja niunia bedzie je miała. Tylko co potem
                jak przyjdzie do mnie ten czek. Sorki pyza_uk ale nie napisze do ciebie na
                adres gazety bo w zasadzie najnormalniej na swiecie jeszcze niewiem jak to sie
                robi. Forum czytam od dawna ale pisze o porady dopiero od kilku dni powiedzmy -
                wiec jeszcze do takich rzeczy nie doszłam - wiec jak mozesz to odpowiedz mi
                tutaj. Sorkismile
                • jagienkaa Re: do pyza_uk 12.11.05, 08:21
                  forum.gazeta.pl/forum/72,2.html?f=591&w=19887343&a=19887585
                  forum.gazeta.pl/forum/72,2.html?f=591&w=21483044&a=21549724
                  tu są linki do dwóch poprzednich wątków o Child Trust.
                  Na priva to znaczy - jak jesteś zalogowana, wejdź na 'poczta' (na samej górze)
                  i napisz email.
                • pyza_uk Re: do pyza_uk 12.11.05, 09:48
                  mam nadzieje, ze linki od Jagienki pomogly - jesli nie, to sie odezwij...
                  • mak4701 Re: do pyza_uk 13.11.05, 01:13
                    Słuchajcie - dziekuje wam bardzo - sama niewiem do konca czy pomogły. Teraz mam
                    wiekszy mętlik w głowie jak wczesniej. Niby juz wiem mniejwiecej o co chodzi
                    (chybasmile)tylko teraz jaki ten fundusz mam wybrac? Pyza_uk bo czy ja dobrze
                    zrozumiałam ze dostane czek i bede musiała załozyc małej konto w banku czy cos
                    w tym rodzaju ( czy tez wybrac fundusz)? Mam jej zalozyc jakies konto
                    oszczednosciowe i odkładac jej pieniazki na tym koncie - czy to jest
                    obowiazkowe czy dobrowolne? To ze nie bede mogła nic z tymi pieniedzmi zrobic
                    to juz wiem. O moj Boze - chyba juz sie zagubilam
                    • jagienkaa Re: do pyza_uk 13.11.05, 10:51
                      nie, to nie może być zwykłe konto. Musi być fundusz.
                      Ale nawet Asda, Mothercare, Tesco robią takie fundusze - szukaj Child Trust
                      Fund. Np i przejrzyj ten link gdzie dziewczyny pokrótce przedstawiają rodzaje
                      funduszy. Na niektórych funduszach trzeba obowiązkowo coś dopłacać co miesiąc,
                      na niektórych nie.
                      • mak4701 Re: do pyza_uk 13.11.05, 14:02
                        Dzieki jagienkaa juz mniejwiecej sie orientuje. Jasne poszukam sobie jeszcze o
                        tym i poczytam. I juz wiem co to jest priva - ale człowiek czasem jest głupismile
                        Dzieki za wszystko. Fajnie ze jest takie forum i mozna wymieniac sie swoimi
                        doswiadczeniami. Jeszcze raz dziekuje wam i pozdrawiam mocno.
    • suesslein Re: jak dlugo wam zajelo aby otzrymac child benef 09.11.05, 21:25
      moje dziecko ma 11 miesiecy, a ja ciagle czekam na rozpatrzenie mego wnioskusmile
      • g35 Re: jak dlugo wam zajelo aby otzrymac child benef 12.11.05, 11:33
        ja czekalam 9 miesiecy i dostalam wszystko od daty zlozenia czylji za 9 miesiecy .na dziecko ktore urodzilam w irlandii dostalam po 3tyg .

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka