annnix 31.03.06, 20:55 czy ktos wie przez przypadaek czy witamina k podawana dzieckou po porodzie nie zastepuje witaminy d3 Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
myszka785 Re: witamina k 31.03.06, 21:08 nie jestem pewna ale wydaje mi się, że to zupełnie coś innego... Odpowiedz Link Zgłoś
dorotus76 Re: witamina k 31.03.06, 21:14 Witamina K - podawana jest noworodkom w zastrzyku w celu podniesienia krzepliwości krwi, a D ma na celu zapobieganie krzywicy, wiec to zupełnie coś innego. Odpowiedz Link Zgłoś
tours Re: witamina k 05.04.06, 11:54 Witamine K podaje sie niemowleciu jak nie karmi sie piersia, tylko daje mleko zmodyfikowabe. jesli karmise piersia nie ma takiej potrzeby Odpowiedz Link Zgłoś
kingaolsz Re: witamina k 05.04.06, 13:27 Witamine K ( na krzepliwosc) daje sie bez wzgledu na rodzaj karmienia ( D3 z reszta tez). Kinga Odpowiedz Link Zgłoś
kokolores Re: witamina k 05.04.06, 15:47 tours napisała: > Witamine K podaje sie niemowleciu jak nie karmi sie piersia, tylko daje mleko > zmodyfikowabe. jesli karmise piersia nie ma takiej potrzeby Niestety nie masz racji. Wit K podaje bez wzgledu na to czym jest karmione niemowle(naturalnie czy sztucznie). "Witamina K i noworodki Witamina K potrzebna jest do krzepnięcia krwi. Dzieci rodzą się z bardzo niewielką ilością witaminy K w organizmie. Oznacza to, że narażone są na chorobę krwotoczną noworodków (haemorrhagic disease of the newborn - HDN). Jako środek zapobiegawczy, tuż po urodzeniu, niemowlętom daje się rutynowo zastrzyk z witaminy K." www.betterhealthchannel.com.au/bhcv2/BHCLang.nsf/0/C8D05117F3296D1D4A256B640083B7D6?OpenDocument Odpowiedz Link Zgłoś
kokolores Re: witamina k 05.04.06, 16:07 Witamina k i witamina d3 to zupelnie co innego. :o) koko Odpowiedz Link Zgłoś
edytais Re: witamina k 05.04.06, 17:26 Moje dzieci nie mialy podawanej wit. K. W jednych z moich "ciezarnych" ksiazek wyczytalam, ze podawano wit.K, ale potem sa jakies problemy zdrowotne i lepiej nie podawac. Sorry, nie moge podac zrodla, bo mam 2 kolezanki w ciazy i wszystkie ksiazki one maja... Mogly to byc 4 zrodla: Barbara Harper,Gentle birth choices Sheila Kitzinger,Pregnancy and Childbirth What to expect when expecting Lennart Nilsson, A Child is born Odpowiedz Link Zgłoś