Dodaj do ulubionych

Szczepienia

30.09.06, 00:13
Dziewczyny mieszkamy w UK. Miesiac temu urodzila sie moja coreczka. Za dwa
tygodnie wyjezdzamy na 5 miesiecy do Polski. Nie wiem jakie dokumenty musze
posiadac aby moc ja w Polsce zarejsertowac w przychodni i jak bedzie
wygladala sprawa szczepien. Czy ktos moze pomoc?
Obserwuj wątek
    • effata Re: Szczepienia 30.09.06, 00:39
      Hej Coolaga,
      Gratuluję córeczki smile
      A co do przychodni, to ... nie chcę cię martwić, ale chyba musisz mieć
      ubezpieczenie z ZUS-u, czyli raczej nie możesz tak sobie zarejestrować dziecka
      w przychodni.
      Nie wiem, jak to jest z kartą EHIC, ale ona obejmuje chyba tylko ubezpieczenie
      w ramach nagłych przypadków, jak np. wizyta na pogotowiu.

Może się wypowie ktoś bardziej na bieżąco, ale jak byłam 1,5 roku temu w
      Polsce, to pani absolutnie nie chciała mnie przyjąć na ostrym dyżurze z chorym
      dzieckiem. Przyjęła mnie tylko dlatego, że miałam jeszcze ważne ubezpieczenie z
      uczelni, ale musiałam dostarczyć nr ubezpieczyciela, czyli mojej uczelni.
      • mak4701 Re: Szczepienia 30.09.06, 10:28
        Jesli osiadasz Nationale Insurance Number to prosze wejdz na te strone www.ehic.org.uk/InternetPROD/home.do
        • effata Re: Szczepienia 30.09.06, 21:59
          >I oni bez zadnego "ale" rejestrujea je. Ta karta jest twoim ubezpieczeniem.
          Tego bym właśnie nie była taka pewna, bo jak sami piszą tutaj, to ubezpieczenie może nie pokrywać
          wszystkiego, co oferuje NHS.

>Moze sie zdarzyc ze Panie siedzace w rejestracji moga niewiedziec co to
          >jest za ubezpieczenie - bo niestety tak jestesmy jeszcze troche zacofani -
          >wiec powiedz jej ze to jest w jej interesie aby
          >sprawdzic czy takowe ubezpieczenie jest ok czy nie.

Jeśli pani będzie zacofana, to właśnie raczej nie sprawdzi wink

and you'll be treated on the same basis as an 'insured' person living in the
          country you're visiting. Remember, this might not cover all the things you'd
          expect to get free of charge from the NHS in the UK. You may have to make a
          contribution to the cost of your care.

The EHIC also covers any treatment you need for a chronic disease or pre-
          existing illness. You need to make arrangements in advance for kidney dialysis
          and oxygen therapy. To arrange for kidney dialysis while you're away, contact
          your NHS renal unit in the UK before you travel. For limited information on
          oxygen supply services in the EEA countries and Switzerland, call the
          Department of Health's Customer Service Centre on 020 7210 4850.

Remember that the EHIC won't cover you if getting medical treatment is the main
          purpose of your trip. You are advised to take out comprehensive private
          insurance for visits to all countries, regardless of whether you are covered by
          your EHIC.

Your EHIC should cover you for routine maternity care while you are away.
          However, if you are going to an EEA country or Switzerland specifically to have
          your baby, you will need an E112 form - see the 'Non-emergency treatment
          section' for more information.

--
          • mak4701 Re: Szczepienia 01.10.06, 02:00
            effato szwagier mój mial taki przypadek ze poszedl do swojej lekarz rodzinnej i Pani w rejestracji nie chciala go przyjac ze wzgledu na to ze niewiedziala co to jest za ubezpieczenie. Bylismy NFZ i powiedziano nam ze jak najbardziej jest to ubezpieczenie jak najbardziej ok i ze to lezy w jej (rejestratorki)interesie zeby sprawdzic prawidlowosc takiego ubezpieczenia. Powinna wykonac telefon do NFZ i sie dowiedziec. Kazano nam rowniez aby mowic ze to ona ma zadzwonic i udawadniac sobie wiarygodnosc tego ubezpieczenia a nie my sami - to jest ich obowiazkiem sprawdzic samemu a nie ganiac pacjenta.

Co do pokrycia tego co oferuje NHS to nie znam szczegółów. Ja nie musiałam nic płacic korzystajac z tego ubezpieczenia. Córka szczepionkę na WZW B miala bezpłatnie.

Mama malutkiej Julci (16.08.2005)
            A to moje maleństwo które kocham nad życie
            forum.gazeta.pl/forum/72,2.html?f=621&w=41840721&a=41840721
            • dica Re: Szczepienia 03.10.06, 13:41
              Jeśli dziecko ma obywatelstwo polskie, to w ogóle nie powinno być problemu.
              Dzieciom do 18. roku życia, nawet tym nie posiadającym żadnego ubezpieczenia,
              przysługuje w Polsce bezpłatna pełna opieka zdrowotna.
              • juleczka2005 Re: Szczepienia 03.10.06, 17:32
                Otóż to !
              • effata Re: Szczepienia 03.10.06, 23:41
                Chciałabym w to wierzyć, że w praktyce jest to realizowane. Ja miałam inne
                doświadczenia, Mak inne i oby jej się powielały. Ja tylko wychodzę z założenia,
                że zawsze lepiej sprawdzić, bo w UK też jest służba zdrowia bezpłatna, a mi
                zajęło 10 tygodni, żeby wreszcie mnie łaskawie zarejestrowali w przychodni,
                mimo że byłam w ciąży (i nie obyło się bez łażenia po różnych urzędach) -
                pewnie miałam pecha, ale się zdarzyło.

Natomiast nadal nie jestem taka przekonana, że tak sobie nagle robisz desant do
                Polski, zapisujesz się w przychodni (bo chyba bez zapisania nie zaszczepią
                dziecka) i pokazujesz kartę EHIC (która bądź, co bądż jest kartą dla
                podróżujących i mówi głównie o nagłym leczeniu w czasie podróży, lub o
                kontynuacji leczenia zaczętego wcześniej) i cię przyjmują. Dla mnie brzmi to
                nielogicznie (i nieekonomicznie), ale może takie są właśnie 'błogosławieństwa'
                Unii???
                --
                Don't guess.
                • mak4701 Re: Szczepienia 03.10.06, 23:47
                  Niestety nie mam możliwości udowodnienia ci mojego przypadku ale jednak i takie rzeczy sie zdarzaja. Ja jestem tego przykłademsmile)
                  Nie mam powodu opowiadac bajek. Zreszta w Lutym 2007r jade z córka do
                  PL na trzecia dawkę szczepionki na WZW B. Dwie dawki już przyjęła i nikt mi nie robił problemu z powodu mojego ubezpieczenia (EHIC)
                  • effata Re: Szczepienia 03.10.06, 23:57
                    Mak, ależ ja ci wierzę, tylko (przy moich najszczerszych życzeniach dla Coolagi
                    aby jej się udało załatwić wszystko szybko, sprawnie i bezproblemowo) nie za
                    bardzo wierzę, że szczepienia podchodzą pod kategorię 'niezbędnych świadczeń
                    lekarskich', bo jakby wiadomo, że dzieci trzeba szczepić, więc ktoś się może
                    przyczepić, że jest to 'zaplanowane leczenie', a tego ubezpieczenie nie pokrywa.
                    No i jeszcze link do NFZ.
                    Jak ja pojadę na święta, to też spróbuję w takim razie małą zaszczepić na WZW
                    typu B, to opiszę moje doświadczenia smile
                    • coolaga1 Re: Szczepienia 04.10.06, 11:53
                      Dziekuje za wszystkie odpowiedzi. Mam karte ehic dla malej ale to chyba
                      rzeczywiscie nie zalatwia sprawy. Kolezanka byla w przychodni dowiedziec sie
                      jak sie sprawy maja i srednio mila pani wyjasnila, zebym sobie poszla
                      prywatnie, i tak pewnie zrobimy. Dziekuje raz jeszcze.
                      • mak4701 Re: Szczepienia 04.10.06, 16:42
                        coolaga wiesz zanim pojdziesz dolekarza w PL jesli bedziesz miala checi przejdz sie do NFZ i spytaj jakie swiadczenia masz w ramach tego ubezpieczenia. A ty effato oczywiscie opisz swoje doswiadczenia - bede czekała cierpliwie. Kiedy wybieracie sie do Polski?
                    • lisy77 Re: Szczepienia 04.10.06, 19:22
                      hej ja zamierzam zrobic calkiem inaczej wiem ze wiele ludzi tak robi, ide do
                      urzedu pracy rejestruje sie jako bezrobotna i mam ubezpieczenie dla siebie i
                      dziecka, oplaca sie to jednak tylko przy dluzszych pobytach w kraju bo na
                      ubezpieczenie trzeba poczekac ok.1 tygodnia.
                      • effata Re: Szczepienia 04.10.06, 23:28
                        >wiem ze wiele ludzi tak robi
                        To zatem jesteś rozgrzeszona...
                        sad(((((
                        --
                        Don't guess.
                        • lisy77 Re: Szczepienia 05.10.06, 00:06
                          nie widze powodu zeby sie rozgrzeszac to chyba normalne.....dlaczego mam
                          ryzykowac zdrowiem dziecka i liczyc ze nic sie nie stanie...
    • anwaryl Re: Szczepienia 04.10.06, 22:21
      Ja właśnie miałam taki problem. Jestem ubezpieczona w Anglii i posiadam
      angielską kartę ubezpieczeniową. Urodziłam w Polsce i mimo to nie mogłam
      zarejestrować dziecka w Przychodni. Byłam w NFZ i mi powiedzieli, że
      szczepienia są nagłym przypadkiem i jeżeli będę w kraju i dziecko będzie
      musiało przyjąć szczepienie to dostanie. I tak też było. Chodziłam do
      Przychodni, nie założyli dziecku karty ale szczepili. Potrzebowali tylko ksera
      karty ubezpieczeniowej. Natomiast jeżeli chodzi o bezplatną opiekę nad
      dzieckiem do 18 roku zycia. To faktycznie tak jest. Jednak w NFZ powiedzieli
      mi, że dziecko moje ma ubezpieczenie(angielski-ale ma) wiec ta zasada nie
      obowiązuje. Chodzi tu tylko dzieci, które nie są nigdzie ubezpieczone.

Pozdrawiam
      Anka
      • effata Re: Szczepienia 04.10.06, 23:27
        Anwaryl - myślę, że twój post wyjaśnia sprawę znakomicie smile
        I wszystko się zgadza - bo ja miałam problemy nie ze szczepieniem właśnie, ale
        z wizytą u lekarza pierwszego kontaktu (choć to był przypadek nagły).
        Mak, jadę dopiero na Wielkanoc smile

Także Coolaga, spóbować ze szczepieniami nie zaszkodzi.
        --
        Don't guess.
        • mak4701 Re: Szczepienia 05.10.06, 09:36
          Dodam jeszcze ze mojej Julii załozyli tylko karte choroby i tam zapisuja wszystkie szczepienia - ja osobiscie nie dostałam zadnej ksiazeczki zdrowia dziecka. Pani Doktor doskonale wie ze zamieszkujemy w UK i do POlski przyjezdzamy srednio raz na 3-4-5 m-cy. Zastanawiała sie tylko czy NFZ pokryje koszty szczepienia na WZW B poniewaz moja Julia miała przy pierwszym szczepieniu 10 m-cy a w PL dzieci szczepia na WZW B zaraz po urodzeniu.
          Effato wiec czekam na skuteksmile Ja jade w PL - zobaczymy czy teraz beda mi robic problem. Wydaje mi sie ze to jeszcze chyba zalezy od tego na jaka osobe sie trafi. Moja Pani doktor (tzn mojej Julii) jest naprawde dobrym lekarzem. Wiedzac ze nie mieszkamy w PL nie odmówiła nam niczego. Chodziłam do niej rowniez z córka z wysypka, z podejrzeniem stawiania krzywo nózki. I nie odmówiła pomocy tylko ja udzieliła. Pozdrawiam
          • mak4701 Re: Szczepienia 05.10.06, 09:38
            Poprawkasmile)) nie ja jade w PL - tylko ja jade w Lutym do Polski. Przepraszamsmile
            • mak4701 Dodatkowe Szczepienia 27.10.06, 16:29
              A czy szczepilyscie swoje pociechy w UK na jakies dodatkowe szczepionki ktore nie sa w obowiazkowym systemie szczepien?
              Moja Julia miala tylko 3 szczepienia na Dip, Tet, Pert, Hib, Polio i Men C. A teraz bedzie szczepiona na MMR. I tak sie zastanawiam na co moglabym jeszcze ja tutaj zaszczepic dodatkowo.
          • darma13 Re: Szczepienia 28.10.06, 01:09
            Mozesz ja jeszcze zaszczepic na pneumokoki, ale podejrzewam, ze przy okazji MMR
            podadza jej tez te szcepionke. Moja corcia byla tak wlasnie szczepiona w
            srode.Pozdrawiam.
            • marrapog Re: Szczepienia 28.10.06, 12:44
              Że też się nie boicie...
              Gdybym mógł cofnąć czas to bym nie szczepił. Dzieciak rozwijał się wzorcowo a
              teraz w wieku 6 lat jest /KOCHANYM/ niedorozwiniętym debilkiem wydającym 3
              dźwięki na krzyż i wynagającym 24h opieki.
              Co 5 dzieciak po szczepieniach będzie miał jakieś problemy: najczęsciej adhd,
              dysleksja, autyzm itd
              Poszukajcie sobie w sieci.

Inna relacja:
              Re: szczepienia a autyzm ???!!!!!!!
              ao2003 27.04.06, 11:28 + odpowiedz

A ja daje 99% pewności że mój mały zachorował po szczepionce MMR.
              W dzień szczepionki pamietam jak dziś szliśmy sobie spacerkiem do ośrodka a on
              nawijał i nawijał wink buzia mu sie nie zamykała , pokazywał kazdego pieska i
              ptaszka po drodze( miał dokładnie 14 miesięcy)
              Dwa dni po szczepieniu przestał mówić a zaczał jęczęc tylko i wyłącznie....
              Miał gorączke przez dwa tyg. całe dnie jęczał ( ale myślałam ze to przez
              temper.) Jęczenie zostało a ma ponad 3 lata nie mówi ani jednego słowa i ciągle
              jest nieobecny jakby z boku.....
              Pediatra sama przyznała ze to nie jej pierwszy przypadek po tej szczepionce,
              powiedziała ze ona swojej wnuczki nie pozwoliła zaszczepić!!!!!!!!!!!!!
              Popłakałam się jak to usłyszałam , czemu teraz ! czemu tak pożno
              czemu kiedyś nie szukałam niedrążyłam tylko szczerze ufałam ze szczepionki są
              cacy
              nigdy sobie tego nie wybacze bo to był mój wybor i moja decyzja

• mak4701 Re: Szczepienia 29.10.06, 22:03
                Przerazasz mnie tym co napisalas. A ja mam niedlugo umowiona wizyte na MMR. Czy zdarzylo sie komus cos podobnego? Niewiem co myslec o tym.
                • marrapog Re: Szczepienia 30.10.06, 09:32
                  Jesli jesteś w UK zajrzyj na stronę:
                  www.jabs.org.uk/
                • 101krotka Re: Szczepienia 30.10.06, 15:02
                  Mozesz rowniez zajrzec tutaj:

www.mmrthefacts.nhs.uk/
                  • marrapog Re: Szczepienia 02.11.06, 11:22
                    101krotka napisała:

> Mozesz rowniez zajrzec tutaj:
                    >
                    > www.mmrthefacts.nhs.uk/

Mozna rowniez zajrzec na strony cdc i innych agencji rzadowych. Prawdą jest że
                    oficjalne czynniki i oficjalna medycyna stanowczo zaprzeczaja zwiazkowi mmr z
                    autyzmem powołując się na wielokrotnie przeprowadzane badania.

Wszystkie te zaprzeczenia oparte sa na jednej i wciaz powtarzanej metodologii -
                    badaniach EPIDEMIOLOGICZNYCH - inaczej mowiac statystycznych.
                    Nie mam podstaw by kwestionowac wyniki tych badan ale rodza sie watpliwosci:
                    np. amisze dzieci nie szczepia. Jezeli to nie szczepienia to amisze powinni miec
                    kilkadziesiat przypadkow autyzmu. A nie maja ani jednego. Jedyny przypadek to
                    adoptowana i zaszczepiona dziewczynka.
                    Dalej: czy tak trudno jest przeprowadzic badania KLINICZNE czyli monitorowac
                    grupe dzieci idaca do szczepien np na zawartosc rteci przed i po.
                    Tymczasem o takich badaniach, o ktore AZ SIE PROSI nie slychac. DLACZEGO?
                    Jest to tym dziwniejsze i tym bardziej podejrzane, ze jest doslownie multum
                    relacji rodzicow ze 2-3 dni po szczepieniu dzieciak ma goraczke a potem zaczyna
                    cofac sie w rozwoju. Czy Ci rodzice sa oblakani? A może to taki zbieg
                    okolicznosci? A jezeli nawet to dlaczego sie tego nie bada?

Cos mi sie zdaje ze rządy i koncerny szukaja przyczyny autyzmu z taka samą
                    determinacją jaka OJ Simpson szuka morderców swojej żony.

• mak4701 Darma 30.10.06, 13:26
              O pneumokoki juz wiem bo dostalam list z przychodni ze mam taka mozliwosc. Mysle nad tym aby Julie zaszczepic na to. A powiedz darma jak twoja niunia po szczepionec? Bo domyslam sie ze miala na MMR bo z jUlia sa w podobnym wieku.
              • darma13 Re: Darma 02.11.06, 14:19
                Troche to przerazajace co tu zostalo napisane, ale kij zawsze ma dwa konce.
                Moja Darunia ma sie dobrze, zadnego odczynu poszczepiennego nie zaobserwowalam,
                zadnej temperatury, oslabionego nastroju, ani cofania w rozwoju. Z tym, ze z
                tego co czytalam w ulotce na temat MMR, ktora dostalam z przychodni, objawy
                poszczepienne akurat po tej szczepionce wystepuja ok 10 dnia po zaszczepieniu.
                Jeszcze pare dni poczekamy i zobaczymy, ale nie sadze, ze cos sie zadzieje.
                Moj synek, obecnie 6 latek tez byl szczepiony na MMR i rozwija sie prawidlowo.
                Pozdrawiam.
                • mak4701 Re: Darma 03.11.06, 12:41
                  Darma wiesz nie poszlam na szczepienie z Julia - poniewaz Julia troche jest przeziebiona a u nas w przychodni niestety nawet nie spytaja przed szczepieniem czy dziecko nie jest chore albo swiezo po leczeniu tylko szczepia - a wiem z wlasnego doswiadczenia ze do szczepienia powinno byc sie 100% zdrowym. MMR przestarszylo mnie strasznie - z tego co tu poczytalam - wiec wole dmuchac na zimne i niczym ryzykowac. Dzieki wszytskim za informacje, linki ..... i pozdrawiam was serdecznie. Nadal jesli ktos sie podzieli informacjami chetnie sie dowiem na co jeszcze moge dodatkowo zaszczepic swoje dziecko procz szczepien obowiazkowych.
    • azbestowestringi cooaga odezwij sie do mnie!!!! 27.10.06, 19:03
      co slychac? jak mala? przyslij jakies foty!!!!
      • dorotus76 Re:szczepienia 03.11.06, 15:10
        W poniedziałek idę na szczepienie z Polą na pneumokoki i mmr (I dawka), oraz z
        Wiki II dawka mmr. Co ciekawe, tutaj II dawkę mmr dają na 5 lat, a w PL na 7.
        Z takich "nowości" to Pola przeszła miesiąc temu szczepienie MenC, miała tylko
        lekko podwyzszoną temp, ale ok.
        • londonka_uk Re:szczepienia 03.11.06, 15:38
          moja coreczka Emilia gdy skonczyla 13 miesiecy byla zaszczepiona na Measels,
          Mumps, Rubella (1st MMR), 3 miesisce po (2nd MMR),nie goraczkowala, nie
          marudzila.
          w tym momencie ma skonczone 17 miesiecy i jak narazie nie zauwazylam zmian w
          jej zachowaniu. szczepiona byla w nozki - udka, czekam na wezwanie na te nowe
          szczepienie i slyszalam ze tym razem bedzie szczepiiona w raczke.
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka