Dodaj do ulubionych

szukam ludzi jak ja bez zadnych kontaktow z Poloni

IP: *.dip.t-dialin.net 28.11.01, 14:32
Mieszkam juz prawie 10 lat z dala od rodziny, przyjaciol.Polacy, ktorych tu
znam, to w wiekszosci tacy co nie chca mowic po polsku, wobec czego
komunikujemy sie w jezyku narodowym, obcym.Mowie perfekt, ale to nie to samo co
po Polsku.Nie mam zadnych prawdziwych przyjaciol.Choc ludzi znam od liku.
Nie wiem kim jestem.Mam wrazenie ze to zaaklimatowanie sie pozbawilo mnie
wlasnej osobowosci.Czy ktos czuje podobnie?.Tylko prosze niech nie zabieraja
glosu osoby wytykajace mi fakt emigracji.Nie zamierzam za zadne skrby swiata
wrocic do kraju, bo tu jestem tratowana z szacunkiem, godnoscia .Jest mi tu
wspaniale, choc na pieniadzach nie spie, bo pieniadze sprawiaja tylko, ze jest
sie bogatym a nie szczesliwym.Czekam na wasze wypowiedzi.Jak sobie z tym
radzic.Nie mam szczescia do madrych ludzi .
Obserwuj wątek
    • Gość: JA Re: szukam ludzi jak ja bez zadnych kontaktow z Poloni IP: 195.116.220.* 28.11.01, 15:10
      czesc podziwiam ciebie za twoją wiare ja mieszkam w polsce ale mam zamiar
      niedlugo zmienic kraj, bo szczerze juz nie moge zyc w kraju gdzie u wladzy sa
      ludzie nieposiadajacy doswiadczenia lecz tylko chcec zdobycia kasy. Wiem ze
      jesli wczesniej sie zdobede na wyjazd to osiagn cos wiecej niz tylko nedzna
      emeryture. Mam 23 lata i mam zamiar osiagnac cos wiecej niz tylko podrzedna
      panstwowa posade za nedzne grosze.Pozdrawiam trzymaj sie.
    • Gość: selma Re: szukam ludzi jak ja bez zadnych kontaktow z Poloni IP: *.ppp.get2net.dk 28.11.01, 15:35
      Gość portalu: samcia napisał(a):

> Mieszkam juz prawie 10 lat z dala od rodziny, przyjaciol.Polacy, ktorych tu
      > znam, to w wiekszosci tacy co nie chca mowic po polsku, wobec czego
      > komunikujemy sie w jezyku narodowym, obcym.Mowie perfekt, ale to nie to samo co
      >
      > po Polsku.Nie mam zadnych prawdziwych przyjaciol.Choc ludzi znam od liku.
      > Nie wiem kim jestem.Mam wrazenie ze to zaaklimatowanie sie pozbawilo mnie
      > wlasnej osobowosci.Czy ktos czuje podobnie?.Tylko prosze niech nie zabieraja
      > glosu osoby wytykajace mi fakt emigracji.Nie zamierzam za zadne skrby swiata
      > wrocic do kraju, bo tu jestem tratowana z szacunkiem, godnoscia .Jest mi tu
      > wspaniale, choc na pieniadzach nie spie, bo pieniadze sprawiaja tylko, ze jest
      > sie bogatym a nie szczesliwym.Czekam na wasze wypowiedzi.Jak sobie z tym
      > radzic.Nie mam szczescia do madrych ludzi .

czesc Selma
      czytajac twoj list nie moglam oprzec sie wrazeniu ze to mowa o mnie.ja podobnie
      jak Ty mieszkam od 10 lat za granica,mam tylko jedna b. dobra kolezanke Polke z
      ktora sie dobrze rozumiem ,reszta to obcokrajowcy ale nie dunczycy przewaznie
      obcokrajowcy. przeciez nie kazdy Polak moze byc dobrym kolega lub
      kolezanka,narodowosc nic dla mnie nie znaczy liczy sie charakter.
      trzymaj sie cieplo-selma
    • Gość: Karelia Re: szukam ludzi jak ja bez zadnych kontaktow z Poloni IP: *.pnu.com 28.11.01, 18:08
      A gdzie Ty wlasciwie mieszkasz, dziewczyno? Nic na ten temat nie piszesz.
      Pozdrawiam K.
      • Gość: Nostrada Re: szukam ludzi jak ja bez zadnych kontaktow z Poloni IP: *.cpe.net.cable.rogers.com 28.11.01, 19:20
        A jaki jest cel tych poszukiwan.
    • Gość: m-unia Re: szukam ludzi jak ja bez zadnych kontaktow z Po IP: *.nyc.rr.com 28.11.01, 19:28
      No wlasnie, skad jestes?
      Chyba cie rozumiem, chociaz Polske kocham i tesknie - to moja ojczyzna i
      nie zamierzam jej zmieniac. Ale jak sie patrzy na sytuacje w kraju, caly ten
      burdel, to wracac sie poprostu nie chce...
      Pozdr.
      • Gość: wojtek Re: szukam ludzi jak ja bez zadnych kontaktow z Po IP: *.att.com 28.11.01, 22:36
        I ja tez taki samotnik. Z Polonia (na Florydzie) zadnych kontaktow. Jestem
        tutaj juz 18 lat i caly czas bez przyjaciol.

pozdrowka
        • Gość: samcia Re: szukam ludzi jak ja bez zadnych kontaktow z Po IP: *.dip.t-dialin.net 28.11.01, 22:50
          Wojtus a ile masz lat?Pytam aby wiedziec czy mozemy znalezc wspolny jezyk.Ja
          mam 28.Stara baba sie robie.A propo to na Florydzie bylam w podrozy
          poslubnej.bylo cudownie.Zazdroszcze ci tej Florydy.Pewnie jest cieplutko i tyle
          wody...Za kilka lat wybieramy sie znowu,chcemy odwiedzic rodzinke.Mam
          Amerykansko-szwedzkie pochodzenie, ale babcia wyszla za Polaka i przyjechala za
          nim do PL.Do tej pory nie moge tego zrozumiec.Ona biedaczka chciala wrocic, ale
          rozchorowala sie na gruzlice i tak skonczyla w PL na cmentarzu...
          Wojtek juz nie jestes taki samotny widzisz?Napisz jak ci sie tam zyje.Czy masz
          rodzine.Jak sobie dajesz rade z brakiem Polskich kontaktow.Jacy sa Amerykanie
          tak ogolnie.Pozdr.
          • Gość: wojtek Re: szukam ludzi jak ja bez zadnych kontaktow z Po IP: *.att.com 28.11.01, 23:04
            Nie taka stara. Ja starszy (42). Nie wiem czy ten wiek Ci opdowiada. Floryda
            (Orlando) jest super. A szczegolnie teraz kiedy nadchodzi zima. U nas
            temperatura srednio 25 Celcjusza. W domach ludzie dalej uzywaja klimatyzacji.
            Ja owszem mam rodzine. Moj zona jest Polka ale dzieci urodzone tutaj. Polakow
            tutaj jest sporo. Ja sobie jednak jakos nie moge znalezc towarzysza.

Ty do mnie Wojtek a ja do Ciebie
            • Gość: samcia Re: szukam ludzi jak ja bez zadnych kontaktow z Po IP: *.dip.t-dialin.net 30.11.01, 10:10
              ty do mnie Eva.tak to moje prawdziwe imie.Wcale nie jestes za stary.Moj maz
              jest ode mnie 8 lat starszy , bo z takimi o wiele lepiej mi sie
              dogaduje.Orlando bylam.Czyli mieszkasz po tej piekniejszej stronie
              Florydy.zazdroszcze.
              • Gość: wojtek Re: szukam ludzi jak ja bez zadnych kontaktow z Po IP: *.att.com 30.11.01, 16:04
                Eva,

Ja w Niemczech tez mieszkalem. W Konigstein niedaleko Frankfurtu. Nie zaluje
                ze wyjechalem. Szukalem przygod i je znalazlem. Jak bym byl blizej to chetnie
                bym zostal Toja bratnia dusza.

pozdroffffka
            • Gość: A.D. Re: szukam ludzi jak ja bez zadnych kontaktow z Po IP: *.mco.bellsouth.net 01.12.01, 00:09
              >>Tak sie sklada ze mieszkam w Debary, zabi skok od Ciebie, Wojtek.Pozdrowienia.
              • Gość: wojtek Witaj A.D. IP: *.att.com 03.12.01, 15:55
                Chetnie pogadam.
                Napisz na
                brunertyswinio@yahoo.com

wojtek
      • Gość: samcia Re: szukam ludzi jak ja bez zadnych kontaktow z Po IP: *.dip.t-dialin.net 28.11.01, 22:38
        Dzeki za slowa otuchy.czy to wazne w jakim kraju mieszkam? Moze odpowiem na to
        pytanie nieco pozniej.Mam meza "tubylca" .On mowi juz sporo po polsku, ale to
        nie to samo.Jestesmy bardzo zgrana para.Poznalismy sie absolutnie przypadkowo i
        uwazamy, ze jestesmy stworzeni dla siebie.Ale on widzi moj smutek.Zauwazyl tez
        ze ja zuplnie inaczej zachowuje sie w otoczeniu Polakow.A zwykle gram taka
        ulozona.Mowie jednak co mysle, zadaje konkretne pytania, a tego tu ludzie nie
        lubia, dlatego moje kontakty z ludzmi ograniczaja sie do takich smol tok.
        Ktos tu spytal co jest celem moich pytan.Przeczytaj jeszcze raz uwaznie.Prubuje
        wlasnie ta droga znalezc sobie bratnie dusze, ktore czuja podobnie.juz sama
        swiadomosc, ze inni tez to przezywaja uspokaja mnie.Tak to wlasnie jest, ze
        polacy za granica to jeszcze nie wszystko, bo nie z kazdym mozna znalezc
        wspolny jezyk.A ja dodatkowo mam pecha do tych co to wstydza sie przyznac do
        Polskosci nawet przed innym rodakiem i na sile mowia obcym jezykiem.jakie to
        nienaturalne, a przeciez gra slowna po Polsku jest nie do podrobienia.zaczelam
        mocno szanowac nasz jezyk.A swoja droga zostalam raz w pracy spytana przez
        pracownika UPS(amerykano-hiszpana) dlaczego np. w jakiejs firmie, wszystkie
        inne grupy narodowosciowe typu Turki, Wlosi, Jugos.itd w czasie przerw
        rozmawiaja z soba w swoich jezykach, a Polacy jako jedyni po Niemiecku?Glupio
        mi sie zrobilo ale musialam mu przyznac racje, bo sama jestem ciekawa.
        Czy jest ktos w podobnej sytuacji do mojej i nie ma do kogo geby otworzyc po
        Polsku? Na dodatek moja jedyna siostra mieszka w Anglii i mam w PL juz tylko
        mame.Smutno mi oj smutno....Pozdr.
        • Gość: wojtek Re: szukam ludzi jak ja bez zadnych kontaktow z Po IP: *.att.com 28.11.01, 22:47
          Gebe to zawsze mozna otworzyc. Ale po co jesli sie nie mozna dogadac. Albo
          raczej jesli nie ma o czym rozmawiac. A z Twoja opinia na temat utrzymywania
          polskosci to sie zgadzam w 100 procentach. Taka jest juz ta nasza polska
          natura. Polak Polakowi ----> wilkiem. Szczegolnie na emigracji.
          • Gość: samcia Re: szukam ludzi jak ja bez zadnych kontaktow z Po IP: *.dip.t-dialin.net 28.11.01, 22:54
            widze, ze jestesmy akurat on line tylko dzieli nas taki szmac lini tel.ide
            spac.trzymaj sie
        • Gość: grzegorz Re: szukam ludzi jak ja bez zadnych kontaktow z Po IP: *.bielsko.dialog.net.pl 28.11.01, 22:51
          Ale pseudo sobie wybralas. fiu fiu, samica
          • Gość: samcia Re: szukam ludzi jak ja bez zadnych kontaktow z Po IP: *.dip.t-dialin.net 28.11.01, 22:58
            Nie analizuje ani nie odpowiadam za skojarzenia takich pustych ludzi jak ty
            grzegorz, ale imie.Na zachodzie bylyby problemy z wymowa.jak nie masz nic
            madrego do powiedzenia to sie nie wtracaj.W dodatku to jest forum polonijne!! a
            nie.......
            • Gość: grzegorz Re: grzegorz pustak IP: *.bielsko.dialog.net.pl 28.11.01, 23:06

> Nie analizuje ani nie odpowiadam za skojarzenia takich pustych ludzi jak ty
              > grzegorz, ale imie.Na zachodzie bylyby problemy z wymowa.jak nie masz nic
              > madrego do powiedzenia to sie nie wtracaj.W dodatku to jest forum polonijne!! a
              >
              > nie.......

przepraszam przepraszam, jestem pusty, Polak Polakowi wilkiem-zgadza sie, juz
              wypierdalma z tego forum bo przciez nie jestem POLONIA

• Gość: falcon Re: grzegorz pustak IP: *.cvx3-mal.ppp.netlink.se 28.11.01, 23:48
                Gość portalu: grzegorz napisał(a):

> Gość portalu: samcia napisał(a):
                >
                > > Nie analizuje ani nie odpowiadam za skojarzenia takich pustych ludzi jak t
                > y
                > > grzegorz, ale imie.Na zachodzie bylyby problemy z wymowa.jak nie masz nic
                > > madrego do powiedzenia to sie nie wtracaj.W dodatku to jest forum polonijn
                > e!! a
                > >
                > > nie.......
                >
                > przepraszam przepraszam, jestem pusty, Polak Polakowi wilkiem-zgadza sie, juz
                > wypierdalma z tego forum bo przciez nie jestem POLONIA

No cos Ty Grzegorz ???
                To ona jest pusta i cienka..dlatego przyjaciol nie ma i miec nie bedzie.
                Znam takie typy.
                Nie przejmuj sie.
                Pozdrowionka !!!
                • Gość: grzegorz Re: :))) IP: *.bielsko.dialog.net.pl 28.11.01, 23:55
                  >
                  > No cos Ty Grzegorz ???
                  > To ona jest pusta i cienka..dlatego przyjaciol nie ma i miec nie bedzie.
                  > Znam takie typy.
                  > Nie przejmuj sie.
                  > Pozdrowionka !!!

pozdrowionka
            • Gość: grzegorz Re: szukam ludzi jak ja bez zadnych kontaktow z Po IP: *.bielsko.dialog.net.pl 28.11.01, 23:12
              w sumie to sie nie dziwie ze nikt sie nie chce do ciebie przyznac, i pop polsku
              z Toaba gadac
            • Gość: falcon Re: szukam ludzi jak ja bez zadnych kontaktow z Po IP: *.cvx3-mal.ppp.netlink.se 28.11.01, 23:26

> madrego do powiedzenia to sie nie wtracaj.W dodatku to jest forum polonijne!! a
              >
              > nie.......
              Jestes zenujaca...
              Nic dziwnego, ze nie masz zadnych przyjaciol i miec nie bedziesz.

• Gość: amigo Re: szukam ludzi jak ja bez zadnych kontaktow z Po IP: *.*.*.* 01.12.01, 15:31

>
              > nie.......

czytając od początku cały wątek , strasznie mnie dziwi zaczełaś spokojnie wręcz
              błagalny ton wypowiedzi jak ,Ci źle itd. potew coraz pewniej aż tu nagle
              wyjeżdzasz do człowieka z takim tekstem ,
              na początku myślałem że jesteś o.k. i faktycznie coś jest nie tak z innymi
              osobami które Cię otaczają , ale chyba się myliłem
        • luiza-w-ogrodzie Re: szukam ludzi jak ja bez zadnych kontaktow z Po 29.11.01, 04:00

> Dzeki za slowa otuchy.czy to wazne w jakim kraju mieszkam? Moze odpowiem na to
          > pytanie nieco pozniej.Mam meza "tubylca" .On mowi juz sporo po polsku, ale to
          > nie to samo.Jestesmy bardzo zgrana para.Poznalismy sie absolutnie przypadkowo i
          >
          > uwazamy, ze jestesmy stworzeni dla siebie.Ale on widzi moj smutek.Zauwazyl tez
          > ze ja zuplnie inaczej zachowuje sie w otoczeniu Polakow.A zwykle gram taka
          > ulozona.Mowie jednak co mysle, zadaje konkretne pytania, a tego tu ludzie nie
          > lubia, dlatego moje kontakty z ludzmi ograniczaja sie do takich smol tok.
          > Ktos tu spytal co jest celem moich pytan.Przeczytaj jeszcze raz uwaznie.Prubuje
          >
          > wlasnie ta droga znalezc sobie bratnie dusze, ktore czuja podobnie.juz sama
          > swiadomosc, ze inni tez to przezywaja uspokaja mnie.Tak to wlasnie jest, ze
          > polacy za granica to jeszcze nie wszystko, bo nie z kazdym mozna znalezc
          > wspolny jezyk.A ja dodatkowo mam pecha do tych co to wstydza sie przyznac do
          > Polskosci nawet przed innym rodakiem i na sile mowia obcym jezykiem.jakie to
          > nienaturalne, a przeciez gra slowna po Polsku jest nie do podrobienia.zaczelam
          > mocno szanowac nasz jezyk.A swoja droga zostalam raz w pracy spytana przez
          > pracownika UPS(amerykano-hiszpana) dlaczego np. w jakiejs firmie, wszystkie
          > inne grupy narodowosciowe typu Turki, Wlosi, Jugos.itd w czasie przerw
          > rozmawiaja z soba w swoich jezykach, a Polacy jako jedyni po Niemiecku?Glupio
          > mi sie zrobilo ale musialam mu przyznac racje, bo sama jestem ciekawa.
          > Czy jest ktos w podobnej sytuacji do mojej i nie ma do kogo geby otworzyc po
          > Polsku? Na dodatek moja jedyna siostra mieszka w Anglii i mam w PL juz tylko
          > mame.Smutno mi oj smutno....Pozdr.

Nie z kazdym mozna znalezc wspolny jezyk, ale tak zupelnie nie miec polskiej bratniej duszy?Zalezy Tobie na tym? Sa
          sposoby na poznanie ludzi. Moje polskie znajomosci zaczely sie od przypadkowych spotkan (np Polka "wylowiona' w
          basenie), potem zorganizowalam zajecia sportowe dla Polek, imprezy, znajomi zaprosili innych polskich znajomych,
          niektorzy odpadli, inni pozostali i mam dzis calkiem pokazne kolko przyjaciol. A oprocz Polakow przyjaznie sie z
          Anglosasami i Amerykanami (z Am Pd).

Najbardziej w Twoim poscie zatkalo mnie to, ze Polacy publicznie nie uzywaja polskiego. Jak to mozliwe?!

Luiza-w-Ogrodzie
        • Gość: ... Re: szukam ludzi jak ja bez zadnych kontaktow z Po IP: 66.122.21.* 29.11.01, 04:31

> Dzeki za slowa otuchy.czy to wazne w jakim kraju mieszkam? Moze odpowiem na to
          > pytanie nieco pozniej.Mam meza "tubylca" .On mowi juz sporo po polsku, ale to
          > nie to samo.Jestesmy bardzo zgrana para.Poznalismy sie absolutnie przypadkowo i
          >
          > uwazamy, ze jestesmy stworzeni dla siebie.Ale on widzi moj smutek.Zauwazyl tez
          > ze ja zuplnie inaczej zachowuje sie w otoczeniu Polakow.A zwykle gram taka
          > ulozona.Mowie jednak co mysle, zadaje konkretne pytania, a tego tu ludzie nie
          > lubia, dlatego moje kontakty z ludzmi ograniczaja sie do takich smol tok.
          > Ktos tu spytal co jest celem moich pytan.Przeczytaj jeszcze raz uwaznie.Prubuje
          >
          > wlasnie ta droga znalezc sobie bratnie dusze, ktore czuja podobnie.juz sama
          > swiadomosc, ze inni tez to przezywaja uspokaja mnie.Tak to wlasnie jest, ze
          > polacy za granica to jeszcze nie wszystko, bo nie z kazdym mozna znalezc
          > wspolny jezyk.A ja dodatkowo mam pecha do tych co to wstydza sie przyznac do
          > Polskosci nawet przed innym rodakiem i na sile mowia obcym jezykiem.jakie to
          > nienaturalne, a przeciez gra slowna po Polsku jest nie do podrobienia.zaczelam
          > mocno szanowac nasz jezyk.A swoja droga zostalam raz w pracy spytana przez
          > pracownika UPS(amerykano-hiszpana) dlaczego np. w jakiejs firmie, wszystkie
          > inne grupy narodowosciowe typu Turki, Wlosi, Jugos.itd w czasie przerw
          > rozmawiaja z soba w swoich jezykach, a Polacy jako jedyni po Niemiecku?Glupio
          > mi sie zrobilo ale musialam mu przyznac racje, bo sama jestem ciekawa.
          > Czy jest ktos w podobnej sytuacji do mojej i nie ma do kogo geby otworzyc po
          > Polsku? Na dodatek moja jedyna siostra mieszka w Anglii i mam w PL juz tylko
          > mame.Smutno mi oj smutno....Pozdr.

Samcia,

Piszesz ladnie i ciekawie, ale wybacz cos tu sie nie zgadza:

piszesz:
          >>a Polacy jako jedyni po Niemiecku

wytlumacz mi jak to jest mozliwe. Czy to bylo w Niemczech, czy to tylko print
          error, czy to byli Niemcy, ktorzy kiedys mieszkali w Polsce???
          Spotykam sie czesto z tym, ze Polacy mowia miedzy soba po angielsku,
          grzecznosciowo, kiedy jest w towarzystwie jest ktos kto nie rozumie po polsku.
          Wydaje mi sie, ze zamiast dac sobie wciskac "kit" od UPS guy, powinnas bronic
          dobrego imienia Polakow, oni wcale nie gorsi niz

>> inne grupy narodowosciowe typu Turki, Wlosi, Jugos.itd

Jezeli chodzi o twojego pecha ...

>> wspolny jezyk.A ja dodatkowo mam pecha do tych co to wstydza sie przyznac do
          >> Polskosci nawet przed innym rodakiem i na sile mowia obcym jezykiem.jakie to

twoj pech sie skonczy gdy ty sie przestaniesz sie wstydzic przyznac do Polskosci.

My $.02
        • Gość: Joasia Re: szukam ludzi jak ja bez zadnych kontaktow z Po IP: *.dip.t-dialin.net 29.11.01, 05:10
          > pytanie nieco pozniej.

Przeciez po adresie z ktorego piszesz wiadomo ze to lacze T-online a to dostepne
          jest tylko w RFN.
          • Gość: samcia. Re: szukam ludzi jak ja bez zadnych kontaktow z Po IP: *.dip.t-dialin.net 30.11.01, 10:29
            Czy wy czytac nie umiecie?Oczywiscie, ze mieszkam w niemczech.Powiedzialam, ze
            napisze o tym pozniej i w przytoczonym prze ze mnie przykladzie chyba jasno to
            wynika.czy nie mozna z wami rozmawiac ot tak, bez roznych szczegulow typu jaki
            kraj, miasto a moze chcecie i nazwiska, adresu?.Ktos tu bardzo bezczelnie
            zarzuca mi brak przyznawania sie do Polskosci.dziewczyno ja zaczepiam ludzi na
            ulicy jak uslysze nasz jezyk.Ale jak bys sie poczula jak ty mowisz do Polaka po
            polsku a ten ci caly czas odpowiada po Niemiecku i nie ma bynajmniej przy nas
            osoby trzeciej nierozumiejacej?????Widze, ze nalezysz wlasnie do tych co to
            niby "z grzecznosci" mowia po Angielsku z polakami.czy widzialas, ze jakis Agol
            z grzecznosci mowi Polsku z anglikami bo jest z nimi turysta z PL nie
            rozumiejacy po angielsku, bo ja nigdy.Nie mam zamiaru lizac komus tylka"z
            grzecznosci".Mamy rozne poglady na ten temat.Trudno.Ja pisze z doswiadczenia
            wlasnego.Wierz albo nie.Moze jest to specyfika niemco-polakow.Ja wciaz jestem
            na Polskim paszporcie choc juz mnie urzednicy niemieccy namawiali do zmiany.A
            ja sie wciaz czuje Polka i jestem nia dla siebie a nie dla innych i nie mam
            zamiaru ci tego udowadniac.Widze tez, ze zle mnie zrozumieliscie pod innym
            wzgledem.mam kilku wspanialych przyjaciol.niemcow.Ale bardzo chcialabym miec
            tez bratnia POlska dusze kolo siebie.jestem towarzyska, nowoczesna.wszyscy
            zazdroszcza mi talentu do jezykow.Oprucz niemca znam jeszcze angielski i wloski.
            mam swoj styl i poziom intelektualny i czuje, ze z tych co tu pisza tylko
            Wojtek rozumie o czym mowie.Przykro mi, ze na tym forum zamiast zrozumienia
            znalazlam Hass czyli nienawisc, czepianie sie szcegolow, slow, a nawet mojego
            pseudo.widze, ze niektorzy z was znajduja w tym wielka przyjemnosc.Z wami
            naprawde nie chce mi sie juz dyskutowac.Tak Grzesiu jestes Pusty i bredzisz jak
            Jasio przez sen.Dziekuje panu za komentarze, niestety pana czas sie juz
            skonczyl.Pozdrawiam tych, ktorzy zanim cos napisza ,najpierw to przemysla.Eva
            • Gość: platon Re: szukam ludzi jak ja bez zadnych kontaktow z Po IP: *.cpe.net.cable.rogers.com 30.11.01, 16:28
              Jestes generalnie za agresywna.Wszystko co nie jest po Twej mysli lub
              rezyserowane przez Ciebie kwitujesz malo grzecznymi i kategorycznymi
              oswiadczeniami.Bylas tu i tam na forum GW i wszedzie wynikaly z tego klopoty a
              wiec moze Twoja samotnosc to poprostu problemy ze wspolzyciem z
              innymi,despotyczny charakter i brak kompromisowosci.Daja o sobie znac geny
              polskiego pochodzenia,zrozumienie bez milosci?.Znajdziesz wielu przyjaciol ale
              musisz najpierw sama byc przyjazna.
              • Gość: samcia Re: szukam ludzi jak ja bez ...do platona IP: *.dip.t-dialin.net 30.11.01, 23:37
                .Witaj Platon bawisz sie w psychologa.Moze masz dobre intencje, ale nie
                zabieralam tu jeszcze glosu i co za tym idzie nie wynikaly z tego jakies
                konflikty.Nie znasz mnie wiec naprawde nie prubuj oceniac ogolnikowo.chcialabym
                sprostowac pewna rzecz.Znani tu przeze mnie Polacy to ludzie z pochodzenia
                Slazacy.Oni autentycznie uwazaja, ze nigdy nie byli nawet troche Polakami i
                szybko chca zapomniec ten nasz jezyk.Mam znajoma Polke z Berlina, ktora zna
                tylu Polakow, ze rankiem nie musi wysilac sie na guten Morgen.Wystarczy-dzien
                dobry. Ona zaobserwowala, ze byli Slazacy zachowuja sie wszedzie tak samo,
                czyli wstydza sie uzywac publicznie jezyka, ale jak zauwazylam, w domu, w
                rodzinie mowia po Polsku.
                Mialam takich sasiadow, z ktorymi mieszkalam przez sciane.Oni wiedzieli, ze
                jestem Polka, bo czasem slyszeli jak rozmawiam z synkiem .Przynosili mi nawet
                listy z Polski, ktore listonosz przez pomylke wkladal kilka razy do ich
                skrzynki.Az ktoregos razu zwrocilo moja uwage , ze przez sciane dochodza jakies
                polskie dzwieki.Nawet moj maz to zauwazyl.Zagadnelam wiec kiedys sasiadow i
                przyznali sie z bulem serca.Jakali cos, ze oni juz zapomnieli Polskiego .To
                naprawde serdeczni, ciepli ludzie .Zawsze jednak byli zaklopotani gdy zwracalam
                sie do nich po Polsku .Znam jednak pewne mieszane narodowosciowo malzenstwo.On
                jest Polakiem z W-wy.Nie ma pochodzenia niemieckiego i nawet w obecnosci mojego
                meza zwraca sie do mnie zawsze po Polsku jak sie nalezy.Jak sie spotkamy( co
                niestety zdarza sie zadko ze wzgledu na odleglosc) to wtedy wygadamy sie do
                woli.a co do mojego plskiego, to byc moze robie bledy stylistyczne.bardzo sie
                staram, ale przyjaciele z polski wyczowaja u mnie lekki niemiecki
                akcent.Dziwicie sie???Przeciez od 10 lat praktycznie nie uzywam tego jezyka.Moj
                syn odpowiada mi po polsku tylko w polsce.w domu zadko, choc maz nalega aby sie
                nauczyl.dziecko wszystko rozumie ale niemiecki jest jezykiem silniejszym a
                kontaktow z Polakami mowiacymi po Plsku minimum.acha i naprawde nie moge
                zrozumiec dlaczego na sile wciskacie mi, ze nikt mnie nie lubi, ze nie mam
                przyjaciol i nawet znacie przyczyne.POWTARZAM MAM PRZYJACIOL I TO BARDZO
                DOBRYCH.Gdybyscie chociaz wysilili sie na blizsze poznanie mnie to
                stwierdzilibyscie, ze dam sie lubic.kiedys bylam naiwna i przytakiwalam kazdemu
                kto prubowal mnie wykolowac.zycie nauczylo mnie bronic wlasne zdanie, bo kazdy
                ma do tego prawo. Regularnie co tydzien spotykam sie z Polakami- slazakami ale
                rozmawiamy na ich zyczenie wylacznie po niemiecku.Juz sie pogodzilam.pozdrawiam
                was i nie wyciagajcie tak szybko pochopnych wnioskow.Przekonalam sie jednak na
                tym forum, ze niestety szczerosc nie poplaca i Polacy(poza kilkoma wyjatkami)
                wola obrzucac sie blotem niz podac sobie reke.Pisalo o tym na tym forum juz
                wiele ludzi tylko jakos nie chcialo mi sie w to wierzyc.pozdrawiam
                • Gość: platon Re: szukam ludzi jak ja bez ...do samcia IP: *.cpe.net.cable.rogers.com 02.12.01, 01:41
                  Nie,ja nie bawie sie w psychologa chociaz musze przyznac ze uwielbiam tego
                  rodzaju rozmowy.Odrobine sprowokowana dostaczylas bardzo duzo informacji o
                  sobie.To mile.Jesli moge poradzic cos:mysle ze powinnas zalozyc skrzynke (tak
                  to sie chyba nazywa) na serwerze gazety.Ci ktorzy rzeczywiscie zechca z Toba
                  porozmawiac poza forum mogliby pisac bezposrednio.Pozdrawiam serdecznie.
            • Gość: perelka Re: szukam ludzi jak ja bez zadnych kontaktow z Po IP: *.friaco.access.uk.tiscali.com 30.11.01, 17:53
              Wiesz co samcia? Moze wysil sie troszke bardzie ze swoim polskim na tym Forum ?
            • Gość: Pola SAMCIA IP: *.extern.kun.nl 30.11.01, 17:55
              Gość portalu: samcia. napisał(a):

> Czy wy czytac nie umiecie?Oczywiscie, ze mieszkam w
              niemczech.Powiedzialam, ze
              > napisze o tym pozniej i w przytoczonym prze ze mnie
              przykladzie chyba jasno to
              > wynika.czy nie mozna z wami rozmawiac ot tak, bez
              roznych szczegulow typu jaki
              > kraj, miasto a moze chcecie i nazwiska, adresu?.Ktos tu
              bardzo bezczelnie
              > zarzuca mi brak przyznawania sie do
              Polskosci.dziewczyno ja zaczepiam ludzi na
              > ulicy jak uslysze nasz jezyk.Ale jak bys sie poczula
              jak ty mowisz do Polaka po
              >
              > polsku a ten ci caly czas odpowiada po Niemiecku i nie
              ma bynajmniej przy nas
              > osoby trzeciej nierozumiejacej?????Widze, ze nalezysz
              wlasnie do tych co to
              > niby "z grzecznosci" mowia po Angielsku z polakami.czy
              widzialas, ze jakis Agol
              >
              > z grzecznosci mowi Polsku z anglikami bo jest z nimi
              turysta z PL nie
              > rozumiejacy po angielsku, bo ja nigdy.Nie mam zamiaru
              lizac komus tylka"z
              > grzecznosci".Mamy rozne poglady na ten temat.Trudno.Ja
              pisze z doswiadczenia
              > wlasnego.Wierz albo nie.Moze jest to specyfika
              niemco-polakow.Ja wciaz jestem
              > na Polskim paszporcie choc juz mnie urzednicy niemieccy
              namawiali do zmiany.A
              > ja sie wciaz czuje Polka i jestem nia dla siebie a nie
              dla innych i nie mam
              > zamiaru ci tego udowadniac.Widze tez, ze zle mnie
              zrozumieliscie pod innym
              > wzgledem.mam kilku wspanialych przyjaciol.niemcow.Ale
              bardzo chcialabym miec
              > tez bratnia POlska dusze kolo siebie.jestem towarzyska,
              nowoczesna.wszyscy
              > zazdroszcza mi talentu do jezykow.Oprucz niemca znam
              jeszcze angielski i wloski
              > .
              > mam swoj styl i poziom intelektualny i czuje, ze z
              tych co tu pisza tylko
              > Wojtek rozumie o czym mowie.Przykro mi, ze na tym forum
              zamiast zrozumienia
              > znalazlam Hass czyli nienawisc, czepianie sie
              szcegolow, slow, a nawet mojego
              > pseudo.widze, ze niektorzy z was znajduja w tym wielka
              przyjemnosc.Z wami
              > naprawde nie chce mi sie juz dyskutowac.Tak Grzesiu
              jestes Pusty i bredzisz jak
              >
              > Jasio przez sen.Dziekuje panu za komentarze, niestety
              pana czas sie juz
              > skonczyl.Pozdrawiam tych, ktorzy zanim cos napisza
              ,najpierw to przemysla.Eva

Ewa, napisz do mnie na priva, jesli chcesz: bebe@gmx.co.uk
              Pozdrawiam z Holandii

• Gość: BURG Re: SAMCIA - to stary pederasta z niemiec ! IP: 213.98.114.* 01.12.01, 02:05

Jak ludzie daja sie nabrac na list starego pederasty.Ludziska ! On pisze
                pod wieloma nickami !
            • aniutek Re: szukam ludzi jak ja bez zadnych kontaktow z Po 01.12.01, 20:34
              hejhejhej, Eva agresywna jestes a w ten sposob zginelo wiele osob smile
              a Grzegorz pusty , tylko dlatego, ze zapytal o pseudo? z kad wiesz przeciez
              czlowieka nie znasz!
              spokojnie z rozwaga i tolerancjasmile
              tez sie czasami unosze, pozniej zaluje.
              tez czuje sie zle z braku polskich przyjaciol.... i tesknie za zostawionymi
              rozmawiaj nie krzycz papapa
    • kugel Re: szukam ludzi jak ja bez zadnych kontaktow z Poloni 01.12.01, 20:17
      Nie pekaj!!!
      • Gość: renka Re: wiele nickow IP: *.home.cgocable.net 01.12.01, 20:20
        Samcia moze sobie pisac co chce. I na jej fobie WY jestescie tu lekarstwem,
        czy wam sie podoba czy nie.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka