Gość: gadula IP: *.sympatico.ca 15.10.03, 02:38 Czy zauwazyliscie cos specificznego w Polakach? Niedawno ktos ze znajomych zwrocil uwage na agresje Polakow, niemalze agresje bezinteresowna chociaz zwrotu tego nie uzyl ... Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
Gość: polak Re: Do tych co czesto jezdza do Polski IP: *.tampabay.rr.com 15.10.03, 02:57 jezdze nawet 2 razy w roku i nie zauwazylem agresji, agresje , chamstwo glupote debililizm i brak zycie zauwazylem u 99% ludzi co sa na tym forum , a ty nie tlumacz sobie w glupi sposob ze polacy w pl sa uposledzeni bo raczej pewnie ty jestes zbyt pobudliwy Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: fcuk off Agresja to jest w USA. IP: *.dialsprint.net 15.10.03, 04:02 grrrrrrrrrrrrrrr Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: jot-23 Re: Do tych co czesto jezdza do Polski IP: *.nyc.rr.com 15.10.03, 04:15 moze sam pojedz wreszcie? przekonasz sie ze nie jest tak zle. mlodzi polacy to juz prawdziwi europejczycy. usmiechnieci, modnie sie ubieraja, sa jak to sie mowi, asertywni! uprawiaja sporty...oooo np zaglowki... sport.onet.pl/1020307,0,0,wia,811943,dyscyplina.html Odpowiedz Link Zgłoś
drei_lilien Re: Do tych co czesto jezdza do Polski 15.10.03, 04:36 a ja nawet zauwazylem ze przyszla do nich moda na kursokonferencje jak za dawnych dobrych czasow. Maja teraz nalepki z imieniem i chodzi taki dumnie po hotelu z napisem 'Jarek' czy 'Zbyszek'. Pod pacha 'literatura' w stylu zachodnim... boki zrywac jak sie potem dowiadywalem ze trenuja 'ustawianie macirzy korzysci' z klientem zeby udowdniz ze dany interes warto z kims zrobic... szkoda ze nie ukladali sobie tych macierzy od 1989 roku...a dopiero teraz, no ale wtedy Sachs i Balcerowicz wiedzieli lepiej. Troche gorzej jest w windzie ale to dlatego ze windy male... Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: gadula Re: Do tych co czesto jezdza do Polski IP: *.sympatico.ca 15.10.03, 08:00 E, chyba mi wystarcza retransmisje dozynek i wizyt papierza na TV Polonia Odpowiedz Link Zgłoś
kasienka80 nie ponizajcie.... 15.10.03, 09:39 Ja zupelnie nie rozumiem dlaczego wy tak koniecznie chcecie ponizyc Polakow, ktorzy sa w polsce? bo sa wg was gorsi? bo nie wyjechali? moze nie chcieli zaczynac od sprzatania zydowskich kibli czy mycia garow w podrzednej restauracji? polacy w polsce sa rownie wartosciowi jak WY....nie wiem jak was nazwac? Amerykanie z bozej laski? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: maciek ludzie tego dorum ... IP: *.friaco.access.uk.tiscali.com 15.10.03, 11:36 to forum gromadzi wyjatkowo specyficznych ludzi, ktorzy i tak w kazdym temacie schodza do tego, ze w Polsce to chamstwo, bieda, szerzacy sie debilizm, napady, rozboje i grabieze. Polska to przeciez step pokryty glinianymi chatami w ktorych siedza alkoholicy i blokami z plyty w ktorych koczuja dresiarze. Oj polonia polonia. Nic do Was nie mam, ale jestescie z lekka monotematyczni w swoich wypowiedziach. Bylem na tym forum z rok temu i posty ktore wtedy widzialem niczym sie nie roznily od dzisiejszych. Wszedzie widac kapiaca z Was nienawisc i chec zeby tylko dokopac tym co siedza w kraju. Bo oni tacy biedni i osieroceni z wszelkiego dobra, ktorym to Wy, wielcy Polacy mieszkajacy w raju, jestescie otoczeni. Pytam Was droga polonio, po jaka cholere czytacie ta gazete i piszecie wogole po polsku jesli nie macie nic ciekawszego do przekazania ??? Odpowiedz Link Zgłoś
kasienka80 Brawo dla tego pana !!! 15.10.03, 11:53 brawo brawo....zgadzam sie z toba Macku w zupelnosci !!! choc oczywiscie nie uogolniajmy calej polonii....sa tu naprawde wartosciowi i pomocni ludzie, szkoda tylko ze w mniejszosci Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: maciek Re: Brawo dla tego pana !!! IP: *.friaco.access.uk.tiscali.com 15.10.03, 12:05 no wiadomo, ze nie ma co uogolniac bo ta prawdziwa Polonia, to ludzie ktorzy kochaja swoj kraj i nie sprzedali swojej tozsamosci za kilka srebraniakow. Tylko po jaka cholere niektorzy wypisuja tu takie brednie ? Niby tak opluwaja wszystko co polskie a jednak ich kusi, zeby wejsc na polskie forum i cos dopisac wrednego naszym w kraju. Odpowiedz Link Zgłoś
waldek.usa Re: maciek 15.10.03, 17:42 Gość portalu: maciek napisał(a): > to forum gromadzi wyjatkowo specyficznych ludzi, ktorzy i tak w kazdym temacie > schodza do tego, ze w Polsce to chamstwo, bieda, szerzacy sie debilizm, napady, > > rozboje i grabieze. Polska to przeciez step pokryty glinianymi chatami w > ktorych siedza alkoholicy i blokami z plyty w ktorych koczuja dresiarze. > > Oj polonia polonia. Nic do Was nie mam, ale jestescie z lekka monotematyczni w > swoich wypowiedziach. Bylem na tym forum z rok temu i posty ktore wtedy > widzialem niczym sie nie roznily od dzisiejszych. Wszedzie widac kapiaca z Was > nienawisc i chec zeby tylko dokopac tym co siedza w kraju. Bo oni tacy biedni i > > osieroceni z wszelkiego dobra, ktorym to Wy, wielcy Polacy mieszkajacy w raju, > jestescie otoczeni. Pytam Was droga polonio, po jaka cholere czytacie ta gazete > > i piszecie wogole po polsku jesli nie macie nic ciekawszego do przekazania ??? > Sa miejsca w pieknej Ameryce, gdzie diabel mowi dobranoc, Oklahoma czy Montana na ten przyklad. Sa autobusy w Bostonie, gdzie ludzie mowia "dzien dobry", "przepraszam", "prosze", "dziekuje", "do widzenia" - sam tak robie - a niektorzy kierowcy potrafia byc live entertainment. NB nie maja guzikow do otwierania drzwi i nie mowie tego ze zlosliwosci. Chamstwo tez sie zdarza, po lbie w ciemnym zaulku dostac mozna, gangsterzy postrzelic Cie moga, GDY im na muche wleziesz albo ciekawski jestes. Czego nie zobaczysz to elegancko ubranych mlodziencow robiacych sztuczny tlok w pociagu w celu wejscia w posiadanie Twojego portfela tudziez komorki - na przyklad. Logan airport nie jest miejscem, gdzie zamiast rozgladac sie za taxi rozgladasz sie, czy Cie lobuzy nie namierzaja. Emeryci nie musza isc do banku w towarzystwie roslego kuzyna, co jest goraco polecane przez warszawska policje. U mnie zamiast bezbronnej staruszki bank "zrobia" i gra muzyka! Owszem, przestepczosci jest tutaj od cholery i ciut ciut, monstrualne kanapki lapami zra na ulicy, stolicy swego stanu nie znaja, grubasy ubieraja sie tak ze niecheci do plci pieknej nabawic sie mozna do konca zycia, ale w knajpie na zadupiu w Texas nikt nie patrzyl na mnie jak na ET. Wrecz przeciwnie - zadali pare pytan i fajnie bylo, governer, git this boy a drink, willya! Plusy i minusy moge wyliczac w nieskonczonosc, jakkolwiek fora polskie obfituja w szczegoly z zycia wziete, no chociazby tunel w Warszawie, w ktory TIR sie nie zmiesci, o Sejmie nawet zaczynac nie warto, Arnold gubernatorem czemu nie, zycie kulturalne w Polsce po staremu, bardzo bogate itd itp. Ja samopoczucia nie musze sobie poprawiac poprzez umniejszanie innych czy plucie na Polske, jak sobie posciele, tak sie wyspie, niczego od nikogo nie chce i vice versa. Ot takie moje wyrywkowe uwagi, doktoratu nie chce mi sie pisac... Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Edek Wielu Polakow sie dorabia IP: *.dip.t-dialin.net 15.10.03, 12:02 zwlaszcza na Slasku w niektorych wsiach sa fragmenty,ot pare czy parenascie domow z bialym tynkiem,ogrodkami i kraweznikami,kwiatami i ostrzyzona trawa jak wyjete z Niemiec.I czlowiek jest czesciowo zaszokowany!Co chwile tu i tam stoi samotna willa typu maly palac,ale odwalona, jak w Niemczech jakiegos bogatrzego.Ci ludzie robia interesy,jezdza do Niemiec,znaja niemieckich menagerow,dla ktorych czesto cos produkuja i wiedza juz,jak na swiecie wyglada pojecie estetyki. Wiele biedniejszych domow oblozonych jest panelami typu dom amerykanski, ale to brzydkie,choc czystrze niz stary tynk i latwe do zamontowania. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: VIP-1 Re: Do tych co czesto jezdza do Polski IP: *.mt.sfl.net 15.10.03, 12:56 a mi sie wydaje ze to nie my wyrabiamy opinie o Polakach w Polsce tylko oni sami to robia o tu np. forum.gazeta.pl/forum/71,1.html?f=13 Odpowiedz Link Zgłoś
kasienka80 Re: Do tych co czesto jezdza do Polski 15.10.03, 13:18 Owszem, kazdy daje sam o sobie swiadectwo, ale mozna manipulowac opinia, prawda? ot chociazby wypisujac te brednie co poniektorzy tutaj, ze wszyscy polacy to brudasy, zlodzieje, pijaki, nieroby i takie tam, no a juz najgorsi to ci co mieszkaja w polsce !! prosilabym o troche wiecej utozsamiania sie z polska i Polakami wo Wielka Wspaniala Polonio Amerykanska- bo to glownie wy tak nas obrzucacie blotem !!! w glowach wam ten dobrobyt jankeski poprzewracal !!!! Odpowiedz Link Zgłoś
golosinski Re: Do tych co czesto jezdza do Polski 31.10.03, 03:38 Dobrze ze narzekasz na Polonie Amerykanska! Przeczytaj co pisze mi kolega z Kanady: 1. Jedziesz do Polski z polskim paszportem. 2. Gubisz ten paszport, albo kradna ci teczke czy portfel, w którym go trzymales. 3. Idziesz do urzedu po nowy, bo bez polskiego paszportu nie wyjedziesz z powrotem do domu. W urzedzie ci mówia "prosze bardzo, prosze wypelnic formularz". 4. Przy wypelnianiu formularza okazuje sie, ze krajowe przepisy nie czynia zadnej róznicy pomiedzy petentami zamieszkalymi na stale w kraju i za granica. Zeby dostac paszport, musisz podac adres stalego zameldowania, numer PESEL, numer dowodu osobistego, numer ksiazeczki wojskowej. 5. Zadnej z tych rzeczy nie masz, bos wyjechal z Polski w 1982 roku, nikomu sie nie opowiadajac, numer PESEL wprowadzono od 1985 roku, a o wojsku nawet nie myslales wyjezdzajac, bos mial wazniejsze sprawy na glowie. 6. Zeby cie gdziekolwiek zameldowali, ktos musi wyrazic na pismie zgode, zeby cie zameldowac w swoim mieszkaniu. 7. Zeby ci wydali dowód osobisty, musisz najpierw wyciagnac z USC swoja metryke, a potem odtworzyc ksiazeczke wojskowa, która ci zabrali do depozytu razem z twoim starym, PRL-owskim dowodem osobistym, jak ci wydawali w 1982 roku paszport. Twój stary dowód i stara ksiazeczka wojskowa dawno nie istnieja, bo zgodnie z przepisami o archiwizacji, twoja teczke paszportowa, w której byly, zniszczono po 10 latach przechowywania. 8. Zeby ci wydali nowa ksiazeczke wojskowa, musisz sie stawic w WKU "celem uregulowania stosunku do powszechnego obowiazku obrony". Tam ci mówia, ze w 1983 roku przyslali ci wezwanie do poboru jesiennego, tys sie na wezwanie nie zglosil, wiec teraz masz do odsiedzenia dwa lata wiezienia, bo jestes dezerter z frontu walki o socjalizm w szeregach Ludowego Wojska Polskiego ramie w ramie z bratnia Armia Radziecka. Ty na to, ze przedawnienie. Oni ci na to pokazuja artykul 243 ustawy o powszechnym obowiazku obrony RP, gdzie jak byk stoi, ze przestepstwo uchylenia sie od sluzby wojskowej sie nie przedawnia podczas "samowolnego pobytu sprawcy za granica". A ze ty nie poszedles w 1982 roku do WKU po pozwolenie na staly pobyt za granica, to znaczy, ze od 20 lat przebywasz w Kanadzie samowolnie, wiec te dwa lata do odsiedzenia sa calkowicie zgodne z obowiazujacym prawem. 9. Ty na to, ze Polska jest teraz w NATO; oni na to, ze co z tego ze NATO, porzadek musi byc, a prawo z tamtych czasów dalej obowiazuje bez zmian. Juz maja dzwonic po Zandarmerie Wojskowa, zeby cie odwiozla do aresztu, kiedy ty przezywasz olsnienie, dajesz im w lape dwiescie dolarów i w piec minut wypisuja ci nowa ksiazeczke wojskowa z przeniesieniem do rezerwy. Wychodzisz na ulice spocony jak ruda mysz i niezupelnie pewny, czy dales Sie nabrac na dwie stówy, czy tez cudem uniknales dwóch lat polskiego pierdla. 10. Jak juz ci wydadza dowód osobisty i przekonasz kogos, zeby ci sie pozwolil zameldowac w swoim mieszkaniu, to juz jeszcze tylko musisz zlozyc podanie o numer PESEL. Numer masz juz po tygodniu, i juz mozesz stanac w kolejce do skladania papierów o paszport. 11. Papiery na paszport i 100 zlotych w urzedzie od ciebie biora I mówia uprzejmie "prosze przyjsc za szesc tygodni, bo teraz jest sezon urlopowy i sie nie wyrabiamy z wypisywaniem paszportów". Ty na to, ze to wszystko juz trwa ponad dwa miesiace, i jak jeszcze poczekasz szesc tygodni, to cie w Kanadzie z pracy wyrzuca. Panienka w okienku na to, z radoscia w glosie: "Tu nie Kanada! Patrzcie, Kanadyjczyka bedzie udawal, skurwiel jeden!" Wszystkie urzedniczki wybuchaja perlistym smiechem. 12. Po czterech miesiacach od daty zgubienia swojego paszportu dostajesz nowy polski paszport i odlatujesz bez klopotu do Kanady, kupiwszy sobie najpierw nowy bilet lotniczy, bo stary dawno diabli wzieli. Na lotnisku w Toronto nikt nie czeka. 13. Dzwonisz do pracy. Okazuje sie, ze prace straciles dwa miesiace temu, a nowej nie dostaniesz, bo twój byly pracodawca tak sie na ciebie wkurwil za samowolne porzucenie posady, ze ci nie da referencji. 14. Juz nie mieszkasz tam, gdzie mieszkales, bo jak sie skonczyly pieniadze na koncie, z którego bank automatycznie sciagal raty pozyczki hipotecznej na dom, to bank wyslal ci dwa listy z ostrzezeniem, a potem wystawil dom na licytacje. Na innym koncie, w innym banku, pieniadze jeszcze byly, ale skad oni mieli o tym wiedziec. W kazdym razie w twoim domu mieszka teraz facet, który go dwa tygodnie temu tanio kupil na aukcji. Mówi ze kupil zgodnie z prawem; jak ci sie nie podoba, to mozesz sie sadzic z bankiem,a teraz masz spierdalac, bo inaczej on zawola policje. Na pocieche mówi ci, ze ten twój byly dom jest bardzo fajny, ogród utrzymywales starannie i nalezy ci sie pochwala. Zwlaszcza zas podoba mu sie nowiutki, supernowoczesny grzejnik wody, który zainstalowales za ciezkie pieniadze przed samym wyjazdem do Polski, oraz starannie zrobiony remont dachu, który skonczyles dwa dni przed odlotem. 15. Idziesz do banku, tam cie sucho zawiadamiaja, ze poniewaz spuscili twój dom ponizej wartosci, na co kontrakt pozyczkowy im pozwala, to jestes im winien jeszcze 50 000 dolarów i masz zaplacic w ciagu 14 dni, a jak nie, to cie podadza do sadu. 16. Pytasz gdzie twoje meble, ksiazki i caly dobytek. Bank mówi, ze czesc zabrala twoja zona, jak sie wyprowadzala dokads razem z dziecmi przed sama licytacja, bez podania adresu, a czesc jest zmagazynowana na twój koszt w pobliskim U-Store. Mozesz sobie odebrac, jak zaplacisz rachunek za przechowanie. 17. Dzwonisz do tesciów, pytasz gdzie zona i dzieci. Oni ci na to mówia, ze jestes bezwstydna swinia, bo rzekomo pojechales do Polski na trzy tygodnie, a tymczasem porzuciles rodzine bez srodków do zycia na cztery miesiace, wiec jej adwokat bedzie wkrótce w kontakcie z toba w sprawie rozwodu. Ty im próbujesz opowiadac, co sie z twoim paszportem stalo, a oni na to, ze ich te tance dzikich Slowian zupelnie nie interesuja, a w ogóle to oni swoja córke, znaczy twoja zone, dawno ostrzegali, zeby nie wychodzila za dzikiego wschodniego Europejczyka, bo nic dobrego z tego nie bedzie - no I teraz wychodzi ze od poczatku mieli racje, a ty sie nie nadajesz na meza panienki z dobrego kanadyjskiego domu. Na szczescie oni jej pomoga, a ty masz spierdalac. Prosisz, zeby dali zone do telefonu, oni na to, ze ona nie chce z toba rozmawiac. W koncu daja ci ja do telefonu, a ona wola z uczuciem do sluchawki "George, how could you, you f...ing bastard! You must have met another woman in this f...ing Poland! My lawyers will be in touch, you f...er! F... you!!!" i odklada sluchawke. 18. Dzwonisz jeszcze raz i pytasz tesciów, gdzie twój samochód. Oni na to, ze ten, który zarejestrowales na zone, to jest zgodnie z prawem jej wlasnosc, twój wlasny, ten nowy, zabrala spólka finansowa za nieplacenie rat, a twój sluzbowy zabral twój byly pracodawca juz dawno. Potem mówia ci jeszcze raz, ze jestes swinia i zebys wiecej do nich nie dzwonil, I odkladaja sluchawke. 19. Postanawiasz sie napic czegos mocnego i pomyslec, co dalej. Ale w kieszeni masz tylko $2.70 drobnymi, na drinka nie starczy. Wtykasz Mastercard do bankomatu, wystukujesz PIN, wybierasz konto na którym powinno byc jeszcze dwa tysiace dolarów, cos bzyczy, pokazuje sie napis CARD RETAINED, CONTACT YOUR BRANCH 20. Znowu cos bzyczy, wysuwa sie pasek papieru, na którym jest napisane: ACCOUNT BALANCE -$16.75 DR AVAILABLE FOR WITHDRAWAL $0.00 THIS ACCOUNT IS OVERDRAWN AND HAS BEEN BLOCKED CONTACT YOUR BRANCH THANK YOU FOR BANKING WITH FIRST NATIONAL. 21. To Twój bank, któremu byles winien $50 000, dowiedzial sie, ze jeszcze masz jakies pieniadze i wlasnie elektronicznie zdjal sobie z twojego konta twoje ostatnie dwa tysiace dolarów plus oplaty. Dobra wiadomosc jest taka, ze teraz juz im jestes winien tylko $48 000. Zla wiadomosc jest taka, ze twój caly majatek na plan Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: maciek Re: Do tych co czesto jezdza do Polski IP: *.access.uk.tiscali.com 15.10.03, 13:19 nie ma co uogolniac. Polska to nie forum gazety wyborczej. A ludzie ktorzy pisza tu posty, to nie obraz spoleczenstwa. A Ty odrazu wyciagasz wnioski po postach. Popatrz sobie na fora zagraniczne. Tam napewno tocza sie ciekawsze rozmowy ludzi o wielce szerokich horyzontach umyslowych. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: VIP-1 Re: Do tych co czesto jezdza do Polski IP: *.mt.sfl.net 15.10.03, 13:28 alez tutaj nikt nic nie uogolnia nikt nie twierdzi ze WSZYSCY Polacy sa tacy lub tacy tylko co niektorzy po prostu SWOJE opinie i wrazenia opisuja - do czego maja pelne prawo a ze opinie sa rozne, to normalne i nie tylko w GW ale rowniez w innej polskiej prasie mozna podobne opinie przeczytac Odpowiedz Link Zgłoś
yagnieszka Re: Do tych co czesto jezdza do Polski 15.10.03, 16:29 A ja bym sobie i Polsce BARDZO zyczyla, zeby Polska zaczela juz wreszcie plynac mlekiem i miodem, i luksusem wszelakim. I zeby Gadule z zazdrosci skrecilo jak bedzie gdzies o dobrobycie w Polsce czytal. I zeby jeszcze te paszporty latwiej taniej, i szybciej mozna bylo w ambasadzie czy innym konsulacie zalatwiac, to juz i LOTowi by sie nawet dalo zarobic mimo ostrzezen przed tym przewoznikiem na wszechwiedzacym Forum Polonia. Ktos zna Zlota Rybke, co przyjmuje zyczenia do spelnienia? Albo innego Jiina w butelce? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: VIP-1 Re: Do tych co czesto jezdza do Polski IP: *.mt.sfl.net 15.10.03, 16:37 a ja po przeczytaniu niektorych postow myslalem ze tam miod, mleko, luksus i wszelakie dobra od dawna sa a w butelke to oni caly narod nabili jak ich do tej unii przekonali, hehehe Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Me -110 Re: Do tych co czesto jezdza do Polski IP: *.bchsia.telus.net 15.10.03, 22:06 Austriak dziękuje warszawiakom Dzięki anonimowym przechodniom ze Śródmieścia złapał złodzieja, który okradał jego samochód - Zobaczyłem mężczyznę grzebiącego w moim aucie przez rozbitą szybę. Od razu wiedziałem, że to złodziej - mówi Marek Zieliński (39 l.), obywatel Austrii. Złapał wczoraj na gorącym uczynku samochodowego włamywacza. Pomogli mu przypadkowi przechodnie. Dzięki ich postawie złodziej stanie przed sądem. Marek Zieliński odzyskał aparat dzięki postawie przechodniów Foto | Tomasz Zieliński Cała historia wydarzyła się wczoraj ok. godz. 10.30. Pusty parking Marek Zieliński, wysoki, ciemnowłosy mężczyzna przyjechał do Instytutu Technik Budowlanych przy ul. Filtrowej. Samochód, Renault Lagunę, zaparkował na strzeżonym parkingu przed budynkiem ITB. - Akurat wtedy strażnik z budki wyszedł na chwilę - mówi Zieliński. - Wszedłem do budynku, ale zapomniałem ważnego dokumentu. Wróciłem się do auta. Przez wybitą szybę w środku grzebał mi jakiś facet. Krzyknąłem. Pogoń za zlodziejem Gdy złodziej zobaczył nadbiegającego właściciela samochodu, wyrwał tylko aparat fotograficzny i rzucił się do ucieczki. - Pobiegłem za nim i krzyczałem - opowiada Zieliński. Drogę złodziejowi zabiegła kobieta. Chciała go zatrzymać, ale ten wyminął ją. Nie uciekł jednak daleko. Chwilę potem pojawił się mężczyzna w wieku ok. 50 lat i popchnął go. Złodziej przewrócił się. - Razem go przytrzymaliśmy. Pomógł nam strażnik, który akurat przybiegł - mówi Zieliński. - Mówił, żebym go puścił, to mi zapłaci - śmieje się Austriak. - Wyśmiałem go i wezwałem policję. Przyjechali i go zwinęli. Złodziejaszkiem okazał się 29-letni Robert R. Został zatrzymany. Zostanie prawdopodobnie aresztowany. Nie dajmy się! Okradziony jest wdzięczny przechodniom za pomoc. - Niestety, nie miałem okazji podziękować im wcześniej, bo szybko odeszli. Dlatego teraz chciałem to zrobić za waszym pośrednictwem - mówi. Tajemniczy warszawiacy! "Super Express" też się przyłącza do podziękowań. Nie dajmy się złodziejom! Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Me -110 Re: Do tych co czesto jezdza do Polski IP: *.bchsia.telus.net 15.10.03, 22:08 Blisko pięciu tysiącom osób mieszkających na Osiedlu Dąbrowskiego na Mokotowie grozi wymiana dowodów osobistych, praw jazdy i wszystkich innych dokumentów. Mieszkańcy 42 bloków muszą zmienić adres, choć nigdzie się nie przeprowadzają. Tak zadecydowali urzędnicy dzielnicy. ....... Urzędnicy powołują się w decyzji głównie na rozporządzenie prezydenta Rzeczypospolitej z 24 października 1934 roku i bardzo surowe przepisy, od których nie ma odwołania Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: dorota jeśli gadula opowiada o agresji w Polsce IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 15.10.03, 22:39 to nie ma już rady i o pogodzie powie Wam teraz Bóg. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: gadula Re: jes´li gadula opowiada o agresji w Polsce IP: *.sympatico.ca 16.10.03, 02:08 Gos´c´ portalu: dorota napisa?(a): > to nie ma juz˙ rady i o pogodzie powie Wam teraz Bóg. A Bog jest tylko jeden - rzymsko katolicki i nieopodatkowany. Pazerny stary dziadek, ktory od stuleci gromadzi posiadlosci jakiej normalna pracom nigdy nie osiagniesz Neoplusku, hehe! Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: dorota naiwna gadula gorsza niż wołek bez jajek IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 16.10.03, 11:57 Kto myślisz wymyślił podatki jeśli nie ten co wszystko wymyślił? I może i sam nie płaci bo ma dużo różnych odpisów i ulg. Ponadto nie od stuleci tylko od tysiąc leci jeśli założymy że podatki wymyślił wtedy kiedy i reszte, bo mnie się jednak wydaje że najpierw wymyślił podatki, a potem się zastanawiał co by tu, co by tu... Co by tu opodatkować, a siódmego dnia odpoczywał. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: gadula Neoplus socjolog i ekonomista, hehe! IP: *.sympatico.ca 16.10.03, 13:48 Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Bóg powiem Wam o pogodzie IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 15.10.03, 22:40 jutro nie będzie pogody bo zajęty jestem, nie mam czasu, a jak komuś nie pasuje to niech zmówi paciorek. Odpowiedz Link Zgłoś
szatkownica Waldek napisal 16.10.03, 15:00 a mnie sie podobalo. Podbijam! Autor: waldek.usa Data: 15.10.2003 17:42 + dodaj do ulubionych wątków + odpowiedz na list + odpowiedz cytując -------------------------------------------------------------------------------- Gość portalu: maciek napisał(a): > to forum gromadzi wyjatkowo specyficznych ludzi, ktorzy i tak w kazdym temacie > schodza do tego, ze w Polsce to chamstwo, bieda, szerzacy sie debilizm, napady, > > rozboje i grabieze. Polska to przeciez step pokryty glinianymi chatami w > ktorych siedza alkoholicy i blokami z plyty w ktorych koczuja dresiarze. > > Oj polonia polonia. Nic do Was nie mam, ale jestescie z lekka monotematyczni w > swoich wypowiedziach. Bylem na tym forum z rok temu i posty ktore wtedy > widzialem niczym sie nie roznily od dzisiejszych. Wszedzie widac kapiaca z Was > nienawisc i chec zeby tylko dokopac tym co siedza w kraju. Bo oni tacy biedni i > > osieroceni z wszelkiego dobra, ktorym to Wy, wielcy Polacy mieszkajacy w raju, > jestescie otoczeni. Pytam Was droga polonio, po jaka cholere czytacie ta gazete > > i piszecie wogole po polsku jesli nie macie nic ciekawszego do przekazania ??? > Sa miejsca w pieknej Ameryce, gdzie diabel mowi dobranoc, Oklahoma czy Montana na ten przyklad. Sa autobusy w Bostonie, gdzie ludzie mowia "dzien dobry", "przepraszam", "prosze", "dziekuje", "do widzenia" - sam tak robie - a niektorzy kierowcy potrafia byc live entertainment. NB nie maja guzikow do otwierania drzwi i nie mowie tego ze zlosliwosci. Chamstwo tez sie zdarza, po lbie w ciemnym zaulku dostac mozna, gangsterzy postrzelic Cie moga, GDY im na muche wleziesz albo ciekawski jestes. Czego nie zobaczysz to elegancko ubranych mlodziencow robiacych sztuczny tlok w pociagu w celu wejscia w posiadanie Twojego portfela tudziez komorki - na przyklad. Logan airport nie jest miejscem, gdzie zamiast rozgladac sie za taxi rozgladasz sie, czy Cie lobuzy nie namierzaja. Emeryci nie musza isc do banku w towarzystwie roslego kuzyna, co jest goraco polecane przez warszawska policje. U mnie zamiast bezbronnej staruszki bank "zrobia" i gra muzyka! Owszem, przestepczosci jest tutaj od cholery i ciut ciut, monstrualne kanapki lapami zra na ulicy, stolicy swego stanu nie znaja, grubasy ubieraja sie tak ze niecheci do plci pieknej nabawic sie mozna do konca zycia, ale w knajpie na zadupiu w Texas nikt nie patrzyl na mnie jak na ET. Wrecz przeciwnie - zadali pare pytan i fajnie bylo, governer, git this boy a drink, willya! Plusy i minusy moge wyliczac w nieskonczonosc, jakkolwiek fora polskie obfituja w szczegoly z zycia wziete, no chociazby tunel w Warszawie, w ktory TIR sie nie zmiesci, o Sejmie nawet zaczynac nie warto, Arnold gubernatorem czemu nie, zycie kulturalne w Polsce po staremu, bardzo bogate itd itp. Ja samopoczucia nie musze sobie poprawiac poprzez umniejszanie innych czy plucie na Polske, jak sobie posciele, tak sie wyspie, niczego od nikogo nie chce i vice versa. Ot takie moje wyrywkowe uwagi, doktoratu nie chce mi sie pisac... Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Bóg Synu IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 16.10.03, 15:09 czy zapłaciłeś podatki? Odpowiedz Link Zgłoś
waldek.usa Re: Waldek napisal 16.10.03, 15:52 Dzieki Szatkownica, czasami cos mi sie uda sklecic ;D Odpowiedz Link Zgłoś
wujek_karol Re: Waldek napisal 16.10.03, 15:57 Mnie sie tez twoj post podobal.. A tu drugi fajny post nicka 'taki tam' z Wloch: wiecej nas wyjezdza niz wraca wszyscy tesknia i maja sentymenty ale po wizycie w kraju zimny prysznic -do czego ja tesknilem? tych klimatow juz dawno nie ma sa nowe -nie nasze. i tyle. Oba posty proponuje przeczytac kilka razy ludziom chorujacym na chorbe sieroca. p.s. Dorota, przestan juz wyc bo stajesz sie smutna. Odpowiedz Link Zgłoś
waldek.usa Re: Waldek napisal 16.10.03, 16:58 wujek_karol napisał: > Mnie sie tez twoj post podobal.. A tu drugi fajny post nicka 'taki tam' z Wloch > : > > wiecej nas wyjezdza niz wraca > wszyscy tesknia i maja sentymenty ale po wizycie w kraju zimny prysznic > -do czego ja tesknilem? > tych klimatow juz dawno nie ma > sa nowe -nie nasze. > i tyle. > > > > Oba posty proponuje przeczytac kilka razy ludziom chorujacym na chorbe sieroca. > > p.s. Dorota, przestan juz wyc bo stajesz sie smutna. Tempus fugit... Odpowiedz Link Zgłoś
artur666 wczoraj wrocilem z Polski 16.10.03, 18:20 tak gadula, troche masz racji, ludzie w kraju sie zmienili. Gdy odwiedzilem pewnych znajomych w Polsce, uslyszalem takie stwierdzenie: w Polsce zaczal sie wyscig szczurow. ...strach o egzystencje...kasa!...kasa!...kasa! Spowodowalo to zanik resztek moralnych i wrost agresji w imie egzystencji. W tej pogoni coraz wiecel ludzi zapomnialo sie. Smutne i juz nieodwracalne. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: dorota Re: wczoraj wrocilem z Polski IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 16.10.03, 20:29 Zaczął się, Królu? Raczej trwa w najlepsze najmarniej od dekady, żrą, kupują i kredyty biorą wszystko inne wdupiemając. I masz rację, że szkoda, tylko co? Mamy zostać gettem wartościami jak muzułmeni? Odpowiedz Link Zgłoś
artur666 ...troche szkoda. 16.10.03, 21:44 Pytasz dorota czego szkoda? Szkoda, ze nie wiesz. Mnie szkoda ze w tzm pedzie deptane zostaja wartosci ludzkie, rodzina i przyjaciele. Co wtedy zostanie? kasa,egoizm. welcome w zachodnim swiecie!!!!! Troche Polacy sie chyba pogubili...szkoda. Gość portalu: dorota napisał(a): > Zaczął się, Królu? Raczej trwa w najlepsze najmarniej od dekady, żrą, kupują i > kredyty biorą wszystko inne wdupiemając. I masz rację, że szkoda, tylko co? > Mamy zostać gettem wartościami jak muzułmeni? Odpowiedz Link Zgłoś
valdek.usa Re: ...troche szkoda. 16.10.03, 22:51 Arur, co tam bedziesz tlumaczyl tej zblazowanej cwierc-prostytutce. Tak jak bys psu tlumaczyl ze poledwica lepsza od mielonego ze smietnika. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: gadula Re: wczoraj wrocilem z Polski IP: *.sympatico.ca 17.10.03, 02:23 artur666 napisa?: > W tej pogoni coraz wiecel ludzi zapomnialo sie. > Smutne i juz nieodwracalne. To moze kosciol powinien stac na strazy uczciwosci? Odpowiedz Link Zgłoś
artur666 Re: wczoraj wrocilem z Polski 17.10.03, 11:10 Nie wiem gadula, ale teraz w kraju panuja przepychanki. Nie tylko w polityce i biznesie, lecz co smutniejsze, miedzy ludzmi. Wielu Polakow, ktorych znalem jako ludzi calkiem OK, zmienilo sie na male szuje, ludzi `bez kegoslupa`. I to mnie martwi. Moze jest to jedyna droga ewolucji przy obecnych ukladach i ogolnym kotle jaki panuje. Nie podoba mnie sie, ze polacy powoli staja sie ludzmi bez zasad, tylko yrobili sie bardzo chciwi i drapiezni. Wydaje mnie sie, ze nie sily , ktora pewne tendencje zachamuje. Byly juz kiedys rozbiory, dlatego, ze zapanowal zbiorowy amok. Kosciol? hm Gość portalu: gadula napisał(a): > artur666 napisa?: > > > W tej pogoni coraz wiecel ludzi zapomnialo sie. > > Smutne i juz nieodwracalne. > > To moze kosciol powinien stac na strazy uczciwosci? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: gadula Re: wczoraj wrocilem z Polski IP: *.sympatico.ca 17.10.03, 11:35 Rozbiory? To ciekawe co piszesz, ale mnie sie wydaje ze to akurat teraz byloby jedynym wyjsciem dla Polski. Tam i tak nie ma kierowcy, a ten autobus ktos przeciez musi prowadzic! Niemcy mogliby troche Polske ucywilizowac, pozwolic odrobic wiekowe zapoznienia ... Czy wybor ex-sekretarza PZPR na premiera dwa lata temu, moze byc sygnalem zbiorowego amoku, Artie? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Me- 110 Re: wczoraj wrocilem z Polski IP: *.bchsia.telus.net 17.10.03, 12:04 Miller mieszka na kradzionym" - za ten napis Klaudiusz W. trafił do aresztu na 20 dni. "Nasz Dziennik" informuje, że Klaudiusz umieścił ten napis w ubiegłym roku na elewacji budynku Kancelarii Premiera w Warszawie. Klaudiusz W. pracował w 1998 roku jako naczelnik Gospodarstwa Pomocniczego Kancelarii Premiera i wtedy wykrył aferę w Spółdzielni Mieszkaniowej "Dębina", do której mają należeć prominentni politycy SLD. Członkami afery są , zdaniem zatrzymanego, premier Leszek Miller, wiceminister kultury Michał Tober oraz szef lubu parlamentarnego SLD Jerzy Jaskiernia. Według niego, dzięki protekcji wysokich urzędników ówczesnego Urzędu Rady Ministrów wymienieni politycy przejęli bez przetargu nieruchomość gruntową przy ulicy Nowoursynowskiej i Rosoła w Warszawie. By uzyskać zwolnienie z przetargu, dotychczasowy właściciel powinien był przyjąć określoną liczbę kandydatów z listy posiadaczy wkładów na książeczkach mieszkaniowych. Spółdzielnia nie spełniła tych warunków i nie przyjęła nikogo z tej listy. Za wykonanie napisu Klaudiusz został skazany na grzywnę w wysokości 600 złotych, lub 20 dni aresztu. Jako że jest bezrobotny wybrał drugą możliwość. / Odpowiedz Link Zgłoś
artur666 Re: wczoraj wrocilem z Polski 17.10.03, 13:57 Gość portalu: gadula napisał(a): > Rozbiory? To ciekawe co piszesz, ale mnie sie wydaje ze to akurat teraz > byloby jedynym wyjsciem dla Polski. Tam i tak nie ma kierowcy, a ten > autobus ktos przeciez musi prowadzic! Niemcy mogliby troche Polske > ucywilizowac, pozwolic odrobic wiekowe zapoznienia ... .........tak rozbiory, a czy tego w Polsce teraz nie obserwujemy? Po co wkraczac armia do Polski, jak mozna to zalatwic koncernami i konsumpcja. Ludzie sie ciesza bo sa slepi. W tym czasie pasuje tutaj powiedzenie: nie wszystko zlote co sie swieci. Ale zamulone alkocholem polskie lby, no i zglodnialy po tylu latach komuny narod, chce naturalnie jak najszybciej i niestety za wszelka cene nachapac ile sie da. No i sprzedaja samych siebie. Gdy sie obudza, okaze sie, ze pociag juz odjechal. typowe story. > Czy wybor ex-sekretarza PZPR na premiera dwa lata temu, moze byc > sygnalem zbiorowego amoku, Artie? ..............moze i tak, wielu zyjacym w marazmie robolom pasowala komuna. Problem chyba w malej swiadomosci narodu, dlatego ze w srodkach masowego przekazu jest to temat troche tabu. Temat dla wielu niewygodny, wiec zamiata sie go pod dywan. Euforia-Amok sie juz umocnil, lawina pedzi, wiec z czym tu walczyc. Moze ta slepota jest efektem bezsilnosci? Czasem mam wrazenie, ze jedyni swiadomi tego Polacy, to Polacy zyjacy...za granica. Owszem juz w Polsce podnosza sie glosy o cichej i perfidnej wojnie ekonomicznej. Lecz mowia o tym ludzie mali i bez zadnego wplywu. Odpowiedz Link Zgłoś
niktnowy1 Re: Bedzie na kogo zwalic wine 17.10.03, 16:13 zawsze zostanie Unia ze swoimi wymaganiami. Poniewaz Polska nie spenia wymagan to tez nie bedzie dobrze traktowana a placic skladki trzeba. Zaraz znajda sie glosy ze wszystkiemu winna jest UE. W Polsce zawsze szuka sie winnych wszedzie tylko nie u siebie. Gratuluje tym ktorym powiodlo sie po powrocie do Polski, po kilkunastu latach pobytu za granica. Troche mi sie niechce wierzyc. Jezeli ktos mieszka w USA przez kilkanascie lat i niczego sie nie dorobil to dlaczego liczy na dorobek sie w Polsce. Jak ktos jest beton to tym betonem zawsze bedzie. Jezeli ktos mieszka w USA przez kilkanascie lat to juz powinien byc wmiare ustawiony i ostatnia rzecza (potrzebna jak wrzod na dupie) jest to wszystko rzucic i przeniesc sie do Polski. Jedynie goscie o silnie masochistycznie rozwinietych instynktach sa wstanie o czyms takim pomyslec. IVO napisal: „Cudowna polska emigracja”, ktora na forum szczyci sie dobrobytem polegajacym na dostepie do tanich, niemal dozywotnich kredytow (na dom, na nauke, na samochod i na wszystko inne), z ktorych zyje gdzies w Kanadzie czy w Australii. My tu w Polsce kupujemy mieszkania i samochody za gotowke(!!!), przynajmniej raz w roku latamy na egzotyczne wakacje, placimy wysokie kwoty za kolejne studia doszkalajace i kursy jezykowe, leczymy sie u najlepszych specjalistow, i jeszcze utrzymujemy z „tak niskich” pensji kilkanascie milionow bezrobotnych. Po to kredyty zostaly wprowadzone zeby wszystkim bylo latwiej i lepiej od poczatku. Kogo stac na kupno mieszkania czy samochodu zaraz po szkole? Nie lepiej zapierda..c przez cale rzycie i wtedy kupic wszystko za cash. Moze dla lepszego samopoczucia mam zrzec sie dobrego kredytu i zrownac sie z polskimi warunkami zeby Wam tam poprawic samopoczucie. Mozna tez wprowadzic nizsze kredyty, stymulujace powstawanie nowych businesow, nowe miejsca pracy kreujac w ten sposob wiecej potrzebujacych na nowe kedyty itd.... Zarobione pieniazki mozna zainwestowac zeby splacaly kredyt. Celem tego wszystkiego jest stworzenie jakiegos majatku ktory zostaje przekazany na nastepne pokolenia, tworzac wiekszy kapital, wieksze mozliwosci. Nie lepiej to wszystko rzucic i wprowadzic polski system, gratuluje IWO. Odpowiedz Link Zgłoś