Dodaj do ulubionych

Leczenie bulimii

29.04.12, 09:51
Hej :) Mam do Was kilka pytań. Od 6 lat cierpie na zaburzenia odżywiania, najpierw anoreksja a teraz bulimia. Na zmiane objadam się i głodze, w efekcie czego ostatnio przytyłam dość dużo (obecnie waże 58kg przy wzroście 157cm). Dostałam skierowanie do szpitala psychiatrycznego i chciałabym się dowiedzieć czy można sobie wybrać szpital, bo lekarz, który wypisał mi skierowanie nie zaznaczył konkretnego szpitala. I jak wygląda takie leczenie bulimii w szpitalu? Chciałam zaznaczyć, że mam bulimie sportową (tzn. nie wymiotuje, ale dużo ćwicze). Ile mniej więcej przebywa się na oddziale? I jak wyglądają posiłki? Ile mniej więcej zjada się kalorii? A czy ktoś z Was miał styczność ze szpitalem w Sosnowcu na ul.Zapolskiej? Z góry dziękuje za wszystkie informacje :)
Obserwuj wątek
    • natt77 Re: Leczenie bulimii 01.05.12, 15:48
      Droga Lonelyy,
      Czy znalazłabyś chwilę czasu na wypełnienie mi ankiety, dotyczącej relacji z rodzicami? Jestem studentka psychologii i piszę praca na temat wpływu relacji z rodzicami na występowanie zaburzeń odżywiania. Będę bardzo wdzięczna za pomoc :)
    • aeb456 Re: Leczenie bulimii 20.07.12, 12:24
      Może zanim zdecydujesz się na psychiatryczną leżankę, spróbuj skonsultować się z psychologiem. W takich chwilach niezbędne jest wsparcie kogoś bliskiego. Spróbuj porozmawiać o tym z mamą, przyjaciółką czy z inną bliską osobą. Nawet jeśli skorzystasz z porady dietetyka i dostaniesz odpowiednią dietę, nie będzie Ci łatwo Jej przestrzegać. Druga osoba jest niezbędna, żeby wesprzeć Cię w najtrudniejszych sytuacjach. Najważniejsza jest siła, którą musisz znaleźć w sobie, której źródłem jest drugi człowiek. Powodzenia.
    • dhalia33 Re: Leczenie bulimii 22.04.15, 11:10
      Świetnym specjalistą z zakresu zaburzeń odżywiania jest Pani Doktor Katarzyna Kamińska. Pani doktor przyjmuje w Poznaniu na ulicy Winklera w Poradni Prohominis. Dzięki tej osobie mogę śmiało powiedzieć, że wychodzę na prostą, BULIMIA przestała rządzić moim życiem. Polecam każdemu z podobnym problemem.
    • psychologgia Re: Leczenie bulimii 26.10.15, 00:29
      Rozmowa terapeutów o bulimii :

Jak mówią chore, bulimia to jedna z najlepszych szkół aktorstwa. Rodzina może zacząć zastanawiać się, dlaczego ona tak dużo je, a nie tyje. Dziewczyny uczą się wymiotować po cichu. Przyłapane na prowokowaniu wymiotów nie przestają. Jedynie czekają, kiedy będą mogły to zrobić niepostrzeżenie. Nie da się upilnować chorej. Jeśli rodzina kontroluje ubikację bulimiczka może zacząć wymiotować w swoim pokoju, na przykład do torebek. Znam przypadki, gdy...psychologgia.pl/rozmowa-terapeutow-o-bulimii.html
    • hankifas Re: Leczenie bulimii 28.08.16, 21:48
      A może na początek warto byłoby się wybrać do psychologa/psychoterapeuty i u niego szukac pomocy? Bardzo dobrym psychoterapeuta jest Pani Irena Maślankowska, która na pewno będzie w stanie Ci pomóc.
    • magda61133 Re: Leczenie bulimii 29.08.16, 17:21
      Hej,
      Jestem jedną z osób, która poradziła sobie z tym horrorem jakim są zaburzenia odżywiania. Dzięki pomocy psychoterapeuty dałam radę, choć już nie wierzyłam w to. Chciałabym podzielić się z innymi swoimi doświadczeniami i być wsparciem dla tych co walczą każdego dnia z tą ciężką chorobą.
      Chce też polecić wspaniałego psychologa, który mi pomógł p. Danutę Wieczorkiewicz. Dzięki terapii indywidualnej i grupowej prowadzonej przez p. Danutę wyszłam z bulimii (na którą chorowałam 9 lat). Polecam także FUNDACJĘ ZOBACZ...JESTEM, która pomaga osobą z zaburzeniami odżywiania
    • mariszka23 Re: Leczenie bulimii 16.06.17, 15:38
      Kochana z tym nie musisz sama walczyć! Ja myślałam, że sama dam radę i tak chorowałam 8 lat. W między czasie próbowałam skorzystac z pomocy. Trafiłam na niefajną panią psychiatrę, która komentowała innych w mojej obecności. Potem 2 psychologów. W zasadzie myślałam, że nikt mi już nie pomoże. Przez zupełny przypadek trafiłam na bloga Aleksandry Dejewskiej. Nic mi tak nie pomogło jak rozmowy z nią. Prowadzi też grupę wsparcia.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka