15.10.10, 07:40
Jest mi strasznie głupio że muszę prosić o pomoc. Nawet nie wiedziałam że tak szybko i bez ostrzeżenia można znaleść sie po tej stronie.
Bardzo potrzebuje mleka dla mojego 7 mies synka. Znalazłam sie w strasznej sytuacji i ostatnio nie miałam dla niego nawet mleka w kartonie i musiam mu podać kaszkę gotowaną na wodzie.Prosze nie krytykujcie mnie za to, mam wzstarzyajace wyrzuty sumienia i zeby nie chodzilo o zdrowie mojego malenstwa to nie prosila bym o pomoc
Obserwuj wątek
    • asiazych Re: Prosba 15.10.10, 08:48
      Przybliż nam swoją sytuację domową i rodzinną, napisz coś o sobie.
      Gdzie mieszkasz?
      Czy pobierasz jakieś zasiłki?
      Czy pracujesz?
      W jakim wieku masz dzieci i czego potrzebujesz dla nich najbardziej?
      Rozmiary ubranek.
      Czy sama wychowujesz dzieci? Czy możesz liczyć na wsparcie i pomoc kogoś z rodziny?
      Czy możesz jakoś uwiarygodnić swoją trudną sytuację?
      • pappulinka Re: Prosba 15.10.10, 13:03
        Napisz coś więcej a może będę mogła trochę pomóc.
      • lilu.z Re: Prosba 15.10.10, 15:31
        Sytuacja moja zmieniła się całkiem niedawno. Mąż zostawił mnie z 2 dzieci ( 8 lat i 7 mis) i oszedł do innej przez dłuższy czas utrzymując że pracuje w delegacji. Nie przysyłał jednak pieniędzy poza niewielkimi zaliczkami i dodatkowo się tylko zadłużyłam. Mieszkaliśmy ma stancji a teraz tułam sie trochę po znajomych. Załatwiłam sobie mieszkanie za opieke , w bardzo opłakanych warunkach ale przynajmniej mam zagwarantowany dach nad głową na 2 lata. Obecnie czekam na sprawe o separacje i alimenty i złożyłam wnisek o rodzinne i zasiłek wychowawczy. Nie za bardzo się jeszcze w tym wszystkim orientuje i nie wiem czy o jakąś jeszcze pomoc mogę się starać.Na wsparcie rodziny nie mam co liczyć Nie chce mi się opisywać całej sytuacji bo to nic miłego ale mogę powiedzieć że większą część dzieciństwa tułałam się po różnych instytucjach (dom dziecka, pogotowie opiekuńcze, rodzina zastępcza).Wiecej pomocy i wsparcia otrzymałam od obcych osób niż od własnej matki.
        Na chwilę obecną potrzebuje przede wszystkim rzeczy codziennego użytku tzn jak juz pisałam mleko dla maluszka, jakakolwiek żywność i podstawowe środki higieniczne. Na chwile obecna ciuszki jeszcze dla dzieci mi nie brakuje jednak synek powoli zaczyna wyrastać z roz 74 więc jeśli by ktoś mógł podarować większe to byłabym szcześliwa szczególnie bielizna by się przydała ( body, rajstopy, skarpety ). Dla córki potrzebowała bym spodni roz 134. ewentualnie ciepłą piżame.
        Ale naprawde nie chcem nikogo narażać na koszty bo mieszkam na wsi z dala od jakiegokolwiek miasta i w gre wchodziła by raczej wysyłka ewentualnie mogę odebrać w koszalinie.Dlatego proszę głównie o mleczko dla dziecka a za przesyłkę zwróce jak tylko dostane pierwsze rodzinne, chyba nawet w tym miesiącu.
        Co do uwiarygodnienia to nic mi do głowy nie przychodzi. może macie jakies propozycje?
        Ja mam jeszcze propozycję że za kilka sztuk mleka i pokrycie kosztów transportu mogę wysłać rowerek treningowy lub drukarkę lub modem iPlusa albo ciuszki po moim małym , nie sa to jednak rzeczy po 1 dziecku chodz niekture naprawde jeszcze fajne.
        • asiazych Re: Prosba 15.10.10, 16:09
          W którym rejonie Polski mieszkasz?
          Dowiadywałaś się o pomoc w parafialnym caritasie?
          • pappulinka Re: Prosba 15.10.10, 16:15
            Wyślij mi swój adres mam ciuszki na 80 cm i postaram się wysłać mleko i kaszki.
        • aqua696 Re: Prosba 15.10.10, 16:44
          Czyli wnioslas o zabezpieczenie alimentacyjne, to powinni w sadzie w 7 dni zalatwic, najdluzej w miesiac powinnas miec to zalatwione.
          W GOPS zwroc sie o celowke teraz jak nic nie masz, na podstawie zaswiadczenie o zlozeniu o rozwod.
          Podejsc do kosciola, sa oddzialy caritas.
          W GOPS zloz tez wniosek o dozywianie dla calej waszej trojki.
          W sprawie o alimenty przygotuj sobie wszelkie rachunki, za kazda pie... dla dzieci, i mozesz wnioskowac o alimenty na siebie.
          • bj32 Re: Prosba 15.10.10, 17:06
            Aqua, nie wyrażaj się! ;P Takie są efekty niemania polskich znaków. Tam o "pierdołę" chodzi.

Uwiarygodnić można, śląc skany/zdjęcia decyzji OPS do mnie albo Kasi Slonko na maila.
            • lilu.z Re: Prosba 15.10.10, 18:03
              bj32 napisała:

> Aqua, nie wyrażaj się! ;P Takie są efekty niemania polskich znaków. Tam o "pier
              > dołę" chodzi.
              >
              > Uwiarygodnić można, śląc skany/zdjęcia decyzji OPS do mnie albo Kasi Slonko na
              > maila.
              Czy decyzja o rodzinnym narazie wystarczy? Tą bede miała po niedzieli a o resztę mogę się starać jak już będe faktycznie mieszkańcem tej gminy Myslę że przyjdzie mi równiez wezwanie do sądu więc też mogę wysłać
              • bj32 Re: Prosba 15.10.10, 18:06
                No i gicio. Prześlij, bo już do rodzinnego są progi. To zawsze coś mówi o człowieku. A póki nie masz nic innego, to musi starczyćwink

Pozdrawiamsmile
          • lilu.z Re: Prosba 15.10.10, 17:58
            Mieszkam w okolicch Koszalina , jakies 50 km i tyle też mam do najbliższego punktu caritasu i z uwagi na brak bezpośredniego dojazdu i ostatnio chorobę dzieci jeszcze tam nie byłam Na rodzinne juz złożyłam ale żeby sie starac o jakies celówki musze mieć stałe lokum żeby mogła mnie odwiedzić Pani z MOPS-u a takiego do końca miesiąca mieć nie bede.
            Pozwu o rozwód nie złożyłam tylko o separacje. Czy to w czymś przeszkadza? Rachunków za bardzo nie mam jakich przedstawić bo przeciez nie mieszkam u siebie a i dziecia tez nic nie kupuje bo nie mam za co. A co zrobić jesli juz bedzie po sprawie a mąż nie bedzie chciał płacić? Po jakim czasie mogę złożyć do funduszu alimentacyjnego? Pozew o separacje wysłałam pocztą, czy też listownie mogę sie zwrócic z prośbą o zaświadczenie o złożeniu pozwu?Czy bez meldunku w danej gminie mona sie starać w MOPS-ie o pomoc?
            • aqua696 Re: Prosba 15.10.10, 18:14
              Witam
              Masz dosc pogmatwana sprawe.
              Od kiedy bedziesz mieszkac za opieke??
              Czy mieszkalas wczesniej w tej okolicy-meldunek.?
              Za kazdym razem skladaj wniosek, nawet ak babaka w GOPS kreci glowa.
              Na dozywianie tez musisz miec miejsce zamieszkania.
              Moze wyjsciem bylby DSM-rozumiem ze o ciezka decyzja, ale powoli pomoga ci przejsc procedury.
              Moze ktos z tej miejscowosc tez dojezdza po jedzenie dary do caritas??
              Podejdz do ksiedza.
              Jak nie bedzie placil to 2-3 miesiace po uprawomocnieniu wyroku.
              Podalas w sadzie adres dokorenspodencji i na ten beda przychodzily wezwania, popros o potwierdzenie wplyniecia pozwu.
              Czy poprosilas o zabezpieczenie alimentacyjne na czas procesu??
              To ma duze znaczenie.
              Jesli masz jakies wyciagi z konta, zeszt z wydakami dawnymi na dzieci, rachunki to przygotuj na sprawe.
              Ale watpie aby sie wypial bo jednak sa konsekwencje a i zawsze mozesz podac jego rodzicow o alimenty.
            • bj32 Re: Prosba 15.10.10, 18:24
              Bez meldunku można, bo to od miejsca zamieszkania zależy, nie zameldowania.
              FA chyba już po miesiącu można. Tylko najpierw komornik, ale głowy nie dam.

A z ciekawości i nie musisz odpowiadać: czemu separacja? Myślisz, ze się zejdziecie?
              • niezapominajka08 Re: Prosba 15.10.10, 19:22
                Witam. Napisz na forum albo na priv, gdzie dokładnie mieszkasz obecnie. Może będę mogła pomóc. Synek ma kombinezon na zimę? Pozdrawiam.
              • lilu.z Re: Prosba 15.10.10, 19:27
                Byc może wysyłając ten pozew przez chwilę tak pomyślałam ale teraz już sie trochę z tym oswoiłam i mam nadzieje że już nigdy do niego nie wróce i dam sobie rade sama ale separacja głównie dlatego że podobno szybciej to wszystko idzie a liczy sie prawie tak jak rozwód On teraz zaczął mnie nachodzić i namawiać na powrót, przynajmniej jak nie do niego to do domu jego rodziców ale nie zrobie tego Może teraz jest mi ciężko ale jeśli udami się to wszystko ogarnąć wiem że będzi już tylko lepiej. I dzieci będą szcześliwsze jeśli mama będzie się cieszyć. smile
                U nas w gminie opieka społeczna wydaje też żywność jeśli ktoś ma decyzję o rodzinnym i jest to np mleko, mąka, jakieś puszki, ser,nie raz cukier po1 albo 0.5 sztuce na osobe Podejżewam że w caritasie jest to samo. Czy możecie przybliżyć? Bo z tego co wiem to można pobierać z jednej instytucji ( podobno to samo jest w PCK ) ale chyba nie wszędzie tyle samo się należy. Wie ktoś jak to jest?
                • aqua696 Re: Prosba 15.10.10, 20:36
                  Wierz glowy sobie uciac nie dam.
                  Wydaje mi sie ze GOPS wydaje w ramach dozywiania, jak nie ma kasy na zasilek, lub osoby pobierajace nie sa odpowiednie aby dac im kaske-bo przepija, i daja w towarze.
                  Caritas to instytucja koscielna, nieraz prosza o poswiadczenie z GOPS o niedostatku.
                  Bedziesz miec zabezpiecenie alimentacyjne, czy nie??
                  Faceta bym odpuscila sobie, po co pozniej przechodzic przez to samo.
                  • martysia1984 Re: żywność unijna 15.10.10, 21:14
                    U mnie (Szczecin) na żywność unijną (czyli tą o której piszesz)trzeba mieć skierownie z MOPR i wtedy wpisują na ile osób w rodzinie i przeliczają jakoś tam,to na mieście w punkcie można odebrać ,ale skierowń jest mało i generalnie dają na początku roku bo to skierownie na cały rok jest.Z Caritasu nie trzeba mieć skierowania ,ale jak się bierze gdzieś już to nie dadzą z Caritasu,a ponieważ MOPR skierowań ma mało to zywność wydaje jeszcze Caritas i PCK.Generalnie wszędzie dają inaczej czyli inne produkty i inaczej przeliczają na osobę.Tak jest u mnie,więc myślę że u Ciebie pewnie podobnie.
                  • lilu.z Re: Prosba 15.10.10, 21:59
                    A co to jest to zabezpeczenie alimentacyjne?
                    • niezapominajka08 Re: Prosba 15.10.10, 22:11
                      To taka forma ochrony tymczasowej, dołączasz wniosek o zabezpieczenie alimentacyjne na czas trwania rozprawy.
                      • lilu.z Re: Prosba 15.10.10, 22:25
                        Chyba i tak nie rozumiem Pierwsze slysze o czms takim
                        • aqua696 Re: Prosba 15.10.10, 22:53
                          W celu uzyskania zabezpieczenia alimentów należy złożyć stosowny wniosek do sądu, w którym toczy się, albo będzie się toczyć, sprawa w pierwszej instancji (art. 735 K.p.c.). Wniosek o zabezpieczenie roszczeń można złożyć w sądzie, wraz z pozwem, w toku postępowania, jak również przed jego wszczęciem. W przypadku złożenia wniosku o zabezpieczenie roszczeń przed wytoczeniem powództwa sąd ustali termin, w jakim należy złożyć pozew. Jeżeli strona w tym terminie nie wytoczy powództwa, zabezpieczenie upada.

We wniosku o zabezpieczenie należy podać żądaną kwotę zabezpieczenia oraz okoliczności uwiarygodniające istnienie roszczenia alimentacyjnego. W przypadku wniosku o zabezpieczenie rygoryzm dowodowy jest mniejszy niż przy właściwym rozpoznaniu sprawy.

Co do zasady, postanowienie zabezpieczające staje się skuteczne z chwilą wydania lub podpisania postanowienia. Jeżeli przepis szczególny nie stanowi inaczej albo, jeżeli sąd inaczej nie postanowi, zabezpieczenie upada po upływie miesiąca od uprawomocnienia się orzeczenia uwzględniającego roszczenie, które podlegało zabezpieczeniu. W razie prawomocnego odrzucenia pozwu zabezpieczenie upada natychmiast.

\zrodlo
                          • lilu.z Re: Prosba 15.10.10, 23:59
                            Chyba coś ze mną nie tak bo dalej nie wiem co to jest. Dowiedziałam sie jak, gdzie i kiedy złożyć wniosek o takie zabezpieczenie ale tak naprawde co ja mogę zyskać dzieki temu to nie wiem. Nie znam sie wogóle na prawie i te terminy są dla mnie całkiem obce. Z tego co mi sie wydaje to może chodzi o to że jesli nie otrzymam zasądzonych alimentów to ojciec bedzie obciążony dodatkowymi kosztami? Ah sama nie wiem co czytam Może sie trochę prześpie i jutro przeczytam to jeszcze raz to może zrozumiem smile
                            • aqua696 Re: Prosba 16.10.10, 00:12
                              Nie chodzi o to abys na czas procesu o separacje miala pieniadze na zycie z dziecmi, bo jak mnienam maz byl zywicielem rodziny.
                              Mozecie sie porozumiec dobrowolnie zabezpieczyc sie spisujac alimenty u notariusza, lub wlasnie wnoszac do sad o zabezpieczenie.
                              Alimenty to podstawa czy w separacji, czy rozwodzie, abys miala srodki do zycia.
                              W tej chwili jak sama piszesz nie masz nic.
                              Nie wiem jak w separacji wyglada sprawa orzeczenia winy, co ma znaczenie w kwestii alimentow dla ciebie.
                              Poszperam jutro i da znac.
                              • aqua696 Alimenty podczas trwania separacji 16.10.10, 01:14
                                Poszperalam i masz prawo do limentow dla siebie jesli udowodnisz wine meza.
                                Tu odp. majaca zastosowanie do twojej sytuacji,
                                Obowiązek alimentacyjny
                                Niezależnie od wniesienia sprawy o separację czy rozwodu można dochodzić alimentów na małoletnie dzieci (także przysposobione), jeżeli jedno z rodziców nie łoży na ich utrzymanie. Wysokość alimentów zależy od potrzeb osób uprawnionych, a z drugiej strony od możliwości zarobkowych zobowiązanego (tj. nie chodzi o to, ile ta osoba zarabia, ale ile faktycznie może zarobić).
                                Oczywiście alimenty mogą także być dochodzone równocześnie z separacją – jednak w Pani przypadku nie warto czekać. Później natomiast (w toku postępowania o separację czy rozwód) warto zwrócić uwagę na sposób orzekania o winie, gdyż rzutuje to na obowiązek alimentacyjny ewentualnie także względem Pani. Warto więc rozważyć możliwość nieczekania na ruch procesowy drugiej strony, ale samodzielnego działania, tj. wystąpienia z pozwem o separację lub rozwód z możliwością równoczesnego wnioskowania o alimenty, podział majątku i inne istotne kwestie.
                                Udowodnienie przez Panią zdrady małżeńskiej daje podstawę do orzeczenia separacji lub rozwodu z winy męża. Należy jednak pamiętać, że przed sądem wszystkie fakty wymagają nie tyle stwierdzenia, co udowodnienia, dlatego potrzebny jest w tym zakresie solidny materiał dowodowy.

zrodelko
                                • lilu.z Re: Alimenty podczas trwania separacji 16.10.10, 19:05
                                  Dziękuje Ci bardzo Wysłałam pozew o separacje i alimenty ale uwzględniłam tylko dzieci bo nie wiedziałam że moge również na siebie i nie wspomniałam w pozwie o orzeczeniu winy Czy mogę jeszcze coś z tym zrobić?
                                  Szkoda że nie trafiłam tu wcześniej
                                  • bj32 Re: Alimenty podczas trwania separacji 16.10.10, 19:23
                                    Dołącz papier o na siebie. I cześć. To Ci, o ile wiem, wolno.
                                    • piotr-55 Re: Alimenty podczas trwania separacji 16.10.10, 19:57
                                      Aż do czasu rozprawy może pozew uzupełniać . Najwyżej odciągnie to się trochę w czasie.
                                  • aqua696 Re: Alimenty podczas trwania separacji 16.10.10, 20:10
                                    Wiec jak masz podpowiedzi pedem uzupelnic wniosek separacji o zabezpieczenie alimentow i orzeczenie o winie meza..
                                    Jak dostaniesz zabezpieczenie bedzie na podstawowe rzeczy, a ze sie bedzie ciagnac, to juz pikus, wazne abys miala z czego zyc.
                                    Separacja i tak nie pozwala mu na wejscie w nowy zwiazek malzenski.
    • claudel6 Re: Prosba 17.10.10, 00:00
      napisalam do pani na priv
      • lilu.z Re: Prosba 17.10.10, 21:56
        Odpisałam
        • penelopa40 Re: Prosba 18.10.10, 09:44
          proszę podać adres na jaki mogę wysłać ciepłą pizamke-dres dla córki, całkiem nowa ...
          • penelopa40 Re: wysłane wczoraj 21.10.10, 08:29
    • lilu.z Re: Prosba 24.10.10, 22:50
      Dziękuje Kochane za pomoc Otrzymałam wielką paczkę od kochanej Pappulinki a w niej mleczko, kaszki, ciuszki i zabaweczki dla mojego malutkiego skarba a dla starszej śliczną cieplutką piżamkę od Penelopa40. Dziękuje wam za to serdecznie. Dziękuję również tym mamą które oferowały pomoc. Uważam jednak że otrzymałam wystarczającą pomoc na daną chwile Źle bym się czuła przyjmując coś co w danej chwili nie jest mi niezbędne.
      Dziękuje równiez mamą które pomogły mi radą i zrozumieniem W ogóle wszystkie jesteście kochane i robicie naprawde cos wspaniałego.
      Przez jakiś czas mnie nie będzie bo nie mam juz dostępu do internetu ale mam nadzieje że tu wkrótce wróce ale już po drugiej stronie.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka