Dodaj do ulubionych

Prośba o poradę

07.02.12, 14:19
Tylko mąż pracuje, mamy dwoje dzieci(córki). Starsza chodzi do zerówki, z młodszą siedzę w domu. Męża pensja waha się od 1200 do max 1529(jak dostanie nadgodziny od szefa).
Czy to dużo wg Was drogie forumowiczki czy mało? Mieszkamy na wsi. Mąż do pracy dojeżdża 14km.
Jeśli to wg Was to dużo to dlaczego po opłaceniu rachunków(za przedszkole, wodę, prąd, gaz) zostaje mi ok. 200zł na jedzenie, i starcza mi te 200zł na pół miesiąca, resztę miesiąca moja mama mi przynosi jedzenie wg swoich możliwości oczywiście Co pół roku kupuję dla córek ubrania używane w second handzie, bo na nowe nie stać. Gorzej z butami Nie zawsze jest rozmiar.
Jak wg Was to mało to może mi ktoś poradzić jak napisać jakieś podanie do GOPSu o jakąś zapomogę albo jakąś pomoc co miesięczną? Chciałabym prosić o jakieś wskazówki co do dokumentów jakie mam tam też załączyć.
Z góry dziękuję.
Obserwuj wątek
    • renata.36 Re: Prośba o poradę 07.02.12, 14:30
      Piszesz.że z młodszą córką siedzisz w domu.W takim razie skąd opłata za przedszkole?Bo za zerówke sie nie płaci przecież.

Do tego co zarobi mąż dolicz jeszcze rodzinne. które pewnie dostajecie.Podziel to na wasza czwórkę i jesli dochód na osobę w rodzinie przekroczy 351 zł.to wg przepisów nie kwalifikujesz sie do uzyskania pomocy.
      Przynajmniej ja tak mam.
      • mckfc Re: Prośba o poradę 07.02.12, 14:33
        u mnie się płaci opłatę stałą 90zł + 5,20zł/dzień za wyżywienie.
        • karolina198001 Re: Prośba o poradę 07.02.12, 20:42
          ale przedszkole nie może pobierać opłaty jeżeli jest dziecko na 5 godzin smile może być tylko tak zwana dobrowolna wpłata na rzecz przedszkola u mojego syna to jest 13 zł smile jeżeli ktoś nie może zapłacić to oczywiście nikt nie zamknie drzwi dziecku przed noskiem smile
          • julka-4 Re: Prośba o poradę 07.02.12, 20:57
            Przedszkole nie pobiera opłaty za 5 godz.Córka autorki wątku w przedszkolu jest 7 godz,czyli dwie ponad podstawe programową.
      • mckfc Re: Prośba o poradę 07.02.12, 14:37
        Nie mam rodzinnego na dzieci ani innych zasiłków, bo nie wiem czy mi się należą a jak się należą to właśnie pytanie o to zadałam - jakie trzeba tam zanieść dokumenty i podania i jak to się pisze, bo nie mam zielonego pojęcia.
        • renata.36 Re: Prośba o poradę 07.02.12, 14:41
          Płacisz za zerówkę???
          • mckfc Re: Prośba o poradę 07.02.12, 14:47
            tak, płacę za zerówkę
            Starsza siedzi tam od 8 rano do 15tej, są trzy posiłki + na podwieczorek owoc lub batonik/ciastko.
            Jakbym zapisała na 5 godzin to bym płaciła tylko za posiłki, ale u niej zajęcia dodatkowe bezpłatne są zawsze po zupie czyli po godzinie 14-tej :
            religia we wtorki, rytmika w poniedziałki, zajęcia taneczne we środy, język angielski w piątki.
            Akurat jak ją odbieram o 14:55 to jest koniec zajęć.
            • magdag28 Re: Prośba o poradę 07.02.12, 15:01
              mckfc napisała:

> tak, płacę za zerówkę
              > Starsza siedzi tam od 8 rano do 15tej, są trzy posiłki + na podwieczorek owoc l
              > ub batonik/ciastko.
              > Jakbym zapisała na 5 godzin to bym płaciła tylko za posiłki, ale u niej zajęcia
              > dodatkowe bezpłatne są zawsze po zupie czyli po godzinie 14-tej :
              > religia we wtorki, rytmika w poniedziałki, zajęcia taneczne we środy, język ang
              > ielski w piątki.
              > Akurat jak ją odbieram o 14:55 to jest koniec zajęć.

Jest w kazdej szkole/przedszkolu coś takiego jak zerówka 5 godzinna zupełnie bezplatna i tam dzieci wlasne jedzenie nosza nie plai sie za wyzywienie skladka jest tylko 15zl miesiecznie na herbate, cukier, i na ewentualne bilety na przedstawienia itp plus raz w miesiacu 15zł za rytmike obowiazkowa a religia...sie za nia nie placi i jest w jeden dzien w tygodniu przed zaajeciami to prowadzimy dzieci godzine wczesniej i przychodzi ksiadz na religie jest angielski paltny ale ja np nie zgodzilam sie bo nie mam ksy to dzieci maja angielski a dzieci ktore ie chodza (u nas 8 dzieci) bawia sie zabawkami w sali. 5 godzin ustawowo jest bezplatne
            • karolina198001 Re: Prośba o poradę 07.02.12, 20:46
              ale angielski i religia są obowiązkowe w zerówce to muszą być wliczone w tryb 5 godzinny mój syn ma rytmikę, zajęcia grafomotoryczne i jeszcze jedne dodatkowe po tych obowiązkowych i nic dodatkowo nie płacimy za to
              • julka-4 Re: Prośba o poradę 07.02.12, 20:55
                Angielski nie jest obowiązkowy w zerówce ,są to zajęcia dodatkowe,u nas płatne osobno.Religia też nie jest obowiązkowa,nie wszystkie dzieci muszą na nią chodzic.
                • renata.36 Re: Prośba o poradę 07.02.12, 20:56
                  Owszem ale religia nie jest płatna.
                  • julka-4 Re: Prośba o poradę 07.02.12, 20:58
                    Ale nikt tu nie pisze o płatnej religi.
                    • babcia_marysia Re: Prośba o poradę 07.02.12, 21:06
                      moja wnuczka też chodzi do zerówki od 8.00-13.00, ma też angielski i rytmike i religie i wszystko to mieści się w tych pięciu godzinach, była propozycja ze dzieci mogą zostawać na obiady za dodatkową opłatą ale rodzice nie zgodzili się, płatne jest tylko miesięczne składkowe na herbatke z cukrem
                    • renata.36 Re: Prośba o poradę 07.02.12, 21:17
                      No faktycznie...sorki.Sie wzięłam zagalopowałam niepotrzebnie.
        • bj32 Re: Prośba o poradę 07.02.12, 15:23
          "nie wiem czy mi się należą a jak się należą to właśnie pytanie o to zadałam - jakie trzeba tam zanieść dokumenty i podania i jak to się pisze"
          Idzie się do MOPS, pobiera formularze i oni tam wyjaśniają szczegóły. Przy niespełna 1600,- na 4 osoby należy Ci się prawdopodobnie. Z pewnością rodzinny, a co do reszty - socjalne Ci wyjaśnią, bo muszą sprawdzić.
    • bellagnos Re: Prośba o poradę 07.02.12, 15:26
      Czyli rozumiem że te 90 zł wychodzi za 2 godz które córka zostaje dłużej niż 13?? Jeśli tak to przedszkole nie powinno mieć prawa pobierać opłatę za te godziny bo przecież dzieci mają zajęcia dodatkowe które są bezpłatne. Nie wiem jak jest teraz u nas ale dyrekcja starała się by rodzic nie płacił 2 zł za godzinę i jeszcze za zajęcia. Porozmawiaj z dyrekcją o waszej sytuacji. Dlaczego Ty nie pracujesz?? Czy młodszego dziecka nie może pilnować babcia?
    • mckfc Re: Prośba o poradę 07.02.12, 19:40
      Dostaję z GOPSU co 3 miesiące żywność z UE
      • zulcia73 Re: Prośba o poradę 09.02.12, 09:35
        pisałam juz na ,,Oszczędzamy,, ale tu podalaś wiecej szczegółów wiec w moim przypadku jest tak ze mój dochód uprawnia mnie do zasiłku rodzinnego- nie moze przekroczyc 540/os, składam tez wnioski na sfinansowanie posiłków dzieci w szkole i dzieci jedza za darmo obiad.W przedszkolu mozna się starać o zwolnienie z opłaty stałej (całkowite lub częściowe) a także o posiłki .W moim przypadku w momencie kiedy opłata za przedszkole wynosiła 400 zł, ja płaciłam 150-200 (wliczajac wszystkie opłaty dodatkowe tj. rytmika, angielski , rada rodziców) więc opłaciło mi się iśc do opracy.Teraz najmłodsza córka chodzi do zerówki w szkole i tam nie muszę za nic płacić, chociaz wiem że w innych szkołach trzeba płacić za świetlicę dla dziecka zerówkowego
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka