Dodaj do ulubionych

porada dot. alimentów

03.09.13, 18:08
Witam pomocne emamy porady szukam dla mojej znajomej. Pracuję ona w przedszkolu na 7/8 etatu w państwowym jako sprzątaczka ( nie wiem ile dokładnie zarabia ale dowiem się jutro bo będę z nią rozmawiać przez telefon)
Pobiera alimenty z funduszu alimentacyjnego na swoją córkę ( lat 16) dwa miesiące temu sąd podwyższył alimenty z 300zł do 500zł. Nie pobiera rodzinnego bo jej dochód przekracza o kilka złotych. Nie wiem jak z innymi świadczeniami. Jest samotną matką z jednym dzieckiem, nie wiadomo gdzie przebywa ojciec itp. nigdy nie widział się z dzieckiem.
Sama jakoś sobie radzi, córka dobrze się uczy, ma wszystko co jej potrzebne w miare potrzeb ale nie narzeka. Wczoraj wezwali ją do MOPSU ( chyba do mopsu, nie wiem dokładnie dowiem się jutro) i powiedzieli, że zabierają jej alimenty bo jej dochód w tamtym roku przekroczył o kilka pln limit. Pisma jeszcze żadnego nie dostała.
Teraz pytanie, co ma zrobić, jak walczyć o alimenty ? Czy mogą jej zabrać etc. ? Pytam, bo dziewczyna nie ma nikogo kto by jej pomógł w sprawach urzędowych, a wiem że pomocne są w tym dobre.

Pozdrawiam serdecznie
Obserwuj wątek
    • justyna198515 Re: porada dot. alimentów 04.09.13, 18:18
      Zgodnie z ustawą z dnia 7 września 2007 r. o pomocy osobom uprawnionym do alimentów (Dz. U. z dnia 19 października 2007 r.) „świadczenia z funduszu alimentacyjnego przysługują osobie uprawnionej do ukończenia przez nią 18 roku życia albo w przypadku gdy uczy się w szkole lub szkole wyższej do ukończenia przez nią 25 roku życia, albo w przypadku posiadania orzeczenia o znacznym stopniu niepełnosprawności — bezterminowo. Świadczenia z funduszu alimentacyjnego przysługują, jeżeli dochód rodziny w przeliczeniu na osobę w rodzinie nie przekracza kwoty 725 zł”.

Zgodnie z ustawą o świadczeniach rodzinnych (Dz. U. z 2006 r. Nr 139, poz. 992) do dochodu rodziny, od którego zależy prawo do świadczenia alimentacyjnego, zaliczają się:

przychody podlegające opodatkowaniu na zasadach ogólnych na podstawie przepisów o podatku dochodowym od osób fizycznych, pomniejszone o koszty uzyskania przychodu, należny podatek dochodowy od osób fizycznych, składki na ubezpieczenia społeczne niezaliczone do kosztów uzyskania przychodu oraz składki na ubezpieczenie zdrowotne;
      deklarowany w oświadczeniu dochód z działalności podlegającej opodatkowaniu na podstawie przepisów o zryczałtowanym podatku dochodowym od niektórych przychodów osiąganych przez osoby fizyczne;
      inne dochody nieopodatkowane podatkiem dochodowym od osób fizycznych, enumeratywnie wyliczone w ustawie o świadczeniach rodzinnych (np. stypendia otrzymywane przez uczniów lub studentów, alimenty na rzecz dzieci).

Przeciętny miesięczny dochód na osobę w rodzinie oblicza się, dzieląc łączną kwotę dochodu uzyskanego przez wszystkich członków rodziny w danym roku przez 12, czyli przez liczbę miesięcy w roku, a następnie przez liczbę członków rodziny.

Do członków rodziny zalicza się: małżonków, rodziców dzieci, opiekuna faktycznego dziecka oraz pozostające na utrzymaniu dzieci w wieku do ukończenia 25. roku życia, a także dziecko, które ukończyło 25. rok życia legitymujące się orzeczeniem o znacznym stopniu niepełnosprawności, jeżeli w związku z tą niepełnosprawnością rodzinie przysługuje świadczenie pielęgnacyjne; do członków rodziny nie zalicza się dziecka pozostającego pod opieką opiekuna prawnego, dziecka pozostającego w związku małżeńskim, a także pełnoletniego dziecka posiadającego własne dziecko.

Na podstawie powyższego należy stwierdzić, że jeżeli dochód w Pani rodzinie przekroczył kwotę 725 zł na osobę, świadczenia z funduszu alimentacyjnego niestety nie będą przysługiwały.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka